Keresés

Részletes keresés

Baxter Creative Commons License 2012.02.15 0 0 29
Jenő sajnos itthagyott minket :( Isten nyugosztalja.
Előzmény: Baxter (28)
Baxter Creative Commons License 2011.05.31 0 0 28

Most nézem csak ezt a régi topikot... Jenőke hatodik éve lakik nálunk, és még mindig szorgalmasan eszi a tücsköket!

AndreasSWT Creative Commons License 2007.05.22 0 0 27
Sziasztok!

Most elkezdett motoszkálni bennem a gondolat, hogy én is elkezdjek skorpiót tartani.
Valami olyasmi fajtára gondoltam, mint ami Baxternek van.
Rögtön lenne is egy kérdésem:

A tartásukhoz kell valamiféle engedély?
A neten olvastam, hogy a jegyzőnél be kell jelenteni, mint veszélyes állat.

Köszönöm.
s3girl Creative Commons License 2007.05.18 0 0 26

Szia! Én keresgéltem és találtam neked pár képet..Nemtom, hogy jók-e.

Az első képen látható skorpió fa csipeszekből van.

Előzmény: Oblivion (25)
Oblivion Creative Commons License 2007.05.18 0 0 25
Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni egy számomra fontos ügyben.
Bútor- és épületasztalos ipari technikus tanuló vagyok, jövőre végzek és egy olyan dohányzóasztalt szertnék készíteni ami úgy nézne ki, hogy egy skorpió tartana egy csepp alakú üveglapot. Ehhez azonban képekre, fényképekre, rajzokra van szükségem, hogy megfelelően meg tudjam tervezni. Sajnos azonban az interneten nem tudok találni semmilyen megfelelő képet. Olyan kép(ek)re lenne szükségem, ahol a skorpió ollói kissé felfelé néznek, a farka pedig normál állapotban van. A legfontosabb az lenne, hogy oldalról legyen lefényképezve, hogy a tartását le tudjam utánozni (az sem baj, ha több nézőpontból látszik).
Ha tud valaki ajánlani egy linket vagy bármilyen segítséget azt nagyon megköszönném.
A saját skorpiódról is küldhetsz képet, a veyron14@hotmail.com e-mail címre.
A segítséget előre is köszönöm.
Dömi* Creative Commons License 2006.11.07 0 0 23

Nekem is volt egy kis imperatorom, de szegényke nemrég meghalt. :(

 

Majd azért szeretnék másikat... :) csak hát olyan lutri... fogják magukat és egyszer csak meghalnak. Edi egyik nap még evett, aztán másnapra holtan találtam. :S
Baxter Creative Commons License 2006.11.01 0 0 22

Újabb kép, ezúttal is UV-fényben, csak egy fokkal jobb fényképezőgéppel:

 

 

Krokofánt Creative Commons License 2006.06.17 0 0 21
örülök hogy Jenő jól van. ha lehet, tegyél fel még fotót :-)
Előzmény: Baxter (20)
Baxter Creative Commons License 2006.06.17 0 0 20
Jelentem, Jenő jól van, épp ebédel :) Úgy tűnik, jól bírja a helyi körülményeket. Ami miatt kicsit aggódok, az az, hogy tavaly szeptember óta még nem vedlett (vagy legalábbis nem vettem észre). Ez vajon normális dolog?
Baxter Creative Commons License 2005.11.29 0 0 19

Még egy UV-s kép, ez valamivel jobban sikerült, mint a múltkori:

 

UV-Jenőke

 

Előzmény: Baxter (18)
Baxter Creative Commons License 2005.11.29 0 0 18

Azért se hagyom abba :) Újabb kép, amelyen tisztán látszik, hogy Jenőke kigömbölyödött, mint a kölökgólya. Úgy tűnik, nem viseli rosszul a fogságot...

 

 

Jenci sziesztázik

Baxter Creative Commons License 2005.11.24 0 0 17

Nos, a topik nem pörög; senki nem tart rajtam kívül skorpiót?

 

Jenőke egyébként jól van, és mintha nőtt volna... persze nem mértem le, szóval ez lehet, hogy csak úgy tűnik :) Átlagban kétnaponta képes befalni egyet a nála éppen csak valamivel kisebb tücskökből, és szemmel láthatóan jól érzi itt magát. A táplálkozása egyébként számomra kicsit meglepő volt, valahogy azt hittem, egy skorpió úgy táplálkozik, mint egy pók, az üres kitinvázat otthagyja. De nem... módszeresen elkezdi befalni a zsákmányt, és néhány apróbb alkatrész kivételével el is tünteti (fej, néhány szöcskeláb szokott megmaradni).

Baxter Creative Commons License 2005.09.18 0 0 16

 

 

Egy éjszakai kép, UV lámpával. Sajna nem a legjobb, még dolgozom rajta :)

Baxter Creative Commons License 2005.09.13 0 0 15
köszi a tippeket :)
Előzmény: Ilycsin (14)
Ilycsin Creative Commons License 2005.09.12 0 0 14

Nem kell felni, szerintem meg senki nem halt bele a marasaba...

Ezek a mediterran fajok nem rendelkeznek eros mereggel, a cipesuk darazscsipesnel nem erosebb, es csak vegso esetben hasznaljak a merguket, nyaron magamnak is volt szerencsem nehany hasonlo allathoz, a folyamatos zaklatas ellenere is csak hosszu ido elteltevel probalta bevetni a merget...

Előzmény: Baxter (12)
Ilycsin Creative Commons License 2005.09.12 0 0 13

Az etetest eleg nehez egyertelmuen megmagyarazni nehany szoban, ezert talaltal ellentmondasos adatokat...

 A lenyeg, akkor etesd, amikor eszik, abbol amit leirtal, tudom, hogy most eszik... most akar naponta tobbszor is nyugodtan felkinalhatod neki a kajat, egy ido mulva majd vissza fogja utasitani a taplalekot, ez normalis, olyan periodushoz jut az eletciklusa amikor nincs szuksege taplalekra, ez altalaban vedles elott szokott lenni, vedleskor figyelj, ne legyen taplalekallat a terrariumban, mert kart tehet a frissen vedlett allatban, vedles utan sem eszik egy jo darabig...

Előzmény: Baxter (-)
Baxter Creative Commons License 2005.09.12 0 0 12
Naja, egy kis ellenkezést nekem is le kellett küzdenem, de a zárható, biztonságos terrárium látványa volt szerintem igazán meggyőző. A skorpió és az efféle állatok sokakból ellenkezést váltanak ki, szóval nem javaslom, hogy megbeszélés nélkül, partizánakcióban vigyél haza egy skorpit :) Nekem szerintem szimplán szerencsém volt, hiszen véletlenül került hozzánk a jószág. Valahogy úgy, hogy "anyúúú, hazáig követett, megtarthatom?" :)))
Előzmény: Sajó_a_bobtail (10)
Baxter Creative Commons License 2005.09.12 0 0 11

Hála az égnek nem lakótelepen lakom, és svábbogarat eddig nem is láttam a környéken :) Ez egy ilyen modern világ: pénzt adok a kereskedőnek svábbogarakért. Kicsit morbid, igaz :))

 

Amúgy az etetésről a neten hozzáférhető "szakirodalom" eléggé vegyes dolgokat közöl; a naponta, kétnaponta, hetente kétszeri vagy egyszeri etetés egyaránt előfordul. Saját gyakorlatom még nem igazán alakult ki... Az viszont valószínűleg igaz lehet, hogy ha nem éhes a jószág, akkor nem is akar enni, ergo nem vadászik. Párszor egyébként már sikerült úgy odatartani a zsákmányt Jenőke orra elé, hogy azt a csipeszből egyszerűen elvette :) Az üresen odatartott csipesztől tart, elhúzódik előle. Ha viszont mocorog rajta valami, akkor elég határozottan rátámad, és csatt, már ki is kapja belőle. Azt még nem sikerült megfigyelnem, hogyan szúrja meg. Olyan is előfordult, hogy a zsákmányt egyszerűen elejtettem a csipesszel, és elrobogott, elbújt valahová a terráriumban. Jenőke persze pár óra múlva összefutott vele, és már csak azt lehetett látni, hogy valamit cipel az ollóival. Ha már kicsit gyakorlottab leszek, megpróbálok képeket készíteni ilyen alkalmakkor is.

Előzmény: Krokofánt (9)
Sajó_a_bobtail Creative Commons License 2005.09.12 0 0 10

Szia!

 

Én is szívesen tartanék skorpiót, de a barátném hallani sem akar róla. Mondjuk nekem is csak az ilyen "nem életveszélyes" jöhetne szóba.

Krokofánt Creative Commons License 2005.09.12 0 0 9
svábbogár? - jól beleillik a lakótelepi táplálékléncba. sőt. haszonállat :-)
Előzmény: Baxter (7)
Baxter Creative Commons License 2005.09.12 0 0 8
Én is meglepődtem rajta, de igen. Sőt, meglehetősen gyakori.
Előzmény: IanStuart (6)
Baxter Creative Commons License 2005.09.12 0 0 7
Kaja: gyakorlatilag megeszik bármilyen rovart, ami a saját testénél kisebb... Nagyobb testű skorpiók hajlamosak kisebb emlős állatokat, madarakat, pókokat és más skorpiókat is elfogyasztani. Fogságban tartott skorpióknál a leginkább javasolt az élő tücsök és a svábbogár.
Előzmény: Krokofánt (5)
IanStuart Creative Commons License 2005.09.12 0 0 6
Ez őshonos arrafelé?
Előzmény: Baxter (-)
Krokofánt Creative Commons License 2005.09.11 0 0 5

hát ebben a luxuskégliben biztos jó helye lesz :-) tényleg: mit eszik?

Előzmény: Baxter (4)
Baxter Creative Commons License 2005.09.11 0 0 4

Nincs rá ésszerű magyarázat :) Amúgy azt gondolom, nálam jobb élete lesz, mint az Állatkertben lenne. Persze rá is ejthettünk volna valami nehezebb tárgyat, de felénk az ilyesmi nem divat :)

Előzmény: Krokofánt (3)
Krokofánt Creative Commons License 2005.09.11 0 0 3

ha nem titok, engem érdekelne hogy végül miért tartottad meg? miért éppen egy skorpiót? :-)

úgy értem, már az is szép tőled, hogy nem az volt az első reakciód, hogy addig üsd egy első osztályú féltéglával, amíg mozog. :-)

Előzmény: Baxter (2)
Baxter Creative Commons License 2005.09.11 0 0 2

Néhány szó a terrárium kialakításáról:

 

Némi utánaolvasgatás és az Állatkert Viváriumában az egyik lelkes állatgondozóval történt beszélgetés után egy viszonylag kis méretű, készre gyártott terráriumot vettem. A kis méret (20x20x20 cm) bőven elégséges egy állat tartásához, nagyobbat nem érdemes venni, mert egyrészt "elveszik" benne az állat, másrészt a zsákmányállatot nehezen találja meg. A fogságban tartott skorpió egyébként nem is igényel nagyobb helyet, kiválóan érzi így magát. Tenyésztők egyébként ennél lényegesen kisebb méretű terráriumot használnak...

 

 

 

 

A terrárium hátfalán látható műsziklák gyárilag be voltak építve, ezzel nem is kellett már vacakolnom. Ez nemcsak dekorációs célt szolgál, a skorpió esténként szívesen mászkál és mutogatja magát rajta. A terrárium aljzata közönséges virágföld és fakéreg keveréke, ezeket meg lehet vásárolni nagyon olcsón. Homok ennél a skorpió-fajtánál nem célszerű, mivel nem sivatagi állat; a legjobb a természetes élőhelyén megtalálható környezetet leutánozni. Az aljzat vastagsága célszerűen legyen alacsonyabb kb. két centivel, mint a terrárium elülső részén található üvegfal. Szintén célszerű némi lejtést belevinni az aljzatba (hátulról előre lejt). A terrárium teteje részint üveg, részint pedig a szellőzést szolgáló fémháló. Az elülső rész egy felfelé húzható üveglap; ez azért célszerű, mert így véletlenül sem tudjuk nyitva hagyni... Jenőke lakásába bekerült még két, kisebb méretű pozsgás növény is, valamint két darab cserép-töredék is (ez alá be tud húzódni, ha el akar bújni a világ elől). Fontos még a vízellátás is: egy műanyag kupakban elhelyeztem egy szivacsdarabot, amelyet naponta megnedvesítek, hogy vízhez jusson az állat. Ez rendkívül fontos, mivel a skorpió igényli a nedvességet, részint megissza, részint pedig tisztálkodásra is használja!

Baxter Creative Commons License 2005.09.11 0 0 1
:)) Sosem gondoltam volna, hogy valaha is skorpióm lesz. Alapvetően irtózom az összes ízeltlábú meg pókféle állattól... aztán tessék :)
Előzmény: Magdi60 (0)
Magdi60 Creative Commons License 2005.09.11 0 0 0
Szia! 0 az esélye, hogy én megtartottam volna.
Előzmény: Baxter (-)
Baxter Creative Commons License 2005.09.11 0 0 topiknyitó

Sziasztok!

 

Azért bátorkodtam nyitni ezt a topicot, mert meglepő módon még nincs ilyen (a kereső szerint legalábbis).

Velem az történt, hogy horvátországi nyaralásról hazaérkezve, a cuccok kipakolása közben egyszercsak rájöttünk, hogy akaratunk ellenére hazajött velünk egy ilyen jószág. A kezdeti ijedtség és tanácstalanság után úgy döntöttem, hogy ha lehet, megtartom (a másik alternatíva az állatkertben való leadás lett volna). Készítettem egy fotót, és bevittem az állatkert viváriumába. Itt megállapították, hogy az Euscorpiidae fajba tartozik, konkrétabban még nem sikerült azonosítani.

 

 

 

Azt is megtudtam, hogy nem egy ördöngösség a tartása, és ha az ember odafigyel, minimális kockázatot jelent (annak ellenére, hogy allergiám miatt egy méhcsípés is veszélyes lehet számomra). Készen vásároltam egy 20x20x20 cm-es kis terráriumot némi műsziklákkal, és berendeztem (képeket később készítek). Azóta Jenőke (ezt a nevet kapta :) szemmel láthatóan remekül érzi magát nálunk.

 

Ebben a topicban szeretném megosztani az érdeklődőkkel a tapasztalataimat, és várom olyanok hozzászólását, akik szintén tartanak, vagy tartanának otthon efféle állatkát.

 

Baxter

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!