Keresés

Részletes keresés

gazo22 Creative Commons License 2013.01.12 0 0 158

Kedves Levelezőtársaim!

 

Érdemes a magyar nyelben otthonos lenni. Én például egy 78 ezer forint értékű gyógyüdülési kártyát nyertem egy 11 betűs szó megfejtésével. Nem mondom, megizzadtam, de egy kis segítséget is kaptam a megfejtéshez. Igaz, hogy fogals kérdések voltak, de az első betű megadásával alig 2 óra alatt megfejtettem, hogy az "i"-vel kezdődő szó, "járunk benne" csak iskola lehet. A többi sem volt könyű: legnagyobb tavunk; agancs van a fején           , gyerekünk gyereke stb. Az utóbb megfejtését megkönnyítette, hogy a jelen pillanatban öt kisunokám itt sertepertél körülöttem. Amit valóban nehéz volt megfejteni: hápogó háziállat, Magyarország fővárosa stb.

 

További nyereményeket is kaphatok, autó, mosógép, tévé, de csak akkor, ha pontosan ki tudom tölteni a következő rovatokat: név (ez ment), életkor (ezt megnéztem az igazolványomban), telefon (ez volt a legnehezebb , mert magamnak nem szoktam telefonálni.)

 

Tulajdonképpen csak a nyelvművelés fontosságára szerettem volna felhívni Kedves Levelezőtársaim figyelmét, egyben részeltetni a szerencsében: a 78 ezer forint minden beküldönek biztos. De más nyereményekre is esélye lehet, ha tudja a nevét, életkorát, címét, telefonját és foglalkozását.

 

Sok szerencsét!

 

Gál Zoltán

gazo22 Creative Commons License 2012.12.30 0 0 157

KedvesLevelezőtársaim!

 

Azelőbbibejegyzésbenszerettemvolnaegykisszemelvénytírniarról,hoigyvalószínűlegmiértkell alegtöbbnyelvbenaszavakatszóközökkelelválasztani.Valószínűlegazért,mert szóközöknélkül nehezebbamegértés.Beszédünkbenis,legalábbisjóesetben,a szavak,mondatokközöttlevegőtveszünk,deígyvanezazenében,énekbenis.Alevegővételnek gyakorlati,élettaniszerepeiisvan.Levegővételnélkülugyanismegfulladnánk.

 

G. Z.

Előzmény: gazo22 (156)
gazo22 Creative Commons License 2012.12.30 0 0 156

Kedves Levelezőtársaim!

 

Egy másik témában (magyarul topicban) írtam arról, hogy egy főszerkesztő a mai napig tartozik a rászorult gyermekeknek egy immár tekintélyesebbre nőtt összeggel, miután írásaimban a szóközöket nem fizette ki. 

 

Akkor említettem A magyar helyesírás szabályei szóközökre vonatkozó pontjait. Nem várom el, hogy mindenki előtt ott legyen ez a szabálykönyv, ezért röviden vázolom, hogy mivel foglalkoznak az erre vonatkozó pontok.

 

239. pont. "Szóközt hagyunk a szavak, valamint az írásjellel lezárt mondatok és tagmondatok között, a zárójelek és idézőjelek közé foglalt közlési egységek előtt és után, a gondolatjel előtt és után stb"

274. pont." Az öt- és többjegyű számokat általában közzel tagoljuk a hátulról számolt hármas csoportok szerint: 23 816 stb."

289. b) pont"Ha a számokat számjeggyel írjuk, az öt vagy ennél több jegyű számok írásában a számjegyeket a hátulról számított  szokásos hármas számcsoportok szerint tagoljuk, az egyes csoportokat közzel választjuk el egymástól: 1552, 5826, 9710; de: 20 811, 357 864,

5 602 164 stb."

 

A hetilapban, melyért nem kaptam meg a honoráriumomat, egy kis illemtan sorozatot is írtam. Ebben szerepel, hogy a kapott levélre illik válaszolni. Erről még külön is szeretnék írni, miután eddig, 7 év óta 58 megválaszolatlan felszólítást írtam.

 

Tisztelettel:

Gál Zoltán 

gazo22 Creative Commons License 2012.12.10 0 0 155

N. akár halálbüntetésre is számíthat - olvasom, és átérzem, hogy az illetőnek micsoda szerencséje van. Lehetett volna úgy is fogalmazni, hogy jó esélye lehet a halálbüntetésre. Mindkét fordulattal gyakran találkozom.

 

Az esély helyett használhatjuk a veszély szót is, az helyett, hogy számíthat a halálbüntetésre, mondhatjuk, hogy halálbüntetés fenyegeti.

Számítok pl. ötös találatra, esélyem is van rá, ki is számították, hogy mennyi. Ennek lehetősége azonban nem tekinthető veszélynek, sem fenyegetettségnek.

 

Fordulatos a magyar nyelv. Sokunknak a legszebb.

 

G. Z. 

gazo22 Creative Commons License 2012.12.06 0 0 154

Kedves Levelezőtársaim!

 

Nagy öröm ért ma reggel, amikor villámposta (e-mail) leveleimet megtekintettem. Egy neves áruház meghirdette a Shopping Days napokat vagy heteket. Azért nem tudom pontosan, mert hirtelen kitöröltam a meghívót. Nem is nagyon érek rá a dologgal tovább foglalkozni, mert sietek "soppingolni a sopba".

 

G. Z.

gazo22 Creative Commons License 2012.11.27 0 0 152

Kedves Levelezőtársaim!

 

Nem tulajdonítom előző bejegyzésemnek, de tegnap este örömmel hallottam a rádióban a "fősodor" szót a mainstream helyett.

 

Azt hiszem az adók egy része sokat tesz a magyar nyelvért. (Másik része a magyar nyelve ellen.) Jómamagam két évtizedig voltam a Magyar Rádió Pécsi Stúdiójának tudósítója, és ez idő alatt - ezt többen észre is vették - egyetlen idegen szót sem mondtam. Így lettem egy alkalommal az Év Tudósítója kollégáim és a hallgatók véleménye alapján.

 

A fősodorral kapcsolatos örömöm hamar eltúnt. Ma reggel a legkedveltebb meseműsor csatornáján megdöbbenve hallottam - öt éves gyermekeknek szánva - a "fikció" szót néhány más idegen szó társaságában. (Memória, probléma stb.)

 

Tisztelettel:

Gál Zoltán

Előzmény: gazo22 (151)
gazo22 Creative Commons License 2012.11.24 0 0 151

Kedves Levelezőtársaim!

 

Kedvetlenül hallom naponta százszor a mai divatszót: mainstream. Mindenre alkalmazzák: művészetre, irodalomra, a médiára. (Tudom, hogy ez a szó már eleve többesszámban van, de ebbe nem mennék most bele, mert látom, hogy már egyesszámbn elfogadták.)

 

A "mainstream" szó használatával kapcsolatban azonban azt remélem, hogy hamarosan elmúlik. (Kivéve, ha angolul beszélünk.) Szinte mindig volt ilyen idegen szó, amit felkapott a közbeszéd, jóllehet, akik használták, gyakran maguk sem tudták, hogy mit jelent. Híve vagyok az idegen nyelvek tanulásának, fontosnak, elkerülhetetlennek tartom. De változatlanul az a véleményem, hogy beszéljünk magyarul. A mainstreamet pedig kerüljük el!

 

Tisztelettel:

Gál Zoltán

gazo22 Creative Commons License 2012.08.12 0 0 150

Olvasom a táblán, hogy KOVIUBI  kapható. Örültem, hogy egyre több déli gyümölcsöt lehet venni. (Én nem veszek: a./ mert drága, b./ mert Török professzor azt tanácsolta, hogy azt együk, ami nálunk terem.)

 

Vajon tudják-e Kedves Levelezőtársaim, hogy mi fán terem a KOVIUBI. Én időközben rájöttem. Mi is szoktunk eltenni.

G. Z. 

gazo22 Creative Commons License 2012.08.11 0 0 149

Kedves Levelezőtársam!

 

Én tartozom köszönettel, hogy hozzászólásával élteti ezt a témát. (Magyarul topicot.)

 

Jómagam a Magyar Rádió húsz éven volt bajai tudósítójaként mindig egy l-lel mondtam a milliót. Valószínűleg ösztönösen. Akkor még nem ismertem Fekete László Kiejtési szótár c. munkáját. (Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 1995.) A második, bővített kiadásból idézek.  Egy l-lel ejteni javasolja a 135. és 136. oldalon a következő szavakatí: milliárodos, milligramm, milliméter, millimikron, millió, milliomos, milliós.

 

Hadd érintsek most egy másik témát, melyről egy napilap mai számában olvastam. Gyermekkoromban bekket, centert, opcájgot, hendet, kornert (így!) stb. mondtunk. Később magyarul fejezték ki a sportújságírók ezeket a fogalmakat. Most, az olimpiai közvetítéseken több alkalommal hallottam egy-egy kifejezés visszaidegenesítését. Remélem, csak múló divat volt!

 

A "kultur" előtagú összetételeket Kodály nyelvi dudvának nevezte. Az ő kezdeményezésére lett a kultúrházból művelődési ház. (Az MTA elnöke és a nyelvművelő bizottság elnöke is volt, egyébként német szakos tanár.)

 

Tisztelettel:

Gál Zoltán

Előzmény: ötfelezős (148)
ötfelezős Creative Commons License 2012.08.07 0 0 148

Bocsánat, de a nyelvész azt mondja, hogy a milliót egy l-el ejteni a "nem gondozott nyelvhasználat"-ban fordulhat elő.

Előzmény: gazo2 (80)
ötfelezős Creative Commons License 2012.08.07 0 0 147

Bocsánat, de én úgy tudom, a rövid u az helyesírási probléma. Kiejteni miért ne lehetne hosszan?

Előzmény: gazo2 (78)
mamicska Creative Commons License 2012.06.19 0 0 146

de jó volt ezt olvasni. Köszönöm.

Előzmény: gazo22 (145)
gazo22 Creative Commons License 2012.06.01 0 0 145

Kedves Levelezőtársaim!

 

Mindig örömmel hallok bajai származású sportolók, művészek sikereiről. Kevesen tudják, hogy a bajai Bányai Júlia Szakközépiskola szegedi testvériskolája a bajai származású Hansági (Haász) Ferenc szakács- és cukrászmester nevét viseli.

 

A napokban átadott Arany Tanár, az Ország Egyik Legjobb Magyartanára címet pedig egy bajai származású fiatal szegedi pedagógus, Gyuricza Zsolt, a Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola tanára nyerte el.

 

A fiatal tanár neve nem ismeretlen Baján a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában (ma Sugovica ÁMK) volt osztálytársai, birkóző sporttársai, az egykori Bácshúsban volt munkatársai előtt.

 

G. Z. 

gazo22 Creative Commons License 2012.03.21 0 0 144

Kedves Levelezőtársaim!

 

Naponta többször olvasom, hallom, hogy "kicsapta a bizosítékot". Ez a kifejezés egykor üdítőleg hatott, de most már - ennyiszer használva - kicsapja a biztosítékot, elszürkíti nyelvünket.

 

Tisztelettel:

Gál Zoltán

gazo22 Creative Commons License 2012.02.12 0 0 143

A "nagyon" helyettesítésére hallottam tegnap a televízóban, hogy "baromian". Erről eszembe jutott, hogy az "állatian"-nal is találkoztam már.

 

G. Z.

Előzmény: gazo22 (142)
gazo22 Creative Commons License 2012.02.05 0 0 142

Kedves Levelezőtársaim!

 

Külföldi vendégeimtől jóleső érzéssel hallottam, amikor a magyar nyelv gazdagságát méltatták.

 

Megnéztem a Magyar szinonima szótárt. A "nagyon" helyettesítésére a következő szavakat találtam: igen, ugyan, módfelett, szerfölött, roppant (ul) vagy roppant mód (on), mérhetetlenül, fölöttéb, tömérdek (sok), ugyancsak, irtó (jó), szokatlanul, feltúnően, rendkívül, nagy(nehezen), alaposan, szokatlanul, feltűnően, borzasztóan, nagymértékben, erősen, jelentősen, meglehetősen.

 

A rokonértelmű szavak használata színessé teszi beszédünket.

 

Tisztelettel:

Gál Zoltán

gazo22 Creative Commons License 2012.01.02 0 0 141

Kedves Levelezőtársaim!

 

Udvariasan felszólítanak, mégcsak le sem tegeznek: Hírdessen stb.

 

Momentán nincs okom "hirdetni", mind az eladásnak, mind a vételnek egyaránt vannak nálam akadályai.

 

Az előbbi "hír" igaz. Mint tudjuk, ungarise spráhe svere cunge. A "hír" hosszú "í" vagy száz összetételében is, a "hirdet" meg rövid, tehát "i". Más kérdés, hogy a "híradó"-t nagyon gyakran röviden ejtjük. A rádióban és televízióban mind a két változatot hallani. Írásban a "hír" és a "híradó" mindig hosszú 'í".

 

Tisztelettel:

Gál Zoltán

 U. i. Kíváncsi vagyok, mi lesz most a bejegyzés előtt a nevem: gazo2 vagy gazo22.  

gazo22 Creative Commons License 2012.01.02 0 0 140

Kedves Levelezőtársaim!

 

Olvasom, hogy valaki "börit" kaphat. Időközben rájöttem, hogy mi az a "böri", mely szavunkat érdemes lenne mellőzni. Egyébként az ubisali és a pari egyik testvére. (A rövidítés gyakran az érthetőség rovására megy.)

 

Kíváncsi lennék, és megkérdezem, hogy Kedves Levelezőtársaim tudják-e, hogy ugyan mi lehet az a "böri".

 

Tisztelettel:

Gál Zoltán

gazo2 Creative Commons License 2011.08.18 0 0 139

Kedves Levelezőtársaim!

 

Az utóbbi időben gyakran felfigyeltem rá, hogy a riporterek és az interjúkat készítő sajtó munkatársak nem kérdezik, hanem faggatják a riportalanyukat.

 

Az értelmező szótár szerint a faggat ige első jelentése: Kitartóan, erőszakosan kérdezget vkit vmiről.

 

Ezt tudván nyilván a kérdezésnél maradnának a faggatók.

 

Tisztelettel:

Gál Zoltán

gazo2 Creative Commons License 2011.06.09 0 0 138

Kedves Levelezőtársaim!

 

Talán megbocsátják nekem, ha itt a Bajai régióban nem lévén Himnusz téma (magyarul topic) az Édes Anyanyelvünkbe írok a Himnusz éneklésével kapcsolatban. Szövege révén van köze az irodalomhoz is. Még azt is el tudnám képzelni, hogy valaki végig megtanulja a versét, mint hajdan szokás volt.

A napokban többen kérdezték tőlem felháborodva, hogy igaz-e, hogy átírták a Himnuszt. Volt közülük, aki azt is tudta, hogy Kodály Zoltán megtagadta új himnusz megírását. Egy időben megkísérelték a Köztársasági indulóval helyettesíteni (Elnyomás, szolgasors, Ez volt a rend ezer évig...stb.), de ez nem vált be.

 

Ami most történt, az nem tekinthető átírásnak. Javaslatot tettek az iskolák számára, hogy olyan kezdőhangot használjanak az iskolai ünnepségeken, mellyel a tanulók nagy része, és természetesen a felnőttek is, el tudják énekelni. Ugyanis abban a hangmagasságban, ahogyan Erkel leírta, a Himnusz viszonylag nagy hangterjedelme miatt nem mindenki tudja elénekelni. (Ez nem valami egyedi dolog, Beethoven IX. szimfóniájának "Örömódáját" /ez az EU himnusza/ eredeti magasságában csak a legképzettebb énekkarok tudják előadni.) A javaslat az, hogy az iskolákban a Himnuszt ne G, hanem négy hangtávolsággal (egy tiszta kvarttal) mélyebben kezdjék el, D kezdőhanggal. (A zenei hangok ily megnevezése nem valami bűvészkedés a részemről, hogy ne értse, aki nem tanult zenét. A zenei hangokat a latin abc betűivel jelölik: A, B, C, D, E, F, G, H. Nálunk és néhány más országban a B helyett a H, tehát az utolsó betű került, de ebbe nem mennék most bele. Egyébként ez is egyszerű.)

Ami a kezdőhangot illeti, a templomi kántorok már gyermekkoromban is így játszották. Igaz, hogy akkor nem is azt mondták, hogy "Hallgassuk meg a Himnuszt", mint most néha szomorúan hallom. Én azt sem szeretem, ha a Himnuszt a szívre tett tenyérrel énekelik. Nem kell nekünk mindenben a külföldet követni. Egyszer láttam, hogy valaki eltévesztette, sok millió néző előtt, hogy melyik oldalon van a szíve. Igaz, ez inkább csak derültséget keltett.

 

Tisztelettel:

Gál Zoltán

gazo2 Creative Commons License 2011.05.27 0 0 137

Kedves Levelezőtársaim!

 

Több alkalommal szóvá tettem már a beszéd eldurvulását. Szomorúan tapasztalom, hogy ebben javulás alig kövekezett be, de azt örömmel. hogy a Bajai régióban elfogytak talán már évek óta, a trágásrságok.

 

Ezért lepett meg, amit tegnap, ügyeim intézése közben tapasztaltam. Egy bank kis irodájában akadt dolgom. A két kedves és munkájához szerintem kiválóan értő ügyintéző hölgy szorgalmasan végezte minden valószínűség nagy figyelmet igénylő munkáját. Ügyfél egymagamként voltam jelen, így megnyugtatott, hogy két biztonsági őr is vigyáz reám. Bár csendben ültem az ügyintéző hölggyel szembeni széken, sosem tudni, hogy kiben mi lakik. (Talán éppen a bank kirablását tervezem.) Kissé bántott, hogy a biztonsági őrök nem törődnek velem, az meg különösen, hogy a ügyintéző hölgyek jelenlétével sem. Élénken beszélgettek, gondosan ügyelve, hogy eszmecseréjükben mondatonként legalább kettő, alkalmanként három durva ocsmányság, trágárság szerepeljen.

 

Figyelembe véve, hogy ők fel vannak fegyverezve, nálam pedig egy fóliáns-szerű, hatamas könyv volt mindössze, elkerültem a "közvetlen" népnevelést. (Különben sincsenek jó tapasztalataim e tekintetben.) Hogy nemtetszésemet kifejezzem, meglehetősen feltűnűen betettem az iroda belső ajtaját.

 

Bár egy másik témában (magyrul topicban) szóvá tettem, hogy egy áruház előtt a bizonsági őr a bejárat elé dobja óránként elszívott cigarettáját. Lehet, hgy a fónök olvasta soraimat, de az is lehet, hogy most nemdohányzó őr volt szolgálatban, cigarettacsikk nem hevert a földön. De ha ezek a sorok oda hatnak, hogy az ügyintéző hölgyeknek nem kell napi több órát hallgatni a trágárságokat, akkor elértem a célomat.

Azért is fontosnak tartom, mert az ifjúság természetes magatartása a mintakövetés.

Indítsunk mozgalmat - számosan  megtették már ennek előtte - a szép magyar beszédért!

 

Tisztelettel:

Gál Zoltán

 

 

gazo2 Creative Commons License 2011.04.20 0 0 136

Kedves Levelezőtársaim!

 

Ha a Bácskai Kultúra Palotáját nézem, építészeti megoldását, főleg a belső berendezést tekintve a Szabadság úti homlokzat a legjobb. Elvonatkoztatva a kultúrpalota névtől, melyet nem tudok elfogadni. (Ettől még ott marad, talán évszázadok múlva is.) Egyébként is érdemes megszívlelni: Harcolj mindig, ha a cél nemes, De ne állj ellen, ha nem érdemes! Márpedig itt már nem érdemes.

 

Egyébként azt tapasztaltam, hogy mindig késésben vagyunk, ha a városvédelemről van szó. Ezernyi szempont jön ilyenkor szóba, köztük az, hogy már nem lehet változtatni. Hasonló oknak "köszönhetjük" a Déri sétányt, tehát a várost közlekedés szempontjából kettészelő négysávos utat, mely aztán a Szent Antal utcán szerencsétlenül, hol kívül, hol 25 méterrel beljebb épült házakkal folytatódik. A hajdani fasor kérdésébe most nem avatkozom bele, mert való igaz, hogy a nagyon megnőtt fák gyökerei megemelhetik a gyalogjárdát, sőt a házakat is.

 

Bocsánat, hogy eltértem a címben szereplő támától (magyarul topictól). Tulajdonképpen a "kultúra palotájának" témaköre mellett, anyanyelvünk védelmében azt szeretném kérni kedves levelezőtársaimtól, hogy lehetőség szerint a Bajai régióban mellőzzük az anyagcserével kapcsolatos kifejezéseket. A magyar nyelv olyan gazdag, hogy ezek nélkül is ki tudjuk fejezni a mondanivalónkat.

 

Megköszönöm, ha teljesítik kérésemet!

 

Tisztelettel:

Gál Zoltán

gazo2 Creative Commons License 2011.02.22 0 0 135

Kedves farkzoli!

 

Talán ez a helyesírási hiba javításra indítja az illetékeseket. És ha már javítani kell, akkor - és ezt remélem - minden betűt leszedetnek. A csütörtöki fórumon szerettem volna kérni és javasolni, hogy érdemes lenne abban a városban, melyhez volt Kodály Zoltánnak köze, mégegyszer megfontolni, hátha sikerül a magyar nyelv szabályainak megfelelő nevet találni a kultúra otthonának. (Esetleg még olyan hangulatosat is, mint például Mórahalmon az Aranyszöm.)

 

Erősen remélem, hogy nem értelmetlen dolog valami igaz ügyért kiállni. Nem érzem magamat feljogosítva mások tetteivel példálózni, ezért saját esetemet említem meg bizonyítékul. Az én pályámat kettétörte ugyan, hogy kiálltam a bajai zeneoktatás önállóságáért, - lelkemben mindmáig zenepedagógus maradtam - mégsem bántam meg. Igaz, 9 év kellett, hogy visszaálljon az az állapot, amiért szót emeltem, - a zenepedagógia történetben egy másodpercnyi idő -, és abban is lehetett valami részem, hogy a többi 140 zeneiskola önállósága megmaradt. (Hogy a kérkedés látszatát elkerüljem, megemlítem, hogy elismerésre nem számítottam, sokak véleménye ma is az, hogy elment a jobbik eszem.)

 

Tiltakoztam annak idején, hogy a városháza bejáratánál emléktáblát helyezzenek el. A tábla szövegével kapcsolatban is fenntartásaim  voltak. A szövegen javítottak. Megjósoltam, hogy míg száz év alatt egyetlen táblát nem tettek oda, az első után jön a többi. Emléktáblákkal fogják a bejáratot kitapétázni. Az arány: 100 év alatt egy tábla sem, 10 év alatt három. Ha így folytatódik, akkor a következő száz évben újabb 30 emléktáblával számolhatunk a városháza bejáratánál.

 

Kedves farkzoli!

Köszönöm, hogy éles szemmel felfedezted a hibát, jelen esetben az I-n a pontot. Bár lenne ez kiinduló pontja a másik hiba kijavításának is!

 

Köszönettel:

Gál Zoltán

 

 

 

 

 

Előzmény: farkzoli (134)
farkzoli Creative Commons License 2011.02.21 0 0 134

A kép lemaradt:

 

Előzmény: farkzoli (133)
farkzoli Creative Commons License 2011.02.21 0 0 133

Egy építő jellegű kritika:

 

Ha elvégeztem egy munkát, szép magyar nyelvemen ezt így fejezem ki: felraktam az i-re a pontot! Persze más ezt szó szerinti megvalósításban látni.
Mert a palota nem fukarkodik, egy vacak pontot aztán nem sajnál tőlünk, ezen már ne múljon a kultúra!
Hány tervező, engedélyező, dizájner, művészeti szakértő és bizalmi látta ezt, amíg a melós odakalapálta? A sok nadrágos ember között elsikkadt helyesírásunk, remélem nem válik követendő példává.
De én reménykedek.


(az illetékeseknek: a magyar helyesírás szabályai szerint a rövid i nagybetűs alakjára nem tesszük ki a pontot)

 

gazo2 Creative Commons License 2011.02.12 0 0 132

Kedves Levelezőtársaim!

 

Sorra épülnek a "kultúrpaloták". Kodály Zoltán tiltakozása idején nyelvi dudvának nevezett kultúr- szóval száznál több összetétel volt. Most - úgy tűnik - visszajön valamennyi. Ma a "kultúrharc" szót olvastam. Tartok tőle, hogy visszajön a kultúrház, kultúrattasé, kultúrcsoport, kultúregyezmény, kultúrműsor, kultúrverseny, kultúrmunka, kultúrverseny, kultúrterem, kultúrpolitika stb. is. A magyar nyelvi "kultúr" kárára.

 

Tisztelettel:

Gál Zoltán

gazo2 Creative Commons License 2011.01.31 0 0 131

Kedves Levelezőtársaim!

 

Sajnos, bejegyzésem nem jutott el az illetékesekhez. Megkíséreltem a Sugó Hangja című hetilapban is szót emelni a rövidesen elkészülő művelődési ház Bácska Kultúrpalota elnevezésének megváltoztatásáért.

 

Tartok tóle, hogy a "kultúrpalota" elnevezés rövidesen minden nagyobb művelődési házra kijár. Van már előzménye is. Kaposváron nemrég adták át a Szivárvány Kultúrpalotát. Mint tudjuk, a rossz példa ragadós.

 

Fontoljuk meg! A halászlé ünnepen ország-világ látja majd a magyartalan feliratot a főtéri televíziós közvetítés alkalmával. Kodály Zoltán szerint magyartalan a "kultúr-" előtagú összetétel. Ha másért nem, gondoljunk arra, hogy felesége révén köze volt Bajához! Fogadjuk el a véleményét!

 

Talán annak sem lenne akadálya, hogy az épület nevére tett többi javaslatot is megismerhessük.

 

Tisztelettel:

Gál Zoltán

 

 

 

 

Előzmény: gazo2 (127)
gazo2 Creative Commons License 2011.01.11 0 0 130

Hallgatom a rádiót. Az önkényes lakásfoglalásokról szól az érdekes műsor.

Sem a riporternek, sem a nyilatkozóknak nem sikerül a "helység" és a "helyiség" között

különbséget tenni. Pedig van. (A műsorban mindig helyiségről lenne szó, és következetesen helységet mondanak. Igaz, nem sokszor, legfeljebb ötven esetben.)

 

Tisztelettel:

Gál Zoltán

gazo2 Creative Commons License 2010.12.19 0 0 129

A kultúrával, de még a kultúra szó leírásával is csak baj van. (Egyes nézetek szerint jobb lenne megszüntetni a kultúrát, és akkor törölni lehetne a szót a helyesírási szótárból is.)

 

Érdekes, hogy a bajavaros.hu-ra kattintva a Bizottságok alatt Kultúrális, (így!) Ifjúsági és Oktatási Bizottság szerepel. Beljebb javul a helyzet.

 

Még egy érdekesség: a képviselő-testület december 16-i ülésén fogadta el a Bácska Kultúrpalota nevet. Az ülés december 16-án volt. Minő véletlen: Kodály Zoltán születésnapja 1882. december 16.

 

Tisztelettel:

Gál Zoltán

Előzmény: farkzoli (128)
farkzoli Creative Commons License 2010.12.19 0 0 128

Eddig annyira nem is izgatott ez, de tényleg! Nekem erről a szóról, hogy "Kultúrpalota" valami gigantikus szovjet típusú kulturális kombinát ugrik be, ahol elöl bemegy naponta 800 öntőmunkás és megkultúrálva jön ki a kijáraton.

Előzmény: gazo2 (127)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!