Keresés

Részletes keresés

etelebaxi Creative Commons License 2013.05.14 0 0 12

A kisrigó - jó lenne tudni milyen fajta.... - általában nem jószántából kerül a földre, hanem kakukkfióka segíti a földreszállásban. Én hallopttam, hogy tovább etetnék a szülők, de túlélési esélyei a földön a nullához konvergálnak. Sok az éhes négylábú errefelé. 

Nagykőhavason. A hátizsák zsebében járták meg velünk a nagy hegyet. Egyik evett, a másik nem... Amelyik evett, az másnapra elpusztult. Kenyeret adtunk neki... Nem tudtuk, mivel etessük. Másnapra dokumentálódtunk, s legyekkel, szöcskékkel, és főtt csirkemellel neveltük fel, majd nyáron szabadon engedtük a királykő lábánál. Sátorozni voltunk ott, s napokig visszajárt a sátrunkhoz. 

 

Nem viselte a kalitkát, két percig hagytam benne, majd szétverte. Olyan szelíd volt, hogy bármikor meg lehetett fogni. Amikor a munkáéból hazaértem, vagy kora reggel akkora szája volt, mint a csűrkapu. 

Az első elugrósz öcskétől megijedt, de a rovarnak második esélye már nem volt. Ezeréves rigóösztönnel ropogtata végig mielőtt lenyelte. 

 

Egy anekdotám is van vele. Nyertem vele egy láda pezsgőt, amikor azt álljtottam a sátortáborba újonnan érkezőknek, hogy olyan boldog vagyok, hogy madarat lehetne velem fogatni. Felajánlottak nekem egy láda pezsgőt, ha megfogom azt a madarat az ágon. Megfogtam :) :) :D 

Előzmény: fasügér (11)
fasügér Creative Commons License 2003.07.16 0 0 11
úgy hallottam, a fészekből kipotyogott kisrigót a szülei tovább etetik a földön is. lehet, hogy jobban járt volna, ha békén hagyod...
Előzmény: peterssen (10)
peterssen Creative Commons License 2003.07.14 0 0 10
Köszi, így csináltuk de nekünk nem jött össze :-((((
Ma reggelre elhalálozott. Majd legközelebb... :-(
Előzmény: troppauer (9)
troppauer Creative Commons License 2003.07.13 0 0 9
Az alap általában az, hogy a rigó menthető, a veréb nem.
Etetni kell, pl. főtt tojással, ami úgy néz ki, hogy mondjuk egy műszerész-csipesszel felveszel egy kisebb darabot, kitátja a csőrét (automata), és hamm.
Itatni pedig szemcseppentővel lehet, de ha nincs, akkor egy golyóstoll alsó fele is megteszi.
A probléma, hogy gyakran(napi 6-8 szor) kell ezt művelni, és a madár hajnalban már légoltalmi szirénát lenyomó hangerővel követeli a kaját.

Viszont sok esetben sikerül felnevelni, és hát küzdelem az élet.:)

Sok szerencsét

peterssen Creative Commons License 2003.07.12 0 0 8
Segítség!

Sziasztok, ma találtunk egy fészkéből kiesett kis rigót. Tudnátok segíteni, hogyan lehet felnevelni? Eddig fogtunk neki mindenféle szöcskét-bogarat, de hogyan tovább? Ja és mennyi időnként eszik, milyen hely kell neki stb. ?

Köszi:

Peter

morticia addams Creative Commons License 2003.06.29 0 0 7
nekem télen, a nagy fagyok idején azt mondta egy ornitológus, hogy lehet a rigóknak juhtúrót is adni a fôtt tojás mellé. (jó, gondolom a hideg miatt ez akkor többet számított, ilyenkor viszont, gondolom megvannak nélküle is) csak egy tipp volt.

felvágottat én sem adnék (kutyának se, macskának se), inkább vennék valami nyesedéket neki a hentesnél, ha már nagyon muszáj. még az emberekre is ártalmasok ezek az élelmiszerek, bizonyos mértékig, hát még egy állatra...

Előzmény: troppauer (5)
oncogito Creative Commons License 2003.06.28 0 0 6
Igazad van, általában a felvágott rossz. De az általam felnevelt kisrigó igen szépen fejlődött a párizsival dúsított kajától. Persze a darálthúst is nyersen és fűszermentesen kapta.
A kalitkát rendszeresen tisztán kell tartani és fürdetés - legalábbis a mi esetünkben - csak annyi volt, amennyit az itatótálja engedett.
Előzmény: Firedog (4)
troppauer Creative Commons License 2003.06.28 0 0 5
köszönöm a hozzászólásokat! Ez a madár háromféle dolgot kap általában, főtt tojást, cseresznyét, meg macskakaját. Ez utóbbi biztos durván hangzik, de már több előző "vendég" magától lopott a macska táljából,rá voltak indulva. Gondolom csak tudják, mi a jó nekik. Egy ismerősöm is támogatta ezt, ő varjú- fiókát nevelt fel macskakaján.(gyönyörű, hatalmas madár lett belőle)

A tartósítószeres mindenféle viszont elgondolkodtató, nem is gondoltunk rá.
- Probléma még, hogy mivel sokat eszik, ezért sokat is kakál, aztán ebbe hempereg, meg kellene fürdetni? Ilyet még csak egyszer csináltam, de akkor sem voltam biztos benne, hogy szabad-e ilyet.

Troppauer.

Firedog Creative Commons License 2003.06.28 0 0 4
Jajj ne! Felvágottat nehogy adjatok neki! A benne lévő fűszerek, tartósítőszerek a halálát okozhatják!
Viszont láttam a CORA-ban, a díszállatos részen speciálisan lágyevőknek való lágyeleséget. Csak vizet kell hozzáadni, tartalmazza a szükséges tápanyagokat, vitaminokat. Én az asztrildoknál a nevelő lágyeleséget használtam ebből a sorozatból, nagyon jó volt. (persze az teljesen más tipusú madár, magevő)
Előzmény: oncogito (0)
Snakeins Creative Commons License 2003.06.28 0 0 3
A címhez kapcsolódóan; Nekem régóta vannak cicáim, sajnos elég sok madarat hoztak "ajándékba".
Érdekes módon azokon a madarakon, amelyeket élve hoztak, egy karcolás sem volt, így szerencsére sok madárkát sikerült megmentenünk.
Sajnos később megtanulták, hogy a háztól távol vadásszanak, ahol nem tudtuk őket megzavarni.
Snakeins Creative Commons License 2003.06.28 0 0 2
Szia Troppauer!

A tolla talán most vált felnőt tollra, azért hullik.
Sajnos én nem tudtam felnevelni egy fészekből kiesett kisrigót, remélem, neked sikerül, sok sikert!

Előzmény: troppauer (-)
oncogito Creative Commons License 2003.06.28 0 0 1
Egyébként a kisrigó nem papagáj, tehát nem rúdon üldögél, főleg ha fióka. A kalitka alján természetes a tartózkodása. A későbbiekben a repülés tanulásával egyidőben tanul meg kapaszkodni.
Előzmény: oncogito (0)
oncogito Creative Commons License 2003.06.28 0 0 0
Egyszer én felneveltem egy fészkéből kiesett kisrigót.
Szerintem mindenképp vidd állatorvoshoz, bár ha jó étvágy van talán fizikai sérülése nem lehet komoly. Viszont depressziós lehet a családja után egy darabig. Foglalkozzatok vele.
A nálunk nevelkedett (és néhány hónap múlva szabadon engedett) kisrigó kedvesebb és közvetlenebb volt, mint az akkor élő papagájunk.
Én darált hússal, felvágottakkal, és gyümölccsel (a cseresznyét imádta!) etettem. Hihetetlen mennyiségeket tudott megenni - háromóránként! :-)

oncogito

Előzmény: troppauer (-)
troppauer Creative Commons License 2003.06.28 0 0 topiknyitó
Konkrétan most egy rigóról van szó, ami megúszta a macskát, viszont úgy tűnik beteg lett.
Kb. kamasz korú, faroktollai még nagyon kicsik, nem tud repülni.
- Apatikus, hullik a tolla, ül(!) a kalitka alján.(lehet hogy meg sem tartja a lába)
Enni viszont eszik, elég sokat és gyakran,vizet is kap)

Madárdoktorok, mi a baja?
Kérlek segítsetek..

Köszönettel: Troppauer

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!