Ha nem tévedek, ez a sokadik forralt (jaj!) bor topik.
Azért a szerintem legfinomabb repcetet (sic!) ideírom.
A száraz, fehér, semleges aromájú (rizling, talán furmint) bort 65 celziusz fokra melegítjük. (Azért nem többre, mert 70 fokon forr az alkohol és elpárolog, azért nem kevesebbre, mert a fűszerek nem oldódnak ki kellőképpen.)A két liter borhoz az alábbi fűszereket adni javasolom:
2 dkg egész fahéj
20 szem szegfűszeg
25 szem szegfűbors
20 szem tisztított kardamomi (kámforos ízt ad)
1 rúd vanília
5 db csillagánizs vagy egy púpos mokkáskanál ánizs
1 hüvelykujjnyi gyömbérgyökér néhány darabra összevágva
körömnyi szerecsendió virág
5 db borókabogyó összenyomva
(mazochistáknak 2 egész chilipaprika megroppantva vagy 15 szem feketebors)
2 dkg édesgyökér, vagy ízlés szerint cukor
Tessék a lében und leben lassen (mármint a lében hagyni) a fűszereket jó tíz percig, lehetőleg úgy, hogy a bor ne hűljön ki. Szűrve feladjuk.
Kissé más recept (ebből leosztani érdemes 15 fős buli alatt):
20 l bor
(2-3 l víz, de ha nem akarod, nem fontos)
kb. 1 kg cukor
kb. fél zacskó őrölt és fél zacskó egybe-fahéj
kb. fél zacskó szegfüszeg esetleg ugyanennyi szegfübors (óvatosan a szegfüszeggel, mert kesernyés ízt is visz bele
izlés szerint: őrölt gyömbér, piros paprika.
+ (ami nagyon feldobja) alma, narancs, narancshéj
Elég régi motoros vagyok a szakmában, a legfontosabb a folyamatos tesztelés, mi hiányzik, mi kell még, ha ízlik, másnak sem lesz az rossz. (Mondjuk egyszer delikátot is tettem bele, de azt csak a többiek mesélték és azt is, hogy nem érdemes.:)
Én így egyben fel szoktam forralni, és minden ellenkező híreszteléssel ellentétben nem volt még ebből gond, a tapasztalatok alapján az alkoholfok is megmaradt.
Ez jó. A hozzászólás ideje másodpercre azonos, a hozzászólás száma szerint Te később szóltál hozzá. Ezt megcáfolja az, hogy előbb rakott be Téged. Na elég jól megtekertem? :)
3 dl bor
3 kiskanál cukor (csapott)
kisujjnyi fahéj (kb. 4-5 cm összesen)
2 szem szegfűszeg
1/2 citrom leve
Bort pikszisbe, cukrot bele, pikszist kis lángra, kavargatni, amíg a cukker fel nem oldódik. Utána fahéj & szegfűszeg, lángot nagyobbra, forráspontig hevíted, de ne forrald fel (azaz ne gyöngyözzön). Lángot elolt, kitromot beletesz.
A cukor szerintem izlés dolga, van aki nem is tesz bele, van aki ennél is többet.
Legkedvencebb sógorom szegűborsot is tesz bele (kb. 3-4 szem fél literhez), attól picit csípős lesz.
A pikszis zománcos legyen, legkényelmesebb az aminek van jó hosszú nyele, meg kiöntő csőre, de rekviráld el a zasszony tejeslábosát.
Jó vedelést!
tisztelettel
r_bendegúz