Keresés

Részletes keresés

Mijo Creative Commons License 2007.01.13 0 0 8

 

Egy érdekes portál.

 

Térfelújítás.

 

Talán inkább térátépítés ...

 

Írja: "Az oldal szándékaink szerint követni fogja a nagyjelentõségű beruházást, az elsõ kõ felbontásának pillanatától, az ünnepélyes forgalombahelyezés idõpontjáig."

 

Vajon miért torpant meg a honlap haladtában?

Milyen diplomatikus: "forgalombahelyezés" ... Miért nem elkészülte időpontjág? Vagy az talán nagyon sokára lészen?

 

Ej-ej, mi a tyúkanyó?

 

 

Mijo Creative Commons License 2007.01.10 0 0 7

 

Egy meglepő eredményt hozó levélváltást folytattam egy közalapítány vezetőjével.

Tájékoztatása alapján érdekes dolgok vannak kibontakozóban.

Az a fránya dió ....

 

 

 

Mijo Creative Commons License 2007.01.04 0 0 6

 

Mik tűnnek el szőrén-szálán vidékünkön?

 

Például a használható, a balesetveszély nélkül használható játszóterek!

 

 

Mijo Creative Commons License 2006.11.26 0 0 5

 

Annyi mindent be lehetne e cím alatt mutatni, no de hát mindez utánajárás és idő kérdése.

 

Íme egy friss példa: multik időszakos felbukkanása, majd áratlan el-, mitöbb letűnése.

Profi!

Mintha nem is létezett volna, pedig öt éven át itt huzigálta Baján a mézesmadzagot a nép orra előtt.

Én olyen pökhendi pénztárosokat talán még a Tescoban sem láttam, mint itt volt némelyik, az meg, hogy az öt-hat kasszából szinte kivétel nélkül csupán egy, maximium kettő üzemelt, ékesen fémjelezte a vevőkkel szembeni hozzáállásukat.

Tőlem már előbb is elmehettek volna.

 

Mivel a Miháli Pista húsboltja, szép áruálasztékával és végtelenül figyelmes eladóival is itt működik, rendszeresen megfordulok a könnyű megközelíthetőség és parkolás miatt is, de nagyon ritka kivételt jelentett, ha a náluk történő vásárlásom mellett a Profiba is betértem, tekintve az előbb említett negatívumokra.

 

Az épülett maradt (a Miháli húsbolt változatlan működése mellett), a Profi felszívódott.

 

 

Mijo Creative Commons License 2006.03.07 0 0 4

 

Laci, hihetetlennek tűnt, de valóban nem teljesítik az egyik árus rendelését, utánakérdeztem. Lehet, hogy nem is egyedülálló az eset?

 

Mijo

 

 

Előzmény: jegyző (3)
jegyző Creative Commons License 2006.03.07 0 0 3

Netán a Magyar Királyi Postát valaki a kezébe tartja ?? vagy felvásárolták az éjj leple alatt az ujságot ??

Tényleg érdemes lenne utánna nézni !!

De kit kéne megkérdezni ?

Előzmény: Mijo (2)
Mijo Creative Commons License 2006.03.07 0 0 2

 

Most például a Magyar Nemzet nyomtatott változata tűnt el egyes árus helyek választékából!

 

Egyik bárátom, ki minden oldal szavát igyekszik követni, döbbenettel újságolta, hogy nincs újság!

Nem kap Magyar Nemzet napilapot. Szokott helyén félretetette, de mégsem jut hozzá, azzal érvelnek, hogy hiába rendelnek, nem kapnak.

 

Úgy emlékszem ilyesmi már előfordult kishazánkban, hát bevallom, egy ekkora komunnista múlttal rendelkező város, mint Baja esetében, nem lennék meglepve, ha ezekben a hetekben szabotálnák a lapellátást, azaz korlátoznák a szólás ekkénti szabadságát.

 

Mijo

 

 

Mijo Creative Commons License 2006.01.17 0 0 1

 

Khmmm, ma már kit érdekel, de emlékszem, pár évvel ezelőtt még milyen szenzációt jelentett azzal foglalkozni, kik és hova tűntették el a Déri-kert kovácsoltvas kerítéseit.

 

Ma már, ha azok értékének hatványozott nagyságrendje tűnik el, sem válik feltünővé, hozzászoktatták ebben az országban a népet, hogy ne lepődjön meg akkor se, ha a fedelet lopják el a feje fölül, ha az ágyat lopják ki a dereka alól, ha a cipőjét és a zokniját lopják le a lábáról, ha a fogait lopják ki a szájából.

Ilyen időket élünk. Szar időket élünk ...

 

 

Mijo Creative Commons License 2006.01.17 0 0 0

 

Példa okáért, előbányásztam egy közel három évvel ezelőtti írást napilunkból, a Petőfi Népéből.

 

Íme:

 

"HÍREK

 

PN [2003-09-13]

 

Megújul a nagy Csitó. Megújul a bajai Čitaonica (nagy Csitó). Muity Antal, a Bajai Bunyevác Katolikus Olvasókör elnöke arról tájékoztatta lapunkat, hogy a horvát kormány pályázatukra, a nagy Csitó újjáépítésére mintegy 6 millió forint (200 ezer horvát kuna) vissza nem térítendő támogatást hagyott jóvá. A tetőszerkezetet és a nagytermet már rendbehozták, a pályázati pénzből pedig befejezhetik a tervezett munkálatokat. Felújítják a fűtést és a vízellátást, helyreállítják a klubhelyiséget. Az egyesület elnöke bízik abban, hogy a kivitelező még idén átadja az épületet. Így jövő februári bajai bunyevác prélót már a korszerűsített intézményben tarthatják meg."

 

_____________________________________________

 

Nézzük csak, mit is ígért 2003 szeptemberében Muity Antal, aki akkor még a Bajai Bunyevác Katolikus Olvasókör elnökeként tetszelgett 6 milkával a zsebében, halomnyi szépet és jót ígérve a bajai Csitanicaként ismert, egykori Bunyevác Olvasókör épületével kapcsolatban?

 

Teljeskörű korszerűsített megújulást, és rövid időn belüli birtokbavételt, majd rendeltetésszerű használatot!

 

Mi történt ezzel szemben?

Egyáltalán, hogyan került ez az ingatlan, mely valójában a bajai bunyevácságot illetné, azokat, kik a két kezük munkájával teremtették meg maguknak ezt a kulturális célt szolgáló intézményt, olyan valakik kezébe, kik különféle praktikákkal kaparintották meg azt maguknak, ezzel olyan alapot teremtve, ami később szinte kizárólag egyéni célra pénzt fialhat?

 

Tehát a tárgyalt időpontban volt egy egyesület, mely pályázott, bár ezt a pályázatot tekinthetjük akár egy idegen államnál történő kuncsorgásnak is.

Pályázott és pénzt kapott. Nem is keveset: 6 millió forintot! Vissza nem térítendő támogatást, konkrétan meghatározott célra!

Hogy ez a pénz hova tűnt, azt valószínűsíthetően csak az tudná megmondani, aki kézhez vette azt.

De hogy a mi Csitanicánk (tőlünk, bunyevácoktól elrabolt Csitanica), ma egy használat nélküli romhalmaz, az is biztos, ahogy az is, hogy a beígért célra vajmi kevés fordíthatódott, bármily hangzatosan is voltak azok az ígéretek.

 

De vajon mi történt egyéb más is időközben, lévén az ekkor még tulajdonosként tetszelgő Bajai Bunyevác Katolikus Olvasókör, mintha az ominózus pénzzel együtt eltűnt volna.

Hogy él-e még, ki tudja, annyi bizton állítható, hogy ma egészen más a bejegyzett tulajdonosa, ez pediglen a következő: Horvát Kulturális Központ Bunyevác Olvasókör Egyesület.

Nonéda, lám ennek is ez a Muity Antal a főgóréja. Egyesületek jönnek, egyesületek mennek, Muity Antalok maradnak.

Ez az a Muity Antal egyébiránt, ki egyedi sajátossággal ruházta fel régiónkat, lévén minden törvényi tiltás ellenére, két helyen töltött be önkormányzati tisztséget, tette ezt úgy Baján, mint Bácsbokodon. Tehette, mivel a kutya nem emelt (rajtam kívül) ez ellen kifogást. Tehette, mivel ilyen téren buktatni, nem vetett volna jó fényt a vidékünkre. Tehette, mivel a horvátokkal ekként ujjat húzni, nem vetett volna jó fényt ragyogó nemzetközi kapcsolatainkra.

 

Nem alszik a kisördög, és felmerül bennem, vajon ez a 6 millió forint volt az egyetlen olyan támogatás, mely alapját ez az építmény képezte?

Vagy esetleg akadtak még olyan pályázatok, melyek mepumpolták, mondjuk a Várost, mondjuk a horvátok országos önkormányzatát, mondjuk a Kulturális Minisztériumot, mondjuk még a fene sem tudja kiket, és miket?

Nem tartom kizártnak, csak szándék kérdése, hogy kiderüljön.

Talán már éppen ideje lenne tüzetesen utánanézni, kik és milyen alapon bitorolnak olyan javakat, melyk közel sem biztos, hogy jogszerűen kerültek a birtokukba.

Éppen ideje már!

 

 

 

Mijo Creative Commons License 2006.01.17 0 0 topiknyitó

 

Annyi minden olyasmi volt található környezetünkben, ami ma már számtalan esetben csak az emlékezetünkben él, és valójában hűlt helyét találjuk.

Volt, nincs!

Az enyészet martalékává vált?

Átalakult?

Ellopták?

Kutassunk az emlékezetünkben!

Hátha ez-az előkerül.

Hátha ....

 

Mijo

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!