Keresés

Részletes keresés

questt Creative Commons License 2024.05.21 0 0 251

„Jobban lenyúlják őket, mint a magyarokat” – Iváncsán jártunk a vendégmunkás-elbocsátások után

 

Bicsák Boglárka Zsilák Szilvia 2024. 05. 21. 18:07

 

609 vendégmunkást küldött el hirtelen az iváncsai akkumulátorgyár az elektromos autók iránti kereslet visszaesése miatt.

Arról kérdeztük a Fejér megyei faluban élőket, hogy milyen az üzemben dolgozni, a vendégmunkások távozása hogyan érinti a közel 3000 fős település életét. Szerettük volna megtudni, hogy a magyar kormány által 210 milliárd forinttal megtámogatott gyár és ipari park mennyi új magyar munkahelyet teremtett. Az SK On tájékoztatása szerint viszont a dolgozói létszámra vonatkozó adatok a Koreai Köztársaság nemzeti értékének számítanak, ezért védenie kell ezeket az információkat.

questt Creative Commons License 2024.05.13 0 0 250

Polgári nyomásgyakorlásra készülnek a gödi civilek, ha nem áll le a Samsung gyár 2 órával ezelőtt

  

 

Bár a bíróság már több mint két hete lényegében felfüggesztette az akkumulátorokat gyártó gödi Samsung SDI Zrt. környezethasználati engedélyét, a gyár mégsem állt le. Az eljárást kezdeményező Göd-ÉRT egyesület szerint a kormányhivatal fellebbezett a döntés ellen, de annak nincs halasztó hatálya. A Szabad Európa kérdéseire sem az illetékes hatóság, sem a gyár nem válaszol több napja.

 

A bíróság döntése értelmében a gödi gyár nem működhet a környezethasználati engedélye ügyében indult eljárás végéig, mégis működik. Úgy látszik, hogy az igazságot nem egyformán mérik Magyarországon – mondta a Szabad Európának Töplerné Szaszkó Andrea, a Göd-ÉRT egyesület alelnöke.

 

Ha nem állítják le a gyárat, polgári nyomásgyakorlást fognak alkalmazni, mert már mindent megtettek, ami jogilag lehetséges – jelentette ki. Demonstrálni fognak; részleteket azonban egyelőre nem árult el, mert még szervezés alatt van az akció.

Watchdog Creative Commons License 2024.05.13 0 1 249

Már az egész gyár kezd letérdelni:

Tömeges elbocsátás az iváncsai akkumulátorgyárban, a műszak közepén küldték el a dolgozókat

 

Délután kettőkor jött a műszakvezetőnk. Kiabált, hogy jöjjön mindenki ide, mert baj van. Összepakoltunk, aztán kimentünk. Ott egyből elvették a belépőkártyáinkat, az öltözőkulcsainkat, és mondták, hogy menjünk.

questt Creative Commons License 2024.04.29 0 1 248

Letérdelve, földön ülve kellett volna meghallgatni a műszakvezetőt – kifakadtak az iváncsai akkugyár dolgozói Haász János belföld április 29., 08:21

 

A földön ülni, térdelni vagy guggolni kellett volna a dolgozóknak a műszakvezető beszéde alatt az iváncsai akkumulátorgyárban – erről a cég két dolgozója számolt be az RTL Házon kívül adásában. A gyárban még csak tesztüzem zajlik, de már így is többször került be a hírekbe, a múlt hónapban például azzal, hogy a gyárban – aminek az építése során hárman haltak meg – több munkás is rosszul lett, ők orrvérzésre, fejfájásra, hányingerre panaszkodtak.

.....

questt Creative Commons License 2024.04.23 0 1 247

Csak egy eldugott közleményből derült ki, hogy tovább bővül a gödi akkumulátorgyár

 

Csengel Karina ma 13:54

 

 

Decemberben tíz évre előre kapott környezethasználati engedélyt a gödi Samsung a hatóságok jóváhagyásával, ami úgy tűnik, rugalmasan módosítható, a dél-koreai multi ugyanis újabb több mint 43 ezer négyzetméterrel bővítené gödi akkumulátorgyárát. Az engedély módosítási folyamatát már meg is indította a Pest Vármegyei Kormányhivatal – ami a már megszokott módon, „nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé” nyilvánítva zajlik.

 

A hatóság közleménye szerint a telephelyen két épületet bővítenének, valamint az ezeket összekötő hidat is. Újabb három kazánt is telepítenének a már meglévő hét mellé, „az akkumulátor gyártási kapacitás növelése érdekében” pedig további négy gyártósort létesítenének a meglévő 12 mellé.

Néggyel bővül az úgynevezett „mixing” területek száma is – itt történik az akkumulátorgyártás első lépése, az elektróda gyártás, és itt használják a hírhedt oldószert, az NMP-t, amelyből találtak már a gödi kutak vizében, a gyárból kiömlött szennyvízben és a levegőben is.

 

Ezzel együtt 20 százalékkal növekedne a gyártási kapacitás, valamint a szerves oldószerekből az eddigi közel 14 és fél ezer tonna helyett 22 ezer tonnányit használnának fel éves szinten. A Samsung által beépített terület így 510 575 négyzetméterről 553 864 ezer négyzetméterre növekedne.

questt Creative Commons License 2024.04.02 0 1 246

2024. április. 02. 18:08 Gazdaság

 

Összegyűlt a milliós perköltség az akkugyár ellen tiltakozó mikepércsieknek

élhető környezet

 

 

A közelben építkező kínai CATL kétségbe vonja a mikepércsiek érintettségét, aminek megállapítására szakértőt rendelt ki a bíróság, a költségeket pedig a tiltakozó civilek nyakába varrná. A civilek nem tudnák előteremteni ezt az összeget, ezért gyűjtést indítottak, kedd reggelre össze is jött a szükséges 1 millió forint.

Mikepércsi civilek a kínai CATL közelben épülő akkumulátorgyárának környezethasználati engedélyét támadnák meg, ehhez azonban meg kell téríteniük a bíróság által kirendelt szakértők költségeit.

A szakértők költségeinek előlegére egymillió forintot kért a bíróság március 21-én, az összeget azonban a civilek saját maguk nem tudták előteremteni, ezért gyűjtést indítottak. Kedd délelőttre be is folyt a szükséges összeg, amiről Halász Árpád, a tiltakozók ügyvédje nyilatkozott az RTL Híradójának.

Az ügyvéd elmondása szerint 69 magánszemély utalt átlagosan 15 ezer forintot. A mikepércsiek ugyanakkor mentesítést is kértek a szakértői költségek megtérítése alól, amennyiben ezt megkapják, a pénzt talajmintavételre és szenyezettségmérésre fordítanák.---

questt Creative Commons License 2024.03.31 0 1 245

Gyűjtést indítottak a mikepércsi civilek: perköltség kell az akkumulátorgyár ellenTárkányi ZsoltKerecsen József video

2024. március 31. 19:35

 

 

Perköltségeik fedezésére indítottak gyűjtést a Debrecenben épülő kínai akkumulátorgyárat ellenző mikepércsi civilek.

 

Bár adtak be felmentési kérelmet a költségek térítése alól, ha azt nem fogadja el a bíróság, akkor péntekig egymillió forintot kell letétbe helyezniük szakértők költségtérítésére. Azt mondják, ezt az összeget a négy felperes magánszemély nem tudja állni. Ha mégis mentesítést kapnak, akkor a befolyt pénzt talajmintavételre és szennyezettségmérésre fordítják.

questt Creative Commons License 2024.03.11 0 1 244

Nyomoznak a sárbogárdi akkumulátorhulladék miatt

 

24.hu 2024. 03. 11. 13:07 Kovács Attila / MTI

 

Nyomozást rendelt el a rendőrség a sárbogárdi akkumulátorhulladék ügyében hulladékgazdálkodás rendjének megsértésének bűntette miatt  – árulta el Polt Péter legfőbb ügyész Keresztes Lóránt LMP-s képviselő írásbeli kérdésére.

 

Polt még annyit tett hozzá, ahogy a büntetőeljárás a felderítési szakaszban van.

A képviselő egy korábbi újságcikk miatt érdeklődött Polt Péternél, amelyben az szerepelt, hogy egy régi raktár tele van papírdobozokban tárolt szétszerelésre váró UN3480 Lítiumion.akkumulátorokkal.

A sárbogárdiak pedig azért aggódnak, hogy az ásványvíz palackozó nagy teljesítményű kútjai beleérnek Sárbogárd vízbázisába. A talajon beszivárgó veszélyes anyagok pedig elérhetik azt, tönkre téve az ivóvizüket.

A lerakat engedélyét február végén vonta vissza a megyei kormányhivatal, noha alig egy héttel azelőtt még mindent rendben találtak.

 

A nyomozás elrendelése is olyan lassú, és szaggatott mint a beszéde!

 

 

questt Creative Commons License 2024.03.08 0 1 243

Tűzoltók jártak a gödi Samsung-gyárnál, ahol kitereltek dolgozókat egy épületből

 

Belföld

2024. március 7. – 21:33

Csurgó Dénes

Valami történt a Samsung SDI gödi gyáránál, ennyit tudunk biztosan, és azt, hogy tűzoltók voltak a gyárudvaron csütörtök délután, a dolgozók egy részét pedig kiterelték az egyik épületből az udvarra, aztán be egy másikba. Mindezt az LMP videóiból tudjuk, a párt országos elnökségi tagja, Kreitler-Sas Máté ugyanis éppen a gödi üzemnél forgatott arról, hogy a Samsung a koreai sajtó szerint egy harmadik akkugyár építését tervezi, amikor stábjával valami „haváriára” lettek figyelmesek.

Az LMP videóján is látszanak a tűzoltók és a munkások az udvaron, Kreitler-Sas szerint pedig „akkumulátorhulladékos dobozok körül voltak poroltók lerakva”. Amikor a gyár egy biztonsági őre észrevette, hogy a kerítésen kívülről felvételeket készítenek a helyzetről, először beszélt a stábbal, mondván, hogy nem videózhatnak, még közterületről sem, majd a gyárudvaron egy buszt parkoltak úgy, hogy ne lehessen látni, mi történik.

questt Creative Commons License 2024.02.27 0 1 242

Kammerer Zoltán feljelentést tett a gödi Samsung-gyárral kapcsolatban

Infostart -  2024. február 27. 12:59 ELŐZMÉNYEK

A polgármester szerint így kiderülhet, hogy valóban környezetkárosítás, vagy csak rémhírterjesztés történt.

Kammerer Zoltán Göd polgármestere feljelentést tett azt követően, hogy az Átlátszó megírta: a légszennyezettségi adatok alapján a Samsung SDI gödi gyára 2019 és 2022 között rendkívül nagy mennyiségű, 88 tonna mérgező hatású oldószert bocsátott ki a levegőbe.

questt Creative Commons License 2024.02.21 0 1 241

Donáth Anna felháborodva kérdezi, a brutális szabálytalanságokért miért nem függesztették még fel a gödi akkugyár működését

rtl.hu

2024. február 21. 11:01

 

Három év alatt 88 tonna mérgező hatású oldószert bocsátott ki a levegőbe a gödi akkumulátorgyár, Donáth Anna pedig azt kérdezi, „hol van ilyenkor a kormány”. 

Egy balatoni lángosozót azonnal bezárnak, ha szabálytalanságot találnak - és nem kormányközeli tulajdonban van. Hol van ilyenkor a kormány? Hol vannak a hatóságok?

questt Creative Commons License 2024.02.01 -1 1 240

Amíg Orbán van, nem lesz változás, az emberekkel nem törődik!

 

Sóskút után Tárnokon is felszólaltak az akkuüzem ellen

Fórum Sóskúton: a polgármester elment, a tömeg nem

(Fotó: Magyar Hang / Grimm Balázs)

 

„Menjenek a sivatagba, építsenek ott akkumulátorgyárakat, ne itt, ahol lakosok vannak!” – mondta egy tárnoki férfi szerda este a Heinrich Antal Házban, ahol lakossági fórumot tartottak a település közelében (Sóskút, Tárnok és Pusztazámor között) épülő akkumulátorfeldolgozó üzem miatt. Az ott élők attól tartanak, hogy a gyár megmérgezi a levegőt, a vizet, a talajt, a kutak és patakok pedig kiszáradnak. Több felszólaló szerint a megoldás az lehetne, ha megváltoztatnák a helyi építési szabályzatot, és megtiltanák, hogy veszélyes hulladékkal foglalkozó gyár épülhessen oda – számolt be a Telex.

Előzmény: egy hazafi (239)
egy hazafi Creative Commons License 2024.02.01 0 1 239

Csak lenne ebből is akkora közfelháborodás, mint az internetadóból és söpörné el ezt az egész élősködő, korrupciótól bűzlő Orbán-rezsimet.

Az a szerencséje Orbánéknak, hogy a törés-zúzásra képes csőcselék nem az ellenzékhez tartozik.

Előzmény: questt (238)
questt Creative Commons License 2024.01.31 -1 2 238

Akkora felháborodás fogadta a polgármestert a sóskúti akkugyár tervei miatt, hogy rendőrautóval kellett kimenekíteni

 

Rényi Pál Dániel POLITIKA január 30., 19:12

König Ferenc, Sóskút polgármestere tájékoztató fórumot hirdetett meg kedd délután 5 órára a sóskúti iskola tornatermébe.

A téma az Andrada akkumulátor-feldolgozó üzemének létesítése volt, amit már Alsózsolcáról is elüldöztek. A polgármester előre közölte, hogy csak azok vehetnek részt a fórumon, akik igazolni tudják, hogy helyi lakosok, és a sajtó előtt sem lesz nyilvános az esemény.

.....

questt Creative Commons License 2024.01.30 -1 1 237

„Hatvanpusztára az akkufeldolgozót!” – skandálták a fáklyákkal tiltakozó dühös sóskútiak

questt Creative Commons License 2024.01.30 -1 1 236

Akkora felháborodás fogadta a polgármestert a sóskúti akkugyár tervei miatt, hogy rendőrautóval kellett kimenekíteni Rényi Pál Dániel POLITIKA január 30., 19:12

 

 

König Ferenc Sóskút polgármestere tájékoztató fórumot hirdetett meg kedd délután 5 órára a sóskúti iskola tornatermébe.

A téma az Andrada akkumulátor-feldolgozó üzemének létesítése volt, amit már Alsózsolcáról is elüldöztek. A polgármester előre közölte, hogy csak azok vehetnek részt a fórumon, akik igazolni tudják, hogy helyi lakosok, és a sajtó előtt sem lesz nyilvános az esemény.

A helyszínnél már negyed öt előtt gyülekezni kezdtek az emberek. Még el sem kezdődött az esemény, már több százan verődtek össze: tiltakozók, helyi és környékbeli lakosok, képviselők, LMP-s és momentumos politikusok, a Magyar Önvédelmi Mozgalom radikálisai, civilek Pusztazámorból, Tárnokról, Érdről is.

egy hazafi Creative Commons License 2024.01.28 0 0 235

Nemrég néztem a YouTube-on egy dokumentumfilmet Kína világszerte indított megaprojektjeiről, az új Selyemútról, de szó esett benne arról is, milyen károkat okoznak külföldön a kínai vállalatok: pl. Etiópiában a kínai ipari park körül tönkremennek a termőföldek, s vele az ottani gazdák megélhetése is, vagy éppen Pakisztánban a kínaiak által épített kikötők körül kipusztulnak a halak és a tengeri élővilág és a halászok is tönkremennek emiatt.

https://youtu.be/KngdMCZegAw

(A 37. perctől érdemes nézni ezzel kapcsolatban.)

Persze nálunk nyilván más lesz a helyzet, hiszen "dicső" kormányunk tárt karokkal várja a jó hazai termőföldekre települő kínai akkumulátor- meg autógyárakat, ha már egyszer valódi magyar gazdaságot valódi magyar vállalatokkal nem tud/nem akar építeni.

kontroill Creative Commons License 2024.01.22 0 0 234

Pert indítottak gödi civilek a zajszennyező akku-gyár környezethasználati engedélye ellen 2024. január 22. 6 perc

 

Bodnár Zsuzsa

Bírósághoz fordult a Göd-ÉRT Egyesület a gödi Samsung-gyár tíz évre szóló, december elején kiadott környezethasználati engedélye ügyében. A civil szervezet álláspontja szerint ugyanis az engedély kiadása jogsértő módon történt, és a hatóság ezzel szabad utat adott az üzem további környezetszennyező működésének.

 

Gödi civilek bíróságon támadták meg a 2018 óta környezethasználati engedély nélkül működő Samsung-gyár tavaly év végén kiadott, tíz évre szóló engedélyét. Sem a hazai jogszabályoknak, sem az európai környezetvédelmi előírásoknak nem felel meg a gyár működése, állítja a civil szervezet, mely az engedély visszavonását kérelmezi a bíróságtól.

kontroill Creative Commons License 2024.01.22 0 0 233

„Meddig lehet ezt tűrni?” – a kölcsönzött magyar munkaerőt szinte semmi sem védi attól, hogy külföldiekre cseréljék őket Székely Tamás szakszervezeti vezető azt állítja, vannak olyan cégek, ahol már teljes egészében kicserélték a munkavállalókat, miközben néhány éve plakátkampány szólt arról, hogy nem vehetik el a magyarok munkáját.

 

Fischer Gábor, Címlapkép: Getty Images - szmo.hu
2024. január 22.

Watchdog Creative Commons License 2024.01.17 0 0 232
questt Creative Commons License 2024.01.16 -1 1 231

2024. január. 16. 14:47 2024. január. 16. 14:54

 

Itthon

Sóskúton nyílik meg az Alsózsolcáról kiebrudalt akkufeldolgozó

itthon

 

Az üzem várhatóan februárban kezd működni.

13 milliárd forintos beruházással hoz létre csúcstechnológiás üzemet Sóskúton a szlovén tulajdonú Andrada csoport zöld energiatároló rendszerek újrahasznosítására

– közölte a cég megkeresésünkre kedden.

A vállalat összesen 160 munkahelyet tervez létrehozni a projekttel. Peter Tibaut, az Andrada ügyvezetője és társtulajdonosa a közleményben azt írta, hogy kis kapacitású, nem veszélyes fémhulladékokat újrahasznosító üzemként indulnak el, a sikeres felfutást követő második lépésben pedig teljes energiatároló rendszereket is feldolgoznak majd. „Az egységes környezethasználati engedély kérelmezéséhez átfogó környezeti hatásvizsgálatot végzünk. Célunk, hogy a legszigorúbb környezetvédelmi követelmények és uniós szabványok alapján működjünk” – tették hozzá.

 

Az üzem február végén fogja megkezdeni a működését, a szükséges engedélyek megszerzése után.

csórhatpuszta Creative Commons License 2023.12.28 0 1 230

2023. december. 28. 11:11 2023. december. 28. 12:05 Itthon

 

Döntött a rendőrség: Nem bűncselekmény, hogy a gödi akkugyár egy ideig engedély nélkül működött élhető környezet

 

 

Megszüntette a nyomozást a rendőrség a gödi Samsung-gyár ügyében, amely a kazánjait környezethasználati engedély nélkül használta, de közben úgyis megkapta ezt az engedélyt 2033-ig. A DK-s Vadai Ágnes feljelentése hivatali vesztegetés gyanúját is felvetette, de a rendőrség szerint ilyen nem történt.

Lezárta az eljárást a Pest megyei rendőrség a gödi Samsung-gyár ügyében és megszüntette a környezetkárosítás vétsége és más bűncselekmények gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen folyó nyomozást arra hivatkozva, hogy “a cselekmény nem bűncselekmény” – derült ki a hvg.hu birtokába került december 28-i határozatból.

 

A főni odaszólt, a cselekmény nem bűncselekmény., ahogy az ingyen  nyaralgatása és utazásai sem!

 

 

NoNickNo Creative Commons License 2023.12.12 0 0 229

Kínos: még a helyi fideszes képviselők sem támogatták, hogy akkugyár épüljön Tatabányán Egyhangúan döntött a város képviselő-testülete, hogy az önkormányzat nem támogatja az akkumulátoripari beruházások végrehajtását a város területén. Kiss András, fotó: MTVA/Bizományosi/Faludi Imre - szmo.hu
2023. december 12.

A saját indítványuk alapján, egyhangúlag megszavazták a tatabányai önkormányzat közgyűlésének fideszes képviselői, hogy a város területén ne lehessen új akkumulátoripari beruházást indítani - írja a 24.hu.

questt Creative Commons License 2023.11.28 -1 0 228

Ez a migráns nem az a migráns – hónapok óta a vendégmunkások ügye kavarja fel a közéletet Debrecen környékén

 

2023. november 24.

Az ellenzék által szervezett lakossági fórum Hajdúnánáson 2023. október 9-én Megosztás

 

Hajdúböszörményben török vendégmunkások miatt tartottak tüntetést civilek, Hajdúnánáson az önkormányzat georgiai dolgozókat fogadott volna, de visszavonulót fújt, Berettyóújfaluban pedig éppen a polgármester kampányol a vendégmunkások ellen.

A Debrecen agglomerációjában élők közül egyesek félnek, mások szerint nem kellene idejekorán megítélni a külföldieket, van, aki pedig arra emlékeztet: a kormány eddig azt ígérte, nem hoznak be az országba „idegeneket”.

 

2015-ben vette kezdetét a Fidesz évekig tartó migrációellenes kampánya. Az év nyarán óriásplakátok lepték el Magyarországot, ezek egyikén a következő felirat állt: „Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját!”

NoNickNo Creative Commons License 2023.11.21 0 0 227

Újabb akkumulátorgyár kapott engedélyt Debrecenben

 

Kaufmann Balázs belföld november 21., 12:47

 

 

Megkapta a Debrecen északnyugati gazdasági övezetében, a BMW-gyár mellett akkumulátorgyárat építő kínai Eve Power az engedélyt a beruházást előkészítő tereprendezés és mélyalapozás első ütemének építési munkáira – írja a Debreciner a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal erről szóló határozatára hivatkozva.

Eszerint az építési engedély a Debrecen határában található 281 408 négyzetméteres terület tereprendezésére, valamint egy CNT-üzem (a rövidítés az úgynevezett „szén nanocső” technológiát takarja), egy elektródaüzem, egy összeszerelő üzem, egy formázó üzem és egy szortírozó raktár mélyalapozási munkáira vonatkozik.

csórhatpuszta Creative Commons License 2023.11.18 0 0 226

    "A váciaknak otthon mennyi gázálarcuk van?"

    Telex 

     

    Tegnap 14:16Belföld

     

     

    A gödi akkugyár szennyvízcsöve repedt meg a szomszédos Václigeten, ahol nincs vezetékes víz, kutakból isznak a helyiek. Úgy tűnik, nem került méreg a talajba, még sincs olyan hatóság, ami azt merné mondani, hogy lehet inni a vízből.

    1 kapcsolódó hír Bevezető szöveg megjelenítése

     

    Opciók

     

    Vácon fórumot tartottak a gödi Samsung-gyárból odakerült szennyvíz miatt: "A váciaknak otthon mennyi gázálarcuk van?"hvg.hu Tegnap 19:38Életmód

    A fórumot szervező helyi ellenzéki vezetés szerint nem csoda, hogy a lakosok bizalmatlanok, az eddigi tapasztalatok azt mutatják, nincs protokoll arra, ha ilyen gyár környékén történik baleset.

     

    questt Creative Commons License 2023.11.13 -1 1 225

      Társadalom Hírlevél  

     

    Mintegy 1500 emberrel nem termel az iváncsai akkugyár, ahol máris ritkították a munkásjáratokat share Mintegy 1500 emberrel nem termel az iváncsai akkugyár, ahol máris ritkították a munkásjáratokat 1 órával ezelőtt Frissítve 1 órával ezelőtt

     

     

    Tizennyolc munkásbuszjáratot töröltek az iváncsai akkumulátorgyárban, ahol hivatalosan még csak a gépek beállítása zajlik, de ezt információink szerint mintegy 1500 ember végzi nyolc- és tizenkét órás műszakokban. A járattörlés miatt van, akinek előző nap el kell indulnia, hogy beérjen reggel 6-ra.

    Egyletenkívüli3~ Creative Commons License 2023.11.11 -1 0 224

    Szerintem a tiltakozók markáns többségének halvány fingja sincs arról, hogy milyen akkuk gyártásáról van szó! A többség elakadt az ólomakksiknál savval! 

     

    És ha az ellenzék nem uszítana – minél rosszabb, annál jobb! – akkor ez nem is lenne téma!

    De most épp a külföldi beruházások a hazaárulás!

    Előzmény: questt (222)
    questt Creative Commons License 2023.11.04 -1 1 223

    A szólásszabadságnak vége!

     

    2023. november. 04. 13:11 2023. november. 04. 13:12 Itthon

     

     

    Közmunkára ítéltek egy Momentumos politikust, mert az akkugyár ellen tiltakozott

    politika

     

    „Stop akkugyár, stop méreggyár” táblával tartott ülő demonstrációt a momentumos politikus a debreceni polgármester irodája előtt, aki ezért feljelentette.

     

    48 óra közmunkára ítélték Szabó Bencét, a debreceni önkormányzati képviselőjét és a Momentum észak-alföldi régióvezetőjét miután blokád alá vették a polgármester irodáját. Papp László debreceni polgármester maga tett feljelentést, a nyomozás több mint 3 hónap után most zárult le.

    Szabó Bence egy „Stop akkugyár, stop méreggyár” táblával tartott ülő demonstrációt a polgármester irodája előtt, ami szerinte kellemetlen helyzetbe hozta a hatalmat.

    „Ez kevés lesz, polgármester úr! Ha ez az ára annak, hogy kiállok a városunkért, akkor boldogan vállalom, ezt és bármi mást is! Nincs hová hátrálni, a vizünk, a levegőnk, a földjeink, a jövőnk és a gyerekeink jövője a tét. Én maradok! Nem tudnak megfélemlíteni!” - üzente Facebookon a Momentumos politikus.

     

    questt Creative Commons License 2023.11.04 -1 0 222

    Szövetségbe tömörültek az akkumulátor-ipar által károsult települések

     

    2023. november 3. 4 perc Bodnár Zsuzsa

    Országos hatókörű szervezetet hoztak létre azok a civil egyesületek és csoportok, amelyek eddig különböző településen tiltakoztak a hazai akkumulátorgyárak környezet- és egészségveszélyeztető működése ellen. A résztvevők szerint a kormány kizárólag a gyártókkal – főként távol-keleti cégekkel – tárgyal az akkumulátor-iparág felfuttatásáról, miközben az érintett településen élőket, a helyi civil szervezeteket és önkormányzatokat teljesen kizárja a döntéshozatalból és az egyeztetésekből. A civilek szerint viszont a növekvő számú, ráadásul szabálytalanul működő akkus üzemek komoly kockázatot, sőt fenyegetést jelentenek Magyarország minden lakosa számára. 

     

    Tizenegy hazai civil szervezet tagjai döntöttek úgy, hogy országos szövetségbe tömörülve kívánnak fellépni a magyar kormány túlzónak és veszélyesnek ítélt akkumulátor-ipari tervei ellen.

    A szövetség létrehozását október 26-án, egy demonstráció keretében jelentették be. A dátum nem véletlen: ekkor zajlott ugyanis az a szakmai konferencia, melyen kizárólag a kormány és az akkumulátor-gyártó cégek képviselői vettek részt.

    Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!