Keresés

Részletes keresés

mia.wallace Creative Commons License 2011.10.06 0 0 28

én ugy utazok h kérem a köv. megállóig de közbe végigmegyek. igy ingadozok oda-vissza 200km-et. volt h az ellenőr elkérte a jegyet és akkor már jócskán elhagytam azt a várost ameddig kértem. de nem tűnt fel neki csak a diákot kérte el. esetleg ha mégis megfognának egyszer mi lenne a legokosabb????

MiaW Creative Commons License 2011.07.18 0 0 27

azt magyarázza meg nekem valaki h az hogy van h buszon megbűntettek mert nem volt diák ig. szám a bérletemen.... el is felejtettem valahogy... erre rá 2 hónapra 166EZER!!!!!! FORINTRÓL kapok csekket?!?!?!

ControllMan Creative Commons License 2010.07.01 0 0 26
aaa
Volán Ellen Creative Commons License 2010.03.09 0 0 25
Tisztelt Kype!Ha jól értem,blicc volt.Elmondom mik a tények ebben az esetben.Az,hogy a testvéred bérletével utaztál,elég súlyos szabálysértés,mivel a bérlet okiratnak minősül,így okirattal való visszaélést követtél el Te,és a testvéred is mivel Ő odaadta neked.A bérlet nem átruházható!Az ellenőr jogosan járt el,mert köteles a Volán szabályzata szerint bevonni azt a bérletet,mellyel nem a tulajdonosa közlekedik.Ebben az esetben a szabálysértő utas pótdíjat köteles fizetni.Az,hogy diákigazolványoddal személyazonosságodat igazoltad okos döntés volt,nem voltál hülye,mivel szabályzat szerint az az utas aki a pótdíjat a helyszínen nem tudja rendezni,köteles személyazonosságát az ellenőrzést végző személynek igazolni.Ha ezt megtagadod,az ellenőr rendőri segítséget kérhet az igazoltatáshoz,mely többletköltséggel jár,valamint ha rossz napja van a rendőrnek,okirattal való visszaélésért Ő is feljelenthet.Persze,mondhatod a rendőrnek hogy ne adja ki az adataidat az ellenőrnek,de az szintén sok forintodba kerül,ha a Volán hivatalosan pótdíjazás miatt kéri le adataidat a hatóságtól utólag.Szóval,bukta esetén jobb az együttműködés.A"megoldás":Felkeresed az érintett Volán ellenőrzési osztályának vezetőjét,és próbálod kidumálni magad(diákcsíny,eldiszkóztad a bérlet árát...stb),lényeg hogy nem akarsz bajba kerülni.Ha fizetési határidőn belül vagy,lehet hogy elnézi,a pótdíjat hatáskörén belül elengedi,felezi,részletfizetést ad,szóval remélhetőleg megért/vagy nem.Határidő elmúltával,már emelt pótdíj van,amit elengedni nem fog,max.részletfizetés jöhet szóba.Jótanács:így ne utazz,ne azon spórolj ami szükséges,és kell.Üdv.
Előzmény: kype (24)
kype Creative Commons License 2009.09.13 0 0 24
Sziasztok!
Olyan problémám lenne, hogy megbüntettek a minap, hogy a hugom bérletét használtam...ugye más volt a szám. Elvették a bérletet és voltam olyan hülye h odaadtam neki a diákkal együtt. Beírta az adatokat és alá is írtam. A személyigazolvány számhoz persze a diákszámot írta be és azt mondta, csak akkor kapom vissza a bérletet, hogy ha befizettem a csekket és bemutatom.
Ezt, hogy lehetne megoldani?! Esetleg kimagyarázni?! Mert inkább veszek egy másik bérletet és akkor nem fizetem be. Ha nem fizetem be milyen következményei lehetnek?
köszönöm előre is válaszotokat
kaszi
*Mithrandir* Creative Commons License 2009.06.22 0 0 23
Hát nem jött be nekik, ugyanis én nem fizettem a két fickónak, és az általuk otthagyott két csekket sem fogom befizetni, nem ettem meszet!! 2008.02.28- án már be lett fizetve a pótdíj, amit persze elmulasztottak regisztrálni. Érkezett felszólító levél is, amit nem én vettem át, sőt, senki sem, mivel bedobták a postaládába bélyeg és tértivevény nélkül. De azóta is eltelt már az egy év. Úgyhogy tőlem semmit nem kapnak!
És még egyszer mondom: NEM lógtam, csupán az Ellenőr Úr részéről lett volna szükség egy kis türelemre, amíg megtalálom azt a hülye igazolást. Nyilván átfutott a minimális agyán, hogyha itt ő türelmes lesz, akkor úszik a fejpénz...merthogy ők normában dolgoznak és nemrég tudtam meg, hogy egyes esetekben fejpénzt is kapnak.
Előzmény: Törölt nick (19)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.22 0 0 22
Nem tudom ,de sztem egy írásszakértő meg tudja mondani, h te írtad vagy nem, nem tudom hogyan, de elvileg 99% pontossággal meg tudja mondani ha adsz írásmintát ,h a két szignó ugyanattól az embertől származik-e. Elvileg azt is meg lehet állapítani ,h jobb vagy balkézzel írták ,de ebben nem vagyok biztos.
Előzmény: Törölt nick (21)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.22 0 0 20
Mellesleg én is jártam már így. Egyszer még régen valóban elkaptak a buszon, az ellenőrnek nem tetszett az ideiglenes diák, pedig érvényes volt, sőt előtte mire felértem vonattal három kaller is megnézte mert két átszállással utaztam egyiknek sem volt vele baja. Az ellenőrnek igen, papírt írt róla, én meg nem írtam alá, mondtam, h leszállok, ő is leszállt papírt írt kérte, h akkor írjam alá mondtam, h lófaszt és távoztam. Eltelik kb. 1 év az eset után mikor jön egy fizetési meghagyás a bíróságtól, h az XY Volán kérte a kibocsájtást mert a tartozásomat nem fizettem meg. Mellékelve jött egy elvileg idén tavasszal írt tértis levél ,h én 2 hónappal ezelőtt jegy nélkül utaztam a buszon jegyzőkönyv mellékelve. Valóban, egy ismeretlen cím, egy hibás személyi igazolvány szám ( nem az enyém) a jó cím alatta valamint az aláírásom odahamisítva ( egyáltalán nem hasonlít az enyémre). A bibi ott volt ,hogy aznap nem is tartózkodtam a városban, ezt meg tudják a családtagok erősíteni, mert ez egy reggeli időpont volt, és fater délután vitt ki az állomáshoz és estére értem csak oda. Bérletem pedig volt mert mindig fizette a suli. De már rég lejárt és nem is jártam már oda mikor ez jött ezért nem is volt már meg. Ezt számba is vettük, ezután felhívtam a volánt, h ez meg mi. Mondták ,h hát alá van írva. Miért nem küldtek ki levelet róla hamarabb? Küldtek ,de nem kereste jelzővel visszament ( biztos a rossz címre ment ki és a postás ezt írta be, ismeretlen címzett helyett), de elszóltam agát, h csak egyet. Kettőt kellett volna, h kézbesítettnek tekinthessék. Végül írásban megtámadtam a fizetési meghagyást, amire amúgy van 15 nap ha nme teszem meg akkor úgy veszik ,h elismerem és rámverik. Egy hónap múlva jön a bíróságtól a másik levél, h ellentmondtam ezért polgári perré alakult automatice, de mivel a másik fél nem indította meg a polgári pert ( pár ezer ft illetéket kell befizetni ilyenkor) az eljárást megszüntetik. Majd később egy másik ,h jogerős lett, mert 15 nap lett mondta fellebbezésre. Azóta semmi. Ijesztgetni mindig lehet, de nem kell azonnal fizetni előbb utána kell járni. Vagy írtak egy kamubüntit a korábbi adatok alapján vagy valaki az én adataimat diktálta be mikor elkapták, és vagy ő írta alá hamisan vagy később bent hamisították oda az aláírást. Ha perre megy akkor egy írásszakértő nyílván megmondja, h nem az enyém és bukik a dolog nekik.

Mellesleg jó ha tudjátok ,h ilyen esetben nem neked kell bizonyítani ,h ártatlan vagy hanem fordítva, nekik ,h a büntetés jogos.
Előzmény: Törölt nick (19)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.22 0 0 19
Igazad van, 1 év alatt elévül ha felszólítást addig nem kapsz. Ha kapsz értesítést róla, amit ők bizonyítani is tudnak az egy év újraindul. De csak ha bizonyítani tudják. Tértivevényes levél ,amit átvettél ( illetve második kísérlet után kézbesítettnek tekinthető) sima levélnél ez nincs csak ha visszaírsz ,h megkaptad. Ha 15 hónapig nem jött semmi, akkor nem kell fizetni épp ez volt a lényeg, h rád ijesszenek és fizess, ez be is jött nekik. Ha azt mondtad volna, h már elévült úgyhogy nem fizetek akkor akár jogos akár nem nem tudnak mit csinálni. Volánbuszoknál és Volán társaságoknál egyértelműen 1 év az elévülés. Az meg a másik ,h ha nem írsz alá semmilyen papírt akkor nem tudják mivel bizonyítani ,h lógtál. A bíróságon egy alá nem írt papír nem bizonyíték. Képzeld el ha az lenne. Írok egy papírt, h a szomszédom vállalja, h ad nekem 2 milliót. Nem íratom vele alá odaírom ,h nem írta alá és kész. Nem így működik.
Előzmény: *Mithrandir* (18)
*Mithrandir* Creative Commons License 2009.06.22 0 0 18
Nézzétek, mit találtam egy BKV-s topicban ( nem az Indexen):
A 20/1981. (VI. 19.) MT rendelet a közúti személyszállítási szerződésekről 1. § (1) bek. szerint a rendelet hatálya az autóbusszal, trolibusszal, villamossal vgy személygépkocsival díj ellenében végzett személyszállításra, továbbá a járművek bérbeadására terjed ki.
E körben a személyszállítási szerződésekből eredő igények egy év alatt évülnek el.

Ugyan ezt BKV-s oldalon találtam, de nekem úgy tűnik hogy ez egy általános személyszállításra vonatkozó törvény, ami elvileg érvényes kell, hogy legyen a Volánra is.
Akkor meg mit akarnak?! 15 hónapja volt az esemény!!!
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.22 0 0 17

OFF

 

"magánterületről aligha mentek volna ki épp bőrrel....."

Nálam az ügyetlenebb/félősebb látogatók a csengetésig sem jutnak el...:)

Előzmény: Törölt nick (16)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.22 0 0 15
Ezért szoktak az ellenőrök sok esetben (ha mondjuk látják, hogy iskola táska van a gyermeknél) elkérni az ellenőrzöt és az abban feltüntetett gondviselő adatait is lejegyezni, vagy az iskola elérhetőségét feljegyezni (és így az iskola titkáron, osztályfőnökön keresztül értesíteni a szülőt).
Előzmény: Airbus A320 (12)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.22 0 0 14
Pontosan.
Előzmény: Airbus A320 (11)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.22 0 0 13

Reméljük, hogy a fax elégséges volt. Ha nem, akkor írj egy levelet az itt megadott címemre. Igaz semmi közöm a "pestiekhez", de kapcsolataim azért még voltak és remélem, hogy vannak is :) Bár sokan Volánbusznak hívják a többi 23 céget is. Nem tudhatom pl. a gyermeked mivel jár. De azzal egyetértek, egy gyermekkel szemben van a legnagyobb esélye egy ellenőrnek. Igen, aláírathatnak vele egy ugyanolyan jegyzőkönyvet mint a felnőttel, ahol elismeri, hogy vétett az utazási szabályok ellen.

 

A biztonsági embereknek meg elvileg csak az adóssal szabadna beszélniük, bármit is átadniuk... az én esetemben pl. egy 20on évei elején járó albérlő lány volt otthon (én akkor már máshol laktam), akinek miután modortalanul elmondták mit szeretnének, azonnal elkezdték csapni a szelet. :)

Gyermekekkel szerintem odáig szabadna eljutniuk maximum, hogy "anya, apa, a házigazda, vagy valami felnőtt itthon van?". Ha erre nemleges választ kapnak akkor esetleg annyit kérdezhetnek meg, hogy mikor lesznek itthon... de erre egy élelmes gyerek "kamuzik" valamit, ha ilyenkre felhívod a figyelmét, hogy mire vigyázzon ha egyedül hagyod otthon :)

 

Azt jogi végzettség nélkül is láthatja minden józan paraszti ésszel megáldott ember, hogy ez az eljárás jogilag sántít. Sokak véleménye negatív Juszt László műsoráról, a TV ügyvédjéről és sokan szerepelni sem szeretnek/szeretnének benne, de ahogy észrevettem és mostanában készítenek olyan riportokat is, ahol a panaszost nem szólaltatják meg. Oda talán megérne egy levelet... persze én elfogulatlan vagyok, mert nekem ha csak pár ezer Forintról is volt szó, de az egyik távközlési céggel (azóta ez már nem létezik, bekebelezték) adódó problémámat elsimították forgatás nélkül, nagyon segítőkészek.

 

A viszonylatigazolás nem szűnt meg. Továbbra is az általam leírtak miatt érvényben van (az ellenőr esete az igazoltatással).

Előzmény: *Mithrandir* (10)
Airbus A320 Creative Commons License 2009.06.21 0 0 12
Kiskorúnál meg elvileg értesíteni kell a gondviselőt/szülőket.
Előzmény: *Mithrandir* (10)
Airbus A320 Creative Commons License 2009.06.21 0 0 11
Már eleve az elején nem lett volna joga az ellenőrnek kivenni a kezedből az igazolványodat. Ugytudom ,hogy kérheti ,hogy add átt neki ,de nem veheti ki a kezedből csak úgy.
*Mithrandir* Creative Commons License 2009.06.21 0 0 10
Jó, rendben, akkor tegeződjünk...:)
Én is gondoltam rá, hogy esetleg valamilyen jogi szakértőtől megkérdezem a személyes adatvédelemre vonatkozó véleményét, meg is tettem: az egyik főnököm jártas a jogban, aki azt mondta, hogy ez az eljárás abszolút jogszerűtlen volt. Azt montda, hogy ő az én helyemben feljelentést tenne...no ezt egyenlőre nem fogom meglépni, mert se időm, sem pénzem nincs erre, sajnos. Remélem, a fax elküldése után békénhagynak ( feltéve, ha megfelelően regisztrálták-iktatták ugyebár)!
Vicces, de azóta állítólag megszüntették ezt a bizonyos viszonylatigazolást, mert túl sok gond volt vele...
Mi van akkor, ha egy kiskorú gyerek jár így? Az én 13 éves gyerekem is Volánbusszal utazik a suliba helyközi járaton és bizony volt arra precedens, hogy a hétvégi mosáskor találtam meg a bérletét a farmernadrágjának a zsebében ( valószínűleg napokig nélküle utazott a kölök, persze a sofőrök ismerik, mert mindig ugyanazzal a busszal megy, így nem kérték tőle a bérletet). Egy gyerekkel aláírathatnak akármit is az ellenőrök?
Persze a legtöbb gyerek jól összetojja magát és nem mer ilyenkor otthon szólni. Mi van akkor, ha a "biztonsági emberek" kimennek, de nem találják otthon, csak a kiskorú gyereket? Neki odaadhatják a felszólítást és a csekkeket? Aláírathatják vele az intézkedést igazoló papírt?
Előzmény: Törölt nick (9)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.21 0 0 9

Ne magázz, még ha kicsit hivatalosabbra írtam az előző hozzászólást, akkor sem. Köszönöm, hogy így fejezted ki a tiszteleted, de nem köll. :)

 

Tudom, hogy nem blicceltél, vagyis eszed ágába sem volt bliccelni. Sajnos a viszonylatigazolás hiánya annak tekintendő. Peched volt, kicsúszott a táskádból. Igazából az is gyakorlati kérdés, hogy az ellenőr kolléga megvárja-e vagy sem az utast amíg az megkeresi a nála lévő (egyéb) utazásra feljogosító iratot. Ebben egyéb körülmények is közre játszhatnak, mint pl. siet, mert lejárt a munkaideje/időre egy másik járaton kell ellenőrizni/fejpénzt kap (megjegyzem ez ma a 24 Volán vállalat közül már csak 3 cégnél működik-tudtommal)/normája van/nem voltál szimpatikus neki.

 

Jó pár hozzászólásodat elolvasva meg kell állapítanom, hogy nem vagy hülye (sőt!)! És én ilyet nem is mondtam, csak írtam egy oly sokszor előforduló esetet :)

Sokszor előfordul az is, hogy az utassal nem íratnak alá semmit sem a közúti ellenőrök. Miért? A fene tudja... lustaságból? Főleg ilyen esetben amikor nem is zsebre dolgozott az illető, hivatalosan tovább adta az irodára.

 

"Arról mi a véleménye, hogy a személyes adataim ott pompáztak két idegen ember kezében? Csak mert egy trehány adminisztrátor "elfelejtette" regisztrálni őket?"
Sajnálatos és felháborító eset. Nehezen viselem el én is. De ha jól tudom pár Forintért ezeket bárki meg is veheti az „államtól” (ezért is kapsz pl. kéretlen reklám leveleket, telefonokat ahol egyből tudják hány éves vagy és satöbbi…).Én biztos nem hagynám ennyiben. Már csak "mókából" is tovább vinném az ügyet írnék ide, meg oda meg amoda, esetleg felkeresnék egy ügyvéd barátomat/egy ingyenes jogi tanácsadót/munkahelyem jogi képviselőjét keresném fel. Persze, kire van ennek energiája napi 8-10-12 óra munka és családi kötelezettségek ellátása után, gyerek nevelés mellett.

 

"Meg hogy a felszólító levél bélyeg nélkül "csak úgy" be volt dobva a postaládába, átvételi elismervény aláírása nélkül? Tudtommal 3 (!) felszólításnak kell érkeznie, mielőtt az intézkedést elkezdik."
Az első levélnek nem kell postán érkeznie (mmint. amiben a csekkek szerepelnek). Ha nem ajánlva adják fel (és ezt nem is kell) akkor kb. annyi értelme van a postára szaladgálni vele mint odaadni egy kollégának aki bedobja a delikvensnek. Persze hivatalosabb... Mind a 3 felszólításnak sem kell levélben érkeznie. Az első kettő érkezhet telefon útján (hangfelvétel készül), személyes megkereséssel (Te esetedben). Viszont a harmadiknak már kutya kötelessége ajánlottan postán érkeznie a megadott levelezési vagy lakcímre. Ezt azért tudom annyira jól, mert én 1400 Ft miatt jártam meg az egyik telefonos szolgáltatóval. Engem is felkerestek a body builderek és (nem is én fogadtam őket, dolgoztam) fenyegetőztek, majd telefonon zaklattak egyik este 18-19 óra után, majd a harmadik levél jött ajánlva a csekkel és már végre be is tudtam fizetni, mert a csekket azt hiába kértem, nem küldtek... nah mindegy, ez nem ide tartozik.

 

"Egyébként meg abban tényleg hibáztam, hogy az utazás megkezdése előtt nem olvastam el az Utazási Feltételeket, de van olyan utas, aki ezt megteszi? "

Igen, van... többségében ráérő nyugdíjasok :) A viccet félretéve: a szabály nem ismerete nem mentesít... blabla. Sajnos ez ebben az esetben is így van.

De maximálisan megértelek, "ki az a hülye aki ezt elolvassa?", teszem fel én is a kérdést. Szerintem sokan nem is gondolnak olyanra, hogy ebben a szabályzatban van pl. olyan rész ami részletesen leírja, hogyan kell felszállnia buszra, hogyan kell viselkedni a buszon.

 

Mellesleg ezt a viszonylatigazolást is akkor baromságnak tartom. A diák igazolványnak a lakcím kártyával együtt kellene érvényesnek lenni és akkor nem lenne probléma az iskola és a lakhely közötti viszonylat megállapításánál. Persze egy újabb jogi aggályokat vet fel, ugyanis az ellenőr a lakcím kártyát nem veheti el/nem kérheti el igazolás/igazoltatás miatt. Ezért is találták ki anno. ezt a 70 Forintos kis papírost a „nagyok”. Könnyebb volt mint az évek/évtizedek óta vitázó politikai elitet rávenni arra, hogy alakítsanak valamit ezen a jogszabályon.

 

"15 napon belül megtehetem valamelyik irodájukban. Utána meg, mint aki jól végezte dolgát, elégedetten továbbállt....nyilván gyarapítottam az aznapi normáját."

Ahogy az előző hozzászólásban is írták, az ellenőrök általában ezzel kamuznak. Főleg azok akiknek nem csak normájuk van, hanem százalékot is kapnak.

 

ISO9001?

Az sajnos egy vicc. Elmesélem felénk hogyan csinálják. Pl:

2009.06.10-15 között ellenőrzés, előtte egy héttel már mindenki be van fosva. Kiadják, hogy a buszoknak (kívül belül) makulátlan tisztának kell lenni, a sofőrnek fel kell venni az egyenruhát, udvarias legyen az utassal, pontosan vezesse a menetlevelet.... máshol biztos mást követlenek meg, rám csak ennyi tartozik, ennyit ismerek.  Satöbbi. 10-15 között általában 90% így is tesz. Aztán 16-án, vagy következő hétfőn minden megy tovább a cég meg újabb x évre megkapta az ISO minősítést. Mivel állami vállalat jószerivel senkinek sem érdeke betartatni ezeket... Aki meg próbálja betartatni akár egy Győr méretű városban is pár tucat gépkocsivezető  és forgalmista főnökeként azt gyorsan kicsinálják. Én humbuknak tartom ezt az egészet.

 

Előzmény: *Mithrandir* (8)
*Mithrandir* Creative Commons License 2009.06.21 0 0 8
Köszönöm a válaszát, de nyomatékosan közlöm, hogy NEM BLICCELTEM!!! Volt bérletem és viszonylatigazolásom is, ami sajnos kicsúszott a táskám aljára, és az ellenőr nem várta meg, amíg megkeresem! Hanem közben szépen leírta az adataimat, amit NEM ÍRATOTT ALÁ! Erre tisztán emlékszem, annyira hülye még nem vagyok.
Arról mi a véleménye, hogy a személyes adataim ott pompáztak két idegen ember kezében? Csak mert egy trehány adminisztrátor "elfelejtette" regisztrálni őket?
Meg hogy a felszólító levél bélyeg nélkül "csak úgy" be volt dobva a postaládába, átvételi elismervény aláírása nélkül? Tudtommal 3 (!) felszólításnak kell érkeznie, mielőtt az intézkedést elkezdik.
A személyes adatok védelmét szigorúan szabályozzák, én nem tudok róla, hogy beleegyeztem volna abba, hogy bármire is felhasználják őket!
Egyébként a "marcona alakokról" annyit, hogy rájuk nem lehet panaszom, maximálisan udvariasak voltak, engem az egész eljárás minősége zavar, úgy bánnak az emberrel, mint valami köztörvényes bűnözővel.
Egyébként meg abban tényleg hibáztam, hogy az utazás megkezdése előtt nem olvastam el az Utazási Feltételeket, de van olyan utas, aki ezt megteszi? Persze, ilyenkor könnyű arra hivatkozni, hogy a menetrendben, meg a buszokon ki van függesztve, de nekem nem volt menetrendem, a buszon meg annyi utas volt, hogy moccanni nem lehetett, nemhogy olvasni! Az Ellenőr Úr meg elfelejtett felvilágosítani arról, hogy a viszonylatigazolást nem lehet utólagosan bemutatni, sőt, azt állította, hogy 15 napon belül megtehetem valamelyik irodájukban. Utána meg, mint aki jól végezte dolgát, elégedetten továbbállt....nyilván gyarapítottam az aznapi normáját.
Az sem zavar, hogy 6200 forinttal rövidebb lettem, nem halok éhen nélküle, csak éppen néhány gondatlanul és trehányul dolgozó ember miatt kényelmetlen és kínos helyzetbe kerültem. Elég szomorú az is, hogy a pótdíj összege attól függ, hogy az ügyintéző kisasszony éppen milyen lábbal kelt fel aznap. Itt sorozatos gondatlanság történt, ami bizony nem felel meg az ISO9001 minőségbiztosítási rendszer alapelveinek. Azt meg nem nehéz kiszámolni, hogy ha ezt naponta néhány utassal megteszik, az éves szinten milyen szép kis hasznot hoz a cégnek!
Előzmény: Törölt nick (7)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.21 0 0 7

Jó estét!

 

Viszonylatigazolás esetén valóban nincs lehetőség utólagos bemutatásra. A Volán jogosan követelte az első körben befizetett 6.000 Ft pótdíjat, valamint a 200 Ft viteldíjat.

 

Hivatali időkben kikérhető a Volán irodákon, illetve a Volán egyesülés honlapján is megtekinthető az utazási feltételek: http://www.volan.hu/utfeltetel.html. Ezek kivonatai szoktak szerepelni buszokon, menetrend könyvekben.

 

A Volán cégek eltérő gyakorlatot folytatnak a pótdíjazással kapcsolatban: van olyan cég, ahol 4.000, van ahol 8.000 Ft a pótdíj... stb, stb, stb.

 

Az már az irodán dolgozó kisagyszony kedvességétől/napjától/kedvétől/egészségi állapotától/jó akaratán múlik, hogy beéri-e a menetjegy és a bemutatási költség pár száz Forintos összegével. De ismétlem: viszonylatigazolás esetén nincs lehetőség az utólagos bemutatásra.

________________________

 

 

Az ellenőrnek kötelessége a bliccelő utassal aláíratni egy papírost, amin elismeri, hogy itt ott és amott megbüntettek. Gyakorlati tapasztalat mondatja velem, hogy az átlag utas ilyenkor annyira meg van illetődve/szégyelli magát/környezetéről legszívesebben tudomást sem venne, hogy nem tudja felidézni mi is történt vele ("minden olyan gyorsan történt"), az aláírás tényét saját akaratán kívűl elfelejti. Aztán amikor mutatják az aláírt ívet, és felismerni véli saját aláírását leesik az álla.

 

________________________

 

Az, hogy marcona férfiakat küldök ki az nem a Volán cégen múlik. A vállalat tovább adta egy behajtó cégnek, akik ilyen embereket alkalmaznak. A Volánnál meg van egy trehány dolgozó, aki nem regisztrálta megfelelően azt, hogy korábban be lett fizetve a 6.000+200 Ft.

 

Kellemes utazást!

Golaz Creative Commons License 2009.06.21 0 0 6
Én sehol sem olvastam, hogy utólagos bemutatás lenne. Az utazási feltételekben csak az van, hogy "nélkül". Tehát érvényes jegy, bérlet nélkül utazik valaki, akkor van büntetés.
Előzmény: -c.v- (5)
-c.v- Creative Commons License 2009.06.21 0 0 5
"A viszonylatigazolásnál nincs utólagos bemutatás a volánoknál!"

Na de ha nincs nálad az érvényes bérleted, akkor valószínűleg a viszonylatigazolásod sincs. Ez kevésbé súlyos "bűn", mintha csak az egyiket hagytad volna otthon? Vagy ha nincs viszonylatigazolás, akkor utólagos bérletbemutatás sincs?
Előzmény: Golaz (4)
Golaz Creative Commons License 2009.06.21 0 0 4
A viszonylatigazolásnál nincs utólagos bemutatás a volánoknál! Ez egy hazugság, csak az ellenőrök mondják, hogy könnyebb dolguk legyen és kicsalhassák az adataid. Persze a volán büntetési bevételeinek jelentős része származik a viszonylatigazolásokból, hiszen ezért is találták ki, nem mondanak le róla csak ilyen egyszerűen.
*Mithrandir* Creative Commons License 2009.06.21 0 0 3
Hát köszönöm a jelzőket....bár sem betoji alaknak, sem aktakukacnak nem tartom magam. Én egy becsületes kétgyerekes családanya vagyok. A befizetett csekket, meg a bérletet+az összes papírt nem tudatosan tettem el, egyszerűen nem dobtam ki, és amikor az a két fazon itt volt nálunk, halványan emlékeztem is rá, hogy megvan valahol...meg is találtam később. Egyébként szerintem ezek arra utaztak, hogy mint minden "normális" ember, én sem tettem el azokat a csekkeket, ezáltak többet lenyúlhatnak tőlem. Ráfáztak....
Miért fizettem be a csekket még akkor? Írtam, hogy nem személyesen voltam ott az irodában intézkedni, hanem egy ismerősünk fia, aki Pestre jár egyetemre ( vidéki vagyok, ráadásul éppen vizsgáztam, amiről nem lehetett hiányozni). A srácnál nem volt elég pénz, ezért kapott csekket, amit amikor hazaért, befizetett, nehogy kicsússzunk a határidőből. Én nem biztos, hogy megtettem volna. Egyébként telefonon megkérdeztem az ügyintéző csajt, hogy miért kellett ekkora büntetést fizetni, amikor határidőn belül be lett mutatva az igazolás, hát csak makogott, érdemben nem tudott válaszolni, majd kibökte, hogy "ezzel sajnos nem tudunk mit csinálni, mert már be van fizetve..." Hát persze, hogy nem tudnak semmit csinálni, azt főleg nem, hogy a jogtalanul lenyúlt pénzt visszafizessék...
Senkinek nem kívánom, hogy a lakása előtt megjelenjen két ilyen nagydarab behajtóforma fickó, elég megalázó. Másnak sem jutott volna eszébe egy épkézláb kérdés sem..
Előzmény: Törölt nick (2)
téesz-metró Creative Commons License 2009.06.21 0 0 0
v0lánbusz
*Mithrandir* Creative Commons License 2009.06.21 0 0 topiknyitó
2008.február 13.-án egy extrém mértékben tömött Volán-járattal utaztam, amikor egyszer csak jöttek az ellenőrök. Amikor kérték tőlem a jegyet-bérletet, az egyik kezemmel kapaszkodtam a fejem felett, a másikkal a táskámat túrtam a bérletem után, amit egy kis keresgélés után meg is találtam. Az ellenőr ezt azonnal kivette a kezemből és darabjaira szedte ( a bérlet és a diákigazolvány egy tokban volt). Kedvesen mosolyogva közölte, hogy kéri az igazolást is, amit a diákigazolvány mellé lehet váltani a bérletpénztárakban 70 ft-ért. Mondtam neki, hogy ott van az is a tokban, mire közölte, hogy nem találja. Erre elkezdtem újból a táskámat turkálni, de nem találtam az igazolást. Kérdeztem tőle, hogy most mi lesz, valószínűleg otthon lehet az az igazolás a másik táskámban. Erre az volt a válasza, hogy semmi baj, 15 napon belül be kell mutatni valamelyik irodájukban és nem lesz belőle semmi, fizetni sem kell semmit....elkezdett firkálni valamit egy papírra, majd visszaadta a bérletemet és a diákigazolványom. Hangsúlyozom: SEMMIT nem írtam alá!
Néhány nap múlva be volt dobva hozzánk egy bélyeg nélküli levél, valószínűleg nem postás hozhatta, átvételi elismervényt senki a családomban nem írt alá. Ebben a levélben az volt, hogy én szabálytalanul utaztam, ezért fizessek be 200 ft.viteldíjat és 6000 ft.pótdíjat, csekkek mellékelve voltak.
Persze nem fizettem be semmit, ugyanis közben be lett mutatva a hiányzó igazolás az egyik irodájukban ( megtaláltam később , a táskám alján volt, nyilván kicsúszott a tokból), csak éppen nem személyesen vittem be, hanem az egyik jó ismerősünk fia, aki Pestre jár egyetemre. Vizsgaidőszakom volt, egyszerűen nem tudtam személyesen intézni...Amikor a srác bevitte az irodába a papírjaimat( persze bőven a határidőn belül), szintén kértek tőle 6000 ft.pótdíjat és 200 ft.viteldíjat. A fiúnál nem volt ennyi pénz, úgyhogy adtak neki két csekket, amelyek 2008.02.28-án be is lettek fizetve. Mégis kijött nekem a levél, benne a csekkekkel! Mivel már le lett rendezve a pótdíj, így nem foglalkoztam ezzel a levéllel.
Egészen mostanáig. Azóta eltelt 15 hónap. A múlt héten valamelyik este éppen ott voltak nálunk a barátaink, már hazaérkeztek a gyerekeim is, amikor úgy du.5 óra után megállt előttünk egy fekete autó. Kiszállt belőle két kigyúrt testalkatú fiatalember, egy mappával a kezükben és engem kerestek név szerint. Tudták minden személyes adatomat!
Annyira ledöbbentem, hogy először azt sem tudtam, miről van szó. Közölték, hogy én 2008.02.13.-án szabálytalanul utaztam egy Volán járaton és nem rendeztem a pótdíjat. Azért jöttek, hogy figyelmeztessenek erre, a következő mozzanat a behajtás lesz. Kitöltöttek egy papírt, amit alá is írattak, valamint két csekket, az egyiken 200 ft.szerepelt viteldíj gyanánt, a másikon 9000 ft.(!) pótdíj gyanánt. Persze az első megdöbbenésem után én szóltam nekik, hogy a hiányzó igazolás határidőn belül be lett mutatva, sőt, a pótdíj csekkek is be lettek fizetve, de sajnos, abban a pillanatban , hirtelen nem találtam őket ( egyébként is: ki az, aki majdnem másfél év távlatából eltesz egy bérletet?). Az úriemberek erre azt tanácsolták, hogy ha megtaláltam, hívjam fel az általuk itthagyott felszólításon található telefonszámot, és ott olvassam be a befizetett csekkek sorozatszámát.
Így is lett: miután megtaláltam hál'istennek eltett papírjaimat ( bérlet+igazolás+ befizetett csekkek), elfaxoltuk a megadott fax-számra az egészet. Néhány nap múlva csak úgy, kíváncsiságból rájuk telefonáltam, hogy beérkezett-e a fax, hát erre a hölgy sajnálkozva válaszolta, hogy NEM!! ( ott volt a faxot igazoló papír a kezemben!) Azonnal a Postára mentem és ismét elfaxoltam a paksamétát, potom 990 ft-ért. Mikor elment a fax, visszahívtam az ügyintéző hölgyet, aki közölte, hogy igen, most megérkezett a fax!!
Ennyi a történetem. Remélem ezzel rendeződött az ügyem.
Észrevételeim viszont a következők:
- Nem kellet volna a buszon az ellenőrzés során a személyimet is elkérni? Valószínűleg amikor irkálni láttam a fickót, akkor éppen a diákigazolványomról írta le az adatokat. Én azonban nem vagyok éppen diák-korú...
-Nem kellet volna valamit aláírnom a buszon az ellenőrzés során? Mert ez nem történt meg!
- Miért is kellett kifizetni a 6000 ft-os pótdíjat, amikor időben be lett mutatva a hiányzó igazolás? Valamint miért kellett 200 ft-os viteldíjat is befizetnem, amikor volt bérletem?
-Micsoda felháborító eljárás ez, hogy gyanútlan, becsületesen élő állampolgárokra kigyúrt, izmos testalkatú biztonsági őrnek, vagy behajtónak-kommandósnak kinéző férfiakat ráküldenek?! Én nem vagyok jogász, de ez szerintem bőven kimeríti a szándékos félelemkeltés fogalmát! Nem beszélve arról, hogy iszonyú kínos volt ez a barátaink előtt is, meg a szomszédok előtt is, mert persze éppen szemtanúi voltak ennek az egész eseménynek.
-Nem az a szabály, hogy 3 felszólítás kell, hogy megelőzze az intézkedést? Én csak 1-et kaptam, azt is csak bedobták, semmiféle elismervényen nem írtam alá. ( a kedves fiatalember közölte, hogy ŐK A MÁSODIK felszólítás, és a következő eljárás a behajtás lesz!)
-A fiatalemberek nem igazolták magukat, nekem meg eszembe sem jutott az ijedtségtől, hogy erre kérjem őket. A nyakukban fityegett valami igazolvány-féle, de eszembe sem jutott sajnos, hogy megnézzem.
- Birtokukban voltak a személyes adataim!! Semmiféle megbízást nem mutattak, hogy ők honnan tudják ezeket, én meg tudtommal senkinek nem adtam engedélyt arra vonatkozólag, hogy a személyes adataimat kiadhassák, vagy használhassák!!
-A cég honlapján ( amit azóta megtaláltam) azt állítják, hogy ők ISO9001 minőségbiztosítás alapján dolgoznak. Az én munkahelyem is ez van és tudom, hogy igen szigorú szabályok vannak az adatkezelést és az adminisztrációt vonatkozóan. Érzésem szerint ezeket a szabályokat ők többszörösen is megsértették: a személyes adataimat a tudtom nélkül idegenek birtokában találtam, a befizetett pótdíjak nem voltak leadminisztrálva, a beérkezett faxot nem találták...
- A jelenlegi gazdasági helyzetben ennek a cégnek ennyi pénze van, hogy autót és két embert fizet azért, hogy egy felszólítást kihozzon? Amikor egy átvételi elismervénnyel ellátott levél nemhogy szabályosabb, de olcsóbb is?
Soha életemben nem blicceltem-akkor sem és azóta sem-csak abban hibáztam, hogy nem találtam meg a diákigazolvány és bérlet mellé írt igazolást. Amit 70 ft-ért állítottak ki a bérletpénztárban. Az egész eljárást nonszensznek tartom, a büntetést a "bűn"-höz képest pedig aránytalanul és igazságtalanul magasnak!!
Járt már más is így?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!