Sziasztok, körülbelül 2-3 hónapja rendeltem meg a magyar tésztagépet Lakatos úrtól, nagyon megvagyok vele elégedve, így már a haszonltalan nyújtó gépeimet kidobhatom végre, mivel a tésztagép amit rendeltem nyújtás nélkül is használható és 24 faja tésztát tudok vele készíteni, igaz hogy nem mindegyiket használom de próbáltam már szinte mindegyiket. A veszélyhelyzet miatt is vásároltam meg, mivel a szabadidőmben nem tudtam mivel foglalkozni és kereskedni, azaz tésztát is árulok. Úgy, hogy én csak ajánlani tudom mindenkivel, mivel a piacon nem találtam jobbat még nála. Régebben próbálkoztam a nyújtógépekkel és az elektromos philips tésztagéppel, de nem igazán vált be.
Szóval mindenkinek ajánlom, az alábbi linken olvashattok róla, örülök hogy tudtam segíteni a tagoknak, esetleg akiknek tervben van a rendelés.
szia ; nekünk is van hasonló és van külön gépünk is cérnametéltnek és eperlevélnek is. ha sok a tojás mi is nekilátunk a gyártásnak. nagyon jó ha van ilyen a háznál mert a házi tészta a legjobb mint mindenhez. :-D
Nekünk egy ilyen gép adatott, rendkívül jó vele dolgozni, olyan nehéz, mint a sár. Feleségem nagymamájától örököltük, amikor először megláttam, nem is tudtam, hogy mi az, majdnem kidobtam a szemétbe, mondván haszontalan nehéz valami, ami nem is tudom mire való. Szerencsére anyósom megadta a megoldást, azóta rengeteg tésztát készítettünk vele. Főleg cérnametéltet és szélesmetéltet, de előfordult már, hogy sikerült vele szép hosszú durumliszttel és vízzel készült spagettit is készíteni. Egy gondom volt vele eddig, mégpedig a tisztítás. Lehet hogy nem a legjobb megoldás, de én a rézhengereket beolajozom étolajjal, aztán papírtörlővel a nyújtóhengert, majd egy ronggyal az éppen használt tésztakészítőt szépen szárazra törlöm forgatás közben.
De biztos jó a hazai durum is. Egy időben vettem is rendszeresen a fogósat, aztán eltűnt a boltból. Írtam a gyártónak, h hova szállítanak, de "már nem gyártják" volt a válasz:) A környéken meg ahol találtam eddig, csak durum sima volt. Olaszországból csak azért hozattam, h legyen összehasonlítási alapom. Még nem jutott el hozzám a liszt, messze laknak a tesómék. Nyáron ugyse nagyon van időm tésztázni.
A 250 grammos inkább a mi krumplis tésztánkhoz való. Kiváló krumplispogácsa és gölődin készíthető belőle. A hazai Durum liszt nem jó? Itthon is lehet olasz durumlisztet venni, igaz 10 kilós kiszerelésbe láttam a neten.
Hát, nekem se jött be az Unold. Nagyon hangos és a család nem rajong az olasz vastagabb tésztáért. Talán háromszor használtam a gépet. Még ki akarom próbálni a spagettit durumlisztből és lehet utánna megválok az Unoldtól..
http://clinterapi.blogspot.hu/2013/08/geppel-keszult-teszta-kiserletek.html Nekem Unold gépem van, és ezekből a receptekből az utolsó, ami bejött, bár kicsit kemény a bekevert tészta, de ezzel a recepttel sikerült olyan tésztát "kinyomatni", ami nem tapadt egymáshoz, még lisztezni sem kellett. Nekem a csigatészta túl vastag, ilyet tud a gép, de a spagetti nagyon jó lett ezzel a recepttel.
Unoldot tapasztalat alapján nem szívesen ajánlanám, iszonyúan hangos, szenved a tésztával, szerintem én már a törés határig kínoztam, megvárom, míg beadja a kulcsot, aztán kuka. Inkább gyűjtök Philipsre, az nagyobb adaggal is elbír, és nem is ilyen hangos. (mi hatfős család vagyunk, kisebb mennyiségben használva egy kisebb létszámú családnak talán beválhat)
Tudna nekem segíteni valaki, h ezek milyen lisztek? A tesómék olaszországban nyaralnak, megbíztam, h hozzon nekem durum tésztalisztet (fogósat v a grízeset) , de nyelvi nehézségek vannak, hogy értelmezzük a feiratokat. A 250 gr-os, azt mondja az inkább dara mint liszt.
Nem tudna valaki ipari méretű tésztacsináláshoz jó irodalmat, oldalt, bármit ajánlani? Vagy milyen oktatási intézményben "oktatnak" ilyen ismereteket? Köszi.
Nekem is voltak ilyen gondjaim, kétszemélyes volt a játék. Ma rendeltem egy motort és így felszabadul a kezem a tekerés alól, remélem egy személyes lessz a játék. Igaz nagyon húzós ára van a motornak de remélem beválik.
Nem jött be a családnak az UNOLD géppel gyártott tészta, azt modják, nagyon olaszos. Ezért úgy gondoltam, megválok a géptől. Ha kell esetleg valakinek mail címem elérhető. Összesen kétszer volt használva.
Én gyakorlatilag nem vettem észre különbséget a lisztek között, a tészta minőségét illetően. Több fajta gépem van, mindegyikkel más tésztát lehet készíteni. A gyári gépek olyan nyomással dolgoznak, amit egy műanyagból készült házi tésztagéppel nem lehet elérni, mert egyszerűen széttörik. A gyári gépek rozsdamentes acélból készülnek, azért lehet velük vékonyabb tésztát készíteni. Az Unold megkeveri, majd extrudálja a tésztát, de az nem bír el olyan nyomást, ami a vékonyabb tésztához kell. Az olyan gépek, amivel a metéltet először hengerelni, majd vágni lehet, azzal tényleg készíthető vékonyabb tészta, ott meg az a probléma, hogy az elvágott tésztát folyamatosan továbbítani kellene, de olyan gépet még - házi célra - nem láttam, ami ezt megoldja. Gyárban a tésztákat egészen más technológiával készítik, sokszor tojás nélkül. Egy folyamatos gyártósoron hengerlik, vágják, majd egy hosszú szárítóalagúton átengedik és mire átér, már száraz, persze közben darabolják. A spagetti, csőtészta, csavart, extrudálással készül, de ott hatalmas nyomáson.
Egy ilyen gépegyüttes házi használatra igen drága lenne.
A tésztakészítőgép esetében kisérletezni kell. Korábban ezt írtam:
Egyre jobban bebizonyosodik, a tésztakészítő automatánál legfontosabb, hogy a tészta morzsaszerű legyen, mert különben nem tudja a gép kinyomni. Ez az állag kinyomó formaként is változó, amire kis gyakorlattal rá lehet jönni. A tésztaállag lisztminőség és fajta függő. Sajnos a kiváló minőségű lisztek nagyon drágák.
Mivel háztartási célra gyártott készülékekkel egyszerre csak egy adag tésztát javasolt készíteni, mivet a tésztakészítő automatának le kell hülnie. A tészta kinyomásakor jelentősen melegszik a tészta, amely függ a formától. A kinyomott tészták valamivel vastagabbak, mint a kereskedelemben megszokott száraztészták. Az ízükön természetesen érződik a házi tészta minősége.
Hangsúlyozni kell, nagyon sok függ az alapanyagoktól. Sajnos a bolti kínálat minősége ingadozó.
Az Ariete Pastamatic az olasz ízlés szerinti tésztát készíti. Természetesen állagilag más a magyar konyha szokása szerinti házitészta. A gép által készített tészták méretileg "testesebbek".
Ezen a linken elérhető az UNOLD gépem kézikönyve. Nagyvonalakba érvényes a tiedre is és vannak benne receptek is. Átlagosan 350 gram lisztféleség és 160 gram tojás de ha csak 150 gram még jobb.
vettem egy Ariete Pastamatic tésztakészítő gépet, de a mai próba nem volt túl sikeres. A hozzávalók aránya valószínűleg nem volt jó.
Kinek milyen a tapasztalata, tud jó lenni ez a gép, avagy "bepaliztak" vele engem?
VAn-e valakinek nagyon jól bevált receptje, mennyi liszt, mennyi tojás stb? VAnnak-e használathoz fontos "trükköcskék", amikkel sikeresebb lehet az eredmény?
Lehet boltit venni de a frissen készült sokkl finomabb. Én így készítem nem előfőzött tésztából. Besamel tészta ragu, tészta besamel ragu, még el nem fogy. tetejére jó sok sajt (házi készítésű). Hagyom kihülni majd étkezési hőmérsaékletre melegítem és esszük.
Szia! Én írtam neked egy hete de vagy nem jeleztél vagy a spambe ment. Igen a feltaláló nagyon érdekes figura a csigatésztát adaptert mikor kérdeztem mennyibe kerül rávágta 10 ezer én csak visszakérdeztem, mert soknak tűnt első hallásra, hogy 10 ezer ? Igen mééééér nem tetszik, akkor nem kell engem hívogatni és lecsapta a telefont. De egy évvel később csak megvettem :) A tésztát ki kell gyúrni, mert ha nem és nem rögtön használjuk fel a tésztát és kiszárítjuk, akkor a csőtészta stb. darabokra törik. Tarhonyákat bolti minőségben csinál (sörét) vagy a kicsit szabálytalanabb. Műanyag adapterek jó a fémek szerintem nem, mert nem türemkedik gi a gép elejétől így oda gyűri a tésztát. Ha még kicsit agyal rajta lehetett volna világsiker is.