Az 1800-as évek végén pusztító filoxérajárvány utáni rekonstrukció nyomán felértékelődött az alföldi homokos terület, jelesül Kecskemét és környéke. Egyre nagyobb méreteket öltött a különböző gyümölcsök, elsősorban a kajszibarack termesztése, ami komoly alapot biztosított a később egyre intenzívebben kialakuló pálinkafőzésnek. A kajsziból készült párlat az idők folyamán világhírű lett. A sokféle barackpálinka között kimagaslóan nevezetes a kecskeméti Fütyülős barackpálinka. Az ital nemzetközi hírének kialakításában elévülhetetlen érdemeket szerzett a saját magát detronizáló VIII. Edward angol trónörökös, aki 1935-ben járt Magyarországon. Látogatása során igencsak megkedvelte a tüzes italt, és hamarjában egy reklámnak is felhasználható mondatot rögtönzött: "Szódával jobb, mint a whisky, teában jobb, mint a rum." A jellegzetes, "fütyülős" palackforma a XVIII-XIX. században a kocsmákban vált divatossá, kezdetben bort kínáltak benne. A butélia a testéhez képest háromszor, négyszer hosszabb nyakú üveg, mely elsősorban praktikus okok miatt lett keresett. A szűk szájrészben összegyűlt illatok koncentráltabban árulkodtak az ital minőségéről, és az ivóalkalmatosság stabilabb is, ami a kocsmák világában nem volt elhanyagolható szempont.
Na most, ha igazi gyümölcspálinkát iszol, azt arról ismered fel a tömény gyümölcsaromákon túl, hogy a szesztartalma nem éget, nem kaparja a torkod, hanem melegíti a nyelőcsöved meg a gyomrod, ahogy halad lefelé
Érdekes, de ezt nem tudja senki… vagy rosszul tudja.
Elárulom.
Az erjedő barack cefre tetején egyfajta hab alakul ki. Ez a hab ennél a fajta baracknál olyan „kemény”, hogy az erjedés közben feltörő gázok fütyülő hang kíséretében tudnak csak áttőrni rajta.
Ennyi a legenda és nem az üveg nyakába fújkálás, meg ilyenek…
Na, jó kis topic!:-)
A fütyülős jelzőnek utána kellene nézni.
De fínom is az igazi gyümölcsből készült barackpálesz!Nekem az nem szükséges, hogy eszetlenül erős legyen, olyan aminek az ízét nem is érzed, úgy éget..
Szerintem a pálinkaivásnak is kell, hogy legyen "iskolája", mint a borivásnak.Minden fajtának megfelelő legyen a szeszfoka, a hőmérséklete..Mit tudtok erről?