Ez a topic szóljon az olyasféle kertészkedésről, mint például a borsó, kukorica, retek, répa, stb... ültetésről. Tehát ezen topicban mindenki megoszthatja ültetési tapasztalatait, élményeit. Jómagam is ezzel foglalkozom 17 évesen. Remélem egy jó közösség fog majd itt kialakulni.
Sziasztok, lenne egy kérdésem. Nemrég láttam egy képet, műanyagpalackot lyukasztottak ki több helyen, beásták a földbe és már csak abba kellett locsolni. Így locsoláskor nem került víz a paradicsomlevélre, csak a gyökerére. Próbáltátok már? Idén szeretném kipróbálni. De az jutott az eszembe, hogy így a palack műanyagja fog a földbe kerülni, jó, hát nem azt mondom, hogy megsemmisül, de mégis. Hithű környezetvédő nem vagyok, de azért igyekszem odafigyelni, hogy ne szennyezzem a környezetet. Jó ötletnek tartom ettől függetlenül.
Eléggé legyengült immunrendszer kell a legionella fertőzéshez , pangó vizekben 38-48 fok között tenyészik a legjobban . A bojlert fel kell tekerni 55 fok felé , és ki van nyiffantva ...Komposztban is ilyen hőfok , és igen magas víztartalom kell , hogy megmaradjon egyáltalán ...
A nagy cégeknél / közületeknél / áruházaknál a vizes hőcserélőknél vegyszeresen kezelni kell a vizet ellene , törvényi előírás , ommf ellenőrzi ....
Nem biztos, hogy mi rontjuk el mindig, nagyon rossz a tapasztalatom a magokkal is. Általában fontos, hogy meleg helyen legyen, de ne nagyon melegen, világos legyen és valahogy a páratartalomról kellene gondoskodni. Azért jók azok palántázó ládák, amit az Aldiban vettem, mert annak van egy átlátszó műanyag teteje, ami lassítja a párolgást.
Nem kell elkeseredni, ha nem sikerült az idén, próbálkozni kell tovább, mert szerintem aránytalanul drága a palánta. Nem is értem miért, hisz egy zacskó mag 150 forint, közben meg nálunk 200 forint volt a paprika és 300-nál kezdődött a paradicsompalánta. Egy 200 forintos palántáról nemigen jön le egy kg paprika, 200-ért meg majd lehet venni is - igaz, majd a nyár végén.
Jó, tudom, nem a gazdasági érték miatt csináljuk. :)
Nekem sikerült, igaz, nem wc-gurigába vetettem a magokat.
Amíg nem keltek ki, addig folpackkal takartam. A kelés után már nem takartam, alulról kapta a vizet szükség szerint. Amikor már jobb volt kint az időjárás, akkor kiültettem őket. Szinte mind megmaradt, azóta már szép bokrokká fejlődtek.
Új vagyok itt és nem is az én területem. A feleségem hobbi-konyhakertet művel és szeretné tudni, hogy hol végeznek talajelemzést,és milyen irányba kellene javítani esetenként.
Egy ~ 200 nm-es területe van, ahol évente változó helyen termel uborkát, babot, borsót, paradicsomot, sárga/fehér répát, sóskát, kevés hagymát, retket, stb. röviden ami egy háztartásban 2-3 főre szükséges lehet. Eddig /13 év alatt/ műtrágyát szinte alig használtunk, esetenként került be egy kevés lóistálló-trágya, marhatrágya, kevés rovarellenes szer.
Röviden: hol lehet megtudni a talaj fizikai jellemzői, kémiai jellegét /savas-lúgos/, illetve a hiányzó/túltengő kémiai elemek jelenlétét?