Keresés

Részletes keresés

gyorskeresés00 Creative Commons License 2020.10.10 0 0 18

Örmény- azeri konfliktus történeti aspektusból, benne törökökkel és oroszokkal + egyebek

http://www.kazivilaga.com/blog/2020/10/05/evszazados-kereszteny-muszlim-kuzdelem-a-kaukazus-tetejen/

rich.mond Creative Commons License 2009.10.19 0 0 17

Egy kis azerbajdzsáni kitekintő:

 

 

Gáznyomás és elnyomás
Berserker123 Creative Commons License 2009.01.11 0 0 16
csak nyugodtan.... nem harapok.
L.
Kavics78 Creative Commons License 2009.01.11 -1 0 15
Tessek fiam, halgatlak....
Előzmény: Zicherman Istvan (14)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.01.11 0 0 14
Uramisten...
Berserker123 Creative Commons License 2009.01.11 -1 0 13
Sziasztok!

Mostanában érdekel a Kaukázusi helyzet. Valaki
el tudná nekem magyarázni, mi történik ott pontosan?
(nem vagyok történelem szakos, csak amatőr érdeklődő)
Amit eddig értek:

Azerbajdzsán - Örmény konfliktus
(itt főleg terület jellegű vita van, vallási okok ha jól tudom nem játszottak
szerepet. De pontosan nem vagyok a helyzetben otthon)

Azerbajdzsán - hegyi Karabah és az azóta autonóm Nahicseván
(ezek helyi Azerb. belül lévő konfliktusok kis népek és A. között)

Grúzia - dél oszétia, abházia, de ha jól tudom Azerbajdzsánnal is volt háború
(D oszétia és Abházia Grúzián belül van. Abházia 89 táján kezdett törekedni
a különválásra. Mivel orosz barátok, ezért orosz segítséggel.(

Grúz - orosz konfliktus
(oroszország nem nagyon szereti Grúziát...)

Csecsen - orosz - Dagesztán - Ingush - észak oszét
(Csecsenföldön önálló akart lenni. Oroszország nem hagyta. Azt nem értem mi
miatt nem engedi kiválni? Talán olaj van a területen? Vagy egyszerűen azért, hogy a többi ne váljon ki? Volt egy Ingush - észak oszét konfliktus. Észak oszétiából sok ingush-t zavartak ki, máig menekült táborok vannak. Majd volt a híres Beszláni túszdráma. Mikor az ingushok és csecsenek együtt egy észak oszét kisváros iskolájában állítólag oroszok hibájából vérengzést rendeztek.
Majd volt, hogy a csecsenek megtámadták Dagesztánt. Az oroszok felfegyverezték Dagesztániakat és iszlám harcosok Iszlám harcosok ellen háborúztak állítólag. Nekem ez is zavaros.)

Nem tudom, lehet kihagytam valamit. De nekem ez az egész régió nagyon zavaros. Ezek a népek amúgy gyönyörű helyen élnek, rengetek a gyönyörű történelmi emlék.
Mi történik itt valójában? Én csak mint szakbarbár belevetettem magam a témában, de igazából nem ismerem a történelmüket annyira, hogy átlássam.. Tud valaki segíteni és elmagyarázni mi történik és mik a mozgató rugók. Amúgy azt is tudom, hogy a kaukázusi népek testvér népek. A közös ellenség oroszország lenne. Amit értenék is. De valahogy mindenki mindenki ellen van...
Tud valaki segíteni?
Köszönöm a választ
L.
Kavics78 Creative Commons License 2008.11.26 0 0 12

"sokszor felesleges katonai elemezkedtésekbe bocsátkozni, hogy az amerikai kiképzésű grúz haderő taktikai szinten mennyivel jobb, mint az orosz"-Hahaha!

Milyen vicces ezt olvasni!!!

A harmicezres letszamu amerikai kikepzesu gruz haderot legyozte egy tizenparezer fos hadsereg!!! :-D

Ennyit az amerikai kikepzesrol es a fegyverekrol!!

:-D

Előzmény: project640 (3)
MuldR Creative Commons License 2008.08.12 0 0 10

Monjuk nyilvan mas urugyet talaltak volna ki utana. :(

 

Az hogy 2 nap alatt ottermett 640 000 orosz katona mutatja, hogy erre nagyon keszultek, es elkerulhetetlen volt.

Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.08.11 0 0 9
És ez tudod mekkora kibaszás lett volna az oroszokkal?!
Ezzel a lépéssel mattot adott volna Medvegyevnek.
Látod, nem végeztél az USA-ban egyetemet, de több ötleted van, mint amennyi Misának volt.
Előzmény: MuldR (8)
MuldR Creative Commons License 2008.08.11 0 0 8
A gruzok siman visszavaghattak volna. Nem kellett volna haboru, csak annyit kellett volna mondaniuk, hogy toluk fuggetlen lehet oszetia, ha az oroszok is odaadjak az eszaki reszt, es letrejon egy fuggetlen allam. Putyinnak akkor 3x nagyobb teruletrol kellett volna lemondania, es mivel nem ment volna bele, az oszetok szemeben maris o lett voln a rosszfiu. :)
project640 Creative Commons License 2008.08.11 0 0 7
ÉN szerintem , ha már elkezdődött Oroszország kicsikarja, hogy Grúzia mondjon le ezekről a területekről .Szaakasvili csak most látja, hogy mibe nyúlt, hogy az oroszoknak nem büdös a civileket bombázni. Ilyen szempontból bölcs politikus. Nem akarja népét feláldozni, a grúzok egyből visszavonultak, és tűzszünetet kér Oroszországtól. Oroszország meg húzza , halassza -nem katunk hivatalos kérést stb. duma-, hogy minnél jobb alkupozícióba kerüljenek. Szerintem napok kérdése és teljes Abházia terültét is megtisztítják. A kérdés inkább az, hogy Oroszország meddig mer elmenni. Azt ő sem gondolhatja, hogy Grúziától egyébterülteket száljon meg. Tudnia kell, hogy a nyugat az előbbiket lenyeli, de abba ő sem megy bele, hogy grúz területeken folytatódjanak a harcok. Közben grúz civilek halnak. órák, esetleg napok kérdése, és Szaakasvili nagyobb engedményeket fog adni az oroszoknak, csakhogy fejezzék már be a háborút. Egyértelmű, hogy az orozsok kiprovokálták ezt a háborút, de Grúziának is tisztábban kelett volna lennie, hogy kivel áll szemben. Már régen le kelett volna mondaniuk dél-oszétiáról. Most már bánják.
Big-B Creative Commons License 2008.08.11 0 0 6
Hát, a harc megindítása grúz részről inkább nevezném kényszerintézkedésnek, mint előre megfontolt és átgondolt stratégiának. Merthogy az előre borítékolható volt, hogy
1. a NATO, az USA és leginkább az EU szeretne kimaradni ebből az egészből, leginkább az energiafüggőség miatt
2. Oroszország azonnal csapatokat küld - csapaterősítés címén - Dél-Oszétiába, majd a többi szakadár területre is
3. ha elindulnak az oroszok, akkor Putyinon kívül nincs, aki megállítaná őket

Ez a három pont mind a Grúzok ellen szól. Mindamellett nem ismerek egy államot sem a közelében (talán Örményország, de az közös Azeri-Grúz olajvezeték megléte óta már ők sem), akik melléállnának.

Sajnálatos, hogy háborúhoz vezetett a dolog, az ártatlan civil áldozatokat egyetlen politikai vagy gazdasági cél sem szentesít. Ezt tudnia kell mindkét félnek, ezért szeretném, ha azonnali tűzszünettel és tárgyalásokkal oldanák meg a konfliktust. A végeredmény? Status quo ante bellum, vagy a végleges elszakadás.
project640 Creative Commons License 2008.08.11 0 0 5
Ez igaz, magam is ledöbbentem, amikor a képeken látom, hogy orosz oldalon csecsenek harcolnak. Egyébként a mai grúz haderő ellen egyáltalán nem könnyű harcolni. Haragszom a médiára,amikor csak csupán számokat tesznek egymás mellé. Az orosz haderőnek egy relatív kicsi, de igen jól felszerelt, és jól kiképzett haderővel kell szembeszállnia. Evvel a grúz haderővel sokan nem bírnának ma világon. Dana önjárók ... döbbb.... nem is tudtam, hogy nekik ilyenjeik vannak. Néztem a szétlőtt grúz tankokat? Döbbenetes !!! Belső robbanás végzett velük, a torony teljesen leszakadt, tippem szerint gyalogsági irányított pct. r. végzett velük ... de egy másikkal mintha repülők végeztek volna. Nagyon intenzívek a harcok. A képek alapján egy igen fegyelmezett orosz haderő van. A hadoszlopaik, mintha izraeli páncélos magasabbegységeket látnék. Kifutott a 'Moszkva' szovremennij osztályú rakétás cirkáló! Egy ilyen hajó bármelyik nem USA hadihajót képes lenne elintézni.
Előzmény: Zicherman Istvan (4)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.08.11 0 0 4
De, nagyon is nézik most már a veszteségeket.
Az az ország sem feneketlen.
Az sem véletlen, hogy maguk előtt tolják a helyi, kaukázusi önkénteseket.
Előzmény: project640 (3)
project640 Creative Commons License 2008.08.11 0 0 3
TU-22MR , felderítő változat, ami azt jelenti, hogy bőven fel volt vértezve EW cucokkal, akkor hogyan tudta lelőni a grúz légvédelem? Eddig Szaakasvilit fejlett, jó politikusnak tartottam, de háborút indítani Oroszország ellen, egy 'sz*s' dél oszétia miatt, több, mint felelőtlenség. Óriási hazárdírozás, ami nem jött be. Az orosz hadigépezet, mint egy megfeszült rugó, döbbenetes gyorsasággal reagált. Ez már nem az az orosz haderő, akik a csecsenekkel kínlódtak. Gyors, kíméletlen, és sokszor veszteségeivel nem törődő. Akik, a hadműveleti célokat messze előtérbe helyezik a harcászati céloknál. Kit érdekel 40 harckocsi elvesztése, egy-két Su-25 elvesztése. A lényeg Dél-Oszétia, és Abházia, és , hogy a világ látja, hogy Oroszország a 'régi'. Majd kis haditechnikusok elbogarásznak azon, hogy milyen HK a T-80-as, hogy a grúzok milyen jól harcoltak az oroszokkal szemben, és háhy orosz HK-t lőttek ki, de a lényeg, hogy elveszítik a háborút. Az oroszok soha nem a veszteséget nézték, hanem azt, hogy a győzelemmel mit nyerhetnek. Magyarán: sokszor felesleges katonai elemezkedtésekbe bocsátkozni, hogy az amerikai kiképzésű grúz haderő taktikai szinten mennyivel jobb, mint az orosz, ... hiszen az orosz haderőt perpillanat az orosz politika irányítja. Kb. olyan a dolog, mint a II. VH-ban a német páncélgránátos ho. mennyivel volt jobb az orosznál, de az oroszoknak az a lényeg, hogy ők nyertek. Szerintem, most is ez az elgondolás van a fejükbe. Ki akarják kényszeríteni, hogy Grúzia mondja ki, hogy Dél Oszétia és Abházia Oroszország része.
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.08.11 0 0 2
Edig két gép elvesztését ismerték el. Egy SzU-25UB csatagépét, és egy Tu-22MR felderítőgépet.
Előzmény: project640 (1)
project640 Creative Commons License 2008.08.11 0 0 1
Kit, mit szól az ottani történésekhez. Eddig az orosz fél hivatalosan elimser 18 halottat, és 4 repülőgép elvesztését, köztük egy TU-22-est is. Sok cikket olvastam, és a legvalószínűbb, hogy TU-22Mx verzióról van szó, azaz nem a Blinder. Ez azt jelenti, hogy a típus történetének legeslő harci veszteségéről szó. Mivel lőhették le a gépet, a grúzok rendelkeznek az SA-11 ,és SA-15 típusú rakétákkal. Ha igaz a típus lelövése, csakis ilyenk rakétákkal sikerült volna. A másik érdekes hír, hogy az orosz haditengerészet elsüllyesztett egy grúz rakétás naszádot. Van valakinek infója, hogy milyen típusut, és milyen fegyverrel, - cirkálórakétával, hajótüzérséggel? repülőkkel?
Mustár Creative Commons License 2008.08.11 0 0 0
Augusztus 23-án Kaukázus-koncert a Gödörben. Hihi.
project640 Creative Commons License 2008.08.11 0 0 topiknyitó

Tisztelt Mindenki,

 

Gondoltam az elmúlt napok kaukázusi történései megérdemelnek egy topikot, így nyitottam ezt is. Ide várom fórumozó társaim véleményét a kaukázusi harcokkal kapcsolatosan.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!