Az a baj, hogy a telken éppen tengersok hely lenne, de a vadon amúgy is megélő növényeimen kívül mást nemigen tudok termelni, mert gyalázatos agyag az egész.
Talán jövőre hozatok egy nagy teherautó jó földet, és ott talán lehetmajd tartani mindenfélét. ( Mondjuk a roznmaring jól érzi magát, citromsű, menta meg terem szerteszét, győzöm kerülgetni fűnyíráskor...)
TTAMAS, Red Eagle azt kérdezte, hogy hol szerzem be. Én erre válaszoltam. Ha naponta látna a piacon, gondolom nem kérdezte volna. Mert nálunk annyira gyakori, mint, mondjuk, a petrezselyemzöld. De vannak fűszernövények, amik itt vannak, s ott nincsenek. És fordítva. Például itt nincs metélőhagyma. Nem is ismerik. Én termesztem cserépben magunknak. De viszont tárkonyt innen viszek a barátaimnak.
Hát én a piacról veszem, de én Marosvásárhelyen lakom. És lehet termeszteni cserépben teraszon, ablakban. Őszintén, Magyarországon soha nem akartam csombort venni. Azt mondod, hogy ott nincs? Amikor lehet kapni ázsiai citromfüvet, friss koriander levelet, nincs csombor? Borsikafű a másik neve. A friss zöld leveleket összekötöm a friss kaporral, és úgy teszem az uborkához.
Az anyukáméban ott van! Amúgy a télire eltett savanyúságba is teszünk. Uborkába, csalamádéba, és a savanyított káposztába is. Ilyenkor van friss, zöld, az a legfinomabb.
A topicon többször írták, hogy nem a fény kell neki, hanem a meleg. Ha ezt tudod biztosítani, semmi gond. A technológia megengedi, hogy egy koviubi fan akár decemberben vagy januárban is élvezkedjen. Tarts meleg vízben az üveget, pl. A meleg kell neki, ez a lényeg.
Szinte biztos, hogy rövidesen kemény meleg köszönt ránk. Csak ki kell várni. Utóbbi időben a nyaraink se nem melegek, se nem hidegek, hanem szélsőségesek. Nekem nagy szerencsém volt, ez a széria épp azt hozta, amit vártam.
Rezümé: Rántott csirkecombhoz jobb savanyúságot, mindkettőhöz illőbb bort el sem lehet képzelni. Tökéletes ízharmónia, gasztronómiai émény. Aki szavahihető embernek tart, megismétli a kísérletet. Sikeres lesz.
A környezet valószínűleg nem emlékeztet étkezőre. Igen szobai magányomban az íróasztalomnál ebédeltem. Minden vasárnapi ebédem teljes magányban fogyasztom.
Végül egy kulináris élmény romjai: A kutyának ez lesz a gasztronómiai felsőfok:
Boroscimke közelről. Most ne jöjjön nekem senki azzal, hogy ennél ütősebb pincészetek is léteznek Somlón, mert az 1450 forintos árat is komoly lelki tusa kíséretében fizettem ki. (Munkanélküli vagyok.)
Bor témában nem sokat töprengtem, nálam száraz fehérben (eme ínyencségekhez vörös nem igazán passzol) somlói a király, abban is juhfark. Emellett egy nagy rántott csirkecomb és két koviubi nézett rám kihívóan:
Nem sokkal több, durván egy órája fantasztikus gasztronómiai élményben volt részem, fotódokumentációval kísérve. Az előzmény: Ime a 3 literes üveg tartalmának fele.
A mű kész, lent pihen a kamrában. Holnap zsíros kenyér mellé tervezem kóstolni, de igazi debütálása a vasárnapi rántott csirkecomb kisérőjeképp lesz. Erről fotók is lesznek, ígérem.
Nagy melegben, hosszabb autózás közben egy kisváros piacán szétnézve találkoztunk kovászos uborkával. Kértünk 1-1 bögre uborkalevet, valami fantasztikusan üdítő-hűsítő volt. Felhasználtam már levesekhez is. Nagyon jó.
Én is most találtam erre a topikra, hogy akartam csinálni egy üveggel. MA meg is vettem a kaprot, mert már csak az hiányzott, erre nem bent hagyom a melóhelyemen? Itt meg a közelben nem találtam sehol. Na 111 (mindegy) majd holnap hazahozom :)
De azért csodálkozom, hogy most mikor eljött az ideje, hogy ezzel foglalkozzunk, ennyire kihalt a topic. Avagy a kovászolók úgy gondolják, nincs új a nap alatt. Vagy én vagyok túl lelkes.