Keresés

Részletes keresés

sunsvol 2 Creative Commons License 2011.05.19 0 0 120

Porga Gyula: Veszprém nem megy szembe a környező településekkel Repülőtér: Közkívánatra elmarad

Veszprém - Jelenleg nem a hasznosítás céljáról, hanem inkább annak az intenzitásáról vagy mértékéről kell beszélni, hiszen az ma már tisztán látszik, hogy egy veszprémi székhelyű nemzetközi repülőtér nem tud versenyképes alternatívává válni Budapest és Bécs között.

 

2011. május. 18. szerda | Szerző: Varga Domokos Péter

Ezt Porga Gyula közölte lapunkkal. A megyeszékhely polgármesterét a veszprém-szentkirályszabadjai repülőtérrel kapcsolatos hasznosítási lehetőségekről kérdeztük, mivel ma már egyértelmű, hogy a tervezett repülőtér nem valósul meg a területen. (Mint arról lapunkban már beszámoltunk, a megyei bíróság első fokon meghozott részítéletében megállapította, hogy jogszerű volt Veszprém és Szentkirályszabadja önkormányzatoknak az a tavaly szeptember 15-ei döntése, miszerint elállnak a BudaWest Zrt.-vel, a szentkirályszabadjai repülőtér tulajdonosával kötött szerződéstől. Azaz a volt katonai repülőtér így visszakerül a két település tulajdonába.)

Porga Gyulát arról is kérdeztük, lesz-e lehetőség a repülőtéri funkciótól eltérő hasznosításra, hiszen a 2005-ös kormányhatározat, mely a területet ingyenesen átadta az érintett önkormányzatoknak, a tulajdonbavétel feltételeként többek között a repülőtér kialakítását is megjelölte.

 

Veszprém polgármestere közölte, a város egyes területi egységeinek használatára vonatkozóan a hatályos rendezési és a szabályozási tervben foglaltak érvényesek, ehhez illeszkedően a város rendelkezik jóváhagyott integrált városfejlesztési stratégiával is. Ezeknek a dokumentumoknak az elfogadása hatósági eljárás és társadalmi egyeztetés során történik, az ezekben foglaltakat az önkormányzat nem módosítja. Jelenleg nem a hasznosítás céljáról, hanem inkább annak az intenzitásáról vagy mértékéről kell beszélni, hiszen az ma már tisztán látszik, hogy egy veszprémi székhelyű nemzetközi repülőtér nem tud versenyképes alternatívává válni Budapest és Bécs között. Ennek több oka is van, ám kettőt megemlítve ki kell emelni, hogy egyrészt a válságot követően kérdésessé vált a cargo- és logisztikai szolgáltatásokat igénybe vevő fizetőképes kereslet megfelelő jelenléte, másrészt - ami talán még fontosabb - a megyeszékhely nem kíván a környező települések lakóinak kinyilvánított véleményével szemben fejleszteni.

Arról, hogy a terület hasznosítására milyen források állnak rendelkezésre, a polgármestertől megtudtuk, a két érintett önkormányzat, tehát Veszprém és Szentkirályszabadja között még nem született megállapodás, de a külső források bevonása mellett szólnak inkább érvek. Ugyanakkor, miután a vállalt fejlesztés elmaradt, és ez elsősorban a beruházó magatartására vezethető vissza, jelenleg a per lezárására várnak. 

 

 

Most az első számú cél, hogy a tulajdonjogra vonatkozó igényeiket érvényesítsék a repülőtérben érintett önkormányzatok. A keresetben ugyanakkor a kötbérre és egyéb pénzügyi kötelezettségek megállapítására vonatkozó kéréseket is megfogalmaztak a megyei bíróság irányába. Utóbbiakra az elsőfokú ítélet nem tért ki, és ez - sajnos - egy elhúzódó peres vitát sejtet. Az érintett területet ez nem teszi vonzóvá a befektetők számára még akkor sem, ha az önkormányzatok ismét birtokba kerülnek, akár már 2011-ben  - vetett fel egy újabb problémát Porga Gyula.

 

 

http://www.naplo-online.hu/gazdasag/20110518_repter#gotoForm

Vgyuri Creative Commons License 2007.11.21 0 0 119

"Vlagyimir Putyin elrendelte az orosz nukleáris erők készenlétbe helyezését.

 

Szerintem, legalábbis a (tv2) hiradóban levő szöveg szerint, nem ezt mondta, csak azt, hogy elrendelte a készenlét magasabb szintre emelését. Ez körülbelül azt jelenti, amit már korábban is gagyogott, hogy az amerikai és európai célokat újra betápláják a rakétákba.

 

 

Előzmény: Törölt nick (118)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.20 0 0 118
most örültök ütődöttek?


"Vlagyimir Putyin elrendelte az orosz nukleáris erők készenlétbe helyezését. Az elnök sérelmezi a NATO-erők állítólagos haderőnövelését az orosz határok közelében.

– Álljanak készen arra, hogy gyors és megfelelő választ tudjanak adni bármely támadónak – e szavakkal utasította Vlagyimir Putyin orosz elnök keddi nyilatkozata szerint a stratégiai nukleáris erőket. Mint arról a Reuters is beszámol, ez a haderőnem ellenőrzi Oroszország nagy hatótávolságú nukleáris fegyvereit.

Putyin arról beszélt a hadsereg vezetőivel tartott találkozón, hogy országa nem fogja válasz nélkül hagyni a NATO erőfitogtatását. Az államfő két héttel a december 2-i elnökválasztás előtt szavait vezető tábornokokhoz intézve sérelmezte, hogy a NATO növelte haderejét az orosz határok közelében. Az orosz állami televízió adásából kiderül: Putyin kijelentette, hogy ez ellentétes a korábban megkötött szerződésekkel.

Az AFP emlékeztet: Jurij Balujevszkij, a fegyveres erők parancsnoka megerősítette, hogy Moszkva kilép a hidegháború lezárása óta kötött legjelentősebb fegyverzetkorlátozási egyezményből, a CFE-szerződésből."
schlumberger Creative Commons License 2007.11.18 0 0 117
Akkor csók a miniszter úr (már nem kopasz) homlokára :-)
Előzmény: Törölt nick (116)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.18 0 0 116
A csókot Szekeres miniszter úr cuppantotta, én csak figyeltem:)
Előzmény: schlumberger (115)
schlumberger Creative Commons License 2007.11.18 0 0 115
Hehe, csaknem öt év elteltével feléled a topic Csipkerózsika-álmából!
Mr. Gorsky a csókos királyfi szerepében :-)
Előzmény: Törölt nick (114)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.18 0 0 114
Mostani HVG hír:

A NATO stratégiai szállítóflottájának Pápán lesz a bázisrepülőtere
2007. november 18. 15:45

A NATO Pápát választja a stratégiai légi szállítási flotta bázisrepülőterének - jelentette be Szekeres Imre honvédelmi miniszter vasárnap a pápai katonai repülőtéren.

itt: http://hvg.hu/itthon/20071118_nato_papa_bazisrepuloter.aspx
Popeye Creative Commons License 2003.01.25 0 0 113
Valami olyasmit hallottam, hogy idén lesz repülőnap, de majd rákérdezek mi igaz ebből.
Előzmény: r_bendegúz (112)
r_bendegúz Creative Commons License 2002.11.27 0 0 112
Popeye,
a fónia, az NFTC-hez úgyis kell. Kassához szükség volt szlovák nyelvű "rádiós" vizsgára?
"kötelék"
- gyakoroltok jövő aug. 20-ra? ;o)))
Mmmm, mázlisták a kecsóiak, nekik ez mindennapi látványosság.
- már csak a griffek kellenek alátok. :o)
r_b.
Előzmény: Popeye (111)
Popeye Creative Commons License 2002.11.27 0 0 111
Albán egyenlőre, majd később eljön a mi időnk is.
A fóniából még nem lett semmi, de mozgolódni kellene, mert előbb-utóbb már csak azt fogják kérdezni miért nincs még.

A tudósításról meg: ma repültem kismagasságú köteléket, nagyon f@sza volt:))

Előzmény: r_bendegúz (110)
r_bendegúz Creative Commons License 2002.11.26 0 0 110
Popeye,
ha a helyszíni tudósító lapít, akkor minek faggassuk? ;o)
Az a százas nagyon fényesen hangzik. Albán vagy már sikerült nagyobb madarakat is szelidítened?
Mellesleg hogy ment az egy éve emlegetett fóniázás?
r_b.
Előzmény: Popeye (108)
schlumberger Creative Commons License 2002.11.26 0 0 109
Köszönöm a válaszodat, Popeye.
Hát igen... Akkor megy tovább a Pápa-Szentkirály autóbuszjárat...
Sch
Előzmény: Popeye (108)
Popeye Creative Commons License 2002.11.25 0 0 108
Nem tudom megfigyelted-e a hozzászólások mérhetetlen számát a közben eltelt egy év alatt:)
Amúgy nincs okom panaszra, már 100 óra felett repültem idén, voltam kint Kassán is. Szóval ha érdekel valami konkrétum szívesen válaszolok.
Előzmény: schlumberger (107)
schlumberger Creative Commons License 2002.11.21 0 0 107
Popeye - gratula! Vannak még csodák???
És a pápai reptérről nincs valami friss info?
Nem nagyon nyomtad a status reportokat...
Előzmény: Popeye (106)
Popeye Creative Commons License 2001.08.14 0 0 106
Szerintem, mint a topic egyetlen -szept1-től ismét- katonai repülőgépvezetője szerint:
fóniára mindenkit elküldenek (jajj nee, nekem is kell majd menni:) a rádiózás nyugati rendszer szerint angol nyelven folyik legtöbbször.
A Jeppesen már kicsit érdekesebb téma, de azzal meg az a gond, hogy a magyar katonai pilóták többsége olyan keveset repül, és olyan ritkán alkalmazza, hogy nem sok alja lenne a dolognak szerintem. Akinek meg kell az meg úgyis ismeri.

Az eljárások annál érdekesebb téma viszont, mivel úgy tűnik elindul nálunk is a folyamat, és a repterek többsége kettős üzemeltetésű lesz. Tehát a polgári eljárásokra a jövőben sokkal nagyobb szükség lesz.

Ez a saját személyes véleményem. Én egy éve nem repültem, úgyhogy nem biztos, hogy mérvadó is:)
Szept. 1-től kecsón leszek, majd nyomom a status reportokat:)

Előzmény: plumb (105)
plumb Creative Commons License 2001.08.14 0 0 105
Tisztelt -elsősorban katonai- pilóták,
Hasznosnak tartanátok-e, ha néhányan, gyakorlott, kereskedelmi, és közforgalmi pilóták, az általatok hasznosnak tartott témákból tartanánk Nektek fejtágítást, hogy a civil életben és a nyugati normák szerint is még "kompatibilisabb" legyen a tudásotok? (eljárások, fónia, Jeppesen, stb.) Szerintem egy kevés szervezéssel meg tudjuk oldani.
Várom az észerevételeiteket, Plumb
Gedeon Creative Commons License 2001.08.14 0 0 104
Kár, hogy sokan elfelejtik a KisAntantot!
Ha megnézed, országunkat körbe vesz minket csupa olyan ország, ahol a magyar "kisebbség" többségben van a határvidéken. A nemzetiségi ellentéteket gyakran fegyveres erőszakkal "oldják" meg. Elég egy csepnyi összefogás (ellenünk) és máris megtörténhet KisMagyarország újradarabolása.
Ez azé igen durva jövőkép, de manapság kiben bízhat a magyar?!

Szal nem árt, ha van saját ütőképes légi vérerőnk!
Az a 3 db MIG-29 nem képvisel nagy erőt!

Előzmény: Tozsoka (101)
Gedeon Creative Commons License 2001.08.14 0 0 103
SZVSZ imát mondhat a vezérkari tábornok (egy francokat úr, az urak nem hazudnak!), hogy nem lincselték meg. Érdekesek voltak a veteránok hozzászólásai is!

Szerintetek Pápa alatt futóhomok van?!

Előzmény: forszázs (99)
Popeye Creative Commons License 2001.08.13 0 0 102
"Leszögezem, nem vagyok kommunista, és nem drogozok!"
:DDDDDDDDD

Igen, kellenek nekünk vadászgépek, mert a NATO-ban kötelezettségeket vállaltunk, amiket teljesíteni kell. Pápát ha minden igaz, újra beüzemelik, mivel a NATO komoly pénzeket adott annak felújítására. Meg gondolom szerepel a terveikben is. Sok verziót hallottam már, az első volt, hogy az új típus megy Pápára, meg olyat is, hogy az Albák települnek át. Meg a 29-esek. Szóval semmi sem biztos szokás szerint:)

Előzmény: Tozsoka (101)
Tozsoka Creative Commons License 2001.08.13 0 0 101
Hi!
Egy régi Top Gun-ban valami ilyesmi véleményt olvastam:
A repgép típusváltás után visszaállna a jelenlegi erőviszony, egy magasabb technikai szinten, azaz a mi x képességű (darabszám és minőség alapján)légierőnkhöz képest Szlovákia 1.6x, Románia pedig 2x-szel rendelkezne.
Megéri a pénzt?
Én imádom a vadászgépeket, de kell nekünk légierő?
Kellenek nekünk szarházi politikusok?
Hogy lesz a jövő?
Nem lehetne a köcsönös haderőbe ölt pénzkidobás és ökölrázogatás helyett a szomszédainkkal együttműködve, egymást támogatva Közép-Kelet Európát felvirágoztatni?
Utópisztikus gondolatok!
Leszögezem, nem vagyok kommunista, és nem drogozok!
Előzmény: DAttis (11)
nomadliba Creative Commons License 2001.08.02 0 0 100
Sziasztok!
Még nem jártam ebben a topicban, de nagyon érdekesnek tűnik, ha valakinek esetlen lenne egy képe a KA-50 FEKETE CÁPA-ról nagyon örülnék ha megküldené nekem.
Köszi fiúk! Pusza Noémia
forszázs Creative Commons License 2001.08.02 0 0 99
Nem tudom, figyelted-e a Lanecker kezét tisztelgés közben, mikor levonták a lobogót???

Szerintem az mindent elmond...

Előzmény: Gedeon (98)
Gedeon Creative Commons License 2001.07.30 0 0 98
Üdv a volt és aktív repülőknek, valamint az oljan gibiceknek mint én!

A hétvégén volt "szerencsém" végignézni a pápai búcsúrepülésről készült városi tv riportfilmet.
A megdöbbentő képsorok láttán majd megállt az ütő bennem! Úgy jártam mint a Törzsfőnök, aki nem tudta a beszédjét elmondani... Könny szökött a szemembe... a tehetetlen düh és az együtt érzés (engem a bányából hajítottak ki) ...
16 csodás öreg masina fenn az égen ... nyergükben a levegő huszáraival...
Mind ebből ócskavas, 30-50 éves nyugdíjasok, reménytelen munkanélküliek lettek...
No és az egyes beszédekből kikönyökölő hazugsághegyek...

A Kecskemétről jövő hírmorzsák hallatán Pápa bezárása a Magyar Légi Erőlködés temetése is volt!

Égbe kiálltó aljasság és vétkes pazarlás ...

(És mindebből az országos tvken csak egy gépet mutattak!)

oldpilot_400 Creative Commons License 2001.06.18 0 0 97
Szasztok én is a Kiss Lacit keresem (87-ben végzett) és a többieket is
.Tito Creative Commons License 2001.05.31 0 0 96
Mail ment.

Tito

Előzmény: muci66 (95)
muci66 Creative Commons License 2001.05.31 0 0 95
Sziasztok!

Meg soha nem jartam ebben a topicban......s rogton egy keressel fordulnek hozzatok.
Par honappal ezelott lattam egy amerikai ujsagban egy turulmadar festesu magyar MI-24 -est.
Nagyon megtetszett!!!
Jelenlegi tartozkodasi helyemen (Macedonia), most ugy jarnak a 24-esek oda vissza a repteren, mint jobb helyeken a troli.
Az amcsik meg imadjak!!!
Tehat ha van errol a geprol valakinek kepe......szivesen vennem ha elkuldene!

Elore is koszi!

Muci

Előzmény: Popeye (94)
Popeye Creative Commons License 2000.12.25 0 0 94
Szegény Imi, kellett neki siklóernyzni....

A képet kiraktam a honlapomra és onnan belinkeltem. Safi volt a századparancsnokom.

Előzmény: Capt (93)
Capt Creative Commons License 2000.12.24 0 0 93
Popey:
Az Imi a szakközépben oktató:)
N Gyuszi valóban rulez:)))
Az én korosztályom mind pápára került, de már nemigen maradt ott senki.
N Gyusz, László T,Jenei stb :)
Nem tom az utánunk kikerülőkkel mi lett pl Kis Laci
:(
hogy tetted fel a képet?
Popeye Creative Commons License 2000.12.24 0 0 92
Capt ne mondd már, évfolyamtársaim az usások:)))
az Édes Imi lehet hogy szolnokon van de mint mi? ügyeletes repvez?:) repirányító?:)
Németh Gyula rulez:) egy kis színt vitt a pápai életbe:) ehehehehehehe. Legalább jó beszólásai voltak.
Előzmény: Capt (91)
Capt Creative Commons License 2000.12.24 0 0 91
Bocs Nem Imre hanem Gyula! A Németh :)))Azaz Laska

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!