Keresés

Részletes keresés

Happycandy Creative Commons License 2020.05.27 0 0 835

Nézd Pimpa megsütöttem :)

Előzmény: pimpa1982 (833)
pimpa1982 Creative Commons License 2020.05.08 0 0 834
pimpa1982 Creative Commons License 2020.05.08 0 0 833
pimpa1982 Creative Commons License 2020.05.08 0 0 832
pimpa1982 Creative Commons License 2020.05.08 0 0 831
Wolfieka Creative Commons License 2019.10.14 0 0 830

Szülinapom lesz november 9én és szeretnék egy kisebb összejövetelt, család+barátok. Viszont sok sok kiadással jár egy ilyen megszervezése, és budget-en vagyok. Ott spórolok ahol csak tudok. http://budapest.imami.hu/helyi-hirek/vasarlocsalogato-falatok ez a cikk pedig a segítségemre volt. :) 

Törölt nick Creative Commons License 2011.11.15 0 0 829
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.15 0 0 828
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.29 0 0 827
Kardszárnyú Creative Commons License 2010.06.16 0 0 826
cseresznyésrakás:
2,5 dl tej
4 zsemle
1,5 doboz tejföl (én 1 nagyot használtam)
8 dkg cukor
1cs. vaníliás cukor
2 tojás
1 citrom leve
5 dkg vaj
50 dkg magozott cseresznye

A zsemléket kockára vágjuk, forró tejjel meglocsoljuk.A tejfölt a cukorral, vaníliás cukorral, tojással citromlével elkeverjük.
egy mély tűzálló tálat vajjal kikenünk. A zsemlét beleforgatjuk a tejfölös masszába, az így kapott massza felét beletesszük a tűzálló tálba, rászórjuk a cseresznye felét, majd a maradék masszát és a maradék cseresznyét.
Sütőben 20-25 percig sütjük és ha megsült porcukorral meghintjük.
Hidegen melegen is nagyon finom.
Kardszárnyú Creative Commons License 2010.06.06 0 0 825
Kókusz szelet

Tészta:30dkg liszt,1/2cs sütőpor,2ek kakaópor,15dkg porcukor,1tojás, 15dkg margarin


Töltelék:6db tojásfehérje,20dkg porcukor,20dkg kókuszreszelék


Krém:6tojás sárgája,3ek liszt,3dl tej,4cs van.cukor,25dkg margarin,
20dkg porcukor, csoki reszelék


Elkészítés: A tészta hozzávalóit a megadott sorrendben összekeverjük,
majd 2db félkeménységű cipót formálunk belőle. Ha nem akar összeállni,
akkor tegyünk bele 2-3ek tejet.
A tojásfehérjéket habbá verjük, beleöntjük a porcukrot és jól elkeverjük.
A kókuszt is belekeverjük.
A két cipót vékonyra kinyújtjuk a tepsit kikenjük margarinnal és beleterítjük
az egyik lapot. Rákenjük a kókuszos tölteléket, beterítjük a másik lappal.
Közepes lángnál 20percig sütjük. Hagyjuk kihűlni.
A krém készítése: a tejet elkeverjük a tojás sárgákkal, a van.cukorral, liszttel,
és sűrű krémet főzünk belőle, majd hagyjuk kihűlni. A margarint a porcukorral elkeverjük ,a kihűlt krémet hozzáadjuk, és csomómentesre
eldolgozzuk. Ezt a krémet rákenjük a kihűlt tészta tetejére, csoki reszelékkel
megszórjuk.(a közepe olyan lesz mint a bonty csoki)
nekem csak színes cukrom volt itthon ilyen lett:
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.29 0 0 824
LONG ISLAND ICE TEA

Alkohol%: 11%
Pohár: Collins
Módszer: Shaker

Elkészítés:
Töltsük meg a shakert és collins-poharat félig jégkockákkal.
Adjuk hozzá a vodkát, a gint, a rumot, a tequilát, a triple sec-et,
a ciitromlét és a cukorszirupot.
Rázzuk alaposan összé, majd szűrjük le a collins pohárba.
Töltsük fel kólával és díszítsük citromdarabbal, citromdarabokkal

Hozzávalók:
Jégkockák
1/2 rész gin
1/2 rész fehér rum
1/2 rész tequila
1/2 rész vodka
1/2 rész Triple Sec vagy Cointreau
4 rész kóla
1/2 rész cukorszirup
1 rész citromlé

még több koktél a www.axe.hu oldalon
Mad árka Creative Commons License 2008.03.02 0 0 823
Sziasztok! Elsősorban Odin88-tól kérdezem, de mindenki más tapasztalata is érdekel: csináltatok már mézsört? Milyen bevált recept alapján?

Leírásokban nincs hiány, csak épp bizonytalan vagyok, melyiket kéne követni. Egyáltalán: milyen méz ajánlott hozzá?
Előzmény: odin88 (821)
Kardszárnyú Creative Commons License 2007.12.31 0 0 822
odin88 Creative Commons License 2007.12.15 0 0 821

 

MÉZSÖR

Hozzávalók:
-1,5 kg méz
-10 l víz
-25-50 dkg cukor
-fűszerek (fahéj, szegfűszeg, gyömbér)
-1 szelet pirítós
-5 dkg élesztő

Elkészítése:
1., A 10 l vizet felforraljuk


2., A forrásban lévő vízben elkeverjük a mézet és a cukrot (ízlés szerinti édességre)


3., Elzárjuk a tüzet és a nedűt tetszés szerint fűszerezzük


4., Megvárjuk míg a lé kéz-melegre hűl (min. 1 óra), ekkor megpirítjuk a kenyeret, amelyre (szintén langyos állapotban) rákenjük az élesztőt.


5., Az élesztős pirítóst a nedű felszínére helyezzük és kb. 12 órán át állni hagyjuk (félig lefedett állapotban).


6., Ennek elteltével eltávolítjuk a kenyeret, leszűrjük az italt, majd palackozzuk (lehetőleg ne üvegbe, mivel az alkoholképződés gázokkal jár együtt)


7., 2-3 nap elteltével már forrni kezd a lé (ehhez érdemes 15-20 fokos helységben tárolni, valamint a palackból a keletkező gázokat kiengedni)
Ha meg akarjuk állítani a forrást, be kell hűteni a mézsört.


8., Legfeljebb fél évig tároljuk, szóval mielébb meg kell inni! (minél nagyobb a cukor/méz tartalma annál tovább áll el).

 

SKÅL! =)

Teff Creative Commons License 2007.11.14 0 0 820
Azért ez sem semmi, ha már mézeskalácsházikó:
Mézeskalács házikó készítés ( videó + sablon )
Előzmény: t3v3d3s (759)
Pamina Creative Commons License 2007.02.06 0 0 819
Jegyeztem, köszi :)))
Előzmény: t3v3d3s (818)
t3v3d3s Creative Commons License 2007.02.05 0 0 818
csak Paminának, csak most, csak itt! :)

Ostyatálkák vagy -rudak

75 g marcipánmassza
50 g porcukor
75 g liszt
2 tojásfehérje
3-5 ek tej

A marcipánt lereszelni, a többi cuccal krémesre keverni (a botmixer kiváló erre a célra). 30 perc pihentetés után vajazott tepsiken 6 db, legalább (!) 15 cm átmérőjű kört (pl. kistányért) körbeporcukrozni, a masszát elosztani, kanál hátával elsimogatni. Legyen minél vékonyabb, különben a végén nem ad szép tálkaformát. 180 fokon 4 perc, aztán 10 perc hűtés után vissza a sütőbe, amíg a széle megbarnul. Tényleg csak a széle barnuljon meg, az is alig, különben az egész megkeményedik, és formázhatatlan lesz. Ugyanezért egyszerre csak egy tepsivel (max. 2 kör) dolgozzunk, így legalább az egész délutánunk rámegy. Pohár alján még melegen tálkává formálni (ha keményedne, rövid időre a sütőbe téve visszapuhítható - ha hűl és erőltetjük, kilyukad). Ostyarúdhoz simán felcsavarni (az elrontott tálkáknak való anyagból is készülhet...). A kész tálkákat olvasztott csokival kell kikenni a vízhatlanság érdekében.

Szóval macerás a dolog, de másodszorra nekem már mindből kosárka lett, és nem hulladékrúd :) Ráadásul a beltartalom kiürítése után elfogyasztható, és nekünk nagyon ízlett.

Az eredeti receptben a belevaló vaníliakrém:

2,5 dl tej
1/3 vaníliarúd
1 púpos ek liszt
2 tojás sárgája
50 g cukor
1 ek vaj
4 cl rum

Erre gyümölcsök, zselatinréteg, pisztácia- és mandulaforgács. Az alábbi fotón az első kísérlet (túl vastag volt tészta, így kevés lett a redő), benne a chilii-féle túrófagyival.

ostyatálkák
Kardszárnyú Creative Commons License 2007.01.31 0 0 817
Konyakos praliné

Hozzávalók 25 darabhoz:
*10 dkg fehér csokoládés tortabevonó,
*50 darab praliné- vagy minyonpapír

A töltelékhez:
*10 dkg tejszín,
*2 teáskanál instant kávé,
*4 cl konyak,
*20 dkg tej tortabevonó,
*2 deka fehér csokoládés tortabevonó

Elkészítése:
Két darab süti alátétet fogjunk össze, egy ecsettel kenjük
meg az olvasztott tortabevonóval, ha kihűlt, még egyszer
ismételjük meg a műveletet. Hagyjuk megkeményedni, majd
szedjük le róla a papírt. A töltelékhez főzzük fel a
tejszínt, vegyük le a tűzhelyről, keverjük bele a kávét.
Adjuk hozzá a konyakot és a felolvasztott tortabevonót. A
konyhai robotgép kézi mixerével keverjük meg. Hagyjuk
kihűlni, majd a robotgéppel verjük fel. A masszát töltsük
habzsákba, majd nyomjuk a csokira. A fehér tortabevonóval
egész vékony csíkokat húzzunk a pralinéra.
chilii Creative Commons License 2006.12.12 0 0 816
az a kókuszos kis izé, csokikrémmel összeragasztva? függőséget okoz!!!! én is drágállottam, néha bementem a bótba csorgatni a nyálam, aztán végül tavaly írtam alexandrának, hogy hozzon már nekem egyet :o)
Előzmény: t3v3d3s (815)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.12.12 0 0 815
(az egy jó könyv, csak én marhára drágálltam, ezért ha néhanapján elmegyek a bótba, és kiírok egy-egy receptet.... az egyik kedvencem a kakaós-kókuszos cookie, de nem tom, milyen néven fut valójában)
Előzmény: chilii (814)
chilii Creative Commons License 2006.12.12 0 0 814
még a végén megtörik az ellenállásom, és rábeszélsz! :o)
köszi a tippet, én tavaly az Ízvarázsból (Donna Hay) csináltam sima trüffelt, azt jól lehetett formázni, majd abba teszem a fűszert!
Előzmény: t3v3d3s (812)
ribizli Creative Commons License 2006.12.11 0 0 813
Sima alap trüffelmasszába keverj őrölt chilit szerintem (én így csináltam anno), próbáld ki előbb 1-2 ek-nyi mennyiségnél az arányt, aztán mehet a többihez is.
Én nem vagyok csípősség-fan, így kb. 1 dl tejszínből készült masszába fél mokkáskanálnyit kevertem, így éppen érezni valami kis csípősséget.
Aztán és/vagy nem kakaóba hempergeted a kész bonbonokat, hanem chilibe, vagy chili és egyéb fűszer és kakaó keverékébe... (Egyéb fűszer alatt bors, koriander, fahéj említhető pl.)
ribizli
Előzmény: chilii (810)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.12.11 0 0 812
Látod, látod, én ajánlgattam a könyvet, de neked nem kellett :)

Chilis mondjuk nincs benne, de a stahlnak van a sima étcsokis trüflije (1 vaníliarúd, 1.5 deci tejszín, 20 deka étcsokoládé , 3 deka vaj, a hempergetéshez cukrozatlan kakaópor, én rumot is tettem bele annak idején), ez simán elbírja az őrölt chilit (bár úgy emlékszem, ez nagyon lágy volt a golyózáshoz).
Előzmény: chilii (810)
chilii Creative Commons License 2006.12.11 0 0 811
rösztit én a réges-régi Planétás receptje alapján sütöm, többnyire reggelire. Előző este héjában megfőzöm a krumplit, meghámozom (ilyenkor könnyebb, mint hidegen)
Reggel a káposzta reszelőn lereszelem, megsózom egy picit. Serpenyőben vajat olvasztok, és a reszelt krumlit beleöntöm, egy fakanállal szépen lenyomkodom, olyan lepényszerűen kell kinéznie. Lassan sütöm, kb. 10 percig. Ekkor egy tányért borítok a serpenyőre és átfordítom, a serpenyőbe még mehet vaj, és én fel szoktam dobni egy kicsit, úgy hogy bacon szeleteket teszek a serpenyőbe. Rácsusszantom a "krumpli lepényemet", úgy hogy most a sült része kerüljön felülre. sütöm még 8-10 percig és tányérra borítom. reszelt ementálival megszórom és kész a reggeli. így leírva bonyolultabb mint a elkészíteni.
Előzmény: wessago (801)
chilii Creative Commons License 2006.12.11 0 0 810
valami chilis trüffel recepted nincs véletlenül?
Előzmény: t3v3d3s (807)
chilii Creative Commons License 2006.12.11 0 0 809
szóval ide kell jönnöm a tutiért! :o) nálam csak most hétvégén fognak készülni.
Előzmény: t3v3d3s (806)
Kardszárnyú Creative Commons License 2006.12.10 0 0 808
Boszorkánypogácsa
Hozzávalók: 10 dkg dió, 1 citrom, 25 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 5 tojás sárgája, 45 dkg finomliszt, 1 tojás fehérje, 10 dkg baracklekvár.

Elkészítése: A diót durvára vágjuk, a citromot lereszeljük, levét kinyomjuk, a tepsit meglisztezzük. A margarint habosra keverjük a porcukorral, a citrom levével és héjával, majd egyenként hozzáadjuk 4 tojás sárgáját, beledolgozzuk a lisztet és 1 csipet sót, hogy jól formázható tészta legyen. Diónyi golyókat formálunk belőle, és tojás fehérjébe mártjuk, darabos dióba hempergetjük, közepét benyomjuk. Világosra sütjük, még melegen kevés lekvárt pöttyintünk a kis kráterbe.

t3v3d3s Creative Commons License 2006.12.10 0 0 807
hasonlóképpen:

Mogyorógrillázsos trüffel

HOZZÁVALÓK 60 golyóhoz:

60 g vaj
250 g étcsokoládé
125 g tejszín
1 evőkanál rum
125 g mogyorógrillázs

A MÁRTOGATÁSHOZ:
45 g étcsokoládé
45 g tejcsokoládé

A felolvasztott vajban olvasszuk fel a csokit, majd a tejszínnel keverjük simára. Ha kihűlt, tegyük hozzá a rumot és a darabokra tört grillázst, majd hűtsük ki. A masszából formáljunk hatvan golyócskát, majd a hűtőben dermesszük meg.
A kétféle csokit gőz felett külön-külön olvasszuk meg. Harminc golyó tetejét a tejcsokiba, harmincét az étcsokiba mártsuk. Csokis felükkel felfelé sorakoztassuk őket zsírpapírra, és szobahőmérsékleten hagyjuk megdermedni.

ELTARTHATÓ: Hűtőben, zárt dobozban, zsírpapírral rétegezve tíz napig.


Grillázs

HOZZÁVALÓK 125 grammhoz:

60 g pirított, darabolt törökmogyoró
90 g kristálycukor
60 ml víz

A vízből és cukorból főzzünk aranysárga szirupot, majd keverjük bele a hántolt mandulát vagy mogyorót, és főzzük még két-három percig. A karamelles mogyorót öntsük vékonyan megolajozott sütőlemezre/tepsire, hagyjuk megdermedni. Végül mozsárban vagy késes robotgépben törjük kisebb darabokra.

Én leturmixoltam, a félig dermedt masszát csillagcsőrös nyomózsákkal papírkosárkákba nyomtam, és a tetejüket megszórtam a maradék grillázsmorzsával. Vigyázni kell, hogy elég nagy lyuk legyen a zsák csőrén, különben a grillázsdarabok eltömik.


persze nem saját fotó.
t3v3d3s Creative Commons License 2006.12.10 0 0 806
karácsonyi szóróajándéknak:

Narancsos trüffel

HOZZÁVALÓK 40 golyóhoz:

60 g vaj
75 ml tejszín
220 g étcsokoládé
1 tojássárgája

1 teáskanál reszelt narancshéj
2 evőkanál vegyes citrushéj
2 evőkanál (Grand Marnier) narancslikőr

cukrozatlan kakaópor

A vajat a tejszínnel melegítsük fel pl. egy jénaiban. Ha a vaj elolvadt, húzzuk le a tűzről, és dobjuk bele a darabokra tört csokit. Keverjük simára, majd keverjük bele a tojássárgáját, narancshéjat, citrushéjat és likőrt. Hűtőbe vele, aztán a masszából formáljuk negyven golyót, hempergessük meg őket kakaóporban.

Eltartható: hűtőben, zárt dobozban két hétig. Tálaláskor a trüffeleket egyesével helyezzük mignonpapírra, és ne hűtőhidegen fogyasszuk.

Módosítás: a második egység hozzávaló helyett 1 nagy narancs héja, 1 citrom héja, 1 zöldcitrom héja, 1 ek saját kandírozású narancshéj 1 ek narancslében felfőzve és apróra vágva, 1 ek házi vaníliakivonat (az alkohol miatt).

Golyóformálás helyett félig dermedt állapotban habzsákból ki lehet nyomni, és bonbon alakúakat gyártani, mégsem leszünk könyékig csokisak, és jóval gyorsabban meglesz.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!