Schweizban 1982 óta működik a ProSpecieRara alapítvány, amely a veszélyeztetett hátiállatok és növények megmentését tűzte ki célul. Hiába keresgéltem egy ilyen magyar kezdeményezés után: nem találtam!
Pedig nagy szükség lenne rá, mert sok fajta eltünése a küszöbön áll és időszerű lenne egy ilyen célú magyar alapítvány elindítása. A legfontosabb feladata lenne a még fellelhető fajták felfedezése és ezek megszervezett tovább tenyésztése pl. kiadva ezeket érdekelt magánszemélyek gondozásába. Ha még nem létezne, akkor egy génbank elindítása, ahol a kiveszőben lévő fajták génálományát lehetne megőrizni a jövő generácioknak.
Elfelejtett gyümölcsfajták nyomában Erdély kapujában!
Ki ne emlékezne gyerekkora kedvenc almájára! Finom íz, kicsi gyümölcs. Nehéz már olyan helyet mondani, ahol még fellelhetők azok a régi fajták . Magyarvalkó egyike azon településeknek, ahol kétszáz éve nőnek, növögetnek csendben. Itt még megtalálható a pónyik, a sikulai, a tökalma, a csetertes és még sok más alma, körte. A falu Kalotaszeg déli részén fekszik (Felszeg). A vidék magyarlakta, ősi hagyományokkal és értékes templomokkal rendelkezik. A kalotaszegi szőttesek vagy a kazettás mennyezeteiről híres templomok hatalmas értéket képviselnek.
Gyűjtőmunkával egybekötött oltás-tanítást és gyakorlást szervezünk erre a vidékre. Várunk minden érdeklődőt szeretettel erre a programra.
Helyszín: Magyarvalkó és környéke
Időpont: 2013.január 25-26-27
Programok:
Január 25 (péntek): Indulás Gyuláról reggel 8 órakor. Méhkeréken lépjük át a határt. Bánffyhunyad és Körösfő érintésével érkezés délután Valkóra. Még a szállás elfoglalása előtt vendéglátóinkkal megtekintjük a több hektáros templomkertet (gyümölcsöst) és elkezdjük az ágak gyűjtését. Utána szállásfoglalás, vacsora.
Január 26 (szombat): Délelőtt gyűjtésre fel! Az iskola környékén, a községben és esetleg a templomkertben ismét oltóvesszők szedése.
Délután előadás oltástechnológiákról és régi magyar fajtákról, majd ezt követően a szedett oltóvesszők és a gyökeres alanyok segítségével élesben is kipróbáljuk az oltásokat.
A gyakorlást követően vacsora.
Utána pedig a helyi lakosok népviseletbe öltöznek és zenés estet adnak.
Január 2 (vasárnap): A valkói templom megtekintése, istentisztelet . Majd hazaindulás. Útközben oltóágak gyűjtése Magyarókerekén a Telegdy kertben és Kalotadamoson.
Érkezés az esti órákban Gyulára.
Költség: 18500Ft
Az összeg tartalmazza a kiutazás költségeit, az oltáshoz 3db vadalanyt valamint 2 éjszakára szállást félpanziós ellátással.
Jelentkezni január 18-ig lehet gergelyszcs@yahoo.ie címen.
Ez egy jó téma, és még most is nagyon aktuális, én olyan csicsóka fajtát keresek amely nem babásodik, nincs apró gumós kidudorodása, így könnyen tisztitható, az említett fajtát a Gastroangyal műsor egyik részében láttam, van csicsókánk, csak sajnos az a "babásodó" fajta
Besztercei muskotályos (nem Debreceni Muskotáylos !) szilvát keresek, sehol sem találok, tud valaki róla?
Hol lehet beszerezni?
"Eredete tisztázatlan, feltehetőleg a ’Debreceni muskotály’ egyik szülőfajtája; a muskotályos íze nem minden évben alakul ki. Későn virágzik; későn fordul termőre, bőven és rendszeresen terem. Szeptember elején érik. Gyümölcse minden tekintetben egyező az alapfajtával – az íz kivételével. A zsendüléskor esős, majd érés alatti száraz, napos idő kedvez az íz- és zamatanyagok kialakulásának." http://portal.uni-corvinus.hu/?id=47540
"Hazánkban ismeretlen helyen, ismeretlen körülmények között állott elõ. Gyümölcse színre, alakra és mindenféle használhatóságára egyezik a Besztercei szilvával, de kitûnõ, muskotályos-bazsalikomos aromájával azt felülmúlja. Ezért mint csemege- és lekvárszilva amannál jobb. Érési ideje szeptemberben közepe. Fája, termékenysége, kívánalmai egyeznek a Besztercei szilvafáéval. Talán koronája kicsit szétterülõbb, szemben a Besztercei szilva ovális koronaformájával. Hazánkból terjedt el a külföldön. Házi kertekben, szõlõhegyeken található."
Az almás topik jobban pörög, kérdezd meg ott. Egyébként múlthéten voltam az Újfehértói Kutatóintézetben, leadtam 20-30 fajtáról rendelést, de sajnos csak jövőre tudják teljesíteni, mert metszés után érkeztem... :/ Azt mondták csak almából több mint 1000 fajtájuk van. Nem semmi.
Egy régi almafajtát keresek és azt is, hogy hol tudnák csemetét beszerezni. Az ősi almafa a szülőházam udvarán volt tavalyig, amikor is a már alig élő törzset egy vihar derékban kicsavarta. Egy 1880 -ban született elődünk sem emlékezett az ültetési dátumára, tehát több lehetett mint 100 éves. Az alma éretten kocsonyás (üveges) és világos sárgás-zöld, juliusban érő volt. A z 1911-ben kiadott Révai lexikonban a mellékelt két oldalon található képek között nem találtam. Ki tudna nekem ebben segíteni? Bíztos létezik a fajta, mert nagyon finom volt, igaz nem tartós és éretten nem szállításra alkalmas. Köszönöm előre is a segítséget!
1.kép jobbról balra: Sikula alma, Batul alma, Pázmán alma, Nemes szercsika alma, Sóvári alma, Ponyik alma, Szászpap alma, Entz-féle rozmarin alma, Mádai kormos renet alma, Fekete tányér alma, Magyar tányéralma és Marosszéki piros páris alma.
2.kép jobbról balra:Nagy Bóhn-alma, Aranysárga aranyka, Kármelita-renet, Kanadai renet, Ananász renet, Nemes aranyalma, Virginiai rózsaalma, Nemes másincki, Francia kormos renet, Téli aranypármén, Téli piros galambka, Téli fehér kálvil, Sándor cár, Fejedelmi alma és Kis fleini.
Köszönöm a tájékoztatást. Jó tudni, hogy valaki gondoskodik a fajták jövőjéről is és nem csak mint génbank, valahol egy csendes pincében folyékony nitrogénben, hanem érdekből és szeretetből termeszti-tenyészti is ezeket. De a legfontosabb talán az, hogy ezt valaki központból írányítja is ( Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ? )
A schweizi ProSpecieRara alapítvány a 26 fajta háziállat, 900 fajta kerti és mezei növény, 450 bogyós növény, valamint 1800 gyümölcsfajta megmentését tűzte ki célul. Egy ilyen alapítványt hiába kerestem a magyar érdekterületen. Nagy szükség lenne rá.