Keresés

Részletes keresés

cheereck Creative Commons License 2004.08.10 0 0 2
Megalakultunk:)
cheereck Creative Commons License 2004.04.17 0 0 1
Bocsánat, az egyik hivatkozás helyesen:

Rugyek es Gyokerek info 1. - 35 Kb

cheereck Creative Commons License 2004.04.17 0 0 0
További információk:
Belepesi nyilatkozat logoval - 600 Kb
Belepesi nyilatkozat logo nelkul - 26 Kb
Programterv - 584 Kb
Programterv logo nelkul - 21 Kb
Rugyek es Gyokerek info 1. - 35 Kb
Rugyek es Gyokerek info 2. - 32 Kb
cheereck Creative Commons License 2004.04.17 0 0 topiknyitó
Kedves jövendőbeli tagunk!

Ezzel a kis levéllel szeretnélek tájékoztatni a tervezett magyarországi „Rügyek és Gyökerek Egyesület” létrehozásáról, valamint hogy hogyan is képzeljük el a vidéki óvódás, általános- és középiskolás, valamint főiskolai és egyetemi „Rügyek és Gyökerek csoportok” működését.

A pécsi és a budapesti előadáson Berthold Erzsébet is jelen volt Jane Goodallt kísérve. Erzsébet Pécsről származik és több éve a németországi Jane Goodall Intézetben dolgozik és ő a fő koordinátora a magyarországi „Rügyek és Gyökerek Egyesület” megalkotásának.

Jane Goodall a magyarországi látogatást nagyszerű sikerként értékelte, nem
számított ilyen meleg fogadtatásra, ennyi érdeklődő fiatalra. Pár hónap leforgása alatt érkezése előtt több “Rügyek és Gyökerek” csoport alakult pécsett.

Terveink:

Első lépésben a “Rügyek és Gyökerek Egyesület” létrehozását tervezzük budapesti központtal. Az egyesület fő feladata összefogni, irányítani a magyar „Rügyek és Gyökerek” (R&GY) országos, helyi csoportokat, valamint az egyesület a Magyarországon már működő különböző természetvédelmi csoportokkal, oktatási és szociális intézményekkel, nemzeti parkokkal, állatkertekkel szeretne együttműködni. Távolabbi tervünk, ha sok, sikeres, helyi csoport alakult Magyarországon és a környező országokban is, akkor a későbbiekben - Jane szerint - Magyarország lehetne a kelet-európai “Roots&Shoots” csoportok központja.

1991-ben Tanzániában életre hívott „Roots&Shoots” hálózat fiatalokat és gyerekeket összefogó természet- és környezetvédelmi program. Ma már a világ különböző országaiban több mint 6500 csoport működik.

A magyarországi “Rügyek és Gyökerek” helyi csoportok létrehozását a következő képen képzeljük el. Egy formanyomtatvány kellene a jelentkező csoportnak kitölteni és azt, az egyesületnek visszaküldeni. Az egyesület a megalakuló csoportot felveszi az adatbázisba, és a tagfelvételt egy kis plakettel igazolja vissza. A három-hat főből álló gyermekcsoportok az óvodájukban, iskolájukban működnének. Maguk választanának feladatokat, kutatási tevékenységet, mely természetvédelemhez, állatismerethez, illetve valamilyen szociális feladathoz kötődne.

A csoportok működési területe tehát
 környezetvédelem,
 állatvédelem, állatmegfigyelés,
 humánus ill. békéhez kapcsolódó akciók.

Mivel valamennyi területen már magas színvonalon dolgoznak gyerekek különböző szervezésekben, helyi csoportokban - az egyesület nem a már meglévő szervezetekkel, csoportokkal kíván konkurálni, hanem azokkal lehetséges együttműködést keres. Nagy szerep jut és számítunk a helyi óvodák, iskolák lelkes pedagógusaira.

A megalakult helyi „R&GY” csoportok az egyesülettől információs anyagot, nemzetközi kapcsolatok lehetőségét és Jane Goodall imázsát, - mint világhírű kutatónő és az ENSZ Békenagykövete – és nevét használhatja, mellyel különböző rendezvényeken szerepelhetnek. A gyerekek a szabadidejükben foglalkoznának a vállalt feladatokkal, végrehajtásáról pedig az egyesületnek beszámolnának. Kapcsolatba léphetnek a világ más részén élő gyerekekkel, csoportokkal. Terveink szerint nemcsak Magyarországra, de a lehetőségektől függően a környező országokra is kiterjednének a programok és az együttműködés. A magyar egyesület az osztrák intézettel együtt készül egy határ-menti R&S béketalálkozóra. Ezen a rendezvényen a magyarországi „R&GY csoportok” és a magyar egyesület az ENSZ-szel együtt ünnepli meg a béke napját. Az Osztrák Jane Goodall Intézet által szervezett őszi programra sok szeretettel várják a magyar „R&GY” csoportokat.

Jelenleg a leendő egyesület működési szabályzatán, valamint működési tervén dolgozunk önkéntes munkatársakkal.
Szervezők:
Bánszky Erika : bajkalto@freemail.hu, 06/20-254-8852
Csatádi Katalin: csatikati@hotmail.com.

Keresünk lelkes alapító-tagokat, valamint tagokat, segítőket, akik szívesen részt vennének a munkákban. Ha van olyan ismerősöd, akit érdekelhet az egyesület vagy a „R&GY” csoport létrehozása, légy szíves továbbítsd nekik ezt a levelet!!!!

Remélem, hogy kedvet kaptál a fentiek elolvasása után, hogy csatlakozz az egyesülethez vagy létrehozz egy Rügyek és Gyökerek csoportot!

Várom észrevételeidet és kérdéseidet!

Üdvözlettel,

Bánszky Erika
szervező
bajkalto@freemail.hu
06/20-254-8852

Berthold Erzsébet elérhetősége és címe:

Berthold Erzsébet
Jane Goodall Institut Germany
Herzogstrasse 60, D-80803 München
Tel.: +49 89 34 22 99
Fax: +49 89 39 45 03
Email.: erzsebet@janegoodall.de
www.janegoodall.de

UI: Bővebb információt lehet találni a Roots&Shoots csoportok lényegéről a http://www.rootsandshoots.org/home.asp, www.janegoodall.org, www.janegoodall.org.uk vagy a www.janegoodall.de honlapokon.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!