Keresés

Részletes keresés

Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2000.12.14 0 0 13
Hát nem a 0. topic ezügyben!

Nézz ide például, de
ebben a topicban is találsz.

Előzmény: Ál-dmitrij (12)
Ál-dmitrij Creative Commons License 2000.12.14 0 0 12
Hideg téli napokra szeretnék néhány forraltbor receptet "classictól" a különlegességekig
monnyatokle Creative Commons License 2000.12.11 0 0 11
Ha nem tévedek, ez a sokadik forralt (jaj!) bor topik.
Azért a szerintem legfinomabb repcetet (sic!) ideírom.
A száraz, fehér, semleges aromájú (rizling, talán furmint) bort 65 celziusz fokra melegítjük. (Azért nem többre, mert 70 fokon forr az alkohol és elpárolog, azért nem kevesebbre, mert a fűszerek nem oldódnak ki kellőképpen.)A két liter borhoz az alábbi fűszereket adni javasolom:
2 dkg egész fahéj
20 szem szegfűszeg
25 szem szegfűbors
20 szem tisztított kardamomi (kámforos ízt ad)
1 rúd vanília
5 db csillagánizs vagy egy púpos mokkáskanál ánizs
1 hüvelykujjnyi gyömbérgyökér néhány darabra összevágva
körömnyi szerecsendió virág
5 db borókabogyó összenyomva
(mazochistáknak 2 egész chilipaprika megroppantva vagy 15 szem feketebors)
2 dkg édesgyökér, vagy ízlés szerint cukor
Tessék a lében und leben lassen (mármint a lében hagyni) a fűszereket jó tíz percig, lehetőleg úgy, hogy a bor ne hűljön ki. Szűrve feladjuk.
Devil Inside Creative Commons License 1999.11.03 0 0 10
Kissé más recept (ebből leosztani érdemes 15 fős buli alatt):

20 l bor
(2-3 l víz, de ha nem akarod, nem fontos)
kb. 1 kg cukor
kb. fél zacskó őrölt és fél zacskó egybe-fahéj
kb. fél zacskó szegfüszeg esetleg ugyanennyi szegfübors (óvatosan a szegfüszeggel, mert kesernyés ízt is visz bele
izlés szerint: őrölt gyömbér, piros paprika.
+ (ami nagyon feldobja) alma, narancs, narancshéj

Elég régi motoros vagyok a szakmában, a legfontosabb a folyamatos tesztelés, mi hiányzik, mi kell még, ha ízlik, másnak sem lesz az rossz. (Mondjuk egyszer delikátot is tettem bele, de azt csak a többiek mesélték és azt is, hogy nem érdemes.:)

Én így egyben fel szoktam forralni, és minden ellenkező híreszteléssel ellentétben nem volt még ebből gond, a tapasztalatok alapján az alkoholfok is megmaradt.

y2k Creative Commons License 1999.11.03 0 0 9
Ez jó. A hozzászólás ideje másodpercre azonos, a hozzászólás száma szerint Te később szóltál hozzá. Ezt megcáfolja az, hogy előbb rakott be Téged. Na elég jól megtekertem? :)

Ja! Remélem nem fogok lefagyni :)
y2k

Előzmény: X polgártárs (3)
r_bendegúz Creative Commons License 1999.11.03 0 0 8
manh,
miért kell bele víz?

_cOLOs_,
a cukor függ attól is, hogy a default bor mennyire édes.
r_b.

manh Creative Commons License 1999.11.03 0 0 7
Én citrommal még nem próbáltam, de mehet bele egy kis szegfűbors, sőt bors is. Meg kb. 1/4 rész víz.

manh

Előzmény: r_bendegúz (5)
r_bendegúz Creative Commons License 1999.11.03 0 0 6
szegűbors = szegfűbors

- a citromlé is elhagyható
- borókabogyós változatot is ittam már, de azt nem ismételném
r_b.

Előzmény: r_bendegúz (5)
r_bendegúz Creative Commons License 1999.11.03 0 0 5
_cOLOs_
a mennyiségeket kéretik felszorozni:

3 dl bor
3 kiskanál cukor (csapott)
kisujjnyi fahéj (kb. 4-5 cm összesen)
2 szem szegfűszeg
1/2 citrom leve

Bort pikszisbe, cukrot bele, pikszist kis lángra, kavargatni, amíg a cukker fel nem oldódik. Utána fahéj & szegfűszeg, lángot nagyobbra, forráspontig hevíted, de ne forrald fel (azaz ne gyöngyözzön). Lángot elolt, kitromot beletesz.

A cukor szerintem izlés dolga, van aki nem is tesz bele, van aki ennél is többet.

Legkedvencebb sógorom szegűborsot is tesz bele (kb. 3-4 szem fél literhez), attól picit csípős lesz.

A pikszis zománcos legyen, legkényelmesebb az aminek van jó hosszú nyele, meg kiöntő csőre, de rekviráld el a zasszony tejeslábosát.
Jó vedelést!
tisztelettel
r_bendegúz

Előzmény: _cOlOs_ (-)
_cOlOs_ Creative Commons License 1999.11.03 0 0 4
Na komolyan!

MEnnyi cukrot kell beletenni? 2 literhez egy kilot, vagy egy kanallal?

X polgártárs Creative Commons License 1999.11.03 0 0 3
OFF
y2k polgártárs, neked nem stimmel a neved, bár még lehet, hogy lefagysz később...
legalább engem rak előrébb a közös másodpercnél...:)
xpt
Előzmény: y2k (1)
X polgártárs Creative Commons License 1999.11.03 0 0 2
Forraltbor sux, igyunk eredetit, abban 0 fahéj van...
xpt
y2k Creative Commons License 1999.11.03 0 0 1
Bocsi, de nem hagyhattam ki, mégha nem is lett poénos.
Később visszanézek, mert emgem is érdekel :)
y2k Creative Commons License 1999.11.03 0 0 0
2l bor
0 vodka
_cOlOs_ Creative Commons License 1999.11.03 0 0 topiknyitó
Sziasztok!

Valaki mondja meg, hogyan lehet 2 liter veher, vagy vörösborból igen finom forraltbort csinálni.
(a dolgok pontos mennyiségét is kerem)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!