Keresés

Részletes keresés

XNC Creative Commons License 2023.02.25 0 0 3

Ahhoz képest jó sokan lógnak rajta.

Igaz amióta vezetékes netem van, én nem használom.

Előzmény: JuzoSch (1)
devzero Creative Commons License 2006.11.28 0 0 2
> A WAP halott, nincs jövője.
Kifejted részletesen, vagy higgyünk neked?
Előzmény: JuzoSch (1)
JuzoSch Creative Commons License 2006.11.15 0 0 1
A WAP halott, nincs jövője.
Irgalmas Creative Commons License 2006.11.15 0 0 0
Mert mi lenne, ha on-line lehetne szavazni?
Irgalmas Creative Commons License 2006.11.15 0 0 topiknyitó
Mobilszolgáltatók gátolják a mobil internet terjedését

Tóth Balázs

    2006. november 15., szerda 12:05

    Felkaptuk a fejünket a Pannon wapozásra csábító új akciójára, miszerint az új előfizetők ingyen letölthetnek egy megabájtot. Az ajándék ugyanis kevesebbet ér, mint amennyit bárki lazán odaadna egy kéregető koldusnak.

    Izgalmas új akcióval próbálja netezésre és wapozásra csábítani a mobilozókat a Pannon. Az új előfizetők, illetve akik új készüléket vásárolnak, ingyen letölthetnek egy megabájtot wapon, sőt ha feltelepítik az Opera Mini böngészőt a készülékükre, akkor webezni is tudnak.

    Kora délután a Pannon sajtóosztályától megtudtuk, hogy az ajándék nyolcszáz forintot ér, hiszen az előfizetőknek a MobilAdat Start csomagot aktiválják ajándék egy megabájtos kerettel. Ezzel szemben az új előfizető valószínűleg több tízezer forintot költ. Ráadásul ha megnézzük a Pannon más adatcsomagjait, akkor rájöhetünk, hogy egy megabájt letöltése ennél sokkal kevesebet, 166 forintot vagy akár csupán 8,66 forintot is érhet.

     

    Szolgáltatók a szolgáltatás ellen

     

    Érdemes alaposan megvizsgálni a Pannon adatcsomagjainak az árait, mert nagyon érdekes következtetéseket lehet levonni arról, hogy a cég miként próbálja segíteni a mobilozási szokások változását. Alapból nem kell semmilyen alapdíjat kifizetni, ami szimpatikus lehet egy kezdő érdeklődőnek, az viszont már korántsem mondható baráti ajánlatnak, hogy 1 megabájtnyi adatforgalomért 800 forintot kell kifizetniük. Ezzel szemben aki előfizet a legolcsóbb, 500 forintos csomagra (MobilAdat 3), annak már csak 166 forintjába kerül egy megabájt, és összesen három megát szabadon letölthet.

    A legdrágább, havi 13 ezer forintos csomag előfizetői azonban már csak 8,66 forintot fizetnek 1 megabájtért. Arra a felvetésünkre, hogy a legdrágább csomagot biztosan nem adja veszteséggel a Pannon, Hajnal Géza mobil adat és- üzletfejlesztési igazgató azt nyilatkozta lapunknak: "A csomagot úgy alakítottuk ki, hogy hosszú távon kifizetődő legyen, figyelembe véve a tervezett ügyfélszám alakulását."

    Érthetetlen, hogy a kezdő internetezőket, akik kedvező áron talán szívesen megismerkednének a mobilos internetezéssel, esetleg néha letöltenék az emailjeiket, miért szívatják majdnem százszoros árral. Így nehéz nagy ügyfélszámot elérni, a mobilos internetezés irányába terelni a tömegeket, majd mindenféle prémium szolgáltatásokat eladni nekik.

    Persze nem csak a Pannon követ ilyen üzleti tervet. A T-Mobile kezdőknek szánt Net One adatcsomagjának értékét olyan nehéz kiszámolni, hogy csupán emiatt is alkalmas lehet a netezők távoltartására. Számításaink szerint munkanapon nap közben 1 megabájt körülbelül hétszáz forintba kerülhet, kedvezményes időszakban pár száz forinttal olcsóbb. A legolcsóbb havidíjas csomagnál (Net 50, 1890 forint) 37 forintba kerül 1 megabájt, a legdrágábbnál (Net 1000, 9590 forint) viszont már csak 9,5 forint 1 megabájt, és a keret túllépése után is csak 10 forintot kell kifizetni megabájtonként.

     

    Drága sávváltás

     

    A Vodafone különválasztja a wapot és az internetet, és csak akkor érvényes az általunk kiszámolt megabájtonkénti ár, ha a felhasználó az utolsó bitig kihasználja az adatletöltési keretét. A Vodafone leginkább úgy szívatja a felhasználóit, hogy sávos árképzést használ, magyarán aki túllépi a keretet, nem kilobájtonként fizet, hanem átkerül a következő sávba, ami azonnal több ezer forintos többletkiadást jelent.

    A legolcsóbb, 600 forintos wap csomagnál 120 forintba kerül 1 megabájt, a legdrágább, 1800 forintos wapos csomagnál csupán 18 forintba. Az alap internetes csomagnál (Internet 50) nagyjából negyven forint 1 megabájt, az Internet 200 szolgáltatásnál 15, 14, illetve 13 forintba kerül egy megabájt attól függően, hogy a 0-200, 200-500, vagy az 500-1000 megabájtos sávban jár-e éppen a júzer. A legkomolyabb Internet Giga ajánlatnál 9,9 forint egy megabájt.

    Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!