Keresés

Részletes keresés

lhakhang Creative Commons License 2004.11.28 0 0 10
Nem is hihető, h. egy ilyen hirdetés mögött valós értékek állnak :minden fajta kutya, macska! szakszerű( haha) kozmetikája" Én annak idején azért választottam olyan fajtát, amit nem kell nyírni,trimmelni standardre ( sőt, ha lehet egyáltalán ne nyírjuk, kivéve olyan apró igazításokat, ami szükséges az egységes formához), mert úgy gondoltam, h. legalább ebbe ne tudjanak belekötni a bírók, és ha lehet ne a nyírás minősége alapján mondjon ítéletet a kutyáról. Ennek ellenére itt is vannak alp dolgok, amivel az embernek tisztában kell lennie.

A kezdők védelmére: manapság annyi különböző helyről értesülhetnek az emberek, h. hogyan kell gondozni kutyájukat, h. szerintem jó ha ebből ki tudnak választni használható dolgokat. Mert mint ahogy az előbb is írtad hozzá nem értő emberek akarnak szegénynek tanácsot adni. Csoda, ha belebuknak? A tisztességes, gondos tenyésztőknek köszönjük a megfelelő tájékoztatást! Követendő példa...
Előzmény: Törölt nick (9)
lhakhang Creative Commons License 2004.11.28 0 0 8
Na látod, ez tényleg felettébb érdekes... Talán itt is a bennfentesség játszik szerepet?... Sajnos ez nem csak bobtail-éknál van úgy, h. olyan emberek írnak cikket, ápolási tanácsokat, akiknek gőze sincs arról, milyen egy tipikus, fajtareprezentáns kutya az adott fajtában, sőt lehet, h. közük nem volt soha ahhoz a kutyafajtához. És akkor miért csodálkoznak a bíróhölgyek-,és urak, hogy a szerencsétlen kezdő kiállító egyébként meglehetősen jó minőségű kutyája nemhogy kiállításra nincs felkészítve, hanem még hobbykutya-állapotban sincs. Ha már nincs normális kozmetikusképzés az országban, akkor legalább minden tenyésztőnek pontos tájékoztatást kéne adnia az új tulajnak, h. hogyan is ápolja kis kedvencét. Mert jól tudjuk, h. a folyamatosan rosszul kezelt szőr struktúrája milyen hamar képes megváltozni...
Előzmény: Törölt nick (7)
lhakhang Creative Commons License 2004.11.28 0 0 4
Mindig sajnálom egy picit azokat, akinek így meggyűlik a bajuk a szőrápolással. Nálunk is volt egy-két csata, mire megértettem Lola nevű hiperaktív tibetimmel, h. miről is szól a történet és hogy ki az úr a háznál, de azért ez néhány alkalom után bevált. A lényeg az, h. a fésűt, kefét ne vmi halálos ellenségnek lássa a kutya, hanem egy szükséges rossznak, ami után nagy-nagy dícséretcsomag jár a gazditól!:) Ez persze néhány kutyánál nem is szükséges rossz, hanem egy számukra is élvezetes elfoglaltság.
Tibbe Creative Commons License 2004.11.28 0 0 3
,
kasza-blanca Creative Commons License 2003.05.20 0 0 2
Az én Alexemnek hiába mondtam bármi kedveset..
Össze-vissza harapdálta a kezem..
A hátán hagyta.., de az egyéb testfelületein nem birta a nyírást..
A nyugtató sem vált be, attól ingerültebb lett..
Kb. 3 nekifutás után kinéz valahogy :)
Előzmény: csupaszabo (1)
csupaszabo Creative Commons License 2003.05.19 0 0 1
beszélgessél vele, mondd el neki, hogy milyen szép lesz, ha engedi,hogy rwendbetedd a bundáját, talán az segít. Nálunk bevált, a mudik is és a cairnek is szépen tűrik, majdhogynem élvezik a kozmetikázást. Igaz, utána hatalmas örvendezés, hogy milyen szép és ügyes, és 1 pár virsli jutalomként.
Lehet, hogy csak a virsli és a gazdi kedvéért mutatják, hogy örülnek a tortúrának?
Előzmény: kasza-blanca (-)
Babyboo Creative Commons License 2003.05.19 0 0 0
jómagam 0 tippet tudok adni, de...:

KUTYAKOZMETIKA

Óangol juhászkutya (bobtail)

Ha a kutyát teljes szôrzetében hagyjuk, gombos végű drótkefével mindennap kefélni kell, mert a bundája könnyen összecsomósodik. A teljes, felnôtt kori szôrzete csak két-három éves korára alakul ki. Kozmetikája formailag a legkönnyebbek közé tartozik, de sok munkával jár.

Kutyakozmetikákban havonta egyszer fésüljük, három havonta lehet fürdetni is. A bobtailokat fiatal koruktól kell szoktatni a rendszeres szôrápolásra. Ezt a szoktatást úgy érhetjük el, hogy naponta fél, órán át fésüljük, bontjuk, játékosan, de nem a földön, hanem asztalon, hiszen a kozmetikákban is így dolgoznak. Elôször csomómentesre kell fésülni, bontani a kutyát. Ilyenkor használhatunk hintôport is, ez megkönnyíti a munkánkat, illetve ollóval belülrôl kifelé haladva felvághatjuk a nagyobb csomókat. Miután csomómentes, a talppárnák körül és az ujjak közül vágjuk ki a szôrt, különben összecsomósodik a szôr, befülled a bôr, a nyári toklászszezonban belefúródhatnak a kis növényi részecskék, a téli havas idôben pedig az ide beszorult apró hógolyók nagyon kellemetlen érzést okoznak kedvencünknek. A mancsokat tehát körbevágjuk, a lágyéktájékon géppel kinyírjuk a szôrt. A kutyák fenéktájékán is levághatjuk a szôrt ollóval, hogy megakadályozzuk a bélsár ragadását. Ha a kutya nem megy kiállításra, lehet a szája szélénél alulról-felülre egy csíkot kivágni, ezzel megkönnyítendô a szakáll kibontását. A szemek alatt is lehet egy kis területen kivágni a szôrt, hogy a szemszögletbôl ürülô váladék ne ragadjon bele. A szem körüli szôrzet, illetve a szakáll fehérítésére már kapható tisztító folyadék. Ezután fürdethetjük a kutyát, hígított samponos vízzel. Ha ez megvan, bebalzsamozhatjuk és átfésülhetjük a szôrt. A balzsamot 3–4 percig hagyjuk az állaton, utána kimossuk. Ezután következik a törlés, szárítás, a kutyát törülközôvel szinte szárazra lehet törülni. A szárítás alatt a kutya szôrét folyamatosan fésüljük, így lesz egyenes és szép. Utolsó simításként átnézzük tüzetesen a kutyát, a fülekbôl érfogóval kitépjük a szôrt, esetleg ki is tisztítjuk a füleket. A karmokat csak akkor kell vágni, ha nagyon túlnôttek. Kiállítások elôtt sokan a kutyák fejénél és fenekénél lévô szôrt felfésülik és belakkozzák, hogy az megfelelôen álljon.

A bobtailokat nem szokták nyírni kiállításra, sôt ez nem is elfogadott. Azonban a kiállításra nem járó, házi kedvencként tartott kutyákat, fôleg a nyári kánikula beköszönte elôtt meg lehet nyírni. Számolni kell azonban azzal, hogy a kutyák szôre csak lassan nô vissza, akár nem is a régi minôségben. Ezért ezt a kérdést alaposan meg kell fontolni.


Bönöczk Adél
szakokleveles kutyakozmetikus

Forrás:kutya.hu


Előzmény: kasza-blanca (-)
kasza-blanca Creative Commons License 2003.05.18 0 0 topiknyitó
Mi a titka a kutya nyírásának? az én ebemmel nem lehet bírni..

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!