Keresés

Részletes keresés

Kis Ádám Creative Commons License 2002.08.26 0 0 11
Kedves Laja73!
Az említett példa tipikus csonka függőkérdés:
Az a kérdés, hogy megcsalta-e...

Egyébként az,. hogy én ezt kevésbé érzem rossznak, mint ti, összefügghet a korommal, amely alighanem a tiétek összege, kb.
Kis Ádám

Előzmény: Laja73 (10)
Laja73 Creative Commons License 2002.08.26 0 0 10
Örülök, hogy folyt tovább a diskurzus; magam is elgondolkodtam újra. Nem lehet elvitatni egyik érvelés jogosságát sem, az általatok említett példák alátámasztják az "-e" kérdőszócska (?) használatának helyességét főmondatokban is.
Ugyanakkor, ha továbbragozom a dolgot, továbbra is furcsának érzem használatát a 'hétköznapibb' kérdéseknél: a telefonos játékok tipikus példái közé tartoznak a "Megcsalta-e Miguel Rosalindát?" jellegű kérdések...
rumci Creative Commons License 2002.08.20 0 0 9
Nem ellent akartam mondani, hanem egyetértésemet óhajtottam kifejezni.
Előzmény: Kis Ádám (8)
Kis Ádám Creative Commons License 2002.08.20 0 0 8
Azt hiszem, magam is erre utalok, a példáimat átfordítottam kijelentő mondattá.
Kis Ádám
Előzmény: rumci (7)
rumci Creative Commons License 2002.08.20 0 0 7
De valahogy mindegyik példád valamiért nem valódi kérdés, hanem valamiféle álkérdés.
Előzmény: Kis Ádám (6)
Kis Ádám Creative Commons License 2002.08.20 0 0 6
Kedves rumci!
Írod: "A „Ment-e a könyvek által a világ elébb?” nekem eliminációnak tűnik: A kérdés az, hogy ment-e a könyvek által a világ elébb."

De hát hol a könyv, mely célhoz vezet?
Hol a nagyobb rész boldogsága? -- Ment-e
A könyvek által a világ elébb?

Ha így, együtt nézzük, az elimináció eliminálható. Ezek költői kérdések, azaz álkérdések, állítások. Érdemes elgondolkodni azon, hogy ez a szerkezet mennyire jellemző, és mennyire van benne eleve a negatív válasz.

Pl. a "Volt nekem egy kecském, tudod-e" úgyis lefordítható, hogy Bizonyára nem tudod, hogy nekem volt egy kecském.

Vagy:

"Szabad-e Dévénynél betörnöm...." úgy is értelmezhető: akkor is betörök Dévénynél, ha nem szabad.

Szamárság-e, ez az állítás, vagy van valami benne?

Kis Ádám

Előzmény: rumci (5)
rumci Creative Commons License 2002.08.19 0 0 5
A „Ment-e a könyvek által a világ elébb?” nekem eliminációnak tűnik: A kérdés az, hogy ment-e a könyvek által a világ elébb. A színdarabcímbe meg szerintem azért kell a kérdőpartikula, mert egy színdarabcímnek nem lehet önálló hanglejtése: Tegnap láttam a(z) … című darabot.
Előzmény: Kis Ádám (4)
Kis Ádám Creative Commons License 2002.08.19 0 0 4
Így jár, aki nem néz utána az adaléknak. Van benne valami freudi, mert Vörösmartyt nyelvi tekintetben illetékesebbnek érzem Petőfinél. Nos, hogy helyreálljon a dolog, vegyünk egy Vörösmarty-példát:
"Ment-e
A könyvek által a világ elébb?"

Most valószínűleg ismétlem magam, de szerintem a kérdőszavas és az a nélküli főmondat mást jelent.

"Ment a könyvek által a világ elébb?"
A számomra ez inkább állítás, mint kérdés, mivel a mondat állásfoglalást kér-sugall. A válasz: nem vagy igen.

"Ment-e a könyvek által a világ elébb?"
Számomra ez meditáló, latolgató kérdés, amelyikre Vörösmarty folytatása a logikus, "Ment...", és azután a kifejtés.

Egyszerűbb példa.
Arra a kérdésre, hogy "Volt valaki a Szigeten?", kielégítő válasz, hogy én voltam.

Ha úgy teszik fel, "Volt-e valaki a szigeten?" akkor ez a válasz kevés, és a szövegkörnyezettől függően további kiegészítést igényel.

Végül, szerintetek sikeres lett volna a "Járt Cecil a Török utcában?" című színdarab? Nem kell-e oda egy -e?" /"Nem kell oda az -e?"

Válaszok:
Talán igen/De.

Kis Ádám

Előzmény: rumci (3)
rumci Creative Commons License 2002.08.19 0 0 3
Semmi esetre sem beszélnék hibáról, de. Az én nyelvváltozatom is csak függő kérdésben ismeri az -e kérdőpartikulát (mintegy a megvalósíthatatlan kérdőintonációt helyettesítendő). Ellenben tudom, hogy számos nyelvjárásban teljesen természetes a főmondati kérdésben a használata, néhol talán valami udvarias éle is van. Biztos könnyebben elcsúszik főmondatban egyrészt akkor, ha oda lehet érteni egy ki nem tett főmondatot, másrészt akkor, ha érezhetően erős nyomatékosító szerepe van. A nyelvjárási és régies előfordulások nyomán azt hiszem, éppen az -e függő kérdésekre való leszűkülése neologizmus.

Tanulság: mindannnyiunk nyelvváltozata kisebb-nagyobb mértékben eltér egymástól. Van, ami X.-nek természetes, és Y.-nak furcsa, van, ami fordítva. Ne higgyük azt, hogy a mi nyelvváltozatunk bármivel is jobb, szebb, helyesebb a másikénál, mert ezek a fogalmak meglehetősen értelmetlenek. Vegyük tudomásul, hogy attól, hogy nekünk (nekem is) furcsa az -e kérdőszavas főmondat, másnak teljesen természetes. Nincs érv, ami azt mondhatná, hogy ez így és csak így jó, úgy pedig rossz.

(Egy apró megjegyzés: Van-e, ki e nevet nem ismeri – Petőfi: Tintásüveg)

Kis Ádám Creative Commons License 2002.08.18 0 0 2
Kedves Laja!
A következők a problémák:
Az első mondatod helyes, de a "tudta" hangsúlytalan, majdhogynem megszólítószó szerepű.

A második mondatod helyes, de tévedsz, amikor kijelentő mondatnak nevezed, ez függő kérdés. Az egész mondat kijelentő, de ez a főmondatnak köszönhető.

Végül: az utolsó, bírált forma szvsz kifogástalan. A Leíró nyelvtan arra figyelmeztet, hogy "az -e kérdőszós és az -e kérdőszó nélküli kérdés között formailag nagy különbség van az intonáció tekintetében". Az -e kérdőszós kérdés esetében nincs szükség különleges intonációra, míg a kérdőszó nélküli mondatban az emelkedő--ereszkedő hanglejtés szükséges.

Irodalmi példák:
Volt nekem egy kecském, tudod-e?
Ez itt a Bence, látod-e? (Ady)
Van-e, ki e nevet nem ismeri? (Vörösmarty)
Akkor nemesb-e a lélek... (Arany)
Tudod-e, milyen öntudat kopár öröme húz-vonz,... (József A.)

Tulajdonképpen kezd ceterum censeová válni: amikor az ember nyelvi kérdésekben úgy érzi, valami hibás, tanácsos erősen elgondolkodni. A nyelvérzékünk erősen birizgál minket, de bizonytalan. Érdemes elgondolkodni azon, mi keltheti a rossz érzést. A jelen esetben van egy sejtésem: az -e kérdőszó használatának tipikus hibája, ha nem állítméányhoz, hanem valamely más szóhoz (jellemzően az alanyhoz vagy a nem szóhoz)kapcsolják.
Kis Ádám

Előzmény: Laja73 (1)
Laja73 Creative Commons License 2002.08.18 0 0 1
Kedves Ádám!

Megpróbálom pontosítani (az igeidő nem érdekes):

Megkérdezem Kovács urat:
"Tudta Ön, hogy nálunk lesz a találkozó?" - ez nyilván helyes.
Elmesélem Kis úrnak, hogy Kovács urat faggattam:
"Megkérdeztem tőle, tudta-e, hogy nálunk lesz a találkozó." - ez is rendben van.
De így kérdezni Kovács urat:
"Tudta-e Ön, hogy nálunk lesz a találkozó?" - na ez az, ami szerintem egy, a nyelvbe már beépült, de hibás formula (bár ez csak megérzés, a szabályt nem ismerem)

Előzmény: Kis Ádám (0)
Kis Ádám Creative Commons License 2002.08.18 0 0 0
Kedves Laja!
A hivatkozásokkal a következő példákat teszed kérdésessé:
Van-e külön számítógépi nyelv?
Akarsz-e nyelvi programot írni?

Örülök, hogy ezt megnéztem, mert a kérdésedből nem volt a számomra világos, hogy a nem az-e a kifogásod, hogy a kérdőszó múlt idejű állítmányhoz csatlakozik.

A példák alapján arra kell következtetnem, hogy teszerinted az -e kérdőszó kérdőmondatban nem használható. Minden iróniát elvetve: ez képtelen állítás. Az -e kérdőszó helye éppen a kifogásolt mondatban van, kijelentő mondatban nem használhatók.
Bár a kezdőbetű arra utal, hogy a példád főmondatban szereplő szerkezetre utal, lehet, hogy függő mondatra goldolsz? "Kérdés, hogy tudta-e...." stb. Ezt azért kérdezem, mert nyelvérzékem szerint az ilyen mondatokból el sem maradhat a kérdőszócska. Igaz, hogy ilyen szerkezet végsősoron lehet kijelentő mondat is.

Tehát, a Tudta-e, hogy... az OK.
Kérdés, a Tudta, hogy... OK-e.
Stilisztikai különbséget érzek. Míg az előző mondattípus bizonytalanság megszüntetésére szolgál, a második inkább informatív álkérdés.

Kis Ádám

Előzmény: Laja73 (-)
Laja73 Creative Commons License 2002.08.18 0 0 topiknyitó
Szerintem az utóbbi a helyes, az első verzió csak kijelentő módban (reported) használható. Bár azt is hallottam, hogy mindekettő OK. Ezt erősíti a tény, hogy kerestem a témában topikot, de nem találtam - viszont találtam két olyat, amelyben a cím idevág, de senki nem reklamált:)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!