Keresés

Részletes keresés

kopasz szuzukis Creative Commons License 2023.02.10 0 0 62

Az erdei méznek van egy különleges ízvilága. Csak expert-mézimádóknak ajánlott. Egy méhész ismerősöm úgy fogalmazta meg: amit a tetvek kisz.rtak, azt a méhek kihányják.

Előzmény: Tibbe (60)
Friss méz Creative Commons License 2023.02.09 0 1 61

Amennyiben még olvassa valaki ezt a fórumot, szeretném ajánlani saját termékeimet neki.
Pécelen méhészkedem Pesten lakom, tudom postázni is ha megtetszik valami.
https://frissmez.hu/uzlet/

Tibbe Creative Commons License 2023.01.18 0 0 60

Eddig azt sem tudtam, hogy létezik "Erdei méz" :O

Utánakerestem a rejtélyes megjegyzésed okán :) Szóval, lehet, hogy nem akarok ilyet venni? :O

 

"A mézharmat nem más, mint a fák levelein megbújó levéltetvek, liszteskék, levélbolhák, fedelesszárnyúak és kabócák által előállított, magas cukortartalommal rendelkező kiválasztási termék. Az említett rovarok a növény levelén található rostcsöveken át szívják magukba a nedvességet, ám akkora nagy mennyiségben, hogy azt nem képesek teljes mértékben magukban tartani. Ezért, a felesleges nedvességet mézharmat formájában a levélre választják ki. Ez a különlegesen nagy tisztaságú, magas cukortartalmú anyag mágnesként vonzza magához a méheket, a legyeket és a hangyákat. Tehát, a mézharmat nem más, mint a levéltetvek által kiválasztott anyagcseretermék."

Előzmény: nézek (54)
tibcsi6771 Creative Commons License 2022.07.01 0 0 59

A termelőtől. Idei Kiváló minőségű idei akácmézem eladó. Hordós kiszerelésben minimum 50kg. Tel: 70/2520883

Hivadar Creative Commons License 2019.12.01 0 0 58

Termelőtől szoktam venni mézet.

Huszár József Creative Commons License 2015.02.23 0 1 57

Én mindenképp termelőtől vettem a mézet. A bolti méz után egészen más íze volt. Ezzel nem akarom a bolti mézet elítélni, lehet az is jó, de aki majdnem biztosra akar menni, méhészhez megy. Én azért is jobban szerettem így venni, mert alkalmam nyílt beszélgetni azzal (nem minden esetben), akitől származik a méz.

Sajnos most étrendet voltam kénytelen váltani az egészségem végett és a méz nem fér bele . Pár üveggel azért megtartok magamnak, de a többit jó áron felkínálom, mélyen a piaci ár alatt... Ezek mind termelőtől származó mézek, több helyről

Kempingez Creative Commons License 2014.08.03 0 1 56

Ekkora baromságot régen olvastam, főleg magát szakértőnek vélő embertől. Minden méz kristályosodik! Csupán némelyik később, a másik hamarabb. Mi köze a nem kristályosodásnak, az esetleges szermaradványokhoz? Abszolút semmi. Az akácméz éveken keresztül nem kristályosodik, de előbb vagy utóbb, igen. A repce akár már a pergetés másnapján. A nem kristályosodó más mézek a gyanúsak, mert vagy híg "éretlen" mézek, vagy túlhevítettek. Ha az üzletek polcain folyékony vegyes mézet találsz, főleg ha már régen ott van, az már eleve manipulált.

 

Előzmény: gombászok (50)
nézek Creative Commons License 2013.05.28 0 0 54
szombaton vettem erdei mézet... sötét színű volt, mondom kipróbálom, egy életem, egy halálom..

mit mondjak? baromi finom...ha már feltalálták a netet, mondom megnézem ki "gyártotta"?
.. a címkén dátum, ahogy kell.... név, telephely, kft... na, egyiket se találja a gúgli...

aztán megnéztem az erdei mézet, miért is olyan sötétbarna...

...megtudtam...most már mindegy, mert ilyen finomat még nem ettem...
nézek Creative Commons License 2013.05.28 0 0 53
http://termeloimez.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=13&Itemid=19

talán segít eligazodni..
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.14 0 0 52

Hol? Hát a Pileióban :-)))

lilák Creative Commons License 2011.09.13 0 0 51

 

Sziasztok!

 

Profi mézcsepegtetőket készítek, több fajta natúrfa színben és méretben is.

Igény eseten nagyobb tételben is.  Fazekas csuporba is.

Kedvező ár jó minőség.

 

 

erem111@citromail.hu

gombászok Creative Commons License 2011.06.11 0 0 50

Szervusztok Mézkedvelők!

 

Véletlenül találtam ide, látva hozzászólásaitokat, megosztanám tapasztalataimat:

 

1. Növényvédő szakmérnökként(aki "megtagadta"a hivatalos szakmáját), lebeszélnélek benneteket a repce, napraforgó, és olyan "vegyes" mézekről, melyek kristályosodnak: a repcét és a napraforgót virágzás előtt, ill. virágzásban permetezik!!

Két éve megtanultam, és tapasztaltam, hogy van kivétel!

2. Mézügyileg 30 éves tapasztalatom van(vagy még régebbi, őseim méhészkedtek, gyerekkoromban segédkeztem), gyomorfekélyem gyógyulását és egyéb eü. problémáim megoldását a MÉZ gyógyító hatásának tulajdonítom- napi minimum egy jó nagy evőkanálnyi, MINŐSÉGI! MÉZNEK!

3. Az akácméz jó eséllyel bio, ha nem hamisítják.

4. Két éve Nógrád megyébe költöztünk, a Palóc Mézlovagrend Nagymestere a Szállítónk! Csodálatos méze van: akác, és olyan vegyes, ami nem kristályosodik. Először én sem értettem, mert nem ezt láttam/tanultam. Nincs benne repce és napraforgó, mert nem vándorol, állandó telephelyéhez közel viszont nem jellemző e két kultúrnövény! Van viszont mindenféle vad-és gyógynövény, melyekről a "dolgozói" gyűjtenek, valami csodálatos!

Előzmény: zsuzska60 (39)
Midnightx Creative Commons License 2011.01.08 0 0 49

Igen,savanyú. A hülye férjem szerint tegyem teába és akkor kispórolhatom belőle a citromot... Soha életemben nem volt gondom egyik mézzel sem,de ez savanyú mellékízű valami egyszerűen förtelmes. Eleinte nem is jöttem rá,mert a karácsonyi mézeskalácsba tettem és sütés után nem érződött. Aztán ráfanyalodtam egy mézes vajaskenyére és akkor jött a meglepetés... Azt hittem velem van a baj,de a többi családtagom is megkóstolta és szerintük is savanyú. Mi van benne,nem tudom. Ezt csak a termelő tudja,de hülye lenne az orromra kötni. A bevizsgálás felejtős,nem ér annyit az egész.  Méreg csak nincs benne,mézeskalácsba és teába pedig még jó lesz. De másba nem nagyon.

 

 

Előzmény: Törölt nick (47)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.08 0 0 48

Ui: Ha télleg anynira gyanús, be is lehet vizsgáltatni...

Előzmény: Midnightx (46)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.08 0 0 47

Savanyúúúú??????

 

Normális méz nem romlik. Nekem most fogy el a többéves mézem, és kutyabaja sincsen, a kristályodás az egyetlen változás, ami az évek során történt vele...

 

(Férjek hülyeségeiről lehetne akár topikot nyitni: bnőm a férjének képtelen az olívaolajak közötti különbséget elmagyarázni, képes megvenni a leggányabb gagyi olajat, mert az ócsóbb, aztán csodálkozik, h nem olyan az íze....)

Előzmény: Midnightx (46)
Midnightx Creative Commons License 2011.01.08 0 0 46

Sziasztok!

 

Én mindig ugyanabból a megbízható mézboltból szoktam venni a mézet,de legutóbb a hülye férjem egy méhésztől vette,aki több mindent árult. Mézet,román sört és egyebeket. Nos,a műanyag üvegre (amiben árulta) az égvilágon semmi nem volt ráírva. Nemcsak,hogy a termelő neve és címe nem,de még annyi se,hogy MÉZ. Egy ki.aszott betű nem volt rajta! Ez már eleve gyanús,de nem én vettem ugyebár. A férjem meg nem tudott ellenállni az 1000ft/kg árnak. De most jön csak a java: a méznek savanykás mellékíze van! És kemény,mint a kő. Mi a fene lehet ez? Hamisított vagy romlott?

 

Amit a mézboltban vettem,az pedig 2 nap alatt folyékonyból keménnyé alakult. Visszamentem és megkérdeztem az eladót,hogy mi a franc van. Aszonta az idei méznek magasabb a virágportartalma és azért olyan kemény,zsíros állagú. Aztán vagy igazat mondott,vagy nem...  De az tény,hogy a rossz időjárás miatt jóval kevesebb méz van idén,így valszeg többet hamisítanak,mint általában.

Törölt nick Creative Commons License 2010.12.13 0 0 45

Ha a fogyasztóvédelmet felhívod, sztem megmondják ezt is.

(Nekem is megmondták, hova forduljak, amiben nem illetékesek.)

Előzmény: jabba1 (44)
jabba1 Creative Commons License 2010.12.13 0 0 44

Köszi a válaszokat!

 

Szóval akkor a régi jóbevállt helyemre fogok visszajárni......mert az a méz kristályosodott!

 

Látjátok az ember mindig póruljár az olcsóbb hamisítványokkal!

És hol tudom bevizsgáltatni, illetve panasszal élni az ilyen mézzeknél? Fogyasztóvédelem vagy Méhész egyesület........illetve az nem is jó, mivel lehet hogy nem is méhész az illető aki a nevét adja a cimkére?!?!!

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2010.12.11 0 0 43

V akácosba telepítik, s gyakice 100-as.

Előzmény: zsuzska60 (42)
zsuzska60 Creative Commons License 2010.12.11 0 0 42

elméletileg

de tiszta akácméz nincs

valami mindig keveredik bele, pl repce

Előzmény: Törölt nick (41)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.11 0 0 41

Azért van még mit tanulnod, pl akácméz.

Előzmény: zsuzska60 (39)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.11 0 0 40

De te már megint a forróról beszélsz, nem a melegről!

Előzmény: HollandExxonValdez (33)
zsuzska60 Creative Commons License 2010.12.11 0 0 39

Az igazi méz egy bizonyos hőmérsékleten kristályosodik, vegyél termelőtől, aki a nevét is adja hozzá

Lehet, hogy drágább, de azt gondolom megéri

Én járok egy ismerős méhészhez pergetni nyaranta, és ad mindig annyit, ami egész évre elég. Közben magyaráz, olyan dolgokat is amit egy laikusnak is jó tudni.

Előzmény: jabba1 (37)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.11 0 0 38

Vegyes virág? A kristályos.

 

Az igazi méz krémesen kristályos, nem ropog, hanem olvad a nyelveden.

Előzmény: jabba1 (37)
jabba1 Creative Commons License 2010.12.11 0 0 37

Sziasztok!

Piacon vásárolom általában  a mézet, de érdekes megfigyelést vettem észre.....

Az a hely ahol sokat szoktam vásárolni, az ott vett méz (általában vegyesen veszek) hamar bekristályosodott...az eladó is mondta ezt..

Viszont most másik helyről veszem, mondom azt is kipróbálom....az ottani eladó állítja hogy termelőiméz, igaz nincs ráírva hogy méhész az illető, csak a neve....de az a virágméz az istennek se akar bekristályosodni....pedig már van egy üveg amit 1éve vettem...ás az is úgy folyik mint a víz.....

Szóval azt kérdezném melyik az igazi méz????

Amelyik kristélyosodik, vagy ami sokáig folyik és túlságosan is édes???

 

előre is köszi a válaszokat

 

HollandExxonValdez Creative Commons License 2010.11.24 0 0 36

a méhészek nevében is köszönöm:)

 

legjobb méz???? mind ragad meg édes:DDDD

 

 

tőlem is mindig kérdezik melyik a legjobb méz.nehéz erre válaszolni,izlések és pofonok.

én büszke voltam mindig az 5-6 évente egyszer összejövő kelet-bakonyi hárs-gesztenye biborszinű mézemre.a mesterem mindig azt mondta: ilyen ritkán jön össze,becsüljem meg.

neki 45éves ilyen méze is van a spájzban kisüvegben.és ehető

Előzmény: varsanyianett (35)
varsanyianett Creative Commons License 2010.11.23 0 0 35

Mi is méhésztől vesszük a mézet, és nemcsak hogy sokkal olcsóbb, így biztros vagyok benne, hogy csak az van benne, aminek kell.

 

Én önmagában nem nagyon szeretem a mézet, de teában, sütiben nagyon, így elég sok fogy, nekem nem mindegy, hogy milyen áron jutok hozzá.

 

Amúgy ti melyik mézfajtát szeretitek? Van vmi speciális, amit használtok?

 

HollandExxonValdez Creative Commons License 2010.10.25 0 0 34

amúgy javaslom aki teheti ismerkedjen méhésszel.anno én is igy kezdtem.
13 éves voltam mikor a kezembe akadt egy méhészkönyv és mivel a kertszomszéd méhész,igy elolvastam hogy megtudjam mit turkál ott a kaptárakban.

ha csak megismeritek ennek a kis állatnak az életét,hogy dolgozik,mit miért tesz már nyertetek.

nem azt mondom hogy méhészkedjetek,hiszen a méhcsipés iránti félelmet le kell küzdeni,meg nem olcsó hobby.

de ha egy méhésznél a kezetekbe fogtok egy üres lépet,érzitek az illatát és elcsodálkoztok rajta miért olyan hatszögletűek azok a sejtek akkor már megérte.



ha a Földön kipusztulnak a méhek akkor az emberiségnek még kb 3-4 éve lesz mert nem lesz majd mit ennünk...
HollandExxonValdez Creative Commons License 2010.10.25 0 0 33
szia

50-60 fokos melegen már károsodnak a méz enzimjei.

ha láttál pergetést akkor tudod hogy működik,centrifugálás.sajnos eltávozik vele egy rakat illóanyag a mézből.
de per pillanat jobb módszer nincs a méz kinyerésére.

"Meg azt akartam még kérdezni, h a pancsolt mézről azt tartják, h nem ikrásodik, de sztem mindent lehet hamisítani. Ez még érdekel, h a pancsoltak hogyan és mennyire."

nézd,mikor leadtam mézet a mintát az egyik egyetem laborjába küldte a cég kobaltizotópos vizsgálatra és pollenanalizisre.
a kobalt mutatja ki hogy a természetes cukrok közé keveredett e mesterséges répa vagy nádcukor vagy kukoricaizoszirup.

a második a pollenes vizsgálatot tartom a világ legnagyobb ökörségének.a kaptársorod ott van szárazva pergetve 1-2kg méztartalékkal,a méhek meg hordják az akácnektárt.az a hülye méhe,mert évmilliók alatt igy fejlődött,lemegy az aljnövényzetbe és van pofája árvacsalán,akármilyen vadvirág virágporát gyűjteni.

és erre az a hülye homo sapiens kitalálta,hogy ha az akácmézben bizonyos százalék felett van a más pollen akkor az nem akácméz.(pollen: virágpor,amit a lábukon hordanak be a méhek.ez a méhek fehérjeforrása,a "hús")
Előzmény: Törölt nick (32)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.24 0 0 32
Nem véletlenül írtam meleget, és nem forrót. Mint ahogy a teába se azonnal.

Pergetést már láttam, de azért még mesélhetnél róla!

Meg azt akartam még kérdezni, h a pancsolt mézről azt tartják, h nem ikrásodik, de sztem mindent lehet hamisítani. Ez még érdekel, h a pancsoltak hogyan és mennyire.
Előzmény: HollandExxonValdez (29)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!