Keresés

Részletes keresés

Esp_ Creative Commons License 2020.01.29 0 0 34

KOSSUTH RÁDIÓ A Hely: Budapesti fák 1. rész - Tóth Árpád sétány

https://mediaklikk.hu/kossuth-radio/cikk/2020/01/28/a-hely-budapesti-fak-1-resz-toth-arpad-setany/

A Hely – Kossuth – január 29., szerda, 11:07

Szerkesztő: Pálfi Balázs
Műsorvezető: Farkas Erika

Tovább a műsoroldalára >>

pária Creative Commons License 2008.07.16 0 1 33
VI. kerületi topikot nem találtam, ezért e témába való topikban kérdezem, bár
nem tudom "él-e" még? Az Andrássy úti fák ágainak levágását a rádióban pár
napja bemondják a közlekedési infók között. A platánoknak annyira nekiestek,
hogy némely fából szinte alig maradt valami. Így az Operával szembeni, a volt
Balettintézet előtt álló fának szinte csak a törzse maradt meg.

A kérdésem, hogy az említett fák veszélyes ágainak levágása során nem lőnek
túl az eredeti célon?
Deep Down Creative Commons License 2008.06.01 0 0 32
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.20 0 0 31

Ha ez igaz, akkor nincs baj :-) Szerintem!

 

A Stefánián is ezt csinálták, így ápolják a fákat a visszametszésekkel. Csak fura a késő éjjeli időpont, de ezek szerint több műszakosak a főkertészesek.

 

Írd meg, mire jutottak Levegőék. Érdekel.

Helyes, figyeljetek továbbra is! :-)

 

Más. A Szabadság híd és az Erzsébet híd között, a budai rakparton rendkívűl foghíjas a járda melletti fasor. Tavaly is ezen morogtam, de azóta sem tudom, hova és kihez forduljak ezügyben? Mi a francért nem pótolják ki a fákat? Én szívesen beszállok pár facsemete árába...

 

Előzmény: hogymimerre (30)
hogymimerre Creative Commons License 2008.05.20 0 0 30
Na, kozben a Levego Munkacsoport kapott valaszt a Fokerttol, de ugy tunik, megiscsak szokasuk sumakolni: azt mondjak, 2-7-ig volt engedelyuk (akkor miert ejjel egyre jottek? 2-kor mar sehol nem voltak), es hogy mindenfele satrakat meg bodekat epitenek most a teren (dehogy epitenek... Es ha epitenenek is? Evek, ha nem evtizedek ota folyton epitenek valami satrakat meg bodekat a Vorosmarty terre, es a platanok sose zavartak senkit), es azert kellett ejjel jonniuk. Tovabba, hogy valami betegseguk volt a faknak, platanoknal kulonosen sokszor elofordul, es amiatt kellett visszavagni, de egy ev mulva majd meglatjuk, milyen szepen ki fognak noni es hogy most bebalzsamoztak a levagott vegeket meg ilyesmi (persze, en meg a dalai láma vagyok).

Ugyhogy valoszinuleg a Levego Munkacsoporttol valaki meg fogja nezegetni ezeket a fakat, hogy tenyleg betegek-e. Mi meg majd ejjelente figyeljuk, jonnek-e a barataink a darus kocsival :-)
Előzmény: magyarpityu (24)
hogymimerre Creative Commons License 2008.05.20 0 0 29
Ha azt mondjak, veszelyelharitas, akkor ugy tunik, nem. "A lakossagot veszelyeztetik az ágak, blabla", nyilvan kamuszoveg, de a rendorok vagy nem akarjak, vagy nem tudjak ellenorizni.
Par hettel ezelott mar ket fat megkopaszitottak a ternek a volt Luxus aruhaz feloli oldalan, akkor a rendoroknek bemondtak a veszelyelharitas varazsszot. Hogy mult ejjel mit mondtak, azt nem tudom, mindenesetre nem kuldtek el oket.
Előzmény: Törölt nick (27)
hogymimerre Creative Commons License 2008.05.20 0 0 28
Egyelore a Levego Munkacsoporttal beszeltunk, azt mondtak, ok megkerdezik a Fokert Zrt.-t, de ha nagyon ulnek a dolgon (jelenleg elegge ugy tunik), akkor fel fogjuk hivni mi a Fokertet. A valaszra en is kivancsi lennék.
Előzmény: magyarpityu (24)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.20 0 0 27
És a csendháborítás rendelete nem vonatkozik rájuk?
Előzmény: hogymimerre (26)
hogymimerre Creative Commons License 2008.05.20 0 0 26
Kihivtuk rajuk a rendoroket, igazoltattak is oket, de ennyiben maradt a dolog. Nem kuldtek el oket, vagy ilyesmi, ahhoz, hogy lelepjenek, nekunk kellett odamenni balhezni es fenykepezni...
Előzmény: Törölt nick (25)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.20 0 0 25
Sajnos simán elképzelhető a barmolás, különösen vidéken. Így írtották ki a sajóládi erdőt, ott is mindenki vak és süket, senki nem látott-nem hallott semmit.
Döbbenetes ez a közöny és aljasság.

Azt nem értem meg, hogy a rendőrség miért nem jön ki és igazoltatja azokat, akik este állnak le fát vágni? Nem ilyenkor szokás, másrészt ez pedig csendháborítás.
Előzmény: hogymimerre (23)
magyarpityu Creative Commons License 2008.05.20 0 0 24

A Főkert Zrt-vel fel kellene venni a kapcsolatot és rákérdezni a dologra, ők nem szoktak sumákolni, biztosan adnak felvilágosítást. Az elérhetőségük látszik az egyik fényképen:

 

Fővárosi Kertészeti Rt.

1073-Budapest, Dob u. 90.

Telefon: 342-1720

Fax: 342-9730

Mail: fokert@mail.datanet.hu

 

Majd írd meg légy szíves a választ, érdekel!

Előzmény: hogymimerre (23)
hogymimerre Creative Commons License 2008.05.20 0 0 23
Sziasztok! Remelem olvassa meg valaki ezt a topicot. Az V. keruleti Vorosmarty teren a mult ejjel tortenteket szeretnem illusztralni.
A kozelben lakom, a szuleim ejjel egy korul arra ebredtek, hogy valaki lancfuresszel mar a harmadik platant nyirbalja a Vorosmarty szobor mellett. Probaltunk telefonalni a rendorsegre, vagy mashova, de nagyon kamu valaszokat kaptunk, pl. "veszelyelharitas". Lementunk tehat, vittem a fenykepezogepemet is. Amint a dolgozo bacsik kozelebe ertunk, az egyik ur rogton elovette a fenykepezogepet es lefotozott engem.

fotozo bacsi


Integettem es mosolyogtam :-), hiszen a torveny szerint kozteruleten Magyarorszagon mindenki azt fenykepez es akkor, amikor akar. Mas kerdes, hogy egy kollegaja fentrol az emelokosarbol beszolt nekem, hogy ki engedte, hogy fenykepezzek. Megmondtam neki, hogy nekem szabad (barkinek szabad), ellenben ot ki engedte az ablakunk ala jonni es ejjel egykor lancfuresszel kopaszitani a fat.

dolgozo bacsik

A szuleim elkezdtek a fotozo urral ordibalni, de ő semmifele papirt nem tudott mutatni, csak megmondta, hogy a Főkert Zrt-nel lehet panaszt tenni.

Fokert zrt?

Mert ok allitolag attol jottek. De ilyen matricat en is barmikor tudok csinaltatni, akkor miert nem volt valamifele felhatalmazasuk, hogy ez legalis? Miert nem kaptak egy papirt, amit a hulye hozongo lakok orra ala dughattak volna, hogy "nesze, ezert vagyunk mi itt"? Miert ejjel csinaljak? Miert fotoznak le engem? Es miert lepnek le, amikor a kozelben lakok lemennek es kerdore vonjak oket? Csak nekem buzlik itt nagyon valami?
Meg mi ertelme van lenyirbalni a platanokat? Valami sörsátort emlegetett Fotozos Bacsi, de amit ok nyirtak, az alatt egy darab sörsátor nem volt, a Vorosmarty teren pedig rendszeresen vannak mindenfele vasarok meg fesztivalok meg mas rendezvenyek, idaig valahogy soha senkit nem zavartak a platanok.

ejjel egykor a Vörösmarty teren
gyorsan lelepnek

Gyanus nekem ez az egesz, szerintetek mi allhat a dolog mogott? Meg latom, vannak itt profi favedok. Ezek utan hogy lehetne megmenteni az elpusztulastol a platanokat?
Mad árka Creative Commons License 2006.08.29 0 0 21
Amúgy hordozható CT-vel elég jól megnézhető, melyik fa milyen állapotú, s azért nem is két darab ilyen van, igaz, nem is olcsó. Ha valamilyen csoport hivatásszerűen csak ezzel foglalkozna (ld. kataszter), akkor gond is kevesebb volna. Csak ez nem közvetlenül felfogható veszély, ezért nincs is annyira az emberek tudatában. Azt szinte "mindenki" érti, hogy ha dohányzol, károsodik a tüdőd, viszont azt sokkal kevesebben érzik át, hogy a heves gyógyszerfogyasztásnak talán csak 20-30 év múlva lesznek következményei.
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.29 0 0 20
 A mester új reklámfelületet talált.
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.28 0 0 18
?????
Előzmény: Törölt nick (17)
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.28 0 0 16

Tudtok-e olyan helyet, ahol a légvezetékek miatt csonkítják indokolatlan mértékben a fákat? Tudtok-e összehasonlítással szolgálni, hogy mi ér többet: egy fasor, vagy egy vezeték? Mennyit ér egy fasor, és mennyibe kerülne egy vezeték áthelyezése olyan módon, hogy ne kelljen miatta "alagutat" vágni a fasorba.

 

Ha valaki támpontot tudna adni, annak mentén akár kezdeni is lehetne valamit.

szám egy képleten? Creative Commons License 2006.08.27 0 0 15
Hamarabb nyitottam a topikot, mint az hivatkozott hozzászólás. Gyeretek át ti ide. :)
Előzmény: Mad árka (14)
Mad árka Creative Commons License 2006.08.26 0 0 14
(Üdv! A Fák topikban a 2567-es hozzászólástól "nálunk" is előjött a téma. Ha gondoljátok, nézzetek át.)
szám egy képleten? Creative Commons License 2006.08.25 0 0 13
Őszinte elismerésem a famentő munkáért!
Előzmény: Törölt nick (11)
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.25 0 0 12

Pontosítás

 

a teherautós

 

helyett

 

az a teherautós

Előzmény: Törölt nick (11)
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.25 0 0 11

A fa egyik sajátossága, hogy a keringése a kéreg alatti vékony rétegben, a cambriumban zajlik. A törzs belseje inkább tartja a fa súlyát, de az anyagcsere nem ott zajlik. Ha egy fa kérgét mint egy vékony gyűrűt lehántjuk, a fa elpusztul. Ha megsértjük a kérget, a korona egy része nem fog vizet, tápanyagot kapni, amíg a kerülő utak ki nem alakulnak.

 

Ha a kemény, mechanikai védelmet adó kéreg megsérül, lejön, a fa legérzékenyebb része kerül a felszínre lehetőséget adva mindenféle károsítóknak: férgeknek, gombáknak, embereknek, hogy a törzs belsőbb anyagába hatoljanak, és megindítsák annak romlását.

 

A fák és fás szárúak kis korukban legsérülékenyebbek. Ilyenkor a kéreg még vékony, könnyebb behatolni a cambriumig, és megsérteni azt. Ha letépnek egy ágat, az magával viszi a kéreg egy részét is a törzsről, kialakul egy seb, ahol a fa sérülékennyé válik, és már kis korban megindulhat a romlása.

 

Egy idős bácsitól tanultam, hogy az ilyen sebek évek alatt, törődéssel, gondozással begyógyíthatók. Ki kell tisztítani a sebet, rovar- és gombaölővel kezelni, és a seb szélén mindig egy kicsit meg kell faragni, inkább kapargatni a kérget A seb széle ezzel elkezd forradásossá válni nő, növekszik, mígnem egyszer benő, eltűnik a lyuk. Hogy alatta mi marad, az attól függ, mennyire gondosan kezeltük a sebet azok alatt az évek alatt, amíg nyitva volt.

 

Az ablakom alatt van egy szivarfa, tizenhárom éve gondozom, miután valaki kis korában lehasította az egyik ágát, végig szakadt a törszén a kéreg. Mikor ide költöztem, a kiborulás határán volt, hemzsegtek benne a férgek, a legyengült fán hangyák tízezrei nevelték levéltetű-fejősteheneiket. Rezsi óradíjammal számolva kifejezhetetlen összegű munkát tettem bele, mára kiegyensúlyozott koronájú, gyönyörű fa lett belőle, és pár év múlva talán az egykori, tizenéves seb is beforrad az oldalán. Egy darabig (pár évig) póznával, kikötözéssel óvtam a kiborulástól a féloldalassá tépett koronájú fát, és folyamatos metszéssel, a korona formázásával elértem, hogy egyensúlyba kerüljön a korona, és ki lehetett venni a támasztékot.

 

Ezt a fát a mai napig pusztítják. Legnagyobb megdöbbenésemre babakocsit toló kis- és nagymamák, akik cibálják a szivarokat, időnként egy-egy jó nagy ágat is leszakítva. Ez ellen csak azt tudtam tenni, hogy magastartás-kézmagasságnál magasabbra neveltem az alsó ágakat, így a gyalogosok nem érik el a termést. Másik fő pusztító-kategória a teherautós, aki hogy picit közelebb álljon a bejárathoz, bármilyen ágat képes letörni, ami aztán viszi a fa fél oldalát, akkora sebeket ejtve, hogy favédő legyen a talpán, aki befoltozza.

Törölt nick Creative Commons License 2006.08.25 0 0 10

Következő lépés az lenne, hogy meg kell határozni a fák eszmei értékét. Konfliktushelyzetben elsőbbségi szabályt kellene alkalmazni érték alapján.

 

A fák lombkoronája főleg a villanyvezetékekkel, újabban kommunikációs légvezetékekkel kerül kapcsolatba. Ilyen helyzetekben ma egyértelműen a légvezetéknek van elsőbbsége, jönnek, és vágják ki a koronát, hogy ne sérüljön a vezeték.

 

A XXII. Nagytétényi úton van egy régi, nagy hársfasor, ami pár éve még gyönyörű volt. A kerületi önkormányzatnak írtam hivatalos levelet, kérve, hogy adjanak elsőbbséget a fasornak, és inkább a vezetéket helyeztessék át. Rövid időn belül nagyobbra vágták a fasorban a hornyot, villany-alagutat, majd kis idő múlva teljesen tönkretették azt. A fasor melletti vízelvezető árkon dolgoztak, mélyítették és betonozták. A markológép az egész fasort végigtördelte, zokognivaló látvány volt. Végül úgy "oldódott meg" a probléma, hogy kertészek szakszezűen lefűrészelték a széthasadt ág-csonkokat. Így az eredetileg gömb profilú korona egyik fele teljesen elveszett, ilyenek lettek a fák: P

 

Ennek van pár éve. Most ugyanebben a kerületben, nem messze egy focipálya betonkerítését cserélik modernebbre, a munkagépekkel ott is végig lehasogatták a fák kérgét, kipusztulásra ítélve ezzel egy fasort.

Törölt nick Creative Commons License 2006.08.25 0 0 9

Első lépés az oktatás lenne. Az embereknek meg kellene tanítani, mennyit ér egy fa. Egy fát pár perc alatt tönkre lehet tenni, de egy élő, terebélyes fát létrehozni még sok pénzzel, sok hatalommal sem lehet, csak évtizedek kitartó munkájával.

 

Megdöbbentő, mennyien nem tudják, hogy működik egy fa, és milyen könnyű tönkretenni. Ezen segíteni kellene. Oktatni kellene a járművezetőket, különösen a teherautósokat, akik egy része a fát nem értéknek, csak zavaró tényezőnek tekinti. Ha útban van, gázt ad, nem baj, ha törik az ág.

 

Az általános- és középiskolákban is külön tanítani kellene a fák értékét, és a televíziókban is műsoridőt kellene rá szánni, hogy hetente ismétlődően szó kerüljön a témáról.

 

Mivel a fa lassan nő, legfontosabb azt elérni, hogy ne tegyék tönkre azt, ami már megvan.

szám egy képleten? Creative Commons License 2006.08.24 0 0 8
Akkor minél hamarabb el kellene kezdeni a változtatásokat.
Előzmény: Stephen-J (6)
szám egy képleten? Creative Commons License 2006.08.24 0 0 7

Nem ismertem eddig.

Előzmény: kambekk (5)
Stephen-J Creative Commons License 2006.08.24 0 0 6
Huh! A mai helyzetet látva ez legalább húsz év... :-(
Előzmény: szám egy képleten? (4)
kambekk Creative Commons License 2006.08.24 0 0 5
Épp erről a témáról szól Schmidt Gábor cikke a Budapest folyóiratban. Ismered? :)
Előzmény: szám egy képleten? (4)
szám egy képleten? Creative Commons License 2006.08.24 0 0 4

Nem lehetne tenni valamit a forgalom ellen is? Sőt, inkáb az ellen tenni, mint mindig csak a még ellenállób fafajtát keresni? Az az emberek egészségét is szolgálná, nemcsak a fákét. Vagy tenyésszünk elllenállóbb embert is? A forgalmat kellene kordában tartani. No meg végre megépíteni a körgyűrűt. Meg vasúthálózatot és a vasúti szolgáltatás minőségét meg a nagyvárosok helyi tömegközlekedését fejleszetni.

Előzmény: magyarpityu (3)
magyarpityu Creative Commons License 2006.08.24 0 0 3

Sokmindentől függ, milyen fát ültessenek a városokba. Lehetőleg viselje el a közlekedés környezetszennyezését, tehát viszonylag igénytelen és ellenálló legyen, fejlődjön gyorsan, hogy hamar megerősödjön, de emiatt aztán hamar el is öregszik, aztán sok gond ne legyen vele, ne szemeteljen, ne legyen allergén a virágpora, ne legyen büdös a termése. Az önkormányzatok kezelik ezeket a köztéri fákat, ők ültetik, gondozzák, száraz időben locsolják a fákat lajtos kocsiból és felszín alatti öntözőrendszerből, metszik rendszeresen és végül kivágják, hogy újakat telepítsenek a helyükbe. Hogy beteg-e belülről a fa, az sajnos szemre nem mindig állapítható meg, mert hiába van a fáknak élettartama, mint pl. a közutak burkolatának, ha jön egy új kártevő, akkor annak a hatása sokszor már későn derül ki. Például télen az utak sózása sok életerős és fiatal fát tett tönkre.

Mad árka Creative Commons License 2006.08.24 0 0 1
Fél füllel már hallottam arról, hogy a városi fákról létezik egy nyilvántartás, melyik milyen állapotban van. Kérdés, hogy ezt ki és mennyire gondozza. Ti mit tudtok erről?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!