Keresés

Részletes keresés

dszysssz Creative Commons License 2009.01.06 0 0 200

Hagymás savanyúság:

 

Fél kg savanyú kápoztát átöblítesz, majd 2 cm-es kockára vágod. 2-3 vöröshagymát nagyobb kockára vágsz és a káposztához kevered. Jóféle olajjal meglocsolod és néhány napig érleled.

 

Céklát főzöl, majd megpucolod és nagylyukú reszelőn darabolod. 2-3 vöröshagymát  kockára vágva hozzákeversz. Ecetes vízzel nyakonöntöd és pár napig érleled. (cukor kioldódik a céklából, amennyi szükséges) 

 

Nagyon finom mindkét saláta - és vitaminbomba!

Mad árka Creative Commons License 2009.01.05 0 0 199
Üdv! Magam is komolyszándékú hagymakedvelőként köszönök be ide. Hozok egyúttal egy Camellia Panjabi receptet, az egyik kedvencemet, a bengáli kéthagymás csirkedópjázát. Megéri a munkát, legalábbis én beleszerettem.


Bengáli kéthagymás csirkedópjáza

4 személyre

1,25 kg fiatal, sütni való csirke
9 közepes hagyma
8 kisebb burgonya (ízlés szerint)
3 teáskanál őrölt piros chili
½ csésze zsíros joghurt
1 dl olaj
2 vaskos gerezd, finomra vágott fokhagyma
2 fahéj- vagy babérlevél
5 cm fahéjrúd
6 kardamom
1 ½ teáskanál szemes bors
12 szegfűszeg
2 egész piros chili
2 evőkanál gyömbérpép
½ teáskanál kurkuma
2 apróra vágott paradicsom
1 evőkanál vaj
¾ teáskanál cukor

1 ½ teáskanál garam maszala por


Vágd a csirkét 8 csontos darabra (belejegyzés: mi combból csináltuk, jó volt). 3 hagymát vágj félbe. 2 hagymát pedig apríts durvára. Reszeld le a maradék 4 hagymát, és reszelékük levét nyomkodd ki egy finom szövetű zsákban. A hagyma levére lesz szükséged, a pépet eldobhatod. Készíts zsepit, sírj bátran. :-)

Hámozd meg a burgonyát (ha használod az ételhez, mi a krumplit ebből mindig kihagytuk). Keverd péppé egy kevés vízzel az őrölt chilit, végül villával verd fel álmából a joghurtot.

Eztán hevíts olajat egy nehéz serpenyőben, és süsd a 2 aprított hagymát középfekvésű világosbarnára. Szedd ki, itasd le egy papírtörlőn, és tedd félre. Ugyanebben az olajban süsd meg a fokhagymát, babérlevelet, és néhány perc múlva add hozzá a fahéjat és kardamomot. Újabb 2 perc elteltével jöhet a szemes bors, szegfűszeg és az egész piros chili.

30 másodperc múlva tedd hozzá a gyömbérpépet, chilipépet és kurkumát, kevergesd folyamatosan. Rakd bele a csirkét, burgonyát és paradicsomot, ezt kövesse a vaj, joghurt és cukor. Főzd 10-12 percig folyamatosn kevergetve, nehogy a fűszerek az edény aljához ragadjanak, s ha szükséges, adj hozzá egy kevés vizet.

Osztán tedd hozzá a fél hagymákat, öntsd rá a hagymalevet, ízesítsd sóval. Kevergesd 2-3 percig. Ezután tedd át egy tűzálló edénybe, és főzd az előmelegített sütőben 150 fokon 20-25 percig. Ha a csirke (és a burgonya, ha használtál) megpuhult, tedd hozzá a sült hagyma felét, és hintsd rá a garam maszala port. Közvetlenül tálalás előtt szórd rá a maradék sült hagymát.
Tibeth Creative Commons License 2008.11.26 0 0 198
A hagyma hagyméját meg lehet enni? igaz, nekem a levele is alig jön ki, nem akar szaporodni.
Előzmény: maci124 (189)
basinger Creative Commons License 2008.11.25 0 0 197
Hagymakaja kell? Nesztek: RÁNTOTT VÖRÖSHAGYMA. A szép, megtisztított hagymát centis szeletekre vágom, sózum, kis bors, vegeta, majd a szokásos: liszt, tojás, prézli. Bő olajban kisütni. Akkor adom, amikor rántott zöldségek a kaja: rántott gomba, karfiol, krumpli, tök.
Thor Creative Commons License 2005.05.15 0 0 196
Vettem a Corából :) állítólag magyar, tehát már itthon is megérett.
Előzmény: buttha (195)
buttha Creative Commons License 2005.05.15 0 0 195
gluggy, hogyan van?
Előzmény: Thor (194)
Thor Creative Commons License 2005.05.15 0 0 194
Nekem már van :) azt nyomtam tegnap joghurtba és kevertem a kifőtt tésztához. Nagyon nyammos lett.
Előzmény: buttha (192)
buttha Creative Commons License 2005.05.13 0 0 193
nem sokára=azt akartam írni, hogy nem túl sokára.
Előzmény: buttha (192)
buttha Creative Commons License 2005.05.13 0 0 192
Nem sokára jön az új fokhagyma:))))))))
maci124 Creative Commons License 2005.05.11 0 0 191

Mindenhol azt írják, hogy a levelét CSAK! virágzásig.

 

Ennek okát kutatom... :)

Előzmény: H_G (190)
H_G Creative Commons License 2005.05.11 0 0 190
"Rengeteg van a környezetemben és csak a nyálam csorog....."

Hogyhogy, a levelét nem eszed? Az a legjobb része! Te mázlista...
Előzmény: maci124 (189)
maci124 Creative Commons License 2005.05.10 0 0 189
Sziasztok!

Imádom a medvehagymát és lenne egy kérdésem.
Mindenhol azt írják, hogy a leveleket virágzásig, a hagymáját szeptember körül kell gyűjteni.
Azt nem találtam, hogy miért.
Virágzáskor miért nem lehet/szabad/érdemes enni?

Rengeteg van a környezetemben és csak a nyálam csorog.....


köszi:

Belohin Creative Commons License 2004.11.25 0 0 188
Házi készítésű füstölt szalonna.
Előzmény: petike23 (187)
petike23 Creative Commons License 2004.11.25 0 0 187

Ohh. az isteni finom.. milyen szalonnával csináltad ?

Bacon, kolozsvári ?

Előzmény: Belohin (184)
Labor Creative Commons License 2004.11.25 0 0 186
dehogynincs. gyöngyhagyma. :-)
Előzmény: Belohin (183)
Labor Creative Commons License 2004.11.25 0 0 185

rövid "ízualizáció" után 3:1-re módosítanék, de csak akkor, ha volt benne ELÉG szalonna.

Előzmény: Belohin (184)
Belohin Creative Commons License 2004.11.25 0 0 184
A héten kipróbáltam a 'hagymatokányt' (készítése szerint a paprikáshoz közelebb van). Tetszési indexe 2:1 volt. Az ellenszavazat a sok zsiradék miatt érkezett, szóval akinek ez nem szimpatikus, vigyázzon a szalonna mennyiségével.
Belohin Creative Commons License 2004.11.21 0 0 183
A gyöngyvirág valóban mérgező, de szerencsére hagymája nincs, csak föld alatti kúszó szára.
Előzmény: Ninnna (182)
Ninnna Creative Commons License 2004.05.17 0 0 182
Hááát, a gyöngyvirág hagymája pl. erősen mérgező, azzal talán nem érdemes kísérletezni, meg egy csomó lilomféle is halálos.
Tulipánhagymát valóban ettek régen, mert ínyencségnek tartották - hiszen ritka volt és drága. Az is mutatja mennyire drága, hogy aranyporral, aranyreszelékkel tálalták nyersen. Mára kiment a divatból, van helyette nagy tömegben termesztett mindenféle étkezési változat mogyoróhagymától mézhagymáig.

Karikapanírozás: ha megszórod egy kis liszttel és utána mártod sűrű palacsintatésztába (a liszt azért kell, hogy tapadjon rá), aztán morzsába, akkor tuti nem esik szét. Fontos, hogy csak utána sózd, mert ha nyersen, akkor levet ereszt és nem tapad a panír. Ha meg sütés előtt, akkor puha lesz, nem olyan ropogós. Palacsinta helyett sörtésztával is készítheted.

gyomorbántalom: egy kanál méz csodát tesz.

Előzmény: atika29 (181)
atika29 Creative Commons License 2004.05.14 0 0 181
sziasztok!

A Burgeres hagymakarika porból van, ha rendes hagymát panírozol be, akkor olyan lesz a végeredmény, mint a KFC-ben volt a hagymakarika. Tényleg, van még KFC?
Evett már valaki közületek virághagymát? Valahol hallottam, hogy az ínyenceknek nagyon ízlik, pl. tulipánhagyma.Én olyan hagymamániás vagyok, hogy előbb-utóbb kipróbálom, csak nem tudom, hogy melyik lehet a finom.

Előzmény: csekonits (171)
BlueBird Creative Commons License 2004.04.08 0 0 180
Ez a bűnözés felsőfoka, kérlek, ilyeneket beírogatni ebéd előtt : )
Előzmény: buttha (179)
buttha Creative Commons License 2004.04.08 0 0 179
Naná!!!
Bár óvatosan megjegyzem a fokhagymamártást is, amit citromfűvel vadítok.
Előzmény: BlueBird (178)
BlueBird Creative Commons License 2004.04.08 0 0 178
Ja, és a rántott hagymához tejfölös-majonézes mártás passzol : )
Előzmény: csekonits (177)
csekonits Creative Commons License 2004.04.07 0 0 177
hétvégén kiprobálom korong alakúval a rántottat. ma viszont valami egyszerűbbet a receptjeitekből, egyszerűen kiömlik a számból a nyál ahogy olvasom visszafelé a topikot...
:-)
Előzmény: Labor (176)
Labor Creative Commons License 2004.04.07 0 0 176
meg aztán az íz szempontjából nem kell annak karika alakúnak lenni, gondolom.
Előzmény: csekonits (171)
maci124 Creative Commons License 2004.04.07 0 0 175
Hozzáteszem, hogy csak akkor " bánt", ha nem megfelelő lassan és ideig dinszteled.

Van még egy tippem:
Medvehagyma.
Erdőben található gyógynövény ( mint, minden hagymaféle ), a föld alatti része kicsit hasonlít ízre a még nem fejesedett foghagymára.
A levelei még lightesebb ízűek, kiváló salátába.

Előzmény: kaviat (174)
kaviat Creative Commons License 2004.04.07 0 0 174
woahh, jól hangzik!

.kav]4t neofittnesspop

Előzmény: maci124 (173)
maci124 Creative Commons License 2004.04.06 0 0 173
Udv Topic!
Eppen most ettem meg hagyma vacsoramat es ahogy bogaraszom az indexen , mit latok ..
Lehet mar kozreadta vki ezt a receptet, akkor bocs.
Ket oklomnyi voroshagymat karikakra vagok, de nem tul vekonyra, kb 3-4 mm.
Olivaolajon dinsztelem lassu langon, kb 20-25 perc.
Mielott elzarom a gazt, hozzaadok egy kicsi sot, vagy elteizesitot.
Ezutan par csepp ecet es kesz. + rozskenyer.....hm.
Utana pedig egy poharka soproni kekfrankos.
BlueBird Creative Commons License 2004.04.06 0 0 172
Utóbbi : )
Tényleg tök egyszerű, bepanírozod és forgatod.
Előzmény: csekonits (171)
csekonits Creative Commons License 2004.04.06 0 0 171
sziasztok,
az egyik burgeres étteremben kaphatóak hagymakarikák rántva, igen egyszerű kaja, viszont annál finomabb. nem vagyok gyakorlott szakács de nem lehet tul bonyi, aprora vágott hagyma bepanírozva, gondolom. ki is szeretném már próbálni, de multkor halrudakat rántottam és akkor eszembe jutott hogy ezzel a hagymakarikával mennyit szívnék, mert tuti nem lenne belole karika ha egyszer-kétszer megforgatnám az olajban, szétesne darabjaira, a halrudakról is mindig lejött a panir, eltört a rudazat, stb.
szerintetek kell bele vmi különleges adalékanyag? vagy egyszerüen csak ki kellene próbálni...?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!