Keresés

Részletes keresés

Városjáró_Blog Creative Commons License 2023.05.25 0 0 615

Sziasztok!
Az idei gazdálkodási évtől diferenciálni szeretnénk a frissen vízórásított és a vízóra nélkül maradó lakások fix havi közös költségét. Hogyan lenne érdemes elindulni a matekkal? Nincs viszonyítási alapunk, mert eddig minden közösen ment az előző éves vizfogyasztás átlagolásával. Innentől lenne csak külön mérhető az a néhény lakás, ahol felszerelik az órákat. Annyi nehezítéssel, hogy a társasház kertjének locsolása továbbra is a közös méretlen csapokról történne.

 

 

Van erre gyakorlat? Esetleg a korábbi teljes közös költségre vetített új százalékos arányszám?

Ascari_ Creative Commons License 2023.05.20 0 0 614

Sziasztok! Van egy budai ingatlanunk egy társasházban és az a helyzet, hogy a közös költség emeléssel szemben a tárolók és garázsok közös költségét soha nem emelik. A tárolók és garázsok az építtető tulajdonában vannak, a vevők „csak” a kizárólagos használati jogot vették meg. A kérdésem az lenne, hogy szabályos-e, hogy a közös költséget vagy annak emelkedését a lakás célú / nem lakás célú ingatlanokra eltérően határozzák meg?

Törölt nick Creative Commons License 2022.12.15 0 0 613

A " közös költség "  fizetése nem kötelező . Ha a lakásszövetkezet nem teljesiti a társasháza felé irányuló , jogi szabályozásban számára kötelezően előirt karbantartási és állagmegóvási illetve karbantartási feldatait ( pl: beázás esetén az esővizelvezetővel kapcsolatos javítások, vagy épület  teljes tetőszigetelésének elvégzése  stb ) akkor lakóként jogodban áll megtagadni a társasházi közös költségnek a megifzetését .Lakásszövetkezet " nem  perelhet "  mivel " jogos " az állításod .

Spezial Creative Commons License 2021.03.03 0 0 612

Kérdezném közös költséggel kapcsolatosan, hogy apósom külföldön élt és 2013 nyarán meghalt, feleségem testvéreivel lemondott az örökségről (lakásról), mert külföldön nagy tartozást halmozott fel az apja. De a külföldi bankok/állam nem kaphatta meg és végül 2020 őszére mégis megörökölték. Most visszamenőleg szeretnék beszedni. Hány évnyit kell megfizetnünk?

Társasház kezelő Creative Commons License 2020.01.02 0 0 610

A bérlőnek a bérleti díjat és a rezsiköltségeket kell állnia, a közös költség a törvény szerint nem őt terheli, így ha nem foglalták szerződésbe az annak fizetésére vonatkozó kötelezettségeket, tulajdonképpen nem is keletkezik ilyenfajta kötelezettség.

Előzmény: hadovaja (609)
hadovaja Creative Commons License 2019.12.27 0 0 609

bérbeadásnál szerintem jogtalanul fizettetik ki a közös ktg 100%-át a bérlőkkel. Mert mi közük a felújítási alaphoz vagy a fundamentához, vagy akár a közösképviselő díjazásához??

Előzmény: Társasház kezelő (605)
hadovaja Creative Commons License 2019.12.27 0 0 608

a józsefvárosi eset is bizonyítja, hogy milyen károkat okozhat , emberéleteket veszélyeztet a slendrián, hiányos társasházi törvény, ami mintha az ingatlanos maffiának meg a csaló/bűnöző társasházkezelőknek kedvezne...

Alap lenne, hogy egy állapotfelmérés alapján meghatározzák a karbantartások, felújítások fontossági sorrendjét törvényileg.

Még mindig nem értik, vagy direkt nem akarják megérteni, hogy a lakástulajdonosok a lakáson kívűli tulajdont, a házukat nem érzik saját tulajdonuknak, illetve elvárják hogy aki a befizetett közös költségükből fizetnek, az felelősen gazdálkodjon a pénzükkel. 

De a törvény túlságosan megengedő a közösképviseletek trehányságával vagy a csalásokkal szemben. Tipikus, hogy túlárazzák a munkákat, amikből bizonyos százalékot visszakapnak. 

 

Előzmény: Társasház kezelő (607)
Társasház kezelő Creative Commons License 2019.12.19 0 0 607

 

A KSH Miben élünk? felmérése szerint Magyarországon a háromlakásosnál nagyobb, de 25 lakásosnál kisebb társasházakban lévő otthonok száma nem éri el az egymilliót, és nagyjából ugyanennyi lakás található 25 vagy annál nagyobb többlakásos épületben. A felújítások fontosságát mutatja, hogy a felmérés szerint a lakók 40 százaléka nem elégedett az épület minőségével.

A legtöbben az épület állagát és hőszigetelését emelték ki problémaként.

 

A leromlott állapotú társasházakban élők sokszor nem is tudják, milyen kockázattal élnek, és milyen kiadásokkal kell szembesülniük a jövőben. Mivel nagyon változó a tulajdonszerkezet, nehéz megegyezni abban, hogy mekkora közös költséget fizessenek a lakók, és kik, milyen arányban állják a halaszthatatlan felújítás költségeit.

A jogszabály kötelezően nem írja elő a társasházaknak felújítási alap képzését, ugyanakkor lehetőség van arra, hogy a saját szervezeti és működési szabályzatukban határozzák meg.  Éppen ezért a lakóközösségeknek kell áttekinteniük a társasházak anyagi helyzetét, megvizsgálniuk, hogy milyen rövid, közép és hosszú távú műszaki felújításokra, állagmegóvó munkákra van szükség, amikre a közös költség mellé négyzetméter arányosan plusz összeget, felújítási alapot különítenek el.

A társasházkezelők ,közösképviselők feladata,hogy felmérjék az épület müszaki állagát és kidolgozzák a felújítási tervet rövid,közép valamint hosszú távra és ismertessék a közgyűlésen.

 

A tulajdonosok részéről tudatosságra van szükség, hogy megértsék, a közös költségen kívül, amely a ház kiadásait hivatott fedezni, a felújításra is félre kell tenniük, az is az ő dolguk; nem jelent kidobott pénzt évekig megtakarítani e célra.

 

Az Ön lakóközössége képez felújítási alapot?

Társasház kezelő Creative Commons License 2019.12.19 0 0 606

Társasház kezelők,Ingatlankezelők szolgáltatási tevékenységének színvonala, tevékenységük értékelése

 

Az lenne a jó,ha az emberek elmondanák a véleményüket ,hogy az ő lakókörnyezetükben megvannak e elégedve 

a közös képviselővel,intézőbizottsággal,társasház kezelővel,ingatlankezelővel.

 

Köszönjük mindazoknak akik a véleményüket megosszák!

Társasház kezelő Creative Commons License 2019.12.19 0 0 605

Társasházi közös költség és egyéb

 

Topik életre keltése !

 

Ki fizesse a közös költséget, az albérlő vagy a tulajdonos?

 

Ki felel a lakás után meg nem fizetett közös költség tartozásért?

 

A közös költség fizetési kötelezettség a tulajdonost terheli

Mi a helyzet, ha a lakásnak van haszonélvezője ?  Kinek kell ebben az esetben a közös költséget a társasház felé megfizetni?

Hiszen végül is egy olyan költségről van szó, amely a lakás használatával függ össze.

 

Nem kizárt, hogy a tulajdonos a haszonélvezővel megegyezik arról, hogy a közös költséget a társasház felé a haszonélvező, illetve az általa a lakás használatára feljogosított személy legyen köteles fizetni.

 

Bérbeadás esetén, a bérleti szerződésben kifejezetten rendelkezni kell arról, hogy a bérlő köteles-e megfizetni a közös költséget, valamint arról is, hogy azt közvetlenül a társasháznak vagy a tulajdonos részére kell-e megtennie. Ilyen rendelkezés hiányában a tulajdonos nem követelheti a bérlőtől ezen költségek megtérítését.

 

Lakásvásárlásnál minden esetben kérjük el a szervezeti és működési szabályzatot, hiszen ez a dokumentum tartalmazza a közös költség megállapítására és a megfizetésére vonatkozó szabályokat. Az SZMSZ tartalmazhat olyan rendelkezést, hogy a tulajdonostárs a korábbi tulajdonostárs által meg nem fizetett közös költség tartozását is köteles megfizetni.

Atyxx Creative Commons License 2018.06.18 0 1 604

A topik halott. Zárható.

inpasolt6 Creative Commons License 2017.11.06 0 0 603

Sziasztok!

 

Néhány tétel gyanús nekem a közös költségünkben - több szolgáltatást is a közös képviselő családtagjai nyújtanak. Tudnátok segíteni, hogy a ti házatokban ezek a költségek mennyire rúgnak, reális árat fizetünk-e? Ha nálatok lényegesen olcsóbb, meg tudnátok írni, hogy ott ki nyújtja? 

Budapest. 100 lakás, kb 200 parkoló. Kb 15 éves a ház.

 

3 felvonónk van.

Lift karbantartás: 900.000

lift felülvizsgálat 100.000

lift ügyelet 679.000

Ezek a költségek minden évben ennyire meg voltak tervezve, és fillérre pontosan teljesültek is.

 

ezen kívül gép felülvizsgálat:  400.000 

 

tűzvédelmi felülvizsgálat 270.000

tűzvédelmi átjelzés  300.000

 

A háznak saját kazánja van, hőmennyiség mérők alapján ösztozunka  gázdíjon

kazán kezelés 1.000.000

hőköltség elszámolás (talán a hőmennyiség mérők leolvasása?) 275.000

fűtés beszabályozás 100.000

kazán karbantartás  500.000

 

közös képviselet: 3.000.000

mimyke Creative Commons License 2017.07.31 0 0 602

Sziasztok! 

 

Egy olyan szolgáltatást szeretnék ajánlani, amellyel már évi 9000 Ft-tól biztosíthatod ingóságaidat teljes körűen

Amennyiben érdekel az ajánlat keress meg egy díjmentes tájékoztatóért.  

Email: brigitta.grill@outlook.hu

Zsuzsanna Lidia Creative Commons License 2017.03.08 0 0 601

Társasházban,az egyik földszinti  tárolónak 2 tulajdonosa van.9 négyzetméteren

osztoznak.Az egyik most,konyhát akar létesíteni az Ő oldalán?Joga van hozzá?

Noaemie2 Creative Commons License 2017.03.07 0 0 600

Többnyire nem, de néha szokták. Pár ezer forinttól a néhány tízezerig, havonta/negyedévente/évente, nyilván attól függ, hogy mekkora a munka hozzáadott értéke. Tiszteletdíjjal.

Előzmény: volof (599)
volof Creative Commons License 2017.01.16 0 0 599

Üdv!

A társasház számvizsgáló bizottsági tagjait szokták díjazásban részesíteni? S ha igen, ez az összeg kb. mekkora? 

karesz011982 Creative Commons License 2016.03.03 0 0 598

Sziasztok!

 

A kérdésem: SZMSZ-ben el van fogadva nálunk a társasházban, hogy bérbeadás esetén dupla közös ktg fizetendő! Így megnehezítik a kiadást, ha be akarom szedni az egészet a bérlőtől, vagy kénytelen vagyok olcsóbban kiadni és a társasház vesz le éves szinten egy hónap díjjal. Kénytelen vagyok lenyelni a békát vagy lehet valamit tenni az ügyben?

 

Köszönettel!

K.

JanosikGyörgy Creative Commons License 2015.12.10 0 0 597

1. A 2014-is egy gazdasági év, ennek beszámoló közgyűlését meg kellett volna tartani 2015.május 31-ig, ott megvitatni az előző gazdasági év beszámolóját, s a 2015-ös évi tervezetet.

Amennyiben mégis ilyesmi előferdül, mármint hogy visszamenőlegesen közös költség mértékét, mennyiségét, arányát, összetételét elfogadó közgyűlési határozat születik, azt 60 napon belül azonnal megtámadni a bíróságon.

2. Igen. A közös költség összetételét, mennyiségét, mértékét meghatározó közgyűlési határozat szabályozza. Vannak olyan költségek, amik tulajdoni hányadhoz kötöttek, és vannak, amik albetét számhoz kötöttek. Ezt legjobb az SZMSZ-ben rögzíteni.

Pl. lépcsőházi világítás: a nagyobb albetét tulajdonosait jobban világítják meg az égők? Vagy a kövérebbeket? Vagy a kisebb tulajdoni hányaddal rendelkezők érdekeit kevésbé képviseli a közös képviselő?

Minden megállapodás kérdése, fő irányvonal a racionalitás.

Előzmény: Noaemie2 (594)
JanosikGyörgy Creative Commons License 2015.12.10 0 0 596

1, A közös költség összetétele és mértéke nem illem kérdése :), hanem közgyűlési határozaté.

2. Az SZMSZ az a Szervezeti és Működési Szabályzat, mely a Társasházi Törvény konkretizálása adott Társasházra. Nem azonos a Határozatok Könyvé-vel, mely a közgyűlési határozatok gyűjteménye.

Előzmény: 0629 (595)
0629 Creative Commons License 2015.09.29 0 0 595

1. Szerintem nem "illik"visszamenőlegesen közös ks.-et megállapítani.

2. A tul.közösség bármikor határozhat a tul. hányadtól eltérő ks,viselésről.Sőt a közös ks. egyes tételeinél más - más ks.viselésben is megállapodhatnak a tulajdonosok, természetesen a többségi akarat szerint, ami viszont tulajdoni hányad szerinti szavazással alakítandó ki.

A SzMSz a tház legalapvetőbb  kérdéseiben való tulajdonosi megállapodások (határozatok) gyűjteménye, ami csak bizonyos lakásszám felett kötelező. Ennek hiányában is érvényes bármilyen határozat,  

Noaemie2 Creative Commons License 2015.09.29 0 0 594

Tisztelt Fórumozók!

Véleményeket, esetleg jogi gyakorlatot (jogszabályt?) szeretnék kérni, az alábbiakkal kapcsolatban:

Adott egy társasház, melynek még mindig nincs SZMSZ-e. 2 évvel ezelőtt volt utoljára közgyűlés.

1) 2015-ben hozhat-e a közgyűlés olyan határozatot, mellyel visszamenőlegesen határozza meg 2014-re, 2015-re a közös költséget? Gondolom a 2015-re az rendben van, de a 2014?

2) ha nincs SZMSZ, a közgyűlés meghatározhat-e a tulajdoni hányadtól eltérő feloszlású közös költséget? (ahogy például a vízórás/nem vízórás felosztás is már nem csak tulajdoni hányad függvénye, úgy lehet-e SZMSZ nélkül például a közös képviselet díját per albetét alapon felosztani, a tulajdoni hányad helyett?)
3) tudtok-e ajánlani társasházakkal foglalkozó (jó) ügyvédet, akivel lehet konzultálni problémás kérdésekről?
Köszönöm mindenkinek!

Wildmann Creative Commons License 2015.05.16 0 0 593

Az óra valószínű, hogy a beszerelés napjától hitelesen méri az átfolyt víz mennyiséget, azonban a plombálás előtt az nem biztosított, hogy minden elhasznált víz az órán keresztülfolyt. Azaz ki lehetett szerelni az órát vagy forgatni is lehetett.

 

Mivel a közös képviselő nincs mindenhol ott, ezért papírból dolgozik. A plombálástól biztos, hogy az órán átfolyik a víz és az óra hitelességi idején belül így az általa mért adatokat általában mindenki elfogadja.

Törölt nick Creative Commons License 2015.04.26 0 0 592

Hitelesítés napjától, az akkori óraállás szerint számláz a vízművek.

Előzmény: Törölt nick (591)
Törölt nick Creative Commons License 2015.04.26 0 0 591

Szerintem jogos és nálunk is így volt még a pesti lakásunkban.  A vízóra csal a hitelesítés napjától számít aktívnak.

Előzmény: bajnokivan (590)
bajnokivan Creative Commons License 2015.04.20 0 0 590

Sziasztok!

 

December 18-an vizorakat szereltettem fel tarsashazi lakasomban es aprilisban hitelesittettem.Tehat negy honapja porognek az orak. 
A kozos kepviselo viszont ugy szamolja,hogy csak 2015 majus 1-tol van vizoram,tehat negy honapra,januar 1-tol aprilis 30-ig teljes kozos koltseget szamol fel! 45 000 a teljes kozos koltseg,vizora nelkulieknek,es 10 000,ha van vizoram. Azzal jon,hogy csak a hitelesitestol szamit a vizoram. De hiszen a Vizmuvek a hitelesites elotti fogyasztasom is kovetelni fogja. Akkor ket helyre fizetem ugyanazt a vizfogyasztast negy honapig?!

Egyebkent 2014-es kozgyulesi hatarozat,hogy 2015 januar 1-ig kotelesek a lakok vizorat beszereltetni,kulonben a kozos koltseg januar 1-tol jelentosen megemelkedik. En beszereltettem januar 1 elott!


Jogos ez?!

b.

Társasházi tulajdonos2 Creative Commons License 2014.07.30 0 0 589

Tisztelt Tulajdonos Társak!

Ha, probléma van, jogszabálysértés van, tessék a jegyzőhöz fordulni. Ha, nem felel meg a jegyző döntése, forduljanak a Kormányhivatal Tötvényességi felügyeleti Főosztályhoz, aztán az Igazságügyi Miniszterhez és így tovább.

A kemény kitartás jár csak eredménnyel!

Példa egy élő példa a jegyzői határozatra:

………………………………………………Város  Önkormányzat Jegyzője.

Ügyszám:                                                                    Tárgy: Törvényességi felügyeleti ellenőrzés

Ügyintéző:                                                                  kezdeményezése a ……………………..szám alatti

társasházzal szemben.

                                                                                     Melléklet: Megkeresés másolata

Tisztelt …………………………..Közös képviselő!

Tájékoztatom, hogy ……………………………………………………..szám alatti lakos megkereséssel fordult hatóságomhoz, melyben előadta, hogy a 2013.09.30. napján megtartott közgyűlésről szóló jegyzőkönyv másolatát , többszöri felszólítás ellenére sem kapta meg Öntől.  ……………………….tájékoztatott a levelében arról is, hogy a társasház számlájára 2014.04.22.napján 1000 Ft. azaz ezer forintot fizetett be , a másolási díjat megelőlegezvén, melyről sz értesítést és az igazolást Önnek megküldte.

 

A társasházakról szóló 2003. évi CXXXII. törvény ( a továbbiakban Ttv.) 39. § (3) bekezdése alapján: " A jegyzőkönyvbe bármely tulajdonostárs betekinthet és arról – a másolási költség megfizetésével- másolatot kérhet."

 

Kérem, hogy a fent leírtak alapján a megtett intézkedésekről a felhívásom közlésétől számított 8 napon belül osztályunkat írásban tájékoztassa.

 

Értesítem Önt továbbá, hogy a Ttv. 27/A § (1) bekezdésében meghatározott hatáskörömben eljárva a ………………………………………………………………………………….szám alatti  - Társasház elnevezésű- társasházzal szemben hivatalból törvényességi felügyeleti ellenőrzést  kezdeményezek.

 

27/A§(1) A társasház működésének  a társasház szerveinek és e szervek működésének törvényességi felügyeletét a jegyző látja el.  A törvényességi felügyelet nem terjed ki az olyan ügyre, amelyben bírósági , hatósági eljárásnak van helye.

(2) A törvényességi felügyeletet gyakorló jegyző hivatalból ellenőrzi, hogy a társasház

a) alapító okirata, szervezeti-működési szabályzata és azok módosítása megfelel-e a jogszabályoknak,

b) működése, közgyűlési határozata megfelel-e a jogszabályoknak, az alapító okiratnak és szervezeti-működési szabályzatnak, és

c) működése megfelel-e a közgyűlési határozatokban foglaltaknak.

Az ellenőrzési típusa: szabályszerűségi ellenőrzés

Ellenörzött időszk:2012.01.01.-2014.06.30.

 

Kérem, hogy a felhívásom közlésétől számított 8 napon belül az alábbi dokumentumokat, eredetben és másolatban is bocsássa a rendelkezésemre:

- közokiratba, magánokiratba,

foglalt alapító okiratot és módosításait , melyen , szerepel az ingatlan –nyilvántartó hatóság érkeztető bélyegzője,

- a 2012, 2013,2014 évi közgyűlési meghívókat és mellékleteiket,

- 2012, 2013,2014 évi közgyűlési jegyzőkönyveket és mellékleteiket,

- a Közgyűlési Határizatok Könyvét,

- a közös képviselői tevékenység ellátására vonatkozóan a társasházzal kötött szerződést,

- a mennyiben közös képviselőként a társasházkezelői tevékenységet is folytat, a tulajdonostársakkal kötött megbízási szerződést.

A közösa képviselő , iletve az intéző bizottság elnöke köteles a jegyzővelegyüttműködni, a jegyzőt a törvényességi felügyelet lefolytatásához szükséges  dokumentumok rendelkezésre bocsátásával , valamint a helyszini ellenőrzés során a helyszínen is segíteni.

Tájékoztatom, hogy az ellenőrzéstűrési kötelezettség megszegése, így az ellenőrzés során kért dokumentumok rendelkezésre bocsátásának elmaradása a társasház törvényes működésének hiányára vezet.

A Ttv. 27/A.§ (4) bekezdése alapján , ha a jegyző a működés szabálytalanságát állapítja meg, a társasházat felhívja a működés törvényességének helyreállítására. Ha a társasház a jegyző felhívása alapján a felhívástól számított 60 napon belül a működés törvényességét nem állítja helyre a jegyző a működés törvényességének helyreállítására vonatkozó bírósági közlés érdekében a határidő eredménytelen elteltétől 30 napon belül bírósághoz fordulhat.

A bíróság a jegyző keresete alapján , ha a társasház működésének törvényessége a közös képviselő ill. az intéző bizottság jogsértő magatartása miatt nem biztosítható, - százezertől ötmillió forintig terjedő, a jogsértés súlyával arányos arányos  bírság megfizetésére kötelezheti a közös képviselőt, illetve az intéző bizottság elnökét és tagjait.

A kiszabott bírság megfizetésében a társasházat helytállási kötelezettség nem terheli.

A jegyző megbízásából  Város Polgármesteri Hivatal Igazgatási  Osztály Osztályvezetője.

Aláírás és bélyegző.

 

 

 

 

Társasházi tulajdonos2 Creative Commons License 2014.07.30 0 0 588

társasházi tulajdonos Creative Commons License 2014.04.22 0 0 586

A lakóhely szerint illetékes jegyzőnél. A TT. 27A pontja szerint Ő köteles ellátni a társasházak törvényességi felügyeletét.

Előzmény: la_buci (555)
gyattila Creative Commons License 2011.12.22 0 0 585

23 lakás vagyunk, 6 évvel ezelőtt nyitottuk a számlát és egy nagyon vidéki fiókban.

Előzmény: morczogó (584)
morczogó Creative Commons License 2011.12.20 0 0 584

Ez melyik fiók volt? S nem lehet, hogy 6 lakásos vagy annál kisebb a társasház?

Előzmény: gyattila (582)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!