Keresés

Részletes keresés

ZSANETT 34 Creative Commons License 2017.09.28 0 0 6

Sziasztok!

6 éve vettünk egy 3 lakásos társasházi lakásból 2 lakást,a közös helységek osztatlan közösként szerepelnek,mint lépcsőház,szuterin,udvar,3 disznóol,egy 3 egyforma helységből álló kisház,egy garázs és kocsibeálló.A problémánk hogy nem tudunk sajnos megeggyezni a közös melléképületek használatán.És folytonos vita alakul ki.A másik tulaj leválasztotta a neki járó udvarrészt úgy hogy most neki most egy külön kispakun bejárható zárt udvara van amin nincs melléképület,kizárólag ő használja,ezzel szemben a mi megmaradt nagyobb udvarrészünkön vannak a mellékhelységek amin ők ki be mászkálhatnak.Mivel máshogy nem tudtuk megosztani az udvart ebbe belementem,így jobb mindenkinek.Nyilván joga van a melléképületek használatához.Én úgy gondolom h az ő udvara azáltal h zárt többet ér értékben.Ő követelné tőlem hogy egészben biztosítsam a melléképületekből járó részét,konkrétan arra gondolt hogy az őt illető disznóol és a kisházból egy szoba helyett mondjunk le a mi 2/3-ad garázsrészünkről,ami a mi udvarrészünkön áll,és akkor azt kizárólag ő használja,én ezt nem tartottam reálisnak,mivel egy összetákolt disznós ol,egy szoba, nem ér annyit mint egy tégla,aknával felszerelt külön zárható garázs.Ezt nem engedtem.Következő ajánlata,hogy ő szerinte 1200000Ft-ot ér az ő 1/3ad része,ez is szerintem irreális összeg úgy hogy maga az udvar már el van választva és ebben az összegben a szuterin nincs benne.Mi 600.000Ft-ot felajánlottunk a melléképületek kiváltására,ezt ő nem fogadta el.Következőre kitalálta hogy a szuterinért cserébe lemond a többi melléképületrészről,de a vegyestüzelésű kazánunkat szüntessük meg és csináljunk egy külön bejáratot,ez szintén olyan anyagi költséget vonz maga után,ami nem reális szerintünk.Szóval nem tudunk megeggyezni.Én felajánlottam neki hogy biztosítom azt ami jogilag az ő tulajdona,1 ól,egy szoba külön bejárattal,a garázsból való rész amit használnak is,szuterinből való rész amit szintén használhat.Nem fogadja el.Így engem ez már nem érdekel.Viszont most meghirdette albérletbe a lakást,és én megkértem hogy a mi udvarrészünkön lévő épületekbe az albérlőt ne engedje.Ő közölte h azt csinál a saját részével amit akar,Én utána néztem ezt jogilag nem teheti meg ha mi nem egyezünk bele,sőt még az udvarát sem adhatná ki,ha mi nem engedjük,ezt ezzel le is zártuk.A kérdésem az lenne hogy ha nem tudunk megegyezni,mivel nem valós és igazságos dolgokat kínál fel,akkor hogyan oszthatnánk mégis fel a részeket?Többségtulajdonos vagyok 3 gyerekkel és szeretnék én is egy külön udvart ahova más nem jön be.Mert persze a mi részünkön tárolja a kukától kezdve mindent,mert ott lehet.Azon a részen amit én tartok rendben mindent lehet,de az övére be se lehet lépni.Ezt szeretném megoldani!Köszönöm a tanácsokat.

 

Törölt nick Creative Commons License 2017.09.24 0 0 5

a rajzot látom, de a tulajdoni lap alapján lehet erre korrekt választ adni

 

általánosságban a bontáshoz is engedély kell/ a ráépítéshez is / azt követően pedig használati megállapodás/ vagy a felépítmény kiemelése külön helyrajzi számra- földhasználati joggal etc. etc. 

 

minden mozdulata az ügynek ügyvédi tevékenység után " kiált"  -úgyh ez a téma szerintem ennél jobban itt nem megoldható.

 

 

Előzmény: alebaleb (4)
alebaleb Creative Commons License 2017.09.24 0 0 4

Osztatlan közös telken van egy társasház és egy külön épület, ami a telkem mellett van közvetlenül. Ha esetleg nem lehetne valamiért kiválni a közösből és csatolni a telkemhez, nekem az is jó ha marad így, csak ami ház van le tudjam bontani és újat építeni, illetve el tudjam keríteni a közöstől, mintha nem is lenne az és az enyémhez tartozna. Rajzoltam egy képet: https://drive.google.com/open?id=0BzLixJxU7J5wTFp6LUZYbnB5V3c

Vajk Creative Commons License 2017.09.20 0 0 3

Szerintem fogadj egy ügyvédet, megéri.

Előzmény: Törölt nick (2)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.20 0 0 2

Ja és még annyi, hogy  a Társasházi tulajdon és az osztatlan közös nem ugyanaz- tehát a leírásod alapján teljesen korrekt választ nem tudok adni.

Előzmény: Törölt nick (1)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.20 0 0 1

jav: ért hozzá :)

Előzmény: Törölt nick (0)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.20 0 0 0

Először is a társtulajdonosokkal ezt meg kell beszélni. Ha az ő hozzájárulásukat bírod- ami főleg nyilván arról is fog szólni, hogy ki viseli a költségeket - és értelemszerűen ez elsősorban a Te érdeked hiszen a Te indítványodra történik a dolog- tehát gondolom az lesz a feltételük, hogy viseld a költségeket - jó esetben megoszthatod velük. 

 

Ha ez megvan- kell egy földmérő, aki készit egy telek határrendezési vázrajzot - ez alapján nyilván az egyik ingatlan csökken x m2 -rel a másik pedig ugyanennyivel  növekszik -

 

Ha ez megvan ezt egy közös tulajdont megszüntető okiratban ügyvéd előtt kell az összes tulajdonosnak aláírni, melyben rögzítésre kerül, hogy a te tulajdoni hányadot fog megfelelni ezen térmértéknek- ami alapján a  két ingatlan terület és határ változása a változási vázrajz szerint megtörténik.

 

Ha ez megvan még a szakhatóságnak is jóvá kell hagyni

 

Ha ez megvan : Földhivatal.

 

Egy ügyvéd lebonyolítja  az egészet - de olyan, kell aki írt hozzá. és számíts  százezres nagyságrendű költségre . Biztos h százon felüli- talán kétszáz alatti. 

 

Előzmény: alebaleb (-)
alebaleb Creative Commons License 2017.09.20 0 0 topiknyitó

Van egy önálló telkem. A telkem mellett van egy másik telek, egy osztatlan közös, amin van egy társasház és egy a társasháztól különálló épületrész, ami az enyém és összesen 16.800/100.000 tulajdoni hányaddal rendelkezem. Az osztatlan közös teleknek összesen 8 tulajdonosa van velem együtt.

 

Az osztatlan közös terület az én hányadom nélkül is elegendő marad. Az én hányadom önmagában nem lenne elég nagy, hogy különálló legyen, de a közvetlen mellette levő telkem elég nagy és technikai akadálya nincs az összecsatolásnak.

 

Mi a módja annak, hogy az osztatlan közösből kivegyem a tulajdonom és hozzácsatoljam a telkemhez?

 

A társtulajdonosoknak bele kell egyezni, vagy tőlük függetlenül is ki tudok válni?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!