Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2005.12.18 0 0 20
Azért így már jobban hangzik, kösz. Világos volt, hogy nem egymás ellen beszélünk, csak túl gyanakvó vagyok. :-) Így nincs is nagyon mit hozzátennem. Hogy a specializálódás hová vezet, valóban mindig aktuális, számomra is látható probléma. Elemzése a tudományt illetően viszont már meghaladja lehetőségeimet. Kár, hogy annyira kevés idő van olvasni, de elraktam az infót a felderítendők közé. :-)
Előzmény: SiriusBlack (19)
SiriusBlack Creative Commons License 2005.12.18 0 0 19

azt hiszem valamit félreérthetően írok.

 

megpróbálom máshogy.

 

szóval.

azt ugye mondhatjuk, hogy a tudomány ma a leghitelesebb vizsgálati módszere a világnak. pontosan olyan módszernek találták ki, ami a sokszoros ellenőrzéssel, és megismételhető kísérletekkel  kimondhat bizonyos állításokat. és ezeket (legalábbis amíg meg nem cáfolják őket) elfogadhatjuk tényként. szerintem ezt a jelenséget nevezik a tudomány mindenhatóságának. tehát nem akkora baki ilyet mondani, csak  rossz sűrítése egy bonyolult hosszabb mondatnak.

a hit mint olyan, a tudományban is szerepel, mert amíg valami bizonyítást nem nyer, addig hívhatjuk sejtésnek, vagy gondolatnak, teóriának, vagy elméletnek, tulajdonképpen inkább hit, mint tény. tehát szerintem ez is csak a szavak mágiája.

mondjunk példát. a nagy fermat sejtés sejtés állapotában is igaz volt, de csak akkor lett tény, amikor wiles bebizonyította. olyasminek látom ezt, hogy a természet, a világ tartalmazza az igazságokat, neki nincsen szüksége bizonyításokra, a bizonyítás, igazolás, pontos leírás csak arra szolgál, hogy mi emberek belássuk, illetve egyáltalán lássuk ezeket a tényeket. mi akarjuk megismerni, vagy egyre komolyabb szinten használni a világot, és ehhez kellenek különféle megismerési módszerek. a világegésznek közömbös az amit az ember gondol róla. működik kiválóan, megvannak a törvényszerűségei, amiknek mi csak egy részét ismerjük. gyanítom egy elenyésző részét. a tudomány jó módszernek tűnik a megismerésre, de mivel egyre összetettebb dolgokat vizsgál, ezért szükségképpen a végletekig specializálódik, sokan látják úgy, hogy tartalmazza a saját ellehetetlenülésének lehetőségét. szerintem Sokal erről beszél. nagyon durván leegyszerűsítve mondom  ezt persze.

 

azt hogy könnyebb e rugdalni -mint írod- az ismeretelent mint megismerni, .....megint sokféleképpen lehet közelíteni. a rugdalás maga talán egy olyan jelenség, amit a saját korlátaink felfedezésének rossz érzése hoz létre.  szerintem vannak olyan ismeretlen tudástartalmak, amiknek a megismeréséhez nincs eszközünk, még messze vagyunk tőle, emberi léptékben nézve látható a kudarc. azt ha valaki eleve hárítja a megismerést, azaz meg sem próbál valamit megérteni, nem tartom lényegesnek. idővel nyilván lesz módja rájönni ennek a hozzáállásnak a téves voltára.

 

az álhírek, meg a szándékos félrevezetések szerintem is lehetnek előremutatók. de ezek között is vannak olyan bonyolultságúak amikre gyakorlatilag szinte lehetetlen rájönni. szerintem ezeknek a veszélyességére hívja föl a figyelmet sokal. ad abszurdum olyan is lehetséges, hogy vannak már elfogadott és bizonyítottnak tűnő tudományos "igazságok" amik lehetnek ilyenek. ezekből lesznek nyilván később a tudományos zsákutcák, aztán még később nyilván lesz aki cáfolja őket. de ma még igazságként, sőt igazolt tudományos tényként szerepelnek.

 

szerintem semmiféle gondolatokra nem kár időt pocsékolni. a rossz gondolatok és hibás megfogalmazások is jók valamire. kitűnően lehet őket cáfolni például.

 

 

Előzmény: Törölt nick (18)
Törölt nick Creative Commons License 2005.12.18 0 0 18
Semmi sem kényszeríti az embert, hogy ilyeneket gondoljon - mint például a mindenhatóság, tévedhetetlenség -, így "felszabadítani" sincs őket mi alól. Tanítani inkább, bár ahogy már leírtam, hogy a többség képtelen egyszerre több ismeretlennel dolgozni, mert nem tudnak összefogni akárcsak pár nyitvahagyott problémát, és azokkal műveleteket végezni.

Nem hit kérdése, hogy egy elmélet működik-e vagy sem - ezek a problémák, főleg a szándékos megtévesztés, inkább rövidtávúak, mert megvannak a megfelelő visszacsatolások, a megismerés módszerei, hogy tovább lehessen építkezni, időnként éppen a félrevezető információk segítségével.

Egy távolabbi, teljesen más szinten levő, vagy hogy mondjam, milyen probléma, hogy pl. van-e az általunk észlelt külvilág mögött valami további, amit nem látunk, hogyan használjuk, értelmezzük mindazt, amit tudunk stb., ami az előzők használhatóságát nem befolyásolja - a jelenségek ilyen nagyon átfogó vizsgálatában valóban elő lehet venni a "hit" fogalmát, de nem abban a hétköznapi értelemben, amire ezt a szerencsétlen szót használják.

Csupán az a helyzet, amit szintén mondtam már: könnyebb, jobb érzés rugdalni, amit nem értünk, mint megismerni. Örök rágógumi. Komoly ember nem vesz a szájára ilyet, hogy "a tudomány mindenhatósága", és szerintem nem is pocsékolja az idejét az erről folyó vitákra - hacsak nem éppen ezzel a jelenséggel akar foglalkozni, ahogy láthatólag a tanulmány v. könyv írója is tette.
Előzmény: SiriusBlack (17)
SiriusBlack Creative Commons License 2005.12.18 0 0 17

a fülszövegek elolvasása általában semmit sem szabadít fel :))

 

sajnos a könyvet, meg az egész körötte kialakult vitát kell elolvasni.

olyan értelemben szabadítja fel az ember gondolkodását, hogy láthatóvá teszi azt a jelenséget, hogy a tudomány sem mindenható, mert hosszan hihetik bizonyos állításokról, hogy igazak, és újak, és komolyak, és aztán kiderülhet az is hogy nem is igaz, vagy az, hogy igaz ugyan, de korántsem mérföldkő, vagy hogy tulajdonképpen lényegtelen. a nem egzakt tudományoknál meg még nagyobb a csapdahelyzet mert a szakmaiságnak lehet olyan látszatát kelteni, ami már tudományként megy át. és ha az alkotó nem leplezi le, akkor marad is tudomány. pedig valójában nem az. és ezeket az utókor vagy ki tudja majd szűrni, vagy nem.

Előzmény: Törölt nick (16)
Törölt nick Creative Commons License 2005.12.18 0 0 16
Mármint mi szabadít fel? Ennek a hírnek, fülszövegnek az elolvasása?
Előzmény: SiriusBlack (15)
SiriusBlack Creative Commons License 2005.12.17 0 0 15

egy konkrét műre gondoltam

 

...."1996 nyarán Alan Sokal New York-i fizikus megjelentetett egy cikket a Social Text címû, színvonalasnak számító társadalomtudományi
folyóiratban. A  folyóirat "multi-kulturális kérdésekkel" foglalkozik, ezen belül többek között a tudomány és más világnézetek ütköztetésével, a tudomány és a technológia elemzésével és bírálatával.

A cikk posztmodern szlengben íródott szándékos zagyvaság, sikeres beugratás. Célja az volt  (mint Sokal a tréfát leleplezõ írásban elmondja) , hogy a posztmodernizmusról, a francia "posztstrukturalizmusról", a tudományfilozófia anti-realista felfogásáról, a tudászszociológia "erõs programjáról" és még sok minden egyébrõl megmutassa, hogy azok ugyanilyen zagyvaságok - e nézetek követõi ugyanis Sokal szerint "maguk sem tudják, mit beszélnek", ha ezt az írást elfogadták tudománynak.

A botrány azóta sem csendesedik. Leleplezés vagy egy eredeti szakmáján kívül inkompetens fizikus hõzöngése? Kizárja-e egyik a másikat?"......

 

nagyon érdekes a dolog, és sok irányban szabadítja fel a gondolkodást.  a lehetséges vagy nem lehetséges hitelesség is szerepel ezek között a gondolkodásirányok között. csak persze kicsivel komolyabb szinten.
 

Előzmény: Törölt nick (13)
papa50 Creative Commons License 2005.12.17 0 0 14
Az emberi hülyeség tipikus megnyilvánulása.....
Törölt nick Creative Commons License 2005.12.17 0 0 13
Nem igazán érteni így, mire is gondoltál, mindenesetre akiben "megkérdőjeleződik a tudomány hitelessége", az valamilyen kérdést nagyon rosszul tett fel. Mondjuk, egy használható elméletről, amivel különféle kérdésekben előre lehet lépni, eredményeket lehet felmutatni, azt várja, hogy maga megdönthetetlen bizonyíték legyen, vagyis nem tud valószínűségekkel dolgozni, nyitott kérdéseket hagyni, csak igen és nem van számára, nem tudja, milyen minőségi különbség van egy hipotézis és a hétköznapi okoskodás közt... szomorú. Mindig hamar előjönnek ezek a toposzok, üti az ember, amit nem ért, ahol éri, de nem vagyok benne partner... Persze a fentiek azon múlnak, mit is akartál érteni "tudomány" alatt.
Előzmény: _mirasorvino_ (9)
hokuszpk Creative Commons License 2005.12.17 0 0 11
Előzmény: SiriusBlack (-)
SiriusBlack Creative Commons License 2005.12.17 0 0 10
bocs az előbbi én voltam...khmmm...
Előzmény: Törölt nick (8)
_mirasorvino_ Creative Commons License 2005.12.17 0 0 9

én érdekesnek tartom, ha ilyesmi alapáján sokféle irányban elgondolkodik az ember. a hitelesség meg egyáltalán nem egyszerű dolog. gondolj csak a sokal féle intellektuális imposztorokra. ahol a tudomány hitelessége kérdőjeleződik meg. egészen könnyen el lehet valami mátrix féle falanszter gondolatokig jutni.

nagyjából néhány perc alatt egészen a filozófia alpkérdéseiig mehetünk....akár......:)))

én bírom a macskákat. az oposszumokat a kígyókat a bogarakat a lepkéket.......az óriáspolipot is. talán a pókkal vagyok kicsit bajban. bár a virágpókok szépek.

Előzmény: Törölt nick (8)
Törölt nick Creative Commons License 2005.12.17 0 0 8
Most akkor magát a levelet valódinak vagy fake-nek feltételezzük?

Amúgy meg nem kell minden közé egyenlőségjelet tenni - könnyen elszáll az ember, ha elmélkedik. Nem olyan szörnyű kétkedéssel fogadni az információt, és nem lehetetleníti el az ember életét, ha meg kell tanulni bánni velük. A környezet mindig is ellenséges volt, így a folyamatos dezinformáció sem újság. (Sőt, hajlok arra a feltételezésre, hogy ez a fajta intelligencia barátságos környezetben viharos gyorsasággal szűnne meg működni. Mindenféle belső jelenség is a különféle kényszerek által behatárolt területen próbál teret nyerni.) Így aztán, bár általában tiltakozni szoktam a kárörömön, ezt nem látom veszélyesnek, nem tartom annak, igaz, túlságosan nem is bazsalyogtam a siteon.

Pont azért nem zavar, mert - te is ezt mondod -, nyilvánvaló az átverés. Nem nézem meg most újra, de világosan emlékszem, hogy több kép is úgy volt fényképezve, hogy ne látsszon pl. az üvegkocka hátulja; sosem volt igazán bezárva egyik macs sem. A többi dumáról, a hajlékony csontokról nem is beszélve. (A gyereket nem vettem észre. Igaz, fikció, de én is tudok ilyen művet: Maupassant, Szörnyszülöttek anyja.) Szóval abból a WEB-helyből inkább tanulni lehet... Szatíra, legújabb kori kifejezésmódban... Már csak a minősége kérdéses, hogyan ítéljük meg. Lehet, hogy egyszerűen csak nem szerette a macskákat az oldal készítője. Én sem túlságosan. :-)
Előzmény: SiriusBlack (7)
SiriusBlack Creative Commons License 2005.12.17 0 0 7

én azt válaszoltam a feladónak, hogy szerintem ez kamu. nyilván valaki a hülyeség terjedéséből ír phd-t és ahhoz kell egy ilyen felmérést mellékelnie.

 

viszont azt tartom elgondolkodtatónak egy efféle dologban, hogy valaki megcsinál egy ilyen site-ot, /www. bonsaikitten.com/ és ezt viccesnek tartja. láthatóan vicc a dolog, mert az egyik képen egy kisgyerek van, aki egy olyan üveget tart a feje felett, ami hasonlít ahhoz amiben a macskákat tartják (mármint fiktíve) ami meg továbbvezet ahhoz, hogy emberrel is lehet ilyet csinálni akár. és aki olvasta a nevető embert pl, (vagy a régi cirkuszokban mutogatott gnómokról ezt azt) az tudja, hogy volt ilyen valamikor régen. vagy ilyesmi.

 

tehát a dolog olyan helyre nyúl, ami érzékeny, és elég sok ember gondolja névvel aláírva, hogy lehetséges. (bár neveket és országrövidítéseket is lehet mellékelni, a rosseb tudja, hogy van-e egyetlen valódi "aláyró a csapatban) a téma nekem inkább a hitelesség forrásainak megtalálásához van közelebb. azazhogy az embernek manapság jobb egy alapvetően kételkedő, utánanéző álláspontot kialaítania. ez a felfogás viszont eléggé könnyen elvezet ahhoz a gondolathoz, hogy egyáltalán létezik-e hiteles forrás................

Előzmény: Törölt nick (1)
KukacAV Creative Commons License 2005.12.17 0 0 6
>Ez nem egy "hülye" körlevél...


De igen.
rebel Creative Commons License 2005.12.17 0 0 5
nem kellene messze menni, elég lenne idáig
Előzmény: SiriusBlack (-)
Törölt nick Creative Commons License 2005.12.17 0 0 4
Kérdés, ha valaki direkt az átverésre utazik - mindegy, milyen indokból -, mennyire szabad haragudni az átverődöttekre. :-)
Előzmény: bindera (3)
bindera Creative Commons License 2005.12.17 0 0 3
http://yikes.tolna.net/hoax/
Előzmény: bindera (2)
bindera Creative Commons License 2005.12.17 0 0 2
te meg ezt olvas:
Előzmény: SiriusBlack (-)
Törölt nick Creative Commons License 2005.12.17 0 0 1
Sajnos az emberek többségének intelligenciája, megfigyelőképessége, tapasztalatai, és a minél több tudás által megalapozott valóságérzéke oly mértékben gyenge és fejletlen, hogy még az oldal átolvasásával és a képek vizsgálatával sem jön rá arra a teljesen egyértelmű dologra, hogy ez bizony fake - játék, poén, átverés, és még sorolhatnám.

Persze aki legalább megnézi az a WEB-helyet... Mert ebben az évben oly mértékben támadt fel a körlevelek agyatlan beszopásának és továbbküldésének hagyománya - mellesleg ha valaki kiad valamit a kezéből, vállaljon érte felelősséget, nézzen utána, vagy ne küldje -, hogy magam sem értem. Vajon ugrásszerűen megnőtt az Internet-használók aránya, hogy ennyi újszülött lett hirtelen (mert ráadásul ez az egész már elég régi ügy), vagy valami más történt?

Úgyhogy gratulálok a sok szerencsétlennek, aki még ráadásul alá is ír ilyesmit.
Előzmény: SiriusBlack (-)
bindera Creative Commons License 2005.12.17 0 0 0
0
SiriusBlack Creative Commons License 2005.12.17 0 0 topiknyitó

Üzenet szövege

Szia!

>Légyszíves olvasd el ezt az üzenetet, s ne TÖRÖLD!
>Ez nem egy "hülye" körlevél...

>Most együtt kell dolgoznunk!

>Egy honlapot, amelyet már kb 1 éve be tudtunk záratni,
>most ismét visszajött. Mégegyszer be kell tiltatnunk! ! !

>Egy japán New York-ban macskákat tenyészt és ad el,
>amelyeket BONSAI CATS-nek hívnak. Ez még teljesen hétköznapinak
>tűnik,

>DE! ! ! ! ! ! ! ! : a macskák egy izomlazító szert kapnak, s
>ÉLVE üvegekbe lesznek zárva, ahol életük végéig élnek! ! !

>A macskákat egy csövön keresztül etetik, s egy kis
>vezeték van bevezetve a vizelet stb-nek.

>A macska csontszerkezete hozzáilleszkedik az üveghez,
>hisz még növekedésben vannak.

>Ez az embertelenség New Yorkban, Kínában és
>Indonéziában a legújabb divat.

Ha kibírod, nézd meg a következő honlapon:

>http://www.bonsaikitten.com

>A protesztáláshoz, a listának 500nevet kell
>tartalmaznia.

>Légyszi másold a szöveget egy új üzenetbe és írd a
>neved a végére, majd küld el mindenkinek, akit ismersz!

>Ha látod, hogy a lista elérte az 500 nevet, légyszíves
>küld el

>anacheca@hotmail.com
>-ra.


1. Lise-Lotte Nilsson
2. Ana Checa, Mexico, D.F..
3. Manolo Aller, Mexico D.F..
4. Alberto Huerta, Mexico D.F..
5. Jennifer MArquez, Mexico D.F.
6. Teresa Morato,MexicoD F..
7. Ximena Goyenechea, Mexico D.F.
8. Marias Lara, Mexico D.F.
9. Marina Arencibia, Venezuela
10. Ana Maria Carvajal, Venezuela
11. Edgard D'Angelo, Venezuela
12. Claudia Marquez, Venezuela
13. Derek Ludovic Venezuela
14. Rodolfo Placencia, Venezuela
15. Marbella Caceres, Venezuela
16. Maria Cristina Caceres, Venezuela
17. Anna C.Castro, Venezuela
18. Victoria Sanchez, Venezuela
19. Maria Editha Valdeavellano, Chile
20. Patricio Valdeavellano, Chile
21. Reinaldo Lopez, Venezuela
22. Marc Hallauer, Schweiz
23. Christa Hallauer, Schweiz
24. Pascal Hallauer, Schweiz
25. Joshua Schär, Schweiz
26. Vera Calderari, Schweiz
27. Helene Bichsel, Schweiz
28. Helen Rutishauser, Schweiz
29. Isabelle Walther,Schweiz
30. Angela Ferreira, Schweiz
31. Nathalie Küng, Schweiz
32. Thais Queiroz, Schweiz
33. Patricia Zberg,Schweiz
34. Patricia Dischl, Schweiz
35. Jasmin Senn , Schweiz
36. Cornelia Knecht, Schweiz
37. Jasmina Hollenstein, Schweiz
38. Patrick Wunsch, Deutschland
39. Erika Kaiser, Deutschland
40. Maik Lampe, Deutschland
41. Julian Rothe, Deutschland
42. Hannah Baumstark, Deutschland
43. Sabrina Feichtenhofer, Österreich
44. Carina Ornik, Österreich
45. Kerstin Knoll, Österreich
46. Julia Wiederer,Österreich
47. Lisa Reisinger,Österreich
48. Jennifer Schrank, Österreich
49. Dominik Spiller, Österreich
50. Victoria Fux, Österreich
51. Magdalena Wieland, Österreich
52. Katharina Krichhammer, Österreich
53. Daniela Spruzina, Österreich
54. Maria Moser Österreich
55. Sara Schrattenecker, Österreich
56. Sophie Totter, Österreich
57. Roehrich Julia,Österreich
58. Steidl Nathalie, Österreich
59 Theresa Egger, Österrreich
60. Isabella Riedlsperger, Österreich
61. Karin Pasterer, Österreich
62. Viktoria Weißflog, Deutschland
63. Jaqueline Popp, Deutschland
64. Meike Jensen, Deutschland
65. Tanita Doberass,Deutschland
66. Sammy Annink, GER
67. Manuel Annink, GER
68. Helmut Annink, GER
69. Sven Strefel, GER
70. Angelika Strefel, GER
71. Sascha Stiefel, GER
72. Christian Brockes, GER
73. Melanie Holvers, GER
74. Christin Knüver, GER
75. Gerorgina Reich, GER
76. Eva Rottenau, GER
77. Melanie Hildebrandt, GER
78. Feline v.d.Meulen, GER
79. Dominic Christoph
80. Sandra Kronas, GER
81. Nina R., CH
82 Julia L. CH93. Sarah G. C
>83. Annkathrin Mahler
>84. Edit Biksz, Hu
85. Elza Morcsanyi, Hu
86. Judit Bassola, Hungary
87. Andrea Szigeti HUN
88.Csopaki Eszter HUN
89.Bodnár Dániel Hun
90.Demó Viktoria HUN
91.Lágler Veronika HUN
92.Baglyos Judit HUN
93.Balog Dóra HUN
94.Zentai András HUN
95. Lakatos Marianna HUN
96.Szegedi Flóra HUN
97.Andor Tamás HUN
98.Szalay Eszter

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!