Keresés

Részletes keresés

Mijo Creative Commons License 2006.08.10 0 0 41

 

 

Tíz gépet akartak felrobbantani

 

Hogy mennyire veszik komolyan a kérdést, beidézem alább az egyik utazási iroda hírlevelét.

 

________________

 

 

"Tisztelt Utasunk!

 

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a brit hatóságok azonnali hatállyal további értesitésig terroveszély miatt megszigoritották a brit repülőterekről induló és azon átutazó utasokkal szembeni biztonsági követelményeket. különösen szigorúak a kézi poggyásszal kapcsolatos intézkedések. A meglepetések elkerülése végett  csatolva megküldjük Önöknek a hivatalos közleményt arról, hogy mit lehet kézipoggyászként felvinni a fedélzetre. Felhivjuk szives figyelmüket, hogy kézitáskát nem lehet, a felsorolt korlátozott számú tárgyakat csak , lehetőség szerint áttetsző nejlon szatyorban lehet fedélzetre vinni, minden fajta kézitáskát feladott poggyászként lehet csak szállitani. Kizárja a fedélzetre vihető tárgyak közül a hatóság a mobiltelefonokat, laptopokat, elektronikus berendezéseket (többek között pl: PSP, gameboy, rádiók, magnók  stb) minden  folyékony anyag. A brit hatóságok kérik az utasok megértését és együttműködését. Felhivják a figyelmet a várható jelentős késésekre. Az intézkedések szükségességét folyamatosan felülvizsgálják."

 

_______________________

 

 

"LÉGITÁRSASÁGI BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK

 

A 2006 augusztus 10-i reggeli rendőrségi intézkedéseket követőenminden Egyesült Királyságbeli repülőterek biztonságának növelésére további  biztonsági intézkedéseket vezettek be minden járatra vonatkozóan:

 

Azonnali hatállyal az alábbi intézkedések érvényesek minden olyan utasra, aki utazását nagy-britanniai repülőtéren kezdi meg, és aki nagy-britanniai repülötéren transzitál járatai között.

 

Minden kézipoggyászt feladott poggyászként kell szállitani és az Egyesült Királyságból induló repülőgép csomaterében kell szállitani

 

Az utasok a repülőtéri biztonsági ellenörző pontokon, egyszerű műanyag (lehetőség szerint átlátszó) szatyorban az alábbi tárgyakat vihetik a fedélzetre: Semmi sem vihető a zsebekben.

 

-  zsebméretű pénztárcák és neszeszerek tartalmukkal (pl pénz, hitelkártya, azonositó igazolványok stb (kézitáska nem).

 

-  az utazáshoz szükséges utiokmányok (pl útlevelek, repülőjegyek)

 

- felirt gyógyszerek és gyógyászati anyagok amelyek a repülés idejére elegendőek és nélkülözhetetlenek (pl. diabéteszes kit).

 

-   szemüvegek, napszemüvegek tok nélkül,

 

- kontakt lencse tartók a folyadékos üvegek nélkül

 

- a csecsemővel utazók:  bébi étel és tej (minden üveg tartalmát a kisérő utasnak meg kell kóstolnia), és a repülés idejére elegendő tisztasági anyagok (pelenkák, törlőkendők, krémek és pelenkatartó szemetes zsák )

 

- női tisztasági anyagok, amelyek a repülés idejére nélkülözhetetlenek, ha nincsenek dobozban (tamponok, tisztasági betétek, törlők, papír törölközők)

 

- papír zsebkendő (doboz nélkül)  és zsebkendők,

 

- kulcsok (kivéve elektronikus kulcsok, távirányitók)

 

Minden utast, ruházatát kézi ellenőrzésnek vetik alá,  és minden magával vitt tárgyát átvilágitják.  

 

A tolókocsikat és járáshoz szükséges gyógyászati segégeszközöket átvilágitják, és csak a repülőtér által biztositott tolószékkel lehet  az ellenörző ponton átmenni.   

 

A fentieken felül, minden az USA felé induló utast és magával vitt tárgyát, beleértve azokat is amelyeket a központi ellenőrző pont elhagyása után vásárolt, a beszállitási kapunál újabb ellenőrzés alá vetnek. Minden folyadékot, amelyet az utasnál találnak elkoboznak.

 

A feladott poggyászokra érvényes viztonsági rendelkezések nem változnak.

 

Sajnálatosan a repülőtereken a jelentős késések elkerülhetetlenek. Kérjük, hogy az utasok jelentős időráhagyással érkezzenek meg a repülőtérre és gyözödjenek meg arról, hogy a fentfelsorolt korlátozott számú tárgyon felül minden mást a feladott és becsekkolt  poggyászba csomagoltak.

 

Fenti pótlólagos biztonsági rendelkezések, különösen az évnek ezen forgalmas időszakában,   megnehezitik az utazást az utasok számára. De szükségesek és a nagy-britanniai repülőterek biztonságának megőrzését szolgálják. Reméljük, hogy ezek az intézkedések, amelyeket a Kormány felügyel, csak korlátozott ideig lesznek szükségesek. A repülést ért fenyegetés  és  az arra szükségszerűen adott válasz fényében arra kérjük az utazó közönséget, hogy legyen türelmes és megértő és működjenek teljes mértékben együtt a repülőtéri biztonsági és rendőrségi alkalmazottakkal.

 

Amennyiben az utasoknak bármi kérdésük lenne az utazásukkal, vagy a biztonsági intézkedésekkel kapcsolatban, kérjük lépjenek kapcsolatba a légitársasággal!"

 

 

Mijo Creative Commons License 2005.09.14 0 0 40

 

Egykori idők New Yorkban.

 

Peacetimes NYC 2000 (Foto: Mijo)

 

 

Mijo Creative Commons License 2005.09.12 0 0 39

 

"John O'Neill helyzete tarthatatlanná vált az FBI-nál, mert a kilencvenes években túl sokat foglalkozott Osama bin Ladennel. A nagyszájú ügynököt az FBI 2001 tavaszán eltávolította soraiból, de kineveztették a World Trade Center biztonsági főnökének. Szeptember 10-én este figyelmeztette egyik volt kollégáját, hogy az Al-Quaeda valami nagy dobásra készül, majd másnap kora reggel bement a munkahelyére. A többi már világtörténelem. Ki volt John O'Neill, és miért látta ennyire pontosan előre a tragédiát? Vajon stílusa vagy mondanivalója okán lett jelenléte kellemetlen számos embernek és kormányzati szervezetnek az USA-ban? A dokumentumfilm megdöbbentő módon leplezi le az FBI, a CIA és egyéb amerikai kormánycégek belső harcát, valamint bemutatja az Egyesült Államok belső biztonságának sebezhető pontjait. Ezek - úgy tűnik- sosem Amerikán kívüli okokra vezethetők vissza..."

 

 

 

 

Mijo Creative Commons License 2003.09.16 0 0 38
Előzmény: Mijo (37)
Mijo Creative Commons License 2003.09.15 0 0 37

Ismét elérkezett, ismét túljutottunk az emlékezetes napon.
Hogy hogyan sikerül majd most is az arab terroristák rovására írni, még nem tudni, tény, hogy vészesen közeledik a kontinens felé az a sok mindent elsöprő hurrikán, mely kíméletlen erejével akár túl is szárnyalhatja az ominózus dátumkor keletkezett tragédiát.
Keresd a nőt: ISABEL! Isabel a neve annak a hurrikánnak, mely pár napja cammog mintegy 20 km/óra haladási sebességgel az Atlanti-óceán felől az USA keleti partja irányába, a maga nemében kimagaslóan szörnyűséges 250 km/órás erősségével. Nagyon stabilan állónak kell lennie annak, ami ennek a hurrikánnak az útjába kerül, itt nem túlzás azt jósolni, hogy kő kövön nem marad. A jóskönyvek böngészői bizonyára meg fogják találni azokat a részeket, melyekből kibogozható ez a szörnyűség is, mindenesetre valóban elgondolkodtató, hogy ismét égi veszedelem formájában sújt le a sors e földrészre.
Ilyenkor csak reménykedni lehet abban, hogy talán gyengül az erő, talán kevés áldozattal vonul el ez a rettenet is.

Íme az ISABEL HURRICANE

Egy rövid hír jellemzésül, miként vonult le a térségben egy hete egy jóval gyengébb erősségű fergeteg:

"Hurrikán és vízözön Bermudán és az USA-ban

Bermuda-szigetén legalább négy ember eltűnt a térségen végigsöprő hurrikánban.

2003.09.07 10:41 dunatv

Közben trópusi vihar tombolt az Egyesült Államok déli részén, Floridában, jelentős áradásokat okozva.

Pálmafák és tenger: az ember általában ilyen nyaralásról álmodik. Pálmafák és tenger Bermudán: az ittlakók rémálmaiban sem jelent meg ilyen látvány. A szigeten 50 éve nem tombolt olyan hurrikán, mint a Fabian névre keresztelt vihar, amely közel 200 kilométeres sebességgel pusztított.

Az ítéletidő fákat csavart ki, és 25 ezer háztartásban szünetelt miatta az áramszolgáltatás. A hurrikán idején szünetelt a légi közlekedés is az üdülőparadicsomban. Egy másik trópusi vihar, a Henri érte el az Egyesült Államokbeli Floridát. Ennek következtében több folyó megáradt."

Mijo

Muity Mijo Creative Commons License 2002.09.11 0 0 36

Egy évvel ezelőtt történt ...
Ne felejtsük el!
Emlékezzünk.

Muity Mijo

Muity Mijo Creative Commons License 2002.09.10 0 0 35

Mátéék szerencsésen célhoz értek, minden közös barátunkat üdvözlik.

MM

Előzmény: Muity Mijo (31)
Muity Mijo Creative Commons License 2002.09.09 0 0 34

"Bajusz-kapitány 11-én a New York-i gépen

2002-09-08 12:47 Vasárnapi Hírek

A Malév menetrend szerinti járatára csaknem valamennyi jegy elkelt a terrortámadás évfordulója ellenére

Bajusz kapitány nem babonás: Malév-gép indul New Yorkba a terrortámadás évfordulóján.

A repülőgépes terrortámadás első évfordulóján, szeptember 11-én 11 óra 40 perckor elindul Budapest Ferihegyről a Malév 090-es járata. A 197 személyes Boeing 767-nek helyi idő szerint 15 óra 25 perckor kell landolnia New Yorkban, a John F. Kennedy repülőtéren.

Bajusz József kapitány, a géptípus főpilótája vezeti a menetrend szerinti járatot. Gyakorlatilag tele lesz a gép, a helyfoglalását eddig senki nem mondta le."

Muity Mijo Creative Commons License 2002.09.08 0 0 33

"A Fehér Ház nyilvánosságra hozta Bush elnök programját a szeptember 11-i terrortámadás első évfordulóján

Varsa István Washington 4 Sep 2002 14:52 UTC

A Fehér Ház nyilvánosságra hozta Bush elnök programját a szeptember 11-i terrortámadás első évfordulóján. A nyilvános megemlékezések előtt az elnök kora reggel privát istentiszteleten vesz részt itt Washingtonban, majd a Fehér Házba visszatérve 8 óra 46 perckor, amikor az első gép becsapódott a New York -i Világkereskedelmi Központba, egy perces néma csenddel adózik az áldozatok emlékének. Ezt követően az elnök a Potomac folyó virginiai oldalán lévő Pentagonhoz, a védelmi minisztérium épületéhez hajtat, ami szintén egy szeptember 11-i célpont volt és ahol Donald Rumsfeld védelmi miniszter valamint az amerikai fegyveres erők teljes vezérkarának jelenlétében részt vesz az ottani megemlékezésen. Ennek egyik fénypontja lesz a lerombolt, de egy év alatt újjáépített épületrész ünnepélyes átadása. A pentagoni megemlékezés után Bush elnök Pennsylvania államba repül és koszorút helyez el azon a mezőn , ahol a negyedik eltérített gép lezuhant , miután az utasok fellázadtak a légikalózok ellen. Az elnök következő állomása New York, ahol szintén koszorúzási megemlékezésen vesz rész azon a helyen, ahol egykor a világkereskedelmi központ állt, ami most már egy szabályos építési terület, de a látszat csal : mert ez közel másfélezer azonosítatlan áldozat sírja. Az elnök helyi idő szerint este 21 órakor országosan közvetített beszédet intéz az amerikai néphez. Ari Fleischer szóvivő szerint az elnök elsődleges célja, hogy megossza érzelmeit honfitársaival : Az elnök méltóságteljes és ünnepélyes hangon kíván tisztelegni azok előtt, akik életüket vesztették, biztosítani kívánja a túlélőket és a hozzátartozókat, hogy nem felejtettük el őket és filozófiai hangnemben kíván szólni az amerikai értékekről : Az elnök emlékeztetni kívánja az amerikai népet a szabadság jelentőségére és arra az elkötelezettségre, ami mindig is az Egyesült Államok megkülönböztető küldetése volt a szabadság ügyének támogatásában szerte a világon- fogalmazott a szóvivő, aki egyben közölte azt is, hogy másnap, szeptember 12-én, Bush elnök visszatér New Yorkba , ahol beszédet intéz az ENSZ Közgyűléséhez . Beszédében a terrorizmus elleni globális küzdelem folytatásának szükségessége mellett kitér majd az iraki problémára is és ezt a témát nyilván felveti majd az állam- és kormányfőkkel tervezett kétoldalú találkozóin is."

Muity Mijo Creative Commons License 2002.09.08 0 0 32

"Szeptember 11 óta a lakosság is figyeli a tengerpartot

VOA NEWS 8 Sep 2002 1213 UTC

A szeptember 11-i terrortámadások nyomán az amerikai hatóságok éberségre és valamennyi gyanús tevékenység bejelentésére szólították fel a lakosságot. Floridában polgári személyeket vonnak be a biztonság fokozása érdekében. Dél-Florida kikötői, hajózási útvonalai az ország legforgalmasabb tengerparti létesítményei közé tartoznak. A hatóságok évtizedeken át elsősorban a kábítószer kereskedelem és az illegális bevándorlás megakadályozására összpontosították figyelmüket. A szakértők úgy vélik, ma az esetleges újabb fenyegetést a vegyi, biológiai és nukleáris anyagok becsempészése jelentheti az ország kikötőin át. Steve Lauer, Florida állam belbiztonsági igazgatója hangsúlyozta, a lakosság együttműködése elengedhetetlen.
LAUER: A megelőzés az állam első számú kötelessége. A terrorizmus gyilkosság. Helyénvalónak tartjuk, hogy bevonjuk az amerikaiakat saját védelmük érdekében. Erőfeszítéseink nem járhatnak sikerrel és egyikünk sem lehet biztonságban a lakosság aktív részvétele nélkül.

A „Figyelőszolgálat” elnevezésű kollektív erőfeszítés keretében a szövetségi és állami hatóságok a lakosságot is felkérték a vízi utak megfigyelésére. Kérik a hajósokat, jelentsék, ha gyanús rakományokat, vagy egyéneket látnak, gyanús személyek kölcsönöznek vízi járműveket, vagy fényképeznek létesítményeket. Kelly Darden, az FBI helyi irodájának helyettes vezetője rámutatott, az embereknek bízniuk kell saját megérzéseikben és oda kell figyelniük minden szokatlan dologra.

DARDEN: Gyakran halljuk az emberektől, hogy valami szokatlant észleltek, de nem tájékoztatják a hatóságokat. A kezdeményezés a hatóságok tájékoztatását ösztönzi a megfelelő fellépés érdekében.

A dél floridai létesítményeken táblákat helyeztek el a lakosság által hívható telefonszámokkal. James Watson, az amerikai parti őrség kapitánya elmondta, a cél, hogy a bejelentés a megfelelő helyre kerüljön.

WATSON: Sokan telefonálnak be a 911-es segélykérő telefonszámra, meglehetősen szervezetlen körülmények között. Gyakran nem a megfelelő központot hívják. A kezdeményezéssel most ezt kívánjuk rendbe tenni.

Frank Kerhold, a dél-floridai Tengerészeti Ipari Szövetség igazgatója szerint a hajósok sokat tehetnek a terrorizmus elleni küzdelemben.

KERNHOLD: Mintegy 400 ezer hajóst tartunk nyilván Palm Beach és Key West között. Bizonyos értelemben ők képezik az első védelmi vonalat. Az emberek kint tartózkodnak a vizeken, hosszú időt töltenek a kikötőkben. Sok esetben a családi hajó lehet az első, amely felfigyel valamilyen gyanús tevékenyégre.

Ugyanakkor nem mindenki van elragadtatva az elképzeléstől. Polgárjogi aktivisták szerint az éberségre-, illetve az egymás közötti kémkedésre való felhívás közel áll egymáshoz. Ez utóbbi, állítják az aktivisták, sokkal inkább rendőrállamra emlékeztet, mintsem a polgárjogokat védő nyílt társadalomra. Watson kapitány szerint azonban nincs ok aggodalomra.

WATSON: A lakosságot nem kémkedésre kérjük. Közterületek megfigyelésére, otthonaik közelében. A helyzet hasonló a második világháborúhoz, amikor felkértük a lakosságot a tengerpart állandó szemmel tartására. Annak idején a tengeralattjárók, most pedig az esetleges terrorista tevékenység megfigyelésére.

Az embereknek természetesen különbséget kell tudni tenniük az ártalmatlan és a veszélyes tevékenység-, a tengerparton fényképező turisták és az ipari területeket fotózó gyanús személyek között.

A „Figyelőszolgálat” Dél Florida tengerpartjára terjed ki, de a gyakorlatot az Egyesült Államok más pontjain is be kívánják vezetni."

Muity Mijo Creative Commons License 2002.09.08 0 0 31

Kedves barátom és gyermeke utazik holnap New Yorkba.
Becsülöm őket előítélettől mentes férfias kiállásukért :)!!!
Kedves Máté & Jonathan, szerencsés utat kívánok nektek! Jövőre ismét találkozunk!

Muity Mijo
Baja

Mijo Creative Commons License 2001.12.03 0 0 30

"Malév: előzetes adatközlés a New York-i utasokról

Korridor 2001-12-02 14:17

A társaság kizárólag azokról az információkról ad tájékoztatást az amerikai hatóságoknak, amelyek az útlevélben szerepelnek

Vasárnaptól a Malév is előzetesen megküldi New York-ba tartó utasainak adatait az Egyesült Államok illetékes hivatalának.

Az intézkedésre azután került sor, hogy az amerikai légügyi hatóság a magyar légitársaságtól is hivatalosan igényelte az adatok továbbítását. A New York-i járat utasait a repülőtéren írásban tájékoztatják arról, hogy a szeptember 11-i terrortámadást követően elfogadott amerikai repülésbiztonsági törvény alapján, mint minden más légitársaságnak, a Malévnak is adatszolgáltatási kötelezettsége van az Egyesült Államok Vámszolgálata és Bevándorlási Hivatalánál.

Az adatokat elektronikus úton továbbítják, még mielőtt a járat az Egyesült Államokba érkezne. A tájékoztató kitér arra, hogy a kötelezettség az útlevélben található adatokra vonatkozik. Ilyen egyebek között a név, születési idő, útlevélszám, állampolgárság, illetve az útlevél kiállításának dátuma.

A New York-ba induló utasok adatait a repülőtéri bejelentkezésnél, a chek-in pultnál dolgozó az útlevél alapján viszi be a légitársaság számítógépes rendszerébe, ahonnan ezeket automatikusan, elektronikus úton továbbítják.

A szóvivő megjegyezte, hogy ezeket az adatokat az Egyesült Államokba történő belépéskor is minden utasnak közölnie kell a repülőtéren szolgálatot teljesítő amerikai bevándorlási tiszttel."

__________________________________________________

Aki - lehet, hogy ezt sokan nem is sejtik -, hivatali hatalmánál fogva mindemellett és mindezek ellenére, minden magyarázat nélkül visszafordíthatja az érvényes vízummal és repülőjeggyel rendelkező utast :(! Apelláta nincs .....

Mijo

Mijo Creative Commons License 2001.11.29 0 0 29

Amerikai az anthrax-terrorista?

2001-11-29 11:22 Korridor

A Greenpeace amerikai forrásokra hivatkozva arról adott hírt, hogy a lépfenés borítékokkal okozott pánik hátterében egy amerikai vegyifegyver szakértő áll

Az amerikai anthrax ügy hátterében, a német környezetvédő szervezet, a Greenpeace Germany értesülése szerint egy amerikai szakember áll. A Greenpeace lapjában arról számol be, hogy a lépfene hisztériát okozó személy, egykor az Egyesült Államok biológiai fegyvereket kifejlesztő, és a biológiai hadviselést kutató programjának volt tagja.
A magazin értesüléseit - állításuk szerint -, a múlt héten kezdődött genfi biológiai fegyverekről folyó ENSZ tanácskozásra érkező amerikai delegáció egyik tagja szolgáltatta.

Az amerikai lépfene támadások miatt, eddig 5 személy vesztette életét. A Greenpeace részéről a delagáció tagjait faggató újságírónak, Kirsten Brodden-nek nem sikerült többet megtudni, mint hogy az amerikai szakértők szerint egy valamikori bennfentes szervezte az anthrax támadásokat.
A magazin spekulációi szerint a támadó inkább az amerikai biológiai fegyverek kutatása számára kívánt ily módon több pénzt kizsarolni a kormányból, a lépfenével fertőzött levelekkel pedig valószínűleg csak pánikot akart kelteni, nem gyilkolni.

Az Egyesült Államokban a nyomozóhatóságok még mindig nem azonosítottak senkit, mint a támadásokért felelős személyt, de az amerikai főügyész, John Ashcroft hangsúlyozta, hogy a nyomozati szervek is megerősítették, hogy a nyomok hazai forrásra utalnak.
Az események a szeptember 11-i terrortámadások után kezdődtek, ezért szinte azonnal Oszama bin Ládenre terelődött a gyanú, aki a repülőgéppel elkövetett pusztításért is felelős.
A Greenpeace Germany értesüléseiről kérdezve az FBI egyik szóvivője csak annyit tudott mondani, hogy a nyomozás jelenleg is több szálon folyik, de egyelőre nincsen gyanúsítottjuk.

(Reuters)

Mijo Creative Commons License 2001.11.19 0 0 28

"Kétszáz forint alá kerül a benzin ára

2001-11-19 12:57 MTI

Szerdától olcsóbb lesz a gázolaj is

Szerdán 4 forinttal csökkenti a motorbenzinek és a gázolaj árát a Mol Rt. - tájékoztatta a társaság hétfőn az MTI-t. Az ármérséklést a nemzetközi jegyzésárak visszaesésével magyarázza a társaság.

Az árváltozást követően a 91-es ólmozatlan benzin literje is 200 forint alá kerül a gázolajéhoz hasonlóan. Az árcsökkentést követően a 91-es benzin listaára 198,50 forint, míg a gázolajé 195 forint lesz.

A kőolaj ára csütörtökön Londonban és New Yorkban azért gyengült jelentősen mert az előző nap az OPEC szilárdan a kartellen kívüli termelők együttműködéséhez kötötte saját termelésének csökkentését.

A globális alaptípusnak tekintett északi-tengeri Brent minőség csütörtökön kifutó decemberi határideje 1,15 dolláros veszteséggel 17,60 dolláron zárt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE). Napi mélypontja 16,80 dollár volt.

A NYMEX-en csütörtökön a decemberi ólmozatlan normálbenzin amerikai gallonja (=3,78 liter) 4,47 centtel 48,90 centre hanyatlott. Napközben 48,40 centen is állt.

Pénteken zárásra erősödött ugyan a kőolaj ára Londonban és New Yorkban, napközben azonban gyengült, miután Mihail Kaszjanov orosz kormányfő gyakorlatilag visszautasította az OPEC kínálatszűkítési követelését.

Pénteken a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) a januári Brent hordónkénti ára 42 centtel 17,75 dollárra nőtt. A New York-i árupiacon (NYMEX) a decemberi amerikai könnyűolaj (WTI) hordójának az ára 58 centtel 18,03 dollárra erősödött.

A NYMEX-en a decemberi ólmozatlan motorbenzin amerikai gallonja (=3,78 liter) 1,26 centtel 50,10 centre emelkedett."

__________________________________________________

Még a végén megérjük, hogy a szlovákok, az ukránok, a románok, a jugoszlávok, a horvátok, és a szlovének hozzánk járnak át tankolni :(.....

Azzal ugyan tisztában vagyunk mindannyian, hogy az üzemanyagok alapára jóval alacsonyabb, mint a fogyasztói ára, de nézzük csak a fenti írásban szereplő számadatokat. Vegyük a dollárt 300 forinttal alapul. Ugye csütörtökön 1 gallon ólmozatlan benzin ára, cirka 49 cent volt, ami annyit jelent, hogy 1 liter benzin ára átszámítva, bagatell 39 forintot kóstál !!! Szabad kalkulálni :(....

Mijo

Mijo Creative Commons License 2001.11.05 0 0 27

U2: "Nincsenek jó és rossz fegyverek. Egy rossz ember kezében, minden fegyver rossz. Egy jó ember kezében, minden fegyver értelmetlen - kivéve a rossz emberekkel szemben !"

Mijo Creative Commons License 2001.10.28 0 0 26

Amerikaiak küldik a lépfene-baktériumokat?

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) feltételezése szerint egyesült államokbeli szélsőségesek, és nem a szaúdi születésű Oszama bin Laden követői állnak az októberi lépfenetámadások mögött – írta tegnapi számában a The Washington Post.

A legmagasabb rangú tisztségviselőket egyre inkább nyugtalanítja, hogy a biológiai hadviselés kórokozói elterelték a közvélemény figyelmét a nagyobb fenyegetéstől, amelyet Bin Laden és Al-Kaida hálózata képvisel. Valószínűsítik, hogy a szeptember 11-i gépeltérítéses terrorcsapások első számú gyanúsítottja a hazai és külföldi amerikai érdekeltségek elleni támadások második hullámát tervezi. A lépfeneesetekkel kapcsolatban egy magas rangú kormánytisztviselő kijelentette: „Minden egyetlen belső forrás irányába mutat. Semmi nem utal arra, hogy egy terrorista típusú, tengerentúlról irányított műveletbe illeszkednének”. Az FBI a hazai lehetséges elkövetők széles körében gondolkodik, beleértve a gyűlölködő szélsőjobboldali csoportok egyesületeit és az iszlám szélsőségesekkel rokonszenvező amerikai lakosokat. Az újság szerint az Izrael-ellenes mondanivalókat, amelyeket a Tom Daschle dél-dakotai szenátornak, illetve az NBC Newshoz küldött levelekben találtak, és elhangzottak Bin Laden üzeneteiben is, olyan amerikai szélsőséges csoportok is hajtogatják, mint a szeptember 11-i merényleteket dicsőitő Aryan Action (Árja akció).
Tegnap folytatódtak a légi-csapások Afganisztán ellen. A fővároson kívül támadták a keleten fekvő Dzsalálábadot, a nyugati Herát, a tálib fellegvárt, Kandahárt, valamint bombázták a tálibok és az Északi Szövetség mögött húzódó frontvonalat is. Szövetségesek most először támadták az északi Tahár tartományt is.
A tálib vezetők Abdul Hak után kivégezték az Északi Szövetség öt parancsnokát is. A tiszteket és tizenöt társukat azután vették őrizetbe, hogy visszaverték az ellenzék egyik támadását Észak-Afganisztánban.
Pervez Musarraf ellenzi, hogy a mohamedán nagyböjt alatt is folytatódjanak a légi-csapások, mert az szerinte tovább táplálná az iszlám világban az USA iránti ellenszenvet. A pakisztáni elnök ugyanakkor kijelentette, mindaddig támogatja az Afganisztán ellen folytatott amerikai katonai akciót, amíg a szövetségesek el nem érik céljaikat.
Tovább folyik az afgán menekültáradat Pakisztánba. Eddig hatvanezren lépték át a határt, de hosszú távon másfél-két millió menekülttel kell számolnia Iszlámábádnak. Ugyanakkor Pakisztánból több ezer felfegyverzett harcos teherautó-konvojban utazik Afganisztánba, hogy szent háborút vívjon az Egyesült Államok ellen.
Az összecsapásokat jelentősen befolyásolja, hogy Oroszország mintegy 45 millió dollár értékben új haditechnikát ígért az Északi Szövetségnek. Az év végéig negyven T55 típusú harckocsit és több mint száz páncélozott járművet szállít a tálibok ellen harcoló csapatoknak.

ZöPö Creative Commons License 2001.10.27 0 0 25
Kezd egyre jobban hasonlítani az egész a "Szükségállapot" c. filmre. :-((((((((((
Előzmény: Mijo (23)
Mijo Creative Commons License 2001.10.26 0 0 24

Segítségért kiált a Pentagon

2001-10-26 21:08 MTI

Interneten kér ötleteket a terrorizmus leküzdéséhez az amerikai védelmi minisztérium

"A Pentagon a terrorizmus leküzdésére alkalmas ötleteket keres" - ezzel a címmel jelent meg hirdetés az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon (DOD) internetes honlapján. A részletes szöveg szerint "a Pentagon specifikus segítséget keres a terrorizmus leküzdéséhez, nehéz célpontok megsemmisítéséhez, hosszan elnyúló hadműveletek folytatásához távoli vidékeken és rendszabályok kidolgozásához tömegpusztító (nukleáris, biológiai és vegyi) fegyverekkel szemben".

A tennivalók - három fázisban - a következők: az elgondolás egy oldal terjedelmű leírását legkésőbb 2001. december 23-ig be kell nyújtani. Amennyiben az elgondolás érdekli a Pentagont, úgy a beküldő 12 oldalon tartozik részletezni azt. Végül amennyiben a minisztérium elfogadja az elképzelést, úgy részletes javaslatot kell benyújtania a szerződés megkötése előtt.

A Pentagon egyik szakosított ügynöksége által feladott internetes hirdetés egyénekhez vagy vállalatokhoz szól. Az ügynökség viszonylag napra készen tájékozott, például fegyverzetek terén - jelentette ki a Pentagon - nevének elhallgatását kérő - egyik szóvivője. "Tudomásom szerint ez az első eset, hogy ilyen hirdetést tettek közzé a szeptember 11-i terrortámadások óta" - idézte az AFP a hölgyet, aki ehhez hozzátette: "Amennyiben elfogadunk egy elképzelést, akkor azt ugyanúgy fogjuk finanszírozni, mint ahogyan egész sor más különböző projekttel tesszük".

Mijo Creative Commons License 2001.10.26 0 0 23

Kínvallatást engedélyez az Egyesült Államok?

2001-10-26 17:44 MTI/KORRiDOR

Az izraeli gyakorlat mintájára mérlegelik gyógyszerek, valamint pszichológiai és fizikai ráhatás alkalmazását.

Az Egyesült Államok ellent történt terrortámadás után letartóztatott mintegy 150 ember - az FBI szerint - tudhat az Amerika ellen készülő további terrorakciókról, ám nem vallanak - értesült a Le Monde a Szövetségi Nyomozó Iroda illetékeseitől, akik közül egyesek a személyi szabadságjogok kérdésével hozzák összefüggésbe a sikertelenséget. A hat hete tartó nyomozás teljes eredménytelensége és az anthraxmérgezések miatt egyre növekvő türelmetlenség légkörében az amerikai rendőrség és az igazságügy-minisztérium köreiben egyre többen vetik fel az érvényben lévő előírások módosításának, új eszközök alkalmazásnak szükségességét.

Az amerikai rendőrség egyik névtelenül megszólaltatott nyomozótisztje a francia újságnak arról nyilatkozott, hogy a tapintatos kihallgatási eljárások kudarca miatt "módszerváltoztatásra lenne szükség". Az izraeli gyakorlat mintájára mérlegelik gyógyszerek, pszichológiai és fizikai ráhatás alkalmazását, sőt az is felmerült, hogy kiadják a gyanúsítottakat más olyan szövetséges államok hatóságainak, amelyek nem olyan kényesek az amerikai törvények által tiltott brutális eszközök alkalmazására.

A személyi szabadságjogok tiszteletben tartására érzékeny amerikai közvélemény hangulata a bioterrorizmus veszélyének nyomása alatt módosulni látszik - állapítja meg a francia lap tudósítója. David Cole, a georgetowni egyetem jogászprofesszora, a szabadságjogok ismert szószólója például a The Washington Postban legutóbb annak a véleményének adott hangot, hogy jogosnak minősülhetnek erőszakos eszközök is, ha a nyomozók egy küszöbönálló terrortámadással kapcsolatos információk megszerzése céljából folyamodnak alkalmazásukhoz.

Mijo Creative Commons License 2001.10.19 0 0 22

Ügyvéd Oszama bin Ladennek

Dezső András
INDEX 2001. október 19., péntek 15:09

Egy New Yorkban élő zsidó ügyvéd vállalná el Oszama bin Laden jogi védelmét. Többek között erről olvashatnak az e heti Világtükörben.

USA: A zsidó ügyvéd, aki vállalná Laden védelmét

Stanley Cohen, az amerikai szélsőbaloldal legismertebb ügyvédje vállalná a New York-i és washingtoni terrortámadások feltételezett értelmi szerzőjének, Oszama bin Ladennek a védelmét. Cohen New Yorkban élő amerikai zsidó. A lerombolt World Trade Centertől mindössze öt háztömbnyire pedig van egy lakása is. Az egyik legradikálisabb zsidó szervezet, a Jewish Devence Organisation azzal vádolta meg, hogy Amerika, illetve a merényletben meghalt zsidó áldozatok ellen cselekszik, amikor Laden jogi védelmére kel. A New York-i ügyvéd a szervezet vádjaira reagálva a La Stampa olasz lapnak elmondta , hogy az ártatlanság vélelme alapvető, az amerikai alkotmányban is lefektetett jog, ami mindenkit megillet. Stanley Cohen nem a kínálkozó botrányból akar hírnevet kovácsolni magának, mivel nem ez az első alkalom, hogy terrorizmussal vádolt araboknak ad (jogi) védelmet.

Cohen a nyolcvanas években kezdett el ügyvédként tevékenykedni, s megdöbbenve tapasztalta, hogy az amerikai igazságszolgáltatás előtt az arabok voltak a "leggyengébbek". Cohen nem azon az állásponton van, hogy Oszama bin Laden ártatlan, de vallja, hogy az ártatlanság vélelme őt is megilleti. Szeptember 11-e után meg volt győződve róla, hogy néhány egykori kliense a gyanúsítottak listáján lesz. Így is történt. Egy héttel a terrortámadást követően Moataz al-Hallak nevű egykori kliensét kísérte be az FBI-hoz, akit a szövetségi nyomozók azzal gyanúsítottak, hogy kapcsolatban áll bin Ladennel. A gyanút csak növelte, hogy öt gépeltérítőnek Hallak lakásához közeli helyen volt a bázisa. De Cohen bebizonyította, hogy ügyfele az ominózus időpontban Texasban tartózkodott, és soha senki nem látta terroristák társaságában. "Ő komoly ember, aki nem csinál mást, csak a vallásának él", mondta a La Stampanak az ügyvéd.

Ugyancsak Cohen védte a bíróságon Mussza Abu Marzukot is, a Hamasz egyik vezetőjét. Akkoriban emiatt számos bírálat érte munkájáért, de ő mindig azt vallotta: a héber hagyományok szerint gondolkodik, aminek fontos eleme, hogy az árral szemben kell úszni. Egyébként pedig nyugodt a lelkiismerete: kliense ártatlannak bizonyult.

Bin Laden más ügy. Cohen elvállalná ugyan a szaúdi milliárdos védelmét, de egyrészt bin Laden nincs az Egyesült Államokban, másrészt kevés a valószínűsége annak, hogy Laden elfogadná az amerikai jogi rendszert, illetve törvénykezést.

Mijo Creative Commons License 2001.10.17 0 0 21

Lépfene a klímában: 31 fertőzött az amerikai törvényhozásban

Antrhax New York állam kormányzójának irodájában is - Be akarják zárni a kongresszus épületét - Európában még nincs igazolt eset, annál több a vaklárma

NBC, MTI, 2001-10-17 19:26

Lépfene kórokozót találtak New York állam kormányzójának, George Patakinak az irodájában. Ez az első eset, hogy New Yorkban is megjelent a kór.

Közben Washingtonban lépfeneveszély miatt ideiglenesen be akarják zárni az amerikai kongresszust. Egyes bizonyítékok arra vallanak, ogy a lépfene kórokozója található a szenátus szellőztető rendszerében - közölte Dennis Hastert, az amerikai képviselőház elnöke.

A képviselőház néhány napra valóban beszünteti a munkát. A szenátorok viszont közölték: "munkájuk van, amit el kell végezni", ezért nem csupán szerdán, hanem csütörtökön is ülésezni fognak. Egyetlen levél miatt nem hajlandóak megrettenni - tették hozzá.

Washingtonban 31 ember szervezetében kimutathatóvá vált a lépfene kórokozója azok közül, akik jelen voltak Tom Daschle demokrata szenátor hivatali helyiségeiben, hétfőn, a kórokozókat tartalmazó boríték felnyitásakor. A történtek miatt fertőtlenítésre lezárják a Capitóliumot, az amerikai törvényhozás épületét.

A levél a múlt pénteken érkezett a szenátus többségi frakcióvezetőjének a hivatalába. Feladóként egy negyedikes általános iskolai osztályt jelölt meg kézírással a boríték feladója. A levelet a New Jersey állambeli Trenton közelében adták postára.

Hétfőn, amikor egy alkalmazott felnyitotta a borítékot, fehér por hullott ki abból. Az elemzések egyértelműen kimutatták, hogy a por igen nagy koncentrációjú, nagy fertőző képességű lépfene-spóratenyészetet tartalmazott.

Először azt remélték, hogy csak azt az alkalmazottat kell antibiotikumos kezelésben részesíteni, aki a borítékot felnyitotta. Később azonban aggódni kezdtek az illetékesek, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a por tartalma belégzéses úton történő anthrax-megbetegedés kiváltására is alkalmas volt. Ezután érkezett szerdán a hír, hogy a mintegy negyven személy közül, aki hétfőn a Daschle-iroda környékén tartózkodott a levélbontás idején, több mint húsz érintett orrváladékában kimutatták a lépfene kórokozóját.

Ez még nem jelent tényleges megbetegedést - ahhoz több ezer spórának kellene belégzéses úton a szervezetbe kerülnie -, ám ugyanígy az orrváladék volt a kórokozók jelenlétének első kimutatott helye annál a 73 éves floridai férfinál is, aki az American Media kiadóhivatal levélelosztójában dolgozott, és akit 9 nappal az első "érintettségi hír" után voltak kénytelenek átsorolni a "megbetegedett" kategóriába.

Közben a moszkvai amerikai nagykövet elképzelhetőnek nevezte, hogy az Egyesült Államok Oroszországtól kér segítséget, ha egymaga nem tud megbirkózni a lépfene-kórral. A segítséget a hét elején Jurij Sevcsenko orosz egészségügyi miniszter ajánlotta fel.

Jurij Sevcsenko közlése szerint Oroszországnak megfelelő mennyiségű ellenanyaga van a lépfene kórokozójával szemben, és rendelkezésre áll a megfelelő kapacitás is újabb vakcinák előállítására. A miniszter szerint Oroszország elsősorban akkor tudna segíteni az amerikaiaknak, ha az Egyesült Államokban szükségessé válna a lakosság beoltása lépfene ellen. Ezt a betegséget egyébként a világon először Oroszországban diagnosztizálták, orosz neve ma is "szibériai fekély."

Az orosz rendőrség időközben "biológiai huliganizmusnak" nevezte el azt a jelenséget, amikor egyesek a világban uralkodó pánikot kihasználva fehér port tartalmazó borítékokat küldenek szét. Moszkvában eddig három ilyen eset történt: az ízetlen tréfa célpontjai az amerikai nagykövetség, a Komszomolszkaja Pravda című bulvárlap és egy kereskedelmi cég voltak. Szerdán már Szentpéterváron is hasonló esetről számoltak be.

Nagy-Britanniában vaklármának bizonyult az összes eddigi lépfeneriasztás. A Scotland Yard illetékes szerdán egyben bejelentette, hogy a törvény szigorával csapnak le a hatóságok mindenkire, aki bármilyen módon félelemkeltésre használja fel a jelenlegi helyzetet. Közölte, hogy a londoni értéktőzsdén és egy kormányépületben valamint a liverpooli főpostán kedden talált gyanús küldemények laboratóriumi vizsgálata negatív eredményt hozott.

A Scotland Yard szóvivője arról is beszámolt, hogy kedden este a BBC londoni Temze-parti stúdióiba riasztották a rendőrséget fehér port tartalmazó küldemény miatt. Szerdán az angliai Hatfield és Chelmsford postahivatalának alkalmazottai bukkantak gyanús port tartalmazó csomagra. Mindhárom esetben folyik a vizsgálat.

A vaklármának bizonyult esetek ellenére a rendőrség további éberségre hívta fel a lakosság figyelmét, továbbá arra, hogy minden gyanús küldemény esetén azonnal értesítsék a helyi rendőrséget. A brit egészségügyi tárca arra szólította fel a lakosságot, hogy ne essen pánikba. Ismételten hangsúlyozta, hogy a hatóságoknak nincs semmilyen értesülésük arról, hogy Nagy-Britanniát biológiai vagy vegyifegyver-támadás veszélye fenyegetné.

Csehországban a hét elejétől ugyan számos gyanús borítékot és csomagot vizsgáltak meg az illetékes hatóságok, de eddig még egyetlen esetben sem igazolódott be, hogy valamelyik küldeményben valóban lépfene-baktériumokat tartalmazó por lett volna. Veszélytelen volt az a gyanús levél is, amelyet kedden Milos Zeman kormányfő kapott Japánból.

Stanislav Gross cseh belügyminiszter elmondta, hogy az emberek az egyre terjedő félelem következtében már mintegy 170-180 olyan esetet jelentettek, amikor bármilyen oknál fogva gyanús volt nekik egy-egy küldemény.

Lengyelországban is egyre több a lépfene vaklárma. Az észak-lengyelországi Slupskban (pomerániai vajdaság) a rendőrség két fiatalembert őrizetbe vett, akik ismeretlen fehér port tartalmazó borítékot küldtek kedden a helyi társadalombiztosítási központba. A lépfenefertőzés vélt veszélye miatt az épületből 30 embert kiköltöztettek, négyet pedig a slupski járványkórházba szállítottak. A rendőrség még aznap nyomára akadta a 20 és 22 éves feladóknak, akik beismerték, hogy a borítékba hintőport szórtak.

A hadsereg higiéniai és járványügyi intézetének egyik munkatársa szerdán azt közölte, hogy az eddig megvizsgált, fehér port tartalmazó küldemények egyikében sem találtak lépfenebaktériumot, pánikra semmi ok. Ennek ellenére minden ilyen küldeményt komolyan vesznek. Egy-egy laboratóriumi vizsgálat 500 zlotyba (34 ezer forint) kerül, ehhez járulnak még a "mérgezett" terület biztosításának és a veszélyeztetett személyek vizsgálatának költségei.

A rendőrség már figyelmeztetett, hogy az ilyen tréfák elkövetőivel megfizettetik a költségeket, és büntetőeljárást kezdeményeznek ellenük. A lengyel Btk. szerint az ilyen cselekményekért három évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Visszafordult szerdán kora délután az AUA osztrák légitársaság Bécs-Újdelhi járata, mert az egyik utas a székében gyanús fehér port talált. Az OS 541 számú járat Airbus repülőgépén 245 utas és 11 fős személyzet tartózkodott az AUA közleménye szerint.

Az utasokat és a személyzetet a repülőtéren külön e célra berendezett terembe vitték, és ott gondoskodnak róluk tovább. A helyszínre kivonultak a hadsereg nukleáris, biológiai és vegyi fegyverekkel foglalkozó, úgynevezett ABC-szakemberei.

Mijo Creative Commons License 2001.10.16 0 0 20

Lépfenepánik: riadalom Európában is

A közép-európai országokban, Franciaországban és Izraelben is találtak gyanús küldeményeket, de kórokozót nem - New Yorkban egy csecsemő is fertőzést kapott - Félnek az amerikai postások

KORRIDOR 2001-10-16 15:42

ÚJABB ANTHRAX-ESETEK AMERIKÁBAN

Újabb lépfene-fertőzéses esetet találtak New Yorkban: az érintett ezúttal az ABC tévéhálózat egyik alkalmazottjának héthónapos gyermeke - közölte Rudolph Giuliani polgármester. A gyermek a bőrén át került érintkezésbe a lépfene (anthrax) kórokozójával, és szervezete jól reagál az intenzív antibiotikumos kezelésre.

A floridai Sun című bulvárlap postázójának egyik 73 éves alkalmzatottja, Ernesto Blanco, aki másodikként került kapcsolatba anthrax kórokozójával, orvosai szerint ma már nem pusztán fertőzött, hanem meg is betegedett. Az illetékes rendőri szervek közölték: miután korábban az NBC tévéhálózat székházába is érkezett anthrax-fertőzött levél, most sorra járják a nagy tömegtájékoztatási intézmények - tévéhálózatok, lapok - New York-i irodáit, és mindenütt ellenőrzik, nincs-e valahol lépfene-kórokozó.

Feltehetően lépfenét tartalmazó levelet kapott Tom Daschle, a washingtoni szenátus demokrata többségének vezetője is - közölte az Egyesült Államok elnöke. George Bush bejelentése szerint Daschle munkatársainál - akik a levélhez hozzáértek - máris megkezdték a szükséges kezelést. Az elnök elmondta, hogy a Daschle irodája által kapott postai küldemény vastag boríték volt, és port tartalmazott. Az anyagminta első vizsgálata alátámasztja a gyanút, hogy a küldemény lépfene kórokozót tartalmaz. Bush nem zárta ki, hogy az Oszama bin Laden vezetése alatt álló al-Kaida terrorszervezet húzódik meg a bioterror-cselekmények hátterében, de hozzátette, hogy egyértelmű bizonyíték ezt jelenleg nem támasztja alá.

Hétfőn az egész Egyesült Államokon végigsöprő rémület elérte a postaszolgálat alkalmazottait is, miután az elmúlt napokban sorra derült fény olyan esetekre, hogy lépfenével fertőzött postai küldemény érkezett különböző címekre szerte az országban. A szövetségi posta vezetősége egyelőre annyiban reagált, hogy műanyag kesztyűket kezdett kiosztani a kézbesítőknek.

Egyes nagyvállalatok levélelosztó helyiségei kísérteties látványt nyújtanak: gázmaszkos, tetőtől talpig vegyvédelmi öltözéket viselő emberek szortírozzák a postát. Az FBI emberei nem győznek kiszállni a bejelentett gyanús esetekhez.

Amerika-szerte hallatlanul ideges a hangulat. Volt olyan repülőjárat, amely be nem tervezett leszállást hajtott végre, és akadt olyan, amelyiknél hosszú késedelmet szenvedett a felszállás, mert vagy gyanús fehér port találtak a gépen, vagy konfettidarabok kerültek a szellőző rendszerbe, illetőleg olyan eset is előfordult, hogy két ortodox zsidó halkan mormolt, héber nyelvű imája váltotta ki az utastársak gyanakvását és a "vizsgálat megindítását".

Az illetékesek figyelmeztetik a lakosságot: aki ebben a légkörben lisztet, szódabikarbónát, vagy bármi más ártalmatlan anyagot szór el valahol vagy helyez borítékba, illetőleg ad fel postán megfélemlítési célzattal, a törvény teljes szigorával fognak rá lecsapni.

PÁNIK EURÓPÁBAN IS

Az EU új polgári védelmi megfigyelő- és riasztóhálózat kiépítésével készül a biológiai terrorizmus újonnan jelentkező veszélyeire - közölték uniós illetékesek. Margot Wallströmnek, az Európai Bizottság környezetvédelmi kérdésekért felelős tagjának a szóvivője szerint még ebben a hónapban létrehoznak egy nukleáris, biológiai és vegyi (NBC) szakértőkből álló csoportot, amelyet szükség esetén bármelyik tagország rendelkezésére bocsátanak. A hálózat kiépítéséről a tagországok polgári védelmi hatóságainak főigazgatói hoztak döntést, a múlt hét végén a belgiumi Knokkéban tartott rendkívüli tanácskozásukon.

Franciaországot is elérte a lépfenepánik. A hét vége óta egyre szaporodnak a gyanús porokat tartalmazó küldemények miatti riasztások, de Bernard Kouchner egészségügyi miniszter bejelentette: az eddigi vizsgálatok nem mutattak ki kórokozókat. Szerinte lehetséges, hogy felelőtlen egyének rosszindulatú pánikkeltő vaklármájáról van szó.

Hétfőn a miniszter közölte, hogy tizenkét személyt - pusztán elővigyázatosságból - megfigyelés alá helyeztek a párizsi Pitié Salpetriere kórházban, miután kapcsolatba kerültek egy gyanúsnak ítélt borítékkal.

A rendvédelmi szervekhez Párizsban és vidéken egyaránt számos bejelentés érkezett az előző napokban különböző fehér illetve fekete porokat tartalmazó küldeményekről, a rendőrség azonban egyetlen esetben sem ítélte szükségesnek, hogy jegyzőkönyvet vegyen fel. A francia fővárosban hétfőn számos közintézményből, köztük az államkincstári hivatalból , az adóhivatalból, a párizsi tudományos főiskoláról és az evry-i űrtudományi központból jelezték, hogy szokatlan küldeményeket juttattak el hozzájuk. Harmincnégy magányszemély is azonosítatlan porral teli borítékot kapott - tájékoztatott a miniszter. A szerrel közvetlen érintkezésbe került 12 személyt utaltak kórházba.

Liverpool központjában felfüggesztették a postai kézbesítést, miután az angliai város legnagyobb postai elosztójában fehér port tartalmazó, gyanús csomagra bukkantak. Az épületet azonnal kiürítették, a rendőrség és a közegészségügyi szolgálat pedig rögtön megkezdte a vizsgálatot.

A lépfene-fertőzéstől való félelem egyre erősebb Nagy-Britanniában is, hiszen három napon belül ez a második eset, hogy fehér por észlelése miatt valamilyen középületet ki kellett üríteni. Vasárnap a Canterbury székesegyházat kellett bezárni, mert a látogatók arról értesítették az érseki hivatalt, hogy egy arab férfi fehér port szórt szét az egyik kriptánál. A rendőrség és a járványügyi szolgálat nagy erőkkel vonult a helyszínre, és nemcsak a katedrálist, hanem a környékbeli épületeket is kiürítették, a bejelentés azonban vaklármának bizonyult. A házi orvosok jelezték, hogy tömegesen fordulnak hozzájuk páciensek lépfene-fertőzés gyanújával, de eddig egyetlen bőr- vagy légúti fertőzés gyanúja miatt tartott vizsgálat sem igazolta az anthrax baktérium jelenlétét.

Nagy-Britanniában a hét végén három Floridából érkezett személyt vetettek alá orvosi vizsgálatnak. Mindhárman annál a lapkiadónál dolgoztak, ahol egy brit képszerkesztő tíz napja lépfenében megbetegedett és meghalt. A vizsgálatok eredménye még nem ismert.

Milos Zeman cseh kormányfőnek címzett gyanús boríték érkezett a kedd reggeli postával a prágai kormányzati hivatalba, és a küldeményt tűzoltók vitték el azonnali vegyelemzésre. Mint Libor Roucek kormányszóvivő elmondta, a borítékra akkor bukkantak rá, amikor a miniszterelnök épp Simon Peresz izraeli külügyminiszterrel tárgyalt. Valószínűleg a küldemény volt az oka annak, hogy elmaradt Zeman és Peresz tervezett közös fotózása.

Szlovákiában összesített adatokat még nem közöltek, de kedd délre egy tucatnyinál többre nőtt a lépfene okán gyanúsnak talált levélküldemények száma.

A szigorú biztonsági intézkedések mellett begyűjtött levelek tartalmát vizsgáló tesztek első eredményeit még a nap során közzéteszik. Néhányról már tudni, hogy negatívnak bizonyult, de ezek számát délig nem közölték.

Az újabban fellelt gyanús küldeményeket Stomfán (Stupava), Trencsénben és Kassán szolgáltatták be a címzettek, vagy egyenesen a postai osztályozóban foglalta le az erre hivatott biztonsági alakulat. Gyanús borítékot találtak a magyarok lakta dunaszerdahelyi járás területén is. Egy alistáli család Brooklynból kapott furcsa levelet, jóllehet semmilyen ismerősük nincs az amerikai kontinensen. Hasonló küldeményt kapott Brooklynból egy dunaszerdahelyi címzett is.

Nem találtak lépfene-baktériumot abban a fehér porban, amely hétfőn levélben érkezett egy belgrádi nőhöz. Radoslav Svicevic, a belgrádi katonaorvosi akadémia sajtófelelőse kedden közölte, hogy a fehér porban nem találtak sem lépfene, sem pedig más kórokozót (orvosi kifejezéssel: patológiás ágenst). Svicevic ezredes nem tudta megmondani, hogy voltaképpen micsoda a küldeménnyel érkezett fehér por. Annyit mondott: lehet, hogy porcukor vagy bármi más, de az biztos, hogy baktériummal nem fertőzött. Egy belgrádi nő hétfő este tett bejelentést arról, hogy levél érkezett a címére, amelybe fehér port talált. Azon nyomban a helyszínre érkezett a rendőrség néhány védőruhás emberrel együtt, és elemzésre elvitték a titokzatos küldeményt.

Ausztriában lépfenegyanú miatt 15 levelet vettek át a hatóságok, de közülük 14 esetben már kiderítette a vizsgálat, hogy a küldeményekben lévő fehér por nem tartalmazott kórokozót - közölte a bécsi belügyminisztérium. A 15 levél közül 12-t a felső-ausztriai Regau postahivatalában, egyet Grazban, egyet Karintiában - egy Bécs felé tartó vonaton -, és végül egyet Bécsben helyeztek biztonságba. Az utóbbit az ORF közszolgálati rádió- és tévéadónak címezték. Mint Rudolf Gollia, a közbiztonsági igazgatóság szóvivője elmondta, a gyanús levelek ügyében minden esetben kivonultak a hadsereg nukleáris, biológiai és vegyi fegyverek hatáselhárításával foglalkozó szerveinek a tartományokban állomásozó egységei.

A svéd rendőrség lefoglalt négy gyanús levélküldeményt, amelyek különböző cégekhez, köztük a Levi Strauss amerikai vállalat svédországi kirendeltségéhez érkeztek, és átadták őket biológiai tesztelésre. Mint a svéd közszolgálati rádió kedden beszámolt róla, a Levi Strauss vállalat értesítette a rendőrséget, hogy gyanús, feladó nélküli levelet kapott Dubaiból. Egyelőre nem tudni, hogy valóban lépfenével fertőzött küldeményekről van-e szó.

A hét első napján megbénult a postai küldemények kézbesítése Németország Köln-Bonn térségében, miután két elosztó központban fehér port tartalmazó gyanús levelekre bukkantak az alkalmazottak. A lépfene-baktériumtól való fertőzés veszélyére való tekintettel az illetékesek bezáratták a frecheni és a troisdorfi levélszortírozókat. A szóban forgó levelekben a vizsgálat mindazonáltal nem mutatott ki mérgező vagy fertőző anyagot. A bezárás következtében meghiúsult mintegy százezer postai küldemény hétfői kézbesítése a fenti két elosztó körzetéhez tartozó településeken. A berlini Robert Koch Intézet az Egyesült Államokban beigazolódott lépfenefertőzések kapcsán fokozott óvatosságra intette a német lakosságot. Az orvosok felhívták az emberek figyelmét, hogy port tartalmazó levelek kézhezvétele után haladéktalanul értesítsék a rendőrséget, és tartózkodjanak a levél tartalmának megtapintásától, belélegzésétől vagy megkóstolásától.

Hétfőn 11 lengyel állampolgárt vittek kivizsgálásra a gdanski vajdasági járványkórházba, miután ismeretlen eredetű porral kerültek érintkezésbe. Mint Varsóban ismerté vált: rendőrökről és a gdanski televízió munkatársairól van szó, akik az említett port tartalmazó csomagokhoz nyúltak. Egy idősebb férfi az Egyesült Államokban élő fiától postán érkezett csomagot vitt be a gdyniai rendőrkapitányságra, amelyet az utóbb kórházba szállított rendőrök megvizsgáltak, a gdanski televízió munkatársai pedig hasonló gyanús küldeményt kaptak. A tizenegy személy kivizsgálása várhatólag öt napig tart.

RIASZTÁS IZRAELBEN ÉS OROSZORSZÁGBAN

Jeruzsálemben kiürítették a Maariv című napilap szerkesztőségét, miután az újság két gyanús borítékot kapott és az egyik fehér port tartalmazott.

A helyi biológiai fegyver-szakértők rögtön a laphoz siettek, hogy megvizsgálják a levelek tartalmát és magát az épületet is. Az izraeli szakemberek jelenleg több mint egy tucatnyi, a napokban érkezett gyanús küldeményt vizsgálnak, miután egyre jobban tartanak attól, hogy az Egyesült Államokat elért bioterrorista támadás kiterjedhet a zsidó államra is.

Lépfeneriadót rendeltek el hétfőn az izraeli Tel-Aviv Ben Gurion repülőterén, miután egy Európából érkezett Boeing 747-es teherszállító gép terhének kirakodása közben az anyagmozgató munkások gyanús porra bukkantak. Az ismeretlen összetételű anyagot a város mellett lévő biológiai intézetbe szállították. Ebben a laboratóriumban egyébként már megvizsgáltak hat gyanúsnak ítélt levelet, de a vizsgálatok eredménye nem mutatott ki kórokozót.

Harminchat személy került kórházba vizsgálatra az Oroszország szibériai területén lévő Tuvai Köztársaságban, mert lépfenével fertőzött állatokkal érintkeztek. Az Izvesztyija című napilap azt írta, hogy a Mongóliával határos erzini területen 203 állatot oltottak be lépfene elleni szérummal azt követően, hogy néhány állatnál kimutatták a kórt. A lap szerint 1987 óta egy lépfene-megbetegedést sem észleltek emberen a Tuvai Köztársaságban. Egyelőre nincs információ arról, hogy Oroszországban - az Egyesült Államokhoz és számos más országhoz hasonlóan - bárki is kapott volna a napokban gyanús fehér port tartalmazó levelet.
__________________________________________________

Rendkívül ritka és nagyon veszélyes, mert rohamos lefolyású a baktérium belégzése útján kiváltott (inhalatív) lépfene - az Egyesült Államokban 1900-1978 között 18 ilyen esetet jegyeztek fel - írja az Amerikai Orvostudományi Egyesület lapja.

Valamivel gyakoribb, de kevésbé veszélyes a bőr-lépfene, amely zömmel állatokkal foglalkozó embereknél fordul elő, de csak akkor, ha bőrükön lévő seb útján nyílik mód a fertőzésre. Ilyen fertőzésekből az Egyesült Államokban 1944-1994 között 224 esetről tudnak.

Az amerikai szakemberek közös dolgozatukban - amelyet az atlantai Amerikai Járványellenőrzési Központ (CDC) is aláírt - főleg a lépfene veszélyesebb válfajára, a belégzés útján fertőző anthraxra adnak ajánlásokat: a betegség rohamos lefolyása miatt létkérdés a kezelés mielőbbi megkezdése, nevezetesen az Amerikában Ciprofloxacin néven forgalmazott antibiotikum hat hónapig tartó, nagy dózisokban való adagolásával - akkor is, ha a belégzés nyomán tünet még nem mutatkozik. Rámutatnak, hogy ennél jóval közkeletűbb és régebbi antibiotikumok is alkalmasak a lépfene hasonló módszerű és hasonlóan sikeres kezelésére, így a penicillin G és a Doxycyclin.
__________________________________________________

Kínában megszigorítják a külföldről érkező postai küldemények ellenőrzését, hogy megakadályozzák a lépfenét terjesztő baktériumok ilyen módon történő bejutását az országba. Kínai sajtójelentések szerint a hatóságok elrendelték, hogy az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) tagországainak szerdán kezdődő csúcstalálkozója idején külföldről érkező küldeményeket karanténba helyezik. Ezzel akarják elkerülni a bioterrorista támadásokat. Postai illetékesek nem voltak hajlandók magyarázatot fűzni az intézkedéshez. Az APEC sajtóközpontjában viszont közölték, hogy óvintézkedésről van szó, amelyet a csúcstalálkozó résztvevőinek címzett küldeményekkel kapcsolatban vezettek be.

ZöPö Creative Commons License 2001.10.10 0 0 19
Ha lenne kétszáz milám, én is adnék belőle tízet.
Előzmény: Mijo (18)
Mijo Creative Commons License 2001.10.10 0 0 18

Kim Schmitz ismét bin Laden nyomában

A milliomos német ex-hacker előbb 10 millió dolláros vérdíjat tűzött ki a terroristavezér fejére, most pedig a világ hackereit egy közös terrorizmus elleni akcióra hívja.

G. M.
KORRIDOR 2001-10-10 12:06

Oszama bin Ladent szeptember 12-től keresi az interneten Kim Schmitz, a müncheni székhelyű Kimvestor AG tulajdonosa és főnöke is. A terroristavezérhez egyenesen elvezető nyomért 10 millió dolláros vérdíjat ajánlott - eddig eredménytelenül - a mintegy 200 milliós, müncheni biztonságtechnikai cége révén szerzett vagyonából.

Az egykor Kimble fedőnéven, a NASA, a Pentagon és a Citibank hálózatainak feltöréséért elhíresült Schmitz most pedig arra biztatja a világ hackereit weboldalán: egyesítsék erőiket és vegyék fel közösen a harcot a terrorizmus ellen. Schmitz ezt úgy képzeli el, hogy a hackerek tudásuk és ismereteik révén kutassák fel a terrorista csoportok pénzügyi forrásait az interneten.

- Mutassuk meg - írja weboldalán -, hogy a hackerek milyen hasznot hajthatnak! Ha a terroristák felállíthatják saját hadseregeiket, mi is tegyük ezt meg, hogy megállítsuk őket. Ha Ön nem tud hackelni, legalább a nyilvános on-line csatornákon található információk felkutatásában segítsen - szólítja meg webes látogatóit Schmitz.

Schmitz újabb akciója - bár sokaknak szimpatikus - nem törvényes, hiszen ha a hackerek követnék, akkor hivatalos engedélyek nélkül, törvénytelenül kutatnának bankok, befektetési alapok és brókercégek adatai között.

A német exhacker ajánlata viszont komoly, s ezért megütheti a bokáját is. Kimble egyébként bejárta a világot - látta Dubait, Tokiót, Fokvárost, de Rio de Janeiro Krisztus szobrát és a sydney-i Olimpiát is. Legjobb barátai és munkatársai - a weboldalán 26 fejezetből álló képgaléria alapján - franciák, németek, amerikaiak és arabok. Tavaly a Forma 1 Monacói Nagydíjára a városállamhoz tartozó öbölben Kim 1 millió dollárért kölcsönzött jachtot, aminek fedélzetén többek között Rainer herceg is mulatozott.

Mijo Creative Commons License 2001.10.08 0 0 17

Nem tudom mi a gondod éppen ezzel a két publicisztával, akik a maguk nemében vannak annyira rangosak, mint az általam említett alábbi szerzőpáros.
Engem például érdekel ezek mondandója is annyira, mint - kapásból kiragadva - Mester Ákosé, vagy Lengyel Lászlóé, esetleg Tanács Istváné, semmi eretnekséget és elmebajt nem feltételezek önmagamról, ha ezek gyúrmájából igyekszem realitást megközelítő átlagot vonni.
De felemlítem ismét a szerzőpárost: észleled-e azt a belső feszültséget, ami például Aczél megkülönböztetetten taroló viselkedésében nyilvánul meg ( esetenként szinte már otromba gorombaságig fajulva ) Avarral szemben, közös terű műsoraik során ? Tollnok ? Avar még hagyján, de Várkonyit minek minősíted, ha a tőle csak bizonyos nézeteiben különböző Lovast annak titulálod ?

Mijo

Előzmény: ZöPö (16)
ZöPö Creative Commons License 2001.10.08 0 0 16
A Moszadrol allitolagos erintettsegerol nem tudok semmit. Szintugy nem tudok semmit az altalad emlitett sajtoorganumrol, sem pedig a ket tollnokrol, egyik sem tartozik azok koze, amire es akire epeszu es ep lelku ember egyetlen perc figyelmet is szentel.
Előzmény: Mijo (15)
Mijo Creative Commons License 2001.10.08 0 0 15

Az amerikai szerzőről nincs tudomásom. Viszont nálunk, ha - tegyük fel :)- te írtál volna a témáról, semmi kifogásolni valót nem találnék az általam felemlített jelenségben, ez jelenthetne számomra alapot az objektivitás vélelmére !

Más: egyre többször kerül szóba a Moszad érintettsége a tragédiában. Mostanában nincs túl sok időm figyelemmel kísérni a feldolgozás ütemét, nincs ismereted mivel támasztják ezt alá ? Úgy rémlik, mintha Lovas István is pedzette volna ezt. Erről jut eszembe, amire szintén nem találok magyarázatot, ugyanis meglehetősen lakónikusra fogták az érintettek: a látszat ellenére, valami nézeteltérés keletkezett Lovas és Bencsik András között, ami miatt Lovas már nem ír egy ideje a Demokratába. Teljesen véletlenül, nem tudod, hogy mi történt közöttük ?

Mijo

Előzmény: ZöPö (14)
ZöPö Creative Commons License 2001.10.08 0 0 14
Mar dokumentumregeny is kaphato, forditasban, amerikai szerzo tollabol. Mijo, ez igy van rendjen. Az embereknek szukseguk van az informaciora. Aki pedig gyorsabban, tehat kemenyebben dolgozott meg azert, hogy ezt az igenyt kiszolgalja, az megerdemli, hogy a faradozasait magasabb dij honoralja.
Előzmény: Mijo (13)
Mijo Creative Commons License 2001.10.08 0 0 13

Na vajon kik azok, akik az elsők között mutatkoznak, csámcsogva profitálni a tragikus témakörben !?

Most jelenik meg Avar János-Várkonyi Tibor: Támad a terror! című kiadványa ..:(...

Mijo

Mijo Creative Commons License 2001.10.07 0 0 12

Amerikai támadás Afganisztán ellen !

Na ez az, ami senkinek sem kéne, hogy hiányozzon ...

Mijo

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!