Keresés

Részletes keresés

Nagyvadasz01 Creative Commons License 2013.01.14 0 0 11

Elfelejtett gyümölcsfajták nyomában Erdély kapujában!

Ki ne emlékezne gyerekkora kedvenc almájára! Finom íz, kicsi gyümölcs. Nehéz már olyan helyet mondani, ahol még fellelhetők azok a régi fajták . Magyarvalkó egyike azon településeknek, ahol kétszáz éve nőnek, növögetnek csendben. Itt még megtalálható a pónyik, a sikulai, a tökalma, a csetertes és még sok más alma, körte. A falu Kalotaszeg déli részén fekszik (Felszeg). A vidék magyarlakta, ősi hagyományokkal és értékes templomokkal rendelkezik. A kalotaszegi szőttesek vagy a kazettás mennyezeteiről híres templomok hatalmas értéket képviselnek.

Gyűjtőmunkával egybekötött oltás-tanítást és gyakorlást szervezünk erre a vidékre. Várunk minden érdeklődőt szeretettel erre a programra.

Helyszín: Magyarvalkó és környéke

Időpont: 2013.január 25-26-27

Programok:

Január 25 (péntek): Indulás Gyuláról reggel 8 órakor. Méhkeréken lépjük át a határt. Bánffyhunyad és Körösfő érintésével érkezés délután Valkóra. Még a szállás elfoglalása előtt vendéglátóinkkal megtekintjük a több hektáros templomkertet (gyümölcsöst) és elkezdjük az ágak gyűjtését. Utána szállásfoglalás, vacsora.

Január 26 (szombat): Délelőtt gyűjtésre fel! Az iskola környékén, a községben és esetleg a templomkertben ismét oltóvesszők szedése.

Délután előadás oltástechnológiákról és régi magyar fajtákról, majd ezt követően a szedett oltóvesszők és a gyökeres alanyok segítségével élesben is kipróbáljuk az oltásokat.

A gyakorlást követően vacsora.

Utána pedig a helyi lakosok népviseletbe öltöznek és zenés estet adnak.

Január 2 (vasárnap): A valkói templom megtekintése, istentisztelet . Majd hazaindulás. Útközben oltóágak gyűjtése Magyarókerekén a Telegdy kertben és Kalotadamoson.

Érkezés az esti órákban Gyulára.

Költség: 18500Ft

Az összeg tartalmazza a kiutazás költségeit, az oltáshoz 3db vadalanyt valamint 2 éjszakára szállást félpanziós ellátással.

Jelentkezni január 18-ig lehet gergelyszcs@yahoo.ie címen.

unartis: Creative Commons License 2013.01.01 0 0 10

Ez egy jó téma, és még most is nagyon aktuális, én olyan csicsóka fajtát keresek amely nem babásodik, nincs apró gumós kidudorodása, így könnyen tisztitható, az említett fajtát a Gastroangyal műsor egyik részében láttam, van csicsókánk, csak sajnos az a "babásodó" fajta

csalántea Creative Commons License 2013.01.01 0 0 9

Besztercei muskotályos (nem Debreceni Muskotáylos !) szilvát keresek, sehol sem találok, tud valaki róla?

Hol lehet beszerezni?

 

"Eredete tisztázatlan, feltehetőleg a ’Debreceni muskotály’ egyik szülőfajtája; a muskotályos íze nem minden évben alakul ki. Későn virágzik; későn fordul termőre, bőven és rendszeresen terem. Szeptember elején érik. Gyümölcse minden tekintetben egyező az alapfajtával – az íz kivételével. A zsendüléskor esős, majd érés alatti száraz, napos idő kedvez az íz- és zamatanyagok kialakulásának." http://portal.uni-corvinus.hu/?id=47540

 

"Hazánkban ismeretlen helyen, ismeretlen körülmények között állott elõ.
Gyümölcse színre, alakra és mindenféle használhatóságára egyezik a Besztercei
szilvával, de kitûnõ, muskotályos-bazsalikomos aromájával azt felülmúlja. Ezért mint
csemege- és lekvárszilva amannál jobb. Érési ideje szeptemberben közepe.
Fája, termékenysége, kívánalmai egyeznek a Besztercei szilvafáéval. Talán koronája
kicsit szétterülõbb, szemben a Besztercei szilva ovális koronaformájával. Hazánkból
terjedt el a külföldön. Házi kertekben, szõlõhegyeken található."

http://www.kavastajinfo.hu/Ertekeink/hagy_gyumolcsfajtak/old_18.pdf

m-s-m Creative Commons License 2012.07.22 0 0 8

Ha a régi szomszédasszonyom jól emlékezett (úgy vettem már a kertet/tanyát, almafástul, később kérdeztem rá, na ez vajon miféle jószág), akkor kitűnő.

Utánanéztem aztán a fajta leírásának, ráillik az én fám gyümölcsére, szóval valószínűleg jól emlékezett.

Olyan harmonikusan savas alma, frissítő, egyéni ízzel. Ezt szerettem legjobban.

 

 

Előzmény: Maszatka55 (6)
ferenczidaniel Creative Commons License 2012.03.15 0 0 7

Az almás topik jobban pörög, kérdezd meg ott. Egyébként múlthéten voltam az Újfehértói Kutatóintézetben, leadtam 20-30 fajtáról rendelést, de sajnos csak jövőre tudják teljesíteni, mert metszés után érkeztem... :/ Azt mondták csak almából több mint 1000 fajtájuk van. Nem semmi.

Előzmény: Maszatka55 (6)
Maszatka55 Creative Commons License 2012.02.11 0 0 6

Ja, ha már itt vagyok, szeretném megkérdezni, hogy a Batul almának milyen az íze és mennyire érdemes termeszteni?

Maszatka55 Creative Commons License 2012.02.11 0 0 5

Olyan érdekes ez a téma, kár, hogy a topik így abbamaradt. Remélem lesz folytatása...

GaryBaldy Creative Commons License 2008.09.19 0 0 4
Egy régi almafajtát keresek és azt is, hogy hol tudnák csemetét beszerezni.
Az ősi almafa a szülőházam udvarán volt tavalyig, amikor is a már alig élő törzset egy vihar derékban kicsavarta. Egy 1880 -ban született elődünk sem emlékezett az ültetési dátumára, tehát több lehetett mint 100 éves.
Az alma éretten kocsonyás (üveges) és világos sárgás-zöld, juliusban érő volt.
A z 1911-ben kiadott Révai lexikonban a mellékelt két oldalon található képek között nem találtam.
Ki tudna nekem ebben segíteni?
Bíztos létezik a fajta, mert nagyon finom volt, igaz nem tartós és éretten nem szállításra alkalmas.
Köszönöm előre is a segítséget!

1.kép jobbról balra: Sikula alma, Batul alma, Pázmán alma, Nemes szercsika alma, Sóvári alma, Ponyik alma, Szászpap alma, Entz-féle rozmarin alma, Mádai kormos renet alma, Fekete tányér alma, Magyar tányéralma és Marosszéki piros páris alma.

2.kép jobbról balra:Nagy Bóhn-alma, Aranysárga aranyka, Kármelita-renet, Kanadai renet, Ananász renet, Nemes aranyalma, Virginiai rózsaalma, Nemes másincki, Francia kormos renet, Téli aranypármén, Téli piros galambka, Téli fehér kálvil, Sándor cár, Fejedelmi alma és Kis fleini.
GaryBaldy Creative Commons License 2008.09.08 0 0 3
Köszönöm a tájékoztatást. Jó tudni, hogy valaki gondoskodik a fajták jövőjéről is és nem csak mint génbank, valahol egy csendes pincében folyékony nitrogénben,
hanem érdekből és szeretetből termeszti-tenyészti is ezeket.
De a legfontosabb talán az, hogy ezt valaki központból írányítja is ( Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ? )
kertészboy Creative Commons License 2008.09.06 0 0 2

Az ezen linken lévő intézetekben is gondoskodnak a régi fajták szabályszerű megőrzéséről:

 

http://www.ommi.hu/06felugyelo_noveny.htm

 

Aztán:

 

- A fertődi és az újfehértói gyümölcskutató kht.

- A Debreceni Egyetem nyíregyházi mg-i kutatóintézete

- A Pannon Egyetem keszthelyi kutatóintézete

- A gyöngyösi Károly Róbert Főiskola kompolti Fleischmann Rudolf Kutatóintézete és az egri Szőlészeti Borászati Kutatóintézete

- stb.

 

Ezen intézetek régi fajtákat is termesztésben tartanak, mert kell a nemesítéshez. Szántóföldi növények, zöldségnövények, szőlő, gyümölcs, stb.

 

Továbbá a régi magyar állatfajták sem vesztek el, az országban több helyen gondoskodnak megőrzésükről (génbank).

kertészboy Creative Commons License 2008.09.06 0 0 1
Előzmény: GaryBaldy (-)
CBNora Creative Commons License 2008.09.06 0 0 0
Még ez áll hozzá legközelebb
http://www.rcat.hu/
Előzmény: GaryBaldy (-)
GaryBaldy Creative Commons License 2008.09.06 0 0 topiknyitó

ProSpecieRara

A schweizi ProSpecieRara alapítvány a 26 fajta háziállat, 900 fajta kerti és mezei növény, 450 bogyós növény, valamint 1800 gyümölcsfajta megmentését tűzte ki célul.
Egy ilyen alapítványt hiába kerestem a magyar érdekterületen.
Nagy szükség lenne rá.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!