Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2023.03.06 0 0 16

 

^ Az állat már túlélt egy bálnavadászatot. Az ötventonnás, 15 méter hosszú bálnát, Alaszka partjainál fogták ki. Amikor a bálnavadászok feldarabolták, mélyen a zsírrétegek alatt a nyak és a lapocka között találták meg a kilenccentis fegyvermaradványt. A töredék egy robbanófejes szigonyról származik, amit 1890 környékén készítettek. A leletből következtetve az állat kora 115 és 130 év között lehet. Ritka az ennyire idős bálna, bár a szakemberek szerint akár 200 év is eltelhet természetes halálukig.


Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy nagyszerű lény, amely matuzsálemi kort élt meg a hullámsírban. Hosszú élete során kétszer találkozott emberrel. Élete hajnalán, 1890-ben és élete alkonyán, 2007-ben. A találkozás mindkétszer annyit jelentett számára, hogy az ember meg akarja őt ölni. Másodszorra ez sikerült is az embernek.

Az  ember a mi bálna hősünk számára mit sem változott az elmúlt 117 esztendő során. Ugyanazt akarja tőle, mint akkor. Ilyen körülmények közt beszélhetünk-e bármiféle fejlődésről, s ilyen körülmények közt a nagy természetre vonatkoztatván mit jelentsen az, hogy történelem?


Alternatív Nobel-díjjal a szokatlanabb gondolatokat jutalmazzák. Egyszer alternatív Genezis könyvével kellene megajándékozni az ember által százezerszer megalázott és kifosztott őstermészetet is.

Az alternatív Genezis könyve szerint kezdetben bálnalehelet lebeg a vizek fölött. 

 

Abulafia Creative Commons License 2005.10.29 0 0 15
Lehet, hogy kicsit későn kapcsolódok be de az is lehet, hogy a növénnyel hoztál be valami állatot ami később beásta magát a homokba.

A.
Előzmény: extar (14)
extar Creative Commons License 2005.08.28 0 0 14
Igen, lehet ilyesmi volt az ok. A kiszáradt dunakavics...
Előzmény: Snakeins (13)
Snakeins Creative Commons License 2005.08.28 0 0 13
Nem raktál bele mészkövet?

Ha annak a pórusaiba beszivárog a víz, és kiszorítja a mészben abszorbeálódott tképpen nyomás alatt lévő levegőt, az is kiszokott adni magából ilyen hangot.
Előzmény: extar (-)
extar Creative Commons License 2005.08.23 0 0 12
Oda a csoda. Megdöglött vagy mi, de sajnos már nem cisztereg.
extar Creative Commons License 2005.08.21 0 0 11
Sajnos egyre szűkül az esély a megfejtésre, mert már gyengül a hangocska és egyre ritkábban szól...
hoppa_hoppa Creative Commons License 2005.08.19 0 0 10
de lehet, hogy keríteni kéne egy biológust és kiderülne, hogy vízibolhának van ilyen hangja.
Előzmény: hoppa_hoppa (9)
hoppa_hoppa Creative Commons License 2005.08.19 0 0 9

- ha szú lenne az asztalban vagy a pultban, akkor azt már korábban is hallottad volna.

- az elképzelhető, hogy nem teljesen egyenes az akvárium alja és az utcai forgalom miatt rezeg az asztalon? bár azt meg a víz rezgéséből kellene látni.

- marad az, hogy tényleg valami buborék vagy repedés az üvegen, de ez sem igazi megoldás.

- egyenként ki kéne venni belőle a dolgokat és visszapakolgatni, ahogy lejjebb is írták, de akkor meg fennáll a veszély, hogy megszűnik a cisztergés és ott állsz életed végéig egy megfejtetlen rejtéllyel :)

 

egyébként milyen hang az a cisztergés? ciripel, mint a tücsök? perceg, mint a szú?

hovatova Creative Commons License 2005.08.18 0 0 8
Kis kitartással, szerintem a Sláger rádiót is be fogod tudni hangolni rajta. Igaz, csak monoban. :)
extar Creative Commons License 2005.08.15 0 0 7

"aztán apránként visszarámolni bele a berendezést"

 

Nincs benne semmilyen berendezés. Csak mosott homok, pár kavics, meg pár törpe valisneria. Most szedjem ki? Mire jövök rá?

 

"Teljesen lapos az alja és minden ponton érintkezik az alatta lévő bútorral?"

 

Ezt nem tudom. Ez egy fúvott üveg, de nem billeg. Stabilan áll.

 

"Marad még az a tippem, hogy valami feszültség támadt az üvegben az öntés során és a víz nyomására reagál - akkor viszont nem árt a fürdőkádban tartani, nehogy váratlan árvízben részeltessen."

 

Az ciki lenne, mert 18.5 literes. Biztos nincs benne ennyi víz, de ami van, az is sok lenne egy szobában. Szóval remélem, hogy valami más a megoldás.

 

Más tipp?

Előzmény: make me smile (6)
make me smile Creative Commons License 2005.08.15 0 0 6

Pedig úgy lehetne a gyanúsítottak körét szűkíteni, ha megpróbálnád, hogy viselkedik a gömböd csak sima vízzel megtöltve, aztán apránként visszarámolni bele a berendezést, amíg meg nem szólal ismét.

Teljesen lapos az alja és minden ponton érintkezik az alatta lévő bútorral?

Marad még az a tippem, hogy valami feszültség támadt az üvegben az öntés során és a víz nyomására reagál - akkor viszont nem árt a fürdőkádban tartani, nehogy váratlan árvízben részeltessen.

Előzmény: extar (5)
extar Creative Commons License 2005.08.15 0 0 5

Köszi a választ!

 

"Marad valamilyen fizikai jelenség, mint magyarázat."

 

Én is gondoltam ilyesmire. Ugyanis a mosott homokra tettem pár dunakavicsot is. Olyan három-négy centiseket. Gondoltam az telítődik vízzel. Ez nem jött be, mert már lassan két hetes a dolog és most is ciripel.

 

"Ha élő növényt vettél, az oxigént termel, esetleg a buborékok zizegését hallod?"

 

Kevés növény van benne és nem kap túl sok fényt. Nem süt rá a nap. Nem látok buborékképződést. És éjszaka is ciosztereg.

 

"Én a helyedben már biztos kirámoltam volna kíváncsiságomban az edényt."

 

Nincs rajta mit kirámolni. Én raktam bele. Nincs benne semmi a világon ami ilyen hangot adhatna.

 

"És azt is megnézném, mi van alatta."

 

Nincs alatta semmi. Ez egy Obiba vett 18,5 literes gömbakvárium. Lemostam a kádban és tisztára törölgettem konyhai papírtörlővel. Az asztalon áll magában. És már volt a másik szobában is. Ott is csak egy pulton volt egymagában. Ott is ugyanezt csinálta.

 

Szóval ezekre már mind gondoltam. Elvileg nem szabadna hangot adnia, de úgy látszik erről ő nem tud, mert folyamatosan cisztereg.:-)

 

Már mutattam a barátaimnak is. Először nem is akarták elhinni, de most ők is törik a fejüket, hogy mi lehet az.

 

A család meg azt mondja, mindegy mi az, amíg cisztereg adjuk el gyorsan jó pénzért mint élő rejtélyt. Adjuk el egymillió forintér. Hát nem tudom ki lenne az a bolond aki pénzt adna ilyesmiért, de még ezt sem zárom ki. Engem már határozottan idegesít. Nem szeretem a rejtélyes dolgokat. Főleg ha még tippem sincsen a dologban.

Előzmény: make me smile (4)
make me smile Creative Commons License 2005.08.15 0 0 4
Irigyellek, imádom az ilyen rejtélyes dolgokat -  kibogozni is. Nem tartom valószínűnek, hogy akváriumban élő bármely lény is képes volna hangot adni, valahogy vízben nem szokás (leszámítva az emlősöket). Marad valamilyen fizikai jelenség, mint magyarázat. Ha élő növényt vettél, az oxigént termel, esetleg a buborékok zizegését hallod? Én a helyedben már biztos kirámoltam volna kíváncsiságomban az edényt. És azt is megnézném, mi van alatta.
Előzmény: extar (3)
extar Creative Commons License 2005.08.15 0 0 3

"Nem kellene a szemüveged megtisztítani ?  :))"

 

Ugratsz? Jól látok és az akváriumban nincs 1mm-nél nagyobb állat. Pl. vízibolha. Azt kizárom, hogy egy ilyen picike valami adná azt az egész szobában hallható cisztergő hangot. A növényről meg azért zárom ki, mert egyrészt éjszaka is van hang, másrészt nem tudok arról, hogy vízinövény (törpe valisneria) hangot adna. Szóval nem ugrass. Csöpp dolog, de nem vicc. Ez egy igazi rejtély.

Előzmény: überalles (1)
extar Creative Commons License 2005.08.15 0 0 2

"Jé, egy nullás."

 

Ez mit jelent?

Előzmény: Törölt nick (0)
überalles Creative Commons License 2005.08.15 0 0 1

Láthatatlan vizicisztergő.... ? 

 

Nem kellene a szemüveged megtisztítani ?  :))

Előzmény: extar (-)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.14 0 0 0
Jé, egy nullás.
0
extar Creative Commons License 2005.08.14 0 0 topiknyitó
Történt pedig a múlt héten, hogy vettem egy gömbakváriumot. Vettem bele pár kócos növénykét és hoztam bele vizet a közeli tóból. Gondoltam, majd a benne lévő állatkák szépen tisztán tartják a vizet és néhány hét múltán veszek bele egy törpegurámit, vagy ilyesmit. Aztán elég furcsa dolog történt. Elkezdett hangot adni az akváriumban valami. Olyanfélét mint amit egy szöcske csinál, csak halkabbat. Olyan cisztergő hangot hallunk a szobában. Nem értem rá vele pár napig foglakozni, de ma megint meghallgattam és el vagyok képedve, mert még mindig cisztereg. Gondoltam átteszem a másik szobába. Ott is cisztereg. Ha megkocogtatom az akvárium falát elhallgat, de néhány perc múltán ismét rákezdi. Nem vagyok képes megfejteni mi adja a hangot, hiszen néhány vízibolhán és pár szál növénykén kívül nincs benne más élőlény. Jópofa jelenség, de bosszantó is egyben, mert nem vagyok képes megfejteni a csöppnyi rejtélyt. Már a családhoz tartozik. Elneveztük láthatatlan vízicisztergőnek. Nekünk már ilyenünk is van.:-))) Jópofa dolog, de aludni nem nagyon lehet tőle, megy vissza a hobbiszobába.

 

Tudja valaki mi a szösz lehet az?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!