Keresés

Részletes keresés

secperc Creative Commons License 2011.03.28 0 0 107

Nos ezt a topikot meg szépen elfelejtettük:-(((

Pedig nagyon jó lenne, ha a futórózsák metszéséről valami hozzáértő tanácsot adna. Az enyémek ugyanis nagyon öreg (8-9 éves) tövek, és ami nem fagyott el tavaly + az idén, a jócskán fel van kopaszodva és csak a pergola búbján van egy kis akármi:-(((

Mit tegyek, hogy újra szép bokros növényeim legyek? Vágjam tarra?

secperc Creative Commons License 2009.09.10 0 0 106
Igazad van, mindenképpen vissza kell vágni, mert lusta lesz:-))) Érdekes, hogy erre a kutyám tanitott meg, addig ugyanis nem vágtam sosem vissza a töveket, hagytam a szárazakat kihajtani, s úgyis jó volt. Igaz, hogy a hátsó keritésre hajtottak ki, és a szomszédnak virágoztak:-))))) Most, hogy levittem a tanyára, kiemelt helyet kaptak az előkertben:-)))
Előzmény: kiwancsi (105)
kiwancsi Creative Commons License 2009.09.09 0 0 105

A klemátisz úgy jó ahogy Te szereted. Ha nem vágja vissza semennyire az ember az nyilván nem olyan jó, mert ottmarad a sok száraz gaz is. A növény meg kényelmesen elvan, nem igyekszik.

De különben...olyan mindegy hogy hogy vágod vissza...lényeg hogy szép legyen.:-)

Előzmény: secperc (104)
secperc Creative Commons License 2009.09.09 0 0 104

Járok a rodisba is, mert általában nekem mindenféle fajta virágom van, nagyon szeretem őket. A szobám, irodám és mindenem tele van cserepes zöld szobanyövényekkel is, gyönyörűek. orchidea gyűjtményem is van, azokat is imádom, szóval minden virágot szeretek. A rodival az van, hogy van egy 3 éves darabom, és ki van ültetve már földbe. De tavaly megették a meztelen csigák az összes levelét igy jól elláttam a baját visszavágtam rendesen, most hajtott ki az idén aprócska bokros leveleket. Nézd meg a rodiba a fotót, vagy a hozzászólásaimnál is megnézheted. De van egy azaleám is cserepes, na azt akkor beviszem:-)))

Ezt a klematiszt dolgot nem értem igazásn. Most akkor vágja vissza tövig vagy nem jó az a megoldás? Én csak azért szoktam, hogy sűrűsödjön, de ha azt mondod, hogy nem jó neki, hanem hagyjak felfutós szárat akkor azt teszem.

Előzmény: kiwancsi (103)
kiwancsi Creative Commons License 2009.09.08 0 0 103

A pálmához nem értek.

 

A rhododendronjaimat nem szoktam bevinni sehova, a kicsiket leásom cserepestől a zöldségesbe(mert ott könnyű ásni).

Azt csak a savanyú föld miatt tartom cserépben. Nem fagyérzékeny.

Van rodis topic is, nézd meg!

 

Nem szabad persze összekeverni az azáleával. Azt be kell vinni.

 

Csak azért vágom a klemátiszt magasabban hogy több rügy hajtson ki. Valójában a legduzzadtabb rügy fölött vágom le. Nem centire 1 méteren.

 

Előzmény: secperc (102)
secperc Creative Commons License 2009.09.08 0 0 102

Nem is mondazs hülyeséget:-)))

 

Ez nekem eszembe sem jutott, hogy a pinecében teleltessem ki a muskátlikat.

A képen lévő muskátlik az ágyásban még kora nyáron készültek, amikor még nem volt az a bazi nagy hőség. Mostanra kisült minden, úgyhogy nincs mit levinni a pincébe. A leanderrel megpróbálkozhatom, de sajnálnám ha tönkre menne. Már nem is tudom ki mondta a leanderes topikban, hogy a garázs helyett neki a pincéjéből rakták ki a bort és oda rakják a leandereket. A fenti muskátlijaimat cserepestől fogom teleltetni a kis házban, ahonnan a gyerekek kiköltöztek. Rendes szoba, 2 ablakos, és van benne gázkonvektor, ha mondjuk tartósan  minusz 20 fok alá esne a hőmérséklet, de már régen volt olyan. 

A muskátlis topikban az utolsó 2 képen parasztmuskátlik vannak kővázában. Majd azokat felszedem cserépbe és szintén a kisházba teszem.

 

Mondd nem tudod véletlenül, hogy oda tehetem-e a cykaszaimat is a kertből? Van vagy 4 db + egy rodi cserépben, az is odamehet?

 

A klematiszt csak 1 méterre vágod vissza? Miért? Ha lejjebb vágnád akkor mi lenne? Nem nagyon értek hozzá, régen én egyáltalán nem vágtam vissza és akkor kihajtott itthon a keritésen, mert oda volt futtatva. Csak amikor a kutya kicsi volt szépen lerágta őket tövig és akkor évben gyönyörűen megbokrosodott. Ennek 2 éve, azóta 2x vágtam vissza tőben és szépek lettek. Mi a véleményed? 

Van jelentősége a hossznak?

Előzmény: kiwancsi (101)
kiwancsi Creative Commons License 2009.09.08 0 0 101

Attól függ milyen nedves.

Nagy a különbség. Kitelelhetnek, csak figyelmesen ki kell találnod hogyan tartsd őket lent. pl. biztos hogy nem zsúfolhatod össze őket.

 

Próbáld ki a pincét a régi leándereddel!

Én tuti nem válaszoltam mert más helyen tartom.

Csak akkor osztom az észt ha kitapasztaltam valamit. :-)))

Esetleg úgy tedd fel a kérdést hogy ki tartja borospincében vagy ahhoz hasonló helyen, és mik a tapasztalatai?

 

Én a klemátiszt 1m-re vágom vissza. Bizony jót tesz neki.

 

Nincs a muskátlival baj, miért panaszkodsz?

Nagyon szép.

Nem gondoltál arra hogy ezt egészben próbálod átteleltetni és akkor nagyobbra növeszted(bokorrá) jövőre? Visszametsszés nélkül gondoltam.

Én most próbálok ilyet csinálni.

Görögországban láttam ilyen nagy muskátlikat. Csak azért jutott eszembe mert ott az a jó pincéd. :-)))

Előzmény: secperc (100)
secperc Creative Commons License 2009.09.08 0 0 100

Direkte rákérdeztem a nedves pinecére, de azt mondták, hogy nem gond. Egyébként az idei első telelés úgyis itt lesz pesten a kis házban, s majd csak nyárra viszem le őket. A következő telelésre majd kitalálok valamit, ha nem a pince akkor mi legyen:-))) A kék klematiszt a Helixnél vettem, de meg ne kérdezd mi a neve:-))))))

 

Az első képen parasztmuskátlik vannak a futórózsás ágyásban. Állandóan süti a nap azt a részt, igy kiégtek az idén. A második képen egy 5 éves klematiszt, innen vittem le Pestről, mert nem volt jó helyen. Szépen visszavágtam tövig, olyan hajtásokat + virágokat hozott, hogy öröm volt nézni. Innentől kezdve minden tavasszal visszavágom őket, mindig bokrosabbak lesznek:-)))

A harmadik képen végre megtaláltam a tanyasi bézs dupla leanderemet, ilyen volt valamikor, amikor még nem volt felkopaszodva és virágzott. Most adtam neki, kiváncsi leszek mi lesz belőle tavasszal. Ő még kitelel az ablakban, pont befér, főleg, hogy most olyan cca 30 cm-magas:-))))

Előzmény: kiwancsi (99)
kiwancsi Creative Commons License 2009.09.08 0 0 99

Láttam a beszélgetéseidet a leánderesben.

Ők több vizet igényelnek, és a muskátli meg jobban bírja cserépben, ládában félárnyékban. A parasztmuskátli kevesebb vizet igényel mint a tiroli. Megnövesztheted méteres magasra, akkor jobban bírja földben homokon is.

A borospince lehet hogy nedves lesz a leándernek, vigyázz majd ne penészedjen!

Szép a kék klemátiszod, ilyenre vadászok én is.

 

Előzmény: secperc (98)
secperc Creative Commons License 2009.09.08 0 0 98

Ez a TANYA!!!

 

Igy nagybetűvel, mert szivem csücske a darab:-)))

Amikor tehetjük lemegyünk legyen tél vagy nyár. Kaputól kapuig 130 km kb. másfél óra autópályán is + másodrendű úton is.

A locsolást nem gond, mert a barátnőmmel barterezünk. Ő locsolja nyáron a kertemet és takarit a házban, mi pedig járunk télen disznót vágni segiteni nekik. Igy rendben is vagyunk. A teleltetést gondolom a lenaderek miatt kérdezed? Van jó kis boros pincénk, majd ott kitelelnek. Már kitanittattam magam a másik topikban, hogy mi legyen. Most ugyanis az ágyásokban, ahol a rózsákat is látod, tavasszal tulipánok, nárcikszok vannak, utána jönnek a muskátlik. Éppen az idén nyáron határoztam el, hogy miután a gatyámat ráfizettem a locsolás vizre, mégis kiégett, kisült az összes muskátlim, igy viszek le leandereket, azok legalább birják a napot:-)

A locsolást pedig a barátnőm naponta elvégzi, úgyhogy előre a leanderek felé:-)))

A futtatórácsra visszatérve: az idén vettünk egyet még a ház elé, a klematisztjaimnak, a Baumaxban vettük 2.700 forint volt, még márciusban.

Előzmény: kiwancsi (97)
kiwancsi Creative Commons License 2009.09.08 0 0 97

Na keresni fogom és kipróbálom.

 

A felkopaszodás fajtafüggő, erről írt valaki nemrég, pontosabban írta hogy talált olyat ami nem kopaszodik fel. Az erős fás ágakat meghagyhatod hogy erősítse a támrendszert, vagy kivágod tőből egyik másikat, akkor aztán hajt majd onnan.

Egyébként az enyémek mind hoznak tőhajtást, ezzel lehet azt csinálni hogy visszavágod alacsonyan. Nekem különben nincs semmi bajom a fazonjaiddal. Szeretem ha hozzáfér a fűnyíró, mert különben szorulok. :-)))

 

Eszerint nyaraltok a házban? Milyen messze van? MIlyen gyakran vagy ott?

A leándereket sokat kell locsolni. A teleltetést meg lehet oldani majd?

Előzmény: secperc (96)
secperc Creative Commons License 2009.09.08 0 0 96

Szia!

 

Nem, nem viszi el a szél, jó stabil és már évek óta meg van. Látod mekkorák már a rózsák mellette:-))

 

Én is a tavaszi metszés hive vagyok, de sajnos valamit elrontottam, mert látod mennyire fel vannak kopaszodva az oldalakon a szárak és már jó fásak:-((((

Csak a tetején vannak olyan rész, amit metszeni lehet. Nem is tudom, hogy az oldalaival mit csináljak? Hogyan lesz ott bokros újra?

Az elvirágzott virágfejeket én is azonnal visszavágom, én úgy szoktam, hogy az első 5-ös levél felett és akkor sokszor virágzik újra. Most azért azokat az ég felé nyúló kb. méteres hajtásokat visszavágom még ősszel és a többit majd megpróbálom tavasszal akkor. Csak reménykedhetek benne, hogy kihajt tőről? S ha igen akkor mit csináljak vele? Meddig vágjam vissza, hogy ne fusson fel a többi mellé?

Na most jó sokat kérdeztem, majd válaszolhatsz:-))))

 

Én is imádom a parasztházunkat, a nagymamámnak volt ilyen. Nagyon hangulatos, és a 70-es falaival nyáron hűvös, télen meleg. Jól szigetel, mert vályogból van. Imádok ott lenni, oda szánom majd a leandereimet is, amiket most kapogatok a fórumos csapattól:-))))

Előzmény: kiwancsi (94)
kiwancsi Creative Commons License 2009.09.08 0 0 95
Nagyon klassz ez a parasztház. Tetszik.:-)
Előzmény: secperc (88)
kiwancsi Creative Commons License 2009.09.08 0 0 94

Ezek szerint nem viszi el a szél? Vagy szélvédett helyen van? Lesni fogom, mert kellene néhány.

 

A metsszés: Két tábor van, tavasszal metsszők és ősszel metsszők. Mindegyiknek megvan a maga előnye.

 

Én tavasszal metsszek, a futókat akkor válogatom, a rossz helyen növő ágakat kivágom akár tőből, a többit visszavágom úgy ahogy alakítani akarom a bokrot. Lényegében azt vágom le ami nem kell, és figyelek hogy a fölső rügy merre áll, hogy a megfelelő irányba nőjön ami onnan indul.

Év közben amennyire csak az időmböl telik a hervadt virágot azonnal levágom az alatta levő duzzadt rügyre.  Ekkor folyamatos a virágzás. Persze ilyenkor is alakítok ha kell jobban is levágom a rossz irányba növőket.

Sőt odáig pimaszodtam hogy az első virágzást megtizedelem(erről nemrég írtam) még félig nyílt állapotban, ekkor ott máris indul a következő virágképződés, és mire levirágzik, már vannak új bimbók, nem kell sokat várni.

Előzmény: secperc (93)
secperc Creative Commons License 2009.09.07 0 0 93

Szia!

 

Ez a rács egy összeszerelhető darab, a Baumaxban vettük akciósan pár éve 1.500 forint volt darabja. Képzelj el egy kb. 30 cm-es zöldre festett auminium rudakból álló köteget ömlesztve, + egy rakat csavart és abból lett összecsavarozva. Ami pedig a rögzitést illeti: egyszerűen beleszúrtuk a 4 végét a földbe 30 cm-es mélységben és annyi. Egyébként láttam az idén is ilyen rácsokat, mindig ki lehet fogni ilyen kertészeti multiknál akcióban. Csak időben figyelj, olyan február vége március eleje még szezon előtt.

 

Mondd Te nem tudsz segiteni a metszésben? Netán valaki más? Az alább tettem fel a kérdéseimet, de senki sem válaszolt:-((((

Előzmény: kiwancsi (92)
kiwancsi Creative Commons License 2009.09.04 0 0 92

Szia!

 

Ezt a futtatórácsot hogyan rögzítetted a földhöz?

Előzmény: secperc (88)
garfieldka* Creative Commons License 2009.09.03 0 0 91
Köszi a tippet, ez a kecskerágók egyike lehet. Nem is gondoltam rá, de ahogy megnéztem, számításba jöhet.

A rézsű egyébként szinte egy függőleges földfal. Tehát valami kúszó, legyökeresedő fajtát lenne jó találni, ami sűrűn behálózza a gyökerével a talajt, s ezáltal fogja a földet! A borostyán sajnos nem szerencsés, mert állandóan napsütötte ez az oldal. Az online kertészeti kínálatot már alaposan átnéztem. Úgy látom, ideje személyesen is megismerkedni a növényekkel. :)
Előzmény: agicza (89)
hannabori Creative Commons License 2009.09.03 0 0 90

Szia!

 

Már ének a kék cirmos hajnalka magok is, igaz hogy sajnos lassan:(

Ő is egész nagy ám, mint a tenyerem akkora, a magja is nagyobb mint a hagyományosé.

Ilyen:    /bal oldalt a kék, jobb a hagyományos/

Előzmény: szalmaszál (80)
agicza Creative Commons License 2009.09.03 0 0 89
Bár nincs egészen előttem, milyen rézsűre szánod, de jó szolgálatot tehetnek a télen is megmaradó lombú Euonymus fortunei-k, van belőlük arany-ezüsttarka, szépen legyökereznek a földön, bár a németeknél szokták őket a falakra is futtatni... Másik a terülő borókák népes csapata, és be lehet fogni a terülő hortenziát is, az is lépten-nyomon gyökeret ereszt, ha hagyják a földön kúszni.
Előzmény: garfieldka* (86)
secperc Creative Commons License 2009.09.03 0 0 88

Szia Norbee21!

 

Kérlek adj tanácsot, hogy a képen látható futórózsáimat hogyan metszem meg? Két ugyanilyen alakzat van a tanyán, csak a másik másmilyen szinű, de ugyanigy van futtatva pergolára, a távolban talán látod, éppen nem virágzik.

Most ősszel is metszem-e vissza, mert felszaladtak a felső ágak az égbe, de nem mertem levágni, mert voltak rajta bimbók. Tavasszal pedig nem tudom, hogy mennyire merjem visszavágni?

Gondolom én már hiába szeretnék ilyen sűrű, alul is virágos töveket, a felfuttatással azt már ellöktem??:-CCCC

 

Előzmény: Norbee21 (74)
kiwancsi Creative Commons License 2009.09.03 0 0 87
Ha pedig csak az első duzzadt rügyig(ált 2-3 ötös levél) mész vissza a vágással akkor hamarabb lesz új virágja.
Előzmény: Norbee21 (74)
garfieldka* Creative Commons License 2009.09.03 0 0 86
Segítséget, ötletet kérnék arra, hogy milyen növényt lenne célszerű telepítenem a következő helyre?

A telekhatár úgy 2-3 méter magas, kívül közút (forgalom nélküli utcácska) húzódik. Tehát aki be akar a kertbe jönni, fel kellene másznia erre a csaknem 90 fokos földfalra. :)

A cél nem a bejutás megakadályozása, hanem a kertből lefolyó víz okozta erózió lassítása, a föld lassú fogyásának megakadályozása. Régen akác és más fák voltak rajta, legtöbbjüket már kivágták vagy kidőltek. Néhány beágyazódott, de kimosott tuskó és gyökérmaradvány van, amiket nem szednénk ki. Mostanra túlnyomóan karvastagságú bodzacserje van rajta, de ezek sajnos belógnak az útra. Olyan növényt szeretnénk tehát, ami a talajon kapaszkodik és alacsony növésű.

Kevés ráfordítással, jól és mélyen begyökeresedő, kúszó növényekkel szeretnénk megfogni a földet és dekoratívvá tenni az elhanyagolt rézsűt. A teljes szakasz mintegy 50-60 méter és reggeltől estig napfényben van.

kicsiKató. Creative Commons License 2009.08.29 0 0 85
Na,most,hogy így látom egyszerre a tiédet meg az enyémet,nem egyforma,csak a színűk:)
kicsiKató. Creative Commons License 2009.08.29 0 0 84
Jujj,de nagyon szép:)Volt nekem tavaly egy Kanári hajnalkám,nagyon hasonlít,ha érlelt is magot,nem vettem észre,a tő pedig elpusztult teleltetés közben(:A képen látszik a levele is,nagyon sajnálom,hogy kipusztult.

A Holddal is butaságot csináltam,nagyon ránőtt a hajnalka és a Feketeszem,próbáltam óvatos lenni,de egy csomót sikerült levágnom(:Idáig egy magot mentettem,de most még nyílt egy,és látok egy bimbót is,reménykedek,meg persze a tő is szép,egészséges!
Írok neked,mert olvastam,hogy megint nyaralni mész,lógok neked még a kristályokkal!!:)



Előzmény: szalmaszál (83)
szalmaszál Creative Commons License 2009.08.25 0 0 83
Itt a párja lilában. Nem olyan nagy a virága sajnos, de gyakrabban nyílik mint a fehér.
Ha kéred ősszel felszedem és elküldöm a tövét.
szalmaszál Creative Commons License 2009.08.25 0 0 82
Itt a párja lilában. Nem olyan nagy a virága sajnos, de gyakrabban nyílik mint a fehér.
Ha kéred ősszel felszedem és elküldöm a tövét.
Előzmény: kicsiKató. (81)
kicsiKató. Creative Commons License 2009.06.22 0 0 81
Ő is az,akkor mégis egyről beszélünk:)Nekem tavaly sajnos nem hozott virágot,az idén ma reggel nyílt ki a második.Én nem érzem az illatát(:
Előzmény: szalmaszál (80)
szalmaszál Creative Commons License 2009.06.21 0 0 80
Én ipomoe alba néven ismerem. Jókora magja van, könnyen csírázik.

A kerítés mellé vetettem eddig, délután-estefelé nyitja a virágokat mint a tenyerem akkorát. Nem virágzik túl dúsan sajnos. Reggel bezáródik a tölcsér.
Hihetetlenül illatos, az utcán sétálva lehetett érezni az illatát. :-)

Idén a járda mellé került, de későn vetettem, és kicsit ránőtt a másik növény ki is kell majd szabadítani hogy jusson valamire.
Idén másik féle óriás ipomoe-t is vetettem, meglátjuk mi lesz belőle. :-) vetettem cyprus vine-t is, a virágai nem jelentősek, de lombja nagyon trópusi, picit olyan mint az aszparágusz.
Egyébként tavaly tettem föl képet róla valamelyik fórumba, lehet hogy majd előkeresem a sajátomat de kicsit macerás mert már CD-n van.
Ha az lenne, csak más néven nem lenne rossz. :-) Ennek is elfásodott töve van egyébként, de én egyszerűen kint hagytam és megfagyott.
Előzmény: kicsiKató. (79)
kicsiKató. Creative Commons License 2009.06.20 0 0 79
Vetni???És mit csinálsz a már befásodott szárúakkal?(biztos,hogy a Calonyction aculeatumra gondolsz?)
Előzmény: szalmaszál (78)
szalmaszál Creative Commons License 2009.06.19 0 0 78
Én vetni szoktam, nem próbáltam még teleltetni. :-O Nálam még kicsik. :-)
Előzmény: kicsiKató. (77)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!