Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

Zoldalma Creative Commons License 2001.01.04 0 0 13
A helyi önkormányzatnál, pontosan nem tudom milyen osztály. Nem nagy etwas, forgalmi biztos kell hozzá, ha jól emlékszem adásvételi nem, mert én voltam olyan hüle, és nem csináltam másolatot, mielőtt az eredetit leadtam volna a rendőrségen. Lehet, hogy most már ezt is az okmányirodában csinálják, de nem hiszem. Évente 2x kell fizetni, ha szerencséd van, az idei elsőt (legálisan) megúszod :-)

Z.

Ui: ha kezedbe kerül a bejelentölap, nézd meg, érdemes: csak a 250 m3-nél nagyobb motorkerékpárok után kell súlyadót fizetni :-) Az már elég izmos motor lehet...

Előzmény: kivi (12)
kivi Creative Commons License 2001.01.04 0 0 12
Újabb problémával állok szemben. :) Mi a teendő a súlyadóval? Azon kívül, hogy be kell fizeni?

Amikor megvettem a kocsit, akkor a kereskedő elintézte helyettem a papírmunka zömét, úgymint: forgalmi, zöldkártya, átírás, kötelező, eredetvizsgálat, rendszám, törzskönyv. Viszont a súlyadóról nem esett szó.
Mit kellene tennem? Hol kellene bejelenteni a kocsit?

A "ne jelentsd be, hátha megúszod" stílusú ötletek nem érdekelnek.

Aszpirin Creative Commons License 2001.01.02 0 0 11
Első kattanásig töltsd. Vigyázz, mert sok autótípusnál (általában a katalizátoros autóknál ha jól tudom) nagyon káros lehet a "telire való rátöltés". Okozhatja a tank későbbi behorpadását. Ezért szerintem jó ha nem töltesz rá az első kattanás után.
Előzmény: kivi (5)
VMax Creative Commons License 2000.12.26 0 0 10
johnblow, jól beszélt, kollega :)))
johnblow Creative Commons License 2000.12.23 0 0 9
A súlyadót én is úgy gondolkodtam, hogy dehogy fizetek én még egy ilyen szar-bosszantó kiadást. Nem is az évi kb.9000 Ft-os összeg miatt, hanem mert úgy gondololtam, hogy ellenkezik az elveimmel. (Ezt még most így gondolom)
Az önkormányzat, meg küldözgette ki a sok hülye felszólítását. A tapasztalatom szerint minden második/harmadik autómról kapok felszólításokat. Attól függ, hogy be volt-e jelentve én előttem, vagy sem. Ha igen, akkor kapom a leveleket. És én az utóbbi 5 évben minden január 1-ét más autóval kezdtem (akié a gépjármű az év első napján, az fizeti az éves díjat), és persze a motorjaimat is sűrűn váltogattam. Innen a tapasztalati statisztikám. Épp a múlt héten fizettem be egy 3 éve esedékes díjat. A kamatokat persze nem. Így megint nyertem pár hónapot, hiszen a fizetési jószándélom már ebből látszik. (a jelenlegi ilyenjellegű adósságállományom a büntetésekkel, kamatokkal együtt kb 50 ezer ft.).
Ha lehet addig húzom a befizetést, amíg lehet.

Összegezve, mostanában ha használt kocsit veszek, megkérdezem a volt tulajt, hogy ő fizette-e. És ha nem, akkor tudom, hogy legalább ez az auto nem fogja növelni az be nem fizetett közterheim. Mert, hogy én nem jelentem be az tuti.

Legyetek rosszak:-)))

Üdv. Blow John

Zoldalma Creative Commons License 2000.12.19 0 0 8
Azért a kutasokkal nem árt óvatosnak lenni, erröl is szól már egy pár topik itt,pl.: Egy benzinkutas válaszai, vagy Problémák a Shellnél. Ja, ha "kattanásig" (vagyis tele) töltesz, akkor még lehet típustól függöen pár litert utánacsorgatni, ami megintcsak típustól függöen gondot okoz vagy sem (na, ez aztán sokat segített :-)

Z.

Eclipseboy_ Creative Commons License 2000.12.19 0 0 7
Én nem jelentettem be az új autómat az Önkormányzatnál, mivel a régi is ugyanilyen volt és azt fizetem még mindig. :-))

Egyébként szerintem itt nem hangzott el egyértelműen, de a kötelezőt a rendőrségi átírás _előtt_ kell megkötni, csak így írják át a kocsit. Figyelj arra, hogy a kocsinak van-e már törzskönyve és ha igen, akkor adják oda. Az átírás díja 10Ft/cm3, ezen kívül még párezer Ft a dokumentumok díja.

GErr Creative Commons License 2000.12.19 0 0 6
Kivi!

A tankolás miatt ne izgulj, mert minden benzinkút tankja automata, ha megtelt a tankod magától leáll. Ilyenkor még lehet belerakni egy keveset, de ha izgulsz, már ne tölts tovább. Mellesleg minden kútnál megkérheted a kútkezelőt hogy megtankoljon, ez ingyenes.

Előzmény: kivi (5)
kivi Creative Commons License 2000.12.19 0 0 5
No, mivel a fél autós fórum az én kérdéseimmel van tele :) felhozom ezt a halott topicomat. Remélem idetalálnak azok a rutinos kollégák, akik eddig is segítettek nekem! :)

A helyzet röviden az, hogy 3 napja kezdtem használni az új (használt) kocsimat, ami egyben életem első _saját_ autója. Ez azt jelenti, hogy a nyakamba szakadt a papírmunkától a tankolásig, a karbantartástól a finanszírozásig minden.

Az első kérdésemen a tapasztalt arcok jókat röhögnek majd, de én komolyan kérdezem: benzinkútnál hogy lehet megoldani azt, hogy a tartályt ne töltsük túl? A tank 55 literes, de mivel ezt nem veszem szentírásnak, a kút által jelzett értéket csak saccnak tartom.
És nem örülnék annak, ha bugyogna kifelé a benzin, mert túlcsordult! :)

mkp Creative Commons License 2000.09.11 0 0 4
Szia kivi!
Ha autószalonból/kereskedésben vásárolsz akkor korrekt helyen mindent elintéznek helyetted, a helyszínen semmi tennivalód nincs (csak az önkormányzathoz kell bejelentened) és mindezt ingyen.
mkp
Előzmény: kivi (2)
Lord Iffy Creative Commons License 2000.09.01 0 0 3
Ezt én is igy gondoltam. :o)
Utánna kaptam egy szép kis levelet a BM központi adatfeldolgozó nemtudommilyen hivataltól. :o(
Eredmény: elmaradt súlyadó idei, elmaradt súlyadó tavalyi, elmaradt súlyadó tavalyelőtti, késedelmi birság.
Tanúság: jobb bejelenteni. Egyszer ugyis kiderül minden. :o(

Lordy.kényszerbecsületes

Előzmény: stika (1)
kivi Creative Commons License 2000.09.01 0 0 2
Utánanéztem, de nem találtam ide vonatkozó topicot. Ellenben típusválasztás kérdésében találtam jó topicokat... De most jobban érdekel a "papírmunka".
Tehát továbbra is várom a tanácsokat! Tegyük fel, hogy kiválasztottam a típust, és elmegyek egy autószalonba. A pénz is megvan. Ilyenkor mi következik? Megveszem a kocsit, de utána...?
stika Creative Commons License 2000.08.30 0 0 1
" önkormányzatnál be kell jelenteni, hogy kiróhassák a súlyadót"
Hát igen, így lenne szabályos. De én még soha nem fizettem súlyadót, egyszerűen nem jelentem be. Az önkormányzatok nem járnak utánna, mert nekik csak nyűg. Az állam rájuk testálta a beszedést, de a pénzt lenyúlja.
Előzmény: leffes (0)
leffes Creative Commons License 2000.08.30 0 0 0
Azt hiszem erről már van egy-két rovat, szerintem keress rá, de azért ami hirtelen eszembe jut:

- átírás: a vétel után számított két héten belül az illetékes rendőrörsön, vidd a személyit, forgalmit, zöldkártyát (ha van, bár nem biztos, hogy ide éppen kell), adávételi szerződés egy példányát (másold le, hogy neked is maradjon egy), pénzt(!), hogy rögtön be is fizethesd a sápot és talán a kötelező biztosítási szerződést (ebben sem vagyok biztos annyira). Igazolnod kell az autó eredetét, ez a vevő kötelessége az átírásnál, de enélkül ne is vegyél meg semmilyen autót.
- önkormányzatnál be kell jelenteni, hogy kiróhassák a súlyadót, amit tipikusan jan.1-től fogsz fizetni. Ehhez az adásvételi egy példánya kell meg személyi. Ha a kocsi katalizátoros, akkor kedvezményt kapsz.
- A kötelező biztosítást vagy a kereskedőnél megkötheted vagy később a biztosítónál.
-Zöldkártyát akárhol.

Biztosan kimaradt valami, de majd a többiek kiegészítik.

kivi Creative Commons License 2000.08.30 0 0 topiknyitó
Sziasztok!
Úgy néz ki, hogy hamarosan meg tudom venni életem elso (saját) autóját. Ezzel kapcsolatban lenne rengeteg kérdésem. (A kocsi típusát még nem döntöttem el, valószínüleg egy pár éves használt kocsi lesz.)
Viszont nem tudom, hogy milyen papírmunkák és kiadások járnak együtt egy kocsival? Természetesen azon kívül, hogy ki kell fizetni, és tankolni kell.
Ilyenekre gondolok, hogy átírás, kötelezo biztosítás, zöldkártya, súlyadó, stb. stb.
Jó lenne, ha errol tudnánk itt beszélgetni. Aztán lehet, hogy még a használtautó-vásárlás is szóbakerül! :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!