Keresés

Részletes keresés

SzobaCica Creative Commons License 2003.01.31 0 0 30
Hat nem tudom. Teny, hogy az eredeti kis hableany tortenet sokkal szebb, de engem annak idejen elegge megrazott. (En joval korabban olvastam a Hoffmann-felet, minthogy Disney-ek megfilmesitettek volna) Szerintem csak olyan mese valo egy gyereknek, aminek jo a vege, aztan ha nagyobb lesz, elolvashatja az eredetit is.
A pokemont es a Teletubbiest nem ismerem, ezert nem mondok roluk velemenyt, de a Disney-rajzfilmeket meg huszoneves fejjel is imadom! Boven vannak olyan jok, mint azok a magyar/kelet-europai rajzfilmek, amiken mi felnottunk. Nem minden rossz, ami uj! Sot!!!
Előzmény: szbandi (21)
ready Creative Commons License 2001.11.07 0 0 29
hat amikor az ment a tv-ben regen, akkor en olyan 5 eve s lehettem...de imadtam...Ket dolgot neztem akkor atvben:a sandokant meg az elsullyedt vilagokat (popocici, satobbi).Ma mar szerencsere tv-t sem nezek:)
Előzmény: leha (16)
SanyaX Creative Commons License 2001.10.13 0 0 28
Sajnos ez nagyon gond, annak örülök, hogy mást is foglalkoztat.
Megfigyeltem, hogy amikor a fiam rászokott az elektronikus szórakozásra, rövid időn belül rontott a suliban, és a logikai fejlődése lassult.
Az a baj ezekkel a szörnyű játékokkal, hogy céltalanul muttaják be az erőszakot roppant ostoba körítéssel.
Amerikában a gyerekek jelentős százaléka azt hiszi, hogy meghalni általában golyó által szoktak, a természetes halált nem ismerik a napi négy-öt óra TV hatására.
Ugyanez a felnőtt kultúrában is megvan, a felnőtt társadalom jelentős része is trágyaszintre zuhant vissza (RTL Klub, Heti Hetes, TV2, stb.)
Subiaco Creative Commons License 2001.05.03 0 0 27
Kis reménysugár:

a hétvégén a FreeStat ingyenes látogatottság-mérő rendszer oldalát böngészve azt láttam, hogy a "Gyerekek" rovatban a Pokémon-oldal egész napi látogatottsága 1 volt, míg a FAJÁTÉK ONLINE honlapé 218!!!

:-))))

Cascada Creative Commons License 2001.04.20 0 0 26
Az igaz, hogy nem lehet kalitkában tartani a gyereket, úgyis megtudja, milyen a világ. Én ettől függetlenül nem fogom a TV elé ültetni, mert inkább csináljon bármi mást, mint a TV-nézés. A gyerek nevelésében (pl eltiltani valamitől) egyébként meg nem hiszek, egyszerűen felnő egy családban és azokat a példákat követi,amit maga körül lát......ha a család reggeltől estig TV-zik, ő is TV-imádó lesz valószinűleg. Ha a család többi tagja nem ül le minden sorozat és egyéb borzalom elé, valszeg ő sem a Vad angyalon és a reklámon nő föl. JObb programot kell kinálni neki, mint a TV. (Gyurmázás, séta, játék vagy bármi.) És ha hozzászokik, hogy nincs TV-nézés szombat és vasárnap egész nap, akkor nem is fog szenvedni miatta. Majd a társai elmesélik, mi történt Pokémon-nal....

(Mi a hiradón kivül semmit nem nézünk meg szinte, illetve nagyon megválogatjuk.)

Előzmény: szbandi (25)
szbandi Creative Commons License 2001.04.19 0 0 25
Azért én annyit még hozzátennék, hogy hiába akarja valaki eltitkolni a gyereke elől, hogy milyen a világ, rá fog jönni. Tehát ha nem engeded nézni a TV-t (ami egyébként teljesen helyes lenne), akkor szenvedni fog miatta, mert mindenki nézi. Ha eltiltod a Pokimontól, ugyanaz. Szóval azt kell elérni, hogy ő döntsön a meseolvasás vagy egy kirándulás mellett, és ez akkor megmarad neki egész életére. De csak akkor fogja tudni, hogy mit nem érdemes nézni, ha néha láthatja.
Faxni Creative Commons License 2001.04.19 0 0 24
::))) Olyan is van, amikor beteg lett a mosatlan almától, szép kis rajzzal, ahogy a törpék ápolgatják..:))
F.
Előzmény: Cascada (23)
Cascada Creative Commons License 2001.04.19 0 0 23
Én igyekszem a TV-t kihagyni a lányom életéből, legalább is igy tervezem. (Most 9 hónapos, egyelőre nem is kötné le.) A Teletubbies meg Pokemon és a többi szerintem rettenetesen primitiv, az RTL Klub gyerekműsorairól (pl vetélkedők, telefonos játékok) jobb nem is tudni. Már most mesét olvasok illetve mutatom a képeket a kis könyvekben. Mondjuk a mesekönyveket is érdemes jó alaposan megnézni vásárláskor, Grimm testvérek vagy Andersen néha nem ismerne rá a történetre.....

(Hófehérke beleharapott a mérgezett almába, ragyás lett az arca!!!!! Ettől annyira elszomorodott, hogy bánatában meghalt....)

Faxni Creative Commons License 2001.04.18 0 0 22
Igen Subiaco, azt hiszem valahogy úgy. A lényeg, hogy mindig tudd, mit néz és próbáld kézben tartani a dolgot, mennyiséget és minőséget egyaránt.

Egyetértek szbandival, nekem is nagyon csípi a szemem ez az átírósdi. A toronyőrt nem is voltam hajlandó megengedni. Anasztáziát sem. Az indián hercegnő (Pocahontas) mézes-mázos történetét sem látta, én igen, de hasfájást kaptam tőle meg kiakadtam rendesen. Volt helyette az utolsó mohikán diafilmen, az sem a totális valóság de jóval közelebb áll hozzá. Épp elég a hableány, ahhoz szépen elmeséltem a valódi mesét, de pl. a toronyőrnél ezt szvsz még nem lehet, az eredeti sem mese.
Attól, hogy valami mese, meg gyerekeknek szól, nem kell/nem szabad átírni mert megváltozik a lényeg is.
Faxni

szbandi Creative Commons License 2001.04.18 0 0 21
Szerintem a Pokimon sokkal kevésbé veszélyes, mint amikor majd a Kis hableányt vagy a Notre Dame-i toronyőrt látja happy end-del. Ha valami, akkor az szörnyű szerintem. Az én fiaim imádják a Pokimonokat, néha nézik, néha nem, de az iskolában/oviban úgyis ezt hallják. Fél éve még valami más volt, azelőtt a Star Wars, kizárni őket ebből nem lehet, mert akkor belép a tiltott gyümölcs hatás. Inkább én is megnézem velük reggel, napközben játszunk, este mesélek vagy vetítek, néha néznek Frakkot meg Pompomot, mindegyiket ugyanúgy szeretik. De chipset nem veszek, a szemétség ott kezdődik. Mi is hallottunk szörnyű meséket, a Piroska, Hófehérke meg a különböző Andersen mesék sem hazai termés, a lényeg az, hogy megbeszéljük velük. Ja és ha süt a nap, akkor soha nincs tv.
Subiaco Creative Commons License 2001.04.17 0 0 20
:-))) áááh, nagyon jó ez a fórum, sok érdekes dolgot olvas itt az ember...

szóval videó, amire fel lehet venni értékes meséket, de akkor sem odaültetni a kölköt, ha nem muszáj?

bokor Creative Commons License 2001.04.12 0 0 19
Én kicsit öregebb voltam, ha jól emlékszem, amikor ment a Sandokan, de ezt a Mariannt neked is látnod kellett volna! Valami van abban persze, amit mondok, én betegre röhögtem magam, de csak titokban tehettem, mert a Zsófi vérig sértődött volna. Azért én örülök, hogy vége...
Előzmény: leha (16)
Faxni Creative Commons License 2001.04.12 0 0 18
Szerintem attól, hogy "állatbőrbe bújtak" a szereplők, még jobban tetszik nekik. Csomó más mese is van, ahol állatok csinálnak mindenfélét, amit a valóságban nem és azokat is szeretik. Vonzódnak az édes kis ilyen-olyan állatokhoz (aztán persze rájönnek, hogy az édes kis ilyen-olyan 1 vérengző vadállat, de az már más tészta:)).
Mariannon én is jót vigyorogtam.
Faxni
Előzmény: sófelhasználó (17)
sófelhasználó Creative Commons License 2001.04.12 0 0 17
Igen, de itt tigrisek meg vadmacskák meg rókák voltak a szereplők, Mariann kisasszonyt meglátva majdnem hangosan felröhögtem...
Tulajdonképpen ami az ovisokat megfoghatta: hogy két csapat van, jók és rosszak, és a barátságnak, bajtársiasságnak van a legnagyobb szerepe benne- most vannak ők is abban a korban, amikor klikkesednek, meg a barátok a legfontosabbak, és a filmben is egyértelmű, ki a jó, ki a rossz (jó didaktikusan el is mondták, ha valaki nem jött volna rá), na meg az én fiam alapvetően egy "harci-Marci", imádja a harcos dolgokat, legalább ilyen szelíd formában hadd nézze.
Előzmény: leha (16)
leha Creative Commons License 2001.04.12 0 0 16
akkor te túl fiatal vagy? amikor én 6-8 éves voltam, akkor mi is lépten nyomon szandokánt énekeltünk és mindenki a tigrisugrást gyakorolta ...

1szerű: a pozitív hős okos, igazságos, erős, tehát könnyű vele azonosulni, ugyanakkor elnyomott is, tehát az igazságérzeted is mellé áll. a negatív hős egy girnyó gonosz valaki, akit könnyű utálni, a nő meg szép. ennyi

bokor Creative Commons License 2001.04.11 0 0 15
Szerintetek a kölkek mit ettek ezen a szörnyű Sandokánon? Én is mást sem nem hallottam ittho egy darabig, mint Mariannt, Lord Jameset és William bárót. De hiába néztem vele együtt, nem bírtam rájönni, mi a jó benne...
Előzmény: sófelhasználó (14)
sófelhasználó Creative Commons License 2001.04.11 0 0 14
Úgy látszik, a Sandokan játszik minden ovisnál, nálunk is ez lett a nagy kedvenc, de nem hiszem, hogy az ártott volna, nagyon jókat derültem, mikor a fürdőkádban a sárga szivacs volt "hómdzsémsz" (Lord JAmes), a dugó Liem báró (William báró), de SAndokan (a tusfürdős flakon) és Sandilio (Benedek samponja) egyesült erővel legyőzték őket...

Viszont még a Minimaxnál is figyelni kell, tavaly például a "Kriptamesék" című "bájos" rajzfilmet kezdték vetíteni, zombikkal meg rémfejű temetőőrrel, én még a beharangozójánál is kikapcsoltattam mindig a tévét , aztán egyszer a Grimm meséket néztük (JApán feldolgozásban :-((( ), és a Kék szakállú herceg várát sikerült olyan horrorisztikusra megcsinálni, hogy terhes mamaként még én is rosszul lettem tőle (akasztott nők a várban, sikolyok és egyebek) -aztán szerencsére mindkettő lekerült a műsorról, de máig megszűrjük, mit nézhet ott. A többi csatornáról meg szó sem lehet, MInimax is reggel-este egy-egy óra max.

Előzmény: Faxni (11)
Lujza71 Creative Commons License 2001.04.11 0 0 13
Most csak elrettentésként írom le kb. 1 éves esetünket a DUNA tv esti meséjével kapcsolatban.
A mesék 5-30 kor kezdődtek és én lementem zárni takaritani.Lányom tv néz általában nagyon aranyos mesék mentek.A zárás után Vica könnyes szemmel ül a tv előtt és látom nagyon megrázta valami.
Képzeljétek egy egyébként teljesen rendbenlevő mese egyik részében a gyerekek azt játszották,hogy eltemetik a meghalt babáikat.
Oké van halál,de nem 4 évesen kell egy meséből erre rádöbbenni.
Na szóval azóta inkább vidi ha muszáj.

Lujzi

Faxni Creative Commons License 2001.04.11 0 0 12
valamit kihagytam, a teletábik: Mikor először láttam, azt gondoltam, hű de aranyos, egyszerű és szép, kellemes, pont jó egy-két éves korosztálynak. Aztán belegondoltam, hogy mi egy-két évesen egyáltalán nem néztünk tévét, minek néztünk volna? Úgyhogy végül arra jutottam, hogy (nem felnőtt szemmel) nagyon jó _DE_ zseniális eszköz arra, hogy jó korán rákapjanak a tévére, fogyasztókká váljanak. Kondicionálás, célja van, nevelik vele a jövő rabjait. Nagyon csínján kell vele bánni. Amikor aztán láttam az eszement áron eladásra kínált cuccokat hozzá, ez végleg megerősített ebben a véleményemben.
Faxni
Faxni Creative Commons License 2001.04.11 0 0 11
Aromo, ha fáradt leszel és berax neki 1 videot, olyat rakj majd be, amit te is szívesen néznél/néztél. Nagy találmány a video, pont arra jó, hogy tévézzen is meg ne is, tehát segít, hogy azt lássa, amit nem baj, ha lát. Ne aggódj, én akkor rakom be a videot, ha mosogatni kell és nem akar segíteni sem meg egyedül jáccani sem apja meg nincs ott.
Az RTLklubos rajzfilmek közül különösen a szellemirtók c. förmedvényre vagyok kibukva, egyszer láttam most vagy két hete, szerencsére csak én a családból. Gusztustalan, ocsmány szörnyek, kísértetek meg zombik, esküszöm még az elvileg pozitív hősök is iszonyat rondák. Ehhez képest a pokemon kismiska. De a többi is, szinte mind tele van kísértetekkel meg egyéb szörnyűségekkel. És a filmen látott szörny egész más, mint az elmesélt szörny!

Na, az eredeti kérdéshez: szerintem is valahogy úgy kell, ahogy bokor írta, kell némi kompromisszum.
1. Össze kell szedni a "repertoárt" mi az, amit végképp nem (pl. fent említett szellemirtók) mi az ami még belefér, bár nem tecc, de ugye a kortársak is nézik (mint pl. bokoréknál a sandokan, nálunk is volt sandokan) és mi az, amit szívesen engedek. Ez utóbbiak általában SAJNOS csak videon érhetőek el, ha nincs minimax (PomPom, KukoriKotkoda, Vizipók, Disney klasszikusok, stb). Mi ezért vettünk videot.
2. Tiltani a tévétől nem szabad, mert a tiltott gyümölcs nagyon édesnek tűnhet és akkor később lehet a gond, amikor már megtanulja kezelni a szerkentyűt.
3. Ha jó a gyerek-szülő kapcsolat és a gyerök alapjában megbízik a szülő értékítéletében, akkor lehet jó irányba terelni a tévézést, minimumra csökkenteni, szűrni.
4. Alternatívákat kínálni, programokat, közös játékot, foglalkozást.
5. Mielőtt megnézhet bármit, először a szülő nézze meg, mi az. Nem szabad őket leültetni, hogy na, rajzfilmek vannak, mert beletrappol pl. a szellemirtókba. Folyamatos előzetes kontroll!
6. Beszélgetni vele arról, amit megnézett. Esetleg eljátszani. Példa: Mi sokat játszottunk sandokant, mikor az volt az ügyeletes "kompromisszum".:)) Én voltam S., ő volt a szívszerelem Mariann és apja a gonosz W. báró... Remek jókat harcolásztunk a kertben, kirándulás közben is.
Hát, valahogy így foglalnám össze.
Faxni

Előzmény: ar0mo (10)
ar0mo Creative Commons License 2001.04.10 0 0 10
En az RTLklkubbos gyerekdelelottoktol komolyan rosszul vagyok(kiskalozok, most meg az az iszonyat vetelkedo), igy eleg sokaig a tabik is kimaradtak az eletunkbol. Kb 10-11 honapos lehetett a lanyom amikor eloszor latta oket, a hatas megdobbento volt, Lucat addig teljesen hidegen hagyta a tv, kb 5 percig nem birt a popojan megulni, annyira nagy a mozgasigenye, most meg kacagott, ugrabugralt a tabikkal es vegignezte a 20 perces "meset"(felelmetes volt, ahogy ezaz iszonyat lekototte). Ettol fogva egy ideig, ha eppen idoben ebredtunk(szerencsere ez eleg ritka) bekapcsoltuk hetvegenkent a tabikat, karacsonyra kaptunk tabibabakat, vettunk tabiujsagot. Luca ugyan nem lett fanatikus tabi-imado, de szereti ezeket az iszonyatokat.
En azonban viszolygok toluk.
Megijedtem, hogy a lanyomat(mar masfel eves lesz holnap), aki most meg imadja a konyveket, verseket, szeret az udvaron futkosni, velunk jatszani, hancurozni, elobb-utobb elrabolja a kepernyo, megijedtem magamtol, hogy eljon az ido amikor faradt leszek, kedvetlen es a nyafogo gyerekemet leultetem a tv ele, es berakok egy ilyen iszonyatokkal tele levo kazettat a videoba hadd nezze. Remelem ez sose kovetkezik be, hetvegenkent igyekszunk sokaig aludni, a tabi videokazettat nem rakjuk be a vasarlokosarba, es a tabiujsagok helyett mesekonyveket veszunk.

aromo

Azt pedig vegkepp nem ertem, mit lehet ebbol az agyatlansagbol tanulni, szamomra(kb 3 reszt lattam) a legnagyobb iszonyat az volt, amikor a tabik, szetszortak a pudingot, a kenyeret, majd orvendezve vegigneztek, ahogy a porszivo eltakaritja(en tuti nem leszek porszivo :)))), a gurulo medve (oroszlan?)(feleg a hangaja) felelmetes, a kisfilmek ismetlese unalmas meg egy 1 eves gyereknek is

zsUZSa Creative Commons License 2001.04.10 0 0 9
Sziasztok!

Nálunk a Teletabik mennek de hálistennek az is korán kezdődik így gyakran elalusszuk.Szerintem sokkal jobb mint a többi reggel látható rémség de néha a kétévesem unja az elejét amikor nem a tabik játszanak hanem kisfilmeket mutatnak, ráadásul mindent2-szer ez néha még az én pöttömkémnek is sok.

bokor Creative Commons License 2001.04.10 0 0 8
Nem akarnék itt vitát nyitni, hiszen van egy külön teletábis topik, én csak azt a szerény véleményemet fejteném itt ki újfent, hogy az a korcsoport, akik a teletábikat esetleg élveznék, körülbelül úgy a kétévesek, azok biza szerintem ne nézzenek tévét!!! Egyáltalán ne, hadd alakuljanak ki bennók képek, hadd képzeljék el a világot maguk! A későbbiekben, amikor aztán az ember leülteti a törpét néha a tévé elé, akkor megint csak ne a tábikat nézze, mert szép lassan elfogynak tőle az agysejtjei. Szerintem nem tanít, hanem butít.
A kultúrmocsokl csak annyit, hogy tendenciózusan nem tilthatsz meg semmit, ha nem akarod, hogy a gyereked tök hülyének érezze magát az oviban meg az iskolában. Viszont meg kell válogatni, hogy miben teszel engedményeket (valami olyasmit válasszon az ember, amit ő még el bír viselni :-))
Az én gyerekem hálistennek ki nem állhatja a Teletubbiest meg a Pokemont, így itt nem kellett engednem, imádta viszont a Minimaxon a Sandokán című sorozatot, az is elég rettenet volt, de kibírtuk, ő meg örült. Nem veszünk meg neki Disney videókat (hoppá, bocs, azért kettő van, a Bogár élete, mert aztr mi imádtuk a férjemmel, meg a Dzsungel könyve, mert imádom a dalait), ha néha igénye van rá, akkor kivesszük a tékából. És nem veszünk meg semmilyen promóciós cuccot, megmagyaráztuk neki, hogy ez ezek filmek, amiket lehet szeretni, de mennyivel szebbek azok a holmik, amik nincsenek telerajzolva hülyeségekkel (hogy mégse érezze magát nyomorultnak, ovis polón fel-felbukkan egy-egy Micimackó, meg pöttyös kutya, esetleg zoknin és sűrűn pizsamán)
Szerintem azért ha a gyereket "szigorú" esztétikai elvek alalpján neveled (vicces ez a 10napos, de már most figyelek arra, hogy mit adjak rá, de szerintem használ), akkor az ovi, iskola egy kicsit persze azért hat rá, de nem fog elönteni benneteket a szörnyűség (tipikus példa a Barbie: eredetileg megfogadtam, hogy ilyent én a lakásomba soha, aztán rájöttem, hogy olyan nekem is volt, sőt előbukkant valahol, én megengedtem a gyereknek, hogy elhozza a nagyitól, majd kapott még egyet, ÚJAT!, rettenetesen boldog volt, párszor bevitte az oviba megmutatni, azóta hevernek valami dobozvóban kitekert végtagokkal, meztelenül, és csak nagy ritkán kerülnek elő...)
Bocs, hogy ilyen hosszú voltam...
Előzmény: Törölt nick (7)
Törölt nick Creative Commons License 2001.04.09 0 0 7
Sziasztok!

SZerintem a Teletubbies az teljesen rendben van. Csak felnőtt aggyal ne akarjátok megérteni.:-)))
Egyszerű nyelvezet, egyszerű képek, viszont TANÍT, és egyátalában nem agresszív. A lányom kíválóan megtanulta pl. belőle a piros és zöld lámpákat, magukat a színeket - piros, sárga, kék, zöld, 2 évesen!! Szombaton és vasárnap van reggel 1/2 8-kor. Azt gondolom ennyi belefér.

Piglet

Lujza71 Creative Commons License 2001.04.09 0 0 6
Erről is volt egy topik.
Rég nem láttam.Lehet hogy meghalt.
Mi is vetitünk,vasárnapi program.Csak a vetitönk nem tudom meddig birja még?

Lujzi

Előzmény: sófelhasználó (5)
sófelhasználó Creative Commons License 2001.04.09 0 0 5
Mi meg felfedeztük a vetítőgépet, karácsonyra megkapta az én valamikori vetítőmet, ami megjavítottak, nem is gondoltam, mekkora élmény lesz neki, azóta az az ünnepnap, mikor vetítek...
Mellesleg ő sem szeret néhány rajzfilmet, amit én ajánlgatok, a magyar népmesék szerinte félelmetes, mi még a Minimaxon is megszűrjük, mit nézzen, azok viszont "kultuszfilmek" lesznek (pl. Babar). Nem tudom, mi lesz, ha nagyobb lesz, és nem én kezelem a távirányítót, mert már most is hallom, hogy mit csinál a Pikachu (a csoporttársától tudja), meg minden divat begyűrűzik az oviba is, mégis remélem, elér hozzá a kritikám majd..
Lujza71 Creative Commons License 2001.04.09 0 0 4
A teletabirol van egy topik olvasátok el.
Én még a televideotól megrendeltem a frakkot,dörmögöt és a mir-murt rongyosra vannak nézve.Igaz a minimax sokat segit.A vukkot is felvettük.A magyar rajzfilmek szerintem nem is a képben hanem a nyelv ismeretében segitenek igazán.
Vackor mesék nincsenek meg véletlenül valakinek?

Lujzi

Előzmény: Subiaco (3)
Subiaco Creative Commons License 2001.04.09 0 0 3
Igen én is attól féltem a kölköt, hogy lenézik az osztálytársai, ha nem sodródik velük... :-(((

zsUzsa, őszintén együttérzek Veled...

van egy mese, a Teletubbies, ami állítólag, teljesen OK (angol) 2-3 éveseknek.

Látta esetleg vki, tényleg nem gagyi?

Törölt nick Creative Commons License 2001.04.08 0 0 2
Sziasztok!

Nálunk ha már video, akkor Kockásfülű nyúl, és VAkond nadrágja stb.

Piglet

zsUZSa Creative Commons License 2001.04.08 0 0 1
Sziasztok!

Ez egy nagyon nehezen megvalósítható feldat. Nálunk nem megy de én is mindíg mondom a kölköknek, hogy ez meg ez a műsor micsoda baromság így például a pokemon nálunk már ciki csak a két és fél éves lányom nézi néha. A fiamat (11 éves) meg állandóan lehülyézik az osztálytársai mert nem hajlandó megtanulni a hülye pokemon neveket stb. A jó kis magyar mesefilmeket meg egyzerűen nem nézik hiába ajánlom nekik.
zsu.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!