Keresés

Részletes keresés

Árpi Creative Commons License 1998.11.08 0 0 46
Nem felejtettem ám el! Csak még nem volt elég időm. De hátha van valaki, aki tudna jó megoldást. Csináljuk?
neduddgi Creative Commons License 1998.09.09 0 0 45
Filamer,
Latod ezzel megfogtal. En szivesen vallalnam a SZERVEZEST, (Ti nem biztos, hogy oly szivesen engem, de ez mas kerdes), viszont idom Nekem sincs. Valakit a nagyon okosak kozul kellene megkerdezni. DcsabaS? Engels? Nem tudom, milyen manageri venajuk van.

Az ajanlatom, az emlitett feltetelekkel all, es ha megy a dolog, akkor ki is tudom terjeszteni.

Filamér Creative Commons License 1998.09.09 0 0 44
Wágner úr: Köszönöm a történetet, jó volt olvasni. Utána még percekig nevettem. :-))))

neduddgi: A felajánlást és azt, hogy vetted a fáradtságot, hogy a főnököddel egyeztess köszönöm mindenki nevében, aki komolyan veszi ezt a dolgot. Mint már írtam egytértek Veled abban, hogy jó egyszemélyi vezetéssel hatékonyabban tudna folyni a munka, mint az általam javasolt "szervezetben". A bibi csak ott van, hogy ki legyen az az egyszemélyi vezető? Kinek van annyi ideje, hogy most felelősséggel "bevállalja", hogy egy esetleges későbbi erkölcsi hasznon érdekében hosszú távra elkötelezi magát egy ilyen munka mellett, amelyben ráadásul mások önként befektetett munkájáért is felel. Nekem ennyi időm nincs. Ha Te felvállalod, én szívesen írogatok szócikkeket, míg időm engedi. Ha tudsz valakit, aki felvállalja, szólj. Látod, Fehér Tigris, aki szakmailag feltehetően alkalmas lett volna a feladatra, még szócikk írást sem tud vállalni egyéb elfoglaltsága miatt. Szóval szerintem reálisan csak egy olyan szervezet tudja irányítani ezt az önkéntes munkát, melynek tagjai akkor hagyják abba, mikor nekik jólesik és addig vállalják, míg nekik jól esik.

neduddgi Creative Commons License 1998.09.08 0 0 43
Filamer,
Ez eleg burokrata duma volt. Azert amit mondtam allom, ha nem kell, hat nem.... Nekem indifferens.

|Egyebkent ma egyeztettem az elnokkel, es 100 Mb, + 10 email cim. O komolyan veszi, ha komoly a dolog. Ha el gittegylesgetitek, akkor annyi.. Merthogy egyelore ugy nez ki, hogy elobb fogok a "Virtualis Digitalizalt Sorvezetek"-bol jovo sortol berugni, mintsem...|

Wágner úr Creative Commons License 1998.09.08 0 0 42
Most csak annyi, hogy vártunk melóra (és Sörre, mert kiküldtük érte a futárokat) és unatkoztunk, igy aztán kószáltunk ide-oda. A hadd(legyenek)mű vészek (nem kell félni, nem igazi veszély!) pedig mindenféle térképeket rajzoltak nagy komolyan, ami akkor ha mi unatkozunk, elég nagy disznóság volt a részükről!

Na és elkezdtünk mindenféle tanácsokat osztogatni - elvégre nekünk ez semmibe sem került... Addig piszkáltuk őket, hogy mi gyorsabban és ügyesebben, de főleg látványosabban összefirkáljuk azokat a térképeket, hogy egy rontott lapot odahajítottak, hogy "...itt van, nesztek, dögöljetek meg, csak ne zavarjatok, mert nem leszünk készen!" Ezután rendesen telemázoltuk az egészet, olyan szép nyilakkal meg ilyesmikkel, meg mindenféle hülye jelzésekkel és krumplikkal. Közben pedig hangosan vitatkoztunk, hogy számvetések is kellenek meg ilyesmik.. a hadd(legyenek boldog)mű vészek, meg már nem bírták cérnával és bele-belenéztek az "alkotásunkba", elkezdtek cikizni, meg vitatkozni, hogy ez nem úgy van, meg amúgy van.. (közben kiszámoltuk - de inkább velük számoltattuk ki, hogy egy Front harckocsiállományának ekvivalensértéke Kőbányai Sörre átváltva mit jelent, na ez lett a 6 Velencei-tó).. ezalatt többször összevesztek most már egymással!!!, hogy mi mennyi és hogy is van, mert az nem úgy van, hanem emigy! A térképen pedig két bazi nagy hadoszlop kergette egymást körbe körbe, na ehhez fűztem "magyarázatot", hogy ez nem egy sima "üldözés"-menekülés, hanem mindkettő támad, csak épp nem érik utol a másikat, azért néz ki úgy, hogy csak körbemennek. Természetesen az egész "körkörös támadásnak" az a lényege, hogy jó legyen a forgalomszabályozás (nehogy utolérjék egymást) - ezt a hadd(legyen)művészeti elvek, (de főleg szerintem) akár a nagy küzdésben részt nem vevő harmadik fél is biztosíthatja, például a Tolmatschok, akik csak állnak és néznek, amint a hadak elspuriznak mellettük... Na, ezen aztán nagyon bedühödtek és nekünk, de aztán meg egymásnak estek a Nagyok... és vitatkoztak, vitatkoztak, érveltek, számoltak... csak a térképüket elfelejtették rajzolni :))))

Szóval kialakult az egészséges vita és lassan velünk már nem is törődtek, hanem egymással veszekedtek.. igy aztán a "békeharcunk" nagyon eredményes lett és mi, a Tolmatschok, otthagytuk őket és elmentünk Sörözni - mivel közben megérkezett a Sör..

Hát igy néznek ki a hadd(legyen)tyugyományos munkatapasztnyalatok, amik kicsit rendesebben leírva akár ebbe a lexikonodba is belefolyathatók :))))

Sööört!

Filamér Creative Commons License 1998.09.08 0 0 41
Wágner úr!

:-))))))
Szívesen olvasnám a teljes sztorit....

Wágner úr Creative Commons License 1998.09.08 0 0 40
Hát az úgy is van! Abban a hadd(legyen)tudományban én dolgoztam ki a körkörös támadás elméletét! És a nagy poén meg az benne, hogy a Nagyok azt mondták, hogy volt rá hadd(legyen)történeti példa (igaz, hogy akkoriban még senki sem tudta, hogy az, amit csinálnak a "körkörös támadás"), amivel csak ismételten igazolták az örök igazságot - "nem lehet akkora marhaságot kitalálni, hogy be ne jönne":)))
Filamér Creative Commons License 1998.09.08 0 0 39
Wágner úr!

A félreértelmező lexikon is nagy ötlet, valószínűleg az is népszerű lenne és tényleg kisebb munka. Szerintem semmi akadálya annak, hogy egy ilyennek is nekiálljunk párhuzamosan az eredeti elképzeléssel.

Az eredeti elképzeléssel kapcsolatban pedig tudom, hogy iszonyatosan nagy munka. De ennek az enciklopédiának nem feltételnül kellene korszakalkotóan új dolgokat tartalmaznia, elég lenne, ha az adott témában már megjelent autentikus forrásanyagokat átböngészve állítanánk össze az egyes szócikkeket. Én még azt sem tartanám "Istentelenségnek", ha egy-egy szócikkbe beírnánk, hogy ezzel kapcsolatban még a tudósok megítélése is eltér egymástól. Abban pedig Árpival értek egyet, hogy a lelkes amatőrök között is vannak, akik egy-egy területen profik. Hogy mást ne említsek, hallottam valami Wágner nevű sztrovacsekről, aki igencsak otthon van a sörökön kívül a hadtudományban is. :-))))

Árpi Creative Commons License 1998.09.08 0 0 38
Szerintem is iszonyú nagy meló, de attól még sikerülhet. Viszont azt hiszem, ezek között a lelkes amatőrök között van egy pár olyan ember, aki a saját területén profi is lehet. Nem csak ámítástechnikában...
Wágner úr Creative Commons License 1998.09.08 0 0 37
Megmondom őszintén, hogy nekem könnyebben menne valami tréfás, humoros, akár "félreértelmező lexikon" kialakítása - gondolom a többiek is az ilyent gyorsan teleírnák mindenféle marhasággal, pláne ha "korlátozzuk" a tematikát.

Egy Igazi lexikon szerintem egészen más hozzállást kíván már a kezdeteknél, ami rengeteg olyan dologgal jár együtt (valódi és elismert szakértelem, képzettség, tudományos munkatapasztalatok, egyéb - csupa "rangbeli" kórság és nyavalya), s igy szinte lehetetlennek tartom, hogy "lelkes amatőrök" csapatával azt jól meg lehetne csinálni.
Igaz, hogy csupán ferdítőként, de résztvettem a magyar hadtudományi lexikon összeállításában, igy aztán tudom, hogy mekkora meló és mennyi vita előzi meg - én még megúsztam ezeket, hiszen csak a szócikkek címeinek fordítása volt a dolgom (súlyosbította a helyzetet, hogy számítógépen, adatbázisban kellett összehozni), de amit a Nagyjaink ott összeveszekedtek és összevitatkoztak, amig valami többé-kevésbé összeállt úgy-ahogy....

Filamér Creative Commons License 1998.09.08 0 0 36
PS2: Egyetértek, én a kompakt lemez címszón már elkezdtem dolgozni, de még nem vagyok kész vele. Azt szánom mintának. Ha mások is, akik itt felajánlást tettek nekiállnak valaminek, akkor azért 4-5 szócikkünk lesz így elsőre és talán egy halvány reménysugár arra, hogy folytatjuk. :-)
PS2 Creative Commons License 1998.09.08 0 0 35
Filamér!

El kell kezdeni, csak akkor derül ki, hogy megtudjuk-e tölteni a felkínált 60MB szabadhelyet, vagy még annál is gyérebb az érdeklődés...

PS2

Filamér Creative Commons License 1998.09.08 0 0 34
Kedves Fehér Tigris!

Nagyon szépen köszönöm, hogy bokros teendőid mellett vetted a fáradtságot, hogy benéztél hozzánk ebbe a topicba. Szintén köszönöm a felajánlást az SGML sgítséggel kapcsolatban. Lehet, hogy élni fogunk vele attól függően, hogy hogyan alakulnak a dolgok.

Kedves neduddgi!
Egyetértek Veled, hogy leghatékonyabban egy kemény egyszemélyi vezetéssel lehet átverekedni bármilyen projektet a megvalósulás útján. Nade, ha ezt az utat választanánk az már nem önkéntes alapon szerveződő dolog lenne, hanem egy felülről vezérelt izzadtságszagú munka. Indulásnak én célszerűbbnek látom egy önkéntes, kedvtelésből dolgozó szervezet létrehozását, ahol az embereknek éppen a viszonylag nagy szabadságfok, a demokratikus döntés lehetősége adja meg azt a motivációt, ami a szórakozásból, jó kedvvel történő munkavégzéshez kell. Ingyenes szerverként én sem távoli szerverekre gondoltam, hanem magyar szolgáltatóra (pl. nexus, extra, stb). Felajánlásodat köszönöm, de ez is azt támasztja azlá, hogy először valami nyilvános ingyenes szerveren kellene kezdenünk, hiszen Te is csak abban az esetben ajánlod fel szívesen a helyet, ha látod már a projekt komolyságát. Azt pedig nem lehetne mással jobban bizonyítani, mint egy nmár megvalósított pár szócikket tartalmazó "művel".

Kedves mindenki. A topic gyér látogatottsága és Fehér Tigris Diderot hasonlata arra késztetett, hogy részben revidiáljam álláspontomat az általánios enciklopédiával kapcsolatban. Lehet, hogy mégis azoknak volt igazuk, akik azt írták (Wágner úr, kishasi, stb.), hogy először csak egy szűk területre koncntráló enciklopédiát kellene "gyártani", aztán, ha az működik, akkor lehetne azt tovább bővíteni? Nem tudom. Ha ez a helyzet akkor a szakterületet úgy kellene megválasztani, hogy lehetőleg sokan értsenek hozzá a szerző jelöltek közül, mégis lehetőleg ne legyen a NET-en a témával foglalkozó magyar site.

Vélemények?

neduddgi Creative Commons License 1998.09.07 0 0 33
Filamer,
Okay, amit irtal, de en egy project megvalositasaban nem hiszek a demokraciaban. Oda egyszemelyu, kemeny, celratoro, mindenen atgazolo, es mindent megvalosito tudatos vezetes kell. Tapasztalat. Ezert irtam a gittegyletrol. Egyebkent ha szabad egy szponzoralasi ajanlatot tennem (mivel rettentoen utalom -es az olvasok is- a tavoli gagyi, geocities fele reklam servereket):

EGYELORE, 60 Mb szabadon felhasznalhato server hely a "cegem" gepen. Ha komolyra tudjatok forditani ezt a dolgot, lehet rajtam szamonkerni. Amig brainstorm van, addig nem...

Feher Tigris Creative Commons License 1998.09.07 0 0 32
...aztan mondom ami eszembe jut:
1. ma a vilagon komoly szoveges dolgot tenyleg csak SGML-ben csinalnak.
2. cegunk, ahol dolgozom eppen nemreg csinalt egy ilyen enciklopedia-szerkezetet, ami miatt a tema ismeros, viszont a konkret szerkezet ugye uzleti titok.
3. a fenti szerkezet a Magyar Nagylexikon Rt. reszere keszult, mivel ok mar 25 eve nyuglodnek a Magyar Nagylexikon kotetein. jelenleg 6 kotet jelent meg, a 7. heteken belul, es most kezdik a 8-at (d-e betu). felevente egy kotetet akarnak kihozni, osszesen 24-ben, ha jol emlexem.
4. emlekeztet az ugy a francia enciklopediara. Diderot is hasonlo felbuzdulassal ugrott neki, harminc ev mulva szallt ki a roncsai kozul.
5. ha kell, szivesen segitek SGML-ben, meg szerkezetkeszitesben, de szocikket irni sajna nincs idom.
kalandra fel!
Tigris
Feher Tigris Creative Commons License 1998.09.07 0 0 31
sziasztok,
eloszor is kiprobalom, hogy joje meg a jelszavam...
Filamér Creative Commons License 1998.09.07 0 0 30
Árpi!

Egyetértek Veled abban, amit írtál. De meggyőződésem, hogy szponzorokat csak akkor tudunk szerezni, ha előbb megmutatjuk, hogy ez a dolog így müködik. Ahhoz meg, hogy ezt megmutassuk az kell, hogy néhányan közülünk önkéntes alapon szabadidejükből szánjanak annyit erre a témára, hogy legalább egy pár száz szócikket megírjunk. Ehhez külözösebb eszközök illetve forrás nem kell, csak egy kis akarat meg szabadidő. Ingyenes webhely szolgáltatók vannak magyarországon is, akiknél el lehetne kezdeni. Aztán ahogy egyre nagyobb értékké válik, úgy lehet elgondolkodni a hasznosításán. De meg vagyok győződve róla, hogy most az elején nem szabad, hogy a pénz motiváljon minket, mert akkor csak kudarcélmény érhet. Míg, ha úgy állunk neki, hogy saját magunk szórakoztatására és a köz hasznára csináljuk, akkor csak siker lehet, még akkor is, ha egy idő után elhal, hiszen addig is egy jót szórakoztunk és tanultunk.

Árpi Creative Commons License 1998.09.07 0 0 29
Filamér!
Természetesen felvetődik, hogy milyen szervezet működtesse ezt az egészet. Márcsak azért is, mert költségvonzata van neki. (:-(
Szerintem egy ilyen enciklopédia tulajdonképpen az egész NET értelmének nagy részét is adhatja, ilyent máshogy összehozni-működtetni nem lehet a jelenleg meglévő többi eszközzel. Ilyen módon sok új netfelhasználó is "generálódhat" pusztán hogy ezt az enciklopédiát elérjék, ezért a netet működtetők számára is igen nagy értékkel bírhat a dolog. Éppen ezért érdemes rámozdulni, hogy keressünk szolgáltatót, aki a reklámértéke miatt hajlandó erőforrásokat biztosítani. Mert reklám nélkül ez se megy... (:-(((
kenyai Creative Commons License 1998.09.07 0 0 28
Nekem is tetszik az ötlet. Most gondolkodom azon hogy mihez értek...
Mindenesetre az már biztos hogy én elôbb írnék a pástétomról mint a DOSról!
Filamér Creative Commons License 1998.09.07 0 0 27
neduddgi: Először is bocsánat, hogy a 09-06-98 12:03 PM hozzászólásodra a múltkor nem reagáltam, valahogy elkerülte a figyelmemet. Köszönöm, hogy felajánlottad a segítségedet és niért ne ítélnénk meg kompetensnek a Rock témában. Az általam felvázolt szervezet csak egy elképzelés. Természetesen lehet ezt másképp is csinálni, de azt hiszem arról mindenképpen gondoskodni kellene, hogy a WEB helyhez ne férhessen hozzá akárki, hiszen rossz szándékú emberek is vannak a NET-en, akik több hónap munkáját tönkre tehetnék csak úgy szórakozásból. A másik, amire véleményem szerint ügyelni kellene, hogy kerülhessen bele bármilyen fals adat, baromság az enciklopédiába. Javaslatom szerint ezt a célt szolgálta volna a zsűri vagy nevezhetjük lektorátusnak is, ha ez szimpatikusabb. Egyébként egyáltalán nem ragaszkodom az elképzelésemhez, rakjál le egy alternatív javaslatot és vitassuk meg azt is. :-)

Gen: Igen, kezdésnek a HTML-re gondoltam, mert talán ahhoz értünk a legtöbben. De mint írtam, ha már lesz jópár szócikk, akkor dönthetünk más, hatékonyabb eszköz mellett is.

Árpi: Köszi a linket, meg a támogatást.

Kishasi: Én benne vagyok abban is, hogy tematikusan kezdjük, de a városok talán azért nem a legjobb választás, mert a gyaloglo-nál már van egy ilyen Magyarországot bemutató WEB, ami elég jó. Felesleges lenne nekünk ugyanazt mégegyszer megcsinálnunk.
A megcélzott felhasználói réteg pedig minden magyar anyanyalvű NET felhasználó lenne. A szerzők számára a haszon pedig az lenne, hogy saját tudásukat gyarapítanák az által, hogy az egyes szócikkeknek utána néznek. (Persze nem elképzelhetetlen, hogy később, ha már komoly értéket képvisel az enciklopédia, akkor kiadjuk CD-n vagy reklámfelületként kínáljuk a WEB lapjait, így pénzt keresve, de nem ezt tartom elsődleges célnak, hanem a tanulást/tanítást)

PS2 Creative Commons License 1998.09.07 0 0 26
Szerintem az azonos szócikkek többszöri megírását akár hagyhatjuk is egy sorszám azonosítóval, s csak a blőd hülyeségeket kellene letiltani.
Árpi Creative Commons License 1998.09.07 0 0 25
Tapasztalatszerzésül egy link: http://www.encyclopedia.com/
Árpi Creative Commons License 1998.09.07 0 0 24
Kishasi!
Tévedsz! A terv nem kicsit ambiciózus, hanem rettenetesen. Éppen ezért jó! Egyébként lehet benne szó akár a magyar tájakról, vagy a világ tájairól is. Ha valakit az érdekel!

Gen!
Kezdetnek jó lehet a HTML, később kell majd valami adatbázis, és egy olyan server, amin valami erősebb progi fut, és ő adja a szócikket vissza.

neduddgi!
Amíg rágni nem kell, jöhet akár a gittegylet is. Sajnos az anarchia (bár valahol nagyon szimpatikus dolog) számomra is nehezen képzelhető el jó munkakörnyezetnek.

Kishasi Creative Commons License 1998.09.07 0 0 23
Nem gondoljatok, hogy az enciklopedikus tervetek egy kisse ambiciozus? Ki lenne a tervbevett nagykozonseg? Nem sokkal jobb volna egy jobban fokuszalt, de kisebb terv, pld. egy on-line utikalauz Magyarorszagrol, es a magyar tajakrol, ket (vagy tobb) nyelven.
Valahogy igy:
Altalanos info
Fekves, foldrajz
Eghajlat
Tortenelem
Neprajz
Nepmuveszet
Tajak, tajegysegek
Tortenelmi emlekek
Muemlekek
Tajak
Nevezetessegek
Szallas
Etterem
Kultura
Ezt a vazlatot kesobb bovithetnenk/valtoztathatnank.
neduddgi Creative Commons License 1998.09.06 0 0 22
Filamer,
Kovetni is alig tudtam amit irtal. Gittegyletet akarsz? Ne valasszunk rogton egy elnokot, es harom alelnokot is?
Gen Creative Commons License 1998.09.06 0 0 21
Filamér:
Ezek szerint ezt az enciklopédiát, tisztán HTML-ben szeretnéd megvalósítani? Ez eddig nem vált számomra egyértelművé. Ha kell technikai segítséget is tudok biztosítani.
Filamér Creative Commons License 1998.09.06 0 0 20
Árpi (09-06-98 3:15 AM): Én is éppen erre gondoltam, csak Te sokkal jobban megfogalmaztad. Köszi.

Gen: Köszi.

Wágner úr: Szóval nem csak a sör szócikket, hanem a kenyeret is vállalja? :-)))

Árpi (09-06-98 5:29 PM): A szervezesre van egy javaslatom, vitassuk meg:
Teljesen demokratikusan képzelem. Lenne 3 fő technikai személyzet önként vállakozókból. Ők ismernek a WEB hely jelszavát, nekik lenne joguk a WEB site-ra felrakni a megvitatásra varó vagy már véglegesített szócikkeket. A technikai személyzetben személyi váltás akkor történne, ha valaki egyéb elfoglaltságai miatt nem tudná tovább vállalni ezt a feladatot, vagy, ha a zsűri, nem megfelelő munkája miatt leváltaná az illetőt.
A cikkek megírására önként lehetne jelentkezni. Azt, hogy ki írja meg, közösen döntenénk el. Szerintem az sem nagy baj, ha egy egy szócikket ketten is megírnak, a kettőből biztos, hogy lehet egy használhatót csinálni.
A technikai személyzeten kívül lenne egy 5-10 főből álló zsűri, aminek tagjai az elmúlt időszakban legtöbb szócikket írt tagokból tevődne össze. Természetesen ennek összetétele mindíg a szerint változna, hogy éppen ki írta a legtöbbet. Ez a zsűri szavazna arról -a T. aztalnál az adott szócikkről lefolytatott vita után-, hogy az adott szócikk véglegesnek tekinthető-e és bevehető-e a végleges enciklopédiába.

Árpi Creative Commons License 1998.09.06 0 0 19
Számítástechnika, közlekedés, belsőégésű motorok, fotózás, némi zene. Ez amit tudok vállalni, de ideje lenne elkezdeni azon gondolkodnunk pl. , hogy
1. Ki és hogyan szervezi a cikkek megírását?
2. Hogyan oldjuk meg, hogy a felvetett szócikkek közül ne ötven ember írja a DOS címszót és egy se pl. a pástétomot?
neduddgi Creative Commons License 1998.09.06 0 0 18
Hmmmm... Tetszik. Talan a "Rock"-t vallalnam, ha lenne ra idom. Meg persze ha kompetensnek "itéltetek meg" a temaban....
Gen Creative Commons License 1998.09.06 0 0 17
Pozitív hozzáállásomról szeretném biztosítani a tisztelt egybegyűlteket.
Számítástechnika, erősáram, filmtörténet, fotózás(?) témakörben számíthattok rám! :)))

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!