Keresés

Részletes keresés

pk1 Creative Commons License 6 napja 0 0 8842

"sikerült bizonyítani, hogy a szedés jó volt"

 

Vajon hogyan? Megtört és vallott a szabotőr?

Előzmény: Adani_ (8840)
Adani_ Creative Commons License 2024.06.03 0 0 8841

Még egy: Valamelyik híres műfordító anno a Kádár rendszerben meglátja az újságban a leközölt művét, nem is azzal volt a baj, hanem az utolsó sorral: "ordította: XY " 

Előzmény: Adani_ (8840)
Adani_ Creative Commons License 2024.06.03 0 2 8840

Vagy mikor egy nőegyleti bálon leszakadt egy csillár és pánik tört ki és másnap egy újság hatalmas betűkkel  hozta a hírt, óriási pánik a nőegyleti bálon, csak a pánik szóban két magánhangzó fel volt cserélve.:)

 

A Népszavás esetet megúszták az újságban ,mert sikerült bizonyítani, hogy a szedés jó volt, a nyomdában szúrták el. 

 

Romániában történt a 80-as évek közepe táján, hogy Ceausescu tárgyalt valahol Európában és és másnap az újság arról írt, hogy Ceausescu rámutatott, hogy egyre élesedik a különbség a szocializmus és a kommunizmus között. Kapitalizmust kellett volna írni eredetileg, de egyszerűen senki sem vette észre a dolgot, csak évekkel később így megúszták. 

 

Moldova írt róla, hogy egy újságíró pedig úgy húzott 19-re lapot, hogy valahol talán Tatabányán volt egy bányaszerencsétlenség, robbanás a bányában valamikor éjszaka, többen a föld alatt ragadtak, mentők már mentek a helyszínre stb. Ő meg írt egy cikket arról, hogy mindenkit szerencsésen kimentettek a bányából, pár könnyebb sérült van, őket a mentők ellátták a helyszínen, dicsérve a bányamentők és a mentésben részt vevők munkáját, hogy hősies küzdelemmel, de mindenkit kimentettek reggelre. Éjszaka közepén ment a nyomdába a cikk és reggelre tényleg így lett, és mivel ez az egy újság írt róla, mindenki ezt vette és sok honoráirumot jelentett az újságírónak, mindenki más akkor csak apróbetűs hírként számolt be róla, mert akkor még nem lehetett tudni, hogy mi lesz a végkifejlet, ő 19-re lapot húzott és alsó jött. Ha nem jön be, akkor nagyot bukott volna.  Egyik kollégája 1912-ben is ezt csinálta mikor éjfél körül fogták a Titanic segélykérését a parton és már terjedt a hír, hogy jéghegynek ütközött a hajó, éjszaka írt egy cikket, ami a reggeli újságba már bekerült, hogy a Titanic jéghegynek ütközött, az utasokat a környéken lévő hajókra szállították át, a Titanicot pedig vontatókötélen húzzák a Halifaxi kikötőbe.  Neki nem jött be.

Előzmény: mz-per-y (8839)
mz-per-y Creative Commons License 2024.06.01 0 0 8839

Egyetemi legenda szerint, egyszer egy figyelmetlen (vagy vicces?) diák az orosz fordítást azzal a címmel adta be, hogy "Kövér oroszlán fényes mezőben" (Lev Tolsztoj Jasznaja Poljanán).

A Népszavában tényleg megjelent, hogy "Mélységes megrendeléssel értesültünk Sztálin elvtárs súlyos betegségéről".

 

Előzmény: mz-per-y (8810)
Törölt nick Creative Commons License 2024.04.02 0 0 8838

Még a magyar internet aranykorában volt ez, mikor nálam még a digitális űrkorszakot a DPG.hu-s  e-mail cím és a modem jelentette, internet nem is volt, modemmel betárcsáztál a dpg szerverére és jöttek-mentek a levelek ( "reptesd a galambot"). Már akkor jöttek ilyen levelek, hogy könnyű egyszerű munka otthon is lehet végezni, csak küldj 900 ft-ot levélben és küldöm a részleteket. Ha volt a csalónak humorérzéke akár vissza is írhatott, hogy ez maga a módszer, minél több címre küld el a levelet és jönnek majd a 900 ft-ok.  Az a lényeg mindig, hogy kellően alacsony összeg legyen, amiért nem fog a rendőrségre menni a palimadár, legyint egyet és felfogja tanulópénznek ( "költse gyógyszerre"). Kb. az offline világban aluljáróban cigit árulók sémájára megy. Kellően olcsón árul cigit, vigyél egy kartonnal legalább úgy olcsó, majd kapsz egy lefóliázott kartont tele papírzsepivel, 100 átvert ből ha 1-2 visszamegy úgy, hogy kellő erőt is fel tud mutatni, nekik visszaadják a pénzét. 

 

50-es években működött a Brixolos csaló éveken át, mire valahogy lebukott. Akkoriban volt egy Brixol nevű fertőtlenítő, amit szinte minden vendéglátóipari helyen használtak a mosdókban, simán besétált és közölte, hogy a cégtől jöttem lejárt a Brixol szavatossága jöttem kicserélni. Az első helyen valóban kicserélte, aztán a többi helyen az előző üzletben elhozottra cserélte az ott lévőt, elkért 5 t-ot és távozott. Senki sem gyanakodott rá, hogy ilyen filléres tétel miatt csalna valaki, meg hát kinek jutna eszébe megnézni a Brixolt.

 

Sőt már 2000-es lvekben, mikor már voltak online kaszinók is, ment az a spam is, hogy itt a tuti biztos meggazdagodás receptje csak neked csak most. Regisztrálj ide ebbe a kaszinóba ( részletesen leírva persze itt is a megadott link, hogy lássák az ő ajánlottja, mert jár jutalék minden behozott tag után lásd. piramisjáték) aztán ruletten mindig csak 1 dollárt tegyél fel, ha elbuktad duplázz, ha nyersz kezd elölről és így mindig lesz 1 dollár hasznod. Egészen addig, de ezt már nem teszik hozzá, ameddig nem jön egy hosszabb veszteség széria, amikor már nem lesz elég pénzed duplázni, mert ugye nincs végtelen pénzed. Ja persze mindig egy színre tegyél, vagy piros vagy fekete és akkor biztos idővel nyerni fogsz.  10 bukott kör után már már 2048 dollár kéne, hogy legyen esélyed visszanyerni, amit addig buktál +1 dollár haszon. 

Előzmény: mz-per-y (8837)
mz-per-y Creative Commons License 2024.03.29 0 0 8837
On-line átverések. Eladó eladna valamit a neten. Perceken belül felbukkan egy külföldi érdeklődő. Az áru nem is érdekli, ő intéz mindent, küldi a futárt, átutalással fizet, de ehhez kellenek az eladó adatai és a bankkártyaszáma! Minek? Egy számlaszám bőven elég utaláshoz.
Áruház, csomagküldő, posta, reptér nagyon olcsón (1-2 dollár, vagy 700-800 Ft) kiárusítja az elhagyott, át nem vett csomagokat. Vagy szuper akció, 99% kedvezménnyel*. A régi trükk - tabletet, iphone-t nyertél, de fizesd a szállítást - új formája. A megrendelő nem kap semmit. És nem az az 1 dollár vagy az a 700 Ft kell a csalóknak. Hanem a bankkártya. Amit levásárolhatnak, vagy előfizetnek vele valami semmire se jó "szolgáltatásra" amire havidíjat vonnak, de lemondani se lehet.
Ilyen hirdetésnél figyeljünk az oldal pontos címére és nézzünk rá a cég hivatalos oldalára. Nem linkre kattintva, hanem begépelve. Vagy csak vegyük figyelembe, ami túl szép, hogy igaz legyen, az nem igaz.

* Csalók a Lego nevében Millenium Falcont, a Media Markt nevében meglepetés dobozokat "árusítottak" párszáz forintért. Természetesen csak interneten, nehogy túl korán érdeklődjön valaki a boltban.
Előzmény: mz-per-y (8836)
mz-per-y Creative Commons License 2024.03.29 0 0 8836
Mostanában ahogy látom, az megy, hogy reklámok, filmek, előzetesek megnézésére fizetnek. Az egyik ilyenről kiderült, hogy piramisjáték. Úgy tettek, mintha komoly filmforgalmazó cég lenne, beszedtek pénzt a jelentkezőktől, aztán eltűntek.
Ma már ezer csatornán lehetne elmondani az embereknek: ha munkát ajánlanak neked, de te fizetsz, az gyanús.
https://rtl.hu/hirado/2023/03/12/online-munkavegzes-csalas-tizezer-ember
Előzmény: Törölt nick (8835)
Törölt nick Creative Commons License 2024.03.28 0 0 8835

Anno még a 90-es évek végén az internet aranykorában mentek a "pay to surf" típusú cégek, ami arról szólt, hogy regisztrálj be, majd letöltesz egy programot, ami netezés közben reklámokat rak a képernyőd egy részére és ezért neked fizetnek, persze figyelték, hogy aktív vagy-e a gép mellett vagy sem pl. mozog-e a kurzor, billentyűzeten vannak-e a leütések, nyitogatsz-e meg weboldalakat stb. Persze, hogy voltak cheat programok erre is, amik mozgatták a kurzort, nyitogattak weboldalakat, gépeltek szöveget stb.  Vagy simán visszafejtették a programot, ill. Wireshark-al vagy hasonlóval meglesték a forgalmazást, és megfejtették mi mit jelent és írtak egy programot, ami úgy működik, mint az eredeti, de mindenre OK-t mond és dől a lé. :) Hirtelen annyi cég jött, hogy Dunát lehetett volna rekeszteni velük, 1-2 maradt fent hosszabb távon, amik fizettek is néha, anno 30$-t én is kaptam 2001 körül majd egy év után a Spedia.net-től, miután volt alattam több regisztráló és egyéb szolgáltatásokba is rajtuk keresztül léptem be.  Piramisjáték jelleg itt is megvolt azzal, hogy ha valaki rajtad keresztül regisztrál be, akkor az ő bevételei egy részét te is megkapod, bizonoys %-ban visszaoszt, lásd. ha mindenki százával szervez be embereket aki alattad van a piramison neked is jó lesz, csak a sokadik 100-as szint után mikor már milliók dőlnének elfogyott Magyarország. :)

 

Két magyar cég is volt, akik később egyesültek Forinter.net és sokpenz.net, naná,  hogy egyik sem indult el, bár utóbbinak asszem megvolt a programja, volt is benne 1-2 reklám, de kb. mindig ugyanazok. Dotcom lufi kipukkanása után meg úgy eltűntek a külföldi cégek is, mintha sosem lettek volna.  Volt még a lutri.hu amire emlékszem, online lottó, scriptelve toltam le naponta a 100-as sorsolást random számokkal, mindig azt mondták akkor lesz fizetés ha eléred a 20 ezret, 10-en valahány ezrem volt már igen közel a 20-hoz mikor szőrén-szálán eltűnt az oldal.  Volt még valami keress pénzt a mobiloddal is, sms-eket küldenek reklámmal és sms-enként fizetnek valami 5 ft-ot. Kaptam is párat, de pénzt sosem.

Törölt nick Creative Commons License 2024.03.28 0 0 8834

Játék mobil anno. Még a mobilok előtt is volt, aki mikor még a walkman volt a menő, és az volt az újdonság, amire mindenki vágyott, fejhallgatóval gizdázott a fülén, a zsinór persze csak lógott csupaszon a zsebben, mert walkman nem volt hozzá. 

 

Menőzésből játékmobilra is több legenda van, sztem mind volt már itt is. Vonaton ülve löki a süket dumát a játék mobilba, valaki rosszul lesz a vonaton a kaluz meg elkéri a mobilt, hogy adja csak beszólok a következő állomásra, hogy hívjanak mentőt, mire odaér a vonat, kénytelen bevallani, hogy játékmobil. Vagy a mobil valódi, de a beszélgetés imitáció, hangosan, hogy mindenki az utcán hallja értekezik, hogy miből mennyi részvényt veszünk és elkezd csörögni a telefon. De amúgy is mikor 1990-ben elindult a Westel 0660 akinek volt, szinte mindig felvágott vele jól láthatóan baxta ki étteremben is az asztalra a táska méretű mobilt, hogy ő fontos ember, és a beszélgetések is inkább szóltak a külvilágnak, mint a partnernek a volnal másik végén. Még 1996-ban is divat volt mobilon jó hangosan üvölteni a készülékbe és mindent, hangosan megismételni, amit a partner mondott: "18 óra? igen? "tehát 18 órakor a moszkva téri óránál?"

Előzmény: mz-per-y (8832)
Törölt nick Creative Commons License 2024.03.28 0 2 8833

Aki kicsit is ért hozzá tudja, hogy meggazdagodni igazán csak az első fecskék fognak, a többieknek már nem marad fóka, ahogy szaporodnak az eszkimók. 

 

Az MLM őse egy legenda szerint egy orosz boltos volt, aki mikor épp csak elkezdett terjedni a bicikli egy kis faluban nyitott bicikli kereskedést és úgy reklámozta, hogy 10 rubelbe került egy bicikli, de ha 13 rubelt fizettél adott mellé 5 kupont, hogy ha ezt valakinek odaadja és ezt felmutatva vesz biciklit ő is akkor 1 rubelt visszaad az árából, így mondhatni  rubelért lesz biciklid ha hozol 5 embert, aki vásárol. Elsők biztos jól jártak, mert könnyűszerrel találtak 5 embert, aki látta milyen jó találmány ez a bicikli, a szomszéd faluba is 3 órás gyaloglás helyett fél óra alatt át lehet érni vele, könnyűszerrel találtak még 5 embert, első 5 vásárló, esetén ez 25 ember lett talán ők is találtak, de akkor már 125-nél tartunk és ők már mikor mindnekinek van biciklije kinek adnak oda 5 kupont?  

 

Facebookra feltöltött nyaralások: Na igen bénán photoshopolt hátterek, ill. a másik klasszikus most utazok nyaralni képek repülőablakából, hogyan készül. Monitoron beállítod háttérnek, repülőgép szárnya ablakból fotózva, majd egy WC deszkát a monitor elé teszel :)

 

 

Ismerettésgi körben Amwayt nyomták páran, arról tudok nyilatkozni. Páran bele is akartak rángatni, de nem léptem be, aki belépett végül is nem gazdagodott meg belőle, de nagyot nem is buktak kezdő csomag kézkrém, fogkrém, tusfürdő stb. a nyakukon maradt, de végül is ezekre amúgy is szükség van és nme romlik meg évek alatt majd elfogy a tüsfürdő, sampon, fogkrém stb. csomag 20 ezerért házszállítva, spájzban meg elfér. :)

 

MLM csak annyivel jobb mint a piramisjáték, hogy ott valóban van termék, és tényleg annak eladása a cél, így nem törvényszerű a bedőlés, igaz milliomosok is csak piramis csúcsán állók válnak belőle. Piramis játéknál meg a termék csak álca és addig marad életben a rendszer, ameddig elég új belépő van. Exponenciális növekedéssel meg ez lehetetlen. 

Előzmény: mz-per-y (8832)
mz-per-y Creative Commons License 2024.03.27 0 0 8832

Legendák MLM ügynökökről.

(Az MLM-hez csak annyi közöm, hogy valamikor régen vásároltam már MLM ügynöktől, meg egy régebbi munkahelyemre bejött egy fickó előadást tartani, de ő kijelentette, hogy ez nem is MLM, hanem hálózat.)

 

Akkor a legendák: MLM ügynök, aki már multimiliomossá gazdagodott ebből, ismerőseit be akarja szervezni, mert hát ő rendes ember, nekik is megadja a meggazdagodás lehetőségét. Azok húzódoznak, nem tudják eldönteni, nem is nagyon értik mi ez, erre azt mondja nekik, hogy elviszi őket egy erről szóló előadásra. Tényleg elviszi őket, de benzinpénzt kér.

Drága fővárosi szálloda éttermében MLM-es buli. A cég legsikeresebb arany és gyémánt fokozatú értékesítői összejönnek, mindenféle drága autócsoda a parkolóban - aztán a szálloda dolgozóinak feltűnik valami: az összes autó bérelt.

Facebookra feltöltött fotók a tavalyi tengerparti luxusnyaralásról, amik valójában a nappaliban készültek, háttérképek előtt.

Ezeket egy videómegosztóra feltöltött beszélgetésben hallottam, jókat nevettem rajta. De mennyi lehet a valóságtartalmuk? 

 

1. Talán semmi. A beszélgetők MLM-ellenesek. Hát röhögjük ki az MLM-eseket, akik ugyanolyan csórók, mint mi, de még a gatyájuk is rámegy, hogy megjátsszák a sikeres üzletembert.

2. Lehet, hogy ezek tényleg igazak. Vagy ezek azért túlzások, de van valós alapjuk. Vannak, akik szeretnének nagymenők lenni, de nem azok, hát megjátsszák. Én is hallottam, olvastam már ilyen történeteket, pl. valaki játék mobiltelefonnal mászkált, mikor még a valódit csak a gazdagok engedhették meg maguknak.

3. Voltak kommentek arról, hogy vannak, akik épp csak beléptek, úgy kezdik a saját hálózatukat építeni, hogy azzal hülyítik rokonaikat, ismerőseiket, hogy ebből mindenki gyorsan és munka nélkül meggazdagszik. Melyik tűnik jobbnak: "Szia! Rég láttalak. Meghívlak kávézni... Figyelj, van egy nagyon jó üzleti lehetőség. Én már meggazdagodtam ebből, te is gazdagodj meg.... stb" (és akkor már igazolni is kell, hogy tényleg gazdag) vagy a "Beléptem egy MLM-be. Gyere te is. Mi pénzt kerestem eddig? Semmit. Sőt, eddig csak ráfizettem. Meg nyakamon maradt egy csomó kézkrém, ami a kutyának se kell...."

Törölt nick Creative Commons License 2024.02.26 0 2 8831

Katonaságbeli legenda, hasonló félreértésből. Egyik laktanyában valamikor reggel, érkezett egy magasrangú tábornok, ilyenkor bevett szokás volt, hogy kürtszóval köszöntik a látogatót, egy katona volt az ezred kürtöse, aki tudott játszani rajta. Ezen a napon viszont valamiért hiba csúszott a programba és már közeledett a tábornok érkezésének várható ideje, de a kürtös még sehol. Laktanya parancsnok meg magából kikelve ordított, hogy "azonnal kerítsék elő a trombitást" 2 perc múlva ott egy sorkatona, akin az egyenruha is olyan pacuhén áll, mintha egész este abban aludt volna. 

- Hogy néz ki maga, hol volt eddig?

- Hátt ööö izéé jelentem, éjszak őrségben voltam és csak most....

- Najóvan kuss legyen, itt a tábornok ,nesze ittvan fújja már. 

Parancs az parancs, fújja a kürtöt rendesen, már lila a feje, de alig bír valami halk nyekergést kipréselni belőle, parancsnok feje vörös gutaütés közeli állpaotban tolja a hangerőt 200 decibel felé:

- Bezáratom, lecsukatom, kivégeztetem!!!!!! Egyáltalán hogy hívják magát az isten f.szát már!!!!

- Jelentem Trombitás Kálmán 

Ekkor ért oda a kürtös, és tisztázódott a helyzet.

Előzmény: mz-per-y (8829)
Törölt nick Creative Commons License 2024.02.26 0 2 8830

1930-as években állítólag megrtörtént. Nőegyleti bálon leszakadt egy csillár a plafonról és kitört a pánik.  Az egyik újság címlapon hozta, hogy óriási pánik a nőegyleti bálon, de kapkodva szedték ki a cikket, hogy reggelre ki tudja a nyomda nyomtatni, így a pánik szóban két magánhangzót sikerült felcserélni.

Előzmény: mz-per-y (8829)
mz-per-y Creative Commons License 2024.02.24 0 1 8829

Angliában egyszer egy politikus beszédet mondott a rádióban. Úgy gondolták, hogy a beszéd elé be kéne tenni egy fanfárt, kértek is egyet a hangtárból, na elő is kapartak egyet, és bejátszották a műsorba: "Csak tessék, csak tessék! Itt mindenki kedvére szórakozhat!" Valaki félrehallotta a szót és fanfare helyett funfair (vidámpark) hangot küldött.

pk1 Creative Commons License 2024.02.01 0 1 8828

Azért abban reménykedem, hogy egy kora van az univerzumnak.

 

Bár elképzelhetők olyan univerzumok is, amelyek ősrobbantak először x irányba, majd pár milliárd évvel később y irányba, aztán z irányba.

 

Na, csak nehogy nálunk is beinduljon a következő ősrobbanás w irányba.  :o)

Előzmény: mz-per-y (8827)
mz-per-y Creative Commons License 2024.02.01 0 0 8827

Ha már vasút: mikor a Liverpool-Manchester vasutat építették, sokat vitáztak azon, hogy mozdonyos vagy kábeles vontatás legyen? Attól tartottak, hogy a mozdonyok kerekei kipörögnek és a vonat meg se mozdul. Akkor már más vasutakon használtak mozdonyokat (meg kábeles vontatást is), de ez volt az első, két nagyvárost összekötő közforgalmú vasútvonal, így jóval nagyobb forgalommal és nehezebb vonatokkal számoltak. Sokan a mozdonyokat megbízhatatlannak tartották. Talán volt is ebben valami, mert a rainhilli versenyre 10 gépet neveztek, 5 el is indult, de csak egy tudta teljesíteni a feladatokat, Stephenson Rocket nevű gépe.

Ha már emlegettük a fizikusokat: a 19. század végén, 20. század elején állítólag egyes fizikusok azt állították, hogy a fizikában már nincs is semmi felfedezni való, lényegében mindent felfedeztünk. Voltak persze ismert problémák, az akkori fizikusok is jól tudták, hogy gond van a fénysebességgel (hogy lehet minden megfigyelő számára azonos?), meg hogy a termodinamika elmélete hülyeségeket jósol és nincs összhangban a kísérletekkel sem, de ezeket hamarosan megoldjuk valahogy, csak néhány egyenletet és elméletet kell minimálisan kiegészíteni, javítani. Aztán hamarosan jött a relativitáselmélet, magfizika, kvantumfizika.   

Pár napja láttam egy cikket, a címe A világegyetem jóval fiatalabb lehet, mint eddig gondoltuk. A cikk utolsó mondata: más megfigyelések szerint a ma elfogadott 13,8 milliárd évnél akár kétszer idősebb is lehet. 

Ilyenkor az szokott lenni, hogy van valami ismeretlen hatás, amit nem tudtak figyelembe venni, mert hát ismeretlen.

Előzmény: mz-per-y (8818)
mz-per-y Creative Commons License 2023.05.28 0 1 8826

Egy újabb történelmi legenda: Ki volt az első gépeltérítő?

 

Sokáig azt hittem, hogy az 1956-os magyar csoport, volt az első, akik Bp-Szombathely belföldi járatot vitték el Ingolstadtba. Főleg, hogy már akkor is hallottam, olvastam, hogy a gépeltérítés is magyar találmány.

A Guinness Rekordok könyve szerint az 1931-ben volt az első gépeltérítés Peruban - de milyen gépeltérítés az, ahol a pilóta minden gond nélkül végigrepüli a távot, leszáll a cél reptéren, és ott foglalják le a katonák a gépet?

Egyes honlapok egyértelműen kijelentik, hogy az első gépeltérítő IV. Károly magyar király volt, a királypuccsra úgy jött haza, hogy sétarepülést rendelt a svájci Ad Astra Aero cégnél, aztán a pilótát arra kényszerítette, hogy repüljön Magyarországra (1921. október 21.). Csak repülővel jöhetett, mert már Ausztriába se engedték volna be.

Maga Zimmermann pilóta mondta, hogy a légitársaság nem, de ő bizony már a felszállás előtt tudta a valódi úticélt, és csak úgy vállalta, hogy egy német bankban letétbe helyeznek 50 ezer frankot, amit ő maga fog kifizetni a Junkers (gyártó és tulajdonos) és az Ad Astra Aero (bérlő) részére. A pilótát a Junkers továbbra is alkalmazta, a gépet meg sohasem követelte vissza.

https://iho.hu/hirek/kiralypuccs-es-repulogepe-nem-volt-elterites-161025

És ki volt az első gépeltérítő? Nopcsa Ferenc báró, 1919-ben.

https://index.hu/tudomany/til/2014/09/05/egy_magyar_tudos_volt_az_elso_gepelterito/

Törölt nick Creative Commons License 2023.05.05 0 0 8825

Az is igaz, hogy az egészet elintézték azzal, akkoriban, hogy nem volt elég mentőcsónak ez volt a baj, szóval ha minden hajón mindenkinek jut mentőcsónak azzal minden meg lesz oldva. Tévedtek, volt olyan baleset később mikor egy kikötőben borult fel egy hajó amiatt, mert túl lett terhelve a csónakok okozta plusz súly miatt. Sőt 1950-es években volt a Földközi tengeren is egy luxushajó, aminek nekiment egy teherhajó és oldalra borulva süllyedt, hiába volt elég csónak, a felük használhatatlanná vált mert a megdőlt hajón nem lehetett leengedni és beszállni. Lasabban süllyedt el mint a Titanic, mintegy 11 óra alatt és több hajó is volt a közelben, akik kimentették addigra az utasokat.

Előzmény: mz-per-y (8824)
mz-per-y Creative Commons License 2023.05.05 0 0 8824

Sőt, olyan mondatot is adtak Smith kapitány, vagy talán Andrews főmérnök szájába, hogy "Még az Úristen se tudná elsüllyeszteni" - aztán már a legelső útján elsüllyedt, így még jobban ki lehetett hangsúlyozni, hogyan vált a technikai haladás jelképe az ostobaság jelképévé. Aztán még rengeteg legendát tettek hozzá.

Sokan ma is azt hiszik, ez volt a legnagyobb (legtöbb áldozatot követelő) hajós katasztrófa, de nem, csak ez egy forgalmas útvonalon, egy modern korban, egy modern hajóval, egy fejlett ország közelében történt, és erről részletesen beszámolt az akkori sajtó, meg később könyvek, filmek dolgozták fel, meg még a mai sajtóban is sokszor előkerül.

Előzmény: Törölt nick (8823)
Törölt nick Creative Commons License 2023.05.04 0 1 8823

Clickbait címek. Lásd. pl. államtitkár épp nem tud nyilatkozni mikor elkapják az utcán, annyit mond, hogy most nem, keressenek meg a sajtótájékoztatón holnap és mad ott. Reggeli címlap: Xy Menekül a kérdések elől.

 

Régebben a Titanicról nyilatkozott Smith kapitány, hogy ez egy gyakorlatilag elsüllyeszthetetlen hajó, nem tud olyat elképzelni, hogy el tudjon süllyedni, dupla vízzáró fenék, 16 önálló vízzáró rekesz, gomnyomásra lecsukódó ajtók, amik elzárják egymástól a rekeszeket, és mivel bármelyik 4 rekesz sérülése esetén is a vízen mardna a 16-ból ha 3 felé vágnák a hajót akkor is a vizen maradna. 

A katasztrófa után pedig már a "gyakorlatilag" szót kifelejtették a nyilatkozatból, nagyobbat szólt úgy, hogy elsüllyeszthetetlennek mondta a hajót és az első útján elsüllyedt.

Előzmény: mz-per-y (8822)
mz-per-y Creative Commons License 2023.05.04 0 0 8822

Néhány napja olvastam egy hírt. 

"125 egyetem versenyez egy fiúért, akinek 9 millió dollár ösztöndíjat ajánlottak" 

Az ember mire gondol egy ilyen cím láttán? Egy csodagyerek, akit minden egyetem szeretne felvenni és ezért még egy nagy halom pénzt is hajlandók kifizetni. Aztán mi a valóság? Nem tudom, milyen az ottani felvételi rendszer, de a cikk elolvasása után úgy tűnik, csak annyi történt, hogy a srác jelentkezett egyszerre 200 egyetemre, ebből 125-re egyből fel is vették a gimnáziumi eredményei alapján, a 9 millió meg úgy jött ki, hogy a firkászok összeadták az összes ajánlott ösztöndíjat - amiből csak egyet fog megkapni.

A legendák egyik keletkezési módja: clickbait cím + valójában nem olvasó, csak kommentelő olvasók (Persze tudom, sokan direkt nem kattintanak clickbait címre)

Másik friss "hír" - "Így néz ki majd a Windows 12" - valójában egy youtuber által készített fantáziarajzról írtak.

Degeczi Creative Commons License 2023.04.28 0 1 8821

Ez eléggé ki van így színezve...

 

Valójában a 70-es évek végén, egy mezei (abszolút nem ritka vagy különösebben óvott, sőt, addigra kimondottan elavult) PDP-10-es gép szekrényének oldalára volt ragasztva a kapcsoló, az oka meg szinte biztosan egy olyan módosítás volt, amit később megszüntettek, a kapcsoló meg ottfelejtődött, már funkció nélkül

Előzmény: Törölt nick (8820)
Törölt nick Creative Commons License 2023.04.28 0 0 8820

Mainframe gépek idején, valóban nem sokan gondolták, hogy majd valamikor háztartási eszköz lehet a számítógép. 

 

Szegedi egyetemen volt mér a 70-es években egy jelfogós gép, ami sokszor gyulladt ki mikor valami nem úgy működött mint kellett volna. A legenda szerint annyi poroltó fogyott, hogy az egyetemnek már sok volt, ezért poroltó helyett egy vödör vizre cserélték a tűzoltó készüléket, a vízkárokat olcsóbb volt javítani. Mondjuk árammal működő eszköt vízzel oltani azért elég meredek dolog. 

 

Ami viszont nem legenda, valóban megtörtént a MIT egyetemen történt 60-as évek vége felé talán. Mainframe gép volt ott is és akkor még a számítógép misztikus tárgy volt, nem volt csak nagyobb egyetemeken és munkahelyeken és annyira vigyáztak rá, hogy nemhogy a gép közelébe még arra az emeletre se mehetett senki az operátorokon kívül. Egyszeri felhasználók terminálokon dolgozhattak, lyukkártyán leadták a programokat az operátoroknak, a mérnökök betáplálták a gépbe, aztán ha jutott gépidő valamikor lefutott és a felhasználó megkapta az eredményt. A kezelők persze a mrénöki pulton át közvetlenül hozzá tudtak férni, de rajtuk kívül oda be senki se léphetett és erre figyletek is keményen. Mágneskártyás beléptető és mozgásérzékelős riasztók már akkor, a takarító nénit se engedték az emeletre stb. 

 

Itt történt az, hogy egyik reggel döbbenten látták, hogy a mérnöki pultba valaki hidegvágóval vágott egy lyukat és belekókányolt egy közönséges villanykapcsolót, a pultra meg alkoholos filccel odaírta, hogy "more magic" és "magic",  more magic állásban volt a kapcsoló. Kicsavarozták a kapcsolót és hoppá az egyik oldal be se volt kötve, a másikból egy kábel vezetett valamerre, hát akkor nem kapcsolhat semmit, átkapcsolták magic állásba és rögtön lefagyott a gép. És mindig akárhányszor more magicből magic-re kapcsolták lefagyott. Eltelt jó sok idő mire végigfűzték a kábelt hová vezetett a sok millió másik között és a másik vége se volt bekötve sehova csak rá volt tekerve fém rack szekrény egyik oszlopára. Vizsgálatot indított az egyetem, de semmi nyoma nem volt a behatolásnak, és sosem lett meg a tettes. Arra se tudtak rájönni hogyan működött a kapcsoló. Csak 1994 körül dobott fel valaki egy teóriát, de a gép már nem volt meg így tesztelni nem tudták, hogy a mérnöki pult fém felülete és a távolabb lévő szekrény között lehetett némi potenciál különbség, mert mindkettőt használták földként és mikor átkapcsolták a kapcsolót ez zavarhatta meg a gépet. A kapcsolót eltették egy vitrinbe azóta is ott van more magic állásban. 

 

Lángelme lehetett, aki ezt csinálta, mesteri terv mesteri végrehajtás, hogy ezt meg tudta csinálni úgy, hogy minden nyomot eltüntetett és kiszámolta, hogy pont annyira fogja megzavarni a gépet, hogy mindig lefagyjon pont attól a fajta kapcsolótól

Előzmény: mz-per-y (8818)
m54-b Creative Commons License 2023.04.27 0 1 8819

1896. Angliában elfogták az első gyorshajtót, 8 mérföldes sebességgel száguldott!

Egy kerékpáros rendőr érte utol...

 

 

Előzmény: Törölt nick (8817)
mz-per-y Creative Commons License 2023.04.27 0 0 8818

Ez a magyarázat már érthetőbb, hihetőbb. A huzatot, vákuumot, szivattyút már ismerték, de vonattal még nem  kísérletezhettek.

A levegőnél nehezebb eszközzel történő repülés: sokan lehetetlennek tartották, mások vitatták, és még akkor is voltak erről viták, mikor már voltak levegőnél nehezebb repülő eszközök: vitorlázógépek, motoros repülőgép-modellek, madarak is voltak már a Wright-féle Flyer I. előtt is. Igaz, sokáig azt gondolták, hogy az élőlények nem tartoznak a fizika tárgykörébe, az élő szervezetek egyszerűen alapvetően mások mint az élettelenek. Ezeket a korai gépeket meg ki lehetett magyarázni, hogy csak rövid távú, instabil repülésre voltak képesek, olyan mintha csak eldobnánk őket, mindig leesnek stb.

Állítólag még a 19. század végén, 20. század elején is kijelentették egyes fizikusok, hogy kerékpározni egyszerűen lehetetlen - miközben akkor már rengetegen bicikliztek.

 

1945-ben meg, hogy a jövő elektronikus számítógépe elképzelhető, hogy könnyebb lesz mint 1 tonna.

 

Ez igaz, akkoriban tényleg ezt jósolták. És tényleg könnyebb, mint 1 tonna. :)

Előzmény: Törölt nick (8817)
Törölt nick Creative Commons License 2023.04.27 0 1 8817

Valami olyasmi volt inkább, hogy azért nem lehet gyorsabban menni, mert ha 50-nél goyrsabban megy a vonat akkor, a menetszél kiszívja a levegőt a kocsikból és megfulladnak az utasok. 

 

Amúgy igen egy gyors lóval utol tudták érni a vonatot a kezdetekben, nemcsak western filmekben látni ilyet, hogy leelőzik lovasok, de mikor először közlekedett vonat Angliában, egy lovas ment előtte a síneken és figyelmeztetett mindenkit ,hogy vigyázzanak, jön a vonat.

 

19. században mondták ki azt is, hogy levegőnél nehezebb tárgy nem repülhet, mert fizikai képtelenség, ill. hogy a holdraszálláshoz még legalább 200 év kell. 

 

1945-ben meg, hogy a jövő elektronikus számítógépe elképzelhető, hogy könnyebb lesz mint 1 tonna. Bill Gates 1981-ben mondta, hogy 640 Kbyte memória mindenkinek elég kell legyen. DOS korszak végéig nem is lehetett ennél többen egyben kezelni csak trükkökkel, EEM386, QEMM, EMX, XMS memóriák stb. 

Előzmény: mz-per-y (8816)
mz-per-y Creative Commons License 2023.04.27 0 0 8816

Régebben is hallottam, de mostanában többször is olvastam - facebookon, főleg a "világ összes tudósa hülye, én sokkal jobban értek hozzá" - típusú hozzászólásokban, - hogy a 19. század elején, a francia akadémia azzal érvelt a vasútépítés ellen, hogy az ember nem bír ki 14 km/h-nál nagyobb sebességet. (Más verziókban 30-40 km/h szerepel.)

Lehet, hogy igaz, de megbízható forrást nem találtam rá. Beszélgetős tévéműsor és facebook komment nem megbízható forrás.

Számomra azért tűnik legendának, mert Galilei és Newton óta tudjuk, hogy a sebesség relatív, csak viszonyítási pont kérdése, és a gyorsulás ami számít. A másik, hogy ekkora sebességet gőzgép nélkül is simán elérhet egy futó, egy vitorlás hajó vagy egy lovas is (a 14-et biztosan, de talán a 30-40-et is...) 

mz-per-y Creative Commons License 2023.03.31 0 0 8815

„Csak két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség. De a világegyetemben nem vagyok olyan biztos.“

Sok minden más mellett, ezt is Einsteinnek tulajdonítjuk. Valóban mondott vagy írt ilyesmit? A világegyetem végtelenségében tényleg nem volt biztos, mert ő úgy gondolta, hogy véges, de nincs határa, mert önmagába visszagörbül.

Newton viszont a Déltengeri Társaság bukása után, amiben ő is rengeteg pénzt veszített, tényleg mondott valami olyasmit, hogy "A Naprendszert ki tudom számítani, de az emberi ostobaságot nem." 

mz-per-y Creative Commons License 2023.03.08 0 0 8814

Az amerikaiak hamar rájöttek, hogy a tolmácsuk nem épp a legjobb, a vacsorához gyorsan hívtak egy másikat. De mivel az új tolmács azonban hiába tudott jól lengyelül, neki az angol nem ment, meg se mert szólalni. Végül a lengyelek mentették meg a helyzetet, bevetették saját tolmácsukat.

https://index.hu/tudomany/til/2019/09/12/jimmy-carter-lengyelorszag-egyesult-allamok-felreforditas-elnok/

Itt megemlítik az "Ich bin ein Berliner" legendát is, ami szerint Kennedy egy fánk volt. Ennek cáfolata: https://www.urbanlegends.hu/2009/11/ich-bin-ein-berliner-fank/

Előzmény: mz-per-y (8810)
Törölt nick Creative Commons License 2023.02.20 0 0 8813

Hasonló. Egy NATO konferencián egy okos tábornok kitalálta, hogy mivel ő már járt legalább 2 hetet angol tanfolyamra tolmács nélkül is elboldogul majd.  Ebéd felszolgálása után az első mondat, amit ki bírt nyögni a mellette állónak beszélgetést kezdeményezve:

- This is a beautiful soup, i loye you

Előzmény: mz-per-y (8810)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!