Keresés

Részletes keresés

vibor Creative Commons License 2003.03.16 0 0 24
Azért vagyok kénytelen elkülöníteni őket, mert a leány ez az első tüzelése, és mint tudjuk...
Azaz én úgy tudom nem jó az elsőnél összeengedni őket.
Másrészről, a probléma az, mint említettem - hogy bár a szukának szerintem nem lenne majd ellenére a kan közeledése - de ha a fiú a harmadik tüzelésnél is így bánik az "asszonnyal", akkor mi lesz?

Mindenesetre döbbentem olvastam legutóbbi írásodat. Itt bizton nem lesz olyan, hogy erőszakkal fedeztessem őket. Nem bírnám elviselni egyik ebemnél sem a könnyeket...

Azt hiszem nálam az a legfőbb gond, hogy nagyon emberinek képzelem őket. Ruházom fel a mi kis jó, rossz tulajdonságainkkal, aztán lepődöm meg, hogy négylábú barátaim, mégis "csak" kutyusok.

A lakásban való tartást még tartalékolom. A karantén viszont szigorodik. Nincs közös játék. A sétát úgyis megszüntettem, mert nem akartam/akarom, hogy a vidék bikái kiszimatolják a friss húst.

Előzmény: oncogito (23)
oncogito Creative Commons License 2003.03.16 0 0 23
Kedves vibor, az ember sokat tud a kutyákról, de ettől az egyén lehet tudatlan. Azt hiszik sokan elég összeengedni két különnemü ebet a kellő időben és kész.
Nekik is vannak érzelmeik mégha tagadja is az ember. A néhai szukám pl. soha nem engede magát befedezni a másik kan kutyánkkal (pedig soha nem kellett elkülöniteni őket, mert a kan el volt kötve) Számtalan esetben hallottam olyant, hogy a szuka ellenállt, vagy a kan nem volt hajlandó. Ilyenkor egy "hivatásos" kutyatenyésztő, aki "sokkal jobban tudja" hogy melyik eb való melyikhez, bizony erőszakhoz folyamodik. (Olyanról is hallottam, hogy miközben lefogták a szukát, annak végig folyt a szeméből a könny.) Olyan németjuhászos gazdival is beszéltem, aki büszkén dicsekedett, hogy hatalmas termetü kutyájának egyetlen szuka sem tud ellenállni, mégha véresre is kell marnia a "jövendőbelijét"...
Tehát vagy hagyd őket szabad akaratuk szerint, vagy különitsd el drasztikus módon őket. (A lakásban való tartást ketten is ajánlottuk Tibbével.) De ilyenkor nemcsak a kan lesz kiszámíthatatlanul agresszív, hanem a szuka is.

Tudod, az ember teremti a saját elképzelései szerint a kutyái életkörülményeit - és ami a legcsodálatosabb az ebek még ezt is megbocsátják nekünk...

oncogito

Előzmény: vibor (22)
vibor Creative Commons License 2003.03.16 0 0 22
Igen, tanulságos volt a mai nap.

Pedig milyen büszke voltam, hogy a kan gyermek milyen "uriember", játszik a menyasszonnyal és minden a legnagyobb rendben van. Még meg is melítettem magamban - nade hogy lesz ebből később alom?

De amit ma tapasztaltam....

Teljesen kifordult magából a kan. A kajája sem kellett neki, úgy tukmáltuk belé, rohant a karantén kapujához, őrizni a csajt.

Lehet, hogy be kell hoznom a szukát a házba?

És ha a fiú ilyen durva - érthetetlen okok miatt többször rátámadt véresen - szintén adódik a kérdés: hogyan lesz így majdan alom?

Előzmény: oncogito (21)
oncogito Creative Commons License 2003.03.16 0 0 21
Szerintem hiba összeengedni őket, mert számukra ez nem "kis játék."
Nem értek egyet abban Tibbével, hogy ne vetíts bele emberi érzelmet, mert állatokról van szó. Éppen hogy érzelmi téren vagyunk hasonlóbbak az állatokhoz, az értelem az amiben az ember más. Fájdalmat, örömöt, szenvedést, jó közérzetet hasonló módon él át azt hiszem minden élőlény. És hogy adott esetben ebkédnek átmeneti a problémája, ez most rajta egyáltalán nem könnyít semmit.
Amikor az ember-kutya kapcsolatról van szó, emberi érzelemket vetitünk a kommunikációba még akkor is, ha megpróbálunk a kutya eszével gondolkodni. Ugyanis elvárjuk az állatól, hogy észlényként értsen meg minket és nem nagyon hallottam még olyan véleményt, hogy a kutya pusztán öszöneitől vezérvelve szeretné gazdáját.
Viszont a másik állattal szembeni érzelmeinél kizárólag csak ösztönt feltételezünk. Vajon miért?
A farkasok monogám lények és kölykeik érzelmileg is családtagok. A kutyánál az ilyen kialakult kapcsolatot nem tűri az ember. Részint azért mert maga akar párt választani ebkéjének, részint pedig a fedeztetésre kiszemelt egyedek nagy többségében külön családok kutyáiról van szó. A kedvenc ebkéjánek kölykeik elvesztése feletti bánatával pedig szintén nem törődik még a legjobb gazdi sem, legfeljebb annyiban ha ő maga is sajnálja amikor odaadja. De az állat érzelmeit akkor sem veszi komolyan, illetve úgy tesz mintha nem is lenne.

Rátérve a konkrét problémádra, a karantén azt jelenti, hogy ne legyenek együtt az ebkék, illetve külön legyenek megfuttatva, foglalkoztatva. Keserves időszak, de átvészelhető, főként ha minél kevesebb a "kísértés".

oncogito

Előzmény: vibor (20)
vibor Creative Commons License 2003.03.16 0 0 20
A mai napig aránylag jól megúsztuk a dolgokat. Ma a fiú gyermek teljesen megbolondult. A leányt kiengedtem szigorú felügyelet mellett játszani egy kicsit a karanténból, mire a vőlegénye kétszer is majd megette. Az egyik körmöcskéjét le is harapta szegény leánynak.

Soha nem látott sötét tűz, eszelős tekintet árad a kan szemeiből.

Jajj

Tibbe Creative Commons License 2003.03.12 0 0 19
Nem lesz semmi baja, ne aggódj, és kevesebbet tutujgasd az ő érdekében.
Még mindig jobb a nyugodt helyen a " karanténban ", mintha mindenféle kanszag és más kutyaszag és inger
" zaklatná".
Emberi érzelmeket meg ne vetits bele, mert akármennyire is szereted , ő kutyaként működik, nem emberként!
Előzmény: vibor (18)
vibor Creative Commons License 2003.03.11 0 0 18
Szegény nagyon egyedül érzi magát. Pedig igyexem sokat vele lenni, de meghasad a szivem, hogy így el van zárva a karanténban.
Előzmény: Tibbe (17)
Tibbe Creative Commons License 2003.03.11 0 0 17
Remélem mostmár szigoruan elzárod.
Én is elzárom ilyenkor a lányokat, és ha fedeztetek, akkor is csak egy alkalommal az ideális napon, aztán ismét karantén kb a 21-ik napig !
Előzmény: vibor (16)
vibor Creative Commons License 2003.03.11 0 0 16
Ma tartunk a 10. napnál.
A fiú még nem szedte szét a karantént, de a leány egyre hisztisebb.
Jó hír, hogy a környék kanjai még nem környékeztek meg bennünket.
Előzmény: Tibbe (15)
Tibbe Creative Commons License 2003.03.11 0 0 15
A megfigyeléseitek nagyon jók.
A fogamzásra a legideálisabb időpont a 12-ik nap környékén van.
Persze lehetnek elég nagy eltérések,egyedenként változó .
funtasy Creative Commons License 2003.03.11 0 0 14
Sziasztok,

Most találtam erre a fórumra, gyorsban végig is olvastam
Nem szeretnék tanácsokat osztani, pro és kontra is rengeteg érv van, csak azért írok, mert nekem nemrég tüzelt a kutyum, és mi a fedeztetés mellett döntöttünk, amit egyáltalán nem bántunk meg. Maya (rhodesian ridgeback) sohasem volt egy ideges alkat, mindig nyugodt, kiegyensúlyozott kutya volt, de állítom, hogy a fedeztetés jót tett Neki. A szukák szerintem genetikailag arra vannak kódolva, hogy anyák legyenek. Ha ivartalanítod a kutyádat, lehet, hogy aranyosabb, nyugodtabb lesz, de sosem lesz az a teljes értékű kutya, aki volt. Más kutya lesz, ahogy Ti is írtátok.
Maya a tüzelés megkezdése után 12-14 nappal kezdett csak leállni a kanokkal, addig elzavarta őket, ergo a legyet sem tudta addig bekapni.
Na röviden ennyit. Ja, már nagyon várjuk a kis gézengúzokat, április elején jönnek.

Legyetek jók: tasy

Ammandina Creative Commons License 2003.03.11 0 0 13
Én megértem, hogy szeretnél 1 almot a kutyáidtól. Én is szeretnék. Ha szép, egélszséges kutyáid vannak, akkor elég nagy a valószínűsége, hogy a gyerekeik is azok lesznek. Fajtiszta kutyusoknak nem nehéz jó gazdit találni, főleg ha nem a nyereségre hajtasz, és nem pároztatot állandóan őket.
Viszont a tüzelő szukának megtöbbszöröződi az ereje, amikor szerelmes lesz. A mi kutyánk csak 6 kiló, de nagyon nehezen tudtam visszatartani amikor tüzelt. Ő mondjuk csak a tüzelés kezdete után 12-14 nappal kezdett érdeklődni a kanok iránt, addig elfutott előlük, illetve leült a fenekére. De az az 1 hét elég nahéz volt vele. Szigorú rövid póráz sétakor + otthon az erkélyajtó előtt ült és nézett ki ábrándos szemekkel és nyüszített hozzá. Olyan szemrehányóan nézett rám, hogy nem érted gazdi, hogy randim van. Várnak rám odakinn, miért vayg ilyen kegyetlen, hogy nem engedz ki. Valami rosszat csináltam ezért büntetésben vagyok?
Előzmény: vibor (12)
vibor Creative Commons License 2003.03.11 0 0 12
Bocs Tekila, de az nem ugyanaz.
Minden kutyus más és más. Még ha leszármazottja is annak, akit nagyon szeretünk. Ez csak "kényelmi" szempont lehet.

oncogito:
amikor látszott, hogy a banyus itt fog bennünket hagyni, akkor megfogadtam magam is, hogy legközelebb kutyust csak menhelyről fogok befogadni. De egyszerűen nem tudtunk elszakadni a "típustól"...
Ezért is gondolkodtunk egy alomban - majd később...

Előzmény: Tekila ) (10)
oncogito Creative Commons License 2003.03.11 0 0 11
Nem, nem ugyanazzal a kutyával vagy akkor sem, ha a leszármazottait tartod meg...
Előzmény: Tekila ) (10)
Tekila ) Creative Commons License 2003.03.10 0 0 10
Hát igen igen,de be kell vallani azt is hogy hogy ha van egy nagyon kedves kutyád és tőle születik még mondjuk 5 kuty egyet megtartasz többit meg elajándékozod (igaz hogy ez a legnehezebb)de gondolj bele hogy egy (30 évig együtt lehetsz akár több évig is együtt lehetsz majdnem ugyanazzal a kutyával legalábbis mi azt tervezzük a családdal:')))
Előzmény: oncogito (9)
oncogito Creative Commons License 2003.03.10 0 0 9
Kedves vibor, nagyon megértelek, mert az én néhai kutyámnak, aki szintén szuka volt, biztosan szuper kiskutyái lehettek volna, mert nagyon jó tulajdonságokkal megáldott német juhász keverék volt. A kutyaiskolát is azért kezdtem el vele annak idején, mert egy rendőrkutya kiképző ismerősünk ajánlotta, akinél két hétre elhelyeztük nyaralásunk idején a kutya hozzánk kerülésének első évében. (Utána már nyaralni is együtt mentünk) Azon kívül hogy értelmes, okos volt, hihetetlenül közvetlen kontaktus alakul ki köztünk. Azt hiszem ilyen nem nagyon lesz mégegy, bár tényleg minden kutyát igen nagyon szeretek, a most is velünk élő másikat is természetesen. (Aki egyébként a fiam kedvence - és viszont :-))
De nem engedtem, hogy a szukámnak kölykei legyenek. Igaz, mi lakásban lakunk, a védettséget könnyebben meg tudtam oldani, bár mondhatom is sem volt túl könnyű. Részint sajnáltam volna odaadni másnak a kölyköket (annyi kutyával pedig tényleg nem lehet létezni egy társasházban) részint pedig mindig arra gondoltam, főként ha jó gazdira leltünk volna hogy egy potenciális gazdi-lehetőséget vesztett el egy arra sokkal jobban rászoruló ebke.
De megfogadtam, ha lesz még kutyám, csak örökbefogadott lesz, menhelyről vagy sintértelepről. Mindkét kutyám (a másik ma is velünk van) befogadott volt.

A szukám ugyan eleinte gyakran volt álvemhes (a kutyás ismerőseim konkrét példái alapján ez ellés után is fellép amelyiknek erre hajlama van!) de amikor a másik hozzán került, (akit egyébként elköttettünk) ez teljesen elmaradt. Pedig ha hiszed, ha nem nem engedte magát befedezni vele, azt hiszem persztizs okok miatt. :-) Minden más kutyánál, akár még egy kisegérrel is hajlandó lett volna, de a "betolakodóval" nem. Mindenesetre az álvemhesség teljesen elmaradt. Tizennégy éves elmult, amikor emlőrák miatt el kellett altatni, de ezt a kórt sem védi ki az ellés. Tehát tulajdonképpen az égvilágon semmi problémája nem volt, sem fizikailag sem pszichésen. Igaz, sokat volt foglalkoztatva, több mint hat éven át jártunk rendszeresen kiképzésre és hatalmasakat kirándultunk. Azt hiszem többezer kilométer lehetett a lábában tizennégy év alatt...
Viszont az az ebke, aki sokat van egyedül, sokat unatkozik, felvesz rossz szokásokat több alom "megtermelése" után is.
Tudom hogy elfogult vagyok, de a helyedben lemondanék az alomról. Utánpótlás pedig mindig lehet, hiszen minden ebke szeretetre váró és határtalan szeretetet adni tudó lény, - nem hiszem hogy ezt sokat kellene bizonygatnom.

oncogito

Előzmény: vibor (8)
vibor Creative Commons License 2003.03.10 0 0 8
Huh, hát nem lettem vidámabb. De azért köszi a tanácsokat mindenkitől.

A helyzet az, hogy volt egy lány kutyusom, aki lakásban nőtt fel és később, élete derekán költözött ki kertes házba. Ő mindig bent lakó maradt - egyszerűen nem volt hajlandó kint a kertben lakni. Ezt elfogadtuk. (Ő volt az, akit ivartalanítani kellett egy ciszta miatt.) Még a lakásban szült nekünk 5 kicsiny babát. Nagyon élveztük és szerettük a dolgot - és megfontoltan, körültekintően kerestünk akicsiknak gazdikat. Sajnos tavaly szeptemberben 15,5 éves korában elhagyott bennünket...

Szóval: amikor kiköltöztünk a kertes lakba, akkor jött egy új fiú, akire a ház örzés szerepét bíztuk. Ő óriás schnazi és nagyon szerette az öregcsajt.
Amikor a banyus elment, neki is nagyon rossz volt. Naphosszat siratta elvesztett pajtását. Ezért gondoltuk, hogy - saját lelkünket is helyrehozandó - beszerzünk neki egy menyasszonyt. A project jól sikerült, mi magunk is örömmel vettük a kis rosszaság érkezését és a fiú kutyánk is megnyugodott.
Ebből is látható az ifjú hölgy egy óriás schnazi. Törzskönnyvvel bír mind2. Bár nem volt és most sincs szándékunkban kiállításra hurcolászni őket - annak ellenére, hogy a tavaly meghalt kicsi lányunk annak idején az összes létező díjat megnyerte - talán önző szempontokból, úgy gondoltuk, jó lenne a későbbiekben egy alom a jelenlegi pártól, amiből megtartanánk egy kölyköt, biztosítandó az "utánpótlást".

Hát kérlek benneteket erre varjatok gombot. Most teljesen elbizonytalanodtam...

Előzmény: Tibbe (6)
Tibbe Creative Commons License 2003.03.09 0 0 7
MONORI
BÖRZÉRŐL, AMELYIK MA, VASÁRNAP DÉLELŐTT VOLT BESZÁMÓLÓ :KUTYÁSOK FIGYELMÉBE_ IS _ AJÁNLVA !
łłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłł

Zsolt001 válasz erre | adatok | e-mail 2003.03.09 13:17 (345)

Sziasztok !
Na, túlvagyunk a monori börzén.Sajnos alig bírtam néhány tyúkot venni, annyira gyorsak és hatékonyak voltak a Jugoszláv és Román felvásárlók. Nemtudom ki volt kint közületek,aki látta is esetleg szintén amit én, felháborítóan sok volt a kutyaszaporulat, melyeket kétes háttérrel rendelkező "tenyésztők" kínáltak igen erőszakosan eladásra.
Pár éve járom a börzéket, de a maihoz foghatót még nem tapasztaltam.Ezek a "kedves" emberek komoly erőfeszítések árán bizonyítják, hogy nekik bizony a kutya egyenlő haszonállat a baromfival vagy a sertéssel. Egyszerűen felháborító !!
Ma kellett volna a MEOE illetékes nagyurainak egy terepszemlét tartani, valóban tanulságos lett volna talán még a számukra is.
Na,bocs ha kicsit dühöngtem.........
Zsolt
{x}
remélem nagyon megfontolod, akarsz -e vállalni egy alom kiskutyát !

Előzmény: vibor (-)
Tibbe Creative Commons License 2003.03.09 0 0 6
Oncogitonak teljesen igaza van.

De az elejéről kell elkezdeni az egész témát!
Milyen kutyád van, mennyi idős?
Törzskönyvezett, keverék?
Ha törzskönyvezett, akkor akarsz -e lehozni egy alom kutyust tőle, vegy tenyészteni vele.

A választ várom,
hogy érdemi tanácsot tudjak adni !

Aggig is a kutyának szigorú karantén,minimum három hétre, ami nem az udvarban van, hanem zárt helyen!

Előzmény: vibor (-)
Tekila ) Creative Commons License 2003.03.09 0 0 5
Hát igen a fiúkat is kell ivartalanítani.

Annyit momdok a mi kutyánk a műtét óta egy bárány!Nem nyüszög ha lány kutyát lát ,nem ugrál át a szomszdba csajozni,sokkal játékosabb(hozzá kelll tennem hogy rotweiler),és nem verkszik.
Szóval ezt az ivartalanítást gondold meg!
Nehéz dolog ám elajándékozni a kis kölyköket ,már csak azért is mert a szívedhez nőnek más részt kevés gazdi jelölt van:(.
Például én minden egyes kiskutya elajándékozásánál sírtam:'(
Meg egyszer jött egy emberke a gyerekével és nézte őket aztán a grabancánál fogva felemelte az egyiket(amit nem szabad mert elszekadhat a hasfala)montam neki hogy ne úgy fogja mert nem kellemes érzés a kutyának ,erre megszólalt:
"Jaj neho' má' ne foghassam meg úgy ahogy akaro!Egyébként volt má kutyám csak elment me .....mi tom má én mér.lényeg kell még egy nyamvadék a fiamnak."-itt azt mondtam nekik hogy majd értesítem ahogy lehet őket hazavinni.Az volt az első dolgom hogy elégettem a telefonszámát.

ennyit a gazdikról.ne bízd el magad!

a kerítésről annyit hogy nekünk két méter magas:)mégis beugranak azok a fenevadak:)

Előzmény: vibor (3)
oncogito Creative Commons License 2003.03.09 0 0 4
Ha kertben tartott kutyusról van szó, egyáltalán nem bízhatsz a kerítésben semmilyen formában sem. A magas kerítést is átugorják a kanok. Ha nem, akkor hallottam olyant is, hogy a szuka a kerítés lécei között dugta ki a hátsóját, ha a kan közeledését el akarta fogadni. Azon kívül a vérzés idejét sem tudod megállapítani, mert az állat rendszeresen tisztíjta magát. Igy aztán igazából nem lehetsz biztos sem a kezdetében, sem a befejezés idejében. Aztán ha az apa ismeretlen, az ismeretlen ősü keverék kutyák bizonytalan sorsára jutnak a kölykök.
Nem beszélve arról, hogy a tüzelő szuka a környék kanjait megbolondítja, csavargásra készteti, kiszámíthatalan reackiójuk miatt sok galibát okoz - aminek közvetve ti is okai lesztek.
Valóban helyes szaporítani az ebkék számát, amikor annyian sinylődnek sintértelepen, menhelyeken? Valóban a leendő kiskutyák közül egy sem kerül hasonló sorsra, vagy éppen lelketlen, rossz gazdához? Vagy az ebkéid általad feltételezett, de mindenképpen átmeneti "kiegyensúlyozottsága" MINDEN ÁRON elsőbbséget jelent?
Gondold meg szerintem alaposan.

oncogito

Előzmény: vibor (-)
vibor Creative Commons License 2003.03.09 0 0 3
Hmmm. Szegény lány gyermek, akkor szigorú lesz az egy hónapos karantén.:(

Ha már említetted: a fiút később, majd ha teljesítette kötelességét - szeretnénk mi is elköttetni. Milyen tapasztalataid vannak?

Előzmény: Tekila ) (2)
Tekila ) Creative Commons License 2003.03.09 0 0 2
Helló!
lehet hogy az elözőő kutyid azért betegedett meg ,mert nem volt teljesen steril az álatorvosnál minden .vagy csak egyszerűen legyengült az imunrendszere bármi lehet az oka.

Bekaphatja a legyet a tüzelés minden másodpercében én legalábbis úgy figyeltem meg.Két lány kutyánk van és egy fiú de a fiú ki van ivartalanítva.na szóval egyszer felpárosztattuk az egyik szukát és úgy vettem észre hogy tök mindegy mikor vannak együtt ez csak a fiú ügyességén múlik.

Előzmény: vibor (1)
vibor Creative Commons License 2003.03.08 0 0 1
Hát beugrani remálem nem fognak, eléggé magas a kerítés.
Szeretnénk majd később babákat, így az ivartalaníts ugrott. De nem is nagyon szeretném a későbbiekben sem. Lehet, hogy hülyeséget beszélek, de az előző kutyusomat ivartalanították és meg vagyok győzödve arról, hogy egy csomó betegsége ami volt szegénykének - összefüggésbe hozható ezzel.
De nála nem volt gond, mert ő lakás kutyus volt és egyedüli, így a karantén megoldódott magától.

A tüzelés teljes időszaka alatt bekaphatja a legyet? Vagy van olyan intervallum, amikor kifejezetten fogékony és a maradék időben "csak tüzel"?

Előzmény: Tekila ) (0)
Tekila ) Creative Commons License 2003.03.08 0 0 0
Hát igen igen ez elöbb utóbb bekövetkezik.
:)A kan kutyuk csak úgy sorakozni fognak a kerítésetek elött vagy rosszabb esetbe be is ugranak és alig tudod őket kiüldözni:)
(Tapasztalat)

Elzárni a vérzés utolsó napjától még egy napig szoktam én legalábbis sőt van olyan amikor még továbbis.
Javaslom ha nem akarsz kiskutyát a tüzelés után vidd ivartalanítani ezzel megspórolsz egy minden évben 2szer bekövetkező herce-hurcát magadnak és a kutyádnak.

Sok szerencsét!

Előzmény: vibor (-)
vibor Creative Commons License 2003.03.08 0 0 topiknyitó
2 napja tüzel a kislány kutyusom. A karantén már előkészítve. A kérdésem az, mikortól és meddig zárjam el szegénykét. A vőlegénye már nagyon izgatott.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!