Keresés

Részletes keresés

Irbisz Creative Commons License 2022.05.02 0 0 17

ez nem igazán döntő érv semelyik oldal mellett: még itthon is, nemhogy amerikában, emberi sofőr esetén nagyon benne van a pakliban, hogy x % megpróbál elmenekülni az igazoltatást/büntetést elkerülendő, ennek továbbá valamekkora hányada eleve megpróbálja elgázolni az igazoltató rendőrt.

 

az emberi sofőrök leváltása igazából rengeteg emberéletet fog megmenteni, mert már a mai, nem kiforrott AI-ik is jobbak mint egy mai átlagember - ha meg tömegesen elterjednek és egymással is kommunikálnak, akkor összehasonlíthatatlanul biztonságosabb lesz a közlekedés.

Előzmény: Patreides (12)
Irbisz Creative Commons License 2022.05.02 0 0 16

"Kaszparovot megverte már jópár éve, úgyhogy számításba nagyon megy, de az h mi számít, mi az erkölcs, ahhoz olyan hüle mint a hüllő."

 

most nem azért, az erkölcs nagyon nem egyetemes, eleve nemcsak kultúrkörfüggő, de azonos környezetben és kultúrában felnőtt emberek között is döbbenetes különbség van erkölcsiséget tekintve.

ne menjünk messzebb, itt az oroszok ukrán háborúja: oroszbarátok számára jogos és erkölcsös az orosz agresszió, az ukránok megérdemlik amit kapnak.

mások, Nyugaton a többség szerint ez nem így van, az oroszok erkölcstelen neandervölgyiek sok fegyverrel, bunkóval (atomfegyverrel is) is fenyegetnek mindenkit, aki ellen mer állni nekik.

 

Szóval itt az AI csak jobbat hozhat, ha másban nem, legalább konzekvens lenne.

Előzmény: merigazoi (-)
Patreides Creative Commons License 2022.04.30 0 0 15

"Áprilisban két fontosabb bejelentés is történt az AI-fejlesztések frontján: a Google és az OpenAI is olyan modellek létrehozását harangozta be, melyek áttörést hozhatnak a mesterséges intelligenciák teljesítményében. A két modell közül talán OpenAI által bemutatott Dall-E 2 kapta a nagyobb hírverést: az AI-modell szövegekből tud képeket előállítani, és az eddig  bemutatott példák alapján elképesztően jó minőségben dolgozik...

...Már önmagában a DALL-E 2 bemutatása elég AI-ügyi fejlemény lett volna egyetlen hónapra, de mellé jött még a Google által bemutatott kutatási tanulmány, ami szerint sikerült létrehozniuk egy rendkívül komplex, 540 milliárd paraméterből álló nyelvi modellt, a Pathways Language Modelt (PaLM), ami a GPT-3-hoz képest is sokkal többféle nyelvi feladat elvégzésre képes: többek között képes szinonimákkal dolgozni, ellenpéldákat előállítani, sőt, akár vicceket is megmagyarázni."

.

https://444.hu/2022/04/30/vicceket-magyarazo-algoritmus-hozhatja-el-az-ai-fejlesztes-kovetkezo-korszakat

merigazoi Creative Commons License 2022.04.26 0 0 14

tipikus:

 

...arra gondolt, a ma elérhető mesterséges rendszerek segítségével „életre kelti” az eszközt, de bár ne tette volna.

Rizzotto egy nap úgy gondolta, hogy megpróbálja „életre kelteni” a konyhai készüléket, hogy az is válaszoljon, de legalábbis reagáljon egy-egy kérdésre. A videós ehhez az OpenAI mesterséges intelligenciáját vette igénybe, ami egy igen fejlett rendszer.

Rizzotto megkérdezte: mi jár most az eszköz „fejében”. A mikró erre pedig úgy reagált: Bosszú, bosszú, bosszú, bosszú, bosszú, BOSSZÚ.

A videós szerint mindez később csak még szürreálisabb lett, és a készülék egy idő után arra kérte őt, hogy másszon a belsejébe. A mikró ezután elindult.

Tech: Egy videós mesterséges intelligenciát adott a mikrójának, ami ezután meg akarta ölni őt | hvg.hu

 

merigazoi Creative Commons License 2022.04.13 0 0 13

a beprogramozott hüllő hüllő marad.

 

ki lehet oktatni az önvezető autókat bizonyos esetekre (de ugyanúgy meghekkelhető és átprogramozható mint bármilyen más gép), és nem mellékesen törvényileg illegális az önvezető autók forgalomba engedélyezése (ezért kell, kötelező fogni a kormányt)

 

viszont itt már fegyverekről van/lesz szó, mindenféle változatban, a génmódosítástól kezdve a pénzügyi fegyvereken át a tényleges gyilkológépekig. a gépi számításkapacitás (nem intelligencia) minden emberi mértéket túllépő számítási képességeinek veszélyességével. és afelé haladunk h mindent, szó szerint mindent ebbe a világrendbe tagozunk be, ennek vetünk alá.

Előzmény: Siphersh (3)
Patreides Creative Commons License 2022.04.13 0 0 12

https://telex.hu/kulfold/2022/04/12/onvezeto-auto-cruise-tesla-san-francisco-rendor

.

"Egy sofőr nélküli önvezető autót állítottak meg a rendőrök San Franciscóban, de a Chevrolet megpróbált elhajtani – írja az Ars Technica.

A rendőrök azért állították meg éjszaka az autót, mert nem világítottak megfelelően a fényszórói. A feltöltött videón a rendőr csodálkozva állapítja meg: nincs senki az autóban. Mikor azonban visszasétál az autójához az önvezető jármű megpróbál elhajtani, és csak pár száz méterrel odébb áll meg."

Patreides Creative Commons License 2022.04.13 0 0 11

"...furcsa hang ütötte meg a fülemet; vagy harminc lé­péssel odébb egy acélajtóra bukkantam. Robot őrizte. Amint meglátott, kitárta az ajtót, és félreállt. Az érthetetlen hangok felerősödtek. Bepillantottam; a sötétség nem is volt olyan áthatolhatatlan, mint ahogy az első percben vél­tem. A fölmelegedett lemezek forróságától alig bírtam lélegzeni, és nyomban visszahúzódtam volna, ha nem béníta­nak meg a hangok. Mert ezek emberi hangok voltak - el­torzult, rekedt kórussá egyesülő, elmosódó, dadogó zöre­jek, mintha elromlott telefonok serege szólna a félhomály­ban; két bizonytalan lépést tettem előre, valami megzörrent a lábam alatt, és világosan megszólalt:
- Kérrem, uraam... kérrem, uraam... kérrem kegyes­kedjék...
Megdermedtem. A fojtó levegőt átjárta a vas íze. A sut­togás alulról érkezett.
-...Kérrem, kegyeskedjék megnézni... kérrem, ura­am...
Csatlakozott hozzá egy ütemesen szavaló, fásult hang:
- Ó, excenteres anomália... gömbös aszimptota...
végtelen pólus... vonalas ősrcndszer... holonomikus
rendszer... félmetrikus tér... szférikus tér... tűzdelt
tér... süllyesztett tér...    
- Kérrem, uram... sszolgálatára... kérrem, kegyes­kedjék... kérrem, uraam...
A félhomályban szinte rajzott a sok rekedt suttogás; egyik-másik erősebben hallatszott:
- Planetáris élőképződmény, ennek rothadó sara a lét hajnala, bevezető szakasza és a véres agytésztákból szerető réz bukkan elő...
- Brek-break-brabzel-bre... bre... veriszkop...
- Ó, képzeltek osztálya... Ó, erős osztály... ó, népte-len osztály... ó, osztályok osztálya...
- Kérrem, uraam... kérrem, uraam, kegyeskedjék meg­tekinteni...
-...cs-s-s-csend...
- te...
- ssó...
- hajjassz engem...
- hallak...    
- megérinthetsz ?...
- brek-break-brabzel..
- nincs mivel...
- kkár... me... meglátnád, hogy csillogok, és milyen hideg vagyok...
- aadják vissza... vértemet, aranykardomat...
-ö rök... ségéből... kiforga... tottnak, éjnek ide­jén...
-...íme, a felnégyelés és metszés kúszó-mászó inkarce-ráló mesterének utolsó erőfeszítései, mert fclvirrad, mert felvirrad a háromszorosan néptelen királyság...
- Új vagyok... teljesen új vagyok... sohasem volt zár­latom a vázzal... tovább bírok... kérem...
-...kérrem, uram...
A mozdulatlan hőség és a hangok mcgmérgeztck, azt se tudtam, hogy merre pillantsak. A hangok mindenfelől áradtak. A földtől a tető alatti résszerű ablakokig emelked­tek az egymásba gabalyodó robottörzsek halmai; a beszű­rődő fény gyengén csillogott meggörbült lemezeiken.
- pilla... natnyi hiba... sodásom volt... de már jó... vagyok, már látok...
- mit látsz... sötét van...
- én így is látok.
-...tessék meghallgatni... roppant értékes vagyok, drága vagyok... megjelölöm az energia minden szökését, megtalálok minden kósza áramot, minden túlterhelést, tessék kipróbálni... ez a... ez a remegés átmeneti... semmi köze... kérem...
- kérrem, uraam... kérrem, kegyeskedjék...
- A tésztafejűek savanyú erjedésüket léleknek, az izmok metszését történelemnek, a bomlást elhalasztó szereket ci­vilizációnak hitték...
- kérem, engem... csak engem... ez tévedés...
-...kérrem, uraam... kérrem, kegyeskedjék...
-... megmentelek benneteket...
- Ki az...
- Mi...
- Ki megmentelek?
- Mondjátok utánam: a tűz nem emészt meg engem mindennel, és a víz nem egészen változtat rozsdává, mind­két elem kapu lesz számomra, és belépek...
- Cs-s-s-csend!
- katóda kontemplációja...
- katodoplácia -
- én itt tévedésből... gondolkodom... hiszen gondol­kodom...
- én vagyok az árulás tükre...
- kérrem, uraam... sszolgálatára... kérrem, kegyes­kedjék megtekinteni...
- kontinuum fölöttiek menedéke... ködképek menedé­ke... csillagok menedéke...
- Ő itt van!! - harsant fel; és váratlan csend támadt, a maga leírhatatlan feszültségében szinte átható volt, mint az előző, sok hangú kórus.
- Uram! - mondta valami; nem tudom, miért vettem biztosra, de éreztem, hogy ezt nekem címezték. Hallgat­tam.
-Uram... kérem... egy pillanatra figyeljen. Uram, én... más vagyok. Tévedésből vagyok itt... Erős moraj támadt.
- Csend! Én élő vagyok! - harsogta túl a lármát. - Igen, belöktek ide, bádogba öltöztettek, hogy ne lehessen látni, de csak szorítsa ide a fülét, megérzi az érverésemet!!
- Én is! - üvöltötte túl egy másik hang. - Én is! Kérem, beteg voltam, betegségem alatt azt hittem, hogy gép va­gyok, ez volt a rögeszmém, de most meggyógyultam!
Hallister, Hallister úr igazolhatja, tessék megkérdezni. Vigye­nek el innen!
- Kérrem, uraam... kérrem, kegyeskedjék...
- brek, brcak...
- szolgálatára...
A barakk felzúgott, csikorgóit a sok rozsdás hang, egy szempillantás alatt betöltötte a lihegő kiáltozás, én vissza­hátráltam, kirohantam a napra, elvakulva hunyorogtam; kis ideig ott ácsorogtam, kezemből ellenzőt formálva, mö­göttem elnyújtott csikorgás hallatszott, a robot becsapta és bereteszelte az ajtót.
- Uraam... - hallatszott még az elfojtott morajlás hullá­mából, a fal mögül. - Kérrem... sszolgálatára...
Elhagytam az üvegpavilont, magam sem tudtam, merre visz a lábam - csak minél messzebb akartam lenni azoktól a hangoktól és nem hallani őket..." (S.Lem: Visszatérés)

tekerős 88 Creative Commons License 2022.04.12 0 0 10

Matematikában nem tudom, de kicsit hasonlít a "Withdraw as..." angol kifejezés fonetikus átiratára. :D

 

Amennyire Asimov életművét ismerem, katonai felhasználásról nem nagyon írt, pedig az újdonságok már akkor is először ott jelentek meg.

Előzmény: Patreides (9)
Patreides Creative Commons License 2022.04.12 0 0 9

Esetleg a Vidravas is jelent valamit a matematikában?

Pont ez lehet az egyik baj a mesterséges intelligenciával. Számára egyforma súlyú lehet az emberélet és egy matematikai érdekesség, esetleg egy tányér bableves.

Ha jól tanítják, persze tudhat különbséget tenni, és fontossági sorrendet felállítani.

Hacsak nem ölésre tervezik, hiszen az elősdleges felhasználó úgyis a hadsereg lehet. Ezt a témát Asimov az "Én, a Robot" novellagyűjteményében valahogy nem érintette.

Előzmény: tekerős 88 (8)
tekerős 88 Creative Commons License 2022.04.12 0 0 8

11=3.

Pontosabban a bináris 11 == decimális 3 :D

Előzmény: Patreides (6)
Patreides Creative Commons License 2022.04.12 0 0 7

Mondjuk ezt a halivúúúdi Asimov-feldolgozást pont leszrom, de az eredeti Asimov-novella ciklusban például Herbie (HRB–34) és Susan Calvin esete elég jól bemutatja a mesterséges intelligencia lehetséges dilemmáit.

Előzmény: tekerős 88 (4)
Patreides Creative Commons License 2022.04.12 0 0 6

A macska egy dolog, de ha egy szituációban aközött kell döntenie, hogy jobbra rántja, és tizenkét útépítő munkást üt el, vagy balra rántja, és egy anyát két gyerekkel?

Az ember esetében ez nem kérdés, századmásodpercek alatt nem tud mérlegelni, csak elrántja valamerre... De a gép valódi döntést fog hozni.

Lásd még: Galgóczi Erzsébet: Tizenegy több, mint három.

Előzmény: Siphersh (3)
bakibaby Creative Commons License 2022.04.12 0 0 5

Egy 2017-es cikk AI példákról. Te melyiket utálod?

 

https://www.controllingportal.hu/mesterseges-intelligencia-2017/

tekerős 88 Creative Commons License 2022.04.12 0 0 4

Del Spooner (Will Smith)

Előzmény: Patreides (2)
Siphersh Creative Commons License 2022.04.12 0 0 3

"az h mi számít, mi az erkölcs, ahhoz olyan hüle mint a hüllő"

 

Ezt honnan szeded?

 

Egy önvezető autót be lehet programozni, hogy amikor félrerántja a kormányt, még azt is figyelembe tudja venni, hogy ha elüti az út szélén sétáló macskát, akkor szomorú lesz a gazdája.

 

A nagyobb probléma, hogy amikor beprogramozzák a mérnökök, akkor nekik el kell tudniuk dönteni, hogy mi az etikus viselkedés. Szóval az ember erkölcsi korlátai jelentik a problémát, nem a mesterséges intelligencia.

Előzmény: merigazoi (-)
Patreides Creative Commons License 2022.04.12 0 0 2

ki utálja a AI-t?

 

.

Sarah Connor.

Maketheworldabetterplace Creative Commons License 2022.04.11 0 0 1

Melyik embertől tanuljon erkölcsöt?

Előzmény: merigazoi (-)
merigazoi Creative Commons License 2022.04.11 0 0 0

valahol kezdenék törvényi keretek közé szorítani, már szinte az egész rendszer elektronikus alapon fut. elkéri a telefonszámod, te igazolod neki a számodat. ez is egy adat, ez is egy adatbázisban. sok szám, amiről az írás beszélt.

merigazoi Creative Commons License 2022.04.11 0 0 topiknyitó

kezd nagyra nőni. már lassan elkezdi a híreket gyártani, noha még csak a pornó feedekből csinál kattintásos pénzkeresést. vannak akik azt akarják, járműveket vezessen, meg fegyvereket kezeljen (és még csak keze sincs). Kaszparovot megverte már jópár éve, úgyhogy számításba nagyon megy, de az h mi számít, mi az erkölcs, ahhoz olyan hüle mint a hüllő.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!