Arról viszonylag kevés infót látok, hogy mennyire jó, ha a szűrő tartósan vízben van? A szűrő aljáig kb. fél liter víz fér csak a kancsóba. Azt láttam, hogy tovább szokták tölteni, de nem világos, hogy jó-e, ha órákig vízben áll a szűrő. (pl. ezüst kioldódás szempontjából)
Ennyire nem mélyedtem bele, de úgy gondolom, nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja. Volt ilyen botránya szinte minden áruházláncnak meg gyártóknak is. Túl nagy üzlet ez és könnyű csalni, úgyhogy nincsenek illúzióim.
Ne terelj, kérlek - úgy tűnik, az első és a harmadik bekezdésre nincs válaszod (talán túl sok ismeretlen kifejezést használtam?)
Node vissza a vizek dolgához... MInt ismeretes, a nagy áruházláncok saját márkás termékei javarészt azonosak azzal, amit a beszállítóik saját nevükön is forgalmaznak - csak az áruházlánc csomagolóanyagába töltve.Így volt szerencsém prémium kategóriás mosóporhoz nagyjából fele áron (jött a telefon, hogy most épp ... áruházlánc sajátmárkás cuccaként töltik xyz-s tételazonosítóval a zsákokba a cuccot), vagy hasonlóképp 2/3-os áron veszek többféle hentesárut (gyártó kódja alapján)... Csak okosan kell nézni a csomagoláson lévő jelzéseket.
Ami a Tesco gazdaságos ásványvizet illeti, bizony az is megjárta a palackozóüzem összes olyan szűrő/tisztító berendezését, amit kell, csak a végén más ruhába öltöztették, de semmivel sem kapott kevesebb/gyengébb kezelést, mint a másik. Hogy miért? Drága lenne kétféle technológiát fenntartani, hogy a palackozóba érkező cimke alapján "másik csapból" töltsék a flakonokat. A palackon egyébként elég sok dolgot kötelező feltüntetni, úgyhogy elég jól beazonosítható, hogy kik és hol palackozták. Azt, hogy hogyan, miként csíramentesítik a vizet a palackozás előtt, azt az oldott anyagok összetétele, a víz kiindulási állapota elég jól behatárolja - nagyon minimális esetben kerül szóba a klóros megoldás egyébként.
Ha az epehólyag nem tud megfelelőképp kiürülni, vagy a koleszterin, az epesavak vagy a bilirubin túlságosan felszaporodik az epében, kialakulhatnak az epekövek
a verőerek falában "koleszterinfelrakódások" alakulnak ki, amit természetesen az ér belső sejtrétege is befed
Nem ragozom tovább, orbitális marhaság, ha összehozod a nem tisztított vízzel bármelyik betegséget. Látszik, hogy nemcsak a kémia szakkört lógtad el, de a biológiaszakkört is.
Tényleg jobbak a hazai vízkészletek, de milyen az étel minősége? A egészséges táplálkozás nem csak a ételről vagy vízről szól, hanem a káros anyagok össz beviteléről. És az itthoni élelmiszer minősége sokszor bortányos, nem is beszélve a hazai önpusztítás kúltúrájáról. Beszélek a napi 4-6 kávéról, 1-1.5 doboz cigiről, kábszerről és alkoholról. De élen járunk a megbetegedések listáján is. Ez egy lehetőség, amivel csökentheted a káros anyagok mennyiségét, mert a felsoroltak közül 10-ből 9 embert érinti valamelyik káros szokás. De az egészségtelen táplálkozás is rekordokat dönt.
Palackozott víz esetében ott van az ózonos fertőtlenítés is, ott oldott oxigén lesz a "végtermék". Tehát, hajrá Tecso Gazdaságos Ásványvíz?
Egyébként: Hallottátok, megjelent a legújabb generációs víztisztító! Most olvastam egy szaklapban.
5 szűrő van benne: egy eleven karbon, egy aktív alkáli grafit, egy kezdeményező lonszdaleit, egy nyüzsgő nanofoci és egy nagy felületű ionos ipari gyémánt.
Tökéletesen szűr, nagyon hosszú az élettartama. Viszont két probléma van vele. Egyrészt a gyémántszűrő miatt elég drága, másrészt melléktermékként nagyon sok dihidrogén-monoxid keletkezik. De már gyártják.
Írtam egy hosszabb választ, de elnyelte a fórumszoft - röviden összefoglalva, néhány címszó a témában: fiziológiás oldat, Attól hogy a google hozza, attól még nem szentírás (a házasságok számának is rettenetesen komoly köze van pl. a válások, illetve a családon belüli erőszakhoz...), az aktív szén jó dolog, grammonként 200-2000 négyzetméter valóban a felülete, azonban a hatásmechanizmus kettős (fizikai illetve kémiai úton köt meg szennyezőanyagokat), ergo ezek egy része vissza tud oldódni, ha nem megfelelő az áramlás sebessége - ráadásul a szén táptalaja tud lenni patogén szennyezéseknek, így csak fertőtlenített víz szűrésére szabad használni.
Palackozott víz esetében ott van az ózonos fertőtlenítés is, ott oldott oxigén lesz a "végtermék".
Mi volt még? Ja, az oldott gázok folyadékból való távozása nagyban függ attól, hogy mekkora a felület, milyen a hőmérséklet, milyen egyéb fizikai hatások érik a folyadékot, etc. úgyhogy nincs (nem lehet) konkrét válasz a kérdésedre.
A "jobb víz" ebben a kontextusban értelmezhetetlen: mindkettő megfelel a vonatkozó szabványnak, az eltérés sok esetben a kimutathatósági határon mozog - szerencsére a magyar vízkészletek döntő hányada jóval-jóval tisztább minden kezelés nélkül, mint Európa sok országában az ivóvízgyártáshoz felhasznált természetes vizek.