Keresés

Részletes keresés

dugynok08 Creative Commons License 2016.01.09 0 0 11
Üdv,

A cikkben vastagon kiemelve az szerepel, hogy 2 évig lehet fizetni a lakáshitelt önsegélyező pénztáron keresztül. Ez egyszeri 2 év vagy utána meg lehet hosszabbítani újra?
HHencsy Creative Commons License 2016.01.07 0 0 10
Angliai Társkereső Creative Commons License 2015.11.21 0 1 9

Sziasztok!

Itt egy cikk az önsegélyező pénztárakról, melyből minden aktuális információt megtudhatok:

http://penzugyititkok.hu/2015/11/tudnivalok-az-onsegelyezo-penztarakrol/

 

kisado Creative Commons License 2010.07.20 0 0 8
Lényeg:

1. Ha cég adja, akkor nem adhat többet a minimálbér 30 %-nál, mert nem éri meg. A 30 % egészségpénztárral együtt értendő.

Pl. ad a céged havonta 10.000 Ft-ot. Ezután a cég kifizeti a 25 % szja-t. Számodra a 10.000 Ft adó- és járulékmentes, nem vonnak belőle szja-t, ehót, nyugdíjat.

A 10.000 Ft rákerül az önsegélyező pénztárnál lévő egyéni számládra. Illetve nem mind, mert a pénztár a költségeire levon néhány %-ot, ez az egyszerűbb számítás miatt legyen 5 %.

Tehát 9.500 Ft rákerül az egyéni számládra.


2. Ha a céged nem ad hanem te fizetsz be önsegélyező pénztárba.

Ezután az összeg után jogosult vagy 30 % szja kedvezményre (2010-ben is). Az általad befizetett összeg után is levon a pénztár pl 5 % költséget.


Mit csinálhatsz a számládon lévő pénzzel?

Gyűjtheted, vagy havi rendszerességgel igénybe veheted. Figyelem néhány felhasználási lehetőségnél van 180 napos várakozási idő.

Mire gyűjtheted?

Pl. arra, ha munkanélküli leszel, akkor igénybe veszed ezt a pénzt.
Vagy pl. 2 év múlva gyereket terveztek, akkor az nem kevés pénz lesz, így a gyerek születésekor veszed igénybe, stb. Meg kell nézni a pénztár felhasználási szabályzatát.

Van egy átfedés az önsegélyező pénztárak és az egészségpénztárak között pl. a gyógyszervásárlás, gyógyászati segédeszközök, táppénz-kiegészítés vonatkozásában.

Szerintem ugyanolyan jó megoldás mint az egészségpénztár.

Persze rá kell szánni magát az embernek, hogy megértse a lényeget. Ez biztos több időbe kerül mint hagyni befolyásolni magad olyanoktól, akik egyszerű adócsalásként, vagy szarként jellemzik az egészet.

FONTOS! Az önsegélyező pénztárak között a felhasználási lehetőségek vonatkozásában nincs nagy különbség, mert a törvényt nem tudják überólni.

Ahol különbség van az a működési költség, azaz tőled történő levonás mértéke. Ahol az ügynökök a meghatározók a tagszervezésben ott jelentősen magasabb a költség, elérheti a 10 %-ot is.

Ezekről lehet tájékozódni a www.pszaf.hu honlapon.

FIGYELEM! Minden önsegélyező pénztár sávos költségelszámolást alkalmaz, erre vigyázz.

Egy szubjektív vélemény: én az egészségpénztárt jobban tudom használni, így az a számomra hatékonyabb.

Ha érdekel, Skype-n többet is tudok mondani. Minden munkanap 19-20 óra között (időmtől függően) ingyenes adótanácsadást nyújtok, elérhetőségem:
Skype: adotanacsado

Előzmény: Törölt nick (-)
kpityu2 Creative Commons License 2010.06.02 0 0 7
Ha egy ügynök rá akar venni benneteket, akkor egy biztos: neki megéri. Kérdés, hogy az ő pénze honnan származik. Csak nem a tiédből ?
Előzmény: Törölt nick (-)
Híd Creative Commons License 2010.06.01 0 0 6
Na, persze.

Hatályos szja-trv.:
44/A. § (1) Az önkéntes kölcsönös biztosító pénztár magánszemély tagja az adóbevallásában tett nyilatkozat vagy az adóhatóság adatszolgáltatás alapján történő adómegállapítása céljából tett nyilatkozat keretében tett külön nyilatkozat alapján rendelkezhet az összevont adóalapja adójának az adókedvezmények levonása után fennmaradó részéből a következők szerint meghatározott összegek átutalásáról (önkéntes kölcsönös pénztári nyilatkozat):
a) az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztár(ak)ba az adóévben az általa a tagi jogviszonyára tekintettel befizetett összeg (ideértve a munkáltatói hozzájárulás adóköteles részét is), valamint az egyéni számláján jóváírt, e törvény szerint az adóévben megszerzett egyéb jövedelmének minősülő összeg együttes értékének 30 százaléka, de legfeljebb az adóévben 100 ezer forint (annál a magánszemélynél, aki 2020. január 1. előtt tölti be a jogszabályok alapján reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, 130 ezer forint),
b) az önkéntes kölcsönös egészségpénztár(ak)ba és önsegélyező pénztár(ak)ba az adóévben az általa tagi jogviszonyára tekintettel befizetett összeg (ideértve a munkáltatói hozzájárulás adóköteles részét is), valamint az egyéni számláján jóváírt, e törvény szerint az adóévben megszerzett egyéb jövedelmének minősülő összeg együttes értékének 30 százaléka, de legfeljebb az adóévben 100 ezer forint (annál a magánszemélynél, aki 2020. január 1. előtt tölti be a jogszabályok alapján reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, 130 ezer forint),
de együttesen legfeljebb az adóévben 120 ezer forint (annál a magánszemélynél, aki 2020. január 1. előtt tölti be a jogszabályok alapján reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, 150 ezer forint),


7. § (1) A jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni a következő bevételeket:
.
.
.
kb) az önkéntes kölcsönös egészségpénztárba vagy önsegélyező pénztárba munkáltatói hozzájárulásként fizetett összegnek a tárgyhónap első napján érvényes havi minimálbért meg nem haladó,
Előzmény: Fülöpmami (4)
tmbg Creative Commons License 2010.06.01 0 0 5
Matematikailag logikusan úgy néz ki, hogy aki jól kihasználja + aki rosszul használja ki + a pénztár működési költsége = 0. Azaz nagy átlagban kevesebbet kap vissza. Magyarul biztosítás.
Előzmény: Fülöpmami (3)
Fülöpmami Creative Commons License 2010.06.01 0 0 4
nem gyűlik egyéni számlán a pénz, és semmilyen adójóváírás nincsen, így köze nincs adócsaláshoz.
Előzmény: Híd (1)
Fülöpmami Creative Commons License 2010.06.01 0 0 3
az arra jó, hogy pl 1%át befizeted a fizudnak, ezért cserébe ha beteg vagy, vagy valamilyen krizis helyzetbe kerülsz segélyt kapsz. a gyereked táboroztathatod (ingyen) nyáron, ha gyereked születik szintén jogosult vagy egy bizonyos összegre.
de van még pl temetési segély is, vagy méregdrága szűrővizsgálatokat vehetsz igénybe alanyi jogon. nagyjából most ennyi jutott az eszembe

amit én ismerek az igy működik.

sokkal többet profitálsz belőle, mint amennyit befizetsz, ha jól használod ki.


más mint az egészségpénztár, teljesen más.


Előzmény: Törölt nick (-)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.01 0 0 2
ha legalizált, akkor nem adócsalás, max. kiskapu
Előzmény: Híd (1)
Híd Creative Commons License 2010.06.01 0 0 1
Az adócsalás egyik legalizált formája. Remélem, előbb-utóbb megszüntetik. Beteszed a pénzt, kiveszed, mert izé, rászorulsz, plusz visszaigényelsz a betett lóvé után adót. Vagy a munkáltató beteszi cafeteriaként, te meg kiveszed valamilyen címen, hogy rászorulsz. Ez a lényege, elég gázos dolog szvsz.
Előzmény: Törölt nick (-)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.01 0 0 0
Dolog lenni egyszerű. Tenni bele pénzt pénztárba. Pénztárosnak jó. Neked nem jó. De örülsz neki, mert a pénztáros elhiteti veled, hogy neked jó.
Előzmény: Törölt nick (-)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.01 0 0 topiknyitó

Múltkor volt a munkahelyünkön egy ügynök hapsi aki rá akart venni minket, hogy lépjünk be az ő Önsegélyző pénztárukba, mert az milyen húde nagyon jó lesz. Én meg igazából akkor sem, meg azóta sem fogtam fel hogy mi az és mire jó. Ahogy kivettem, olyasmi, mint az Egészségpénztár, de más, a PSZÁF oldalán lévő egyszerű ember számára érthetetlen hablatyból meg jogszabályokból meg végképp nem értem, hogy miért jó az nekem ha ilyenbe én belépek.

 

Na, ha esetleg valakinek van tapasztalata ilyen önsegélyző pénztárral, meg meg tudja mondani, hogy miért is jó nekem, ha ilyenbe én belépek, az írja meg már legyenszives. Köszönöm.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!