Keresés

Részletes keresés

Jenöbácsi Creative Commons License 2007.01.19 0 0 7
Történet


Az 1800-as évek végén pusztító filoxérajárvány utáni rekonstrukció nyomán felértékelődött az alföldi homokos terület, jelesül Kecskemét és környéke. Egyre nagyobb méreteket öltött a kü­lönböző gyümölcsök, elsősorban a kajsziba­rack termesztése, ami komoly alapot biztosított a később egyre intenzívebben kialakuló pálin­kafőzésnek. A kajsziból készült párlat az idők folyamán világhírű lett. A sokféle barackpálin­ka között kimagaslóan nevezetes a kecskeméti Fütyülős barackpálinka. Az ital nemzetközi hí­rének kialakításában elévülhetetlen érdemeket szerzett a saját magát detronizáló VIII. Edward angol trónörökös, aki 1935-ben járt Magyar­országon. Látogatása során igencsak megked­velte a tüzes italt, és hamarjában egy reklámnak is felhasználható mondatot rögtönzött: "Szódával jobb, mint a whisky, teában jobb, mint a rum." A jellegzetes, "fütyülős" palackforma a XVIII-XIX. században a kocsmákban vált di­vatossá, kezdetben bort kínáltak benne. A butélia a testéhez képest háromszor, négyszer hosszabb nyakú üveg, mely elsősorban praktikus okok miatt lett keresett. A szűk szájrészben összegyűlt illatok koncentráltabban árulkodtak az ital minőségéről, és az ivóalkalmatosság sta­bilabb is, ami a kocsmák világában nem volt elhanyagolható szempont.
rali Creative Commons License 2004.08.30 0 0 6
Jaja, és nem büdös, hanem illatos.
Előzmény: Törölt nick (5)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.24 0 0 5
Na most, ha igazi gyümölcspálinkát iszol, azt arról ismered fel a tömény gyümölcsaromákon túl, hogy a szesztartalma nem éget, nem kaparja a torkod, hanem melegíti a nyelőcsöved meg a gyomrod, ahogy halad lefelé
Előzmény: marcipa (1)
rali Creative Commons License 2004.08.22 0 0 4
Kozmica Creative Commons License 2004.01.26 0 0 3
A másik neve az, hogy lófingató.
Ez nem nagyon szorul magyarázatra, mi?
:)
AbOriginal Creative Commons License 2004.01.14 0 0 2
Érdekes, de ezt nem tudja senki… vagy rosszul tudja.
Elárulom.
Az erjedő barack cefre tetején egyfajta hab alakul ki. Ez a hab ennél a fajta baracknál olyan „kemény”, hogy az erjedés közben feltörő gázok fütyülő hang kíséretében tudnak csak áttőrni rajta.
Ennyi a legenda és nem az üveg nyakába fújkálás, meg ilyenek…
marcipa Creative Commons License 2003.07.29 0 0 1
Na, jó kis topic!:-)
A fütyülős jelzőnek utána kellene nézni.
De fínom is az igazi gyümölcsből készült barackpálesz!Nekem az nem szükséges, hogy eszetlenül erős legyen, olyan aminek az ízét nem is érzed, úgy éget..
Szerintem a pálinkaivásnak is kell, hogy legyen "iskolája", mint a borivásnak.Minden fajtának megfelelő legyen a szeszfoka, a hőmérséklete..Mit tudtok erről?
Előzmény: Vacy (-)
lajafix Creative Commons License 2003.07.21 0 0 0
Ebből a páleszből kell nekem 5 liter.

By the way húzz bele és húúfűűűűűűűűűűűűűű

utánad a vezérgőzös!!!

Előzmény: Vacy (-)
Vacy Creative Commons License 2003.04.28 0 0 topiknyitó
Gyerekek!

Van egy - remélem számotokra banális - kérdésem:
honnan származik a "fütyülős" elnevezés, mit jelent?

Köszi a sok-sok választ
Vacy

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!