Keresés

Részletes keresés

janijani Creative Commons License 2017.12.24 0 0 429

Ha végiggondolnád rájönnél hogy egy tolvaj meg tud károsítani, mert vásárláskor nem ellenőrzik a személyazonosságot. 5000 forintonként bárki vásárolhat egy lopott bankkártyával.

Nem érdekel, hogy a bankokra milyen törvények vonatkoznak. Továbbra is állítom, hogy nem kérdezték meg hogy szeretnék-e ilyen kártyát és 5000 Ft PIN kód nélküli vásárlási lehetőséget.

Előzmény: ac07 (428)
ac07 Creative Commons License 2017.12.24 0 0 428

Ha egyszer vegre elolvasnd, akkor megertenéd, hogy nem tudnak megkárosítani. De annyira tudatos vagy, hogy ezt nem teszed meg.

Törvényi előírás van arra vonatkozóan a bankok szamara, hogy az egyes változásokat hol és milyen formában kell bejelenteniük. Ha ezt nem teszik meg, akkor bünti.

Előzmény: janijani (427)
janijani Creative Commons License 2017.12.24 0 0 427

De a megkérdezésem nélkül tették. Az hogy üzletszabályzatban leírják hogy joguk van mindent megváltoztatni és ezt esetleg ki is függesztik valahol, még lehet akaratom ellenére. Különben sem jártam már vagy 5-6 éve a bankban hogy elolvassam a hirdetményeket. Az lett volna a megkérdezés, ha a havonta kiküldött számlával jön egy pár sor, hogy akarok-e ilyen kártyát vagy inkább maradok a réginél?

Az sem megnyugtató, ha csak napi 45000 forinttal tudnak megkárosítani a PIN kód nélküli vásárlással. Nekem ez nagy összeg.

Előzmény: ac07 (426)
ac07 Creative Commons License 2017.12.20 0 0 426

Nem a megkérdezésed nélkül tették, hiszen erre való az üzletszabályzat. És nem minden banknál működik ugyanúgy a limitvizsgálat. Általánosságban elmondható, hogy az 5000-es limit mellett biztosan van napi limit, dbszám limit, ill. paypass vásárlásra is limit, ami mellett kell PIN-es tranzakció is (ezek mennyiségét bankja válogatja a saját kockázatkezelési/biztonsági vizsgálatai, tapasztalatai, kártyatársasági előírásai alapján). A törvényi előírás viszont maximalizálja az ügyféloldali kockázatviselést (most éppen 45e ft-ban), de ez az összeg gyakorlatilag nulla, azaz mindig visszakapod a banktól a pénzed, ha visszaélnek a kártyáddal, kivéve a súlyos gondatlanság (kb. ha PIN-t is használnak).

Kb. 20 éve használok napi rendszerességgel bankkártyát, asszem egyetlen esetben sem kellett még chargeback-eltetnem tranzakciót. 

Előzmény: janijani (425)
janijani Creative Commons License 2017.12.18 0 0 425

Az átlagfelhasználó nem olvas 60-100 oldalas jogásznyelven írt üzletszabályzatokat.

 

Az viszont tisztán látszik hogy a biztonság terén visszalépés történt az 5000 Ft-os PIN-kód nélküli vásárlás bevezetésével. Ráadásul sumákoltak mert azt nem reklámozták, hogy itt nem csak egyszeri 5000 Ft-os vásárlásról van szó hanem sorozatosan egymás után többször lehet 5000 Ft-ért vásárolni PIN-kód nélkül. A bankok könnyelműen játszanak a számlán levő pénzem biztonságával és ebben az a felháborító, hogy a megkérdezésem nélkül tették. 

Előzmény: ac07 (424)
ac07 Creative Commons License 2017.12.15 0 0 424

Igen - mert ezek szerint olvasás nélkül hagytál 60-100 oldalnyi megismerhető információt, amit Üzletszabályzatnak, Hirdetménynek, Kondíciós listának, szerződési feltételeknek hívnak (bankja válogatja, hogy melyik-melyiket használja).

Előzmény: janijani (423)
janijani Creative Commons License 2017.12.14 0 0 423

A bankszámla nyitásakor kapott 3 oldalas tájékoztatót elolvastam, a szerződést amit aláírtam elolvastam, a kártyával kapott fecnit elolvastam. Rám ennyi tartozik, kellene még valamit ismernem? 

Előzmény: ac07 (422)
ac07 Creative Commons License 2017.12.14 0 0 422

Tehát nem ismered a szabályokat.

Előzmény: janijani (421)
janijani Creative Commons License 2017.12.13 0 0 421

Az átlagfelhasználó szintjén ismerem a kártyahasználat szabályait. A paypassz bevezetésekor a banki információk az 5000 Ft PIN-kód nélküli limitet hangsúlyozták, de hogy hányszor lehet így vásárolni egymás után arról hallgattak. Mivel mindenféle téves információk terjedtek róla ezért megteszteltem. Ezt sem mindenki teszi meg. 

 

Ha nem veszem észre időben 5000 forintonként levásárolhatják az összes pénzemet. Ez a szomorú valóság. Aztán ha megtörténne a baj, hogy kártérítene a bank azzal kapcsolatban is kétségeim vannak. 

Előzmény: ac07 (420)
ac07 Creative Commons License 2017.12.11 0 0 420

A kártyabirtokos és a bankok kártérítési felelősségével, azok szabályozásával tisztában vagy? Pont abban az időszakban szigorítottak a szabályokon az ügyfelek javára, mikor megjelentek az érintéses fizetést lehetővé tevő technológiák. Nem tudják elvinni az összes pénzed.

Nem tudom, melyik bank a számlavezetőd, de érdemes lenne egyszer legalább elolvasnod a vonatkozó szabályzatot, hogy legalább azt tudd, mit kell tenned, ha mégis megtörténik veled a csúfság.

Előzmény: janijani (419)
janijani Creative Commons License 2017.12.07 0 0 419

Elfogytak az érveid és gorombáskodsz. Ostoba vagy.

 

Nem mindegy, hogy készpénz vagy bankkártya van nálam. Készpénzt mindig csak annyit viszek magammal amire tudom hogy aznap szükségem lesz, a bankszámlán meg rajtavan az egész havi fizetésem, az összes megtakarított pénzem és kéthavi fizetésemnek megfelelő A hitel az OTP banknál. Ha valaki ellopja 3 havi fizetésemmel garázdálkodhat. Ami eddig jó volt, miért kell elrontani? És miért nem dönthetem én el, hogy kérek-e paypasszt a kártyámra vagy nem?

 

Amíg PIN kód védte a pénzt hiába lopták volna el a kártyát, nem tudtak vásárolni vele. Előfordult a családunkban hogy idős személytől a kórházban ellopták a kistáskáját, irataival bankkártyával együtt. Szerencsére az még nem volt paypasszos. Egyszerű piti tolvaj nem tudta használni semmire. 

 

A paypassz videó arról szól, hogy kártyaolvasóval hogy lehet pénz lopni más kártyájáról. Arról nem szól, hogyha ellopják a kártyát hogy vásárolják le 5000 Ft alatti összegekkel.

 

Rosszat látok mindenben? Na ne mondd! Azelőtt a jót láttam a bankkártyámban, PIN kód védte az utolsó forintot is. Ezt a biztonságot áldozta fel a bank, hogy bevezette az 5000 Ft-os PIN kód nélküli vásárlást. Az hogy 8 év alatt semmilyen gondod nem volt nem jelent semmit. Lehet hogy holnap ráfázol és észre térsz. Képzeld, nekem 60 éve nem törtek be a házamba, mégis bezárom az ajtót. Vagy 30 éve nem lopták el az autómat mégis bezárom. A lopás lehetőségét kell kizárni.

Már anyukádnak sem volt problémája a paypasszos kártyával. Úgy látszik ti egy ilyen család vagytok. Elszórjátok a bankkártyát és mégsem történik baj. Mit is szoktak mondani, kinek van szerencséje? 

Ja, hogy a mama hazaért és másfél óra múlva észrevette hogy hiányzik a bankkártya? Történhetett volna máshogy is. Azért ezt így reklámozni felelőtlen dolog tőled.

 

De csak élj a boldog tudatlanságban, reméljük nem lopnak meg. A rendőrség is csak altatja a népet, mondván hogy eddig nem volt visszaélés a paypasszos kártyával. Arról meg hogy a lehetősége folyamatosan fennáll mélyen hallgatnak.

Előzmény: Elvegy Elek (414)
Törölt nick Creative Commons License 2017.12.07 0 0 418

Szuper, csak azt mondja el nekem valaki, hogy honnan szed egy bűnöző élesített POS terminált ami ráadásul az ő bankszámlájára van irányítva?

 

Az már inkább reális veszély, hogy ellopják a kártyát és fizetnek vele egy darabig 5e Ft alatti tételeket. Bár ezzel az erővel a mágnescsíkos aláírás is pont ilyen veszélyes, mert azt aztán ugyanúgy a kutya nem ellenőrizte soha hogy egyezik-e az aláírás a kártyán lévővel vagy sem.

Előzmény: Elvegy Elek (410)
Elvegy Elek Creative Commons License 2017.12.07 0 0 417

Nekem nem volt soha gondom a PayPassal! Sőt, még az édesanyámnak sem! Pedig az édesanyám, két éve, egy karácsonyi be vásárlás alkalmával, figyelmetlen volt és elhagyta a PayPass bank kártyáját. Még az üzletben fizetett a PayPass bank kártyával édesanyám. Majd a fizetés után, amikor a be vásárlókocsiból a szatyrokba pakolt, figyelmetlen volt, és a pénztárcáját a bevásárló kocsiban hagyta / felejtette. És mit gondolsz, mikor vette észre hogy nincs meg a pénztárcája és benn a PayPass bank kártya? Igen, sajnos csak otthon vette észre! És mit gondolsz, mennyit loptak el a PayPass kártyájáról? Tippelj! 0 azaz nulla forintot! Vagyis nem lopták meg édesanyámat! Persze amikor észre vette anyám hogy nincs meg a PayPass bank kártya, akkor rögtön le tiltatta, és kért helyette másikat. De amíg észre vette hogy nincs meg a kártyája, és a között hogy az üzletben elhagyta, legalább másfél óra eltelt. És igen ez idő alatt nem lopták meg!

Előzmény: janijani (413)
redmonkey Creative Commons License 2017.12.07 -1 0 416

te min dent kül ön ír sz? :D

Előzmény: Elvegy Elek (414)
Elvegy Elek Creative Commons License 2017.12.07 0 0 415

Úgy látszik te csak, a rosszat látod mindenben. Tudod, inkább ne is kérj semmilyen banktól bank kártyát. Mert arról csak is lophatnak! Ugye? Nem is tudom mit képzelsz! 8 éve van PayPass bank kártyám! Tehát a kezdetektől! Soha semmilyen gondom nem volt a Paypassos kártyával. Soha nem loptak meg ez alatt a 8 év alatt!

Előzmény: janijani (413)
Elvegy Elek Creative Commons License 2017.12.07 0 0 414

Hihetetlen, hogy mennyire gusztustalan, és undorító vagy janijani. Hogy miért? Olvasd vissza írásodat, és rögtön rá jössz, hogy miért! Mert már csak azért is mert nem mindegy, hogy készpénz vagy PayPass bankártya van nálad? A készpénzt is ugyan úgy le nyúlhatják tőled, sőt ki is zsebelhetnek. Nem gondolod? Miért talán a készpénzre jobban tudsz vigyázni, mint a PayPass bank kártyára, és a PayPass kártyán lévő pénzre? De most őszintén? A PayPass Videónak pont az a lényege, hogy be mutassa, hogyan és mikor tudnak le venni róla pénzt, illetve hogy mikor nem!

Előzmény: janijani (412)
janijani Creative Commons License 2017.12.07 0 0 413

"Ám minden hazai bank maximálja azoknak a kis összegű vásárlásoknak a számát (általában 3 vagy 4 darabban), amelyeket sorozatban, egymás után, offline, vagyis PIN kód megadása nélkül meg lehet csinálni egy-egy kártyával. Ez tehát azt jelenti, hogy maximum 15-20 ezer forintos kockázatot vállal, aki elhagyja a kártyáját."

 

Ez sem igaz!!!  Megteszteltem, negyedóra alatt 5-ször vásároltam egymás után 5000 Ft alatt PIN kód nélkül össz 23000 Ft értékben.  Ugyanezt egy tolvaj is megteheti.  Ha arra kerülne sor kiváncsi lennék a bank hogy bújna ki a kártérítés alól. Gyanítom simán elhajtanának hogy nem vigyáztam eléggé a bankkártyámra.

Előzmény: Friczy (404)
janijani Creative Commons License 2017.12.07 0 0 412

Felháborító!!!

Már a rendőrség is asszisztál a bankok paypasszos gazemberségéhez: 2 napja óránként nyomatják a hírekben a sajtóközleményüket, álhírnek minősítik hogy veszélyben van a pénzünk a paypasszos bankkártya miatt.

Ha ellopják a kártyát, PIN kód nélkül tudnak vásárolni 5000 Ft alatt egymás után többször is. Hát nem elég veszély ez?

 

Az első paypasszos kártyámat 3 éve kaptam, megrongáltam rajta a csippet, utána nem volt paypassz, de a mágnescsíkkal PIN kóddal működött. A legtöbb üzletben tudtam vásárolni vele, bankautomatákból tudtam pénzt felvenni, benzinkutaknál is működött. 3 üzlet volt a két év alatt ahol elutasította a kártyát, a Lidl, a Téglacentrum és egy festékbolt. Egy éve kaptam az újabb kártyát, ezt nem rongáltam meg, magam sem értem talán beletörődtem hogy nem védi PIN kód a pénzemet? Mindenesetre túl sok pénzt nem tartok a számlán. Az ördög nem alszik.

Előzmény: Elvegy Elek (411)
Elvegy Elek Creative Commons License 2017.12.06 0 0 411

A Nagy PayPass teszt után, itt a Magyar Országos Rendőr főkapitányság, és a Magyar Bank szövetség közleménye is, a PayPass használhatóságával, és a PayPassos kártyákról való pénz lopásokról. Érdemes a videót megnézni és a közleményeket is el olvasni! Egyébként a PayPass teszt videóban 5 kísérlet van, és 5-ből 3 alkalommal sikertelen volt a lopás, és az 5 kísérletből csak 2 esetben volt sikeres a teszt. Ezek után mindenki döntse el kell-e neki PayPass bank kártya vagy nem! Egyébként a PayPass Magyarországon 2009 szeptember 24. óta van jelen.

Előzmény: Elvegy Elek (410)
Elvegy Elek Creative Commons License 2017.11.30 0 0 410

A nagy PayPass Teszt! Kipróbáltuk, hogyan lehet lopni PayPassos kártyáról. Egy terminállal kipróbáltuk, lehet-e észrevétlenül pénzt levenni egy PayPassos kártyáról. Általában nem, de van olyan életszerű helyzet, amikor simán.

 

ac07 Creative Commons License 2016.07.22 0 0 409

Hülyeség, mert az említett visszaélés bármilyen kártyával elkövethető, ha megszerzed a lejárati dátumát és a kártyaszámot.

A cikket átvette a HVG is minden forráskritika nélkül. Gyakorlati használatban a leolvasáshoz tényleg össze kell érinteni az olvasót a kártyával, különben nincs indukció.

Előzmény: Törölt nick (408)
Törölt nick Creative Commons License 2016.07.21 0 0 408

Cicaharc vagy valós veszély?

 

 

 

Kipróbáltuk: illetéktelen is költhet NFC-s kártyáról

 

Egy árnyékolt pénztárcákat áruló hazai cég került össztűz alá, miután a MasterCard egy pénzügyi weboldalnak úgy nyilatkozott, nem lehet megterhelni az egyérintéses kártyákat az azokról NFC-s eszközzel megszerzett adatok birtokában. Ahogy tavaly, most is kipróbáltuk és akárcsak tavaly, idén is téved a kártyakibocsátó.

álnokfutó_ Creative Commons License 2016.06.17 0 0 407

Sziasztok!

 

Annak vajon mi lehet az oka, hogy egyes paypassos kártyás tranzakciókról nem kapok SMS értesítést, de a netbankban zárolt összegként 10 percen belül látszódnak? A másik banknál lévő kártyámmal ilyen soha nem volt, ott mindig kaptam SMS értesítést a tranzakció után paypassos vásárlásnál is.

redmonkey Creative Commons License 2016.05.25 0 0 406

pl. Erste Bank Visa Electron

Előzmény: Mabitu (405)
Mabitu Creative Commons License 2016.05.24 0 0 405

Tud valaki olyan bankot ahol még lehet kérni bankkártyát eme idióta szolgáltatás nélkül?

Sajna otp-nél a saját fényképest is már ezzel adják ki, s ott is meg máshol is 5ezrével a számlán lévő összegig lehet vásárolgatni. Vagy marad fúrás nyakba akasztóhoz. :-)

Friczy Creative Commons License 2015.05.15 0 0 404

A cikk tele van csúsztatásokkal, érezni lehet rajta, hogy marketing alapokon nyugszik.

 

"Ám minden hazai bank maximálja azoknak a kis összegű vásárlásoknak a számát (általában 3 vagy 4 darabban), amelyeket sorozatban, egymás után, offline, vagyis PIN kód megadása nélkül meg lehet csinálni egy-egy kártyával. Ez tehát azt jelenti, hogy maximum 15-20 ezer forintos kockázatot vállal, aki elhagyja a kártyáját."

 

Nos, én korábban több bank szerződéses feltételeit is megnéztem kíváncsiságból, és nem találtam ilyen kitételt mindegyiknél (szerencsére az én kártyámhoz tényleg van egy kumulált összeghatár, amely elérése után mindenképpen kér PIN-kódot, tehát nálam valóban maximált a kockázat mértéke, de nem biztos, hogy mindenkinél.

 

"Az ellopott PayPass kártyáknál egyébként a társaság szerint nem beszélhetünk nagyobb kockázatról, mint a chipes és/vagy mágnescsíkos kártyáknál. Hiszen pl. különösen a mágnescsíkos leolvasó termináloknál egy aláírás odahamisításával, vagy a chip kártyák mellett esetlegesen kis papírra odaírt PIN kód felhasználásával sokkal nagyobb összeget lehet leemelni valakinek a számlájáról, mint a PayPass kártyákkal vásárolva, kód nélkül."

 

A hamisított aláírás esetében élni lehet reklamációval, és ha kiderül, hogy hamis az aláírás, visszajön a pénz. A PIN-kódot gondos ember nem írja le (főleg nem a kártya mellé), tehát a második eset szimplán a kártyabirtokos hanyagsága, ez a kockázat tehát tulajdonképpen teljesen kiküszöbölhető. A PayPass kockázata viszont nem védhető ki.

Azt pedig muszáj megemlíteni, hogy nem létezik önmagában PayPass kártya, mindegyiken van chip és mágnescsík is, tehát a két említett kockázat a Paypass kártyáknál is létezik, a kód és aláírás nélküli használati lehetőség mindenképpen egy további kockázat, tehát bizony beszélhetünk nagyobb kockázatról, elvégre A+B+C > A+B (feltéve, ha mindhárom pozitív szám).

 

"A PayPass technológiáról szerintük azt érdemes még tudni, hogy minden PayPass művelet a hagyományos bankkártyákhoz hasonlóan chip alapú tranzakció, ami fokozott biztonságot jelent."

 

A chip alapú tranzakcióknál a fokozott biztonságot a másolhatatlanság biztosítja, valamint az, hogy a chip tartalmához kód nélkül nem lehet hozzáférni. Fogadjuk el, hogy az első feltétel adott, a második viszont nem.

Előzmény: Elvegy Elek (403)
Elvegy Elek Creative Commons License 2015.04.30 0 0 403

Sokan tartanak a paypass bankkártyáktól, de állítólag nem kell tartani a paypass kártyáktól. Hívta fel figyelmünket a Mastercard. - Ennyire (nem) rizikós a PayPass bankkártya. - Igaz az adott cikk / hír, már több mint egy éves. De úgy gondolom tanulságos kis hír, így mindenkinek a figyelmébe aljálom, hogy olvassa el.

FOMA Creative Commons License 2014.12.05 0 0 402

Jut eszembe, a Shell vajon miért szerezte be az érintős terminálokat, ha nem használják ki?

Friczy Creative Commons License 2014.12.05 0 0 401

Tegnap a Sparban vásároltam erősen limit alatt (1400 Ft), ott is automatikusan adott slipet.

Előzmény: ac07 (399)
FOMA Creative Commons License 2014.12.04 0 0 400

TESCO-ban mindig megkérdezik, máshol automatikusan adják. Néha, vidéki kiutazásoknál COOP-ban vásárolva meg alá is íratják, nehogy már mégse tartsuk fel a sort.:-)

 

Egyszer ALDI-ban, még a kezdetekkor szóltam, hogy nem kérem, de már a felvetést sem értette a pénztáros, nyomta a gép magától.

Előzmény: ac07 (399)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!