Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

zsorsz Creative Commons License 2013.12.20 0 0 8

Többször is beírtam a gugliba"vakító fényszórók"ezt a cikket találtamhttp://www.e-nepujsag.ro/op/article/vak%C3%ADt%C3%B3-f%C3%A9nysz%C3%B3r%C3%B3kkal kezdtem azt hinni,ez csak engem zavar.

Előzmény: zsorsz (7)
zsorsz Creative Commons License 2013.12.20 0 0 7

Vezetés közben csak villantani tudok,mintegy figyelmeztetésképpen....Kolléga Úr!...a szemembe tetszik világítani!Mit tesznek az illetékesek,hány baleset lehetett ez miatt?

Előzmény: zsorsz (6)
zsorsz Creative Commons License 2013.12.20 0 0 6

Ahoz képest hogy mindennapos probléma a szembejövő vakitó fényszórók,eléggé döglött a topik.És ez egyre roszabb,lassan minden második autó annyira vakít hogy felér egy szembe köpéssel, legalább is én annak veszem.Ha Valaki sötétben az arcomba világitana egy zseblámpával,természetesen megkérném hogy ne tegye!Valahogy így kellene ezt felfogni!

ivódzsima Creative Commons License 2012.10.26 0 0 5

Tisztelt Klubtagunk! / Tisztelt Ügyfelünk!


Tudta Ön, hogy…
… ha a fényszóró rosszul van beállítva és akár 1 fokkal feljebb hord a kelleténél, a szembe jövő gépkocsik vezetőit 20-szor jobban vakítja?
… ha a fényszóró csupán 1 fokkal lejjebb hord, a világítás hatékonysága 20-ad részére csökken, ami 30 méteres látáscsökkenést jelent?
2012. november 15. és december 15. között a rendőrség országos ellenőrzést tart a járművek világításának megfelelőségéről.
A közúti ellenőrzést egy olyan akció is megelőzi, mely lehetőséget ad az autósoknak arra, hogy kiküszöböljék esetleges láthatósági hibáikat.
A „Látni és látszani” elnevezésű akcióhoz a Magyar Autóklub is csatlakozott, így az ország 47 pontján várjuk Önt és díjmentesen megvizsgáljuk járművének világítástechnikai berendezéseit.

Res iudicata Creative Commons License 2011.10.11 0 0 4

Szép napot mindenkinek!

 

Véleményeteket szeretném kérni abban, hogy egy sima H7-es izzó fényereje mikor csökken a használattól annyira le, hogy cserélni kelljen?

A szóban forgó égők egy ebben a hónapban 5 éves születésnapját ünneplő Mazd3-asban vannak, mindössze 33.000 km-el. Viszont a tompított fénye állandóan ég az autónak, tehát mind a 33 ezer km alatt égtek az 5 év alatt. Nem szeretném ha az országúton mondnák be az unalmast mert elég analfabéta vagyok a szereléshez és azt sem ha már nagyon csökkent fényerővel kellene autóznom. Ellenben a szerelő (márkaszervízben) azt mondta, hogy felesleges cserélni míg ki nem ég. Nem nagyon hiszek neki hiszen utánaolvasva azt szűrtem le, hogy a fényerő a használattal folyamatosa csökken csak nyilván az én szemem már hozzászokott.

Előre is köszönöm a nem oktató,  a nyegleséget nélkülöző tanácsaitokat!

Előzmény: leffes (3)
leffes Creative Commons License 2000.08.24 0 0 3
Az, hogy a vakító fényszóró miatt valakinek problémája legyen, nem valószínű. Előbb fogja a rendőr kivenni a füstöt okádó, a helyzetjelző lámpa nélkül közlekedő (Corsa típushiba) vagy indokolatlanul ködzárófényt használó autóst... A bukkanókkal egyetértek, de sokan tesznek a gyárinál nagyobb fényerejű izzókat is az autókba (azt hiszem erről topic is volt). Ők akkor nem becsülik a többi autóst? SZVSZ már az is eredmény lenne, hogy ha tömegesen használnák a fényszóró-magasság állítást indokolt esetben.
Van néhány slágertéma, amire ugranak a közúti ellenőrzők, mondjuk a fóliázás, amit még képesek méregetni is, de, hogy vizsgán kívül ellenőrizték volna valakinél a fényszórókat, arról még nem hallottam.
Előzmény: Törölt nick (2)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.24 0 0 2
Kedves Leffes, kérdezném, hogy a jó beállítás vajon elegendő-e?

Akármilyen jól is van beállítva egy tompított fény, egy döccenőn (amiből nálunk nem kevés van) billenhet úgy, hogy a szembejövő szemébe világít. Szerintem ilyenkor nem mindegy, hogy mekkora a fényszóró felülete. Egyes mai drága autók szinte fájdalmat okoznak a szembejövőnek ilyen alkalommal, de biztos, hogy vezetésre alkalmatlanná teszik egy pár másodpercre. Van egy olyan érzésem, hogy az autógyártók bevezettek egy új technikát, de ezúttal a többi közlekedő kárára. Nem gondoljátok? Vajon ezek az új, lencsés fényszórók megfelelnek a jelenlegi magyar szabályozásnak? Elképzelhetőnek tartjátok, hogy egy autót a tervezésből adódóan vakító lámpája miatt kivonjanak a forgalomból? (költői a kérdés, hiszen a törvényhozók is ilyet használnak...)

slr

Előzmény: leffes (1)
leffes Creative Commons License 2000.08.22 0 0 1
Valahol olyasmit olvastam, hogy a megvilágított terület alakját és nagyságát még mindig egy nagyjából harminc éves (?) szabályozás szerint kell kialakítani és ez gátat szab bizonyos fejlesztéseknek.
Komoly problémának inkább a rosszul beállított és hanyagságból nem korrigált fényszórókat tartom, mivel balesetveszélyesek. A ködfényszórók indokolatlan használatát inkább most nem említeném, mert arra úgyis volt már rovat, a szükségtelenül reflektorozó sofőröket meg úgysem zavarja, ha a szembejövőnek káprázik a szeme.
A fényerő, ill. fénysűrűség növelésével a fényszóró helyes beállítása persze egyre lényegesebb.
Alfred Stokes Creative Commons License 2000.08.22 0 0 0
0 alakú fényszóróm van...
Előzmény: Törölt nick (-)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.22 0 0 topiknyitó
Nem vitás, az autózás egyik legfontosabb kelléke a jó fényszóró. Jól látni és a szembejövőt is élni hagyni, nagy tudomány. Úgy tűnik, az utóbbi időkben a világítástechnika is nekilódult, drágábbnál drágább világítórendszerek jönnek létre. Például a kis felületű, nagy fényerejű 'lencsés' fényszórók, amik főleg a finomabb autókban kezdtek megjelenni.

Mi a véleményetek erről? Nekem van egy olyan érzésem, hogy ezek a lámpák elég támadó jellegűek, valahogy sokkal bántóbbnak tűnik a fényük szemből, mint a hagyományos reflektoroké. Ugyanazt, vagy akár sokkal nagyobb fénymennyiséget adnak le sokkal kisebb felületen, mint a hagyományos lavórral ellátott reflektorok. Próbáljatok meg egy kést a csuklótokra nyomni. Azonos erővel, egyszer lapjával, egyszer élével. Van különbség?

Kíváncsi lennék, kinek mi a véleménye erről a témáról.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!