Keresés

Részletes keresés

Mijo Creative Commons License 2007.04.03 0 0 33

 

Szia János!

 

Örülök, hogy számodra is maradandó élményt nyújtanak ezek az előadók, és köszönet, hogy felhívtad a műsorra a figyelmet.

 

Látom bunyevácokkal kapcsolatos népokításba kezdtél. Hidd el, a valós történelmi múlt ott, ahol ez mint "téma" csak szekatúra alapját képezi, senkit sem érdekel.

Annál inkább bennünket, akik szenvedtünk ügyünkért!

 

Nagy örömömre szolgálna, ha egy alkalommal összeülnénk amikor Baján jársz Gálaival, Sügével, Kricskoviccsal, a bunyevác önállóság vallóival, a bunyevác öntudat őszinte gyakorlóival.

 

Üdv: Mijo

 

Előzmény: Radix (32)
Radix Creative Commons License 2007.03.31 0 0 32
Helló Mijo!

Most pislantottam meg a koncertet, a Duna TV honlapján megtalálható:
http://www.dunatv.hu/dunatv/musor.html?day=1155958200&lang=hun&csat_id=dunatv

A citerás szám babérokat arat a Youtube-on is:
http://www.youtube.com/watch?v=VAeYt-swWG0

Ez a koncerten 1 óra 5 perc körül kezdődik, a Déli mix pedig 1 óra 20 körül.

Üdv:

R.
Előzmény: Mijo (31)
Mijo Creative Commons License 2006.08.20 0 0 31

 

Fogalmam sincs arról, hogy Lajkó Félix évente hány ló farkát szaggatja cafatokra, de amit ez a bunyevác fiú hegedűjével művel, az csak szuperlatívuszokban fejezhető ki: fenomenális, frenetikus, virtuóz, felkorbácsoló, magával ragadó, előadásának minden pillanata lenyűgöző, még ma is feláll a szőr a karomon, ha magam elé idézem mennyei muzsikáját.

 

Félix szólóban is a csúcsok csúcsa, de az a tökéletes összhang, amit állandó bandájával művelnek (kiegészülve a maguk nemében hasonlóan profi vendégekkel), még hatalmasabbá teszi az élményt a nézők és hallgatók számára.

Számomra egy-egy zeneművük leginkább Salvador Dali alkotásait idézi elém, de ha jól figyelünk ebben a szépséges 'kakófóniában', bármennyire is inprovizatív a játék, szinte minden darabban fel-felbukkannak nem meglepő módon az összetéveszthetetlen szláv alapdallamok (nem véletlenül nyúlják le ezeket előszeretettel hazai cigány előadói formációk).

 

Rúzsa Magdi!

 

Egyedisége, csodás hangja vitathatatlan, de nem biztos, hogy őneki itt volt a helye, ha mégoly ő is vajdasági. Ezek frofik, ő meg idővel lesz az. Így is nagy élmény volt e lány, ennél sokkal nagyobb baki esetében, hogy képes volt az arcát adni elcsépelendő egy gagyi kereskedelmi tévécsatorna számára.

 

Kedves Bobanom, és a fia, Marko!

 

Nincs mivel fokoznom megjelenésüket, az a kiforrottság, ami ragyog belőlük, Félix méltó és egyenrangú partnerévé tette őket, ki velük a hegedűn kívül még citerán is bemutatta azt, amit annak a hangszernek a használói nem igazán szoktak művelni annak húrjaival.

Együttes játékuk alatt nem akadt egy pillanat sem, amikor okunk lenne rajtuk kívül másfelé figyelni, és akkor jött a 'Déli mix' ...., és a közönség - szerénységemmel együtt - kifeküdt a gyönyörtől.

 

Ez valóban "örömkoncert" volt, ahogy a műsor címét találóan beharangozták.

Élőben lett volna csak igazán hatalmas élmény.

 

Rendkívül sajnálom, hogy a jól látható előkészületüket ráadás számra, a Duna TV már nem közvetítette, pedig ezt a luxust helyszíni közvetítésben igazán megengedhették volna közönségükkel szemben.

 

Mijo

 

Előzmény: Mijo (30)
Mijo Creative Commons License 2006.08.19 0 0 30

 

Ugyan Boban zenekarának neve ma már nem helytálló (kiegészült fiával, Markoval), de lám, nem véletlenül mostam én egybe őket már négy évvel ezelőtt Lajkó Félixszel.

 

Aki e két géniusz és vendégeik zenéjében szeretnek örömöt találni, azok figyelmébe ajánlom ma este a Duna TV műsorát, "Örömkoncert 2006." cím alatt 21 órai kezdettel!

 

 

Lajkó Félix és vendégei

A negyedik Örömkoncert méltó folytatása a korábbi évek koncertjeinek: egy rendkívüli és egyedülálló művész kreativitásának összegzése. Lajkó Félix vendégeivel bemutatja zenei sokszínűségét, kiapadhatatlan stílusgazdagságával. A koncerten hallhatjuk őt szólóban, jelenlegi triójával, meghívott neves előadókkal. Vendégei: az elmúlt év magyar jazz zenészének választott Dresch Mihály, együtt szerepel a színpadon Marko és Boban Markovic zenekarával. Megismerhetjük Félix citerajátékával és hallhatjuk őt közösen Rúzsa Magdival, a Megasztár idei győztesével. A budapesti Kossuth téren a 125 éves Országház főbejárata elé épül a közel 100 négyzetméteres színpad, s így az épület hátteréül is szolgál a mindenki számára ingyenes másfél órás koncertnek.

 

 

Mijo Creative Commons License 2006.03.15 0 0 29

 

Egy szép videoklip Félix előadásában.

 

 

Mijo Creative Commons License 2006.03.15 0 0 28

 

Lajkó Félix legújabb zenei anyagából, még részleteket hallgatni is hatalmas élmény!

 

 

Mijo Creative Commons License 2004.02.24 0 0 27

Kedves Barbara, a jelzett topicban mindenesetre add elő kérésedet, ott mehet nicken is szabadon a diksurzus (nem zárt klub, mint ez), van pár igen tájékozott jóember, kik választ adhatnak, csak nem bukkannak fel túl gyakran.
A Pataky Csabit meg elővarázsolom, és a megadott emil révén összeboronállak benneteket. (Most úgyis facér szegény lelkem :)))...)
A dolog engem is érdekel, és amit megtudok, jelzem a "Srpski" topicban.

Sok sikert: Mijo

Előzmény: dzsungelnyuszi (26)
dzsungelnyuszi Creative Commons License 2004.02.24 0 0 26
Mijo, erre nem is számítottam, köszönöm szépen, tényleg nagyon hálás vagyok az eddigiekért is.
Oppá, elfelejtettem megnézni, hogy melyik emil cím van az adataim között.
Mindegy is, azt hiszem legegyszerűbb, ha a dzsungelnyuszi@hotmail.com-ra küldöd a segítséget - már persze, ha lesz mit :-). Azt biztos, hogy olvasom.
Előzmény: Mijo (25)
Mijo Creative Commons License 2004.02.20 0 0 25

Kedves Barbara, részint itt megpróbálok neked segítséget találni, részint ha megtudtam egy jóságos koreográfus, filmes barátom (Pataky Csabika) élő emilcímét - ő már forgatott a helyszínen, készül visszamenni - megküldöm a tiédre, ha ez él az adataidnál.

Üdv: Mijo

Előzmény: dzsungelnyuszi (24)
dzsungelnyuszi Creative Commons License 2004.02.20 0 0 24
Sziasztok!
Kedves Mijo! A gucai rezes fesztiválról szeretnék többet megtudni. Az idén tervezem, hogy részt veszek. Szívesen csatlakoznék bárkihez, ha ez lehetséges. De ha senkit nem találok, egyedül is nekivágok azt hiszem.
Mit kell tudni Guca-ról, szálláslehetőségről, effélékről? A guca.co.yu oldalon még semmi hír az ideiről, te esetleg tudsz pontos időpontot?
Bármilyen információnak nagyon örülnék.
Előre is köszi:
Barbara
Mijo Creative Commons License 2003.11.25 0 0 23

"Lajkó Félix az A38-on

november 25. 12:26
[Index]

A vajdasági Lajkó Félix és együttese ma, november 25-én, a Makám együttes holnap lép fel a Petőfi híd budai hídfőjénél horgonyzó A38 állóhajó fedélzetén.
Lajkó Félix és együttese - az A38 hajó programszervezőinek az Indexhezhez eljuttatott tájékoztatása szerint - mai koncertjén nagyrészt készülő lemezének anyagát mutatja be. Lajkó Félix és együttesének improvizatív, a dzsesszhez közel álló, sokféle műfajú produkciójában fellelhető a kelet-közép-európai népzene, a free-dzsessz, az etnodzsessz, a klasszikus zene és a heavy metal rengeteg motívuma.

Lajkó Félix Topolyán született. A citera volt az első hangszere. Kölcsönkért hegedűvel jutott el Budapestre, ahol a Dresch Quartett tagja lett, azóta is Budapest és Szabadka között ingázik. Sok neves művésszel dolgozott, több színházi előadáshoz írt zenét. Ő komponálta az 1998-as szarajevói kulturális fesztivál himnuszát. Koncertezett Párizsban, Londonban, Berlinben, Frankfurtban, Velencében, Veronában és Tokióban.

Szerdán este a Makám együttes, a világzenét rendkívül eredeti módon megszólaltató magyar együttes mutatja be Anzix című albumát a hajón.

A zenekar érdeklődése az utóbbi időben a vokális zene felé fordult. SkanZen című lemezüket Párizsban mutatták be. Az együttes szólistáját, Lovász Irént idén az év énekesnőjévé választották, eMeRTon-díjat kapott. Az Anzix című lemezen a Makám a balkáni zenét ülteti saját zenei világába.

Mindkét koncert 21 órakor kezdődik."

Mijo Creative Commons License 2003.11.11 0 0 22

"Boban Markovic és Braca Teofilovici a Zeneakadémián



Két szerbiai zenekar, a Magyarországon gyakran fellépő Boban Markovic és együttese (képünkön), valamint az utóbbi években feltűnt Braca Teofilovici ad koncertet a Zeneakadémián november 11-én, kedden este fél nyolctól.

A Made in Serbia címet viselő program résztvevői már évek óta rangos európai fesztiválok szereplői. A Braca Teofilovici 1998-ban robbant be hazája zenei életébe, bemutatva az ősi szerb kultúrát, amely hagyománytisztelő és életszerető énekeivel energiát, érzelmeket árasztva szólítja meg az embereket. Az ikerpárnak, Ratkónak és Radisának feltűnése óta töretlen a sikere. Több tízezer lemezüket adták el Szerbiában, számos külföldi meghívásnak tettek eleget, a kétszólamú éneklést a duda és dob kíséret teszi még élvezetesebbé koncertjeiken.

A Boban Markovic Orkestar a folkzene mellett a világzene kiemelkedő társulata. Egy esztendeje ugyancsak a Zeneakadémia színpadán adtak koncertet, rendszeres fellépők a Szigeten fesztiválon, és koncerteztek a Szegedi Szabadtéri Játékokon is. A szervezők felhívták a figyelmet Markóra, Boban Markovic fiára, akinek szólói immár pótolhatatlan részei a zenekar produkciójának."

chrta Creative Commons License 2003.08.08 0 0 21
üdv,

Djindji - rindji bubamaro

Sa o raomalen phuchena
bubamara sose ni c(k)elel.
Devla , devla mangav la
o' lake meka merav.

Sa e romen puchela,
bubamara sose achela,
devla delva vacar le,
bubamara tuka pocinel.
ej romalen ashunen,
e chavoren gugle zurale.
Bubamara chajori,
baro Grga voj si o djili.

Djindji - rindji bubamaro
ciknije shuzhije
ajde more koj romesa. x2
Chavale romalen x3
Chavalen romalen ajde te khela

Sa romalen puchela,
o dejori fusuj chudela.
Devla devla sa charle,
bubamaru voj te aresel.

Ej romalen ashunen,
e chavroren gugle shukaren,
zivoto si ringishpil,
Trajo o del rom aj romnji.

Djindji - rindji bubamaro
ciknije shuzhije
ajde more koj romesa. x2
Chavale romalen x3
Chavalen romalen ajde te khela

Sa Romalen puchela,
bubamara sose achela,
devla devla vacar le
bubamara pocinel.

Ej romalen ashunen
e chavrore gugle zurale
bubamara chajori
baro Grga voj si o djili.

Djindji - rindji bubamaro
ciknije shuzhije
ajde more goj romesa. x4
Te cilabe te chela

K.

chrta Creative Commons License 2003.07.22 0 0 20
verőfényeset,

ha már megemlítettétek szegedet, érintettség okán (6 évet éltem ott és visszajárok, mint az apró, meg a szellem) elmondom: fantasztikus volt, bár sokat késtek, az elejét elhúzták, de utána nagyon, nagyon, nagyon jó volt.. :)))))))
mint ahogyan nagyon jók voltak (csak rövidek) múlt héten a kopaszi gáton, a west balkánban.. :)

K.

Thernitibi Creative Commons License 2003.06.14 0 0 19
"Lakatos Róbert és world-etno-folk lakodalmas csapata"

Ja! A Roby Lakatosék játszák a gádzsójazz-t

Előzmény: Mijo (18)
Mijo Creative Commons License 2003.06.14 0 0 18

Khmmm, hát igen, alábbiakat még ezzel ki kell egészítenem. Egyébként az Index fórumok fejlécében fut ekként ez így, mint hirdetés.

Tehát: JÚNIUS 21., SZOMBAT!

Mijo
__________________________________________________

"Zene Van!

Azt hittük már nem szervezünk idén Zene Ünnepét, aztán mégis! Első ránézésre talán kicsit szegényesebb a program mint a korábbi években, de biztosíthatlak benneteket, hogy megint fergeteges buli lesz. Az elmúlt években talán kicsit kevesebbet merítettünk a környező országok zenei kínálatából, holott Londontól-Stockholmig erre bulizik a nagyérdemű. Már-már szégyellem magam, mennyire nem ismerjük mi folyik körülöttünk. Ezen kívánunk egy kicsit változtatni azzal, hogy meghívtunk három világsztár csapatot, meg egy negyediket, akik most kezdték a közös munkát, de halljuk Őket még sokat.

Itt lesz Lajkó az új csapattal, a Parno Graszt az európai rádiók után itthon is - méltó helyen - világsztár kollégák között és Zamfir a csodálatos, a pánsíp élő legendája. Bárhol, bármilyen színpadon kiemelt figyelmet kapnak!! Lakatos Róbert és world-etno-folk lakodalmas csapata meg fogja találni a helyét ebben a társaságban!

Rajtatok a sor, gyertek június 21-én szombaton a Tabánba!"

Előzmény: Mijo (17)
Mijo Creative Commons License 2003.06.14 0 0 17

Egy gyaníthatóan páratlanul nagy élményt nyújtó turmixra hívom fel a figyelmet. Ha sokmindenért nem is, de egy ilyen válogatással felvonultatott rendezvényért mindenképpen irigylem a fővárosiakat.

Mijo
__________________________________________________

"A ZENE ÜNNEPE

Program

2002. június 21. péntek 17 órától
Tabán Tilos az Á Színpad

Lakatos Róbert and Ensemble (YU) roma-world-etno-folk
Parno Graszt (HU) a hagyomány maga
Lajkó Félix és Zenekara (YU) Szabadka és csapata
A Csodálatos Zamfir és Barátai (RO) a pánsíp királya köszönti Budapestet"


"Lajkó Félix és Zenekara

Hallottam, hogy Lajkót csodálat övezi a Balkánon, de nem voltam igazán felkészülve arra, hogy ilyen közelről mire számíthatok, látva és hallgatva Őt. Inkább hasonlít egy fitt fiatal teniszjátékosra, mint zenészre, aki úgy támadja a hegedűjét, hogy minden számban szakadt szőrök repkednek a vonója körül. Van egy tendencia miszerint a balkáni zenészeket hajlamosak vagyunk kategóriakba zárni - roma, folk, klezmer meg egyebek, - de Lajkó hallhatóan feltalált egy saját stílust, bármely létező stílushoz sorolni Őt - tévút! Mindegyik instrumentális darabjának tiszta szerkezete volt, de mégis mindegyikben érezhető volt a nyitottság a pillanat szelleméhez. Szájtátva hallgattuk a két számot amit játszott és megkértük, hogy játsszon el egy harmadikat: megtette, miután megjavította a "zilált" vonóját.

Charlie Gillett, a BBC London musorvezetoje Lajkóról (2OO3. május 24., Barbican, London - élő rádiós közvetítés)"

Mijo Creative Commons License 2003.06.14 0 0 16

Nagyon merem remélni, hogy módom nyílik ismét meghallgatni. Egy sztárallűröktől mentes nagyszerű egyéniség, hasonlóan szerény bandatagokkal. És a kisfia, az egy tünemény.

Mijo

Előzmény: jujo01 (14)
pennant Creative Commons License 2003.06.14 0 0 15

ma (szombaton) este meg az erzsébet téren játszik...? azt hallottam.
Előzmény: jujo01 (14)
jujo01 Creative Commons License 2003.06.12 0 0 14
Boban Markovic 22-én Szegedre látogat.
jujo01 Creative Commons License 2003.03.10 0 0 13
RÁDUMÁLTÁL!!!!:)))
Benne vagyunk és már elöre is köszönjük szépen!
Előzmény: Mijo (12)
Mijo Creative Commons License 2003.03.09 0 0 12

Ne törd magad, Julika, megenné a fene, ha éppen Bobant ne tudnánk a jugóktól hozni :)! Majd egyszer lecsallak, megfűzzük sofőrködésre a JUJO JO részét, és válogathatsz kedvedre .... Természetesen összekötjük némi hörpintgetésekkel is az utat. Ezért ne te vezess :).... Én állom a Boban CD-ket, te meg a rakijákat :). OK!?

Mijo

Előzmény: jujo01 (11)
jujo01 Creative Commons License 2003.03.09 0 0 11
KOMOLYAN?
Előre is hálás köszönet.
Már körbenéztem hanglemez boltokban, de semmi!

JUJO

Előzmény: Mijo (10)
Mijo Creative Commons License 2003.03.07 0 0 10

Majd ha legközelebb lemegyek Zomborba, akkor CD-n tőlem :)! Jó?

Mijo

Előzmény: jujo01 (9)
jujo01 Creative Commons License 2003.03.07 0 0 9
BOBAN Markovic zeneanyagát hol lehet beszerezni?
Érdekelne nagyon nagyon!!!!!!

JUJO Baja

Mijo Creative Commons License 2003.01.21 0 0 8

... mintaképéről, aki nem már, mint a kis Marko édesapja!

Mijo

Előzmény: Mijo (5)
Mijo Creative Commons License 2002.07.23 0 0 6

"Lajkó Félix (Szabadka): A Szabadkán élő hegedűművész üstökösként robbant be a világ zenei életébe. Gyerekkorában citerázni tanult, és csak azután kezdett el hegedülni. Mindkét hangszer örök szerelmévé lett és ma már elválaszthatatlan részévé vált. Beskatulyázhatatlan, zabolázhatatlan, zenéje nem tűr besorolást. A lélek hegedűse.
Egyébként láthattuk-hallhattuk őt már számos hazai és világnagyság társaságában, a Noir Désirtől, Balanescu-ig, de sorolhatnánk a névsort Szabados Györgytől, Boban Markovityon keresztül Dresch Mihályig és tovább. Saját bevallása szerint nem játszik semmilyen újfajta irányzatot, a saját útját járja. Szerzeményei improvizációkra épülnek és muzsikájában elsimulnak a különbségek a zenei stílusok között, karizmatikus lényének sugárzásával ötvözve a klasszikus- és népzenét a bluest vagy akár a rockot."


A világhírű szabadkai származású hegedűvirtuóz Lajkó Félixről, szóljon mindenekelőtt saját internetes honlapja.

Mijo

Mijo Creative Commons License 2002.07.23 0 0 5

Íme a rezesbanda legifjabb tagja, aki egy pillanatra sem veszi le tekintetét példaképéről.


Előzmény: Mijo (-)
Mijo Creative Commons License 2002.07.22 0 0 4

OK, fiúk, marha jót kacagtunk ezen a zuttty/eMM féle offhumoron, ha többre nem telik, ennyi talán elég is egy "sajátneves" fórumon :)!

Mijo

zuttty Creative Commons License 2002.07.22 0 0 3
Hmmmm... És mintha a bőrszín se igazán stimmelne! :-)
Előzmény: Mijo (0)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!