Ebbe most ne menjünk bele! Te írtad, hogy poshadt a puha, érett, finom paradicsom.
A keménysége inkább kívánatos, semmint kizáró ok, ha Piripócsra is viszik.
Igen, ezért nemesítették erre a "gyári" paradicsomot. A szállíthatóság és a pultállóság elsőrendű szempont. De mi a kertből csak a konyhába akarjuk bevinni, nekünk minden más szempont fontosabb...
Egy igen jó ízű paradicsom. Ki venné a magot, termesztené, ha így lenne, ahogy lefested. A keménysége inkább kívánatos, semmint kizáró ok, ha Piripócsra is viszik.
Én az évek óta bevált fajtákat vetem, és nagy érdeklődéssel figyelem a tőled kapottak fejlődését is. csodaszépek, bízom benne hogy édes-zamatosak is lesznek.
A lugast próbáltam, a boltinál egy fokkal jobb volt, de a saját fajtáim ízét meg sem közelítette. Nem veszítesz ha kihagyod.
A bolti paradicsomot - a keményet, íztelent - szerintem azok szeretik, akik még nem ettek jobbat.
Mi még nem próbáltuk a Lugast, de az itt olvasottak alapján nem is fogjuk.
Van már 14 fajta, ami bevált, ezekből mindig kell pár tő, több hely nem is nagyon van.
Egyszer a trágyából kikelt néhány tő paradicsom, kíváncsiságból meghagytam. Kemény, ízetlen, igazi pulton tartható lett. A szomszédok boltihoz vannak szokva, ők boldogan megették.
Rágós gubanc az csak későn szokott megjelenni benne, amikor más meg már nincs is. Ha rendesen gondoznám, nem aprózódna el, talán nem is lenne benne. És jó ízűnek találjuk.
Szerintem ez két teljesen független koordináta. A poshadt persze, hogy semmiben sem jó. De lehet egy friss paradicsom is lágyabban géles húsú. A Lugasba a kés is nehezen megy bele, és kimondottan rágós. Közben pedig seízű.
De mindenki termesszen olyat, amilyen neki tetszik. Nekem Lugas soha többet nem lesz.
Leginkább a nagyságra, gazdagságra gondoltam a különbséget emlegetve. Lehet, hogy a sajátomat mind befőztem, de a szomszédnál termettnek 5x akkora volt a lombozata, a magassága. Aztán mindegyikre ráment a paradicsomvész, ezért az idén nem ültethettem akárhová. Amúgy nagy ínyenc sem lehetek, de az egész családom sem az, mert a Lugas F1-et egy kiváló paradicsomnak tartjuk, itt meg jót nem olvasok róla. Vagy fajtánként más a talajigénye a paradicsomnak, bár azt nemigen hiszem, hogy valamelyik is ezt a szörnyű talajt kedveli.
Hasonló tapasztalatom van nem mindegy milyen talajba neveljük a paradicsomot nagyon nagy az külömbség egy humuszban és tápanyagban gazdag talajon mint egy kötött agyagtalajban. Mindkét talajtípusba volt ugyanaz a fajta és rá sem lehetett ismerni az ízekre.
Hogy milyen mértékben számít a talaj minőségétől, azt tavaly megláttam, amikor a saját pocsék kertemben is volt ACE 55, meg a szomszédhoz is ültettem, amit én használok. Fölismerni sem lehetett, hogy ezek egy fajták. Most az összes paradicsomot a sajátomba ültettem. :(
Mikor véleményeztem, egyedül nekem nem tetszett. Szerintem a termőföldtől is függ a minőség. Nálam nagyon rossz töltés talaj van, évekig takarítottam belőle az üvegdarabokat, kupakokat, vasakat, építkezési törmeléket. Ki tudja mit öntöztek ide valamikor. 18 év után még ma is szedegetek belőle.
A paradicsom nagy kedvencem, de már sok félét próbáltam, mire talán mostanra alakult ki a végleges fajtakör.
"A ’Spencer’ egy úgynevezet heirloom fajta, vagyis örökségparadicsom, mely azt jelenti, hogy több generáción keresztül a legjobb tulajdonságokkal rendelkező növényekről történt a magfogás, így egy-egy fajta több évtizedes múlttal rendelkezik."
Én is kíváncsi vagyok, majd számolj be. Nekem egyszer volt Spencer, ugyanarra az eredményre jutottam mint Judit. De ez lehet a vetőmagtermelő hibája, mert hiába azonosak a szülők, a hibrid esetleg mégis másként alakul mint ami az eredeti elképzelés volr. És
Előhoztam a hozzászólásokat a Spencerről a fórumon. Neked nem tetszett. Savanyú, kemény, íztelen. Több hibája nem is lehet. Tintus ragaszkodik hozzá, nagyon bejött neki. Egy szavazáson a 2. legjobb koktélparadicsomnak ítélték. Erre föl hozattam a magot. Most aztán kíváncsian várom, mi lesz belőle nálam, annál is inkább, mert másokra is rátukmáltam a palántát.
Azt hittem ez valami féldeterminált, ha egy-másfél méter magasságot ér csak el, legalábbis ennyit írnak. Ezek szerint a folytonnövők szerint kell(kéne) hozzáállnom.
Két szálon vezetem a magasba és fattyazom természetesen , mert, hogy kell is különben rengeteg madzagot kellene hozzákötni. Itt is az van hogy két levél után virágzat lesz és ez így megy.....,.3 méteren keresztűl októberig. Szabad földön is vezesd két szálon fel.
Egész délelőtt árnyékban vannak, déltől néhány órányit éri a nap. Meg vannak nyúlva, hosszabbak mint az enyémek teljes napon, de ott még csak most kezdenek nőni a termések, nálam sokkal nagyobbak. Nem is tudta hogy fonnyad, nekem tűnt fel ma. Szólok is neki ne vagdossa le a fonnyadt részt, lehet hogy nem ferőzés.