Keresés

Részletes keresés

davodi Creative Commons License 2007.08.10 0 0 3
davodi Creative Commons License 2007.07.17 0 0 2
Tisztelt Polgármester Asszony / Úr!

 

 

A Bajai Többcélú Kistérségi Társulás 2006. szeptemberében a LEADER program keretében „Térségi turisztikai kiadvány készítése” címmel pályázatot nyújtott be, mely támogatásban részesült.

 

A projekt egy olyan marketingeszköz kiadását tartalmazza, mely a különleges természeti adottságokra, a népi és soknemzetiségű hagyományokra, a gasztronómiai specialitásokra épül, csokorba köti a térség 13 településének (Leader akcióterület) programkínálatát.

A kiadvány összeállításakor törekedni kell arra, hogy a külön-külön nem meghatározó jelentőségű adottságok „kínálati csokorba” kötésével olyan kínálati rendszer alakuljon ki, amely a lehető legkomplexebb ajánlatával már jelentős vonzástényező lehet. A kisebb települések turisztikai kínálata nem elegendő ahhoz, hogy egy család, egy csoport több napot, hetet eltöltsön ott, így szükség van a térség településeinek turisztikai összefogására, partnerségére.

Az anyagban a térség egységes bemutatása mellett az egyes települések nevezetességei, látnivalói, rendezvényei, térképei jelennek meg, de konkrét túraútvonalak, vendéglátó egységek és szálláshelyek címei, elérhetősége is megtalálhatók lesznek benne.

A kiadvány nyomdai úton készül, színes fotókkal ellátva, kiadására 6000 példányban kerül sor.

A Társulás 2.500.000,- Ft támogatást nyert el, melyhez 132.800,- Ft saját forrás szükséges. Ezen forrás biztosításáról a Társulás a pályázat benyújtását megelőzően döntött.

A projekt szerződés szerinti befejezésének határideje 2008. január.

 

A támogatási szerződés aláírására 2007. június 20-án került sor. A projekt elindításaként a Bajai Többcélú Kistérségi Társulás Idegenforgalmi Bizottsága 2007. július 10-én tartott ülésén az alábbiakat tárgyalta:

·        a kiadvány formai megjelenésének, tartalmi felépítésének, tematikájának meghatározása

·        a kiadványban foglalt írások, adatok, fotók összegyűjtésének, az érintett településekkel való kapcsolattartásnak a módja

·        a nyomdai munkákat végző kivitelező kiválasztása

 

Megállapítások:

·        Baja nélkül kistérségi turisztikáról nem igazán beszélhetünk, így Baját is bele kell szőni a kiadványba. Ha másként nem megoldható, a kiadvány elején egy térségi közös tájékoztatóban kell szerepeltetni. Felsorolásszerűen, de szerepeltetni kell a LEADER programban nem érintett további 6 települést is, hiszen a 20 település együtt alkotja a Bajai kistérséget.

·        A kiadványban településenként 2 oldallal, azaz 1 A/4-es oldallal, valamint két jó minőségű, jellemző fotóval kell számolni.

·        Felső Barnabás is bevonásra kerül a kiadvány készítésébe, aki többek között természetfotókkal tudná gazdagítani a prospektust.

 

 

 

 

 

·        Egy kiadványnál nagyon fontos szempont az aktualitás. Sem az október, sem a januári kiadás nem szerencsés, a turisztikai szezonra, áprilisban kell megjelentetni. Célszerű a támogatási szerződésben a befejezési határidőt januárról áprilisra módosítani, így a kiadványba már belekerülhetnének a Leader program keretében megvalósított projektek, turisztikai látványosságok (Dávodi Pipacsos Ház, Szeremlei falumúzeum, stb.) is.

·        A térségre vonatkozó adatokkal a bajai Tourinform Iroda is rendelkezik, de a frissített adatok begyűjtése érdekében nem kerülhetők meg a települések. Az önkormányzatoktól kell bekérni minden olyan látnivalót, nevezetességet, múzeumot, rendezvényt, szolgáltatást, gasztronómiai értéket, stb., amely turisztikai szempontból érdekes, érdeklődésre tarthat számot. Nagyon fontos, hogy olyan szolgáltatások kerüljenek pontos elérhetőséggel, címmel, telefonszámmal felsorolásra, amelyeket a turista aktuálisan, rendszeresen és megbízhatóan igénybe tud venni.

·        A fotók nagyon fontosak egy kiadványban, azok keltik fel az érdeklődést, a figyelmet, ezért jó minőségűnek kell lenniük. Célszerű lenne profi fotóst alkalmazni.

 

A projekt befejezési határidejéről a következő társulási ülésen a Társulási Tanács fog döntést hozni.

Mivel vannak olyan természeti értékek, melyek látványosan nyáron fotózható, ezért célszerű ezeket most elkészíteni. Amennyiben van az Önök településéről, látványosságairól, nevezetességeiről, természeti értékeiről jó minőségű fénykép, kérjük, hogy elektronikus formátumban (e-mail, CD) juttassák el részünkre. Ha nem rendelkeznek ilyen képekkel, akkor kérjük, hogy jelöljenek meg 2-3 helyszínt, objektumot, ami fotózásra érdemes.

A települési leírások összeállításához kérjük, hogy minden olyan látnivalót, nevezetességet, múzeumot, rendezvényt, szolgáltatást, gasztronómiai értéket, stb., amely turisztikai szempontból érdekes, érdeklődésre tarthat számot felsorolni, és július végére részünkre e-mailben megküldeni szíveskedjenek. Nagyon fontos, hogy olyan szolgáltatások kerüljenek pontos elérhetőséggel, címmel, telefonszámmal felsorolásra, amelyeket a turista aktuálisan, rendszeresen és megbízhatóan igénybe tud venni.

Köszönettel: Kisné Illés Ágnes ügyvezető

davodi Creative Commons License 2007.03.30 0 0 1

Központosítják az ügyeletet

 

Jövő hónaptól átalakul a háziorvosi ügyelet rendszere a bajai kistérségben. Ez a falvakban élők számára lesz újdonság. A fő változás az lesz, hogy a rendelési időn túl már hétközben sem a helyi doktorhoz kell fordulniuk problémáikkal a betegeknek.
Április 1-jétől a központi házi- és gyermekorvosi ügyeletet hívhatják, délután 4-től másnap reggel 8-ig. Az ellátásról minden megállapodás megköttetett.
Negyvenhárom háziorvossal van szerződésünk a szolgálat biztosítására. Bajaiak és vidékiek, felnőtt- és gyermekorvosok vesznek részt a munkában, önkéntesen – tájékoztatta lapunkat dr. Ádám András, a Bácska-Med Kft. képviselője, dávodi háziorvos. A Bácska-Med kapta feladatul a kistérség településeitől az ügyelet működtetését. Kérdésünkre Ádám doktor előrebocsátotta: biztos abban, hogy sürgős esetben minden doktor segítséget nyújt a hozzá fordulóknak azután is, hogy megszűnt az orvosok kötelező készenléti szolgálata és finanszírozása. Persze, a legjobb az lenne, ha a háziorvosok munkaidején túl az ügyelethez fordulnának a betegek.
Változatlanul Baján, a Pokorny utcai épületben működik az ügyelet, amit hétközben két orvos lát el, míg a gyermekekkel a kórházi ambulancián foglalkoznak. Hétvégenként a gyermekorvos is az ügyelet épületében dolgozik majd. Nem változik az ügyelet telefonszáma (79/424-351 ).

FORRÁS

davodi Creative Commons License 2006.12.10 0 0 0
Mi a véleményük a Bajai Kistérségi Társulásról?
davodi Creative Commons License 2006.12.10 0 0 topiknyitó

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!