Keresés

Részletes keresés

Bölcs Árnyék Creative Commons License 2023.09.27 0 0 249

Kioktatásnak ajánlom a ChatGPT -ét !

Előzmény: érdeklődő+ (247)
érdeklődő+ Creative Commons License 2023.09.26 0 1 248

Sorry, sorry... nem foszfát, hanem karboxilcsoport. -COOH 

De csak azt akartam mondani ezzel, hogy "majdnem az", és ezáltal nem veszélyesebb-e mondjuk akár egy SSRI-nél?

 

Előzmény: érdeklődő+ (247)
érdeklődő+ Creative Commons License 2023.09.26 0 0 247

Ezzel a foszfátcsoporttal most lehet, hogy egy orbitális f@szságot írtam, de szívesen veszek egy kis kioktatást bárkitől. Addig meg megpróbálok jobban utánanézni. 😁

Előzmény: érdeklődő+ (246)
érdeklődő+ Creative Commons License 2023.09.26 0 0 246

Bennem most merült fel a kérdés, hogy szedjek-e esetleg. Alvászavaros vagyok, meg sztem van egy jól fejlett krónikus depresszióm is, csak már annyira hozzászoktam, hogy igazából nem megyek utána. (meg jártam már pszichológusokhoz) Gyógyszert nem szeretnék szedni, csak azon a vonalon kezdtem el gondolkodni, hogy a melazonin a szerotonin bomlásterméke, és így az alvás-lelki bajok, depresszió gyakorlatilag biokémiailag magyarázható.

Ami igazán erdekes, hogy úgy tudom, a szerotonin visszavétel gátlókat azért fejlesztették ki, mert közvetlenül adagolva egy neurotranszmittert masszív függőséget okoz, olyan, mintha bedrogoznánk az illetőt. Ha az 5-HTP-t csak egy foszfátcsoport lehasítása választja el az 5-HT, vagyis szerotoninná válástól, az már majdnem olyan, mintha közvetlenül szerotonint adnánk, nem? Nem annyira megnyugtató... most olvastam, hogy fogyásra is ajánlják. Eleve, hogy vény nélkül kapható... mintha az számítana, hogy valamilyen zöldségből vonják ki, és nem a hatóanyag.

Előzmény: Paramedic87 (245)
Paramedic87 Creative Commons License 2023.01.10 0 1 245

Sziasztok!

Az én pánikom kezdete 2004-2005 környékére nyúlik vissza. Megjártam közben kórházat, pszichiátert, gyógyszert is szedtem, idővel mindig rendeződött és a gyógyszereket el tudtam hagyni. Több mint 10 évig az egészségügyben dolgoztam, mint szakdolgozó, ezért gondoltam hogy megosztok veletek néhány gondolatot.

Utána néztem az 5-HTP-nek, ahogy ti is, akik ezt a fórumot olvassátok. Írtak róla jó dolgokat, és bizonyos vizsgálatok, melyeket depressziós betegeken végeztek igen ígéretesnek tűnnek, DE: a probléma ott van, hogy szerintem aztán ez abban is maradt. Lehetne ez egy jó anyag, amivel mondjuk helyettesíteni lehet a "kemikáliákat", de nincs konkrét adagolás meghatározva, és szerintem szakember sincs erre kiképezve, akivel hetente konzultálunk és felépítjük az egész adagolást, mint például egy SSRI esetében. Egy SSRI esetében is a pszichiáter a minimális adaggal kezd, konzultál a beteggel és ha megszűnnek a panaszok, akkor megállnak annál a dózisnál ami használ. Én az 5-HTP-nél ezt hiányolom, amolyan csináld magad otthon érzésem van, aztán vagy használ, vagy nem. Valakit felpörget, valaki túlságosan elnyom, valaki reggel szedi, valaki délben, valaki este, valaki pedig mindhárom alkalommal. Valakinél van mellékhatás, valakinél nincsen. Ez egy olyan embernek, aki éppen most csöppen bele ebbe - mint egy reménysugárba - kedvét szegheti és meg is ijesztheti.

Nos a fentiek után én is kipróbáltam. Augusztusban hagytam el egy Paroxetin hatóanyagú SSRI-t. Sajnos a kezelés valószínű túl rövid volt, mert az elhagyás után szépen visszajöttek a panaszaim: pánik epizódok, extra szívütések, indokolatlan szorongások (ha beültem valaki mellé az autóba, ha meg kellett állni a piros lámpánál, tömegbe kellett menni stb.+++), rosszullétek, masszív hipochondria és betegségtudat. 100mg-al kezdtem, révén hogy én már szedtem SSRI-t, nem gondolom hogy 50mg-al kellett volna kezdenem. 6 napig próbáltam adagot emelve fokozatosan napról-napra. Rossz álmatlan éjszakáim voltak tőle, nem tudtam magam kipihenni, talán kicsit oldott a feszültségemen, de a hatodik napon valaki mellé az autóba beülve egyből támadtak a tünetek. Így hát a hatodik napon eldöntöttem, hogy visszaállok a Paroxetinre, ami megszabadított ezektől és végre tudtam kicsit a magam módján élni. Sokkal több energiám maradt másra, mert nem az állandó szorongásommal és testi tüneteimmel voltam elfoglalva. Nem volt türelmem végigcsinálni, amit elhatároztam. De ahogy fent említettem, sokat segített volna, ha erről készült volna Magyar nyelven egy klinikai tanulmány, amiben számszerűsítve, mint egy betegtájékoztatón ismertették volna, hogy milyen mellékhatások jelentkezhetnek és ha jelentkeznek, akkor mit kell tennem. Semmit? Csökkentenem kell? Növelnem kell? Mit kell tennem? Senki nem mondta meg. Hiszen, ha az szervezetünk kémiájába még ha egy gyógynövénnyel is, de belenyúlunk, annak lehetnek mellékhatásai. Szóval ahogy olvastam itt a hozzászólásokat, teljesen együtt tudok érezni azokkal, akik nem tapasztaltak változást, vagy negatív változást tapasztaltak.

Szóval én úgy gondolom, hogyha ennek jobban utána mentek volna és legalább annyira elterjedt volna, mint egy SSRI, és lenne rá szakember, aki segít ezt beállítani, nagy segítség lehetett volna minden olyan ember számára, aki ezt az utat szeretné választani.

Akiknek pozitívan hatott, nekik nagyon örülök és minden tiszteletem a kitartásuk előtt.
Aki szeretné, próbálja ki, egy próbát megérhet. Ami az adagolást és a dózisok felső határát illeti, minden bizonnyal kísérletezve fogja csak megtudni, nagy kitartással, de azért csak óvatosan a szerotonin szindróma miatt, mert bizony ezt is túl lehet tolni. Ezért mondom, hiába egy afrikai növény kivonata, ezt is túl lehet tolni.

Vigyázzatok magatokra, kitartást és próbáljátok nem feladni. Ha már nagyon gáz - mint az én esetemben - ne féljetek mérlegelni, hogy vagy egy gyógyszer, vagy egy kellemetlen, olykor elviselhetetlen, kiborító, elkeserítő érzések tömkelege és az állandó rettegés. Tudom mi a többség véleménye a mesterségesen készített gyógyszerekről (nekem is van, hiszen nem lennék itt), de meg kell hozni egy döntést. Amúgy is egy elég szar időszakát éli a világ, nem tudjuk melyik pillanatban távozhatunk, de azt az időt ha lehet próbáljuk megélni pánik, félelem, és szorongás mentesen.
Mindenki cipel egy zsákot a hátán, amiben benne van a gyerekkora, a családi háttere, a traumái, nullától máig minden. Hiszen egyikünk sem születik pánikbetegnek! Az én esetemben egyébként valószínű genetikai egyébként, hogy az agyamban illetve a beleimben nem termelődik szerotonin. Meg ezen kívül cipelek magammal rengeteg fájdalmat, traumát és sérülést. Higgyetek a gyógyulásban, és ha már tényleg minden alternatívát kilőttetek és nem működik, keressetek egy fel egy orvost. Ne féljetek tőle! Merjetek dönteni. Az élet utólag majd igazol vagy cáfol minket.

Jó egészséget, minden jót kívánok mindenkinek!

namsier Creative Commons License 2022.07.31 0 0 244

Szia, ez.megvan meg esetleg, ha igen, hol lehetne atvenni? Koszi, Balazs (

Előzmény: Roli9292 (243)
Roli9292 Creative Commons License 2022.06.13 0 0 243

Sziasztok!

 

Lenne egy felesleges bontatlan Ostrovit 5-htp 100mg 180db-os, ha valakit érdekelne. Budapesten átvehető. 4000 Ft-ért vihető. 

rn8 Creative Commons License 2021.02.24 0 0 242

Meg szabad kérdezni milyenek a hosszú távú tapasztalatok? Mennyire vált be,és mekkora adagal?

Előzmény: karinasfojg3 (241)
karinasfojg3 Creative Commons License 2020.11.09 0 0 241

5-HTP - https://hu.iherb.com/pr/Now-Foods-5-HTP-50-mg-90-Veg-Capsules/317 Megkaptam a rendelésem, mely időben érkezett, és a pirulák is tökéletesen hatnak.

dns53 Creative Commons License 2019.10.26 0 0 240

Szia. 

 

5htp-t kezdd el 50 kg-mal majd akár 100-ra emelve, reggelente beveszem d és elfelejtesz mindennemű szorongást. Régóta szedem, a tarsadda válik idővel. Mielőbbi javulást kívánok. 

Előzmény: Storm31 (218)
ördögszekér Creative Commons License 2019.06.19 0 0 239

Préselt tabletta formájában szedtem, de átmeneti javulás után megint visszaestem a jó öreg alvászavarba...

Most elköltöztünk, erdő szélén kispatak, kert végében szarvas, jobban is alszom. Remélem tartósan javít a dolgon.

Előzmény: Törölt nick (238)
Törölt nick Creative Commons License 2019.06.18 0 0 238

Nekem a gyors elalváshoz, nyugodt alváshoz nagy segítség volt este gyümölcslébe keverve egy csapott kiskanál

nyers Ashwagandha por

https://www.egeszsegesesfinom.hu/organiqa-bio-nyers-ashwagandha-por-125g-1442

 

egy próbát megér, annyira nem drága.

Előzmény: ördögszekér (235)
ördögszekér Creative Commons License 2019.05.21 0 0 237

És tényleg. :) Nem is nagyon reménykedek több évtized után. 

Előzmény: ujbubo (236)
ujbubo Creative Commons License 2019.05.21 0 0 236

hát erre a GABA nem jó. sajnos nem tudok segíteni. agy átdrótozás kellene....

 

Előzmény: ördögszekér (235)
ördögszekér Creative Commons License 2019.05.21 0 0 235

Köszi!

Nekem egyébként pont valami agylankasztó cucc kéne, mert elálmosodom én szépen, el is tudok aludni gyorsan, csak utána kb. 5000-szer fölébredek egy éjszaka során lázálmokkal meg kényszeres gondolatokkal tarkítva. Egyértelmű hogy gondolatrohanásaim vannak, de bizonyos esetekben semmi nem tudja leállítani, pedig már annyi mindent próbáltam.

Előzmény: ujbubo (234)
ujbubo Creative Commons License 2019.05.20 0 0 234

szia

én nem alvásra szedem hanem pánikra. minimális javulást tapasztalok.

de ez az ami álmosít az 5-HTP nem. ez lelassitja az agyat

 

Előzmény: ördögszekér (232)
ibiza91 Creative Commons License 2019.05.19 0 0 233

Azért hozzátenném, h mi úgy próbáltuk ki, hogy nincsenek komolyabb alvás problémáink, csak jobbá akartuk tenni a pihenést.

Igazából depresszív problémáino sincsenek, csak ehhez is hozzá akartunk adni egy kis pluszt!

Én azt gondolom, hogy aki a szintetikus gyógyszert váltja ki ezzel, vagy van pánik, stb. betegsége, annak valószínű, hogy segít.

  Azóta párszor még megpróbáltam, az alvásomat nem rontotta le, viszont délelőtt álmos voltam tőle, és a libidómat teljesen hazavágta!

ördögszekér Creative Commons License 2019.05.14 0 0 232

Ha saját tapasztalat, megírnád?

Úgy vettem észre, nagyon nem mindegy, milyen típusú alvászavara van az embernek, illetve mi a kiváltó oka. Ehhez kell megkeresni a megfelelő segítséget. Én kínomban már a kratomra is gondoltam, kis dózisban szorongáscsökkentő és hangulatjavító, nagyobb adagban altató hatású.

Csak hát, ott az a bizonyos de...miszerint nagyon gyorsan kialakul a pszichikai függőség. A jót ugye könnyű megszokni...

Előzmény: ujbubo (231)
ujbubo Creative Commons License 2019.05.14 0 0 231

alvásra nem 5 HTP kell hanem Gamma amino vajsav 500 mg este

Előzmény: ibiza91 (227)
ördögszekér Creative Commons License 2019.05.13 0 0 230

Nemàr, ez lett volna az utolsó utáni próbálkozásom, mielőtt megadom magam valami vényesnek...:( (Rivom van, de erre nem hat).

Én a bio melatoninnal jártam így, rémes volt, azt hittem infarktálok, olyan rémálmokat okozott.

Komolyan kezdem azt hinni, ez egy adottsàg (vagy annak az inverze), és jobb lenne beletörődni, mert úgyis minden cssk ideig-óráig hat.

Kell keresni valami éjszakai hobbit, mint pl. fülemülék énekének lekottázása.

Előzmény: Tomee9 (229)
Tomee9 Creative Commons License 2019.05.13 0 0 229

Csak megerősíteni tudom ezt. Éjszakára bevéve tönkrevágta az alvásomat, amit már azt hittem nem lehetne jobban szétcseszni. 4x próbáltam és mindegyik alkalommal tragédia. Most legutóbb 1 órát tudtam aludni.. 

Eddig napi 3 x 50 mg-ot használtam étkezések közben, de emiatt az esti adagot kifogom iktatni. Nappali használatnál valamennyit javít a depresszív hangulaton azt tapasztaltam. A hatékonyság egyénenként nagyon változó tud lenni ahogy a hozzászólásokat olvastam különböző oldalakon. Ki kell tapasztalni mindenkinek. Lehet másnál beválik alvás támogatására, nálam nagyon nem.

János55 Creative Commons License 2019.05.12 -1 0 228

Ez aztán nem semmi! Erősen ellenkező hatás!

Minden sz...t megetetnek, profit- profit - a szerencsétlen rászoruló megveszi, mert ugye a fuldokló a szalmaszálba is.... borzalmas világ!

Előzmény: ibiza91 (227)
ibiza91 Creative Commons License 2019.05.09 0 0 227

 Kipróbáltuk az 5-HTP.t 2 ismerősömmel. Este lefekvés előtt vettünk be egy 100 mg-ost.  Mindannyian ugyanazt tapasztaltuk. Kifejezetten nehéz elalvás, egész éjszaka pisilni járás, felszínes alvás.  Reggel álmosan ébredés. Tehát mindennek pont az ellenkezője, aminek lennie kellett volna.

Én reggel bevettem még egyet, +500-500mg. tyrosin és carnitinnal. Ezt sem kellett volna. Azóta mintha egy búrát húztak volna a fejemre, nehezen fókuszálok, nehezen koncentrálok, le vagyok lassulva.

 Abszolút pozitív várakozással álltunk hozzá, de sajnos mindannyian ugyan azokat a negatív dolgokat tapasztaltunk.

BalogAnett Creative Commons License 2019.04.27 0 0 226

cbd olaj

CbdBase KENDER KOMPLEX 5% CBD - 10 ML

https://www.mrpotencia.hu/cbdbase-kender-komplex-5-cbd-10-ml

Előzmény: Törölt nick (219)
Törölt nick Creative Commons License 2019.04.16 0 0 225

Egyébként ahhoz hogy az 5-HTP -ből szerotonin majd melatonin képződjön, szükséges hogy az érkezésed során vagy kiegészítőkkel vigyél be

C, B6, Cink és Magnézium vitaminokat, ugyanis ezek segítségével alakul át.

de ez, ha az étkezésedből ezek valamiért kimaradnak, egy akármilyen multivitaminnal simán bevihetőek! :)

 

 

Előzmény: Storm31 (222)
Törölt nick Creative Commons License 2019.04.16 -1 0 224

Szerintem összefér az orbáncfűvel, habár én teában ittam és nem kapszuláztam.

 

Én a vitaltrend 5-HTP 100mg tabletta 60 db tablettát vettem, ebből szoktam úgy bevenni hogy fél szemet este vacsora előtt,

 

de az ajánlott napi az 50-300mg között van, szóval próbáld meg fél szemmel naponta, ha nem használ akkor növelheted napi 3x 1 szemre, persze akkor szétosztva, reggel délben este, étkezés előtt

 

nekem a vacsora előtti 50mg elég volt, de lehet te többet igényelsz.

 

hogy röviden válaszoljak,

napi fél-fél szemet javasolnék reggeli és vacsora előtt bevenni szóval éhgyomorra, orbáncfűvel nem tudom hogy összeakad-e, nekem nem volt a tea mellett ebből gondom. :)

Előzmény: Storm31 (222)
ujbubo Creative Commons License 2019.04.16 0 0 223

napi 1 max elég. de önmagában nem biztos hogy hat , embere válogatja

Előzmény: Storm31 (222)
Storm31 Creative Commons License 2019.04.16 -1 0 222

Ezt vettem: Swanson 5-HTP 100mg 60db kapszula.

 

Hány db-ot szedjek ebből naponta és mikor? Éhgyomorra is lehet? Orbáncfű kapszulával lehet szedni? Köszi

Előzmény: Törölt nick (219)
Törölt nick Creative Commons License 2019.04.15 0 0 221

GABA -t reggel 5-HTP -t este szedem, szóval nem feltétlenül együtt de azért mégis,

lényeg hogy nem akad össze, nincs semmi gond belőle,

de a kettő bevétele között 12 óra rendszerint eltelik.

Előzmény: ujbubo (220)
ujbubo Creative Commons License 2019.04.15 0 0 220

szia

szeded együtt az 5-HTPt és a GABAt? nincs gond?

lehet együtt szedni?

Előzmény: Törölt nick (215)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!