Fél kg savanyú kápoztát átöblítesz, majd 2 cm-es kockára vágod. 2-3 vöröshagymát nagyobb kockára vágsz és a káposztához kevered. Jóféle olajjal meglocsolod és néhány napig érleled.
Céklát főzöl, majd megpucolod és nagylyukú reszelőn darabolod. 2-3 vöröshagymát kockára vágva hozzákeversz. Ecetes vízzel nyakonöntöd és pár napig érleled. (cukor kioldódik a céklából, amennyi szükséges)
Üdv! Magam is komolyszándékú hagymakedvelőként köszönök be ide. Hozok egyúttal egy Camellia Panjabi receptet, az egyik kedvencemet, a bengáli kéthagymás csirkedópjázát. Megéri a munkát, legalábbis én beleszerettem.
Bengáli kéthagymás csirkedópjáza
4 személyre
1,25 kg fiatal, sütni való csirke 9 közepes hagyma 8 kisebb burgonya (ízlés szerint) 3 teáskanál őrölt piros chili ½ csésze zsíros joghurt 1 dl olaj 2 vaskos gerezd, finomra vágott fokhagyma 2 fahéj- vagy babérlevél 5 cm fahéjrúd 6 kardamom 1 ½ teáskanál szemes bors 12 szegfűszeg 2 egész piros chili 2 evőkanál gyömbérpép ½ teáskanál kurkuma 2 apróra vágott paradicsom 1 evőkanál vaj ¾ teáskanál cukor só 1 ½ teáskanál garam maszala por
Vágd a csirkét 8 csontos darabra (belejegyzés: mi combból csináltuk, jó volt). 3 hagymát vágj félbe. 2 hagymát pedig apríts durvára. Reszeld le a maradék 4 hagymát, és reszelékük levét nyomkodd ki egy finom szövetű zsákban. A hagyma levére lesz szükséged, a pépet eldobhatod. Készíts zsepit, sírj bátran. :-)
Hámozd meg a burgonyát (ha használod az ételhez, mi a krumplit ebből mindig kihagytuk). Keverd péppé egy kevés vízzel az őrölt chilit, végül villával verd fel álmából a joghurtot.
Eztán hevíts olajat egy nehéz serpenyőben, és süsd a 2 aprított hagymát középfekvésű világosbarnára. Szedd ki, itasd le egy papírtörlőn, és tedd félre. Ugyanebben az olajban süsd meg a fokhagymát, babérlevelet, és néhány perc múlva add hozzá a fahéjat és kardamomot. Újabb 2 perc elteltével jöhet a szemes bors, szegfűszeg és az egész piros chili.
30 másodperc múlva tedd hozzá a gyömbérpépet, chilipépet és kurkumát, kevergesd folyamatosan. Rakd bele a csirkét, burgonyát és paradicsomot, ezt kövesse a vaj, joghurt és cukor. Főzd 10-12 percig folyamatosn kevergetve, nehogy a fűszerek az edény aljához ragadjanak, s ha szükséges, adj hozzá egy kevés vizet.
Osztán tedd hozzá a fél hagymákat, öntsd rá a hagymalevet, ízesítsd sóval. Kevergesd 2-3 percig. Ezután tedd át egy tűzálló edénybe, és főzd az előmelegített sütőben 150 fokon 20-25 percig. Ha a csirke (és a burgonya, ha használtál) megpuhult, tedd hozzá a sült hagyma felét, és hintsd rá a garam maszala port. Közvetlenül tálalás előtt szórd rá a maradék sült hagymát.
Imádom a medvehagymát és lenne egy kérdésem. Mindenhol azt írják, hogy a leveleket virágzásig, a hagymáját szeptember körül kell gyűjteni. Azt nem találtam, hogy miért. Virágzáskor miért nem lehet/szabad/érdemes enni?
Rengeteg van a környezetemben és csak a nyálam csorog.....
A héten kipróbáltam a 'hagymatokányt' (készítése szerint a paprikáshoz közelebb van). Tetszési indexe 2:1 volt. Az ellenszavazat a sok zsiradék miatt érkezett, szóval akinek ez nem szimpatikus, vigyázzon a szalonna mennyiségével.
Hááát, a gyöngyvirág hagymája pl. erősen mérgező, azzal talán nem érdemes kísérletezni, meg egy csomó lilomféle is halálos.
Tulipánhagymát valóban ettek régen, mert ínyencségnek tartották - hiszen ritka volt és drága. Az is mutatja mennyire drága, hogy aranyporral, aranyreszelékkel tálalták nyersen. Mára kiment a divatból, van helyette nagy tömegben termesztett mindenféle étkezési változat mogyoróhagymától mézhagymáig.
Karikapanírozás: ha megszórod egy kis liszttel és utána mártod sűrű palacsintatésztába (a liszt azért kell, hogy tapadjon rá), aztán morzsába, akkor tuti nem esik szét. Fontos, hogy csak utána sózd, mert ha nyersen, akkor levet ereszt és nem tapad a panír. Ha meg sütés előtt, akkor puha lesz, nem olyan ropogós. Palacsinta helyett sörtésztával is készítheted.
A Burgeres hagymakarika porból van, ha rendes hagymát panírozol be, akkor olyan lesz a végeredmény, mint a KFC-ben volt a hagymakarika. Tényleg, van még KFC?
Evett már valaki közületek virághagymát? Valahol hallottam, hogy az ínyenceknek nagyon ízlik, pl. tulipánhagyma.Én olyan hagymamániás vagyok, hogy előbb-utóbb kipróbálom, csak nem tudom, hogy melyik lehet a finom.
hétvégén kiprobálom korong alakúval a rántottat. ma viszont valami egyszerűbbet a receptjeitekből, egyszerűen kiömlik a számból a nyál ahogy olvasom visszafelé a topikot...
:-)
Hozzáteszem, hogy csak akkor " bánt", ha nem megfelelő lassan és ideig dinszteled.
Van még egy tippem:
Medvehagyma.
Erdőben található gyógynövény ( mint, minden hagymaféle ), a föld alatti része kicsit hasonlít ízre a még nem fejesedett foghagymára.
A levelei még lightesebb ízűek, kiváló salátába.
Udv Topic!
Eppen most ettem meg hagyma vacsoramat es ahogy bogaraszom az indexen , mit latok ..
Lehet mar kozreadta vki ezt a receptet, akkor bocs.
Ket oklomnyi voroshagymat karikakra vagok, de nem tul vekonyra, kb 3-4 mm.
Olivaolajon dinsztelem lassu langon, kb 20-25 perc.
Mielott elzarom a gazt, hozzaadok egy kicsi sot, vagy elteizesitot.
Ezutan par csepp ecet es kesz. + rozskenyer.....hm.
Utana pedig egy poharka soproni kekfrankos.
sziasztok,
az egyik burgeres étteremben kaphatóak hagymakarikák rántva, igen egyszerű kaja, viszont annál finomabb. nem vagyok gyakorlott szakács de nem lehet tul bonyi, aprora vágott hagyma bepanírozva, gondolom. ki is szeretném már próbálni, de multkor halrudakat rántottam és akkor eszembe jutott hogy ezzel a hagymakarikával mennyit szívnék, mert tuti nem lenne belole karika ha egyszer-kétszer megforgatnám az olajban, szétesne darabjaira, a halrudakról is mindig lejött a panir, eltört a rudazat, stb.
szerintetek kell bele vmi különleges adalékanyag? vagy egyszerüen csak ki kellene próbálni...?