Keresés

Részletes keresés

Mijo Creative Commons License 2007.01.03 0 0 10

 

Khmmm! Milyen érdekes dolgok bukkannak elő az idő múlásával.

 

Vajon mi lehet az oka annak, hogy az egykor különböző hivatalos és nem hivatalos garai honlap címsora, most alább ugyanaz, azaz: http://www.gara.dox.hu/?

 

 

Előzmény: Mijo (5)
Mijo Creative Commons License 2007.01.03 0 0 9

 

Vaskúti honlapvariánsok:

 

 

http://www.vaskut.hu/ - akik időben ébredtek.

 

http://vaskut.lap.hu/ - Az oldalt szerkeszti: Sabbath ...

 

http://members.tripod.com/~vaskut/vaskut.htm - Készítette : Gácser Szabolcs Zoltán. Ez jó: Figyelem! Ez nem a hivatalos honlap (mert ilyen nincs is)!

 

http://vaskut.freeweb.hu/ - ajjaj, freeweb ..., ilyen szánalmasan szegény az eklézsia :(...?

 

 

Létezik, hogy a rájuk jellemző informatikai múlttal, egy nyamvadt domain-név bejegyzésig képtelen volt a falu eljutni?

 

 

Mijo Creative Commons License 2007.01.03 0 0 8

 

Ahogy példaértékű volt egykor a Faragó féle igyekezet, olyannyira példátlan az a módszer, ahogy a "magánportál" üzemeltetője teljesen váratlanul totálisan eltűntette a honlap vitafórumát.

 

Mivel nem kis energiát fejtettem ki az ott nyitott témaköreim felszínen tartására (melyek nem mellesleg a leggyakrabban megtekintett topikok voltak), ezért kategórikusan meglopottnak érzem magamat.

Egyes hírek szerint etnikai okai is akadnak a septében történő likvidálásnak. Szánalmas módszerek, szánalmas kishitűség, szánalmas emberek.

 

Ami "mulatságos": állítólag a hivatalos települési honlapot most ugyanaz a személy tartja karban, mely lelkes segítőit, honlapja rendszeres látogatóit vezette meg hálátlan módon. Magánportál! - de könnyű is ezt a népek képébe vágni.

 

 

Előzmény: Mijo (5)
Mijo Creative Commons License 2006.02.20 0 0 7

 

Itt most nem egy konkrét település honlapjáról szólok, hanem egy olyan portállal kapcsolatos írást másolok be, mely némi rokonságban áll klubfórumunkkal.

A lényeges különbség, míg nálunk nem lehet bárki felhasználó, azzal egyetemben mindenki olvashatja, aki érdeklődést mutat iránta.

Az iwiw.hu portál viszont mindenki olyan számára résztvételi lehetőséget biztosít, akit egy ott belépési jogosultsággal bíró tag meginvitál, azaz lehetővé teszi annak regisztrálhatóságát (ez most éppen döcögő stádiumban van), ugyanakkor kizárólag azok láthatják tartalmát, kik belépési jogosultsággal rendelkeznek.

Lényegében bárki megtalálhatja benne mindazt az ismerősét a világban, akik tagjai a résztvevők körének. Éppen ezért választottam bemutatási célra ezt a topicot, mivel ez számtalan település, még számtalanabb lakójának a honlapja.

 

 

Íme a cikk:

 

 

"Orros szmájlival támadnak a politikusok az iWiW-en

 

Munk Veronika

2006. február 19., vasárnap 20:16

 

Az iWiW.hu online közösségi hálózatra regisztrált politikusok közül legtöbben SZDSZ-esek, az MSZP-s és fideszes tagok körülbelül azonos arányban képviseltetik magukat. Az iWiW.hu zárt közösség, csak az regisztrálhat, akinek egy már regisztrált tag meghívót küld. Húsz politikusnak írtunk emailben kérdéseket az iWiW rendszerén keresztül, és csak egy esetben írt vissza a megkeresett, hogy ő valójában nem ő. A tizenegy válaszadó közül hat az SZDSZ-t erősíti, három a Fideszt és kettő az MSZP-t. Egy idegesítő anomáliára is fény derült: a politikusok párthovatartozástól függetlenül erőteljesen vonzódnak az orros szmájlihoz.

 

A politikusok eltérő okokból szeretik az iWiW-et, de a legtöbben a régi ismerősök felkutatása miatt élvezik. A Medgyessy Pétert lehazaárulózó Loppert Dániel, a Fidesz Ifjúsági Tagozatának elnöke meg is lepődött, hogy egy rég nem látott osztálytársa cionista lett. "Volt egy osztálytársam, jó öt-hat évvel ezelőtt otthagyta a gimnáziumot, eltűnt, mostanáig nem is hallottam felőle. Amikor bejelölt, gyanús volt, hogy a képen egy puskát tart a kezében, a tartózkodási helynek pedig Tel-Aviv van bejelölve. Kiderült, hogy meggyőződéses cionistává vált, és most kinn katonáskodik Izraelben. Azért szeretem a wiwet, mert olyan emberek életéről szerzek vele tudomást, akikről bizonyos okok miatt már régóta hallottam" - írja.

 

Régi szerelmek

 

Van, aki tudományos szempontból közelít, van akit a csajozás érdekel. Csőzik László, SZDSZ-es politikus a régi barátok és szerelmek felkutatása miatt élvezi az online közösségi tagságot. "Rég nem látott/elfeledett barátokkal, ismerősökkel (elvétve szerelmekkel :-)) találkozhat itt az ember. Nem kell öt évig osztály- vagy évfolyamtalálkozókra várni ahhoz, hogy kiderüljön, kiből mi lett, kinek mekkora a családja. Plusz futó ismeretségeket (itt most nem flörtökre gondolok) lehet "kiteljesíteni" egy egymásra-klikkeléssel, szóba elegyedéssel" - írja.

 

Az SZDSZ-es főpolgármester-helyettes Ikvai-Szabó Imre, és párttársa Sándor Klára is tudományos szempontból közelít. "Sokat forgolódom emberek közt, mert érdekesek, érdekelnek. Ugyancsak érdekelnek azok a "gyenge kapcsolatok", amelyet a szociológiai irodalom általában a kommunikációs rendszerek leghatékonyabbjainak ismer. A WiW-et erre "találták ki." - írja Ikvai-Szabó.

 

Kivétel nélkül, mindenki nagyon fontosnak tartja politikai szempontból az internetes jelenlétet: Kóka János gazdasági miniszter azt írja, 2010-re a háló lesz a döntő médiaeszköz, Bán Imre, az MSZP Informatikai tagozatának vezetője szerint bár még sokan nem ismerik fel, azért ez a legfontosabb felület

 

Állítólag nem politizálnak

 

Mégis, állítása szerint a tizenegy közül egyik politikus sem használja politikai célra az iWiW-et. A hálózattal kapcsolatos összeesküvés-elméletek nagy része pedig éppen azzal érvel, hogy a hatalmas, részletesen pozícionált adatbázist a sokszázezer felhasználó adataival együtt politikai-, vagy marketingcélokra értékesítik a tulajdonosok. Csőzik László az egészséges munkaundor jegyében egyenesen azt írja, azért kedveli az iWiW-et, mert ott nem kell politizálni.

 

A közösség előnyének tartják, hogy demokratikus és laza. Kóka miniszter a személyességet emeli ki, de azért rávezet az online lét örök kérdésére, vagyis hogy kamuszemély is állhat a háttérben: "Előny a nyíltság, protokoll-mentesség, közvetlenség, azonnaliság, oldottság és az, hogy a megkeresett akkor reagál, amikor neki kényelmes. Hátrány, hogy leggyakrabban nem tudható, ki is van valójában az adott nick mögött. A wiw ezért is személyesebb - persze itt sem mindig tudható, hogy valóban azzal levelezünk, akire gondolunk. (Pl. honnan tudhatná, hogy most tényleg KJ ír?)" - írja.

 

A fideszes Loppert Dániel sem tapasztalt hátrányokat. "Inkább jóleső hülyeségeket, mint amikor XY ír, hogy 'hát mi nem is ismerjük egymást, de hallottam, hogy ki vagy, aztán meg hajrá fidesz'. Szidni, sértegetni nem szoktak, bár ez mások számára biztos probléma" - mondja.

 

Ki van a nick mögött?

 

Eörsi Mátyás, SZDSZ-es honatya kapott gyalázkodó és politika iránt érdeklődő levelet is. "A hozzám, mint politikushoz érkező levelekre becsülettel válaszolok. Így kerültem hosszas levelezésbe két fiatal tanulóval, akik egymás nővérei, akik hosszasan kérdeztek a legkülönfélébb politikai kérdésekről, sőt, az egyikük még pályaválasztási tanácsot is kért tőlem. És mint mindig, itt is kaptam - igaz, kevés, mindössze kettő - gyalázkodó, sértegető levelet is. Az előző levelezésnek örültem, az utóbbi sem bántott, hiszen nem rosszabbak, mint a mindenki által utált lánclevelek és apróhirdetések" - fogalmaz.

 

Léderer András, az SZDSZ Új Generáció alelnökének kivételével senki nem használja az oldal fórum és apróhirdetés szolgáltatásait, viszont többen panaszkodnak arra, hogy nem jönnek rá, ki az, aki rájuk klikkel. Loppert Dániel mindenkit visszajelöl, Bán Imre és Eörsi Mátyás csak azt, akit felismer, utóbbi állítja, megkönnyíti a helyzetét, aki fotót is közöl magáról. "Volt nagyon kellemetlen élményem ezzel kapcsolatban is, ugyanis kiderült, hogy nagyon is kellett volna emlékeznem az illetőre, és nagyon szégyelltem magam a rossz memóriám miatt. Mivel a névmemóriám sokkal rosszabb, mint az arcmemóriám, nem könnyítik meg a helyzetemet azok, akik nem tesznek fel magukról fényképet, vagy vicces képet tesznek fel magukról, mondjuk egy híres színészét, vagy egy állatot" - írja.

 

Ciki haverkodni?

 

A politikusok között van, aki szerint ciki a másik politikai erő tagjaival ismerősi kapcsolatot létesíteni. "A wiw még sok bonyodalmat okozhat politikai berkekben. Gondoljunk bele, mekkora botrányt okozhatna az, ha ma nyilvánosságra hoznák, hogy az üzleti, illetve politikai közélet szereplői közül ki kivel van baráti viszonyban. Nekem szerencsére nincs titkolni valóm :-) Egy két SZDSZ-est láttam: Eörsi Mátyást, pár új generációst - de én őket persze nem ismerem. :-) " - írja Loppert Dániel. Gál J. Zoltán nem is tud a polgári erőkről: "Sok képviselő regisztrált, valaki a miniszterelnök nevében is, de az csak hamis dublőr. Magam csak liberálisokról és szocialistákról tudok. Van itt egyáltalán valaki a Fidesztől?" - kérdezi.

 

Frajna Imre, Pest megye 10-es választókörzetének fideszes képviselője tömören titkolózik: "Igen tudok más politikusokról, ha megnézi az ismerőseim listáját, ezt kérdés nélkül is láthatná" - fogalmaz.

 

Összefoglalva, a politikus úgy csinál, mintha maga is ember lenne, ismerősöket gyűjt az iWiW-en, és rendkívül fontosnak tartja az internetes jelenlétet, ahol viszont nem foglalkozik politikával. Párthovatartozástól függetlenül konzervatív nethasználó a politikus: nem kattint fórumokra és hirdetésekre, ráadásul orros szmájlit használ, pedig az már régen kiderült, hogy az orr nélküli változat a menő."

 

"Módszer

 

Mivel nincs olyan lista, hogy az iWiW tagok közül ki foglalkozik politikával, nem reprezentatív mintánk válogatásakor kénytelenek voltunk keresgélésre hagyatkozni. Rákerestünk különböző politikusokra és kutakodtunk ismerőseik között. Ezzel a módszerrel összesen húsz politikust találtunk, nyilván van több is, csak őket nem vettük észre, azért így is jutott egy miniszter a szórásba. Az iWiW-en minden regisztrált beírhatja adatait (név, születési idő, életkor, foglalkozás, hobbi, iskolák, munkahely), és fotókat is közölhet magáról."

 

 

 

Mijo Creative Commons License 2006.02.19 0 0 6

 

Alább némi technikai malőr történt, tehát helyesen Gara község honlapja ITT látható!

 

 

Előzmény: Mijo (5)
Mijo Creative Commons License 2006.02.19 0 0 5

 

Nézzük Gara község hivatalos honlapját!

Valami már mozdult, az utóbbi időkben, de ez a mozdulat elég gyorsan meg is tört, a látványos kezdetnek nincs folytatása.

 

Ellentétben az olyan helyekkel, ahol egyáltalán nincs települési honlap, Garán még egy akad.

 

Ez pediglen a Faragó Pali által üzemeltetett magánportál Gara nevével fémjelzetten, na ez viszont példaértékű a maga nemében, ezen látszik, hogy naponta gondozzák szorgos és ügyes kezek.

Palikám, le a kalappal nagyszerűséged előtt, példaképe lehetsz úgy a faluvezetésnek, mint a mai fiataloknak, ki képes megmutatni, hogy szép produktumot létrehozni csak kitartó akarat kérdése!

 

Muity Mijo

Baja

 

Mijo Creative Commons License 2006.02.16 0 0 4

 

 

Dusnok portál kezdőoldala.Sajnos ezzel a honlappal időközben semmi sem változott. Rendkívül nehézkesen kezelhető.

Bosszantó az, hogy még egy nyavajás email-cím sincs, amire az ember megküldhetné észrevételeit.

Továbbá még egy fórumuk sincs, pedig jómagam, mint anyai nagyanyai ágon ide kötődő, szívesen váltanék pár gondolatot ennek a szépséges falunak a lakóival.

 

Mijo

 

 

Előzmény: Mijo (2)
Mijo Creative Commons License 2005.11.13 0 0 3

 

Lám, böngészés közben rábukkantam a Magyar Önkormányzati Portál szerteágazó tartalmára.

 

Csakhogy ez a tartalom kívánni valót hagy maga után, példa okáért itt van a témaköröm, amihez azt hittem segítséget nyújt majd a Magyarországi Települések Honlapjai című fejezetével.

 

Tévedtem! Ennek a portálnak a naprakészsége gyalázatosan megtévesztő, csak pár olyan példát sorolok fel, ahol nincs feltüntetve honlap a település nevénél, holott mégis van: Bácsbokod, Bátmonostor, Bátya, Csátalja, Csikéria, Érsekcsanád, Felsőszentiván, és így tovább!

 

Ehhez nincs mit fűzni, a sajátságosan magyar jelenségek egyikével találkozunk ebben az esetben is.

 

 

Mijo Creative Commons License 2005.11.13 0 0 2

 

Íme, egy nem túl szerencsés megoldás: Dusnok község honlapja.

 

Nyitólapján a faluról készült szép légifotóval, reményeket ébreszt későbbi vizuális élményekre, de ezek sajnos nem igazolódnak be.

Pedig ebben a nagy hányadában rácok lakta, a hagyományok ápolására mindig is hatalamas súlyt fektető település esetében rengeteg látnivaló lenne, lehetne.

És mindebből mégsem látunk sokmindent, csak afféle száraz beszámolót találunk erről is, arról is.

A menüpontok megjelenítése túlbonyolított, megjelenítéskor a gördítő kezelése nehézkes és nem ad teljeskörű információt, azok egy része rejtve marad, az illusztrációként elhelyezett fotók rákattintással nem nagyíthatók ki.

Egyszóval egy kicsit több lélek (dusa) hiányzik itt, rengeteg mindent be lehetne mutatni úgy kulturális rendezvények és folklór terén (lásd, kedves régi barátom, Mirkovics Gyuri által vezetett egyesület, a "Remenica"; hogy a csodás Racke Zice tamburazenekart ki ne hagyjam), mint a horgászparadicsom vonatkozásában, a környék egyedi természeti szépségeivel egyetemben.

 

Számomra nem derül ki, ki, vagy kik a portál kezelői, merem feltételezni, hogy mindezek pótlása csak rajtuk múlik, hiszen a megmutatkozás szándéka a polgármester, Palotai Péter köszöntőjéből is egyértelműen kiviláglik.

Hiszem, hogy csiszolni fognak még ezen a szépnek induló kezdeményezésen.

 

Mijo

 

 

Mijo Creative Commons License 2005.11.13 0 0 1

 

Első gondolatom szerint úgy voltam vele, hogy a magam részéről igyekszem abc-sorrendben bemutatni településeink honlapjait, de közben rájöttem, hogy úgy erőltetett lenne a szándék, hadd jöjjön minden akként, ahogy éppen a pillanatnyi benyomás, hangulat diktálja.

 

A bajai honlapsémát használja fel erre a célra Dávod község, de egészen másként, más formában és tartalommal, mint a bajai példa, egyedien sajátos stílusban, ami elsősorban köszönhető a falu lelkes és széles látókörű polgármesterének, Petike Józsefnek, ki nem rest pozíciója mellett saját kezűleg folyamatosan építeni-szépíteni életük szinte minden zözzenetét bemutató internetes lehetőséget.

És itt hatalmas hangsúly van a folyamatosságon, hiszen egy honlap ettől él, ettől jelent szemlélőinél visszatérést eredményező vonzerőt, ettől van kisugárzása.

E szép kiteljesedésben Józsi barátunk nagy mester, jó ideig fórumunk résztvevője is volt, de hát részint leköti konkrét munkája mellett minden idejét saját berkeit karbantartani, másrászt meg fórumélete miatt érte már őt annyi rosszindulatból fakadó támadás, hogy egyáltalán nem meglepő számomra ebbéli kedveszegettsége.

 

Petike József, Dávod község polgármestere.A mai időkben, amikor szinte kézenfekvő módon áll rendelkezésre a digitális fényképezőgépek és a számítástechnikai eszközök együttes használata, vétek nem élni ezek lehetőségével.

Magától értődőn növeli egy-egy honlap nívóját (ez vonatkozik a nyomtatott sajtóra is), ha tartalmas írások, szerteágazó információk mellett, minél több fotó illusztrálja az adott közeg mindennapjait.

Petike Józsi okosan él ezekkel a lehetőségekkel, és talán nem tévedek, ha ekként jellemzem, kíméletlen módon szembesíti lakóközösségét területük minden szegmensére.

Józsi éppen olyan természetességgel mutatja be a szépet és a jót, mint azt is, ami valójában nem igazán mutogatni való, dicsekvésre méltó. De ez teszi hitelessé, ez teszi korrektté! Nála fotótéma úgy a kulturális rendezvények; úgy a politikai fórumok; úgy a természeti szépségeik, mint a hiányosságokkal küzdő tanintézmények; mint a vandalizmus időnkénti megnyilvánulásai; mint a nyakig érő sár; mint a környezetszennyezés akár szeméttel, akár állati tetemmel valósítják is meg.

 

Egyszóval Dávod község - polgármesterével az élen -, követendő példa lehetne szinte az összes többi környező önkormányzat számára, olyanokéra, ahol - ha van egyáltalán honlapjuk - csak szürkén, szárazon, történelmi és statisztikai adatok közlésével mutatják be mindazt, ami sokkal nagyobb figyelmet, törődést érdemelne.

Szó sincs arról, hogy a többi polgármester is személyesen végezze ezt a nemes feladatot (ami valójában kellő lelkesedéssel végezve, aligha fizethető meg), de tanúsítson mindegyik településével és annak választópolgáraival szemben olyan igényes törődést, hogy ne csak egy "tedd ki hadd hűljön" beállítottságú munkatárs lássa el a rábízottakat.

 

Mijo

 

 

Mijo Creative Commons License 2005.11.12 0 0 0

 

Elsőként tekintsük meg röviden Baja település internetes honlapját, honlapjait.

 

Íme egy verzió, mely ekként van jegyezve: Baja.hu Baja nyílt honlapja.

Ennek a címe: http://www.baja.hu/index.php

Ez egy nagyszerűen szerkesztett, jól áttekinthető, tartalmas és változatos anyagokkal dúsított színes honlap, ami elsősorban profi kezelőinek, Gálai Antalnak és Mészáros Károlynak köszönhető.

 

Egy másik bajai variáns üdvözlőszövege: Köszönti Baja Város Önkormányzata!

Ennek a címe: http://www.bajavaros.hu/

Ez az előzővel szemben nem kifejezetten látványos, inkább hivatali jellegű, de ezzel egyetemben minél nagyobb teljességre törekvő, ennek kezelője az önkormányzat informatikai osztálya, Szommer Károly vezetésével.

 

 

Mijo Creative Commons License 2005.11.12 0 0 topiknyitó

 

Szóljunk régiónk települési honlapjairól!

Már ahol van egyáltalán.

Egyik szép és könnyen kezelhető, a másik színtelen és nehezen lehet eligazodni rajta, bizony elég nagy tarkaság jellemzi településeink honlapjait.

Vegyük sorba őket, és tegyük meg akár pozitív, akár negatív észrevételeinket, építő kritikával akár javukat is szolgálhatjuk.

 

Muity Mijo

Baja

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!