Keresés

Részletes keresés

dejo Creative Commons License 2011.05.29 0 0 52

Bocsi az utolsó linket elszúrtam. Helyesen: http://zeus.nyf.hu/~blahota/ubuntu/

 

Előzmény: dejo (51)
dejo Creative Commons License 2011.05.29 0 0 51

Blahota István, a Nyíregyházi Főiskola Matematika és Informatika Intézetének tanára, az FSF.hu Alapítvány aktivistája írt egy jegyzetet eredetileg az OpenOffice.org-ról, amelyet később LibreOffice-ra dolgozott át. Ez a jegyzet – amely megrendelésre készült, mint távoktatási segédanyag – mostantól szabadon letölthető a szerző honlapjáról.

 

forrás:  http://hup.hu/cikkek/20110529/uj_konyvek_a_libreoffice-rol_es_az_ubunturol

 

A link közvetlenül: http://zeus.nyf.hu/~blahota/office/

 

Illetve aki a szabad office-t egy szabad operációs rendszeren szeretné használni, az egynagyon jó bevezető jellegű, de a telepítést is ismertető leírást talál az Ubuntu Linuxról az alábbi linken:

http://zeus.nyf.hu/~blahota/office/

dejo Creative Commons License 2011.02.01 0 0 50

A szabad szoftverek iránt érdeklődők, bizonyára ismerik az  OpenOffice.org nevű irodai programcsomagot. http://hu.openoffice.org

Az OpenOffice.org a SUN által felvásárolt StarDivision cég által fejlesztett StarOffice program forrásának megnyitásával jött létre. A SUN infrastruktúrával és pénzzel támogatta az OpenOffice.org közösségi fejlesztését. A SUN-t kb. egy éve felvásárolta za Oracle nevű cég. A közösségi fejlesztők korábban sem voltak elégedettek a fejlesztés bürökratikus irányításáaval. Az Oracle korszakban az elégedetlenség tovább nőt. Így a közösségi fejlesztők és néhány cég, akik korábban is aktív közreműködők voltak, 2010 szeptemberében megalakították a Document Foundationt. Erről magyaru itt egy hír: http://hup.hu/cikkek/20100928/megalakult_a_document_foundation

A Document Foundation azért jött létre, hogy rugalmasabban folytathassák az OpenOffice.org fejlesztését. Az Oraclet is meghívták Document Foundationba, de az visszautasította a tagságot, ezért a létrehoztak egy elágazást a fejlesztésben (fork), ami a LibreOffice nevet kapta.

A magyar fejlesztők zöme (talán mind) a Document Foundationban a LibreOffice fejlesztésén dolgozik tovább.

Az első LibreOffice kiadás 2010. január 25.-én jelent meg. Verziószámozásban az OpenOffice.org-tól örökölt számozást használják, így ez a 3.3-as verziószámot kapta. http://hup.hu/cikkek/20110125/the_document_foundation_kiadta_libreoffice_3.3_elso_stabil_kiadas

Én a magm részéről úgy látom, hogy a magyarnyelvű változat használóinak célszerű szintén váltani a LibreOffice-ra. Ebben garantált a magyar nyelv teljesebb körű támogatása.

Szabadon és ingyenesen letölthető és használható: http://libreoffice.hu/  http://hu.libreoffice.org/

Semmilyen korlátozás nincs arra, hogy hány gépre telepíted. Korlátlanul terjesztheted, azaz bárkinek tovább adhatod. És ez nem csak magánszemélyek számára, hanem bármilyen szervezet vállakozás számaára is szabad.

Ha valaki szabadszoftvert használ, akkor nem kell aggódnia annak jogtisztaság miatt, hiába nem fizetett a szoftverért!

Csak le kell tölteni éás lehet telepíteni. A telepítő program univerzális, az összes nyelvet tartalmazza, de a súgó nincs benne ezért azt a telepítés után külön kell telepíteni. Tehát kér telepítőprogramot kell letölteni. A kisebbik a súgó.

 

Időközben megjelent az OpenOffice.org 3.3-as verziója is: http://hup.hu/cikkek/20110201/openoffice.org_3.3_kiadas_oracle

A http://hu.openoffice.org címen viszont már nem lesz több új verzió, csak az openoffice.org címen, ami kevesebb magyar nyelvi újdonságot tartalmaz.

dejo Creative Commons License 2010.02.16 0 0 49
Tegnaptól letölthető Windowsra és néhány Linux terjesztésre az OpenOffice.org irodai programcsomag FSF.hu által magyarított legújabb 3.2-es verziója. A Mac OS X-re még csak a 3.1.1-es verzió érhető el.
Tapasztalataim szerint sokkal gyorsabb az előző verzióknál és szinte tökéletesen kezeli az MS-Office fájlformátumokat, beleértve az MS-Office 2007-et is.
Letölthető a http://hu.openoffice.org oldalról, közelebbről innen: OpenOffice.org letöltések
dejo Creative Commons License 2010.02.15 0 0 48
Ha nincs ötleted, hogy kinek add az adód 1%-át, akkor ajánlom figyelmedbe az FSF.hu Alapítvány -t!
Kik ők? A honlapon bővebben megtalálod, most csak annyit mondok, hogy ők végzik az OpenOffice.org ingyenes irodai programcsomag és a Mozilla család (Firefox, Thunderbird, stb) magyarítását.
Én itt látom, hogy a célnak megfelelően hasznosul a pénz, amit nekik ajánlok az adómból!
dejo Creative Commons License 2010.02.08 0 0 47
Létezik egy Full Circle című Linux magazin, ami az Ubuntu Linux közösségi lapjának tekinthető.
A kiadvány rendszeresen megjelenik és szabadon letölthető pdf formátumban.
A Magyar Ubuntu közösség néhány tagja pedig van olyan kedves és aranyos, hogy lefordítja magyarra az angolul nem tudók számára.
Az eredeti http://fullcirclemagazine.org és a magyarított http://fullcircle.hu változat visszamenőleg is ingyen letölthető.
dejo Creative Commons License 2010.01.27 0 0 46
Ingyenesen letölthető szakirodalom számítógépes hálózat témában: TCP/IP Alapok könyv második javított kiadás
dejo Creative Commons License 2009.05.20 0 0 45
Szabad szoftver melléklet a Computerworld mai számában
A linkre kattintva letölthető a melléklet pdf-ben is.
Aki ennek hatására --vagy csak úgy--, kedvet kap kipróbálni a Linuxot az tőlem kaphat ingyen Ubuntu 9.04 (2009 április) verziójú Linux telepítő CD-t, még van néhány példányom belőle.
Ha szükséges telepíteni is segítek és megmutatom az első lépéseket is.
dejo Creative Commons License 2009.05.05 0 0 44
No ezt a topikot is jól elhanyagoltam! :-{(E
Van néhány "Ubuntu 9.04 Desktop Edition" CD-m, ha érdekel valakit szívesen adok belőle amíg tart a készlet.
Eredeti Canonical által gyártott, szitázott papírtokos CD-kről van szó.
Átvétel személyesen.
dejo Creative Commons License 2008.05.14 0 0 43
Megjelent a Fedora Linux 9-es kiadása.
Egy hír és rövid ismertető az újdonságokról a HUP.hu portálon.
És itt a Fedora project honlapja. Nagyon jó és gyors tükrökről lehet letölteni. Ajánlom az osztrák, a német a holland svájci tükröket.

PS: A Fedora Linux (mint a Linux terjesztések nagy többsége) egy UNIX-szrű operációs rendszer mely újabban látványos grafikus felülettel rendelkezik és rengeteg felhasználói programot tartalmaz. Így egy Linux telepítéssel nem csak egy stabil és barátságos operációs rendszert kapunk, hanem komplett programokban bővelkedő rendszert, irodai (office) programokkal, multimédiás alkalmazásokkal, grafikai programokkal, különféle Internet kliens programokkal (böngésző, e-mail, torrent, azonnali üzenet küldő pl. aMSN, stb.) és elég sok --igaz többnyire egyszerű--, játékprogrammal. A legnagyobb rajzfilm stúdiók is használnak Linuxot pl. a Shrekk is Linuxon készült, de a filmtrükkök legnagyobb része is Linuxon készül. Van szabadon és ingyenesen használható program erre is (Blender), de film vágáshoz, házi DVD készítéshez, hang keveréshez, kottakészítéshez is találunk benn eszközt.

A Linux sok célra felhasználható munkaállomásként, de szinte minden szerver feladatra is van benne megfelelő program. Akár otthoni web-szervert is készíthetünk belőle. Ha érdekel a web programozás, honlapkészítés egy Linux rendszerben mindent megtalálhatsz, ami a fejlesztéshez és teszteléshez szükséges.

Egy telepítő médián --ami manapság már DVD lemez--, megkapunk mindent egyben. A
A Fedora Linux is a teljesen szabadon és ingyenesen felhasználható Linuxok közé tartozik.
A Linux egyik nagy előnye, hogy a vírusokkal szemben sokkal ellenállóbb, igaz nagyságrendekkel kevesebb vírust is írnak Linuxra mint pl. Windowsra, a Windowsos vírusok meg közvetlenül nem képesek megfertőzni. Ugyanez igaz a Spyware programokra is. Ebből kifolyólag kiválóan alkalmas biztonságos Internetezésre is. Képes a mobilodal Bluetooth vagy infra kapcsolatra és WIFI hálózatokra is képes kapcsolódni, ha a géped is rendelkezi a megfelelő adapterrel, adaptterekkel.

Mindezért csak egyetlen egy DVD-t kell letölteni, majd telepíteni és lehet használni, ismerkedni a sok programmal. Ha egy feladatra nem találsz programot a DVD-n, akkor sem kell kétségbe esni, mert csakúgy mint a Windowsra a Linuxra is rengeteg ingyenes és szabad szoftver található az Interneten.
Akit érdekelnek a Linux lehetőségei, akár itt ebben a topikban is érdeklődhet, amiben tudok szívesen segítek. Én most töltöm le a Fedora 9 telepítő DVD-jét. Ha te nem akarod ezzel tölteni az időt, szívesen felírom neked egy üres DVD-re.
Ez az ajánlat teljesen legális, nem kell félned attól hogy szoftverkalózkodásba keveredsz!
Persze nagyon sok Linux létezik. Hogy hány azt nem tudom, de ha érdekel látogass el a http://distrowatch.com/ oldalra, ott képet kapsz róla.
dejo Creative Commons License 2007.11.06 0 0 42
Eredménytelen lett az FSF.hu Logó pályázata.
Kár, mert én is küldtem be pályaműveket.
Eredményhírdetés
És az FSF.hu Alapítvány logó pályázat kiírása.
dejo Creative Commons License 2007.06.05 0 0 41
dejo Creative Commons License 2006.03.29 0 0 40
Az április 4.-ei program: FSF.hu roadshow
Előzmény: dejo (39)
dejo Creative Commons License 2006.02.27 0 0 39
Időben szólok!

"FSF.hu ródsó :-) a Nyíregyházi Fõiskolán!

A Free Software Foundation Hungary Alapítvány és Nyíregyházi Fõiskola Matematika és Informatika Intézetének közös szervezésében az FSF.hu országjáró roadshow-ja újra fõiskolánkra érkezik.
A hallgatóság megismerheti a szabad szoftverek használatának elõnyeit, az áttéréssel kapcsolatos problémákat. Az elõadások hasznosak lehetnek számítástechnika és programozó matematikus szakos hallgatók, számítástechnika szakos tanárok, valamint rendszergazdák számára, de minden érdeklõdõt szívesen látunk.
A mostani alkalom különlegessége, hogy meghívtuk a debreceni UnixLab Egyesület képviselõjét tevékenységük bemutatására.
Az esemény idõpontja 2006. április 4-e, 13 óra. Helyszín várhatóan a Hallgatói Centrum (HC) lesz."


Az FSF.hu-s fiúk a "ródsóval" ismerettertjesztésként járják az országot. Voltak már Nyíregyházán is. Szabad a szoftver
Bárki jöhet akit érdekel a téma. Nem baj, ha eddig még semmit sem hallott a szabadszoftverekről. Az előadás azért van, hogy a közönséget tájékoztassák arról, hogy nem csak úgy lehet legálisan szoftverhez jutni, ha az ember a boltban veszi meg és ezzel aláveti magát a szoftvergyártók szigorú gyakran alig-alig betartható licensz előírásainak.
dejo Creative Commons License 2005.12.20 0 0 38
Megjelent a Magyar OpenOffice.org 2.0.1
Legfontosabb újdonság, hogy ez ez első olyan verzió amiben a help és a tooltippek is teljes egészében le van fordítva.
dejo Creative Commons License 2004.12.12 0 0 37
Ha már Live Linuxokat próbálgatok, akkor most az UHU Live 2.2-vel is teszek egy próbát. Tersánszki Csaba alias Emerson munkája letölthető innen: http://www.uhulivecd.linuxuser.hu/index.php?module=news&num=10 A Knoppixhoz képest kissé lassaban töltődik be, de ez is nagyon jól összerakott Live terjesztés. Mivel ez magyar gyártmány, nem kell az indítás után a nyelvi beállításokkal bajlódni. Az internet beállításokal egyiknél sem volt problémám, mivel DHCP-vel kapom a kábeles interneten a beállításokat. Az UHU-ban egészen szem előtt van egy ADSL beállítás varázsló is. Az UHU az OpenOffoce.org 1.1.2-nek az FSF.hu által készített magyar verzióját tartalmazza. A Knpoppixnál felsorolt lehetőségeken túl érdekesség képen megemlítem, hogy vírusírtót (GPL-es Clamav) is tartalmaz. Most kipróbáltam azt is, hogy az rdesktoppal feljelentkeztem a Nyíregyházi Főiskola Neptunjára is. Ez is működik, sőt vizsgára is jelentkeztem.
Előzmény: dejo (36)
dejo Creative Commons License 2004.12.12 0 0 36
És már a billentyűm is magyar. :-{)E
Akit érdekel a Knoppix Linux 3.7-et letöltheti a http://www.hup.hu/~trey/KNOPPIX3.7/ címről.
De ha szükséges akár én is szívesen felírom bárkinek egy hozott üres CD-re. Érdeklődni az e-mail címemen. Lehetőleg személyesen gyere érte, a postázás elég macerás.
De szívesen írok bárkinek más Linuxot vagy egyébb szabad szoftvert is. Warez kizárva!
Előzmény: dejo (35)
dejo Creative Commons License 2004.12.12 0 0 35
Most peldaul egy Knoppix Linux 3.7-el olvasom (irom) a forumot.
Ez egy olyan Linux, amit barhol lehet hasznalni, ahol van egy szamitogep, ami tud CD-rol rendszert tolteni. Telepiteni sem kell (de lehet), csak betoltod a CD-rol es mint latjatok mar akar Internetezni is lehet vele. De van benne Office is es multimedia is, sot CD- es DVD-iro program is. Most toltottem le es most irtam ki a CD-t, meg a magyar billentyu kiosztast be sem allitottam.
Előzmény: Papci (34)
Papci Creative Commons License 2004.12.01 0 0 34

Dejo!

 

Azert igazan felhozhatnad neha ezt sa topicot. Vagy mar nem szivugyed a szabad szoftver?

Előzmény: dejo (33)
dejo Creative Commons License 2004.08.23 0 0 33
Papci Creative Commons License 2004.07.01 0 0 32

Kepzeld el Dejo most ujat leptunk elore a linux fele. a fajl szerverunkon telepitettunk egy x szervert es a windows alol egy w-os x klienssel intezem linux alol a dolgokat. dvd-t irok, levelezek, chat-elek es meg a bongeszes is jo sebesseggel megy.

 

Meg tanulom a dolgot de kiraly, hogy barmelyik geprol bejelentkezem ugyanazt a feluletet kapom. Mondjuk akkor lesz kiraly ha sikerul megoldani, hogy ez barhonnan (a ceges belso halon kivulrol) a netrol fog mukodni.

 

Teccik a dolog csak nehezkesnek tartom. Ha beallt, meg fel van telepitve minden progi es beallitva akkor nagyon jo a linux mert hozza sem kell evekig nyulni. Egyebkent meg a laikus szophat az installalassal meg a beallitassal.

Előzmény: dejo (31)
dejo Creative Commons License 2004.06.29 0 0 31
A szoftverszabadalom-svindli címmel jelent meg egy cikk a Népszabadságban.
Csak azért ajánlom a cikket, hogy mindenki lássa, milyen zavaros helyzet előtt állunk.

Na tessék! Próbából megcsináltam, de nem örülök neki.
Az is fölöttébb hátrányos az új fórum kinézetében, hogy egy képernyőnyi teröleten sokkal kevesebb hasznos fórum rész látszik.
Ne ezt elég lesz megemészteni!

Tudom maradi vagyok, meg vénember már, de elsőre akkor sem tetszik!
Előzmény: dejo (30)
dejo Creative Commons License 2004.06.29 0 0 30
Átállítottam wysiwyg-ről ubb-re vagy mire a hozzászólásszerkesztőmet. Ha így sem enged kódból linket beszúrni, akkor nagyon morcos leszek. Nincs ínyemre a kattintgatós móccer!

<A HREF="http://www.nepszabadsag.hu/Default.asp?DocCollID=180675&DocID=153232#153232" target=blank>A szoftverszabadalom-svindli</A> címmel jelent meg egy cikk a Népszabadságban.
Csak azért ajánlom a cikket, hogy mindenki lássa, milyen zavaros helyzet előtt állunk.
Előzmény: dejo (29)
dejo Creative Commons License 2004.06.29 0 0 29
<A HREF="http://www.nepszabadsag.hu/Default.asp?DocCollID=180675&DocID=153232#153232" target=blank>A szoftverszabadalom-svindli</A> címmel jelent meg egy cikk a Népszabadságban.
Csak azért ajánlom a cikket, hogy lássuk, milyen zavaros helyzet előtt állunk.
Papci Creative Commons License 2004.06.18 0 0 28
en spec egy divx codecet meg lejatszot szerettem volna telepiteni es lehidaltam, hogy nem tudtam telepiteni 1 oras szarakodas utan sem
Előzmény: dejo (26)
dejo Creative Commons License 2004.06.18 0 0 27
A SuSE Linux 9.1 = az 2 db DVD vagy 5 db CD
Előzmény: dejo (26)
dejo Creative Commons License 2004.06.18 0 0 26
A telepítés sem ördöngős dolog.
Lehet forrásból is telepíteni amikor te forítod le a programot, de vannak előre gyártott csomagok is, amivel sokkal egyszerűbb a dolog. Igaz, hogy ez a csomagból telepítés már disztribúciónkén eltérő.
Különben a csomagból telepítésnek meg van az az előnye, hogy azt egyszerűbben lehet uninstallálni is.

Akinek Linux kell és nem tudja beszerezni, annak szívesen segítek, nálam nyersanyag árban (hozott CD/DVD) megkaphatja.

A jelenlegi ajánlott kínálatom:
SuSE Linux 9.1 = 2 db VD vagy 5 db CD
UHU Linux 1.1.1 = 2 db CD
Mandrake Linux 10 Official downloadable = 3 db CD
Fedora Core 2 (a RedHAT utódja) = 4 b CD vagy 1 db DVD
De van más is és nem csak Linux, hanem BSD is.

Akinek problémát okoz a letöltés vagy a C-re/DVD-re írás, annak ezzel szívesen segítek.

Aki ragaszkodik a jól megszokott Windowsához annak a The OpenCD-vel is szolgálhatok.
Kóstolgassátok a szabad szoftvereket.

Előzmény: Papci (25)
Papci Creative Commons License 2004.06.18 0 0 25
olvastam. biztato.
en most megitn elkezdtem gyurkozni a linuxal. nezhez eset. nem kamalom, hogy elem raknak egy kornyezetet teli programokkal viszont ha en akarok valami ujat felrakni akkor elotte pilotavizsgat kell tegyek mert olyan hulyesegeket var tolem, hogy csuda. lib meg forditas meg ilyenek
Előzmény: dejo (24)
dejo Creative Commons License 2004.06.18 0 0 24
Egy jó hír ami kicsit szomorú is
Jó hír, hogy ez végre valahol bekövetkezett és a szomorú az benne, hogy Magyarországon erre még sokáig kell várni. De ha a Nyíregyházi Városháza illeteékesei is elolvassák talán gondolkodóba esnek. De akár a Megyeháza is észre vehetné, a lehetőséget.

A hír több forrása:
Ugyanez egy másik portálon
Ugyanez angolul is tudóknak
Ugyanez egy németül portálról
És végül nem csak München gondolkodik így

dejo Creative Commons License 2004.06.11 0 0 23

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!