Keresés

Részletes keresés

hugya Creative Commons License 2015.01.12 0 0 11

Szeretném megérdeklődni,hogy 56%-os egészségi állapottal, illetve 44%-os egészségkárosodással milyen ellátást lehet igényelni?

Nagyon sürgős!

hugya Creative Commons License 2015.01.12 0 0 10

Szeretném megkérdezni, hogy méltányossági ápolási díj folyôsítása mellett, lehet-e munkát vállalni részidőben?

Törölt nick Creative Commons License 2014.03.19 0 0 9

Tisztelt Fórumozók!

 

Bár választ nem kaptam, időközben az okmányirodánál utána jártam, és azt a válasz kaptam, hogy két hónap kórházi kezelés után kell az ápolási díjat megadó intézmény felé jelezni.

Azoknak írtam akik talán nem tudják, mint én régebben.

 

Üdvözlettel: Ildikó

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.03.18 0 0 8

Tisztelt Fórumozók!

 

Szeretnék  segítséget kérni, nem tudom mikor kell jelenteni, hogy a férjem kórházban van, ápolási díj mellett vagyok vele otthon.

Mind a két lábát amputálták, és most az a gyanú, hogy tüdőrákja és agydaganata van, valószínű hosszabb kezelés vár rá.

 

Köszönöm a választ: Ildikó

Goldner Ibolya Creative Commons License 2010.03.17 0 0 6
Kedves Masu!
Nemrég keresett meg Kolzsvárról egy fiatalasszony. Át szeretne költözni ide - Balmazújvárosba.
Mert ott Kolzsváron piszkosak az utcák, verik a kutyákat, morcosak a kiszolgálók, piszkosak az utcák és nincsen semmiféle ellátása a fogyatékos testvérének. Ők hárman az idős nyugdíjas mama, a fogyatékos testvér és ő nem jönnek ki a a gondozásért kapott munkabérből, a nyugdíjból és a testvér segélyéből.

Ő munkakönyvvel van otthon, és évente egyszer kifizetik a szabadság megváltását is.

Nem tudtam lebeszélni. Nem maradt más, mint segíteni, hogy nehogy nagyon rosszul járjon.
(Egyenlőre nem találtam plusz segítséget).

Azt gondolom, hogy, aki részt tudvenni ezen a képzésen, majd el tud menni még más idegent is gondozni, arra nem teljesül a feltétel: ÁLLANDÓ FELÜGYELET. Merthogy ez a minimális feltétel.

Aki ápolást akar tanítani nekünk az nem tudja, hogy nem ápolni, hanem felügyelni kell őket. Esetleg gondozni, esetleg egy adott speciális ellátást is biztosítani. Ez utóbbi esetben mielőtt hazakerülnek - ill. mikortól a speciális ellátás szükségessé válik MEGTANÍTJÁK a családnak.

Ez a támop 2.1.1, lépj egyet előre (és kettőt hátra), meg a másik támop egyetlen célt szolgál. Lenyúlni fogyatékosokra tekintettel elköltött pénzeket.

-----
Megjegyzés:
önkormányzatok "csak" a tartósan betegekért adHATó ápolási díjat szűntetik meg, Debrecennel az élen.
Előzmény: Masu (4)
Masu Creative Commons License 2010.02.14 0 0 5

Kedves Goldner Ibolya!

Elnézését kérem a keresztelőért !! Remélem nem bántottam meg vele !

Üdvözlettel !

Egy drukkolója! :)
Előzmény: Masu (4)
Masu Creative Commons License 2010.02.14 0 0 4

Kedves Ilona!

Minden szava igaz! Felháborító az a sok hazugság, csúsztatás ami évek óta megy ebben a témában!.. Ezzel szemben a mai való az, hogy önkormányzatok szüntetik meg az ápolási díj folyósitását an blocc, mert nem tudják finanszírozni azt , a forrás-megvonások,- szükitések miatt.Lásd : http://www.delmagyar.hu/hodmezovasarhely_hirek/itt_az_apolasi_dij_hol_az_apolasi_dij/2138949/

Jómagam ötödik éve ápolom teljes magatehetetlen nővérem , aki az ágyban még felülni sem tud egyedül. ( Sőt sajnos, már az idő előrehaladtával segítséggel sem igen. )
Mélységesen igaz a pszichés ,- ill fizikai megterhelés, amiről ír, ill az a visszásság, hogy az e téren kizsigerelt embereket ilyen módon "akarják " "megsegíteni"!!

Nem sorolom fel tételesen az Ön által állítottakat, mivel meggyőződésem, hogy igen jól ismeri a témát, és ismétlem, magam , aki érintett vagyok benne, minden szavával egyetértek !!

Az " egy lépés előre" (ha jól emlékszem a szlogenjére) kampány keretében jómagam is kézhez vehettem egy - a helyi önkormányzat szoc osztálya által részemre kipostázott - brossúrát, amiben egy északmagyarországi BT felhívja a figyelmem a lehetőségre, minek során átképzéssel ápolói képesitést szerezhetek, és ( vastagon szedve!!) havi 40 párezer forint jövedelemre tehetek szert, heti 1 napos elfoglaltság...stb Kérdésemmel hivjam nyugodtan őket...
Megtettem..
Igaz ugyan, hogy a levél ,- és a szlogen alapján rögtön felmerült bennem, miért hiszi azt a kampány életre hívója, hogy nekem előrelépés már egy ápolói képesités is (nem degradálva az ezt végzetteket, és ebben dolgozókat!!) is , vagyis teljesen képzetlen, iskolázatlan vagyok...No comment

Szóval sok dolog volt, ami tisztázatlan volt számomra, tehát telefon elő!

Megtudhattam a BT vezetőjétől, hogy nem jól gondolom! Amennyiben nekem felsőfokú végzettségem van, rám nem vonatkozik a jövedelemkiegészítés! Csakis és kizárólag a 8 általánossal rendelkezőkre...Hm
Aztán azt is megtudtam, hogy (mivel nagy gondot okozna nekem a testvérem felügyeletének megoldása a heti 1 alkalommal) szó sincs arról, hogy ez csupán heti 1 alkalom, hiszem gyakorlati képzésen is részt kell venni kórházban, eü intézményben.. Hm
De jelenleg már nem is tud fogadni, mert teljes a létszám, lesz más szakmában is inditva átképzés, a szoc iroda értesit majd, mondta az úr. (Ezek után persze felhívtam a szoc irodát, akik még csak nem is hallottak erről!!)

A legszebb a telefonbeszélgetésben az volt, hogy mire végére értünk kb 3 x megkaptam, hogy " mások dolgoznak" az ápolási díj mellett..No ezt már meg sem hallottam.. MERT nem akartam felizgatni magam (még jobban) , na meg össze-vitatkozni sem volt kedvem a tisztelt úrral, mégiscsak tőle vártam vmilyen segítséget. Nem mondtam tehát el neki, hogy én hány évtizedet dolgoztam végig, hogy a körülményeim olyanok, hogy nemigazán, ill nem mindig tudom megoldani testvérem felügyeletét, meg még sok mindent nyeltem ott vissza. Mondanom sem kell milyen mélyen megalázó volt számomra ezt megkapni egy idegentől, pláne olyantól, aki arra hivatott, arra hozott létre társaságot, hogy ebben az EU-s pályázatba részt vegyen...

Hát most röviden ennyit, bár a témában van még pár gondolatom, de időm az momentán elfogyott.. ( bár én nem dolgozok...)

Utóiratként kívánok Önnek- Önöknek kitartást, és jó egészséget , ill a munkájuk során sok örömet, és segítőkészséget!



Goldner Ibolya Creative Commons License 2010.01.23 0 0 1
Az inkriminált, kritizált nyilatkozatot első kritika közreadását követően 2 óra múlva törölték atv.hu-ról
Előzmény: Goldner Ibolya (-)
sneci Creative Commons License 2010.01.22 0 0 0
Az egész egy nagy 0!
Előzmény: Goldner Ibolya (-)
Goldner Ibolya Creative Commons License 2010.01.22 0 0 topiknyitó
Miközben a Gyurcsány kormány (Kiss Páter minisztersége idején) kereste ápolási díjon lévők problémájának megoldását sikerült kidolgozzanak egy blőd javaslatot. A probléma megoldására egy OGY Határozat kötelezi őket.
Az OGY Határozatot az Értelmi sérültek és Családjaik Jogvédő Egyesülete indítványára - sokak összefogásával - elért sikeres népikezdeményezés miatt kellett meghozzák.

Az így született Javaslatot a T. Ház elé terjesztették, de miután minden képviselőhöz eljuttattuk állásfoglalásunk, hogy a Javaslat egy nagy blődli - levették a T. Ház napirendjéről (azóta is mulasztásos késedelemben vannak).

a T. Ház helyett nagy nyilvánosság elé tárták a blődlit - az érintettek országos felháborodása nyomán 2 évvel ezelőtt úgy tűnt felhagytak ezzel a hülyeséggel.

De most itt a kampány. És elkezdődött a blőd projekt - most már uniórs pénzekkel megtámogatva.

A blőd projektet hazug kampánnyal is kísérik. Életemben sosem látott-hallott mértékű-módú hazugságokkal kábítják a kérdésben nem járatos választókat.

Nézzük:
A TÁMOP 5.4.3. projekt leírt célja:
A konstrukció célja a házi segítségnyújtó szolgáltatások fejlesztése az ápolási díjban részesülő személyek részmunkaidős foglalkoztatása által.

Ezzel az első látásra nagyon jó céllal több probléma van.
1) az hogy fejleszteni akarják ezt a szolgáltatást, az rendjén való lenne. Hogy ezt létszám növeléssel tennék az is rendjén lenne.
DE - hogy erre a feladatra épp az ápolási díjon levőket (és csak őket) szemelték ki - nos ez már nagyon aggályos.

tudni kell, hogy ápolási díjat csak az kaphat, aki ÁLLANDÓ (napi 24 órás) FELÜGYELETRE szoruló fogyatékos vagy tartósan beteg hozzátartozóját látja el.
Eleve olyan személyeket szemeltek ki, akik erre képtelenek, mert?

amíg 4 órás munkájukat végeznék - házon kívül, addig valaki el kell lássa az ő
hozzátartozóikat. Mondjuk egy másik ápdíjas?

ahhoz, hogy 4 órát dolgozhasson minima 6 órát kell más vigyázzon az ő családtagjára.

kérdés alkalmasak-e ezek a kizsigerelt, épp ápolás tekintetében kiégett emberek egy másik idegen fogyatékos ellátására. Pszichés alkalmatlanságuk mellett fizikálisan is sérültek lehetnek, mivel a saját hozzátartozója ellátása nemcsak pszichésen terheli meg az ápolási díjon lévőket.

Miközben saját - szeretett - hozzátartozója apropóján képesek túltenni magukat fizikai és pszichikai túlterheltségen, kérdéses, hogy erre pénzért egy idegen érdekében is képesek-e?

A projekt nem felel meg a diszkrimináció tilalmát előíró törvénynek.
Egyetlen munkáltató sem zárhat ki adott munkalehetőségből senkit se.

Azaz, ha fejleszteni akarják a személyi állományt, akkor ezt a munkát bárki számára lehetővé kell tenni.

Senki számára sem írhatják elő, hogy milyen munkához segítik hozzá. Ha ápdíjasokat munkához akarják juttatni, akkor BÁRMILYEN munkához adjanak nekik segítséget.
Ha jövedelemhez akarják őket juttatni, akkor rendes, diszkrimináció mentes díjazással fizessék meg NEKIK IS az államtól átvállalt feladatot. Azaz a napi 24 órás, évi 365 napos szolgálatért legalább minimálbért elérő összegű díjat adjanak.

A TÁMOP 5.4.3. projekt keretében segédápolóvá avanzsáláshoz OKJ-s képzést akarnak biztosítani ápdíjon lévőknek.
Elsőre ez is nemes, méltányos.
Csakhogy, ha HASZNÁLHATÓ képzést akarnak adni, akkor BÁRMILYEN képzést támogassanak.
Érdekes módon ápdíjasokat elhessentik munkaügyi központok heti 20 órás átképzéseitől - mondván, hogy azt ők feladatuk mellett nem képesek elvégezni.
És most hirtelen a 180 órás képzésre alkalmasok lettek.

Miközben segédápolóvá képzik őket, az alábbi feladatokat kívánják elvégeztetni velük:
1. A házi segítségnyújtás területén:
– közreműködés a személyi és lakókörnyezeti higiénia megtartásában,
– közreműködés az ellátást igénybe vevő háztartásának vitelében,
– szükség esetén a bentlakásos szociális intézménybe történő beköltözés segítése.

Azaz bejárónői tevékenység, amihez tán egy átlag felnőtt embernek nincs szüksége OKJ-s képzésre.

Továbbá, mikor azt mondják, hogy saját hozzátartozóját is jobban fogja tudni ellátni, akkor azt is mondják, hogy a magyar orvosok a magyar kórházakból felvilágosítás, eligazítás nélkül adják haza a speciális ellátást, ápolást igénylő hozzátartozókat.

Mindenesetre a képzést végző cégek ismét ki tudnak szakítani egy szeletet a fogyatékosokra tekintettel elkölthető pénzekből - úgy, hogy ez a fogyatékosoknak (meg az őket otthon ellátóknak) hasznot nem hoz.

A Projektre tekintettel kiírtak (néhány alkalommal) egy közvélemény kutatási projektet.
Ez kellene felmérje a munkaerő piacon munkát vállalni képtelen ápdíjasok munkaerő piaci helyzetét. Ezt a projektet a Médiacentrum nyerte meg. a napokban kell leadják a felmérés eredményét. Erre kívánják alapozni a kiírandó projektet.

A projekt - eredmények be nem várásával - kiírásra került.
A felmérés eredményétől függetlenül is ismert (a 2 évvel ezelőtti országos tiltakozásból pl.) , hogy az érintettek ezt köszönik nem kérik.

A TÁMOP 5.4.3-ra pályázatokat 01.15-06.30. között lehet beadni.
Első elbírálás a 03.30-ig beérkezett pályázatok alapján lesz. Mire az elbírálás, a kiértesítés megtörténik a kampány második fordulója is lezáródik, és az egész blődli ad acta tehető.

Mindenesetre jól lehet hazug kampányt vinni vele.
ez volt az előzetes rossz májú elősejtésünk.
És akkor lássuk a ténylegesen ráépített hazug kampányt!

Az ATV-ben nyilatkozott a napokban Kiss Péter miniszter úr. Magam a nyilatkozatot nem hallottam csak egy - az alábbi hivatalos, írott - tájékoztatót kaptam.

Felháborodásunk mérhetetlen.
A csúsztatásokra, hazugságokra a hírbe iktatva mutatok rá.

Sajnálatos módon a tájékoztató rengeteg dolgot összemos.
Rövid magyarázatok:
1993 óta a 93/III. tv. alapján
ápolási díjat azok a közeli hozzátartozók kaphatnak, akik állandó felügyeletre szoruló, önmagukat ellátni képtelen családtagot saját lakásukban látnak el.
A súlyosan fogyatékos hozzátartozó esetén kötelező megállapítani, életkortól függetlenül. Ebben az esetben a bttó ápolási díj a nyugdíj minimummal egyező összeg.
Amennyiben kiemelten nehéz ápolási feladat is szükséges, akkor ez a bttó emelt összegű ápolási díj a nyugdíj minimum 130 %-a
Tartósan beteg (nem fogyatékos) az, akit előreláthatólag legalább 3 hónapig kell ellátni, de gyakrabban ez is több évtizedig tart. Az őket gondozó hozzátartozó bttó ápolási díja a nyugdíj minimum 90 %-a.
Ez utóbbi ápolási díjat nem kötelező megállapítani. Erre hivatkozva pl. a debreceni önkormányzat 2010. január 4-én rendeletileg megszűntette, miután csökkent az ehhez adott központi költségvetési támogatás..
aki nem kap ápolási díjat, az az otthon ápolás idejére teljesen jövedelem és TB nélkül marad. Erre az időre nincs nyugdíjra jogosító időszak sem. És nincs ápdíjhoz kapcsolódó ellátás se.

Átképzés esetében vagy a
http://www.fszk.hu/rpi/palyazatok/4863/4863.htm
vagy a TÁMOP 5.4.3. projektről beszél a miniszter úr, nem tudni.
Ez utóbbi (TÁMOP) projekttel rengeteg probléma van (ld. fent). Készülünk fellépni ellene.

Aki jogosan kap ápolási díjat az NEM KÉPES 24+4 órát dolgozni. Állandó 24 órás felügyelet szükséges, mert enélkül veszélybe kerül az ellátandó személy életben maradása.

Itt Kiss Péter miniszter úr több dolgot összemos.
1) ápdíj melletti munkavállalás
2) ápdíj utáni munkavállalás
3) ápdíjasok lelkigondozása
4) hátrányos helyzetűek munkavállalása
működtek a ciklus elején a szociális foglalkoztatók. Szétverték. Lettek akkreditált szervezetek. Ezt augusztusban verték szét.
ez kimondottan nem ápdíjasokról szól.

A lenti tájékoztatóban kiemelések tőlem
----- Original Message -----
From: Horváth Péter

Sent: Wednesday, January 20, 2010 2:02 PM
Subject: FW: Felpörgetik az otthoni ápolók munkavállalását- atv.hu
tájékoztatásul
Horváth Péter, az Országos Fogyatékosügyi Tanács titkára Szociális és Munkaügyi Minisztérium
Államtitkári Titkárság Budapest, 1054 Alkotmány u. 3.
T: (36-1) 472-85-84 Fax: (36-1) 472-82-01 Mobil: (36-30) 685-57-90

www.szmm.gov.hu

horvath.peter@szmm.gov.hu

Subject: Felpörgetik az otthoni ápolók munkavállalását- atv.hu

2010.01.18. 14:40
Felpörgetik az otthoni ápolók munkavállalását- atv.hu

A rokonaikat otthon gondozók eddig 40-50 ezer forintot kaptak havonta, és gyakran soha nem találtak új munkát.
EZ NEM IGAZ ÉS SOSEM VOLT IGAZ (hacsak a Németh kormány idején nem ennyi volt)
Szinte esélyük sem volt a munkaerőpiacra való visszatérésre azoknak, akik otthon, főállásban ápolták súlyosan beteg, vagy éppen fogyatékkal élő rokonukat. A társadalompolitikai miniszter most azt ígéri, jövőre ezeknek a zömmel 50 év alatti embereknek segít az állam: például hivatásos otthoni ápolókká képzik át őket.
Már folyt erről polémia. A legkülönbözőbb végzettségű ápolást végzőkre úgy tekinteni, mint képzetlen emberek tömege, akik sokáig ápolt hozzátartozójuk elhúnyta után kizárólag fogyatékos emberek otthoni ellátására alkalmasak, háááttt???

Az ápolásra, gondozásra szorulókat eddig a hozzátartozók vagy bentlakásos intézményben helyezték el, vagy az egyik családtag munkáját feladva főállásban ápolta a beteget, amiért az államtól ápolási díjat kaphatott. Elméletileg harmadik lehetőség is akad, a házi segítségnyújtás, azonban ez csak arra elegendő, magyarázta Kiss Péter az atv.hu-nak, hogy néhány órára biztosítsák a beteg családtag ellátását.

Ez is sántít, mert elméletileg vannak családsegítők, de gyakorlatilag vagy nincsenek, vagy megfizethetetlen árúak, vagy elérhetetlenek.

Állami otthonok
A társadalompolitikáért felelős miniszter szerint egyik megoldás sem jó. Az intézeti elhelyezés ellen szól, hogy egyrészt betegnek és családtagnak egyaránt megterhelő érzelmileg, másrészt ez a legdrágább ellátási forma is. A - 18 évnél idősebb fogyatékkal élők ellátása egy ilyen intézményben átlagosan havi 142 ezer forintra rúg ebből az állam csupán 67 ezer forintot áll.

Az intézeti elhelyezés nemcsak érzelmileg megterhelő, hanem nem ad emberhez méltó ellátást, körülményeket. Az sem igaz, hogy az állami fenntartású intézetek havi 67 ezer Ft-t kaptak. És kimarad, hogy a család minimum 80 eFt gondozási díjat kell fizessen.

Saját otthon
Ha az egyik családtag elvállalja a gondozást (ami törvényszerűen azzal jár, hogy feladja munkáját és otthon marad a beteggel), akkor a család anyagi helyzete rövid időn belül jelentősen leromlik. Az ápolási díj - ami a jogszabály szerint az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 százalékát teszi ki -

Szemenszedett, tudatos hazugság!!! 1993 óta az alanyi jogú ápolási díj a mindenkori nyugdíj minimumnak megfelelő, a tartós betegeket ellátók pedig ennek csak 80 (később) 90 %-át kapják. Sok-sok évvel ezelőtt voltak önkormányzatok, akik a kötelezőnél többet adtak, de nem ez volt az általános. Az ápolási díjban részesülők igen kis hányada - kiemelten nehéz gondozási és ápoléási feladataikra tekintettel kap bttó 130 %-t. Ebből az apropóból azt állítani, hogy MINDENKI ennyit kap eléggé el nem ítélhető tudatos hazugság. Nagyon sajnálatos, hogy ezt a hazug kampányt Kórozs Lajostól most Kiss Péter miniszter veszi át.

nagyságrendileg a minimálbér felének felel meg, most 40-45 ezer forint.

Már bocsánat minden olvasótól!! hogy lehet ilyen alávaló, aljas módon hazudni??? Ma az alanyi jogú ápolási díj bttó nyugdíj minimum. Ebből vonják le a járulékot. Nettó 25792 Ft. Akik méltányosságit kapnak, azok ennek 90 %-át kapják. Akik kiemelt ápolási feladatokra tekintettel emelt összegűt kapnak, azok is 30 eFt-t kapnak.

Tovább nehezíti a helyzetet, hogyha az ápoló hosszú idő elteltével akar újra munkát vállalni, gyakorlatilag esélyes sincs állást találni. A nehézségek ellenére az ápolási díjban részesülők száma az elmúlt öt év alatt másfélszeresével növekedett: míg 2004-ben még 36 ezren vették igénybe a támogatást, tavaly már 54 ezren igényelték. Többségük 50 év alatti, az összes támogatott negyede pedig 40 évnél is fiatalabb.

Munkára fel!
Azaz többségük még jócskán nyugdíj előtt jár, legalább 13-15 évet kellene eltölteniük a munkaerőpiacon.

Bocsánat!! Munkára fel??? Ellátottjaikat pedig ?? sutba?? Úgy kezelni ápolási díjasokat, mint, akik kibújnak a munka alól, mint akik per most NEM DOLGOZNAK, TARTÓS MUNKANÉLKÜLIEK??? hááttt??

Számukra a társadalompolitikai tárca többféle lehetőséget kínál januártól, ígérte Kiss Péter lapunknak.

NEM IGAZ!!!! Január 15 - június 30 között pályázhatnak különböző szervezetek. Első elbírálás március 31 után lesz. Ezt követi a 180 órás (4-6? hó). Majd ezt követően (már az új kormány kompetenciájaként?) ígérik (ismét) a munkábaállítást 8 hónapra. ÁPDÍJ MELLETT és nem után. (ld. TÁMOP 5.4.3.)

Aki házi gondozás, házi segítségnyújtás területein szeretne továbbra is dolgozni, annak egy 180 órás OKJ-s képzést kínálnak, így a kényszerből erényt kovácsolva, részmunkaidős foglalkoztatottként munkát vállalhat egy házi segítségnyújtó szolgálatnál. Ebben az esetben az ápolási díjat sem veszíti el, sőt a 16 hónapig tartó képzés ideje alatt is a 4 órás minimálbér összegét kapja a leendő okleveles gondozó.

Na ugye??? akkor hol is van az ápolásból kikerülők támogatása??
Egy blőd rókáról hány hazug bőrt lehet lehúzni???



Ebből világosan következik, hogy kevesen vannak, akik hajlandóak ilyen munkát vállalni, vetettük föl a miniszternek, aki erre elmondta, hogy jelenleg 45 ezer rászorulóra jut összesen 6200 gondozó - de közülük csak 4200 hivatásos. Tehát 7-8 emberre jut egy ápoló.

NEM IGAZ!!! Elérhetetlenek ezek a szociális család segítők.

Szociális szövetkezetek

2010 januárjában hirdeti meg a tárca a szociális szövetkezetek létrehozására vonatkozó konstrukciót.

Bocsánat, de szívem hasad. Kb. 4 évvel ezelőtt is ugyanezt ígérték T. Házba összehívva érintetteket. A megbeszélésről közzétéve egy hamis jegyzőkönyvet. Majd semmi sem történt.

A cél, hogy a hátrányos helyzetű emberek is munkához jussanak a szövetkezetek segítségével


Hogy kerülnek ebbe a képbe az ápolási díjasok???

- vázolta a tárcavezető, hozzátéve, hogy a 2,3 milliárd forintos keretösszeg arra is elegendő, hogy a szövetkezetek működéséhez is támogatást nyújtson a kormány.

Kérdem én, mi szükség volt egy működő rendszer szétverésére, és most haláltusájukban egy új rendszer összetákolására??? Déjà vu!! Fidesz kormány utolsó napon elvette a magasabb összegű családi pótlékot és bevezette a fogyatékossági támogatást. Volt mivel kampányoljon.


Lépj egyet előre!

Támogatást kapnak azok is, akik nem a szociális szolgáltatás területén helyezkednének el az ápolási időszak után. Őket az átképzésben is, valamint a megélhetésben, a képzéshez kapcsolódó keresetpótló támogatással segíti az állam, sorolta a miniszter.

Bocsánat, de semmi új! Ez minden regisztrált munkanélkülinek jár. Sőt 2004 óta a Start kártya is kezeli ezt a kérdést

Utóbbi összege az ápolási díj és a nettó minimálbér összege közötti különbség 100 százaléka lehet.

Bocsánat, de az ápolási feladat megszűnte után 30 nappal megszűnik az ápolási díj. Akkor mit mire meddig egészítenek ki? Másrészt nem igaz a jelenidő! ma ez nem igaz, majdan egyszer (új kormány) segíti?

Az "Első Lépés" program pedig különböző motiváló programokkal és mentálhigiénés szolgáltatásokkal hivatott segíteni az ápolási díjban korábban részesülteket.


Ez nagyszerű, humánus. Csakhogy - ebből jövedelmhez nem jutnak, másrészt nincsenek meg az ehhez szükséges szakemberek. Ma nincsenek, jövőhéten lesznek? Ma jó esetben (a fővárosban TB-re 5 órás lelkisegítség érhető el, előjegyzéssel)

http://atv.hu/eletmod/20100118_felporgetik_az_otthoni_apolok_munkavallalasat


Ami biztos, ami igaz: elkezdődött a választási kampány. Ígéretükhöz híven most nem ígérgetnek, hanem csúsztatgatnak. Igaz ígérték többet nem hazudnak. Meg az is igaz, hogy elkezdődött ápolási díjakhoz adott költségvetési támogatás csökkentése, ill. ápdíjak megszűntetése (ld. Debrecen). Ha nincs ápdíj, akkor nincsenek kapcsolt juttatások se.

Goldner Ibolya
Értelmi sérültek és Családjaik Jogvédő Egyesülete, elnöke
+36 30 509 8364

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!