Keresés

Részletes keresés

Player11 Creative Commons License 2005.07.20 0 0 27

 

  robbantott?  neked lehet hogy  lesz! :))

Ricsimo Creative Commons License 2005.06.28 0 0 26

T. Revolverszakértők..............

Most restaurálok egy SW Russzian forgópisztolyt. Két hiányosból rakok összze egyet, mert az egyik nagyon sokáig volt elásva, és egyes alkatrészei nagyon korrodálódtak. Jelenleg már ott tartok, hogy el lehet csattantani.

Nem tudom azonban, hogy a dob hogyan volt beszerelve, mert ez a szerkezeti rész nem maradt meg épen, ami maradt az is megsérült a szétszedésnél, hiszen mindent rettenetesen összefogott a rozsda. Csak mókának jó az egész. Gondolkodtam azon is, hogy átalakítom 9 mm-es Flóbert töltényhez, és kíváncsi vagyok ez nálatok milyen fogadtatásra talál.

Ha van valakinek robbantott ábrája, és elküldené számomra, nagyon megköszönném. 

STEVE.5 Creative Commons License 2005.06.14 0 0 25

Komolykodj!

...kedvedre.

Előzmény: Hk USP Standard (22)
Hk USP Standard Creative Commons License 2005.06.14 0 0 24

Ez a topik is mindenrol szol csak arrol nem ami a cime... Hagyjatok inkabb elsullyedni ;)

 

Igaz, kezd a magánháborúk színterévé válni, ez pedig nem lenne jó, elvégre egy közösség vagyunk! Ha valakit megbántottam, lehurrogtam, hülyének néztem, az félreértés volt, és elnézést érte! :)

 

Minden jót

 

Gönczi Gergely

Előzmény: hunserv (23)
hunserv Creative Commons License 2005.06.14 0 0 23
Ez a topik is mindenrol szol csak arrol nem ami a cime... Hagyjatok inkabb elsullyedni ;)
Hk USP Standard Creative Commons License 2005.06.14 0 0 22

El vagyunk egy kicsit tévedve, nem mondtam, hogy jogos, ha valakit lehurrognak a ravaszozás miatt, én meg pláne nem tettem ilyet!

De megsértődni egy ilyesmi beíráson, az meg a ló túlsó oldala!

Senki nem várta el a szakmai tudást, úgy látom megkapta a kérdésére a választ...

Uralkodás... Ez megint egy kicsit elrugaszkodott a valóságtól, ami az, hogy szerinted (én?) lehurogtam valakit... Térjünk vissza a gyökerekhez, és mondd már meg, hol tettem ezt! Sőt, akkor azt is, hogy hol kiáltom ki magamat különbnek!

Szerintem egy kicsit túlreagáltad a dolgot, én nem tartom helyénvalónak, ha valaki rossznéven vesz egy tréfás hozzászólást. Ráadásul nem is ő vette rossz néven, hanem mások kezdték el valamilyen oknál fogva védeni...

Szakmai tudást senki nem vár el senkitől, ezt sem tudom, honnan vetted, a légpuskás topikhoz meg semmi közöm, ahonnan a probléma átgyűrűzhetett...

Ha pedig nyilvános a fórum, ahogy azt te érvként használtad, akkor hadd "komolykodjak" kedvemre, kérlek!

 

Minden jót

 

Gönczi Gergely

Előzmény: STEVE.5 (21)
STEVE.5 Creative Commons License 2005.06.14 0 0 21

Eltévesztetted az ajtót!

"...egy génkutató intézetben ..."

Ne komolykodjál már!

Ez egy nyilvános topic.

A résztvevők nagyobbik részétől nem várható el az átlagos szintnél nagyobb szakmai tudás, főleg nem a szakzsargon feltétlen ismerete.

Ettől még érdeklődhet a téma iránt.

Kicsit - sajnos itt is - arról van szó, hogy uralkodhat-e a - nyilvánvalóan nagyobb szaktudással rendelkező, és ettől önmagát különbnek kikiáltó (én szartam a spanyolviazt, nem a ló)" - "kisebbség" a résztvevő "töbség" felett.

Előzmény: Hk USP Standard (15)
- Gibson - Creative Commons License 2005.06.14 0 0 20

"Ravasz a róka, meghúzása szodomiának minősül (amellett a veszettséget is terjeszti :), a helyes szó: elsütőbillentyű."

 

Nem értem, hogy miért vagytok kiakadva, kifejezetten humoros beszólás volt én jól mulattam rajta. Szerintem nem sértésnek szánta, még smiley is volt a végén.

norinco Creative Commons License 2005.06.14 0 0 19
szvsz egy nyílt fórumon semmiféle megsértődésnek helye nincs. "arctalanul" minden ember többet megenged magának -bár nem tartom ezt túl nagy jellemnek:-)- ám megsértődni, mert letorkoltak... marhaság. ugyanis csak mondatokat olvas az ember még akkor is, ha ezt a betűsort látod: muhahahahaha /:-)/ az érzelmeket saját bensődből adod hozzá, amit nagy valószínűséggel, aki írja hótt másként él meg. igaz én is csak évek múltán jöttem erre rá... de ami késik nem múlik:-) és ha sikerül túltenni magad ezeken a muhahákon:-) egész jó kis infókhoz juthatsz:-),... ugyhogy ne legyen senki érzékenykedő egy-egy letorkolló vagy muhaházó írástól:-)
Előzmény: Luchiano (18)
Luchiano Creative Commons License 2005.06.14 0 0 18

Az nem baj amikor kijavítják az egyszerű földi halanó hozzászólását. Az jó ha ezt okító szándékkal teszik. Hanem inkább az a baj, hogy azt mi módon nyilvánul meg. Nem egy érdeklődő fordított már hátat a lépuskás topic-nak is mert egyből letorkolták. Akinek nem inge, ne vegye magára.

Előzmény: Hk USP Standard (15)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.14 0 0 17

"Pont ilyen esetekben kell megkérdezni egy ismerőst"

Szerintem pontosan ezt tette...

(ja, bocs hogy alkalmatlankodtam, a válaszra kíváncsi lettem volna, de amint látom, ezen a fórumon a nagyarc a divat :-((( )

Előzmény: Hk USP Standard (4)
Boarhunter Creative Commons License 2005.06.14 0 0 16

Azért ne túlozzunk. A DNS kontra "csavarodó izé" (ami különben is a disznó fasza) azért nem ugyanaz mint a ravasz vs. elsütő billentyű. Ezen leginkább olyanok lovagolnak akiknek csak ennyire futja. Inteligens ember túlteszi magát rajta, kár hogy itt soxor inkább fontoskodó barmok vannak.

A "ravasz" kifejezés teljesen egyértelmű a megfelelő szövegkörnyezetben és régebbi kifejezés mint az a kreált műszar. Kár hogy egyesek szaktudása ennyiben merül ki.

Előzmény: Hk USP Standard (15)
Hk USP Standard Creative Commons License 2005.06.13 0 0 15

Ilyenkor miért nem helyesbítenek, hogy kalapács, vagy elsütőkalapács. Asszem angolok is a "hammer" kifejezést használják.

 

És te miből gondolod, hog az angol a szabvány, ahoz kell igazodni? Miért nem hívják ők is cock-nak, mint mi? Erre az alkatrészre kakas a magyar szakkifejezés.... Nem igazán értem a felvetést...

 

Vannak akik imádják alázni a kevésbé tapasztaltakat mert leravaszozzák az elsütőbillenytűt

 

Akkor szerinted ha egy génkutató intézetben elkezdesz "olyan csavarodó izé"-ként beszélni a DNS kettős hélixszerkezetéről, akkor nem fognak kijavítani? Ha egy szakfórumban vagy, illik a szaknyelvet használni, de legalábbis nem haragudni arra, aki szóvá teszi ennek hiányát...

Egyébként alázásról szó sem volt IMHO...

 

Minden jót

 

Gönczi Gergely

Előzmény: Luchiano (14)
Luchiano Creative Commons License 2005.06.13 0 0 14

Támogatom Boarhunter hozzászólását. Vannak akik imádják alázni a kevésbé tapasztaltakat mert leravaszozzák az elsütőbillenytűt. Viszont ezek az emberek nem ágállnak a "kakas" megnevezés ellen. Mint tudjuk a kakas a hátsó udvarban van és feladata a tyúkok teherbe vágása. Ilyenkor miért nem helyesbítenek, hogy kalapács, vagy elsütőkalapács. Asszem angolok is a "hammer" kifejezést használják.

Lényeg az, hogy divat lett a hozzá nem értők leszúrása, nem csak ezen a téren.

Előzmény: Boarhunter (10)
Space Cowboy Creative Commons License 2005.06.11 0 0 13

És mit ad Isten, volt önfelhúzó revolver is, mint például az, melyet az Adams cég, vagy amit a Webley-Fosbery gyártott. Mindkettő a visszarúgás erejét használta arra, hogy a kakast ismét hátrafeszítse, és közben léptesse a dobot.

 

A vadász ismerősöd nem is volt olyan buta.

 

SC

Előzmény: Lorenzo di Sipaki (11)
Boarhunter Creative Commons License 2005.06.11 0 0 12

No. Csakúgy nyüzsögnek itt az új nickek...

Ekkora csillaghullás volt? Még jó, hogy nem álltam alatta...

Lorenzo di Sipaki Creative Commons License 2005.06.11 0 0 11

ma mar nem divat semmit az alapokrol kezdeni.

inkabb csinalj ugy mintha ertenel hozza, aztan sutyiban jegyzetelj.

ismertem olyan vadaszt aki azt hitte, a revolver is felhuzza magat mint az ontoltok.

ugyhogy nem vagy hatranyban.

:)

Előzmény: Cristoforius Colon Paár (-)
Boarhunter Creative Commons License 2005.06.11 0 0 10

Mondogasd jó sokáig...elsütőbillentyű...elsütőbillentyű...elsütőbillentyű...elsütőbillentyű...

Ugye, milyen szép, magyaros kifejezés? Egy cseppet sem kreált műszó, á, dehogy...

Volt rá egy régi magyar szavunk, ez valami hülyének nem tetszett, kreált egy "szakkifejezést". Ez eddig rendben van, a "szaknyelre" büszke, amúgy beszélni is alig tudó "szakemberek" mindig voltak és lesznek. De valakit kijavítani azért, mert magyarul beszél...hát, ez azért egy kicsit durva...

Előzmény: Wild_Bear (1)
Space Cowboy Creative Commons License 2005.06.11 0 0 9

Petike: a pontosságra tényleg nincs komoly hatása, ha a hagyományos szerkezetű revkó minden kamrájánál ugyan akkora a hézag. Ha nem, akkor jobb a gas-seal rendszer.

 

Azért érdemes elgondolkozni azon, hogy mégis miért verik a Nagantok pontlövészetben szinte az összes hagyományos vasat...

Előzmény: petike23 (7)
Space Cowboy Creative Commons License 2005.06.11 0 0 8

Ezt a módszert rengeteg helyen alkalmazták már az 1850-es évektől. Főleg az angol fegyvermesterek készítettek un gas-seal revolvereket, melyek ezen az elven működtek, bár azok még elöltöltősek voltak. A Colt-féle töltőkar elterjedése előtt ugyanis a revkók töltésére kizárólag alulméretes lövedéket használtak, mely nem szigetelte rendesen a lőporgázokat, így fenn állt a veszélye, hogy a sütött kamra torkolattüze begyújtja a szomszédos kamrákat is. Ezért a csőfar kúpos végződést kapott, a kamrák pedig tölcséres kialakítást. A szerkezet a forgatás után rányomta a karmrát a csőfarra, majd reteszelt.

 

Egyébként a Nagant éppen ezért maximálisan pontos revkó, mivel a gázok a dobhézagonál nem tudnak megszökni, a lövedék pedig egyből a huzagolással érintkezik. Ellenben az ilyen revkók jóval több alkatrészt, meghibásodási lehetőséget hordoznak magukban, miint a hagyományos szerkezetűek, így sem önvédelmi, sem hadi vagy fegyveres szolgálati hazsnálatra nem igazán alkalmasak.

 

Úgyhogy nincs új a nap alatt :-)

 

SC

Előzmény: Poresz (6)
petike23 Creative Commons License 2005.06.10 0 0 7

"Egyébként nem értem, miért nem alkalmazzák máshol ezt a módszert. "

 

Mert nincs számottevő hatása a pontosságra, vagy a torkolati energiára (cső-dob hézag), viszont bonyolítja a fegyver szerkezetét.

Előzmény: Poresz (6)
Poresz Creative Commons License 2005.06.10 0 0 6
Ha már van ilyen topic, ahol a revoverek/forgópisztolyok műkődését elemzik, leírnék egy érdekességet. A Nagant M1895 revolvernek/fogópisztolynak a forgódob és cső közötti tömítését különleges módon oldották meg, úgy, hogy a 7,62 mm kaliberű (űrméretű) lövedéket teljesen besüllyesztették a 8,8 mm hosszú hüvelybe, majd beperemezték, így a kész töltény hossza 37,3 mm lett, a forgódob viszont ennél rövidebbre készült. A kakas felhúzásakor a forgódobot egy szerkezet előrenyomta, miáltal a töltényűrből elől kinyúló beperemezett hüvelyszáj behatolt a csőfarba. Ha valaki tud olyan forrást ajánlani, ahol a szerkezetének utánna nézhetnék (részletes leírás, tevrajz), megköszönném. Egyébként nem értem, miért nem alkalmazzák máshol ezt a módszert.
STEVE.5 Creative Commons License 2005.06.03 0 0 5

Na, ez nem semmi...

De lehet, hogy itt az utánpótlás.

 

Előzmény: Cristoforius Colon Paár (-)
Hk USP Standard Creative Commons License 2005.06.02 0 0 4

Pont ilyen esetekben kell megkérdezni egy ismerőst, rákeresni neten a témára, egyik hasonló fórumban megkérdezni, de NEM TOPIKOT NYITNI!

Semmi értelme ilyesmivel tömni a fórumot...

 

Minden jót

 

Gönczi Gergely

Ra-tata Creative Commons License 2005.06.02 0 0 3

Hi!

A revolverek alapvetően kétféle elsütésűek, egyik a single action, másik a double action metódus.

 

A single csak előre felhúzott kakassal működik, a double előre felhúzott kakassal, és csak az elsütőbillentyű húzgálásával  is.

 

Működési elvük a dobtár forgó mozgásán alapszik-ahogy a neve is mondja: revolve=forogni.

 

A működése röviden: a kakas hátrahúzásakor a tárforgató elem beakad a dobtár szemölcsébe, és forgásra készteti, a kakas a felhúzás végén  megakad, a tárban levő töltényűr a lőszerrel, a csővel egy vonalban reteszelődik.

Elsütéskor a kakas és az ütőszeg rácsap a lőszerre,  megtörténik a lövés.

A következő kakasfelhúzáskor a következő lőszer fordul a cső mögé.

 

Doube action fegyvernél -pontos célzás esetén-szintén megfeszített kakassal lövünk, ekkor az elsütési erő kicsi, míg ha az elsütőbillentyűvel végezzük a lövést, az elsütőbillentyű egyidőben végzi a tártovábbítást és a kakas megfeszítést, és ennek végén a lövést, ez kevésbé pontos, de gyors lövéseket tesz lehetővé.

A kilőtt lőszerek hüvelyeit az általában oldalra kifordított dobtárból  a kivetőcsillag löki ki.

 

Előzmény: Cristoforius Colon Paár (-)
hunserv Creative Commons License 2005.06.02 0 0 2

Akar a howstuffworks homepedzsen is megnezheted asszem... gyengebbeknek eleg jo magyarazatot ad :) AMugy ezt megkerdezhetted volna barmely mas topikban is...

(ez is el fog sullyedni, whehe)

Előzmény: Cristoforius Colon Paár (-)
gvass1 Creative Commons License 2005.06.02 0 0 0
Ez akkor a nem 0 (nulla) hulye topikok napja.
Előzmény: Cristoforius Colon Paár (-)
Cristoforius Colon Paár Creative Commons License 2005.06.02 0 0 topiknyitó
Igazán szeretném tudni , hogy hogyan működnek a  mai  , forgalomban lévő revolverek alias forgópisztolyok . Eddig azt hittem , hogy minden egyes lövésnél fel kell húzni a kakast , de filmekben látom , hogy nem teszik , csak meghúzzák a ravaszt és csak lőnek. Másrészt látni olyan revolvereket is , amiken nincs is ilyen felhúzható kakas. Hogyan lehet őket megkülönböztetni vagy hogyan vannak osztályozva ?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!