Keresés

Részletes keresés

MrChef Creative Commons License 2012.10.15 0 0 44

Tévedsz vagy hazudsz. Iránnak nem csak a "cionistákkal" (kódszó, értsd: zsidókkal) van baja, hanem az egész Nyugat ellen dzsihádot hirdettek az ajatollahok. Mi az igazság? Az, hogy a holokauszt tagadó konferencián orrba-szájba hazudnak? Hogyjön bármelyik iráni politikus ahhoz, hogy lehazudja, hogy itt valamelyikünk nagyanyját márpedig nem a nácik ölték meg, vagy meg sem ölték, csak eltűnt? (kis léptékre nézve) Csupán üzemanyagot gyűjtenek ahhoz, hogy letöröljék Izraelt a térképről. Az erről szóló videók nem titkosak, a youtube-on is láthatók. Ezt viszont nem fogja megvárni Izrael, akár így, akár úgy.

Egy híres mondás a 6 napos háború után:

"Hitlernek nem hittünk annak idején. Nasszernek viszont igen."

Előzmény: SuhanóBongó (42)
MrChef Creative Commons License 2012.10.15 0 0 43

Rosszul tudod: az ókori Perzsa Birodalom, amelynek öröksége kétségkívül erősebb a mai Iránra, mint a Római Birodalom öröksége a mai Olaszországra, többször is jól bánt az ókori zsidósággal. A babilóniai száműzetés után engedték visszatérni a zsidókat Izraelbe, vagy elég az Eszter könyvében leírt történetre gondolni.

Az sem mellékes, milyen volt Irán 1979 előtt.

Én amellett vagyok, hogy a jelenlegi iszlamofasiszta rezsimet söpörje el az iráni nép, és prosperáló országot építsenek tovább.

----

Az milyen érv már, hogy Irán sosem támadott meg senkit? Aki nem tett meg valamit, már soha nem is fogja, vagy micsoda?

Előzmény: Iranuran (24)
SuhanóBongó Creative Commons License 2012.07.04 0 0 42

Iráni haderő?

Érdekes téma. Nem nagyon szeretik más orrára kötni, hogy miből és mennyi van? Mondjuk mostanában politikai célzattal szivárogtatnak ki infókat, ami jó abból a szempontból, hogy talán nem fogják őket megtámadni.

Irán rengeteg mindent gyárt magának: tankot, hajót, vadászgépeket, tengeralattjárót, rakétát, robotrepülőgépet stb. Azért ez nem kis teljesítmény. Folyamatosan fejlesztik a haderejüket a saját igényeiknek megfelelően. Az iráni haderőről azt is ki lehet jelenteni, hogy alapjában véve védelemre van berendezkedve. Ettől eltekintve stratégiai okoból képes bizonyos mértékű válaszcsapásra is.

Az emberanyagról szeretnék inkább pár szót szólni. Először is a perzsák fejben nagyon erősek. Arra gondolok, hogy nem mónika show-n élnek az emberek. Mindenki tisztában van ott a nyugati demokrácia működésével és céljával, aminek következtében egy nyugati támadás esetén fanatikusan védenék magukat és hazájukat. Micsoda előny ez egy szegény nyugati katonával szemben, akit a pénz és az úgynevezett "terrorizmus" elleni harc tüzel. Ebből következően, ha nem is mindenki, de szinte mindenki megvédené az idegen betolakodókkal szemben a hazáját. Iránban a haderő elég összetett. A hadseregen kívül vannak különböző szervezett csoportusulások. Vannak emberek, akik élik normális életület, de eközben valamilyen fegyveres testület tagjai. A lakosság nagy része ki van képezve valamire (mesterlövész, utász, stb.). A fegyverek a lakosság számára elérhetőek. A lakossági fegyveres szervezeteknek az a dolga, hogy ha esetleg megjelenik egy idegen szárazföldi csapat, akkor feltartsa őket (aknák, út széli pokolgépek, mesterlövészek), amíg a hadsereg meg nem jelenik.

Szóval egy szárazföldi támadásban nem hiszem, hogy gondolkozhat a nyugat. Véleményem szerint minden várakozást felülmúlna az USA és csatlósai vesztesége. Szárazföldön biztos vereséget szenvednének. Iránban a jól kiképzett és felfegyverzett lakosságba beletörne a bicskájuk és még a forradalmi gárdával nem is találkoztak. Lenne sírás rívás.

Egyébként személy szerint örülnék, ha lenne atomfegyvere iránnak, mert legalább nem piszkálnák őket. Iránnal csak a cionistáknak van bajuk, mert ki merik mondani az igazságot nemzetközi porondon is, ami kellemetlen a cionistákra nézve. MEg ugye jó lenne cionéknak a perzsa földből is valami...

Törölt nick Creative Commons License 2012.02.18 0 0 40

Az amerikai stratégiai agytröszt lidérces álmaiban is ezek szerepelnek:

 

http://www.youtube.com/embed/QfQkKvC_sM0

 

http://www.youtube.com/embed/YkhLtD4jwis

Előzmény: r1 (36)
r1 Creative Commons License 2011.06.22 0 0 38

Ha megnezned, hogy iranban mennyi zsido el akkor rajonnel, hogy sem az USA sem Izrael nem szivesen olne valogatas nelkul es szamolatlaul az ottani nepeket szonyegbombazassal.:)

Előzmény: Phantom001 (37)
Phantom001 Creative Commons License 2011.06.22 0 0 37

Azért ha kitörne egy komoly háború, akkor az amcsik meg izrael sem akkora légierőt vetne be, mint mondjuk líbiában, vagy gázában.... A mostani légicsapások azért tartanak ennyi ideig, hogy nagy pontossággal csak a katonai célokat lőjék, és minimalizálják a polgári áldozatokat! Ha mondjuk irán lezárná a hormuzi szorost, vagy megtámadná az afganisztáni csapatokat, esetleg izraelt, jönnének a B-2 meg B-52 gépek, meg a szőnyegbombázások.... ha az irániak megölik pár ezer katonájukat, utána az amerikaiakat sem fogják érdekelni a polgári áldozatok. Ha meg betámadják irakot vagy afganisztánt, azoknak a szárazföldi csapatoknak tényleg lőttek.. Viszont megszállni nezéz lenne őket, mert nagy ország, nagy népesség, és egy gerillaháború vietnami szintű veszteségeket hozna az amerikaiaknak is.

r1 Creative Commons License 2011.05.12 0 0 36

A tamadast jo lenne legalizaltatni (mint ahogyan pl Libia eseteben a repulestilalmi ovezet fedosztorival), de barmilyen jol is van osszeallitva ezekhez a BT, a hatteralku kinaval szvsz nem jonne ossze (oroszokat talan megint meg lehetne zsarolni a romaniai raketatelepites felfuggesztesevel, de ezt a poent sem lehet mindig elsutni). Legalizalas nelkul pedig nem lehet az ENSZ koltsegen katonakat ott allomasoztatni es a haboru koltsegeit is nehezebb szetosztani tobb orszagra. Attol, hogy nehany orszag jelkepesen csatlakozik (azert, hogy nemzetkozi kepet adjanak a dolognak) meg a szamlat valakinek fizetni kell.

Egy Iran elleni szarazfoldi offenziva egszeruen tul nagy falat. A terulet nagyobb mint Irak es Afganisztan egyutt. A lakossag szinten tobb mint a ket emlitett orszagnak egyutt, igy ha ellenallas tor ki akkor het baj van (raadasul Iranban nem talalnak olyan hasznalhato fegyveres szovetsegeseket mint az elozoekben). - Igy nincs ertelme probalkozni, mert meg egy sima gyozelem eseten is belerokkannanak a terulet megtartasaba. Megvaltoztatni sem lehetne semmit, mert a babkormanynak is ugyanugy a siitakbol kellene, hogy kikeruljenek (a hatalom is maradna a kezukben) es ugyanugy irani iszlam koztarsasag maradna mint eddig (csak tobben es jobban utalnak a nyugatot es az USA-t az akcio utan mint elotte).

Tehat marad a legi haboru. Ez az egyetlen ami mukodne, de allitolag minimum 2000 azaz kettoezer celt kellene legalabb reszben megsemmisiteni ahhoz, hogy erezheto veszteseget okozzanak. Ez a mai raketa, robotrepulogep, stb arak mellett csod meg az USA-nak is, hisz csak egy F22 egy repult oraja bombazas stb nelkul is asszem 40 ezer dollart meghalado osszeg. Ki a fene fizetne a szamlat? Kinai hitelbol menne, vagy mibol?

Korlatozott legicsapas: Lebombazni egy atomeromuvet onmagaban (akkor amikor ugysem akarnak atomfegyvert eloallitani), sok ertelme nincs, hisz sem egy kornyezeti katasztrofa okozasa nem lehet cel, sem az, hogy olajjal es gazzal (a kornyezetet szennyezve) mukodtessenek helyette eromuveket. Csak azt ernek el vele, hohgy beletjak, hogy atomfegyver nelkul vedtelenek, kiszolgaltatottak. Ha pedig akarnak atomfegyvert akkor lesz is nekik, mert ezt fegyverrel csak kesleltetni lehet, megakadalyozni nem.

Korlatozott legicsapassal viszont nincs babkormany (csak a jelenlegi mergesedik fel) es ha csak annyit tesznek, hogy a bekekotesig a sajat olaj es foldgazkitermelesuket (a dolgozok biztonsaga erdekeben cimszoval) felfuggesztik (vagy csokkentik), a meglevo olajat (foldgazt) pedig a hadsereg es a belso fogyasztas ellatasa celjabol visszatartjak, valamint kijelentik, hogy a tartalyhajok keruljek el a hormuszi szorost mert hadmuveleti terulet es loni fognak mindenre ami mozog, akkor futhatunk a benzinkutra kannakkal tankolni (amig van mit, vagy amig meg tudjuk fizetni).

Mindemellett az iraki es afganisztani amerika-ellenes eroket penzzel, fv-el, kikepzessel onkentesekkel (ongyilkos merenylokkel) megtamogathatjak (ottartva meg oket akar tobb evre).

Tehat ha a haboru es az esetleges megszallas idejere az irani hadsereg szabadsagot vesz ki es a tengerparton sutteti a hasat, akkor is nehez menet lenne a tamadonak es a vilaggazdasagnak. Abban az esetben viszont ha az irani hadsereg mindent bevet amije van es nem csak a behatolokat tamadja, hanem az osszes amerikai, izraeli bazist, erdekeltseget, utanpotlasi utvonalakat, amit raketakkal vagy szarazfoldon el tud erni, honapokra lezarja (elaknasitja) a hormuszi szorost, stb, akkor azzal igen fajdalmas vesztesegeket tudna okozni. Jobb ezt nem kiprobalni.

Az iraki haboru is csak arra volt jo, hogy bebizonyitotak, hogy Szaddam igazat mondott (nem volt tomegpusztito fv), ok pedig hazudtak. A volt szovetsegest ugyan megoltek, de a hatalmat az Iran barat siitak kezere jatszottak at (beke pedig a kulonbozo nepcsoportok kozott a szethuzas miatt sokara lesz, ha lesz). 10 evnyi haboruban rengeteg ember veszett oda, nyomorodott meg, ment tonkre, ill. menekult el. Az egeszre rengeteg penz ment ra, a bevetel viszont amerikat nem fogja gazdasagilag talpraallitani. Mondhatni, hogy az egesz nem volt jo semmire, max arra, hogy az USA a gazdasagi lecsuszasa es ezzel a tervesztese is folgyorsuljon.

Afganisztanban is az amerikai (NATO) kivonulast varhatoan kiai gazdasagi bevonulas fog kovetni.

 

r1 Creative Commons License 2011.05.01 0 0 35

Iran beket szertne. Nincs oka haboruzni. Tudomanyos-technikai teren a fold leggyorsabbanfejlodo orszagarol van szo (a tovabbi ejlodeshez beke kell), a szomszedaival pedig igyekszik jo viszonyt apolni (valasztasi/politikai berendezkedese is joval demokratikusabb mint az USA-e). Iraki es afganisztani erdekei megegyeznek a demokratius orszagokeval, ezert az allando alaptalan vadaskodas, fenyegetes, lejaratas, szankciok, polgarhaboru szitasa, stbs, stb helyett szovetsegeskent kellene kezelni (marcsak onos erdekbol is). -De szvsz amig az ott elo zsido lakossag kezebe nem kerulnek a kulcspoziciok, addig nem fognak nekik beket hagyni.

Előzmény: Kuruc71 (25)
r1 Creative Commons License 2011.05.01 0 0 34

Ez igy van, de az elkotelezett magyar media ugyis az ellenkezojet fogja hajtani es van is ra fogadokepes kozonseg. Az igazsag nem cel.

Előzmény: degenerator (26)
Túlélőblog Creative Commons License 2010.10.02 0 0 33
Szerintem az lenne ami eddig volt. A légierővel szétbombáznának mindent, aztán odaküldenék a földi egységeket, tisztogatni. Mivel hatalmas ország rengeteg emberrel, így az egész háború nagyon sokba kerülne és megint lenne egy iszonyú zuhanás a tőzsdéken, újabb munkanélküliségi hullám és hasonlók. Az amerikai gazdaság még inkább megremegne.

Persze a tévéből, rádióból dőlne a szokásos győztünk, erősek vagyunk, csak éppen az ott állomásozókat folyamatosan támadnák a gerillacsapatok. Az irániak meg gondolom képzettebbek, nagyobb a hadseregük, tehát gerillából is jóval több lenne. Nem tudni mennyi lehet a rejtett tartalék, lehet, hogy a fél hadifelszerelésüket elásták különböző helyeken, mert tudják, hogy úgysem győzhetnének és arra készülnek, hogy mi lesz ha vége a rohamoknak és jön a hosszú távú gerilla típusú ellenállás.

http://projects.washingtonpost.com/fallen/

A lakosság számát, az országok méreteit, a katonaság létszámát és képzettségét és a készültséget tekintve szerintem akár több tízezer fős veszteséggel is számolhatna az USA. Nem beszélve a súlyos és maradandó sérülésekről.
Yoshi Creative Commons License 2010.04.30 0 0 32
csak úgy szúrópróbaszerűen, téynadatok nélkül, józan paraszti ész alapján:

"első helyre került a világranglistán" ezek szerint megelőz olyan kevéssé iparosodott és kisméretű országokat, mint Kína, USA, Japán, Németország stb

"reaktív páncéltörő lövedékekbe" mi a fenének urán?

"Egy bakterilis" hülye vagyok a nukleáris technológiákhoz, de ha ez bakteriális akar lenni, azért azon elcsodálkoznék


"Jelenleg az Indiai és Kínai flotta is támogatja, az olaj és földgáz export miatt, vacak 14 anyahajóval, és kb 3000 db szu-33 repülőgéppel, ezek mégiscsak ténylegesen 5. generációsak..."

az a 14 anyahajó - még ha nem is kezdek el nyelvészkedni a repülőgép-hordozóval, mert szerintem is helyesnek tekinthető az anyahajó - az azért elég érdekes lenne

a 3000 szu-33-ast meg.. de nagy öröm és boldogság lenne az oroszoknál, ha anynit kellett volna exportálniuk vagy akár csak licenszelniük...


"Míg az USA raktárkészlete csupán 540 csapásmérő robotrepülőgép" hm igen, kb annyi van nekik.. nukleáris fegyverzettel...

"és lopakodókat is gyárt..." ez viszont tény, lévén még senki sem látta :)

najo, hagyjuk inkább :)
indiscriminating power Creative Commons License 2010.04.29 0 0 31
omg
lol
Előzmény: Törölt nick (28)
mcpie Creative Commons License 2010.04.29 0 0 30
Az USA területe a wiki szerint 5,9x nagyobb, mint Iráné...

Előzmény: Törölt nick (28)
Jeff Lebowski Creative Commons License 2010.04.29 0 0 29
Bocs, de a 235-ös a fegyverbe való urán izotóp és a 238-as a stabil. Egészen addig, amíg be nem rakják egy gyorsneutronos tenyésztő reaktorba, hogy plutóniumot csináljanak.
Előzmény: Törölt nick (28)
degenerator Creative Commons License 2009.10.10 0 0 26
"Ezek utan Iran el akarja torolni Izraelt a terkeprol."

baromság.

Tévhit: Irán katonai csapással fenyegette Izraelt és hogy "le fogja törölni a térképről"


Valóság: Irán egyetlen hatalmon lévő vezetője sem fenyegette meg Izraelt agresszív háborús cselekménnyel, minthogy ez ellentmond a "nincs első csapás" doktrinának, amihez az ország tartja magát. Az iráni elnök szó szerint azt mondta, hogy Irán nem jelent fenyegetést semelyik országra, Izraelt is beleértve.


Tévhit: De hát nem Mahmud Ahmadinedzsád fenyegetőzött azzal, hogy letörli Izraelt a térképről?

Valóság: Ahmadinedzsád Khomeini ajatollahot idézte, miszerint "a Jeruzsálemet megszállva tartó rezsimnek el kell tűnnie a történelem lapjairól". (in rezhim-e eshghalgar-i Qods bayad as safheh-e ruzgar mahv shavad). Ez nem valami esküdözés, hogy bevonulnak a tankok vagy hogy elindítják a rakétákat. Ez a remény kifejezése, hogy a rezsim összeomlik, mint ahogy az a Szovjetunióval is történt. Ez nem egy halálos fenyegetés valakinek.

katpolon található
Előzmény: Kuruc71 (25)
Kuruc71 Creative Commons License 2009.10.10 0 0 25
"izrael jobb ha befejezi a pattogást, mert a perzsák,ugytom történelmük során nem egyszer kibasztak velük..."


Izrael volt azon keves orszagok egyike aki az Irak-Iran haboru alatt fegyvert szallitott Irannak es hirszerzesi infokkal latta el. Ezek utan Iran el akarja torolni Izraelt a terkeprol. Lehet hogy ez "kibaszas" de szerintem inkabb mashogy kene jellemezni.


Amugy velemenyem szerint Irannak harom utokartyaja van.

1. A Hormuzi szoros lezarasa.

2. A Del Iraki teruletek megszalllasa ( itt meg a lakossag is tamogatja

3. Afg-ban levo csapatok megtamadasa "masokkal" egy idoben tobb oldalol.

Előzmény: Iranuran (24)
Iranuran Creative Commons License 2008.09.28 0 0 24
bár nekünk lenne olyan elmebeteg elnökünk!!
izrael jobb ha befejezi a pattogást, mert a perzsák,ugytom történelmük során nem egyszer kibasztak velük...Irakkal, Afganisztánnal nem bír az Izrael-USA tengely nemhogy iránnal.
Előzmény: lamed (23)
lamed Creative Commons License 2008.09.03 0 0 23
Igaz ugyan, hogy nem arab ország, de perzsának is egyre inkább csak kulturális (és nem etnikai) értelemben nevezhető.

Azt se hagyjuk ki a forgatókönyvek közül, hogy miután elmebeteg elnökük havonta jelenti ki, hogy letörli Izraelt a térképről (és közben fegyverkeznek gőzerővel), egyszer tényleg elindulnak a nem-photoshop rakéták is.
Vagy Izraelben veszik egyszer komolyan az iráni fenyegetőzést, és nem várják meg, amíg szétlövik Tel-Avivot.
unguided Creative Commons License 2008.09.02 0 0 21
Esetleg kiegeszithetjuk a lehetseget forgatokonyveket meg egyel:
Az USA legicsapast indit Iran ellen. Lesz egy kis adok-kapok a levegoben, az obolben, de vegul az USA uralni fogja a levegot es a vizet. Az irani vezetes a frusztraciojat konnyen lehet, hogy izraelen fogja levezetni ballisztikus raketak altal. Eleg egy komolyabb beloves, es a belpolitikai valsaggal sulytott izraeli vezetes, lehet, konnyu kiutnak fogja talalni az Iran elleni valaszcsapast.
Ami aztan az egesz kozel-kelet langralobbanasahoz is vezethez...
Athlay Creative Commons License 2008.09.02 0 0 20

Azt hiszem az az 1400 mindössze 150 lesz.  Oroszország évente jelenleg 40 milliárdot költ hadseregre, ehhez képest elég nagy ugrás lenne :)

 

Előzmény: sajnos boka (18)
sajnos boka Creative Commons License 2008.09.02 0 0 19
de majd jön talán zimmermann istván és megmondja a tuti befutó orosz haditechnikát:)
Előzmény: sajnos boka (18)
sajnos boka Creative Commons License 2008.09.02 0 0 18
kerestem, de nem találtam, néhany napja vagy tán egy hete is volt egy hír, miszerint az orosz hadiipart 1400 MRD dollárral "megtolják" egy kicsit.
Nyilván, ennek nem most lesz eredménye, de azért távolról sem igaz, hogy ne lenne pénzük a hadiiparra. Akaratuk pedig van, elég erőteljesen.

Vannak jól megépített valamijeik, amiket nem fejleszteni kell, hanem gyártani. Ez elég gyors eeedményt szül, míg a fejlsztés(ebben a pénzben a fejlesztések ktsge is benne van) természetesen hosszabb távra nyújt eredményeket.
Előzmény: KaraSaraqan (17)
KaraSaraqan Creative Commons License 2008.09.02 0 0 17
"ápdételve" van és nem is Norbi által. Szerintem félreértettél: az orosz gazdaságnak az orosz hadsereg modern HT-vel való ellátásához nincs elegendő pénze. Ahhoz olyan fejlesztések kellenek, amelyekre nincs keretük.
Előzmény: sajnos boka (16)
sajnos boka Creative Commons License 2008.09.02 0 0 16
Szerintem sürgősen "ápdételni" kellene az infóidat az orosz gazdaságról....
Előzmény: KaraSaraqan (15)
KaraSaraqan Creative Commons License 2008.09.02 0 0 15
Az oroszoknak egyelőre saját maguk ellátásra sincs elegendő pénzük, a nyugathoz képest évtizedes lemaradásokkal bíró tekkjük van. Nem véletlen, hogy Irán is inkább saját fejlesztésekbe kezdett.
Előzmény: sajnos boka (12)
sajnos boka Creative Commons License 2008.09.01 0 0 14
szerintem az orosz haditechnikai paletta főleg a légvédelem és a rakétatechnika területén lesz megfogható Iránban
Előzmény: Athlay (13)
Athlay Creative Commons License 2008.09.01 0 0 13

A dolog kétoldalú. Egy iráni erődemonstráció az ott alkalmazott orosz haditechnika teljes szétverésével jó üzenet lenne a gruziában felbátorodott oroszoknak.

Előzmény: sajnos boka (12)
sajnos boka Creative Commons License 2008.09.01 0 0 12
ehhez azt mindenképpen hozzátenném, hogy az orosz medve agresszivitásának fokozódása az orosz haditechnika fejlesztését hozza/hozta.
Erre pedig a legjobb főpróba az iráni oldalon megmérettetni(és kijavítan) a jenkik ellen a tyeknikát.
Na meg a jenki világhegemónia radikális csökkentése lenne egy kis fiaskó Iránban, ami igen jól jönne most az oroszoknak.(vö európai olajfenyegetés, kaukázusi helyzet)
Előzmény: KaraSaraqan (8)
Plieur Creative Commons License 2008.09.01 0 0 11

Tiszteletem !

De mennyire nem arabok! Még annó külföldi diák szerint arabnak nevezni perzsát annyi mint magyart románnak nézni :) A diák arab volt:)

A katonai megszállással van egy kis gond: ha az irániak úgy határoznak hogy kb. 20000 ember leveszi az egyenruhát, magával viszi szuvenírnek a fegyverét és pár kelléket, alkalmazva a már békeidőben létesített szervezeti formákat, akkor amcsiék egy olyan ellenállást kapnak a nyakukba hogy az iraki az kisdobos kirándulás lesz.

 

Előzmény: Stylist (3)
vanchu Creative Commons License 2008.09.01 0 0 10
OK, nem arab. De ettől még nem néznék el az USA bevonulását. Szerintem.

A masszív légitámadás is kétesélyes, szanaszét van telepítve minden, és már Irakban is remekül működött a nyugati hírszerzés, szal nem hiszem, hogy akár csak tudnának az összes célpontról.

Hátráltatni lehetne a programot, persze, de megszállás nélkül eliminálni nem sanszos.
Előzmény: Stylist (3)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!