Keresés

Részletes keresés

Omar Khajjám Creative Commons License 2022.07.24 0 1 7601

Az égadta világon semmi, csak annak idején szóba került a honfoglaló ill. protomagyarok ősvallása, ehhez adalék.

 

Azt máig nem cáfolta senki, hogy a (lovas)nomád népek 100%-ban sámánizmust gyakoroltak (kivétel a magyarok).

Előzmény: Völgyvidéki (7600)
Völgyvidéki Creative Commons License 2022.07.24 0 0 7600

Hát ez könnyem meglehet, csak azt nem látom, hogy ennek mi köze van a Názáreti Jézushoz...

Előzmény: Omar Khajjám (7599)
Omar Khajjám Creative Commons License 2022.07.24 -2 0 7599

"s a tűzimádás még jó sokáig fennmaradt, a Dzsajháni-hagyomány alapján például a magyarok még a IX-X. században is gyakorolták"

 

Itt van az eb elhantolva.

Ez csakis úgy volt lehetséges, hogy a perzsa mágusok tanították meg ezt vallásgyakorlási elemet a magyar táltosoknak... hiszen egyik másik pusztabeli, nomád népnél sem jegyeztek fel tűzimádást! Csakis a magyaroknál, akik bizony etnikailag egy nagyon vegyes társaság voltak... kazárok, türkök alkották Árpád bevonuló népének zömét, de voltak csatlakozott iráni népelemek is. Innen eredeztethető néhány szavunk középperzsa eredete.

Előzmény: Afrikaans8 (116)
Eklatáns Béla Creative Commons License 2017.09.05 0 0 7597

"Az első bekezdés a saját véleményem volt"

 

 

Pláne...

:o)))

Előzmény: kilenctizenegy (7596)
kilenctizenegy Creative Commons License 2017.09.05 0 0 7596

"Mondanivalód lényege: "fantasztikus hipotézis"."

 

Az első bekezdés a saját véleményem volt, a második mások hipotézise, de ezt írtam is. A hipotézis kiötlőjének nevével együtt.

 

"ha meg nem bocsátod, ezen a szinten is kezelem a hozzászólásodat."

 

Már hogyne bocsátanám meg. Feltéve, ha te is megbocsátod, hogy ugyanilyen fantasztikus hipotézisnek kezelem a "mainstream" sztorit, miszerint egy jelentéktelen galileai ács fia maga köré gyűjtött egy halom munkakerülő fizikai munkást, bukott nőt, stb, és ez a szupercsapat kiizzadta magából a zsidó és hellenisztikus világ teljes kultúrfejlődését betetőző morálfilozófia rendszert, majd ezekre az alapokra szervezetet alapítottak, amely évszázadokig működött úgy, hogy létét gyakorlatilag a kutya se vette észre, miközben a történetírók ennél sokkalta jelentéktelenebb dolgokat meglepő részletességgel leírtak ugyanazon helyekről és korokból. Hát, ha valami, akkor ez a "fantasztikus hipotézis", csak már annyit hallottuk, hogy megszoktuk.

Előzmény: Eklatáns Béla (7595)
Eklatáns Béla Creative Commons License 2017.09.04 0 0 7595

Mondanivalód lényege: "fantasztikus hipotézis". Akkor, ha meg nem bocsátod, ezen a szinten is kezelem a hozzászólásodat...

Előzmény: kilenctizenegy (7593)
Eklatáns Béla Creative Commons License 2017.09.04 0 0 7594

Hogy jutott eszedbe idegyönni három év múltával...?

Előzmény: kilenctizenegy (7593)
kilenctizenegy Creative Commons License 2017.09.04 0 0 7593

"akit Josephus (Bell. jud. 4, 5. 4.) szerint 63 ban Kr. u. csakugyan a templomban öltek meg. Igen, de akkor Jézus e szavakat nem mondhatta, hanem csak a szerző toldotta azt Jézus beszédéhez"

 

Akkoriban talán még nem döntötték el, hogy Jézust végül is pontosan hová fogják elhelyezni az időskálán. Vagy már eldöntötték, csak nem értesült róla minden apró zsidókeresztény közösség a Kelet-Mediterráneumban. Vagy ezek akár értesültek is róla, csak történelmileg nem tudták, hogy Pilátus és Heródes Antipász kora egy emberöltővel megelőzte a Zsidó Háborúk korát.

 

Van továbbá egy érdekes elmélet: Lena Einhorn svéd történész egy egészen fantasztikus hipotézissel állt elő, miszerint Jézus és Pál ugyanaz a személy volna, aki visszatért. Ennek bizonyítására előrángat pár érdekes dolgot, de felhoz több bizonyítékot arra, hogy Jézus keresztre feszítése valójában 59 körül lehetett, csak később datálták 30-33 körülre azzal, hogy megváltoztatták a helytartó és a negyedes fejedelem nevét.

 

Valahol máshol pedig azt olvastam, hogy ez a hamisítás azért történt, mert az evangélisták olvasták Flaviust (ez eddig tény) és nem akarták, hogy túl nyilvánvaló legyen a párhuzam Jézus és az "Egyiptomi" néven emlegetett vallási szélhámos között. Az Egyiptomi Flavius szerint pár évvel a háború előtt lépett fel. Ha ez húsz évvel Jézus kereszthalála után van, jóval kevesebben figyelnek fel a párhuzamokra.

Előzmény: ösztöke (7587)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.08 0 0 7592

Velem, mint thrákkal, ti dákok nem osztjátok meg ezeket a világrengető titkokat? :-))))

Előzmény: Theorista (7590)
Theorista Creative Commons License 2015.08.07 0 0 7590

Jó, vannak még problémák, de a dák szolidaritás égisze alatt megoldhatók ezek a kisebb nézeteltérések.

 

"Mi dákok tartsunk össze" (ismeretlen index fórumozó)

Előzmény: Törölt nick (7589)
Theorista Creative Commons License 2015.08.07 0 0 7588
Előzmény: Törölt nick (7583)
ösztöke Creative Commons License 2015.07.13 0 0 7587

Kiegészítés:

 

Fennmaradt a Héber evangéliumban egy másik változata a Máté ezen helyének:

 

"16. Hieronymus ad Mtk. 23, 35. Amaz evangéliumban, amelyet a nazarénusok használnak, Barachias fia helyett Jojadas fiát találjuk."

 

"Kommentár: 16. Máténak idevágó adata mindenkor sok bajtokozott. Mert ha csakugyan ezek a szavak állottak eredetileg Máténál, akkor a Barachias fián Baruch fiát kell érteni, akit Josephus (Bell. jud. 4, 5. 4.) szerint 63 ban Kr. u. csakugyan a templomban öltek meg. Igen, de akkor Jézus e szavakat nem mondhatta, hanem csak a szerző toldotta azt Jézus beszédéhez, Ezért az exegeták nagy része későbbi  javításnak tartja ezt a névcserét azért, mert a II. Krón. 24, 20_21-ben említett Zacharias ben Jojada helyett Zachariás ben Berachja csak nem rég történt és a zsidó háborúra rendkívül nagy befolyással lévő meggyilkolása alkalmasabbnak látszott a megemlítésre. Természetes, hogy e vaskos anakronismust a Hug-féle prófétikus magyarázat sohasem fogja igazolni. Hogy Jézus csakis a Krón. könyvében említett Zachariásra hivatkozhatott, bizonyítja nemcsak az, hogy mást Zachariás nevű embert Kr. u. 63-ig a templomban meg nem öltek, hanem az is, hogy Lukácsnál 11,51-ben a Zachariás általánosan ismeretes  esetére az apa megnevezése nélkül történik utalás.') Hogy pedig Jézus ezt a Zachariást jelöli meg mintegy utolsó prófétának, azon nincs mit csodálnunk, ha nem tévesztjük szem elől azt, hogy az Ábel esete a szentírás legelső, a Zachariás esete pedig a szentírás legutolsó könyvében van elbeszélve, s így a két név csakugyan kezdő és végső pontja a zsidók vérengzésének."

 

Magyarul van olyan fennmaradt töredék a Héberek evangéliumi idézet, amelyik igazolhatja, hogy eredetileg is a Jódada változat (és csk később változtattak, vagy toldották hozzá) élt, de legalábbis az apa megnvezése nélkül szerepelt Zakariás (ahogy az a Lukács 11:51-ben is előfordul, vagy ahogy korábban utaltam erre a Sínai kódexel), ami így nem értelmetlen (akkor a Lukácsnál is az lenne), mert a vallási okból való testvérgyilkosságok kezdetét és végét, mondhatni alfáját és omegáját, magyarul teljességét jelöli, így teljesen passzol azzal, hogy így a farizeusok szándéka is teljesedjen be ezen a "vonalon". Magyarul egy ismert "teljesség" van kifejezve ezzel (ami akkor valószínűleg közhelynek számított, és a héber godolkodásban a teljesség sokszor így van kifejezve, mint valaminek a kezdete és vége), és így származhatott eredetileg is Jézustól a logion.

Előzmény: ösztöke (7586)
ösztöke Creative Commons License 2015.07.13 0 0 7586

Kedves Festéktüsszentő H. Benő!

 

>"isz. 68-ban kivégzett Zakariás ben Barakiás kivégzését emlegeti."

 

Szerintem ezt nem lehet tényként említeni, csak feltételezésként, és a magam részéről vitatnám azt is, hogy ez az egyetlen momentum az egész Mát. 23-at is "pszudó" kategóriává tenné, magyarul az egész fejezetet nem Jézushoz visszavezethető logionná. Ez egy kicsit nagy ugrás lenne.

 

Ráadásul van itt valami, amire én magam bukkantam rá a Sínai kódex figyelgetése közben, ami talán elkerülte a nagyérdemű közönség figyelmét, és ami magyarázatot adhat. Megmutatom:

http://codexsinaiticus.org/en/manuscript.aspx?book=33&chapter=23&lid=en&side=r&verse=35&zoomSlider=0

 

Nos, a "huiosz Barakiú" (Barakiás fia) úgy néz ki,  mint ami nem a főszöveg része, hanem oldalsó kommentári magyarázat, és mint kommentár került bele a föszövegbe. Az eredeti szöveg nem azonosítja ennek a meggyilkolt Zakariásnak az apját, hanem azt azt utólagosan kommentálhatták így később és így egy értelmezés, beazonosítás került a főszövegbe egy következő másolatnál. (bizonyos időnként a papiruszt is és a pergament is újra kellett másoltatni, mert errodálódott) A Síani kódex ezt még jelzi, de a későbbi szövegek már nem, ott már a másoló betehette a kommentárt a föszövegbe. Ez egyértelműen aláássa az álláspontodat, hogy az egész rész későbbi keletkezésű, hanem azt bizonyítja hogy csak a beazonosítás lehetett későbbi eredetű, ami aztán főszöveggé vált.

 

 

 

Üdv

Előzmény: Festéktüsszentő H. Benő (817)
kilenctizenegy Creative Commons License 2015.04.05 0 0 7585
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.13 0 0 7584

vegetarján krokodilusokat"

 

Ezt az ötletet küldd meg a Family Guy megalkotóinak. Hálásak lesznek érte.

Előzmény: Tafkó Birgut (7581)
Afrikaans8 Creative Commons License 2012.12.03 0 0 7582

"Mojzes Istenit az ÓSZ-ből ösmerhetjük meg"

 

Egyik fórumtársunk szerint ilyen ódivatú szóalakokat már nem szabad használni, kikoptak a használatból. Mit üzensz neki erre?

Előzmény: Tafkó Birgut (7581)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2012.12.03 0 0 7581

Te mondád, hogy Mojzes Istene emberölő a kezdetektől. Mojzes Istenit az ÓSZ-ből ösmerhetjük meg. Onnan megtudhatjuk, hogy vegetarján krokodilusokat teremtett: emberölésről szó sem volt. Tehát a történelmi Jézus nem Mojzes Istenéről beszél...

Előzmény: enkies (7580)
enkies Creative Commons License 2012.12.03 0 0 7580

Meg ha ki is moderalnak egy idore ezert...

Na menj a jo budos francba ezzel a primitiv hulye szovegeddel, a vegetarianus krokodiljaiddal meg oroszlanjaiddal egyutt!

Előzmény: Tafkó Birgut (7579)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2012.12.03 0 0 7579

"Merthogy emberolo volt!"

 

A kezdetektől? Te, mondd mán, Mojzes Istene mikénteg ölte az embereket a kezdetekben? Vegetarján krokodilusok által...?

Előzmény: enkies (7576)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2012.12.03 0 0 7578

Kinek az IStene emberölő a kezdetektől...?

Előzmény: altercator (7577)
altercator Creative Commons License 2012.12.02 0 0 7577

Nos, ki volt előbb ahagyomány szerint? Mózes, vagy Jézus? 

 

Előzmény: Tafkó Birgut (7570)
enkies Creative Commons License 2012.12.02 0 0 7576

Kesz agyrem vagy!

Mivel most kulfoldon vagyok ugyis, no meg van eleg dolgom, nem ohajtom ujra kifejteni, hogy  itt az alaptetel, hogy Mozes istene kifele/mifele volt...allitasoddal szemben. Merthogy emberolo volt! (Es tekintettel arra, hogy EGYETLEN az Isten, igy hat az volt, ami mindenkor is volt!)

(Az mar egy kulon tetel, hogy Jezus eredeti szandekat, tanitasat utolag hogyan valtoztattak meg.)

 

Ugyhogy kerlek, foj csk a magad leveben (mert ugy nez ki, el kellett gondolkozzal) es engem hagyj beken!

Előzmény: Tafkó Birgut (7575)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2012.12.02 0 0 7575

Imádd fantáziádszülte istened, melik egy olan világot teremtett, ahol a lények a kezdetektől gyilkolnak, pusztulnak, senyvednek, ahol a kezdetektől agydaganatos kisbabák születnek, meteoritok csapódnak be, földek rengenek, vulkánok törnek ki, és gyűlöld Mojzes Istenét, aki betegség- és pusztulásmentes világot teremtett...

Előzmény: enkies (7573)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2012.12.02 0 0 7574

"nem tudod tagadni, hogy "Mojzes" istene emberolo volt!"

 

A kezdetektől, mikén állítottad? A vegetarján krokodilusok miként öltek embert a kezdetekben?

 

""Mojzes" istene emberolo"

 

Amennyiben a történelmi Jézus embereket kénköves tóba dobáló mennyei Atyja is az. Ha a történelmi Jézus embereket kénköves tóba dobáló mennyei Atyja nem az, akkor viszontag Mojzes Istene sem. Hja, kérem, azonos mércze kévántatik...

 

Előzmény: enkies (7573)
enkies Creative Commons License 2012.12.02 0 0 7573

Szegeny emberke!

Annyit magyarazkodsz mar, ..... es most is oda jutsz, hogy nem tudod tagadni, hogy "Mojzes" istene emberolo volt!

itt legutobb azzal josz, hogy...." de a tird is, bebebe, de a tied is!"

nem erzed, hogy total nevetseges vagy?

En azt hiszem, abba kene mar hagynod erotlen probalkozasaidat!

Előzmény: Tafkó Birgut (7571)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2012.12.02 0 0 7572

Ennél sokkal több embert fog Jézus mennyei Atyja a történelmi Jézus tanítása szerént a kénköves tóba bedobni. Az nem emberölés...?

Előzmény: altercator (7567)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2012.12.02 0 0 7571

Mi az Igazság? Az, hogy a vegetarján krokodilusokat teremtő Isten vérszomjas és emberölő a kezdetetktől, ám a Te általad elképzelt Isten, ki eleve úgy etremtette a világot, hogy az emberek és állatok pusztuljanak, gyilkoljanak, haljanak, szenvedjenek a túlélésért folytatott igazságtalan és kegyetlen versenyben (http://www.youtube.com/watch?v=yk7zi5xIqgY), igazságos, szerető és irgalmas...?

Előzmény: enkies (7568)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2012.12.02 0 0 7570

Jézus mennyei Atyja a kénköves tóba fog embereket dobni, ha csak haragszanak másokra, vagy csak kévánsággal tekintenek más asszonyára (http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=122552580&t=9199848). Az miért elfogadható(bb) a Számodara? Az miért nem emberölés a Számodra...?

Előzmény: altercator (7567)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2012.12.02 0 0 7569

Nem az a kérdés, hogy valós-é Mojzes Istene, hanem az, hogy emberölő-é a kezdetetktől? Mojzes Istenét az ÓSZ-ből ösmerhetjük, így a válasz egyértelműleg nem: nem emberölő a kezdetektől, ki vegetarján krokodilusokat teremt, így a történelmi Jézus nem Mojzes Istenéről beszél...

Előzmény: enkies (7563)
enkies Creative Commons License 2012.11.29 0 0 7568
Attol tartok, Birqutot meg a Sadat "konyve" sem gyozi meg az igazsag felol!
Előzmény: altercator (7567)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!