Keresés

Részletes keresés

S. a "Török" Creative Commons License 4 napja -2 0 7515

Lehet, butaság, amit kérdezek. A boszniai kávézókban van "hagyományos" espresso is, vagy csak a török fajta?

(Nekem utóbbi fogyaszthatatlan.)

The_Rible Creative Commons License 5 napja 0 0 7514

A horvát fórumban leírtam neked az összes szakaszt, ahol autópálya-építések folynak

Előzmény: molnjan2 (7509)
policecars Creative Commons License 6 napja 0 0 7513

Annyit tennék hozzá a topiktársak információihoz, hogy a határátkelők kiválasztása is lényeges, előfordulhat párórás várakozás a frekventáltabbakon.

Előzmény: molnjan2 (7512)
molnjan2 Creative Commons License 6 napja 0 0 7512

Köszönöm, szuper!

Előzmény: fekvőrendőr (7511)
fekvőrendőr Creative Commons License 2024.05.23 0 0 7511

Az alkalmazás letöltése után le kell tölteni hozzá a Magyar-Horvát-Bosnyák térképet és végigvisz a célig, ráadásul ingyenes. :-)

Előzmény: fekvőrendőr (7510)
fekvőrendőr Creative Commons License 2024.05.23 0 0 7510

Ofline friss térképekkel használható és jó: https://wego.here.com/?map=47.49972,19.05508,10,omv

Előzmény: molnjan2 (7509)
molnjan2 Creative Commons License 2024.05.23 0 0 7509

Hú, nagyon szépen köszönöm a rengeteg hasznos info-t! Ennyi mindent nem is reméltem!

Én a Svilaj-Zenica-Bugojno-Gornji-Vinjani útvonalat néztem ki a google maps-en. Indulás előtt majd ellenőrzöm az útlezárásokat. A SIM vásárláson még gondolkodom, mert van egy iGO GPS-em,ami nem túl friss, de szerintem megfelelő lesz. Majd összevetem az általa tervezett útvonalat a Google-el. Tavaly voltam Makarskában és nagyon kiakasztott a fizetőkapuk előtti hatalmas torlódás. Több órát álltam dugóban így gondoltam, hogy Bosznia még a  határátkelésekkel is sokkal "idegnyugtatóbb",szebb lesz mint a méregdrága horváth autópálya.

Előzmény: Bosanac (7507)
Bosanac Creative Commons License 2024.05.23 0 0 7508

Autópálya használat olcsó, megéri.
Kapus rendszerű, fizetni lehajtáskor tudsz bankkártyával vagy EUR bankjeggyel (érmével nem!). Utóbbi esetben helyi pénzt, BAM-ot kapsz vissza. (És nyilván ha van olyanod is, akkor azzal is fizethetsz. 1EUR=1,96BAM )

Rendőrök (nagyon) néha "zsebre dolgoznak" - de amúgy a 80km/h sebességhatár okán is könnyű belefutni egy "hivatalos" gyorshajtásba és büntetésbe, mert elég sok a traffipax. A zsebre dolgozó rendőrök okán (is) legyen nálad egy külön pénztárca, benne pár 5-10-20 EUR bankjeggyel - mutasd nekik, hogy nem nagyon van pénzed.
A határon is kiszedhetnek a büntetést kifizetni, ha fix kamera lőtt be. Sőt, ez tán 2 évig el se évül, és ha legközelebb lép be ugyanezen rendszámú autó az országba, kérhetik a kiszabott büntetés kifizetését.

Előzmény: molnjan2 (7506)
Bosanac Creative Commons License 2024.05.23 0 0 7507

Nem tudom, pontosan melyik utat nézted ki, de általánosan elmondható, hogy Boszniában a főutak, autópályák igen jó minőségűek.

És a főbb mellékutak is. De itt azért akadhat egy probléma:

Egyes navigációs sw-ek/térképek (szerintem leginkább az autókba beépítettek) nem tartják pontosan nyilván az útburkolatot, és a (nagyon) mellékutaknál akadhat (köves/sziklás/burkolatlan) makadámút is. Ezeket normál autóval nem javaslom.
Ezért ha valahol pl. "levágnál" egy kanyart, érdemes előtte valahogy megbizonyosodni róla.

(Boszniában sajnos még nincsenek Google Streetview útvonalképek [de már készülnek], így azon nem tudod megnézni a kérdéses utat. Én az opencyclemap.org kerékpáros térképen szoktam megnézni az utat - azon a funkciójánál fogva elég jól elkülönülnek a burkolatlan utak)


De vannak még az úti videók:
Az egész volt Jugoszláviában "nemzeti sport" az útvonal videók készítése és felrakása a YouTube-ra.

Ezeket úgy találod meg, hogy ha beírod a YT keresőjébe a keresett út két végpontját és/vagy főbb településeit, esetleg számát

Pl. "Zenica Tomislavgrad Makarska"

(esetleg beírod még mellé a "put" /út/ vagy "voznje" /vezetés/ szavak valamelyikét)

 

Az egyik legnagyobb ilyen útivideo készítő csatornája több száz videóval:

https://www.youtube.com/@DashCamBalkanRoadTrips

 

De sok kerékpáros úti videót is találhatsz a különböző utakról - csak jól kell keresni őket... :-)
Az egyik - számomra különösen informatív és egyben szórakoztató - a magyar Cobranco YT csatornája ill. weboldala:
https://www.youtube.com/watch?v=zwMsrn7a_YQ
https://www.cobranco.hu/turabeszamolo_14_adria.html

 

Útlezárások, útinfó:
A Boszniai Autóklub honlapján elég pontos és friss nyilvántartás szokott lenni az útviszonyokról/lezárásokról/balesetekről:
https://bihamk.ba/spi/stanje-na-cesti-u-bih
Sebességmérések:
https://bihamk.ba/spi/radari
Forgalomfigyelő kamerák (baloldalt szűrőkkel)
https://bihamk.ba/spi/kamere

 

Persze ezek online követéshez kell net.

Boszniában magyar SIM-el roamingolni igencsak drága, de nagyon olcsón, szabadon lehet venni sokfajta helyi turista SIM-et bármely benzinkútor, trafikban, áruházban, szolgáltatói ügyfélszolgálaton.
Helyben az eladóval aktiváltasd, vegyél rá megfelelő egyenleget is, ha szükséges. 

 

Itt egy összefoglaló a helyi SIM kártyákról - bár nem tudom, hogy mennyire friss (viszont BIH nem annyira inflációs környezetű, mint Hungarisztán)

https://prepaid-data-sim-card.fandom.com/wiki/Bosnia_and_Herzegovina 

 

Egyébként mindenképpen javaslom, hogy egy telefonra offline letölthető országtérképpel indulj neki az útnak.

Pl. maps.me, mapy.cz navigációk/térképek jók - előtte térképet wifin letölteni hozzájuk. De végső esetben a Google Térképben is le lehet tölteni előre az útvonal offline térképét.

Előzmény: molnjan2 (7506)
molnjan2 Creative Commons License 2024.05.23 0 0 7506

Nyáron utaznánk Makarskára Pécelről. Arra gondoltam,hogy Bosznián keresztül mennék legalább egy irányba, úgy látom -150 km és +1 óra lenne. Azt nem tudom mennyire járható ez az útvonal most? Van útépítés/zár valahol?

Előre is köszönöm.

Balikaa Creative Commons License 2024.04.01 0 0 7505

Lehet, hogy így van, de én az egyhetes nyaralás alatt nem váltottam pénzt. Csak a visszajáró volt márka + ott volt a bankkártya, nagyobb üzletekben.

Előzmény: Szajci (7504)
Szajci Creative Commons License 2024.04.01 0 1 7504

azért az nem igaz, hogy az eurót mindenhol elfogadják, inkább úgy, hogy sok helyen elfogadják!

Előzmény: Balikaa (7503)
Balikaa Creative Commons License 2024.03.25 0 1 7503

2. Közlekedés ok, útminőség: mint Magyarországon, vagy inkább jobb.

 

3. Mivel Boszniában nem kell igazolni magad SIM kártya vásárláshoz, mi úgy csináltuk, hogy megálltunk az első, ilyen újságos kioszknál, és vettünk egy kártyát, amihez járt net. Beraktuk a telefonba, és már működött is. 2,5 eurót fizettünk, hogy mennyi netet tartalmazott, már nem tudom, de egy hétig használtuk, megosztva 3 telefonon.

 

5. Elég sok helyen fizettünk Revoluttal (pl útdíj, üzemanyag, kocsma, felvonó, élelmiszerüzlet, stb) Ahol készpénz, ott meg euro. Mindenhol elfogadják, de helyi márkában adnak vissza

 

Előzmény: Joef (7502)
Joef Creative Commons License 2024.03.25 0 0 7502

Sziasztok,

Mivel itt sok BIH expert lakik, szeretnék feltenni pár kérdést.

E hét péntektől húsvét hétfőig Dubrovnikban leszek a párommal. Szeretnénk valamelyik nap megnézni Mostar-t, ill. ha van az odavezető Dubrovnik- Mostar útvonalon még arra érdemes látnivaló, akkor azt is. Úgy látom 3 féle útvonalon tervez a navi, Ivanica v Kamenice felé vezető  átkelőnél. Előbbinél 2ó 20p 148km valami M17-esen, utóbbinál van az M20-ason 200km 3ó 20p, vagy M20-M6-M17 vonalon 2,5 ó 140km. Melyik a jóbb, miért? Ez autóút, autópálya? Útdíj van? (nagyon láma vagyok a témában, belátom) Akár az adott napot is rászánnánk. Tehát szombat, vasárnap v végső esetben a hétfő lenne az az 1 nap.


1. Fenti napok közül melyik az ajánlottabb? Figyelembe véve hogy húsvét lesz. Nem vásárolgatni akarunk. Forgalom BIH-en belül, határátlépés, látnivalók elérhetősége, hozzáférhetősége (esetleges tömeg) lennének a szempontok.

 

2. Közlekedés. Mennyire számítsak balkáni állapotokra (útminőség, közlekedők, stb.). Magyarisztánon edződve, Romániában többször is járva az elmúlt években, de tapasztalva lengyel, cseh, sok olasz (nem dél!) utat is, mint előzmény.
Olvasgatva írásaitokat, az jött le hogy régi a járműpark, de igazi tapasztalatok sokat segítenének.

 

3. Netre, telefonra van jobb megoldás, mint az esetemben Telekom 2GB net csomagja kb. 3500Ft-ért, ill telóra van 30 perc azt hiszem 2500Ft körül, ami hosszabbítható? A netet max. waze-ra akarom használni, tudom sokan az offline-t elegendőnek mondjátok (kint lehet amúgy sem divat a waze?, egyáltalán megy?) Telót meg csak akkor ha muszáj.

 

4. Biztosítás. 4 évnél fiatalabb autónál az autós asszisztencia felejtős? Alkuszon keresztül akarok kötni, balesetbiztosítást is, mire figyeljek? Gondolom vegyem külön a BIH-re szánt napot, és arra csak oda kössek, mert ha belerakom a teljes útra Boszniát is, az jelentős kül. lesz a nélküle kalkulált árhoz képest..

 

5. Kártya/kp. Tudom a Revolutot használni, ahol lehet kártyával fizetni? Nem akarok sokat költeni, de ha valahol belépőt, parkolást kell fizetni, az mehet Revo-val? Vagy csakis a kp, ahogy "nagy jelenkori vezető maffiózóink" mondják :(((

 

Bocs, hogy hosszú lett, cserébe, akár 1-2 szavas, fél mondatos javaslatokat is szívesen fogadnék, ill. bármilyen építő jellegű hozzászólást előre is köszönök.

üdv,
József

pó_apó Creative Commons License 2024.03.25 0 1 7501
Előzmény: Bombyna (7500)
Bombyna Creative Commons License 2024.03.24 0 0 7500

Na akkor az drágább mint BIH ,MNE.

Hova kéne írni mi a pontos név?

Előzmény: pó_apó (7499)
pó_apó Creative Commons License 2024.03.24 0 0 7499

Pedig jó lenne, ha oda is irkálnának... Két info  még, aztán ha érdekes, akkor inkább ott: felkapott faluban reggelivel két személy légkondi, saját fürdő 17 EUR. Ez a part menti bungi 75 EUR volt: svédasztal, Az átlag (erkély stb.) 40 EUR alatt.

Előzmény: Bombyna (7498)
Bombyna Creative Commons License 2024.03.24 0 0 7498

Nem baj az úgyse írkálnak. Fillérek minden?

Előzmény: pó_apó (7497)
pó_apó Creative Commons License 2024.03.24 0 0 7497

De, csak off: Phu Quoc, Sea Star, part menti bungi...

Előzmény: Bombyna (7494)
Bombyna Creative Commons License 2024.03.22 -1 0 7496

Tapasztalat? Nekem 1 kézzel ment veled van a baj.

Előzmény: Tycho Brache (7495)
Tycho Brache Creative Commons License 2024.03.21 0 0 7495

A bérelt puputevéről nem olyan könnyű ám válaszolgatni. Főleg, ha jó nagy!

Előzmény: Bombyna (7494)
Bombyna Creative Commons License 2024.03.21 -1 0 7494

Nincs válasz?

Előzmény: pó_apó (7493)
pó_apó Creative Commons License 2024.03.08 0 0 7493

Ha-ha-ha :-)

Előzmény: Bombyna (7492)
Bombyna Creative Commons License 2024.03.07 0 0 7492

Na milyen volt Afrika?

Előzmény: pó_apó (7491)
pó_apó Creative Commons License 2024.03.04 -1 0 7491

De: Phu Quoc :-)

Előzmény: enddav90 (7490)
enddav90 Creative Commons License 2024.03.03 0 0 7490

sose tudjuk meg, hogy mit talált vé.-ben.  ¯_(ツ)_/¯

Előzmény: Durian Mochi (7489)
Durian Mochi Creative Commons License 2023.11.13 -1 0 7489

Abszolút nem ide való, de találtatok V.-ban valami jó kis telelőhelyet?

Előzmény: pó_apó (7488)
pó_apó Creative Commons License 2023.11.13 -1 0 7488

Bíztató... Amúgy tavaly nov-dec-ben már semmi sem volt érzékelhető, de korábban egy (!) eset miatt gyakorlatilag kipucolták -azt hiszem- Nha Trang nyaralókkal teli tengerpartját...

Előzmény: Durian Mochi (7486)
Bombyna Creative Commons License 2023.11.12 -2 0 7487

Az igen. Jó utat de ott is tudsz internetezni ha akarsz)))

Előzmény: pó_apó (7485)
Durian Mochi Creative Commons License 2023.11.12 0 0 7486

Bizony, szigorúak. Ebben is. Valószínűleg nem véletlen a történelmük. Engem 2020 márciusában szépen kórházi

karanténba zártak, mert kiderült, hogy a gépen, amin egy héttel korábban berepültem, volt egy fertőzött. De azért jó utat!

Előzmény: pó_apó (7485)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!