Keresés

Részletes keresés

Patreides Creative Commons License 2022.06.15 -1 0 45
Előzmény: Mr Reacher (44)
Mr Reacher Creative Commons License 2022.06.15 0 0 44

Moldova egy hatalmas 180 fokos politika fordulatot produkált. Egy tanárárát az 1956-os forradalom miatti szerepvállalása miatt vegzálták, az író bácsi pedig dafke otthagyta az egyetemet, elment fizikai munkásként kazánszerelőnek, majd bányásznak Komlóra. Mindezek után a forradalom leverőjének, Kádárnak lett az egyik utolsó híve.

Előzmény: pert2 (43)
pert2 Creative Commons License 2022.06.15 0 2 43

A mindenfele megemlekezesek kozul jo paran fanyalogtak. Ez egyik fo problema, hogy rendszerfuggetlenul mem valtoztatott a megygyozodesen, dehat miert is tette volna. A masik meg hogy szazezres peldanyszamban fogytak a muvei, pedig ezek a sajtkurkaszok szerint igazi irodalombo mem lehet tizezernel tobb kotetet eladni:-)

Előzmény: lacas65 (41)
W_B Creative Commons License 2022.06.06 0 0 42

Egyetértek.

Előzmény: lacas65 (41)
lacas65 Creative Commons License 2022.06.06 0 1 41

Na az Ő összes könyve meg van. Javarészt könyvesbolt és könyvhét, de jó párat antikváriumokban szereztem meg. A rózsavölgyi zenemű bolt melletti és a bajcsin lévő 2 antikváriumban volt mindig listám.  Eszméletlenül bejött a humora és a stílusa. Imádom a novelláit, és nagyon kevés kivétellel a riport könyveit is. Nálam az irodalmunk legnagyobb alakjai közé tartozik, bármennyire is eretnek véleménynek számít, nálam simán egy szinten van a korábbi klasszikus géniuszainkkal. Neki még azt is simán elnéztem, hogy a novelláit v. 10 különböző tálalásban kiadta újra és újra.

dalmata13 Creative Commons License 2022.06.05 0 0 36

Nyugodjék békében:-(((

midnight coder Creative Commons License 2022.06.05 0 0 35

R.I.P.

XANTIi Creative Commons License 2022.06.04 0 0 34

Valóban, köszönöm.

R.I.P.

Előzmény: John Doe(520i) (30)
Patreides Creative Commons License 2022.06.04 0 2 33

De utána ez a mondat sem semmi, van benne egy apró vitriolos kritika, a la '70-es évek, szocialista téesz:

 

"Doktor Barta Edit, az Állami Gazdaság igazgatónője még fent volt ezen a kései órán, tanulmányt írt egy mezőgazdasági folyóiratba, épp az „aratás” szó jelentését kereste az Értelmező Szótárban, mikor Kerekes bekopogott hozzá, és..."

Előzmény: Patreides (32)
Patreides Creative Commons License 2022.06.04 0 0 32

De a legikonikusabb sora itt van, nem sokkal a kezdősorok után.

Nem semmi volt az öreg.

Nem tudom, végül sikerült e mindent befejeznie, amit még meg akart írni.

Repülőrepülőgép Creative Commons License 2022.06.04 -1 3 31

Hogy majd mi kerül a nekrológba?

 

Inkább, hogy mi nem!

Például hogy a huszadik század második felének teljes magyar írótársadalma nem szerzett műveivel annyi örömöt az olvasóknak, mint Moldova György egyedül!

És talán egy író számára ez a legfontosabb!

 

 

Hogy a könyveit egykor a pult alól árusították? 
Hogy az antikváriumok legkeresettebb ” árucikkei” voltak?

Hogy mindenkinek írt? Talán igen!

 

Nyugodjon békében!

 

John Doe(520i) Creative Commons License 2022.06.04 0 2 30

Égi szekér

Előzmény: XANTIi (28)
XANTIi Creative Commons License 2022.06.04 -1 6 29

Talán az ország egyetlen igazi elvhű kommunistája volt. Nem behódoló, nem megvehető igazi hithű kommunista.

XANTIi Creative Commons License 2022.06.04 0 1 28

Volt egy könyve a mezőgazdasági repülősökről is. Mi volt a címe tudja valaki?

Előzmény: Omar Khajjám (25)
Amerigo61 Creative Commons License 2022.06.04 -1 3 27

Nyugodjon békében! Gerinces ember volt, mindig hű az elveihez. Ma már csak elvétve találunk ilyent.

blue rocket Creative Commons License 2022.06.04 0 2 26

A Lakinger Béla zsebcirkáló

 

Nyugodjék békében.

Omar Khajjám Creative Commons License 2022.06.04 0 2 25

Akit a mozdony füstje megcsapott, 1977 (a MÁV-ról)

A pénz szaga, Riport a kamionsofőrökről, 1986

 

 

Tán ezek voltak leghíresebb társadalmi témájú riportkönyvei... miközben ő maga mindvégig komcsi maradt legbelül...

 

RIP

Patreides Creative Commons License 2022.06.04 0 2 24

Érdekes figura volt az öreg. A Negyvenegyedik prédikátor.

Requiescant in pace, mindannyian.

kilógó lóláb Creative Commons License 2022.06.04 -1 0 23

RIP. Régen jó könyveket írt... 

Előzmény: MrJones512 (-)
csiri bá Creative Commons License 2022.06.04 0 3 22

Virágh, az anyagias center

Hogy megismerhessem a játékosállományt, végignéztem a „Léderer Sándorné”-kupa döntőjét, a „Zöld Bandi FC”, a „Savanyú Jóska TK”-val mérkőzött. A rabok közt akadt néhány ügyes futballista, egy jobbszélső – civilben kasszafúró – játszva törte fel az ellenfél védelmi zárát, egy közszemérem elleni vétségért elítélt utcaseprő pedig tehetséges söprögetőnek bizonyult. Az anyag egészében mégis gyengének látszott, Forgács gondterhelten rágta a szivarját.
– Nos, mi a véleménye, Kovács úr? Lesz belőlük prédikációs halottkém?
– Ezekből aligha. Kívülről kellene játékosokat hoznunk, csak azt nem tudom, hogy lehetne megoldani.
Forgács legyintett.
– Mondja meg, hogy kire van szüksége, és én negyvennyolc órán belül szállítom.
– Hogyhogy?
– Egyszerűen. Azt hiszi, van olyan élvonalbeli játékos, akinek nincs annyi a füle mögött, hogy legalább egy évre ne lehetne elítélni őt? Egy kis vámcsalás, feketeüzletek, garázdaság, vagy ahogy a parasztok mondják: egyik sem jobb Csicsóné vásznánál.
– És eddig miért nem csukták be őket?
– Eddig elnézték nekik, de ha a magyar börtönválogatott igényt tart rájuk, akkor megkapják méltó büntetésüket. Végeredményben jogállam ez vagy bolhacirkusz?!
Összeállítottam egy listát, a nagyválogatottat nem akartam megfosztani az oszlopaitól, inkább a második vonal legtehetségesebb játékosait kértem, olyanokat, mint a zalalövői Nemere-Babrányi jobbszárny, a sátoraljaújhelyi Schwarcz IV, az ózdi Mária Kelemen. A neveket nem érdemes tovább sorolnom, hisz abban a pillanatban, ahogy beléptek a börtön kapuján, az átlagos rabokhoz hasonlóan ők is nyilvántartási számot kaptak, Schwarcz IV például a 191.456-os számot varrta dresszének a hátára. Ez később taktikailag rendkívül hasznosnak bizonyult, mert zavarba hozta az egy-, maximum kétjegyű számokhoz szokott ellenfeleinket.
Otthon a játékosok városuk kedvenceinek számítottak, mindent megengedhettek maguknak, de ha valaki abban reménykedett, hogy itt a börtönben is folytathatja kinti kényelmes életét, hamarosan rá kellett jönnie, hogy csalódott. A játékosok számára sem engedélyeztek semmiféle külön kedvezményt, például mikor a hiú 442.971 fodrászt kért, hogy daueroltathassa a haját, a lehető legmerevebben elutasították a kérését, hogy mégis nyomjon a hajába valami hullámot, a kitűnő fedezet egész éjszaka fejen állt a radiátoron.
Sorozatos próbamérkőzéseken igyekeztem összeszoktatni a gárdát, de nehezen alakult ki a végleges csapat. Minden posztra találtunk ugyan megfelelő embert, de egy igazi center hiányzott a csatársorból, és hiába kutattuk végig az országot, sehol sem akadt.
A Kőbányai Kátrány elleni edzőmérkőzésünkön is kiütközött ez a szerkezeti hiányosság, és annál feltűnőbben, mert ellenfelünk középcsatára, egy vékony, szőke fiú valósággal remekelt, egymás után érte el a góljait. Megkérdeztem a Kátrány edzőjét, Nébele Karcsit:
– Ki ez a center?
– Virágh Zsiga.
– Nagyszerű futballista.
– Azt elhiszem. Egyetlen baja van.
– Mi?
– Kissé anyagias. A futballpályára eredetileg azért jött ki, mert használt bőrszegeket akart gyűjteni, azt hallotta valakitől, hogy a MÉH jó áron átveszi.
Virágh ebben a pillanatban egy mintaszerű felhőfejessel a kapu jobb sarkába küldte a labdát, 871.634 hiába vetődött utána.
– Nagyon jó tartással fejel.
– Sokat kínlódtam vele. Mikor ifista korában hozzánk került, mindig lehorgasztva tartotta a fejét, mert így könnyebben észrevette a járdán elgurult aprópénzt. Próbáltam tornaszereket, fejelőállványt, egyik sem segített, Virágh csak akkor egyenesedett ki, mikor a dressze hátára biztosítótűvel egy tízforintost erősítettünk, úgyhogy csak a feje hátrahajtásával tudott meggyőződni róla: megvan-e még a pénz? Különben igazad van, nagyon jó focista.
Forgáccsal megállapodtunk, hogy megpróbáljuk Virághot megszerezni a börtönválogatott számára. A szünetben gyorsan leprioráltattuk, de a fiatal csatár lelkiismeretét semmiféle bűn nem terhelte, még közveszélyes munkakerülés címén se lehetett elvitetni, mert dolgozott a Kőbányai Kátrány Vállalat narancsszörp részlegén.
Öreg édesanyjával lakott együtt, a néni úgy volt értesülve, hogy a fia nem keres pénzt a futballal, sőt jelentős összegeket fizet azért, hogy játszhasson, Virágh így indokolta, hogy nem ad haza egy fillért sem. Hogy támogatni tudja a fiát, hetvenöt éves kora ellenére egész nap fonalat mentett, este pedig kisegített egy kazánkovácsnál.
Virághgal szemben a szokásostól eltérő szervezési módszert kellett alkalmaznunk. Az edzőmérkőzés után megvártam a börtön szolgálati kantinjában. Virágh először csak egy fél adag körömpörköltet akart enni, de mikor meghallotta, hogy én fizetem a cechet, rendelt hozzá három kolozsvári töltött káposztát, sóletot sok tejszínhabbal, és aranygaluskát forró fokhagymás libazsírral. Evés közben előhoztam az ügyet:
– Ne légy rosszul az örömtől, Zsigmond, de nem lehetetlen, hogy átkerülsz a magyar börtönválogatottba!
Megdöbbenésemre Virághon nem látszott semmiféle meghatódás, a szalvétával kitörölte füléből a töltött káposzta maradékát, elővett egy nyomtatott üzleti kártyát, és átnyújtotta:

„Kedves sporttársak! Jövendő egyesületem, melynek színeiért élni-halni akarok!
Van szerencsém közölni Önökkel szolgáltatásaim árát, azzal a megjegyzéssel, hogy irányáraknak tekintendők, a különféle helyi körülmények: rossz időjárás, lejtős pálya, kampós fűszálak 15-20 százalékot emelhetnek rajta.
Cipőbefűzés: 25 forint 40 fillér.
Rövid vágta: 42 forint 30 fillér, ugyanez labdával 57 forint 90 fillér.
Csel: 18 forint, ha cselsorozatban kerül alkalmazásra, 30 százalékos engedmény.
Forintos labda: 1 forint 50 fillér.
Gól: közvetlen közelről 100 forint, távolabbi lövéseknél méterpénz.”

És így tovább még vagy kétszáz tételt sorolt fel. Mondanom sem kell, milyen elkeseredéssel olvastam végig, aztán lecsaptam az asztalra az üzleti kártyát:
– És hol a szív? Hol a lelkesedés?
Virágh a fejéhez kapott:
– Hát nem elfelejtettem? – és sietve beírta: „Szív 150 forint, lelkesedés 200 forint.”

Elképzelhetik, milyen szükségünk lehetett centerre, ha Virághot ezek után is leigazoltuk, de tartozom az igazságnak azzal, hogy nem volt okunk megbánni ezt a döntést. Virágh a pénzért tökéletes árut szállított, csak a mérkőzések után, az elszámolásnál adódtak viták. A középcsatár kevesellte, amit kapott, magából kikelve ordítozott:
– Az a keresztlabda maguknak nem ért meg ötven forintot? Nekem többe van! Legközelebb csináltassák a Szendrővel, az rúg maguknak bagóért, de meg is nézhetik.
A viták úgy elmérgesedtek, hogy már az edzőmérkőzések során át kellett térnünk a kézikasszás készpénzfizetéses rendszerre. Ha teszem azt, Virágh taccsot dobott, elhajította a labdát, utána odament a partvonal mellett helyet foglaló pénztárosnőhöz, és biccentett:
– Kezit csókolom, Virágh Zsigmond vagyok, egy partdobást hajtottam végre, tizennégy forint negyvenöt fillér jár nekem. Van ötfilléresem, tudok visszaadni.
Aláírta a nyugtát, a pénzt egy csekklapon feladta OTP-folyószámlájára, és csak aztán kapcsolódott bele újra a játékba. A következő labdaérintésnél megismétlődött a jelenet, emiatt Virágh játéka kissé szaggatottá vált, de legalább el lehetett kerülni az anyagi természetű vitákat. Mérkőzés után Virágh aláírta az összesített elszámolást, a fürdőben megtöltött két demizsont forró vízzel, hogy otthon erre se kelljen pazarolni a gázt, és békésen hazament.
A középcsatár harmonikus életét egy váratlan tragédia zavarta meg. A túlzásba vitt fizikai munka megbosszulta magát Virágh néni öreg szervezetén, egyik este, mikor kisegített a kazánkovácsnál, elszédült, és fejbe vágta magát a húszkilós Népszava-kalapáccsal. Az ütés szörnyű erejéről elég annyit mondani, hogy az öregasszony arra vetemedett, hogy villamospénzt kért a fiától, és arra is célozgatott, hogy szeretne elmenni moziba; másnap temették.
Virágh egy darabig megtartotta a lakást, ami rengeteg gonddal járt, néha mérkőzés közben is otthagyta a pályát, mert nem emlékezett rá: kikapcsolta-e a villanyórát? Nem bírta az állandó idegfeszültséget, inkább eladta a lakást, és albérletet keresett, de mindegyiket túl drágának találta. Végül is a Népstadion egyik pénztárfülkéjébe költözött be, és mivel innen rá lehetett látni a Stadion nagy órájára, Virágh a családi vekkert is eladta az Ecserin.
Mikor hűvösödni kezdtek az éjszakák, Virágh az egyik edzés után félrevont.
– Géza bácsi, nem lehetne szó arról, hogy beköltözzek a börtönbe?
– De hát hogy képzeled ezt, Zsigmond?
– Nem vagyok túl igényes, jó lesz nekem egy sötétzárka is.
– Nem erről van szó, hanem a rendszabályokról. Nem követtél el semmiféle bűncselekményt, senkinek sincs joga téged börtönbe zárni.
– Hát ha csak ezen múlik! Majd összehozok valamit.
Másnap reggel közölték az újságok, hogy egy Virágh Zsigmond nevű egyén feltörte a HÉV-végállomás automatáit, és a fiókokból nagyobb mennyiségű dobozos albán muskátlilekvárt lopott. Először elmeszakértők vizsgálták meg, mivel nem találtak nála semmiféle elváltozást, a délutáni rabomobillal már be is érkezett a börtönbe.
Így el lehetett mondani, hogy a börtönválogatott játékosállományának toborzása és megszervezése sikeresen befejeződött, a többi munka már nagyrészt az edzőre várt.

 

Mintha csak a maiakról szólna. :)

igazságrizikó Creative Commons License 2022.06.04 -7 0 21

hát ... akkor ilyen a baloldal :D

Előzmény: R. Daneel (20)
R. Daneel Creative Commons License 2022.06.04 -1 5 20

A legbecsületesebb, leggerincesebb baloldali közszereplő volt, akit ismertem.

 

Nyugodjék békében!

Előzmény: MrJones512 (-)
igazságrizikó Creative Commons License 2022.06.04 -1 0 19

A "politikai töltet" nem gond, miért is lenne az.

 

Az más kérdés, hogy egy írói munkásság milyen talajt választott, hogy ott növesszen hosszú, szívós gyökereket.

Előzmény: nyuzga1 (11)
sansan Creative Commons License 2022.06.04 0 1 18

Sokat tanultam tőle!

King_of_Giants Creative Commons License 2022.06.04 0 0 17

Az új hetvenöt forintos/is/, halhatatlan

Előzmény: Mr Reacher (14)
King_of_Giants Creative Commons License 2022.06.04 0 9 16
Maketheworldabetterplace Creative Commons License 2022.06.04 0 0 15
Mr Reacher Creative Commons License 2022.06.04 0 0 14

Íróként nagy kedvencem. Legyen szó akár a regényeiről (Szent-Imre induló, Elhúzódó szüzesség, Az utolsó határ önéletrajzi trilógia, Sötét angyal, Magányos pavilon, Malom a pokolban), novelláiról (Mandarin, Ferencvárosi koktél), szociográfiáiról (Akit a mozdonyfüstje megcsapott, Tisztelet Komlónak, Az Őrség panasza). Voltak persze kevésbé sikerült alkotásai, elolvastuk, átlapoztuk.

 

Ahogy egy kurtizán hőse mondta: das leben ist sehr kurz.

John Doe(520i) Creative Commons License 2022.06.04 0 1 13

Szatírában, riportkönyvekben jó volt.

 

A többiről (politikai hitvallásáról) majd megítélik odafönn.

Törölt nick Creative Commons License 2022.06.04 -1 0 12

Pi, pi, Olivér!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!